2020-11-03 583 views
🌹星期天與老公去了舊水警基地,在尖沙咀1881內的《后園》飲茶。晚間曾到訪食法國餐,今次來是日間,景色完全不一樣,欣賞這類活化令到歷史不致消失,融入現代社會中,餐廳設於大樓內,令到我們可以順道參觀。🌹后園有種古時氣息,喜歡茶杯、碟、茶壺的組合,配搭得宜,影相很美,燈光剛好,環境舒適。點餐(5🌟為滿分)蟹肉南瓜包🌟🌟🌟🌟配搭特別,有特色蒸素腸粉🌟🌟🌟🌟健康之選,綠色外皮夠特別胡椒煎餅🌟🌟🌟味道不夠雪山叉燒包🌟🌟🌟🌟皮脆,义燒美味甜酒蛋撻🌟🌟🌟🌟🌟皮鬆脆,甜酒混入蛋內,另一番風味紫米椰汁糕🌟🌟🌟🌟🌟擺盤賣相吸引,不甜個人評分(5💙為滿分)食物💙💙💙💙服務💙💙💙環境💙💙💙💙衛生💙💙💙💙抵食💙💙💙回頭率💙💙💙

點餐

(5🌟為滿分)

蟹肉南瓜包🌟🌟🌟🌟
配搭特別,有特色

蒸素腸粉🌟🌟🌟🌟
健康之選,綠色外皮夠特別

胡椒煎餅🌟🌟🌟
味道不夠

雪山叉燒包🌟🌟🌟🌟
皮脆,义燒美味

甜酒蛋撻🌟🌟🌟🌟🌟
皮鬆脆,甜酒混入蛋內,另一番風味

紫米椰汁糕🌟🌟🌟🌟🌟

衛生💙💙💙💙
抵食💙💙💙
回頭率💙💙💙
2020-11-01
$444 (Lunch)
2020-10-20 903 views
酸菜魚+蒜泥白肉呢度除咗點心好食,佢都有好多川菜特色嘅嘢食,呢間嘅酸菜魚都做得幾出色,用咗桂花魚,啖啖肉好滑,佢嘅魚嘅份量比一般平時食幾多,辣度可以落班前同侍應講,佢呢個酸菜魚好多酸菜裏邊仲有好多好大頂嘅菇,可以索哂啲汁,同埋整個嘅酸菜魚都唔油,另外個蒜泥白肉都係我嘅至愛,個蒜泥蓉加上少少芥辣味,將整片白肉塗滿這些蒜泥蓉,太美味了!
酸菜魚+蒜泥白肉
2020-10-14 1081 views
朋友介紹一間為於尖沙咀區,1881酒店內的高級中菜餐廳 ,后園,坐地鐵在尖沙咀落,找L6出口近廣東道,入出1881酒店,還要上2條扶手電梯,到了酒店要入到中庭才找到前菜先來蒜泥白肉擺設好像日本手卷,肉包着青瓜片,放了8片,中間放了雪白色像蛋白泡沫酱加入了日本芥末油,十分可口牛舌卷,忘記了菜名6件卷排成一三角塔型牛舌中間包了應該是肚絲,囗感一流炸子雞脆道和辣椒香味,相得益彰水煮魚湯底材料,有豬红,青瓜,葛粉條,魚肉有點過火,辣道剛好蘿白絲卷這一味手工菜,喜歡吃素人,一定鍾意配一個淡芝士酱,幾十條蘿白絲咬入囗中,爽甜清南瓜椰汁糕一句講晒我喜歡

前菜
先來蒜泥白肉

牛舌卷,忘記了菜名
6件卷排成一三角塔型
牛舌中間包了應該是肚絲,囗感一流

炸子雞
脆道和辣椒香味,相得益彰

水煮魚
湯底材料,有豬红,青瓜,葛粉條,魚肉有點過火,辣道剛好

蘿白絲卷

南瓜椰汁糕
一句講晒我喜歡
2020-10-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
Celebration
Anniversary
Dining Offer
Credit Card Offers
2020-10-06 901 views
后園點心•餐廳主廚來自米芝蓮澳門永利軒,后園屬於一間川粵中菜,點心精緻特別,款式都幾多,推介點心:蟹肉南瓜㗎,蝦餃,兩款餃既海鮮好新鮮,皮薄,特別喜愛麻辣小籠包,素腸粉,晶凝通透,胡椒餅同蘋果叉燒酥都係必食,食完點心試左個擔擔麵同酸辣麵,兩個都唔係好辣所以食得辣嘅人可以叫佢加辣,見到好多人食水煮魚同龍蝦泡飯,下次好想試吓,最後甜品食咗個芝麻卷和南瓜紫米糕都好鬼死正,也是特別喜愛芝麻卷
后園點心
2020-10-04 1006 views
中秋節長假期,book張4人枱同屋企人食飯。后園本來唔係on the list,喺其他高級中菜都fully booked嘅情況之下,今年中秋節就去咗位於1881嘅后園做節。4個人,十道菜,每一道都精彩。家中長老食得非常開心,大讚連最後一件紫米糕,都絕不馬虎,細心處理薄薄一層紫米,keep到舊糕香甜滑,作為飯後甜品perfect ending,令人非常滿足。(坊間好多時呢啲小糕點會相對求其)食物屬水準之上,環境高雅寧靜,服務亦好,值得推介。唯一意見係餐枱高度可以加高一吋,咁會食得舒服好多。

