味道一般,給人感覺一般,嗯,帶了六兩酒(兩瓶),開了之後,來了個服務員用英語說150塊,嗯,ok。很快有換了個會中文的說,不可以喝酒,我還以爲是有宗教禁忌呢,畢竟咱們特殊來自宗教友好城市,說了半天是不能喝酒,喝酒要收錢(我大概是懂了,但可想而知,對於不是吧麼善解人意的人而言是多麼難以理解),給我的感覺吧,開之前沒說,“趴”之後提出,嗯,有點讓人不適。查了一下,一瓶100,我兩瓶(每瓶三兩),還給我打折了哈哈哈,謝謝啊

2024-07-24
Type of Meal
Dinner
2024-07-23 254 views
之前一直都聽過呢間泰國菜,今次終於去食😋,喺總統戲院頂樓,環境好舒適,價錢都ok合理😬🍴Pomelo Salad $98口感好豐富,有清甜嘅沙田柚,搭配腰果洋蔥等等配料,開胃!🍴Chicken Coconut Soup $75湯底充滿泰式嘅酸味,飲落都幾舒服,好多雞肉蘑菇蕃茄等等配菜,呢個份量兩個人啱晒🤓🍴Deep Fried Pork $90豬肉唔會炸得太乾,爽口,加上辣椒醬好食✌🏻🍴Pineapple Fried Rice $128賣相一流,如果多啲配料比較好滿足啲~🍹Pineapple Juice $60 唔係人工味道,開胃清爽!🍹Flour Jelly Coconut $45經典珍多冰~

🍴Pomelo Salad $98
口感好豐富,有清甜嘅沙田柚,搭配腰果洋蔥等等配料,開胃!

🍴Chicken Coconut Soup $75

🍴Deep Fried Pork $90
豬肉唔會炸得太乾,爽口,加上辣椒醬好食✌🏻

🍴Pineapple Fried Rice $128
賣相一流,如果多啲配料比較好滿足啲~

🍹Pineapple Juice $60
唔係人工味道,開胃清爽!

🍹Flour Jelly Coconut $45
經典珍多冰~
2024-07-22 238 views
Child’s play! We can handle it!#foodieintern學英文👩🏻‍🏫 餐廳由泰國人主理,提供非常正宗嘅泰式佳餚🔥晚餐仲有thai cocktail 🍸 非常特別冬蔭功湯湯頭香濃,入面有好多香料香茅同海鮮口味層次豐富,帶有適中的辣度,酸辣並濃,好開胃!飛天通菜香脆嘅通菜同濃郁嘅醬汁,炒得好有鑊氣泰式豬頸肉烤香的豬頸肉保留了肉汁,再加上個秘制泰式酸辣汁好有泰式風味,食唔停口啊!大蝦蛋網炒金邊粉酸酸甜甜甜嘅金邊粉畀酥脆的蛋網包裹住賣相好吸引,而金邊粉入面有大蝦和細蝦加上豆乾同芽菜,再撒埋花生碎和辣椒粉口感一流!飲品方面叫咗店員推介嘅泰式奶茶同椰子冰🥥椰香十足奶茶絲滑濃香,無介紹錯🤪#泰簡單 #thaisimple #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #causewaybayfood
#foodieintern學英文👩🏻‍🏫

餐廳由泰國人主理,提供非常正宗嘅泰式佳餚🔥
晚餐仲有thai cocktail 🍸 非常特別

冬蔭功湯
湯頭香濃,入面有好多香料香茅同海鮮
口味層次豐富,帶有適中的辣度,酸辣並濃,好開胃!

飛天通菜
香脆嘅通菜同濃郁嘅醬汁,炒得好有鑊氣

泰式豬頸肉
烤香的豬頸肉保留了肉汁,再加上個秘制泰式酸辣汁
好有泰式風味,食唔停口啊!

大蝦蛋網炒金邊粉
酸酸甜甜甜嘅金邊粉畀酥脆的蛋網包裹住
賣相好吸引,而金邊粉入面有大蝦和細蝦
加上豆乾同芽菜,再撒埋花生碎和辣椒粉
口感一流!

