Restaurant: The Flame Bar & Restaurant
Terms & Details:
2023-06-27 1677 views
趁父親節就到,唔想當日出去同人逼,就帶啊爸過來慶祝下,之前都來過幾次,覺得性價比都好好,同比較適合自己味道,來到店員都認得我地。好快其實知道自己想食d乜,餐牌都熟,今次4個人就叫了斧頭扒,因上次同細妹來試了都讚口不絕,所以要卑老豆試下。斧頭扒整得時間都要半個鐘,就叫了D小食同生蠔做住前菜先,飲住杯啤酒慢慢等。個吐司鬆軟易入口,做前菜一流上次試了個黑松露飯 今次試個粉,有小小偏鹹 但味道都唔錯。見隔離幾張台都叫了,之前未試過,份量真係夠曬大份。西冷都係每次到店鋪必點的野食,因自己都比較中意食牛 ,叫多了一份扒。生蠔每樣叫了一款  Girrardeau NO2 係比較肥美爽口。個人中意食呢隻同Tarbourich法國玫瑰。重頭戲都係斧頭扒,今次連爸爸都讚抵食好味,4個人都食到飽飽
番茄芝士意式吐司
個吐司鬆軟易入口,做前菜一流
黑松露配意大利粉
上次試了個黑松露飯 今次試個粉,有小小偏鹹 但味道都唔錯。
烤美國BB豬肋
見隔離幾張台都叫了,之前未試過,份量真係夠曬大份。
法國生蠔
2023-06-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Father's Day
番茄芝士意式吐司
黑松露配意大利粉
烤美國BB豬肋
法國生蠔
2023-06-10 2009 views
難得今日舊同事回來就約埋附近穩野食,聽他們介紹有間西餐都OK,中午可以去試下。我地6個人 以為沒什麼位置,入到來先知甘大。地方都幾好坐,中午唔趕都可以坐低慢慢享受下。室外環境都唔錯,但中午太熱 夜晚可以過來飲杯啤酒chill下,見出面都有冷風機。
煙三文魚牛油果墨西哥薄餅
意式雞肉濶條麵
香煎澳洲鱸魚配薯蓉雜菜
炭燒加拿大豬架
番茄醬虎蝦煙肉長通粉
2023-06-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
煙三文魚牛油果墨西哥薄餅
意式雞肉濶條麵
香煎澳洲鱸魚配薯蓉雜菜
炭燒加拿大豬架
番茄醬虎蝦煙肉長通粉
  • 炭燒加拿大豬架,
2023-05-31 1885 views
男人日間工作時,在忙忙碌碌的工作環境中辛勞了一天。放工時,當然想搵一個悠閒,而不煩擾的落腳地聚下,3/5知己碰一碰杯,談一談閒聊,這裡的環境真的適合:戶內的環境座椅空間佈置靈活,戶外的環境有店員的用心佈置。服務員由帶位,上水,menu菜式的介紹都是跟足貼心,讓我們這種第一次來吃的客人,感受到餐廳的服務和食物的獨特性!!讓我和朋友印象深刻的是店員的餐後對話:記得,9點多的,店員見你們的主菜吃的差不多,清理檯面的食物碟,讓顧客有多的空間傾計。同時會過來閒聊幾句,問下顧客對食物菜式的意見,最後都會友善地問下有沒有想吃什麼甜品⋯等等!!總結:作為顧客在這一餐的用餐過程是愉快的,感受到每一個階段都被餐廳的員工重視!!

德國豬手
斧頭扒
法國生蠔🦪
2023-05-27
$300 (Dinner)
德國豬手
斧頭扒
法國生蠔🦪
2023-05-28 1451 views
今日難得放假約埋一班同事過來聚餐食飯,可能係假期前夕 入到去已經冇乜位。入到去坐低,待應就介紹生蠔半打有8折,因爸爸同細佬都中意食,所以就叫了一打,可能叫得比較多,生蠔等了15分鐘先有得食,,值得等得,來到沒有幾分鐘,連平時少食生蠔的我都食了3個,見到真係好肥美好新鮮。仲有值得推薦就是串燒拼盤,菠蘿好甜好爽口,五花肉都好野味。自己又是食肉獸,問下待應有什麼推薦,話個斧頭扒係招牌之一,多人分享可以試下,不過話要製作時間要半個鐘到45分鐘,所以到就決定叫這個。簡單來講,真係誇張,甘大個仔未食過甘大件扒。份量真係夠,後悔叫多了個肉眼,其實食一個斧頭扒都好足夠足料了。好戲在後頭,因細佬生日,問下待應可唔可以最後甜品寫字,幫我地安排得好好。叫了個焦糖燉蛋,和心太軟。呢兩個甜品雖然份量吾大,但食完個扒已經好飽,最主要有驚喜。今晚在這慶祝真的開心,值得推薦的一間餐廳,就可能當晚比較多人,野食來得比較慢,其他都好好。