食物屬水準之上,環境高雅寧靜,服務亦好,值得推介。

唯一意見係餐枱高度可以加高一吋,咁會食得舒服好多。
2020-10-03 747 views
話梅准山-冷盤,酸酸甜甜,開胃之選素腸粉-腸粉裡都是菇類,出奇地夾麻辣小籠包,幾特別,唔食得辣都食到蟹粉餃-好多蟹肉好好味叉燒包-一如以往的叉燒包蒜泥白肉-少辣,中間白色果d係蒜,可以自己配多蒜定少蒜👍杏汁豬肺湯-好香好入味帶子炒鮮奶-好清新,可以一試龍蝦湯泡飯-必點,上桌後再將米飯倒入去,感覺有點像鍋巴,白色波波係蛋白,裡面除左龍蝦仲有蝦,好入味,正甜品-百利酒蛋撻,好得意夠創新桃膠-好滋潤,岩哂宜家轉季食南瓜紫米椰汁糕-少甜,層層口感
話梅准山-冷盤,酸酸甜甜,開胃之選

素腸粉-腸粉裡都是菇類,出奇地夾

麻辣小籠包,幾特別,唔食得辣都食到
蟹粉餃-好多蟹肉好好味
叉燒包-一如以往的叉燒包

蒜泥白肉-少辣,中間白色果d係蒜,可以自己配多蒜定少蒜👍

杏汁豬肺湯-好香好入味

帶子炒鮮奶-好清新,可以一試

甜品-
百利酒蛋撻,好得意夠創新

桃膠-好滋潤,岩哂宜家轉季食

南瓜紫米椰汁糕-少甜,層層口感
2020-08-12 2560 views
由前香港水警總部改建而成的文化地標內的古蹟酒店,活化後已成為富衛1881公館,早前更開設了中式、法式及扒房三間餐廳,其中中菜廳后園,就幾吸引,下午就有提供點心,其中有幾款點心更是不可不試,味道相當不錯,如麻辣濃湯小籠包、紅水晶素餃、春風得意米網腸、百利酒蛋撻等,早前就同朋友試過,仲試了幾款小菜都好滋味。川麻豆腦龍蝦單香賣相已非常吸睛,龍蝦下是麻香滑溜的豆腐,鋪滿爽甜幼嫩的龍蝦肉,鮮甜又滋味。法蔥黑松露脆皮雞皮脆肉嫰的脆皮雞,精髓在那黑松露醬汁,及加入了檸檬汁及法蔥醬,蘸點醬汁同吃,蔥香樸鼻,好味到無得彈。龍皇棉花泡飯 龍蝦湯泡飯大家都品嘗過不少,這個有別一般的地方是師傅用蛋白打成棉花泡泡,一個個浮在龍蝦湯上,內裡是帶子及蝦,吃前放入炸過的米飯,配合埋棉花泡泡,熱熱辣辣又香噴噴,好滋味。這裡的點心非常有創意及特色,如 紅水晶素餃是用紅菜頭汁製成顏色鮮艷的水晶皮,包裹雞髀菇、粟米粒、唐芹及西芹等,清新爽口。春風得意米網腸以腸粉包住米網蝦卷,口感軟中帶脆,當中有粟米、蟹肉和蟹籽等餡料,味道及層次感豐富。百利酒蛋撻帶有甜酒香的蛋撻,口感及味道和一般蛋撻不同,令我好有驚喜。The Queen 后

川麻豆腦龍蝦

法蔥黑松露脆皮雞
龍皇棉花泡飯

春風得意米網腸

百利酒蛋撻
帶有甜酒香的蛋撻,口感及味道和一般蛋撻不同,令我好有驚喜。

The Queen 后園
地址:尖沙咀廣東道2A號富衛1881公館主樓地下
電話:3988 0188
2020-07-21
$350 (Lunch)
  • 春風得意米網腸
  • 龍皇棉花泡飯
  • 法蔥黑松露脆皮雞
  • 川麻豆腦龍蝦
米芝蓮星級之選 ... nth but awesome ... 果然很不錯!Cozy environment .. nice deco! The menu looks so grand, huh!? 就很精緻.. 對不對? 🤣🤣🤣Haven’t been to 1881 for a while... a nice surprise at The Queen 后園.. quite a wide variety of the dishes / dim sum avail @ the menu .... picked the following today:- - Rose shrimp dumplings 玫瑰蝦餃 = YuMMM ... in nice presentation + tasty!! (tho” can’t taste the rose flavour somehow, lovely dim sum anyway) 推介!- 雪山叉燒包 / 蟹籽燒賣 / 韭黃鮮蝦腸 / 黑炭豆腐 = 全部都好好味 叉燒包熱辣辣 香口好味!黑炭豆腐脆口但不油膩 👍🏻👍🏻👍🏻特別推介: 藤椒