飲品方面叫咗店員推介嘅
泰式奶茶同椰子冰🥥
椰香十足
奶茶絲滑濃香,無介紹錯🤪

2024-07-21 238 views
香港的泰國菜選擇很多,這間是在銅鑼灣開業很多年的泰國菜餐廳我們這次去就簡單吃幾樣泰國基礎的菜。包括飛天通菜,鳳梨海鮮炒飯,冬蔭功湯,還有木瓜沙拉。⭐飛天通菜放了蝦醬進去,臭臭香香的鹹香味,菜剛剛好斷生,很爽脆,很好吃,但不會過鹹⭐菠蘿炒飯很平實,份量很大⭐冬陰功湯是很正宗,記憶中熟悉傳統的味道。 鹹酸辣,味道很夠⭐木瓜沙律,冰冰涼涼帶青木瓜的🌿青味天氣超熱,我們還點了菠蘿芒果冰沙和薄荷蘇打水消暑,夏天來了,一頓酸酸辣辣的開胃就很剛好,餐廳充滿泰式風情的,位置也很寬敞,室內室外座位都 有,服務生也很多泰國人,還不錯~
香港的泰國菜選擇很多,這間是在銅鑼灣開業很多年的泰國菜餐廳
我們這次去就簡單吃幾樣泰國基礎的菜。
包括飛天通菜,鳳梨海鮮炒飯,冬蔭功湯,還有木瓜沙拉。

⭐菠蘿炒飯很平實,份量很大

⭐木瓜沙律,冰冰涼涼帶青木瓜的🌿青味

2024-07-21 230 views
呢到環境好靚,有分室外同室內,兩邊都擺咗好多泰國特色嘅裝飾,成間餐廳充滿泰國風情,好chill,打卡好靚💕而且原來廚師同侍應,都係泰國當地人,好地道啊!😍Spicy & Sour Prawn S $92推薦!!個湯超級夠辣,冬陰功湯底超濃郁,好好飲好開胃😍😍😍而且配料幾豐富,有蝦同各種菇,正!Grilled Tender Pork $96又大份又好味😋豬頸肉烤得好均勻,唔會乾爭爭,咬落肉質好嫩,點埋醬食一流!Morning Glory Malay $105好好味!!啲菜好嫩,炒得好夠火候又夠入味,唔會太鹹之餘仲好香!King Prawn Fried Noo $138好足料嘅金邊粉🤣🤣🤣酸酸甜甜,而且擺盤好靚,面頭鋪住嘅係蛋網,蝦好大隻,仲有花生碎同辣椒粉,唔錯!野飲叫咗Thai Iced Tea $40同Fresh Mango Juice $60😚😚😚
呢到環境好靚,有分室外同室內,兩邊都擺咗好多泰國特色嘅裝飾,成間餐廳充滿泰國風情,好chill,打卡好靚💕而且原來廚師侍應,都係泰國當地人,好地道啊!😍

Spicy & Sour Prawn S $92

Grilled Tender Pork $96

Morning Glory Malay $105

King Prawn Fried Noo $138

#MC帶你去銅鑼灣.天氣又熱又焗,特別想食泰國菜,酸酸甜甜又辣辣地,特別開胃!依間餐廳有銅鑼灣小泰國之稱,地道正宗泰國風味,因此開業多年屹立不倒。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✨ 泰簡單.餐廳主打地道正宗泰國菜,連廚師及侍應都是地道泰國人!餐廳裝潢走木系風格,環境舒適燈光柔和,加上奶茶棕色的墻面搭配木籐椅,頗有格調,打卡一流!➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 醃鳳爪沙律|$80.無骨鳳爪好爽口,進食超方便!搭配微辣嘅泰式醬汁、香蔥、紫洋蔥,味道酸酸辣辣,愈食愈惹味。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 冬蔭功湯(細)|$92.冬蔭功湯非常惹味,味道香濃帶酸微微少辣,開胃又惹味。配料相當豐富,有大蝦、秀珍菇及草菇等等,用料十足。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 蟹肉炒飯|$128.炒飯飯粒通透乾身,粒粒分明,有淡淡蛋香味,加上一絲絲蟹肉,味道唔錯;而且份量十足,大約有四至五碗份量。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 飛天通菜|$95.飛天通菜香氣十足,炒得非常爽脆,而且油潤有光澤,好有鑊氣,加上少少指天椒提鮮吊味,但又唔會太辣。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 泰式奶茶|$40.泰式奶茶口感幾順滑,茶香
#MC帶你去銅鑼灣
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

✨ 泰簡單
餐廳主打地道正宗泰國菜,連廚師侍應都是地道泰國人!餐廳裝潢走木系風格,環境舒適燈光柔和,加上奶茶棕色的墻面搭配木籐椅,頗有格調,打卡一流!

