2023-12-26 403 views
一坐下来menu都没翻开,就催促问水要有气泡还是没气泡,明明可以不点的吧。。一只水48蚊,不如点饮料。。问有没有免费的水,𠰠答我:有啊没过滤的自来水要不要?(毫无礼貌)态度很不耐烦而且要纸巾要了两次才拿了黑色的过来,隔壁桌白色。。好在餐食口味好好👍点了【烟熏三文鱼菠菜扁面】同埋【牛扒】,味道都好好~面的奶油味很重,好香喔~牛扒里的土豆和蔬菜都好吃,牛扒烤得刚刚好。。【蜜桃味苏打】也很好喝位置在k11商场里 坐路边吃感受不是太好
位置在k11商场里 坐路边吃感受不是太好
2023-12-23
$400 (Dinner)
  • US prime flank steak
2023-10-30 885 views
當晚係慶祝生日,訂左6點,入座時話19:45要還檯,但訂位時完全冇提及過,明白而家食飯通常係分左session,但應該要事先講明已經好快落order,野食都上得快,味道一般,冇令人好surprise既感覺,青口黎講個人覺得frites belgium on tap好食好多重點來了.......7點左右開始feel到個男waiter不停focus我地張檯,一食完一秒收走(快過澳牛 XDDD) 我地諗住再落order,落完之後個waiter話「提你地要19:45還檯架喎」What the.....??? 所以係咪唔想我地再order然後可以準時還返張檯俾你地?佢前後提左幾次 (利申我地係一直有叫野食,4個人order左3個青口、5個前菜+主菜、兩支酒),OK FINE....已經俾佢催到冇晒mood,諗住求其食埋個cake就走,切都唔想俾人切個cake,想吹完candle之後原個收走??????如果當時係好多人等緊既話我都明白,但當時係完全冇人等緊,全場仲有一半吉檯,我地行返轉頭見到張檯仍然冇人坐...所以趕客走既目的係為乜?建議大家如果想好好enjoy your dinner,強烈不推薦
重點來了.......
如果當時係好多人等緊既話我都明白,但當時係完全冇人等緊,全場仲有一半吉檯,我地行返轉頭見到張檯仍然冇人坐...所以趕客走既目的係為乜?建議大家如果想好好enjoy your dinner,強烈不推薦此餐廳
2023-10-28
2023-10-26 709 views
男友知我鍾意食青口,特意帶我嚟呢度試吓☺️呢度佈置到好似置身巴黎街頭嘅小餐館咁,小燈飾好有氣氛✨枱上嘅小燈泡💡好可愛🤭蕃茄醬焗黑毛豬肉丸🍅🧆肉丸唔會鬆泡泡,拮起結實但咬落肉質細嫩😋日式明太子意粉🍝好香濃幾出色,紫菜份量好澎湃😆經典香草白酒汁煮青口🥂 揀咗個可以食返青口原有鮮味嘅口味,香草白酒汁帶出青口嘅鮮甜,味道恰到好處☺️啖啖肉嘅青口好肥美嫩滑🤤 薯條啱啱炸起不能抗拒🤭整體餐廳環境好舒服,食物出色,服務亦好好,適當嘅時候會主動留意客人需要。適合二人世界🥂或者朋友小聚會🍾
男友知我鍾意食青口,特意帶我嚟呢度試吓☺️

呢度佈置到好似置身巴黎街頭嘅小餐館咁,小燈飾好有氣氛✨

枱上嘅小燈泡💡好可愛🤭

Iberico Meatball

Mentaiko

日式明太子意粉🍝好香濃幾出色,紫菜份量好澎湃😆

Iberico Meatball
Mentaiko
2023-10-09 399 views
第二次黎K11 musea 食呢間the mussel! 自從半年前食過一次之後,一直對呢度嘅青口念念不忘。但之前每次想walk in 都冇位,適逢朋友今個月生日!決定一早係網站訂位! 終於再一次俾我試返呢個一絲難忘嘅青口佢係Menu入邊有四款青口,今次我哋一次過叫咗三款! 極力推薦佢啲青口,係勁新鮮同好Creamy! 而且三款唔同嘅烹調方法都同個青口好夾!令人一試難忘經典香草白酒汁煮青口意式羅勒蕃茄汁煮青口同埋日式柚子胡椒忌廉汁煮青口本人同朋友都一致認為呢款係最好食!!青口全部都會跟薯條或者麵包!明太子意粉,都係一樣出色!總結: 環境又chill又舒服,服務都好好,食物我比100分去K11一定要試下!大推!!
終於再一次俾我試返呢個一絲難忘嘅青口

經典香草白酒汁煮青口

意式羅勒蕃茄汁煮青口

同埋日式柚子胡椒忌廉汁煮青口

本人同朋友都一致認為呢款係最好食!!

