2023-05-21 54 views
其實.. 我好鐘意食廣東麻辣野🌶️🌶️酸菜魚係one of my favourite 🤭煲仔酸菜魚 $158 可以揀要龍脷定魚片揀左龍脷厚肉啲調味不錯唔會太濃食完個咀好麻😂不過係好食嘅魚嘅份量又多芽菜等配料都好多🙌🏽麻川雞上枱時啲麻椒多到見唔到隻雞😂雞好滑好嫩!叫左中辣都唔算好辣麻味比辣味出雞唔算好肥同都多肉🙌🏽好食!食辣野就想嗌啤酒Weekday 晚仲做緊買一送一好有誠意隻碗係有雪凍🙌🏽小店位於後巷位置閒日晚都full house 總有原因🤭🙌🏽🍽️ 紅館📍鰂魚涌
其實.. 我好鐘意食廣東麻辣野🌶️🌶️

總有原因🤭🙌🏽

🍽️ 紅館
📍鰂魚涌

2023-05-15
$200 (Dinner)
  • 酸菜魚
2023-05-20 67 views
唔知幾時開始,每區都一間專食辣野既餐廳。適逢岩岩係鰂魚涌做咗野,特登約埋朋友過黎一齊食辣減壓!一早book定位,果晚係第一枱客,佢鋪位細細,加上係後巷入面,名乎其實係「隱世小店」。我地叫咗幾樣野,最推薦係佢個椒麻雞!堅麻,食到個嘴唇卑哂,好過癮!成都冒菜 — 一大碗有唔同配料,主要係蔬菜類(例如白蘿蔔、青瓜、金菇、芽菜)加少少牛肉,個人覺得個味道唔錯,但性價比偏低。之後又叫咗個陳醋皮蛋同大魚蛋,皮蛋正常發揮但估唔到佢個大魚蛋好彈牙!而且大魚蛋係唔辣,反而係甜!估佢唔到!要留意既係,啤酒方面佢只係有青島,自己買酒會收返$50開瓶費。

小編最鍾意食🌶️辣野,有次喺鰂魚涌返工嘅朋友帶左我去一間隱世川菜小店—「紅館」,除咗主打瓦煲酸菜魚、水煮之外,仲有其他撚手小菜和湯麵等,真係辣得好過癮!😎可能係🇭🇰香港最好食嘅川菜~平日仲有午市套餐,係鰂魚涌返工嘅朋友真係有口福!⭐️推薦❗四川椒麻雞($108/半隻)蔥花和薑蓉覆蓋整隻雞~雞件幾厚肉,秘製醬汁以四川辣椒和花椒製成, 👅 麻香十足,好惹味!⭐️推薦❗麻婆豆腐配牛肉($118)正宗嘅麻婆豆腐係以牛絞肉製成,而店家則採用大大塊牛肉片製作,感覺更實在,口感更有層次,配上軟滑豆腐,鹹辣麻香,送飯一流!😎😎⭐️推薦❗爽蝦紅油抄手($36/3粒)自家包製嘅抄手,好大粒!😳有原隻鮮蝦係裏面,肉嫩鮮美!配上香辣濃香嘅醬汁,好惹味~⭐️推薦❗重慶酸辣粉($69)湯底好香麻辣味,加上切粒肥豬肉、酸菜、花生、香蔥等,油香四溢,薯粉口感Q彈,吸晒湯底嘅精華,每啖都辣得好過癮!晚市6點後,青島啤酒($42)和朝日Asahi($49)都做緊買一送一優惠,戰鬥碗飲啤酒🍻夠晒Chill!😎
小編最鍾意食🌶️辣野,
有次喺鰂魚涌返工嘅朋友帶左我去一間隱世川菜小店—「紅館」,

除咗主打瓦煲酸菜魚、水煮之外,
仲有其他撚手小菜和湯麵等,
真係辣得好過癮!😎
可能係🇭🇰香港最好食嘅川菜~
平日仲有午市套餐,係鰂魚涌返工嘅朋友真係有口福!