🥢 醃鳳爪沙律|$80

🥢 冬蔭功湯(細)|$92

🥢 蟹肉炒飯|$128

🥢 飛天通菜|$95
泰式奶茶

🥢 泰式奶茶|$40
泰式奶茶口感幾順滑,茶香與奶香相當濃郁,甜膩與苦澀適中。
心有靈犀

🥢 心有靈犀|$48
以雜果梳打為主,加入珍珠芝麻及石榴汁嘅的泰式特飲,層次豐富又唔會過於甜膩,炎炎夏日最啱飲返杯。
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#Ming_Course #灣仔區美食 #銅鑼灣美食 #香港美食 #香港探店 #銅鑼灣 #泰簡單 #泰國菜 #泰國料理 #銅鑼灣泰國菜 #銅鑼灣小泰國 #chill #地道泰式 #打卡一流
2024-07-11
泰式奶茶
心有靈犀
  • 冬蔭功
2024-07-14 216 views
銅鑼灣嘅泰簡單我都食左好多年,無論係做節或者有朋友聚會,如果想食泰國菜,多數都會喺呢度,主要係因為呢度環境好 chill,同埋食物水準都好穩定,今日同朋友上完香水班,又過咗嚟開餐啦 😋鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅蝦餅同魚餅都炸得好大牙,又唔會油冧冧,記得一定要點多 d 個醬,非常之惹味 🤤蟹肉米粉生菜包非常之適合而家天氣嘅一道小食,蟹肉米粉同埋生菜都好Fresh好鮮甜,加埋個好香椰奶味嘅咖喱醬,入口好香,而且食多幾件都唔會覺得漏 😆泰式黃咖喱(雞)咖喱香濃有椰味,啖啖都係雞肉 😍 撈飯一流 👍🏻蟹肉炒飯個炒飯都幾有鑊氣,而且蟹肉都好多,加埋雞蛋好香口,撈埋個黃咖喱食,個味仲正 😋飲品:紅毛丹冰、鮮菠蘿汁第一次飲紅毛丹冰,佢唔算太甜,有少少紅毛丹肉幾爽口,飲落去都幾fresh幾清新,好適合配味道濃嘅泰菜飲 🫶🏻

鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅

蟹肉米粉生菜包

泰式黃咖喱(雞)
咖喱香濃有椰味,啖啖都係雞肉 😍 撈飯一流 👍🏻

蟹肉炒飯

飲品:紅毛丹冰、鮮菠蘿汁
今天要介紹的餐廳係位於銅鑼灣總統戲院頂樓的這間泰式餐廳,由泰國人主理,不僅廚師是泰國人,連店員也都是泰國籍。整個餐廳充滿泰式風情,不僅有室內用餐區,戶外的露台區也提供舒適的藤椅,讓顧客有放鬆的感覺。除了正宗的泰式佳餚,晚間時段還可以品嘗特色泰式雞尾酒。🌟冬蔭功湯 $92這道湯色澄黃,湯頭香濃,加入大量泰式香料、大頭蝦、細蝦以及秀珍菇和草菇等,口味層次豐富,帶有適中的辣度,酸辣並濃,開胃順口。🌟咸魚炒芥蘭 $98酥脆的芥蘭配上咸香濃郁的咸魚,炒得好有鑊氣,令整道菜飽含咸魚的香氣,送飯一流。🌟泰式豬頸肉沙律 $108烤香的豬頸肉保留了肉汁,配上泰式酸辣汁調味,再加上新鮮的生菜,包在脆爽的生菜葉中,清新可口。🌟皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 $138酸甜的金邊粉配上酥脆的蛋網,同分量十足的大蝦和細蝦,加上豆乾和芽菜,最後撒上花生碎和辣椒粉,口感豐富層次分明。📌 泰簡單銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓

🌟冬蔭功湯 $92

🌟咸魚炒芥蘭 $98

🌟泰式豬頸肉沙律 $108

🌟皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 $138

📌 泰簡單
銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
🌴 泰式風情 地道味道😋📍 這家餐廳不僅擁有濃厚的泰式氛圍,更是由泰國人主理,其泰國菜肴更曾獲得獎項肯定。位於銅鑼灣的中心地段,餐廳設於總統戲院的天台上,營造出戶外泰式餐廳的格調。🥗 青木瓜沙律、大蝦炒金邊粉,還有椒絲腐乳通菜和經典的冬陰功湯,皆是泰國風味的佳品。👨‍🍳 由泰國師傅掌廚,在地道泰式烹調技藝的烘托下,每一道菜式都飄散著濃郁的泰式香氣,讓人彷彿置身於泰國villa之中。🏢 泰簡單|Thai Simple Kitchen地址:銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
🌴 泰式風情 地道味道😋

