2024-03-21 388 views
是日與屋企人搵地方食飯,近近地去過濕地公園附近食,見到呢一間稻神食堂都幾靚裝修,乾乾淨淨,有中式有台式餐。我見台灣肉燥飯幾吸引,於是滿心期待地叫咗個雞扒肉燥飯,餐牌嘅相係好靚,但係出到嚟嘅賣相有少少出入,變咗有少少失望😂味道亦很一般般,雞扒很嚡,食多一半就已經唔想再食。屋企人叫咗個帶子卷雞粒炆飯,個湯好味精😂真係可一不可再。不過侍應服務態度很好,入餐廳嘅時候很多位置不用排隊,如果一家人要很早食晚飯都可以勉強將就。

2024-01-03 430 views
坐落喺人來人往嘅商場裏面,The Farm真係一個難得嘅平民化美食角落。一入到去,懷舊嘅擺設已經係好吸引人。嗰日我就試咗幾樣好受歡迎嘅菜式。首先,紅燒牛筋菜飯真係一絕,牛筋炆到腍滑得嚟,味道重又唔死鹹,完全可以話係高水準表現嚟㗎😋。其次,秘製美國黑毛豬煎蛋飯,叉燒真係肥而不膩,煎蛋滑嘟嘟,以家常來講實在係無得輸。呢啲嘢已經使我樂而忘返💖。當然唔少得嚟一啲點心式嘅小吃。芝麻單骨雞翼同香酥雜菜餅都係必試之選,酥香跳係舌尖,解開咗成日嘅乏味。啱哂搭配一杯清新檸檬薏米水,消暑又提神🍋。食完之後,個人心情同胃口都好滿足。The Farm,你下次見到我嘅時候,一定會喺我手上多埋嚿啖皆知嘅笑意㖭!🍛🥢

2023-12-05 331 views
今日黎左呢間茶餐廳食午餐,都係掃qr code點餐。▪︎山東燒雞配蒜香豉油汁▪︎$68跟餐▪︎紫菜湯▪︎個湯有紫菜加小小蛋花、蔥花,味道唔錯,仲落左麻油同小小醋味,幾開胃既一個湯。個麵類似上海麵但係係幼身版,配埋個豉油汁,甜甜咸咸幾惹味,可惜上枱唔太熱,微暖。而個雞就質地較乾同有點硬身,所以食左幾舊都無再食。▪︎紅燒牛肉牛孖筋上海菜飯▪︎$70呢個我無試到,但應該都正常發揮。跟餐 ▪︎冷泡龍井▪︎跟餐唔使加錢有冷泡茶飲,都幾清幾解渴。跟餐 ▪︎凍檸茶▪︎凍檸茶正常野無乜特別。

今日黎左呢間茶餐廳食午餐,都係掃qr code點餐。

▪︎山東燒雞配蒜香豉油汁▪︎$68

跟餐▪︎紫菜湯▪︎

▪︎紅燒牛肉牛孖筋上海菜飯▪︎$70
呢個我無試到,但應該都正常發揮。

跟餐 ▪︎冷泡龍井▪︎
跟餐唔使加錢有冷泡茶飲,都幾清幾解渴。

跟餐 ▪︎凍檸茶▪︎
凍檸茶正常野無乜特別。
2023-12-02
$70 (Lunch)
2023-08-06 785 views
難得的休閒下午茶🍽️,選了The Farm(稻神食堂),皆因平時喜歡它的紅燒牛筋菜飯,今日下午休假,就決定親身到訪👇🏼餐廳格調舒適,牆上掛着美國演藝人的黑白照,如柯德莉夏萍、James Dean等,很有懷舊feel👇🏼看過下午茶餐單後👇🏼order了吉列魚柳包配雜果沙律$43,wow,太好味了😋,魚柳外脆內嫩,魚肉新鮮白滑,邊吃邊讚👍🏼;沙律也弄得好😍,內有薯仔粒🥔、椰果和罐頭雜果,薯仔不是腍啤啤質地,是爽口的,沙律醬既美味又充足👇🏼沙嗲串燒(雞/豬各一串)$20,兩者質量都好,雞肉滑,豬肉嫩👇🏼欖菜雞粒蔥花蛋炒飯$49,香噴噴的炒飯,不油膩,份量多,味道合我,且適合不愛鹹的人士👇🏼凍鮮薑檸檬梳打$15,造型清新醒神,味道不錯,雖說是凍,但不是很冰凍,適合受不了太冰凍的人士。而我下次就要說多冰呢😁👇🏼凍夏枯草$8、凍洛神花茶$8,欣賞有這些另類飲品選擇

👇🏼看過下午茶餐單後

吉列魚柳包配雜果沙律

沙嗲串燒(雞/豬各一串)