1966 views

玫瑰蝦餃

- 雪山叉燒包 / 蟹籽燒賣 / 韭黃鮮蝦腸 / 黑炭豆腐
雪山叉燒包

蟹籽燒賣

韭黃鮮蝦腸

黑炭豆腐

特別推介: 藤椒燒椒涼伴象拔蚌 / 泡菜蘿蔔糕 / 御膳炒飯 = 真心推介 好好味 menu 寫的是涼伴蟶子 不過staff 話無蟶子 所以換涼伴象拔蚌 ... yuMMM 鮮味又清新!泡菜蘿蔔糕 既特別又好味 少少🌶 can be more spicy Hahahaha ..... 御膳炒飯= soooooooo lovely ! Is actually fried rice with seafood 海鮮炒飯 當然無得輸!

藤椒燒椒涼伴象拔蚌

泡菜蘿蔔糕

御膳炒飯

Highly recommend this restaurant for the lovely Chinese dim sum and dishes! A good pick for Chinese cuisine indeed ... 名不虛傳!真心推介 真心覺得好味道的中菜館 👍🏻👍🏻👍🏻
玫瑰蝦餃
藤椒燒椒涼伴象拔蚌
泡菜蘿蔔糕
御膳炒飯
2020-07-15 1361 views
六月尾的時間,疫情緩和放寬,許久沒相見的親戚便相約一同吃飯,表妹提議到尖沙咀 1881 新開業的后園中菜館吃晚飯,我便跟隨他們到此。餐廳入內裝潢以木材為主元素,色調選用深色系列,燈光感覺柔和舒適,不論從匾額、餐桌用具等均可見餐廳富有時代感中國風味。從菜單上得知,原來后園的名字靈感是取自於維多利亞時代建築的 1881 遺跡,是一間既能反映出歷史又能融入現代社會的中餐廳,菜式主要是搜羅世界各地的時令食材以求把中國的八大菜系名菜重新演繹於餐桌上。杏汁蓮子燉白肺湯湯底呈現奶白色,入口黏度較高,有濃郁的杏汁味道,而且湯料可以吃到豬肺、瘦肉、蓮子,可見配料方面用料十足。川麻豆腦龍蝦上桌可見菜式放有原隻龍蝦,中間部分再放上大量蔥花點綴,賣相相當吸引,愛拍照人士最適合不過。龍蝦使用的是花錦龍,入口鮮甜香嫩,肉味濃郁,豆腐則滑溜嫩口,整道菜再帶有一點麻香,口感味道豐富惹味。法蔥黑松露脆皮雞雞肉外皮炸得香脆,內裡雞肉仍保持嫩滑,入口有股濃郁的煙燻香氣,味道方面雞味香濃,且有淡淡獨特芳香的黑松露香,為菜式味道增添不少。水煮厚切牛脷牛脷是選用厚切的方式,入口煮製時間拿捏恰好,口感軟腍細膩,不會難於咀嚼,牛脷肉

杏汁蓮子燉白肺湯

川麻豆腦龍蝦
法蔥黑松露脆皮雞
水煮厚切牛脷
牛脷是選用厚切的方式,入口煮製時間拿捏恰好,口感軟腍細膩,不會難於咀嚼,牛脷肉質濃郁入味,帶股香濃的辛辣香,味道可口惹味。
日本牛乳炒滑蝦球
這道菜加入大量牛乳煮製,因此雞蛋夾起時可見十分滑溜,需用匙羹輔助,滑蛋入口細膩滑嫩,味道濃郁,蝦球大只飽滿,爽口彈牙。
龍王棉花泡飯
上桌時是分開兩碟的,一盤是龍蝦湯和蛋白,另一碟則是脆米,把脆米浸於龍蝦湯裡即可進食,脆米入口香脆可口,味道帶有龍蝦湯的鮮甜香濃。
京都豆腐奶凍
底部是呈現奶白色的豆腐奶凍,上層放有雪燕,再加有適量的菊花花瓣作襯托,賣相精美吸引,奶凍入口冰爽滑順,甜而不膩,帶有淡淡的豆腐香氣,雪燕口感則細滑彈牙。

