在大圍附近工作完,又是下午茶的時間。看見這間吃燒味的食店人山人海,就決定試試。輕量腩叉飯朋友在餐牌上發現了這個,起初以為是腩仔拼叉燒,經店員介紹才知道腩叉是以五花腩做的叉燒,製作腩叉比一般的叉燒要花上更多的工序,絕對是平凡中帶點不平凡!朋友吃得非常暢快。每塊叉燒都層次分明,相當肥美燒鵝瀨粉大大隻的燒鵝脾很吸引,而且皮下沒有肥膏,很好他們的湯亦相當惹味有層次。沒想到連酸梅醬都有驚喜,不會死甜而且有清新的酸梅味。以平民的價錢吃到高質的燒味,超值👍🏼

輕量腩叉飯

每塊叉燒都層次分明,相當肥美

燒鵝瀨粉
大大隻的燒鵝脾很吸引,而且皮下沒有肥膏,很好

以平民的價錢吃到高質的燒味,超值👍🏼

餐廳金色的門面甚為搶眼,樓高兩層,門口open kitchen的形式,燒味,叉燒,燒鵝等掛哂起係度,保留傳統燒味茶餐廳的特色,餐廳雖然新開,但相信亦頗受區內街坊歡迎 我一條友仔午餐時段去到要有條小人龍呀! 星爺嘅《食神》,捧紅咗黯然銷魂飯,自此好多燒味茶餐廳,都會有此道菜!而此店家的主打就是叉燒,所以我坐低就點咗幸運銷魂飯做我嘅午餐 🔮幸運銷魂飯  上菜時以一隻太陽蛋覆蓋整個碗面,採用入口新鮮日本雞蛋,個蛋黃仲loop loop吓,真係有些急不及待咁篤穿佢來蛋汁撈飯.我輕輕咁夾開隻蛋, 就係一排半肥瘦叉燒, 肥瘦均勻,又有微燶邊, 肉質軟腍,入口鬆化, 外皮有炭烤香, 還有那個秘製的叉燒蜜汁,撈飯食一流呀!跟飯還有是日例湯~天天不同,我食當天就是合掌瓜 🔮姜蜜奶茶  生姜成幼條,以蜂蜜泡浸,香滑奶茶以此蜂蜜作甜味,甜薑味緊隨茶味口香出來,真係幾正,推呀!

🔮幸運銷魂飯
跟飯還有是日例湯~天天不同,我食當天就是合掌瓜

🔮姜蜜奶茶
姜蜜奶茶
2022-11-18
姜蜜奶茶
2022-11-25 126 views
大圍火車站近排開咗兩間新嘅餐廳,見到呢間餐廳都好多人去,所以就喺出面都等咗一陣,終於入到去,真係人來人往,而且好多人叫外賣,今次就叫咗個下午茶,腩叉瀨粉配凍檸檬茶,腩叉肉質沒有彈性,而且好Juice,冇好似平時啲叉燒咁樣乾爭爭,味道都唔錯☺️
2022-11-22 123 views
身為沙田友,知道大圍火車站外面開左兩間新店,每次行唔都見好多人等外賣上網見評語好壞參半見呢日屋企無煮飯就過黎試下,價錢唔算好貴會幫你安排座位,態度都幾好不過座得略迫,全場都要搭枱中湯幾足料,幾夠味先叫個五寶飯賣相唔錯半肥瘦叉燒幾靚,幾淋而且入味唔鐘意半肥瘦亦可以要求要肥叉/瘦叉燒腩仔都唔錯,幾香口油雞都幾滑嫩口Xo醬滑蛋蝦仁飯個Xo醬豉油汁好惹味,好大碟,幾有驚喜凍檸茶大大杯好解喝食完之後發現又無評語講得咁差唔怪得門口成日咁多人等外賣