欖菜雞粒蔥花蛋炒飯

凍鮮薑檸檬梳打

👇🏼凍夏枯草$8、凍洛神花茶$8,欣賞有這些另類飲品選擇
凍洛神花茶(左)$8、凍夏枯草(右)$8

2023-08-01
Tea
吉列魚柳包配雜果沙律
沙嗲串燒(雞/豬各一串)
欖菜雞粒蔥花蛋炒飯
凍鮮薑檸檬梳打
凍洛神花茶(左)$8、凍夏枯草(右)$8
2023-07-16 488 views
今日去呢間餐廳叫咗一個早餐D,餐牌寫明係「香煎豬柳 或 黑椒雞扒 配腸仔、炒蛋及丹麥蒜蓉牛油多士」,然後落單個頁面顯示可以轉太陽蛋或者熟蛋,咁我揀咗太陽蛋,結果嚟到嘅時候得太陽蛋、雞扒同多士,而冇咗腸仔。我問職員,佢就有備而來咁樣講,話好多客人都咁問佢。腸仔同炒蛋係炒埋一齊,所以有太陽蛋就冇腸仔。我心諗,個餐牌上面寫住「腸仔、炒蛋」,又唔係寫腸仔炒蛋,咁係誤導,同我埋單嘅時候同嗰個高級少少嘅職員講,佢就話:哦哦哦,我同公司講,同埋唔好阻住後邊收錢咁嘅服務態度,真係冇下次

咁嘅服務態度,真係冇下次
2023-07-16
Breakfast
2023-03-20 894 views
雞扒🐓:雞皮煎得脆口,肉質 juicy,唔會油淋淋。多士🍞:焗得香口,外脆內軟,蒜蓉味濃。腸仔炒蛋🍳🥓:滑口。柚子檸水🍋:味道👌,唔會淡然無味。假日約10am 都幾多人,食完之後已經開始有人排隊。職員勤快、主動。裝修:感覺休閒,色調白色、木色為主。光線:明亮。座位:如果再 寬敞d 就更好。
雞扒🐓:雞皮煎得脆口,肉質 juicy,唔會油淋淋。
多士🍞:焗得香口,外脆內軟,蒜蓉味濃。
腸仔炒蛋🍳🥓:滑口。
柚子檸水🍋:味道👌,唔會淡然無味。

假日約10am 都幾多人,食完之後已經開始有人排隊。

職員勤快、主動。
裝修:感覺休閒,色調白色、木色為主。
光線:明亮。
座位:如果再 寬敞d 就更好。
2023-02-06 867 views
(自費食評) 便宜下午茶😍今天來到這間餐廳吃下午茶,他們下午茶十分便宜。🥢$43 麻小二滷水鴨髀米線 (轉水晶粉)配麻辣湯底麻辣湯底十分辣,湯底十分香濃,有一種很麻的感覺,適合喜歡吃辣的朋友鴨脾肉質十分滑十分好味,不過斬左件比較沒有手感不知道如果要求不斬件上是否可以🥢$43 麻小二滷水鴨髀米線 配清雞湯底。雞湯底十分清,不濃味麻麻地。清雞湯底多兩件魚腐$20沙嗲串燒(2串), 雞肉串燒,賣相吸引,沙嗲醬十分濃,雞肉串燒燒得不錯$15 芝麻單骨雞翼 (4件) 炸得好脆口,但雞翼肉比較少比較瘦熱柚子茶凍咖啡(少甜)
(自費食評) 便宜下午茶😍
今天來到這間餐廳吃下午茶,他們下午茶十分便宜。
🥢$43 麻小二滷水鴨髀米線 (轉水晶粉)配麻辣湯底
鴨脾肉質十分滑
十分好味,不過斬左件比較沒有手感
不知道如果要求不斬件上是否可以

🥢$43 麻小二滷水鴨髀米線 配清雞湯底。
雞湯底十分清,不濃味麻麻地。清雞湯底多兩件魚腐

$15 芝麻單骨雞翼 (4件) 炸得好脆口,但雞翼肉比較少
比較瘦

熱柚子茶

凍咖啡(少甜)

