Restaurant: The Flame Bar & Restaurant
Terms & Details:
說到食扒就令我諗起呢間餐廳,所以今次諗住試下新嘢。晚餐時段可能假期前夕係滿座。餐廳環境舒適,氣氛輕鬆愉快,適合同朋友一齊嚟享受美食!佢裝修好有西式風格,服務有啲貼心,會自己問使唔使拎碟比你,同推介邊款Cocktail好飲。今次都好好彩可以坐到面對廚房嘅枱位,可睇住入邊個廚房煮嘢食,同埋睇到啲廚師好忙咁,有時有嗰煮野食火光睇下幾有feel。餐廳的份量十分充足。這些菜肴不僅味道出眾,而且盤子上的擺設也非常精緻,很高級。餐廳價位中等,考慮到提供的食物質量和服務水平,我覺得這是一個相當不錯的選擇。

卡邦尼意粉

纽西蘭有骨羊扒
香蒜蜆肉意大利粉
蕃薯條
2023-10-01 311 views
收工想搵個地方飲酒 朋友介紹觀塘亞太3樓有間bar飲酒吃扒唔錯 就來朝聖 一入到來 地方夠大 可以多人坐埋一台 傾計就好好坐 還有戶外 可以帶寵物 有happy hour去到8點 岩曬我

2023-09-18
  • 炭燒加拿大豬架
2023-09-28 424 views
九月是親戚朋友生日月,所以飯局都比平時多;,我們被安排坐在一張二人卡位檯,感覺舒適,餐廳的視覺也覺得非常開陽,望出窗外仍然有溫暖的燈光,在這樣闊大和裝修華麗的空間內用餐心情特別舒暢,聽朋友介紹餐廳的生蠔斧頭扒係必食, 即開生蠔、均是來自法國,味道方面均帶有海水的鹹味,不過前者的海水鹹味較濃,肉質鮮甜,彈性爽口,特別一提其實鮮味的生蠔只需加一點點鮮檸檬汁已經相當足夠,不要加入其他醬料影響生蠔的鮮味 斧頭扒都係招牌之一,肉質豐厚,重牛味,有咬口,越食越想食,可以三至五個人一起食。需要稱讚的是所有餐廳職員都很有禮貌、服務非常到位及貼心。
2023-09-26 385 views
上星期和朋友慶祝生日 同事問我想食什麼菜 我便一口答他們想食西餐 朋友便推薦這間西餐 樓上西餐依家真係賣少見少 要搵有素質就更加唔容易 好彩事先訂位 上到來先知咁多人餐廳好好 我們說要比較私密的地方 因為我地有20人驚吵到人 佢地就幫我安排比較私密的位置
火雞胸肉三文治配薯條
炭燒澳洲穀飼西冷扒
紅酒燜牛舌飯
炭燒加拿大豬架
招牌芝士漢堡配薯條
香煎澳洲鱸魚配薯蓉雜菜
  • 法國生蠔
我一向都喜歡食西餐,因為可能細個係國外長大的原因,習慣食那種味道。朋友知我回來食唔慣,就帶我來觀塘區評價較高的餐廳,由之前酒店總廚主理。間鋪其實都算易搵,就在亞太中心三樓,見到好多人等電梯,其實直接電梯上去唔洗等。去到見到門面都幾大,好多優惠都在門口可以見到,明碼實價,而且價錢貼地。入到餐廳,發覺非常光猛,而且座位寬敞闊落,可以坐多人一台,坐得幾舒服,聽個總廚講個場可以坐到百幾人加埋出面戶外。除了大餐牌外,還有 Lunch set,HAPPY HOUR,價錢合理,都符合香港打工消費。雖然Set Lunch 好吸引,但我專程去試的特色菜,那當然要點餐牌上的主菜啦😁😁😁店員服務也很好,貼心介紹餐廳的招牌菜 ,澳洲黑安格斯殼飼斧頭趴同法國生蠔,火焰法式焦糖燉蛋。頭盤當然要試下法國生蠔,生蠔超級爽口,鮮甜,好食到停唔到口,價錢有小小偏貴,好彩半打起有85折。火箭菜沙律配布拉塔芝士,中規中矩正正常常,做前菜都幾開胃。招牌特級漢堡真係好大盤,配埋紐紋薯條,個漢堡可以2-3個人一起食,岩曬小朋友。好戲在後頭,呢個係招牌,總廚講之前係35安士,現在轉了新餐牌加多15安士同埋轉咗黑安格斯,肉質會比之前好
火箭菜沙律配布拉塔芝士
火箭菜沙律配布拉塔芝士,中規中矩正正常常,做前菜都幾開胃。
招牌特級漢堡
好戲在後頭,
澳洲黑安格斯殼飼50安士斧頭扒
呢個係招牌,總廚講之前係35安士,現在轉了新餐牌加多15安士同埋轉咗黑安格斯,肉質會比之前好嫩,好咬口同重牛味,4成熟會岩岩好,食完呢份扒真係超飽,多人聚餐會食斧頭扒係一個好的選擇,老實講,喺香港要搵好食嘅斧頭扒真係唔容易,呢間係我食個甘多間斧頭扒最好食得一間,值得強烈推薦。
2023-09-15
10 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
火箭菜沙律配布拉塔芝士
招牌特級漢堡
澳洲黑安格斯殼飼50安士斧頭扒
放完假想在觀塘附近搵野食,得知朋友推薦的一間西式餐廳,可以坐多人,來之前都打電話問有冇得多人坐一起,店員答可以10人以上都OK。來到餐廳先知甘大,一行坐曬,好彩事先訂了位置,上到來都好多人,樓上鋪的好處就係唔洗同人逼,唔洗點等位。生蠔一共有5款有得選擇,我地選了多人選擇的玫瑰,好大只好肥美,呢只法國生蠔聽店員講好多女士都會叫。主角都係斧頭扒,同事一直講呢個扒必食,多人分享會最好,來到店員會幫忙淋火,真係好符合主題,THE Flame.個肉睇落4成熟,唔韌,入口多汁重牛味,食完真係好滿足,啖啖肉。