另外我們還點選了家鄉煎鯪魚餅夫妻戀作為前菜,其他菜式則有 XO 醬露筍炒帶子豉椒蒸白鱔魚湯花膠浸菜苗啫啫時蔬銀芽肉絲雙面黃豉油皇海中蝦薑蔥軟殼蟹,各款菜式均用料新鮮,惹味可口。
甜品方面還點選了蜜瓜雪蓮子燉桃膠北海道南瓜紫米糕,入口均順滑香濃,甜度恰好。

整體而言,食材新鮮,用料十足,味道製作出色,環境舒適寬闊,乾淨衛生,裝潢富有中式風味,是與家人朋友聚餐的好地方。
2020-07-13 1349 views
早前openrice發現尖沙咀富衛1881公館開了三間新餐廳,其實另兩間法菜和steak house都吸引,不過個人偏好中菜,一於試試「后園」。點心方面,蟹肉南瓜餃真材實料,有飽滿的蟹絲,水晶皮很薄;素腸我都係被圖片吸引所以叫,綠色皮都係好薄(其實呢間餐廳所有外皮做得OK),甜鼓油好味;百利酒蛋撻幾重酒味,留意係咪各人都啱食,不過係幾得意的;蘋果叉燒酥係最平凡的一味,如果水果可以酸少少,應該可以更平衡到油膩感。另外,荷葉飯足料,相信夠四人一人一大碗;甜品方面,豆腐凍、南瓜紫米奶凍,以前者比較出色,幾重豆腐甜味,後者比較普通啦。裝修仿似傳統中式大宅,很雅緻;點心價錢跟連鎖茶樓差唔多,所以想靜靜哋食個午飯,呢邊絕對比隔離星光行更加值得。
蟹肉南瓜餃

素腸粉

百利酒蛋撻

蘋果叉燒酥

2020-07-13
Type of Meal
Lunch
2020-07-01 1742 views
富衛1881公館全新三間餐廳及酒吧,邀請了前香港洲際酒店曾獲一星米芝蓮榮耀的行政總廚蔡俊輝、前澳門五星級酒店永利皇宮大廚陳其白師傅以及前三希樓及駿景軒的川菜大師李志光師傅,三位總廚帶領整個星級烹飪團隊,務必為客人帶來嶄新味覺及視覺體驗。菜單設計以簡約創新為主線,今次我哋係午餐時候先試下特色古典中菜的【后園】。進入公館後,走過了一條長走廊就到古色古香嘅【后園】, 坐低後 就先看看餐牌餐牌好有特色,設計好像一道古中國門,餐具係仿古代的陶瓷色彩。點茶後就送上金色的鐵茶壺,蠻有特色。今次我哋都想試試佢哋嘅點心,先叫露筍帶子腸同蟹肉南瓜餃,再叫左每人一個清湯灌湯餃。 腸粉裏面嘅帶子好足料,而蟹肉南瓜餃都好精緻,我個人就比較鍾意熱辣辣嘅點心,所以建議再蒸熱啲會更好食。清湯灌湯餃就最值得推介👍, 不但止熱辣辣, 入面海鮮非常足料十足,好好食😋😋😋跟住我哋就叫左雪山叉燒包、泡菜蘿蔔糕同蟹籽燒賣皇,還有麻辣濃湯小籠包。我就推介蟹籽燒賣皇,佢好足料,而且裏面啲蝦又好彈牙,其他都不過不失。再叫炸野食,有蒜蓉鮮蝦春捲、百利酒蛋撻 、芝麻流沙煎堆仔,同埋蘋果叉燒酥。蛋撻既蛋味一流😋,不過裏面有baileys嘅酒

再叫炸野食,有蒜蓉鮮蝦春捲、百利酒蛋撻 、芝麻流沙煎堆仔,同埋蘋果叉燒酥。蛋撻既蛋味一流😋,不過裏面有baileys嘅酒,我個人就覺得好鍾意,但係就唔係個個適合囉。芝麻流沙煎堆仔入面 有流沙蛋漿,熱辣辣好好味😋😋! 春卷蒜蓉味好濃,但係蘋果叉燒酥就麻麻地啦。

最後,我哋就叫甜點生磨芝麻卷同北海道南瓜紫米糕 ,兩個都好味!

【后園】啲座位唔係太多,所以建議大家要預先訂位。至於服務就不過不失啦,可以再提升多一點。

2020-06-30
$365 (Lunch)
2020-06-19 1295 views
經朋友介紹到這飯店晚飯,由飯店外圍行到裡面坐下侍應個個都好有禮貌,這𥚃的培訓,應該都有下個苦工,食物都有驚喜,一間中菜飯店要做八款中國地區的菜式,經營人一定花咗好多心思,先可以經營到一間這樣的飯店。
水煮厚牛舌