🏢 泰簡單|Thai Simple Kitchen
地址:銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
2024-07-07 179 views
放假去銅鑼灣行街街,夜晚去左成日經過都未試到既泰國菜食晚飯😌肉碎生菜包🥬肉碎調味超正,微酸辣辣地好開胃😋不過就系辣左少少,怕辣既朋友仔留意👀鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅🦐🐟餐廳好細心,魚餅蝦餅都切半,方便食用😋炸魚餅軟得黎有少少彈牙,仲有啲香葉味🤤個人就覺得呢個唔辣,推薦👍🏻蝦餅🦐蝦肉好足份量,好彈牙同好有蝦味🤤外皮脆得黎唔會炸到好乾👍🏻飛天通菜🥬通菜好夠鑊氣嫩得黎又炒得夠淋👍🏻超輕微辣度帶起調味,令通菜更惹味😋🤤泰乾炒河粉🐓河粉一樣好夠鑊氣炒得好乾身,雞肉亦唔會炒到好老,加埋雜菜撈埋一齊食好正😋😋🤑 人均消費:~$250🤩 推薦指數:8 / 10📍 餐廳資料:泰簡單 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*
青檸梳打
椰青

肉碎生菜包🥬
肉碎生菜包

鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅🦐🐟
餐廳好細心,魚餅蝦餅都切半,方便食用😋
鮮炸蝦餅拼香辣魚餅

飛天通菜🥬

泰乾炒河粉🐓
泰乾炒河粉

🤑 人均消費:~$250
🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:泰簡單 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓

青檸梳打
椰青
肉碎生菜包
鮮炸蝦餅拼香辣魚餅
泰乾炒河粉
2024-07-07 114 views
{🍽️ 香港搵食 🍽️} 泰簡單今次食泰國嘢食到去銅鑼灣 😍😍😍 位於銅鑼灣總統戲院頂層,環境舒服又闊落,裝修又靚,仲有outdoor, 環境勁chill,想打卡影相就岩曬啦 📸 廚師同埋侍應都係地道嘅泰國人,食番正宗泰國菜應該冇難度 😉😉😉 冬陰功 (S) $92冬陰功湯底酸酸辣辣非常開胃,湯入邊有大蝦,草菇,秀珍菇等等材料,勁足料! 肉碎生菜包 $95大大碟,生菜好新鮮,勁爽脆;肉碎夠晒惹味,不過會越食越辣 🌶️ 啱晒鍾意食辣嘅朋友!!而且仲會有少少檸檬香味 👍🏻👍🏻👍🏻蒜片椰菜苗 $108少少辣,好惹味!!超香!!椰菜苗好新鮮!!菠蘿炒飯 $128食泰國嘢又點食得我最鍾意食嘅菠蘿炒飯 🤣🤣🤣 原個菠蘿上,有蝦,菠蘿,肉鬆,提子乾等等,勁多料又夠味!!黃金夢 $60菠蘿汁 🍍加芒果汁🥭混合而成,新鮮既菠蘿同芒果打juice, 果汁勁fresh勁濃,仲要唔會酸,好好飲!! 芒果汁 🥭 $60成杯都係用新鮮芒果打出黎既juice, 一d都唔酸,仲係甜嘅,濃濃嘅芒果味,正🤤🤤🤤📍銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓☎️ 28382896#銅鑼灣小泰國 #地道泰式 #chill #打卡一流
{🍽️ 香港搵食 🍽️} 泰簡單

冬陰功 (S) $92

肉碎生菜包 $95

蒜片椰菜苗 $108
少少辣,好惹味!!超香!!椰菜苗好新鮮!!

菠蘿炒飯 $128

#銅鑼灣小泰國 #地道泰式 #chill #打卡一流

• 黃金夢
  • 肉碎生菜包
2024-07-07 88 views
今日大約係八點幾左右啦,咁就喺銅鑼灣到睇下有啲乜嘢食,咁就見到呢間食泰國嘢,咁就同朋友一齊入咗去食嘢, 咁其實見到啲人嘅食評都見到主打地道泰國菜,咁我地叫咗以下:**生菜包**: 內餡很美味,肉質鮮嫩,料恰到好處,與生菜的清爽口感形成完美搭配。每口都能感受到泰式料理的精髓,值得一試。**冬蔭功湯**:冬蔭功湯湯底十分濃郁,酸辣麻香,充滿泰式風情。湯中海鮮新鮮彈牙,整體口感非常出色。是一道可以溫暖身心的養生湯品。**皇宮大蝦蛋網炒金邊粉**:大蝦新鮮肥美,與炒香的金邊粉、雞蛋以及各種蔬菜完美融合。每種食材的風味都得到了充分發揮,口感鮮嫩可口。是一道不错的泰式炒麵佳餚。**馬拉盞炒通菜**:這道菜的馬拉盞蔬菜很新鮮嫩脆,與蒜、辣椒等泰式調料完美搭配, 清爽的口感是一道既簡單又美味的泰式家常菜。最後飲埋杯椰青同芒果汁就閃人,Overall,這些泰式經典菜餚在泰簡單都得到了幾positive 口碑和評價。每一道菜都展現了泰國飲食文化的特色,無論是前菜、湯品、主菜還是配菜,都令我難忘。