澳洲黑安格斯殼飼牛肉眼扒

北海道帶子配菠菜意大利飯
2023-09-11
澳洲黑安格斯殼飼牛肉眼扒
  • 北海道帶子配菠菜意大利飯
  • 雜錦意大利凍肉拼盤
2023-09-11 648 views
是日家人生日,所以預約了西餐。同行家人曾到過餐廳進餐,當時牛扒的味道一流,所以今次才預訂了這間餐廳。餐廳的套餐實在超值,份量亦充足,所以當晚我們四大一小,叫了一個二人套餐及一份全份的豬肋骨。可惜豬肋上菜時只得半份,原來是職員落錯單,感謝他的錯有錯著,因為那份豬肋實在過熟了,肉質已變柴皮。猶幸,牛排在一貫水準之上,味道很好。而這店的焦糖燉蛋上菜時有個特色之處,就是用紙包著整個燉蛋,然後燃燒紙張制造特效。
猶幸,牛排在一貫水準之上,味道很好。
焦糖燉蛋
2023-09-10
焦糖燉蛋
2023-09-05 729 views
推介在觀塘鬧市中可與舊同事或朋友一起敘舊好地點。我們三人叫了一個二人套餐,份量足夠三位小女子分享。小食什錦拼盤有雞翼,魷魚,薯條等。主菜點了7成熟牛扒,味道不錯,肉質嫩化多汁,不會個靭。有兩個南瓜湯味道濃郁。卡邦尼意粉,甜品有提拉米蘇及招牌火焰法式燉蛋。味道惆當,不會過甜。環境寬躺不會給人侷促的感覺,只是開頭音樂大聲了一點,之後也改為適中音量。服務員有禮貌招待,為我們拍照也顯得樂意,會多角度來幫忙拍照留念。
2023-09-05
Type of Meal
Dinner
2023-09-04 1005 views
這間係官塘區,少數食店可以消費換Asiamile積分,可惜佢哋全日做8折,若要儲分就冇得折嘍。週日中午速食, 叫咗個炭燒澳洲穀飼西冷扒(8安士,五成熟)$168,送飲品一杯,加$18要個沙律。沙律有驚喜🤩, 一心諗住淨係得菜/蕃茄 🍅, 點知有兩片parma ham😋。不久,服務員放低一個牛角包🥐, 😅吾覺餐牌上面寫有包喎, 似微波爐叮返熱, 暖暖地。主菜送上時覺得擺盤有點奇怪, 第一次見用隻中小型的橢圓形碟, 中閒微微渦落去,😨鋸牛扒是有點困難,因為碟邊頂住把刀, 通常牛扒用圓形較平的碟🍽。😮‍💨 切開後, 心裏一沉, 起碼有七成熟喎,我叫五成熟㗎! 肉質入口鞋颯颯,而且帶跟, 有點難咀嚼😣。 牛扒下的配菜有5粒紅蘿蔔波波, 一細嚿西蘭花🥦,一細舊椰菜和一嚿個帶皮嘅薯仔。 附肉汁,衹食到咸味。這裏客人唔多, 應可久坐吹水,但要吾介意背景音樂嘈吵。服務算👌。