⭐️推薦❗四川椒麻雞($108/半隻)
蔥花和薑蓉覆蓋整隻雞~
雞件幾厚肉,秘製醬汁以四川辣椒和花椒製成,
👅 麻香十足,好惹味!

四川椒麻雞

⭐️推薦❗麻婆豆腐配牛肉($118)
正宗嘅麻婆豆腐係以牛絞肉製成,
而店家則採用大大塊牛肉片製作,感覺更實在,口感更有層次,
配上軟滑豆腐,鹹辣麻香,送飯一流!😎😎
麻婆豆腐配牛肉

⭐️推薦❗爽蝦紅油抄手($36/3粒)
自家包製嘅抄手,好大粒!😳
有原隻鮮蝦係裏面,肉嫩鮮美!
配上香辣濃香嘅醬汁,好惹味~

爽蝦紅油抄手

⭐️推薦❗重慶酸辣粉($69)
湯底好香麻辣味,
加上切粒肥豬肉、酸菜、花生、香蔥等,油香四溢,
薯粉口感Q彈,吸晒湯底嘅精華,每啖都辣得好過癮!
重慶酸辣粉

Dinner
麻婆豆腐配牛肉
重慶酸辣粉
青島啤酒
紅館🇨🇳煲仔飯就食得多 第一次試瓦煲酸菜魚好有gimmick🍲小店形式嘅川菜餐廳🍴食物質素好有水準老闆仲要好熱情❤️‍🔥人情味max﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/招牌酸菜魚 $158/ (4.1/5)全港首創嘅煲仔酸菜魚🎣啱啱煮好熱辣辣滾到不斷出煙 好香🥰有龍利柳同滑魚片提供 見好少有龍利柳就揀咗 份量好足料 魚質滑得嚟好厚身 啖啖肉 湯底揀咗中辣但感覺大約5小辣 鍾意食辣建議可以嗌辣啲會更惹味 酸菜同洋蔥配料都比得好多 如果湯底再重口味啲就好🔥/四川椒麻雞 $108/ (4.3/5)只係點咗半隻無諗過都咁大碟🐣雞件好滑 重點係佢嘅秘製椒麻汁好出色🤩花椒同葱油淋滿每舊雞 麻味嘅後勁好強烈 食落會忍唔住不停食🌶️好刺激條脷好爽/薯粉/酸菜魚嘅湯絕對唔可以浪費所以嗌埋薯條浸落湯 類似米線嘅粗幼度 但口感超煙韌/青島啤酒🍻/有戰鬥碗飲啤酒🍻特別有風味🤤食辣嘢一定要餸酒 大枝裝仲要係買一送一好抵😍﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
紅館

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/招牌酸菜魚 $158/ (4.1/5)

/四川椒麻雞 $108/ (4.3/5)

/薯粉/

/青島啤酒🍻/

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
2023-05-15 115 views
呢間餐廳係鰂魚涌太古坊小巷入面嘅一間川菜小店,叫做紅館。紅館屹立太古城都有多年時間,可見佢係呢度其中一位隱世高手!如果要推薦佢嘅招牌菜式,絕對係煲仔小菜,特別係瓦煲酸菜魚。佢哋即叫即煮,仲要係原煲上端出,保證全程夠熱。湯底配上花椒、辣椒乾、酸菜同芽菜,味道夠清甜開胃,唔係一味咁死酸。魚肉可以揀龍脷柳同滑魚片,我今次揀左龍脷柳,啖啖肉,唔怕食到骨。龍脷柳魚肉又夠滑,同湯底同酸菜一齊食係非常過癮。之後就係佢出名嘅水煮,今次我揀左滑牛。滑牛唔係鬆肉粉那種人造滑的質感但無牛味,而係佢真係切得夠薄,煮得夠滑。而水煮湯底夠晒麻,辣味適中,香料味足夠,味道亦唔會過鹹。雖然冇附送薯粉或寬粉,但係有好多芽菜同埋洋蔥,所以湯底都帶有甜味。最後就真係話下佢嘅份量,龍脷柳至少有10條,而滑牛我應該食左超過20塊,份量超足。叫兩個餸已經好夠食,配埋解辣的羅漢果茶,真係好滿足。