**生菜包**:

**冬蔭功湯**:

**皇宮大蝦蛋網炒金邊粉**:

**馬拉盞炒通菜**:

2024-07-06 91 views
很久之前和老公食過“泰簡單”,質素不俗。今晚突然想食泰國菜,決定再訪。環境依然好chill,給人一種渡假感覺。四周都佈滿泰式裝飾,充滿泰國氛圍,最適合我這個打卡控。喜歡於這間餐廳吃泰菜的主因,便是這裡的食物夠地道。餐廳內上至廚師,下至侍應均是泰國人,令人仿如置身泰國一樣!🥥🐔椰子雞湯~湯底充滿濃郁的香芧及椰汁味,配料有雞件、車厘茄,草菇及秀珍菇。味道甜甜酸酸,十分醒胃。🦐🥠炸蝦餅~雖然是煎炸食物,但炸得夠乾身,吃不出油膩感。蝦膠鮮味彈牙,吃多幾件也不覺膩滯。🍍🍚菠蘿炒飯~炒飯夠乾身,配料豐富,有菠蘿、肉鬆、蝦仁、魷魚仔、蛋絲,提子乾及什菜粒。飯粒充滿蛋香,香口惹味。🥬椰菜苗~泰國餐廳常見的椰菜苗鮮甜嫰口。🥃香芧南薑茶~味道清新,舒服潤喉。🍹鮮番石榴汁~喝得出沒有加糖水,是原汁原味鮮榨的番石榴感覺,清甜解渴。
🥬椰菜苗~泰國餐廳常見的椰菜苗鮮甜嫰口。
🥃香芧南薑茶~味道清新,舒服潤喉。

食正宗泰國菜唔一定要去九龍城 位於銅鑼灣鬧市位置,有戶外及室內位置,坐得幾舒服,非常Chill 由泰廚主理,連服務員都係泰國人,正宗泰國風味。//烤豬頸肉沙律配上地道嘅泰國香料味,酸酸辣辣,再加上生菜包住食,非常惹味! //冬蔭公湯冬蔭公湯非常足料,用上唔少蝦去煮,香料味突出,偏酸,辣度剛好//炸蝦餅蝦肉份量更多,每啖都充滿蝦嘅鮮味//炒金邊粉配上兩隻大蝦,炒得夠乾身,幾有鑊氣 飲品方面有生啤, cocktail同特飲多款選擇,成個環境都好relax

//烤豬頸肉沙律

//冬蔭公湯

//炸蝦餅
蝦肉份量更多,每啖都充滿蝦嘅鮮味

//炒金邊粉
配上兩隻大蝦,炒得夠乾身,幾有鑊氣

2024-06-24
$150 (Dinner)
這天跟朋友來銅鑼灣總統戲院上層吃泰國菜。之前有留意到這間餐廳是因為他有戶外部分,晚上會有cocktail﹐所以如果是冬天來的話挺chill的。今天來到發現店面挺大的,環境雅緻可以打卡,侍應都是泰國人感覺很正宗,但價錢非常合理。我們點了一個小份的冬陰功湯、 豬頸肉沙律、馬拉盞炒通菜、泰式炒金邊粉,另外還點了一個椰青跟一杯荔枝特飲,才六百元左右,也足夠三人份,所以人均應該才200多。食物整體味道挺不錯,而且上菜也快。其中我特別喜歡那個豬頸肉沙律,豬頸肉不是那種很肥很油膩的豬頸肉,相對瘦點但完全不柴的肉,它不是那種炭燒豬頸肉,是真的有一點泰式調味的,所以吃起來會更清爽一點。泰式炒金邊粉跟冬陰功湯都有很多蝦,料挺充足的。
這天跟朋友來銅鑼灣總統戲院上層吃泰國菜。

泰式炒金邊粉跟冬陰功湯都有很多蝦,料挺充足的。
$250 (Dinner)
  • 烤豬頸肉沙律