2023-09-03
$205 (Lunch)
2023-09-01 511 views
再臨 The Flame Bar & Restaurant,久違嘅即興飯局,今晚想要點酒精放鬆下,點了幾款配酒菜,就來枝果味夠嘅merlot 來配搭吧<蜜糖堅果烤金文畢芝士配多士>Camembert 同 Brie 都係好多芝士控喜愛嘅軟芝品種,表面硬身裡面柔軟。未食睇個樣已經好吸睛,像個甜品蛋糕一樣,蜜糖堅果完美配合,打開下層那個被灸燒過的‘’小蛋糕‘‘,拿一塊小法包點上滿滿柔靭的Camembert,一口法包一口紅酒,愉快嘅飯聚就由這美麗的餐前配對開始<炸蕃薯條>邪惡中總要找個健康點🤭🤭,不薯條反來一桶炸蕃薯條,蕃薯甜身,質感會比薯條多了一份實在感不是粉粉的感覺。<烤美國BB豬肋骨(半份)>我同友人都怕那種一切就爛或過硬嘅燒豬肋骨。當一切之下,就已釋除了擔心嘅問題。烤醬份量剛好唔會過多致喉涸或太少而不夠味。肋骨入晒味,外脆內嫰,不錯嘅演繹!<意大利闊條麵配素肉丸>最後一道亦係唯一一道較失色,素肉丸,闊條麵,醬汁全部味道都係各自各,醬汁不夠濃稠,可能烹調時間,未能令到醬汁食到落去配料當中。
<蜜糖堅果烤金文畢芝士配多士>
<炸蕃薯條>
<烤美國BB豬肋骨(半份)>
<意大利闊條麵配素肉丸>
2023-06-04
2023-08-24 650 views
同學生日一行五人嚟咗呢度食,經openrice book位,環境外面ok,入到去背景音樂有點大聲,因為平日,唔full及沒限時,枱面有點痴立立,麻麻地,一陣燒烤嘅味道,整體以西餐,佢不是太貴,仲有折添,但份量少,味道都好食,只係由未落單到食飽,途中不斷都有侍應過你問你食唔食甜品,收餐碟餐具,有點阻我哋傾偈,因為環境太嘈,如果坐滿,三五知己就會更嘈,要好大聲講野,其實咁既環境都不宜久留,味道可以,但不是適合傾偈的地方
2023-08-13 722 views
觀塘區的餐廳好多,這間我較喜歡,環境舒適,好有情調,二人餐份量好足夠,服務很好,食物質素好,款式多,有骨豬扒👍蝦多士👍有室內,外,價錢合理,值得再去,好評👍