2023-05-11
$160 (Dinner)
  • 水煮牛
  • 煲仔酸菜魚
2023-05-15 74 views
嗜辣之人每月總有幾天特別想吃辣,住在鰂魚涌嘅朋友今次就帶我食哩間勁隱世可能街坊先識搵嘅川菜館紅館,睇到門面嘅大紅色已經feel到一陣麻辣氣息,好正!▶️四川椒麻雞($108/半隻)椒麻雞吾系間間川菜館都有得食,見到即刻order!果然冇失望,主角雞肉嫩滑無比,睇落吾太覺有花椒但係入口啖啖都系花椒味,而且一開始吾覺太麻,但係後勁十足,越食越爽~▶️招牌酸菜魚($158)以煲仔裝好新鮮滾熱辣送上,魚肉可選龍利柳或滑魚片,酸菜份量慷慨,魚肉嫩滑又大片,湯底又酸又辣,建議中意食辣嘅人選大辣先夠過癮~▶️成都冒菜($178)可選原味或者麻辣湯底。一場來到冇理由唔食辣,所以諗都冇諗就叫咗麻辣,上枱時紅紅嘅一盤,非常足料,包括嫩滑牛肉、豆腐、蘿蔔、金針菇、青瓜粒、嫩豆芽,一次過滿足六個願望!而我就最中意食個豆腐,同辣湯十分之夾!▶️青島啤酒($25晚餐跟啤酒特價) / 汽水($10)酒杯系戰鬥碗,有特色!

▶️四川椒麻雞($108/半隻)

▶️招牌酸菜魚($158)

▶️成都冒菜($178)

▶️青島啤酒($25晚餐跟啤酒特價) / 汽水($10)
酒杯系戰鬥碗,有特色!

• 招牌酸菜魚
  • 四川椒麻雞(半隻)
2023-05-14 38 views
這間位於鰂魚涌的四川小店,很有大排檔風味,地理位置並不明顯,地方小小,臥虎藏龍,靠實力深得食客回訪。🦋紅油口水雞 $118麻辣控一定大愛,香麻辣滿分,麻勁十足,紅油超香,雞皮夠薄,雞肉嫩滑,底下的大豆芽吸收晒紅油麻辣汁,超級惹味,越食越辣越上癮。🦋清雞湯薯粉 $28湯底雞湯清香,薯粉口感不錯,令人好開胃。💖啤酒優惠💖⭐️凡惠顧麻辣水煮/鑊氣炒蜆/油鹽水豆腐煮蜆/酸菜魚,加$25即可加配青島大啤一支⭐️晚上六點後,青島大啤買一送一邊飲住啤酒邊吃辣,感覺超爽🤩