青口全部都會跟薯條或者麵包!

明太子意粉,都係一樣出色!

去K11一定要試下!大推!!
$250 (Dinner)
  • Blue  mussels  in  Japanese  style
2023-08-31 422 views
朋友推薦尖沙咀食青口,雖然餐廳訂座只有兩個時段,但女服務員也提早安排我們入座而已非常耐心地為我們介紹菜式,由女服務員Mavis 介紹的食物十分美味,服務友善,餐廳不算太大但環境優美,good expensive here ! 十分推薦☺️
慶祝生日係要食好啲啲嘅,呢到初初開嘅時候黎過一次,都覺得唔錯。所以今日同朋友慶祝生日帶埋佢黎試吓。可能因為舖位問題,舖頭分左兩邊,不過裝修同氣氛都幾好,唔會似 food court 咁開揚。今次就安排到窗口位,隔離落地玻璃隱約都睇到海景。Scallop & Tuna Tartare先叫前菜,擺盤都幾精緻,有帶子,有吞拿魚,仲有青瓜,牛油果,香草,全部切到一粒粒,仲有花花同跟埋法包。帶子同吞拿魚都唔算腥,加埋青檸汁都好清新,不過法包白雪雪咁,無點處理。Blue Mussels in Traditional Style呢到餐廳名叫 Mussel ,當然要叫個青口啦,Traditional Style係白酒煮青口,青口放係鑄鐵鍋入面,底下有香草白酒汁,跟配薯條。薯條可隨個人喜好,沾白酒汁又得,問職員 拎茄汁都 OK。鍋仔細細都幾多青口,粒粒都有肉有開口,冇呃秤,都鮮甜同肥美。US Prime Flank Steak主菜叫多左個五成熟牛扒,牛肉切開粉紅色,配菜仲有薯仔,蘆筍等其他蔬菜,賣相吸引,牛扒調味岩岩好,唔會太咸,都腍身,叫五成熟岩岩好。Coffee Opera Cake 餐廳職員好給力

Coffee Opera Cake
餐廳職員好給力,甜品做埋生日蛋糕。
預先打左電話比餐廳職員,想提早落單甜品同可以寫句生日快樂。成餐飯職員都無穿煲,仲時不時留意我地張枱食飯嘅情況同進度,食完牛扒就好西利咁自動上左個插左爉燭嘅甜品,生日甜品驚喜大成功呀 !
2023-08-15
2023-07-07 2923 views
今次去k11 Meusa溜下狗食個early dinner! 原來The Mussels都係petfriendly餐廳!餐牌主打招牌藍青口、前菜沙律、扒類及意粉等;餐廳以半開放式設計,狗狗可以一齊嘆住冷氣用餐!🐚經典香草白酒汁煮青口 $188:最經典嘅口味,以香草白酒汁煮頂級藍青口;白酒汁清甜香醇,入口鮮甜,藍青口軟嫩,口感嫩滑;配上脆卜卜嘅粗薯條,滋味無窮! 🐟吞拿魚帶子他他 $138:擺盤精美嘅吞拿魚帶子他他,以牛油果、青瓜粒、乳酪醬等配料混合;吞拿魚綿密,帶子爽甜;味道清新,仲可配上脆麵包一齊食! 🍝🌋蒜香大蝦火山意粉 $188 :火紅色嘅意粉,配上幾粒爽甜大蝦,蒜香而不膩,帶點香辣,軟硬度適中,十分出色!🥣🧅法式洋蔥湯 $88 :金黃色嘅洋蔥,甜味精華全溶到湯入面!The Mussels地址📍:尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea地下034 及 032B號舖

The Mussels
  • 蒜香大蝦火山意粉
  • 經典香草白酒汁煮青口
2023-07-04 581 views
今晚車車嚟到位於尖沙咀k11 Musea嘅餐廳食飯, 店望住藍天白雲, 欣賞維多利亞沿岸景色, 品嘗美酒佳餚, 工作後壓力隨即消除⭐Daily Sake比一般清酒, 酸味同鮮味更濃, 食完青口再品嚐, 味道更有層次, after taste更長⭐風乾火腿開心果洋葱薯仔蛋餅食落蛋味濃郁, 帶有parma ham咸味同薯仔甜味, 口感豐富, 味道主要嚟自食物本身, 簡單得嚟, 味道一流⭐日式柚子胡椒忌廉汁青口Creamy得嚟帶點清新感, 完全食唔停口, 食完青口仲有一大杯薯條慢慢沾醬汁~正⭐四式芝士意式雲吞非常邪惡嘅意式雲吞, 粒粒極重芝士味, 咸咸香香, 芝士控一定非常喜歡