仲有值得推薦就是串燒拼盤,菠蘿好甜好爽口,五花肉都好野味。

黑松露野菌忌廉湯
2023-05-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
黑松露野菌忌廉湯
  • 斧頭扒,焦糖燉蛋,生蠔
2023-05-26 961 views
經朋友介紹 話觀塘開了間性價比好高的西餐廳 之前聽講 都未有機會試 今日同一班同事過黎試 以為我地20位冇位置卑我地坐 點知黎到餐廳先知咁大 可以坐埋一齊 .岩曬多人聚會或者開party😂入到黎店員都好有禮貌打招呼 同介紹我地多人應該要食d咩比較好 都非常貼心服務.朋友介紹話呢度d生蠔同扒都唔錯 所以我地唸都唔唸 就一定試下呢個斧頭扒聽店員講多人share會比較好 真係巨大份.岩6-8個人食都得.味道比出面都好味好多.小朋友至愛😂個仔6歲自己食左一份卡邦尼意粉.呢個都值得推薦.呢份扒5成熟岩岩好 點埋個汁真係入味好多 仲可以介紹個金文畢芝士 因為太好味 未黎得切影相已經冇曬 .今次體驗十分開心 因有同事生日 店員幫我們安排了甜品寫字 仲有全場播生日歌 十分驚喜.十分值得紀念的一天.見到個場咁大 下次都約埋一班朋友過黎聚會搞生日.眼見可以坐到70-80人😆 總體黎講 值得推薦 下次會再黎.
呢份扒5成熟岩岩好 點埋個汁真係入味好多
2023-05-26 644 views
第一次喺亞太中心呢間食,3個人 嗌咗肉眼扒、炭燒豬架 金文畢芝士 侍應還推薦咗串燒拼盤 蜆肉意粉。總結嚟講,正,下次會再幫襯。服務態度都好好👍,火焰燉蛋個甜品都幾好味👍
2023-05-26
$200 (Dinner)
2023-05-20 601 views
點兩個扒,唔同時間上都算啦,仲要隔好耐,一個食完等好耐先有得食第二個,d牛7分熟咁柴?服務又唔好,原本想俾小費,見咁既態度,算吧啦,環境一般,食物差,態度一般,晚餐價錢貴好多,好在打85折
2023-05-20
2023-05-10 732 views
搵食旅遊兵團介紹而選擇呢度。人體驗,環境不錯,窗明几淨。食物不錯,推介的都可以。服務不錯,靚仔靚女好態度。感覺不錯,雖然放生日歌,因為在場賓客都好high, 係聽唔清楚,感覺到個份心。寿星女都好開心❤。最有趣都係玩火。下次或則玩第二種火🔥。蠔揀左淡味都好有海水味,70蚊一隻,唔貴唔平吧。魚幾好味。西冷唔好過5成熟會穩陣D。若天氣好,戶外的打卡位都幾多。係觀塘,閨蜜閒聚,朋友午餐,生日慶祝多一個選擇。
2023-05-10
$300 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
2023-04-29 1133 views
呢排同好多朋友Farewell,諗食乜嘢都諗到有啲頭痛。因為觀塘方便又多選擇,所以大家都比較鍾意喺觀塘搵食。今次就揀咗呢間西餐廳試吓☺️試咗唔少菜式,不過我懶😛 揀兩三個嚟share下啦前菜點咗一個Camembert 芝士配法包,估唔到係整溶咗舊芝士加咗啲核桃熱辣辣咁上菜😲 好特別!另外,餐廳推廣緊生蠔,我哋見幾大隻就一人一隻試吓啦!生蠔有手掌咁大,入口有海水味,好新鮮肉質嫩滑。未食完已經想encore 多round不過因為叫咗個巨量級主菜,我哋要留肚😜 主菜係斧頭扒 🍖 上菜果刻,巨型到大家都嘩嘩聲,侍應都好識做問我地係咪要影相先,再淋咗啲唔知乜成舊著咗火😱 好岩打卡😍 影完相侍應拎返去廚房切細塊方便我地share ,好細心👍🏻 我自己鍾意食外邊多啲因為有燒過既味道🤟🏼入面肉質好嫩,肉味夠,咁大舊可以燒到剛剛medium rare 真係唔係間間餐廳都得大家食飽飲醉,見到餐廳有室外幾岩飲野吹水,希望下次可以再黎試下