上網見評語好壞參半
見呢日屋企無煮飯就過黎試下,價錢唔算好貴

會幫你安排座位,態度都幾好
不過座得略迫,全場都要搭枱

中湯幾足料,幾夠味

先叫個五寶飯
賣相唔錯
半肥瘦叉燒幾靚,幾淋而且入味
唔鐘意半肥瘦亦可以要求要肥叉/瘦叉
燒腩仔都唔錯,幾香口
油雞都幾滑嫩口

Xo醬滑蛋蝦仁飯
個Xo醬豉油汁好惹味,好大碟,幾有驚喜

凍檸茶
大大杯好解喝

食完之後發現又無評語講得咁差
唔怪得門口成日咁多人等外賣
2022-11-20 130 views
見呢間餐廳新開張無幾耐,經常經過呢間餐廳🍴都見到好多人排隊,街坊多數都係斬料買燒味返屋企慢慢食,但我呢排長期餓底😂,太餓控制唔到自己😂。見到呢度啲油雞、切雞、叉燒、燒味全部都好靚,靚到閃閃發光真係好吸引我😍,一於試下堂食燒味飯!我們叫了兩個雙併飯,包括:燒腩仔🐖燒鵝飯叉燒切雞🐓飯蘋果肉紅茶熱檸檬🍋水(仲送例湯)蘋果肉紅茶☕️:入面仲有啲新鮮蘋果肉係入面,配上蜜糖加埋一齊好好飲,係獨家飲品!係呢度先有架!叉燒:好腍唔會太乾,軟硬適中,唔會太肥唔會太瘦,剛剛好,加埋叉燒汁撈埋飯一齊食真係一絕!燒腩仔:好脆口!一定要配埋芥辣一齊食😆!燒鵝:鵝皮好脆亦唔會太油,最緊要配上專吃鵝的梅子醬,梅子醬真係有梅子係入面架!酸酸甜甜配上燒鵝突出了燒鵝的味道!白切雞:啲雞肉好滑,唔硬唔乾、又唔會太咸,加埋薑蔥蒜蓉真係正😋!我地食哂兩碗飯😋之後我地仲追加多一份燒鵝瀨粉😋,燒鵝+瀨粉真係perfect match!!!仲有早餐架!下次早餐都可以過黎食😋!去開呢頭或係附近住嘅街坊朋友都要試一試呀!真心推薦👍🏻推薦!👍🏻

我們叫了兩個雙併飯,包括:
燒腩仔🐖燒鵝飯
叉燒切雞🐓飯
蘋果肉紅茶
熱檸檬🍋水
(仲送例湯)

燒腩仔:好脆口!一定要配埋芥辣一齊食😆!

仲有早餐架!下次早餐都可以過黎食😋!

2022-11-17 136 views
試過呢間义燒,2次外賣都中伏第一次由於腩义燒售罄,店員推介左半肥瘦,結果係全瘦,肉又實又鞋搭搭第二次終於試到腩义燒,但明顯醃製時間不足,感覺就好似食緊 白灼豬腩肉 蜜糖另上
試過呢間义燒,2次外賣都中伏
半肥瘦义燒
今日秋高氣爽~就諗住同朋友去踩單車🚴🏻‍♀️我哋決定由大1. 幸運銷魂飯 $68叉燒係屬於半肥瘦嘅,軟硬度適中,可惜可能店舖太多人,而廚師未能發揮得好,成份叉燒係有不同的味道。而日本蛋味濃,煎成燶邊👍🏻米飯我就略嫌偏乾身少少,飯成一粒粒,可以濕潤返少少,及再熱少少,整體感覺就一流啦☺️價錢:$63好味程度:😋😋/5個滿分價錢抵食度:💰/5個滿分整體感覺:❤️❤️/5個滿分推介程度:👍🏻👍🏻/5個滿分——————————————————————2. 燒味自選双併飯(叉燒,切雞湯米)叉燒屬於偏瘦,味道甜甜地,淋淋地,有少少蜜糖嘅味道,呢份全份嘅味道一致👍🏻顏色較上一份為深色,味道更勝一籌。切雞方便,我們指明要雞胸,因此要加$4,雞肉嫩滑,有雞味,味道適中,唔會有一種雪藏嘅味道。湯米方面,就非常之要讚,湯味濃郁,有濃濃嘅胡椒豬肚味,再加上一層濃厚嘅雞油,整碗湯都有濃烈嘅雞味👍🏻👍🏻如果,怕食雞油嘅女生,可以走雞油,湯就會係好清嘅濃湯,味道好好👍🏻價錢:$56好味程度:😋😋😋/5個滿分價錢抵食度:💰💰💰/5個滿分整體感覺:❤️❤️❤️❤️/5個滿分推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分—————————————
今日秋高氣爽~就諗住同朋友去踩單車🚴🏻‍♀️我哋決定由大