2023-02-04
Lunch
2023-02-01 666 views
唔知點解冇差評!個菜飯勁乾,又加咗姜,打破我對菜飯嘅印像!冇下次嘅一間!寧願你小加精致呀!80幾蚊叫個餐!個出品係咁樣真係接受唔到囉!雖然待應嘅態度ok !反正唔會有下次!橙汁又係苦苦嘅!薯條又係成陣猪油炸,滷水雞翼淡到白灼加d滷水汁咁,儿童套餐炒飯又炒濃咗,紅烧牛肉菜飯個牛肉又有陣怪味,做埋d一次性生意真係好low !希望你哋可以重視下出品啦!寧願食其他都唔會再入嚟,黑名單之一,試一次黑名單嘅舖,邊個食邊個知啦!
唔知點解冇差評!個菜飯勁乾,又加咗姜,打破我對菜飯嘅印像!
冇下次嘅一間!
紅燒牛肉菜飯
儿童套餐
2023-02-01
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
今日好開心同屋企人去咗濕地公園一間西餐廳,一間餐廳賣相裝修都好靚,好有格調,而且很時尚,已經俾佢嘅外貌深深吸引住了,而且呢一間餐廳位置於濕地公園附近,只需在輕鐵站一落車,行5分鐘就搵到呢間餐廳,真係好方便呀,而且在食物方面,食物嘅賣相都好好呀,裏面有好多選擇,有面,有肉燥飯,而且份量很多,一定可以食到好飽,而且最緊要係味道超級好,而且佢嘅擺盤都好有心思,證明呢一間嘅廚師都好有心做生意,而且侍應嘅服務都好好,有人情味有笑容,唔會港人走,服務一流,喺度食飯可以慢慢食,而且餐廳嘅空間都好足夠,每一張枱都好大,傾偈都好方便,好有私人空間,所以我覺得呢一間餐廳真係好值得人食,同埋聚聚都係一個好地方,所以住天水圍嘅人,一定要嚟食呢一間!
今日好開心同屋企人嚟咗一間濕地公園嘅餐廳,叫The farm , 係呀呢間係我食過咁多間西餐廳,最好食嘅餐廳,食物好有質素,好好食,所以我一定要推薦呢間,首先佢嘅環境係非常之優美寧靜,佢係鄰近濕地公園,所以附近係好少人,唔會太嘈吵,附近都係休憩用地,同埋好多樹木,好有世外桃源的感覺,所以呢間餐廳環境好優美,真係一流呀,可以好好享受食飯嘅時間,然後食物方面,都係非常之有質素,佢好有特色㗎,有菜飯,又有米線,每次嚟到揀食物的時候,我的朋友都會食得津津有味,個豬扒,個豬扒都好惹味,好油口感,好新鮮,而且係感覺上好有心思擺盤,所以我覺得呢度個廚師好值得一讚啦,然後侍應嘅服務都係一流,每次嚟到,使都係熱情招呼,好有心機回應問題,所以我覺得值得推薦呢一間餐廳,好鍾意
去完濕地公園hea時間熱到汗流浹背路過一田supermarket 過下冷河😂買咗嘢唔想再四圍行於是見到哩間餐廳幾闊落舒服本住繼續涼冷氣就入去食個tea有港式西餐同大陸口味麵粥等加埋背景播國語歌隔離枱穿成「網美」打卡嘅女士….真係好似返咗大陸咁!.回魂啦靠窗坐有溫暖陽光照耀嘆著冷氣最緊要加杯凍檸茶👶🏻終於可以小睡片刻媽媽我都享受片刻me time.食物組合好多樣化所以揀咗陳醋皮蛋+魚柳飽薯條!好新奇的配搭味道都不錯!本以為食tea細細份點知超級大份$60吃飽飽嗰日晚餐都無再食嘢!埋單仲要請👶🏻食珍寶珠有無咁sweet!!!仲送咗free鮑魚嘅coupon下次一於同老公再嚟食啦~
去完濕地公園hea時間
本住繼續涼冷氣
就入去食個tea
有港式西餐同大陸口味麵粥等
加埋背景播國語歌
隔離枱穿成「網美」打卡嘅女士….
真係好似返咗大陸咁!
回魂啦
靠窗坐有溫暖陽光照耀
嘆著冷氣最緊要加杯凍檸茶
👶🏻終於可以小睡片刻
媽媽我都享受片刻me time
食物組合好多樣化
所以揀咗陳醋皮蛋+魚柳飽薯條!
好新奇的配搭
味道都不錯!