今次就揀咗呢間西餐廳試吓☺️
試咗唔少菜式,不過我懶😛 揀兩三個嚟share下啦

不過因為叫咗個巨量級主菜,我哋要留肚😜
主菜係斧頭扒 🍖

medium rare 真係唔係間間餐廳都得

觀塘新開西餐廳 (前身為MGB by Manhattan Grill & Bar)。一入門口就係酒吧區,而裡面就有好多卡位,座位闊落舒適,樓底高, 燈光微暗,牆邊仲有火焰做裝飾,非常有氣氛炸薯(脆薯格/旋風薯/幼薯條/蕃薯條)有4款選擇,今次揀了旋風薯,即叫即炸,食落好重薯仔味,香脆可口脆炸鮮魷魚圈賣相幾吸引,魷魚一圈一圈,咬落唔會太韌,又唔會太油膩,配酒一流焗芝士粟米片配牛油果醬,蕃茄沙沙配酸忌廉微暖粟米片食落唔會太硬,配埋牛油果醬,蕃茄沙沙同酸忌廉好夾,食完一啖又一啖,越食越開胃香草雞肉闊條麵配蘑菇忌廉汁香草味特出,雞肉嫩滑,闊條麵軟度適中唔會太硬,蘑菇忌廉汁口感豐富太平洋深海三文魚柳配新薯三文魚皮好香脆,食落質感好嫩滑,煎得剛剛好唔會又乾又柴,加上醬汁鮮味更加特出,配菜新鮮熱辣辣
炸薯(脆薯格/旋風薯/幼薯條/蕃薯條)

脆炸鮮魷魚圈

香草雞肉闊條麵配蘑菇忌廉汁

太平洋深海三文魚柳配新薯
2022-10-31
  • 炸薯(脆薯格/旋風薯/幼薯條/蕃薯條)
  • 脆炸鮮魷魚圈
  • 太平洋深海三文魚柳配新薯
2023-04-14 920 views
去了幾次夜晚吃飯 平時都有見到門口有個lunch餐牌 都冇時間和機會去試下 甘岩今日放假同同事過黎試下個lunch套餐 我點了個香煎澳洲鱸魚. 好香好有鮮味.配返個薯蓉食落去 口感岩岩好 呢個值得推薦.我同事點了份扒 7成熟 睇落賣相都ok 配埋個燒汁 好搭配還有一份番茄醬虎蝦煙肉長通粉 份量都好足 我見同事都食唔曬 總體一句 可以再試 其他款式都好吸引 三個人食了3百幾 個套餐仲配送埋飲品 十分抵食!下個月轉過黎觀塘上班 又搵到一個落腳點食飯 .岩曬自己口味 .戶外見到可以帶寵物 一直在附近都搵唔到有什麼地方可以帶寵物又可以食野 這間就岩曬我😆

我同事點了份扒 7成熟 睇落賣相都ok 配埋個燒汁 好搭配

還有一份番茄醬虎蝦煙肉長通粉 份量都好足 我見同事都食唔曬
2023-04-12 621 views
今日同朋友食飯去試下西餐食左幾個不同既食物食物不錯,伙計好好人,態度好好好中意食個金文芝士仲有火焰燉蛋飲左杯mocktail個名係富士山,幾得意下次會再試不過有d遠
今日同朋友食飯去試下西餐
食左幾個不同既食物
食物不錯,伙計好好人,態度好好
好中意食個金文芝士