⭐Daily Sake

⭐風乾火腿開心果洋葱薯仔蛋餅

⭐日式柚子胡椒忌廉汁青口

⭐四式芝士意式雲吞
2023-06-19
2023-07-03 449 views
收到通知我的K Dollar即將到期,下班後立刻到MUSEA消費找到一家位處海傍的法國青口專門店,面迎醉人的景緻細嚐歐陸料理法式餐廳靈感來自巴黎路邊咖啡店,將餐飲揉合於街頭環境內利用藤椅、瓷磚地、掛畫等作裝潢,另設戶外用餐區域飽覽維港景色前菜西班牙傳統油蒜蝦爽口彈牙,香氣四溢極為惹味優質日式柚子胡椒忌廉汁煮青口恰到好處的清新芳香又沒有搶去藍青口的鮮味日式明太子意粉以檸檬汁拌勻來吃,鹹鮮酸香美國頂級牛側腹扒以炭火烤煮,肉質有咬感,既有油脂香又有肉香金卡會員可享額外泊車優惠共四小時可慢慢享受
法式餐廳靈感來自巴黎路邊咖啡店,將餐飲揉合於街頭環境內
前菜西班牙傳統油蒜蝦爽口彈牙,香氣四溢極為惹味
西班牙傳統油蒜蝦
日式柚子胡椒忌廉汁煮青口
日式明太子意粉以檸檬汁拌勻來吃,鹹鮮酸香
日式明太子意粉
美國頂級牛側腹扒以炭火烤煮,肉質有咬感,既有油脂香又有肉香
美國頂級牛側腹扒
金卡會員可享額外泊車優惠共四小時可慢慢享受
2023-06-27
$458 (Dinner)
西班牙傳統油蒜蝦
日式柚子胡椒忌廉汁煮青口
美國頂級牛側腹扒
2023-07-02 281 views
一直對青口都唔太熱愛,因為經常都食到無味又鞋肉嘅青口,真係唔明點解啲人咁鍾意食唯一覺得好食嘅青口就係係🇦🇺Tasmania食過❤️呢間用Mussels做餐廳名,相信應該都有啲質素‼️(其實係因為🐻想食,所以嚟try try)點知真係有驚喜用左活藍青口㗎 肉質非常soft又鮮甜真係完全可以媲美係澳洲食的~~而呢度青口有多款口味選擇,今日我就揀左🍊柚子胡椒忌廉汁,多左份柚子味,令味道更清新‼️如果鍾意食濃味的,可以試吓藍芝士汁或蕃茄汁「蒜香大蝦火山意粉」🤔其實唔明點解呢個意粉以火山命名😛首先芝士&蕃茄汁好融和❤️不過意粉就硬左啲,相信煮多1分鐘應該會更好!「凱撒沙律」純粹想食下green food先叫呢個salad,點知又有驚喜個Caesar dressing勁好食,唔知係咪因為加入咗溫泉蛋嘅緣故,令整個感覺完全唔膩每塊沙律菜都好爽脆
一直對青口都唔太熱愛,
因為經常都食到無味又鞋肉嘅青口,
真係唔明點解啲人咁鍾意食

唯一覺得好食嘅青口就係係🇦🇺Tasmania食過❤️

呢間用Mussels做餐廳名,相信應該都有啲質素‼️
(其實係因為🐻想食,所以嚟try try)
點知真係有驚喜

用左活藍青口㗎
肉質非常soft又鮮甜

真係完全可以媲美係澳洲食的~~
而呢度青口有多款口味選擇,
今日我就揀左🍊柚子胡椒忌廉汁,
多左份柚子味,令味道更清新‼️
如果鍾意食濃味的,可以試吓藍芝士汁或蕃茄汁

「蒜香大蝦火山意粉」
🤔其實唔明點解呢個意粉以火山命名😛
首先芝士&蕃茄汁好融和❤️
不過意粉就硬左啲,相信煮多1分鐘應該會更好!

「凱撒沙律」
純粹想食下green food先叫呢個salad,
點知又有驚喜

個Caesar dressing勁好食,
唔知係咪因為加入咗溫泉蛋嘅緣故,
令整個感覺完全唔膩

每塊沙律菜都好爽脆
2023-06-29
2023-06-30 262 views
係尖沙咀收工搵食真的不難。難在想食咩。同埋好唔好食!搵食更係去到食街探索下。我街頭行到街尾。都唔諗到食什麼時。就緣住海濱放空的遊蕩。但開始感覺自已飢餓感時。就見到一間幾開放式有幾靚既餐廳。就二話不說的奪門而入啦煙三文魚菠菜忌廉汁闊條麵。搬盤特式。闊條麵配上菠菜汁配合得適當適宜。再配上獨特煙三文魚。魚肉入口更有咬勁。慢煮橡果黑毛豬扒。黑毛豬是近十年差不多代替了靚牛肉。本人極度欣賞慢煮的烹飪方式。好耐以前學廚時都懂了。這個菜式肉質入口鮮嫩。仲保存到肉質的原始味道。