本以為食tea細細份
點知超級大份
$60吃飽飽
嗰日晚餐都無再食嘢!
埋單仲要請👶🏻食珍寶珠
有無咁sweet!!!
仲送咗free鮑魚嘅coupon
下次一於同老公再嚟食啦~
2022-07-22 713 views
The Farm 係我覺得喺Wetland Season Park 商場入面比較有質素嘅一間餐廳,話晒都係紅螞蟻集團旗下嘅品牌。-扎肉釀雞卷上海菜飯 $55 扎肉加雞肉配搭得天衣無縫,最初都喺度諗係點樣釀法,個樣望落有小小似鴨胸,會同時食到兩種肉嘅味道同口感。-秘制三豉醬美國黑毛豬叉燒煎三蛋飯 $55叉燒肉質唔會過腍,豉醬做到特別嘅鹹香,三隻蛋唔會煎到好熟,蛋汁撈埋啲飯一齊食,正!主食嘅份量對本人嚟講頗大,食量唔大嘅話,可以叫小一個。每個主食可加一款小食同飲品: -香煎魚餅(3件) $8外面香脆,裡面彈牙,唔多油。-是日油菜 $10-冷泡茉莉 $6 + 凍奶茶 $8茉莉茶好香,好夠味。奶茶茶底香濃,不錯。

-扎肉釀雞卷上海菜飯 $55

-秘制三豉醬美國黑毛豬叉燒煎三蛋飯 $55

主食嘅份量對本人嚟講頗大,食量唔大嘅話,可以叫小一個。

每個主食可加一款小食同飲品:
-香煎魚餅(3件) $8
外面香脆,裡面彈牙,唔多油。

-是日油菜 $10

-冷泡茉莉 $6 + 凍奶茶 $8
茉莉茶好香,好夠味。
奶茶茶底香濃,不錯。

2022-05-21 703 views
星期六的下午,去濕地公園前揾吃,行經Wetland Season Park對出路邊的餐廳,見到這間餐廳,內部裝修帶點Cafe feel, 有中有西式食物任君選擇,叫咗叉燒煎蛋飯同德腸熱狗沙律,另加$8蚊香煎魚餅(三片),首先下午茶價錢吃中午/晚餐的份量,煎蛋飯有兩隻蛋呀!,另外叉燒都有六七塊,仲要大大塊㗎。味道ok...如果喺豉油落啲功夫就仲正😅。特長熱狗真係長到嚇親你,比起刀叉還要長,真係好少食過咁長嘅熱狗呀!算喺抵吃!環境都算寫意,有太陽照入餐廳,坐喺窗邊幾舒服。
,真係好少食過咁長嘅熱狗呀!算喺抵吃!

環境都算寫意,有太陽照入餐廳,坐喺窗邊幾舒服。
2022-05-21
$58 (Tea)
  • 特長熱狗沙律
2022-05-14 425 views
喺openrice相片見到佢有幾個飯好吸引,到最後就揀咗我想試吓嘅台式肉燥溏心蛋蔥油雞排飯 落完單先見到食評話啲雞扒好硬好乾 但最後我食完覺得好正要為佢平反!上次叫戶戶送等咗個幾鐘某快餐的burger都凍哂,今次叫飯反而超準時到達👍🏻 而且外賣送到黎所有野仲熱既👍🏻👍🏻好感動!首先試左一口白飯,口感軟入口剛好雞扒煎到好香 雞皮咬落去有脆皮口感,有鹽香,火候控制剛剛好,配埋新鮮蔥花粒 食落好夾。肉燥9成係瘦肉為主,岩晒吾食肥肉既我,個汁香而帶少甜,不會太咸,整個肉燥好夠味,煮到夠晒軟身同入味,仲食到軟淋淋的冬菇粒撈飯一流。另外一提,廚師都細心汁份量吾會放得太多、都唔會放得太少。啱啱好夠撈肉燥下面嘅飯。而雞扒嗰邊嘅飯依然都係保持住白色,冇受肉燥汁撈亂。 溏心蛋食落酸酸地同咸咸地!吞落去有點酒同醋的味總括而言,所有食物、醬汁、咸度都適中 食完超滿足。一個平平無奇的台式飯做到食完齒頰留香!非常期待堂食試下其他菜式。(題外話,見佢餐單60幾蚊一個飯,叫外賣$88的確貴,不過偶爾叫一次,食物味道又可以,就算數)

台式肉燥溏心蛋蔥油雞排飯
落完單先見到食評話啲雞扒好硬好乾
但最後我食完覺得好正要為佢平反!

台式肉燥溏心蛋蔥油雞扒飯

首先試左一口白飯,口感軟
入口剛好
雞扒煎到好香

撈飯一流。另外一提,廚師都細心
溏心蛋食落酸酸地同咸咸地!吞落去有點酒同醋的味

2022-05-14
Delivery
Dinner
台式肉燥溏心蛋蔥油雞扒飯
2022-04-03 412 views
今日經外賣平台叫咗幾樣嘢,依嗰家鄉雜菜餅燶到甘點食,點解廚房見到甘燶都照出比客! 係咪諗住外賣速遞無得追究?另外重有個陳皮小黃魚,食落去係凍架,嗰種凍係雪櫃拎出嚟直接食甘凍,依間嘢無下次😡😡😡

依間嘢
無下次😡😡😡