2023-08-13
$300 (Dinner)
  • 炭燒加拿大豬架
2023-08-12 887 views
難得今日人齊就去呢間朋友介紹的西餐廳,聽講氛圍唔錯,食物有水準。今日生日飯局,5個人從頭笑到尾。我們5個人叫了個4人餐,還叫了生蠔 食到飽飽。先介紹下食物先,頭盤有一大碟小食拼盤 ,岩曬我呢D中意食熱氣野的人,仲有4個湯大大碗。前菜還有墨西哥脆餅配牛油果蝦沙律,店員上菜都會講教我們要將個墨西哥餅壓脆來撈埋沙律食,上面有意大利醋有小小酸酸地,好開胃,同牛油果好健康 配埋個餅食真係一流。叫了半打生蠔,因有兩個人唔食生野,我自己一個都食了3個 真係聽聞的是好新鮮好有海水味,一食就知道剛剛開的。香草醬好香的通粉一上到檯面就聞到,加埋芝士粉搭配得剛剛好,蝦都好新鮮好爽口,唯一一點就有小小鹹。叫了7成熟的羊架,口感好好,談談肉好野味。重頭戲都係擺到最尾,主角係我最愛的斧頭扒,聽朋友介紹上次已經食過一次,今日無論如何都要叫多次。個4人餐仲有得半價轉,真係好抵食。多人分享真係真心覺得性價比好好,店員還介紹這是間鋪的招牌,一定要試下多人的話。最後還有個甜品火焰焦糖燉蛋,拍了片但係忘記影像,份量唔大 ,岩曬兩個人分享食。值得推薦的餐廳,氣氛好好,生日仲有播生日歌,好有心,下次還會再來。

墨西哥脆餅配牛油果蝦沙律
香草醬白蝦闊管粉
紐西蘭有骨羊扒
叫了7成熟的羊架,口感好好,談談肉好野味。
2023-08-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
墨西哥脆餅配牛油果蝦沙律
香草醬白蝦闊管粉
紐西蘭有骨羊扒
澳洲黑安格斯殼飼50安士斧頭扒
記得亞太中心樓上有酒樓同唱K,原來3樓有呢間西餐廳,環境幾好,地方夠大,因為我地加埋都有7個人過嚟食嘢。入到嚟啲職員一早安排好座位,靠玻璃外牆位置,原來出面平台仲有戶外座,不過落雨,都係坐返入面。啲野食都唔錯,豬架,西冷,職員仲sell我哋斧頭扒,同生𧐢,幾個人猶豫左一陣都係嗌,因為全部啱曬我哋呢啲食肉獸。朋友生日,最後個經理仲播左生日歌同影相,送埋張生日卡,幾好,大家都幾開心嘅。佢地甘用心,所以真係畀個讚同推薦下
2023-07-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$450 (Dinner)
  • 炭烤澳洲M4西冷配燒汁
2023-07-22 984 views
係觀塘搵咗好多地方終於搵到一間自己心目中最愛 食生蠔的餐廳,自己本身都中意食生蠔,都試過了好多餐廳的生蠔,各有特色,但試過呢間覺得真係性價比好,半打以上仲有85折,而且真係好新鮮,好肥美爽口,食得出剛剛開。叫了半打唔夠喉,加多咗半打。叫咗甘多生蠔肯定要配白酒,因為自己食煙,所以坐了戶外,出面都有冷風機,都唔會話熱。平時係室內坐得多冷氣吹得多,係出面食野都幾寫意,總體來講,搵到個斗食生蠔,服務都唔錯,都係後生靚子靚女,都幾善談,值得推薦。

2023-07-19
10 Minutes (Dine In)
$320 (Dinner)