價錢抵食度:💰/5個滿分
整體感覺:❤️❤️/5個滿分
推介程度:👍🏻👍🏻/5個滿分

——————————————————————

2. 燒味自選双併飯(叉燒,切雞湯米)

顏色較上一份為深色,味道更勝一籌。

價錢:$56
好味程度:😋😋😋/5個滿分
價錢抵食度:💰💰💰/5個滿分
整體感覺:❤️❤️❤️❤️/5個滿分
推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分

餐廳整體感覺:
服務態度良好,環境尚算乾淨,如果,係平常食午餐,或者想食個快飯,又要食物不錯的話,而食飯唔叫飲品,姐姐們都送免費湯及熱水比我哋,感覺良好,值得一讚☺️

✏️
Hi 👋🏻 大家好~我係食物小黑洞,我嘅正職係食盡全世界嘅餐廳,讓食物帶給你一些正能量😋今日秋高氣爽~就諗住同朋友去踩單車🚴🏻‍♀️我哋決定由大1. 幸運銷魂飯 $68叉燒係屬於半肥瘦嘅,軟硬度適中,可惜可能店舖太多人,而廚師未能發揮得好,成份叉燒係有不同的味道。而日本蛋味濃,煎成燶邊👍🏻米飯我就略嫌偏乾身少少,飯成一粒粒,可以濕潤返少少,及再熱少少,整體感覺就一流啦☺️價錢:$63好味程度:😋😋/5個滿分價錢抵食度:💰/5個滿分整體感覺:❤️❤️/5個滿分推介程度:👍🏻👍🏻/5個滿分——————————————————————2. 燒味自選双併飯(叉燒,切雞湯米)叉燒屬於偏瘦,味道甜甜地,淋淋地,有少少蜜糖嘅味道,呢份全份嘅味道一致👍🏻顏色較上一份為深色,味道更勝一籌。切雞方便,我們指明要雞胸,因此要加$4,雞肉嫩滑,有雞味,味道適中,唔會有一種雪藏嘅味道。湯米方面,就非常之要讚,湯味濃郁,有濃濃嘅胡椒豬肚味,再加上一層濃厚嘅雞油,整碗湯都有濃烈嘅雞味👍🏻👍🏻如果,怕食雞油嘅女生,可以走雞油,湯就會係好清嘅濃湯,味道好好👍🏻價錢:$56好味程度:😋😋😋/5個滿分價錢抵食度:💰💰💰/5個滿分整

今日秋高氣爽~就諗住同朋友去踩單車🚴🏻‍♀️我哋決定由大

價錢抵食度:💰/5個滿分
整體感覺:❤️❤️/5個滿分
推介程度:👍🏻👍🏻/5個滿分

——————————————————————

2. 燒味自選双併飯(叉燒,切雞湯米)

顏色較上一份為深色,味道更勝一籌。

價錢:$56
好味程度:😋😋😋/5個滿分
價錢抵食度:💰💰💰/5個滿分
整體感覺:❤️❤️❤️❤️/5個滿分
推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分