仲有火焰燉蛋
飲左杯mocktail個名係富士山,幾得意
下次會再試

不過有d遠
2023-04-12
Type of Meal
Dinner
2023-04-10 839 views
不太推薦的餐廳一家三口在觀塘匆匆忙忙找餐廳輾轉就來到這裏法國菜 vs 這家 囝選擇了這一家 我想是因為這家餐廳餸菜的圖片比較多叫了 虎蝦煙肉長通粉、鱸魚配薯蓉和西冷扒先講西冷 西冷應該是預先做好 客人叫的時候再兩邊再烤一烤 所以和好多香港人一樣 心涼了一截了說到虎蝦長通粉 這個就應該不是虎蝦了 改名貓蝦(中蝦) 違反商品說明條例 長通粉應該也是預先做好 客人叫的時候再煮一個汁 好似打芡一樣上 所以長通粉也是和很多香港人一樣都是心涼了一截的 汁醬很甜 和整個長通粉不太夾......最正常就是鱸魚了 但薯蓉嘛 味很濃 吃了一口就不想再吃 總是感覺有點不妥 全長伴菜都是用哪種bb甘筍..... 說真的 有點駭人......
不太推薦的餐廳
一家三口在觀塘匆匆忙忙找餐廳
輾轉就來到這裏
叫了 虎蝦煙肉長通粉、鱸魚配薯蓉和西冷扒
2023-04-10
$150 (Lunch)
#食到去觀塘👧🏻👩🏻早前去咗兩次位於觀塘OPC嘅西餐廳,相信大家都知道觀塘人多車多🚚🚙🚗 尤其lunch time嘅時候 餐廳特別多人,但一入到@theflame_bar_restaurant 環境昏暗又寧靜,座位寬敞,嗰反差感令人幾舒適😌而且食物質素又唔錯, 如果大家想大家嘅話📸不妨試下叫焦糖燉蛋🔥 🎠 THE FLAME BAR & RESTAURANT📍觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓303號舖==============================🦉套餐包了一杯飲品,另加$18叫咗餐湯+餐包🍽 香煎澳洲鱸魚配薯蓉雜菜 💲128一上枱勁香煎魚嘅味道,魚肉口感嫩滑,配上Creamy嘅醬汁,令味道提升咗一點😚 🍽 卡邦尼意粉 💲98意粉硬度岩岩好,唔會太淋,而且醬汁亦都啱啱好,唔會太多👍🏻而配料嘅煙肉蘑菇份量足夠,基本上每一啖都可以食到😋 🍽 招牌芝士漢堡配薯條💲98 大大份嘅漢堡包同薯條🍟🍔上枱嘅時候漢堡包偏熱,而且漢堡扒厚厚又juicy😋 加上係粗薯條食落非常有口感 🍽 焦糖燉蛋 💲(唔記得咗幾錢🙈)上枱嘅時候焦糖燉蛋會有一張黑色嘅紙包住,當店員點火嘅時候🔥🔥會立即著火,勁啱
[觀塘鬧市中的西餐廳🍽有室內外座位選擇]#食到去觀塘

🎠 THE FLAME BAR & RESTAURANT
📍觀塘觀塘道414號1亞太中心3樓303號舖
🦉套餐包了一杯飲品,另加$18叫咗餐湯+餐包
🍽 香煎澳洲鱸魚配薯蓉雜菜 💲128

🍽 卡邦尼意粉 💲98

🍽 招牌芝士漢堡配薯條💲98
大大份嘅漢堡包同薯條🍟🍔上枱嘅時候漢堡包偏

🍽 焦糖燉蛋 💲(唔記得咗幾錢🙈)
上枱嘅時候焦糖燉蛋會有一張黑色嘅紙包住,當店員點火嘅時候🔥🔥會立即著火,勁啱打卡😆不過燉蛋口感唔算偏滑,但甜度亦都OK

🙌歡迎大家介紹不同香港好食好玩好地方
#foodiesklgirls #foodies #cafe #hkfood #food #hkig #香港 #香港美食 #香港好去處 #香港打卡  #美食 #打卡 #美食打卡 #吃貨 #吃貨女孩 #觀塘 #觀塘區 #觀塘餐廳 #觀塘美食 #漢堡包 #觀塘西餐廳 #西餐廳  #亞太中心 #觀塘cafe #cremebrulee #法式焦糖燉蛋 #觀塘工廈 #hongkong  #hongkongfoodies
2023-04-02 480 views
隨便找了一間餐廳晚飯,在亞太中心3樓兩間之中揀了這間,全單 75折,選擇正確👍🏻無論環境,服務也很好,主動介紹食物,態度友善,食物水準高,每樣也有驚喜,生蠔要推介,真的很鮮味,每款食物都想試,隔離枱有人生日,全店職員一齊唱歌,超開心攪笑