2023-06-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
「The Mussels」位於尖沙咀K11 Musea商場,招牌菜式當然係藍青口,有四款不同醬汁可選,基本上每枱都會點。除此之外,仲有唔少西班牙前菜、芝士冷盤、意粉、豬牛扒及海鮮。牛肉他他 ($218): 牛肉滑嫩有肉汁,富肉香,有黑椒及鹽香,但無腥味,搭配芝士碎,味道更具層次。配原味脆包食都幾夾。法式藍芝士汁煮青口配薯條 ($188): 醬汁夠奶滑,具芝士香,但唔會有太濃烈嘅藍芝士味,同時亦帶奶香及白酒香,調味唔錯。藍青口肉質非常幼嫩,味道鮮甜,與醬汁十分搭配。另外,粗薯條炸得幾香脆可口,薯味亦夠濃郁。煙三文魚菠菜忌廉汁闊條麵 ($148): 菠菜忌廉汁非常奶滑,忌廉味幾濃郁,醬汁亦夠稠密,闊條麵掛汁,加上有大量芝士碎,芝味十足。

2023-06-19
$305 (Dinner)
2023-06-27 190 views
星期日一定要放鬆,最好是給自己重複同一個事情,腦袋放空。既然這樣,就連進食我們也單一一點。所以我們選擇去吃青口。這間餐廳顧名思義叫做mussels 就係主打青口。雖然他有賣牛扒海鮮等等的其他套餐,但是我們就選擇了他的招牌青口。這裡有四款青口口味可以選擇。我們選了蕃茄湯以及blue cheese.青口鮮嫩,一口一個,腦中只需要重複混和醬汁的美味,偶爾配上麵包或者薯條,襯托一下白酒。剛好我們坐的座位也是靠近海邊,天氣也放晴。有甚麼比放空的假日更加寫意呢?
除咗女待應外,其他人都好細心好有禮貌👍🏻👍🏻👍🏻24 June 朋友約我去試呢間餐廳,美食配海景正!😄食物質素都OK,雪糕都好好味😍不過一位女士應的態度奇差(在門口接待帶位紮馬尾的女侍應)😠 打電話去查詢嘅時候已經冇乜禮貌🥲但朋友想去,所以試吓,坐低 女待應淨係問要sparkling Water / Stillwater🙄🙄 最經典係最後問女侍應上甜品嘅時候,佢大聲叫個男同事: 喂上甜品呀!同事答佢㩒咗,女侍應即刻用呼喝態度話㩒咩咗? 去拎啦😑😑😑態度奇差女士應,影響食嘢心情😤😤😤
除咗女待應外,其他人都好細心好有禮貌👍🏻👍🏻👍🏻

最經典係最後問女侍應甜品嘅時候,佢大聲叫個男同事: 喂上甜品呀!同事答佢㩒咗,女侍應即刻用呼喝態度話㩒咩咗? 去拎啦😑😑😑態度奇差女士應,影響食嘢心情😤😤😤
2023-06-21 1913 views
尖沙咀K11 Musea 有很多高質餐廳, 今次到THE MUSSELS,位於地下034 及 032B號舖。 店內裝修以巴黎路邊咖啡廳作主題, 給人悠閒而高雅的感覺。 餐廳以歐陸菜為主📌, 主打青口料理和特色菜式。晚餐📋 ~ Eria Still Water $48、 法式洋蔥湯$88、 蕃茄醬焗橡果黑毛豬肉丸$128、 法式藍芝士汁煮青口$188、 日式明太子意粉$148。 🔸Eria Still Water🥛 ~ 坐低不久就點了一支礦泉水,$48一支, 合理價錢。 🔸法式洋蔥湯 🧅~ 散發著濃濃的洋蔥香氣, 配上全溶到湯裡酥香麵包🍞, 味道無比滋味。 🔸蕃茄醬焗橡果黑毛豬肉丸🧆 ~ 肉質細嫩的黑毛豬肉丸配上蕃茄醬🍅, 肉汁豐富。 🔸法式藍芝士汁煮青口🥘 ~ 法式藍芝士混合白酒, 青口大大粒好鮮甜,濃郁鹹鮮,蘸伴碟的麵包, 非常好味🤤。 🔸日式明太子意粉🍝 ~ 鹹香又惹味的明太子, 配上軟硬適中的意粉, 簡單而美味。 真心推介這裏的青口😋, 仲有幾款口味可以選擇,加上店員的服務很貼心, 一定會再嚟。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

Eria Still Water

法式洋蔥湯

蕃茄醬焗橡果黑毛豬肉丸

, 非常好味🤤。

2023-06-20
$330 (Dinner)
Eria Still Water
法式洋蔥湯