餐廳整體感覺:
2022-11-08 210 views
經過新開張便試下買外賣回家食,諗住外賣會平些,但原來和堂食一樣價錢,叉燒飯要52元,雙拼加油雞加四元,,外賣又要加一元, 57元外賣絕不便宜,回家開嚟食,油雞又鞋,叉燒算是正常,飯又少,薑蓉淨係得葱又沒有薑全部都係油湯重味精,飲完起碼飲兩樽水,呢個價錢同出面二三十元燒味飯差不多千祈唔好去試,我絕對以後唔會再幫襯冇下次,絕不要畀門演吸引
叉燒油雞飯
2022-11-08
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$57 (Dinner)
2022-11-08 157 views
近來開始返長工,少時候在家,就懶得煮,去買外賣,經過呢間圍一燒味,懶得再行就呢間,一入到去,鵝頭鵝頸就好吸引我。買返嚟,試了試,配白飯就最正,加上他給的甜酸醬,簡直係絕配,八分推介
2022-11-08
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$50 (Dinner)
2022-11-01 220 views
大圍火車站附近好多嘢食,幾條街全部都係食肆。但這一間新開的燒味飯店超多人排隊,好似好受歡迎。王牌叉燒炒蛋飯$54飯好大一碟,雞蛋鋪滿飯面,雞蛋又多又滑,叉燒比較乾身比較瘦。XO醬滑蛋蝦仁飯$56 蝦仁大隻爽口, XO醬好香,雞蛋嫩滑可惜唔係炒飯底。朋友食燒鵝瀨粉,忘記了影相,但賣相普通,燒鵝也是一般。總括來說:飯好大碟,價錢也不貴,但味道普普通通,唔知點解會咁多人排隊。但附近實在太多食肆,豐儉由人,如果再選擇,可能下次會去另一間嘗試。
大圍火車站附近好多嘢食,幾條街全部都係食肆。
但這一間新開的燒味飯店超多人排隊,好似好受歡迎。

王牌叉燒炒蛋飯$54
飯好大一碟,雞蛋鋪滿飯面,雞蛋又多又滑,
叉燒比較乾身比較瘦。

XO醬滑蛋蝦仁飯$56
蝦仁大隻爽口, XO醬好香,雞蛋嫩滑
可惜唔係炒飯底。

朋友食燒鵝瀨粉,忘記了影相,但賣相普通,燒鵝也是一般。

2022-10-27 252 views
我都終於知道點解叫[唯一]喇!只此一次!絕無下次咁解!又增廣見聞了!強烈建議大家去食下!包你見識到咩嘢叫唯一叉燒!乜app黎ga.要打80字先俾評論…如果唔係難食到嘔血!我都唔會食飯中途就少黎打呢篇野!
2022-10-27 178 views
新開張大約三個星期,門口長期多人龍。上星期終於去試下,至今幫親了四次,燒味只試過燒鵝、瘦叉燒同肥叉燒。今次買了個燒鵝、肥叉瀨粉……燒鵝好好味,外面微脆、鵝肉軟滑、食了四次,都是有點脂肪的,好香,跟街上大多都是柴皮的不同。鵝入面醃得好好,鹹香味濃郁。叉燒肥同瘦都試過,肥瘦叉都軟淋的。瘦叉跟瀨粉會夾 D, 肥叉跟飯會好味D, 個師傅有料到,叉燒燒到咁是高質的。建議非繁忙時間買,因為實在太多人。

今次買了個燒鵝、肥叉瀨粉……
燒鵝好好味

叉燒肥同瘦都試過
,肥瘦叉都軟淋的。瘦叉跟瀨粉會夾 D, 肥叉跟飯
會好味D, 個師傅有料到,叉燒燒到咁是高質的。

建議非繁忙時間買,因為實在太多人。

2022-10-26 196 views
"圍一叉燒"聲稱叉燒係王牌 ,但可以話係我食過 "唯一無味既叉燒" !!!!! 昨日買左半斤半肥叉一共$78, 首先一D肥都無,蜜糖味完全食唔出,叉燒又乾,完全係可以話無味!!!!  包括我在內, 一共4位屋企人都覺得難食。其實在買之前, 已經聽到一位路人同朋友說說昨晚試過呢間 "奶左野"! 我仍然抱著不要聽人一面之詞的心態必須親身一試.....結果果然奶野!我第一次寫食評 ,因為好少有食物難食到我要寫食評!  最衰係我唔記得影相。不過如果大家都好似我仍然抱著不要聽人一面之詞的心態,你可以試下。。。
2022-10-25
2022-10-25 177 views
諗住新開試下,點知就中伏好多飯…好多飯…叉燒大小不一,一啲薄到紙咁,一啲大到幾啖都食唔曬,邊位一啲燶邊都無(傷心…)切雞就如圖所示唔知好唔好食,因為無肉,得皮同骨... 食完好似無食咁…行遠少少有更好選擇
諗住新開試下,點知就中伏

好多飯…好多飯…

切雞就如圖所示
唔知好唔好食,因為無肉,得皮同骨... 食完好似無食咁…

叉燒切雞飯

行遠少少有更好選擇