🦋紅油口水雞 $118

🦋清雞湯薯粉 $28
湯底雞湯清香,薯粉口感不錯,令人好開胃。

💖啤酒優惠💖
⭐️晚上六點後,青島大啤買一送一
邊飲住啤酒邊吃辣,感覺超爽🤩

2023-05-11 63 views
咁鍾意食辣~見到有川菜梗係即刻試啦!今次就試咗位於鰂魚涌巷仔既紅館,裝修簡約,環境乾淨,有少少似大排檔嘅感覺,坐位舒服。▪️重慶水煮魚 (龍脷柳) $158食落夠香辣,麻、辣並重,魚肉分量多,每口啖啖肉,完全冇骨,啱晒怕骨嘅人✌🏻底部仲有好多芽菜,好吸味🌶️正!▪️四川椒麻雞(半隻) $108半隻雞份量都唔少,雞肉夠嫩滑,雞肉被厚厚的蔥油遮蓋住,因為用咗海量花椒,食落口充滿麻嘅感覺,麻而不辣,幾有刺激感,平時比較少見,值得一試▪️家鄉魚香茄子 $88魚香茄子放喺熱辣辣嘅煲端上枱,最啱撈飯!平民價煲仔菜~滋味又抵食✨
▪️重慶水煮魚 (龍脷柳) $158
▪️四川椒麻雞(半隻) $108
▪️家鄉魚香茄子 $88
2023-05-10 47 views
喺鰂魚涌搵食, 識行入巷仔是十分緊要的紅館主打麻辣~ 鋪仔細細,但嘢食唔馬虎~ 招牌麻辣大波波魚蛋 $27/3粒叫得大波波, 當然係大大粒!魚蛋配麻辣係惹味既, 魚蛋又夠彈牙爽蝦紅油抄手 $36/3粒抄手大大粒, 包住係爽口彈牙既蝦, 雲吞皮又薄, 撈滿紅油醬汁真係食到停唔到口~重慶水煮紐西蘭羊肉 $168大佬覺得羊肉同麻辣係絕配黎~ 惹味之餘仲要大大份, 配有大量既芽菜洋蔥, 羊肉份量都唔少, 湯底香濃, 件件羊都吸晒湯汁既香味~

喺鰂魚涌搵食, 識行入巷仔是十分緊要的
紅館主打麻辣~ 鋪仔細細,但嘢食唔馬虎~

招牌麻辣大波波魚蛋 $27/3粒

叫得大波波, 當然係大大粒!
魚蛋配麻辣係惹味既, 魚蛋又夠彈牙

爽蝦紅油抄手 $36/3粒

重慶水煮紐西蘭羊肉 $168

2023-05-09 43 views
紅館係一間非常受歡迎嘅重慶麻辣餐廳,提供正宗嘅重慶辣味菜式。佢嘅菜式以麻辣為主,味道非常正宗,令人回味無窮。除左吸引本地人黎之外,隔離枱都有唔少外國人!重慶水煮龍利柳 滑牛肉雙拼 $168以水煮的方式製作,加入芽菜、辣椒等配料,味道麻辣鮮美,非常適合喜歡辣味既人。滑牛肉水煮魚雙拼則是一道將滑嫩的牛肉同龍利柳結合係一起的美食,味道鮮香可口,兩道菜式結合在一起,既有辣味又有鮮香口感,可以滿足不同口味的食客。四川椒麻雞 $108 半隻呢款係招牌菜,以麻、香為特點,口感豐富。其中的麻味主要來自於花椒的使用,而雞肉既質也非常嫩滑。食完成條脷好麻,再飲番佢個杯自家製羅漢果可解麻。😆自家製羅漢果水 $18湯薯粉 普通雞湯我加麻辣汁黎食 好正😆

重慶水煮龍利柳 滑牛肉雙拼 $168

四川椒麻雞 $108 半隻

自家製羅漢果水 $18

湯薯粉
普通雞湯我加麻辣汁黎食 好正😆
2023-05-08 71 views
.紅館首創煲仔招牌酸菜魚!!見到介紹即刻走黎試下😋呢間川菜館位置有d隱蔽,要穿過大街小巷先搵到,好彩係大街擺左個餐牌先俾我發現到佢。雖然位置唔顯眼,但係其實好方便。我地個晚係鰂魚涌A出口行左大約五分鐘已經到達餐廳。雖然位置隱蔽,但係入到餐廳好乾淨企理。我地今晚叫左兩個餸另外加左個白飯招牌酸菜魚 (滑魚片) $198今次第一次食,老闆建議我地試下中辣先。酸菜魚用熱辣辣既煲仔上菜,魚肉好滑而且無骨。湯好好飲,本身我地都冇諗住叫白飯,但係因為個湯實在太好味唔想曬左個湯所以叫左碗飯用撈汁。酸菜同其他配菜都好多,好夠兩個人食。唯一覺得中辣唔算太辣,鍾意食辣可能要叫大辣先過到辣癮!四川椒麻雞 (半隻) $98另外仲叫左半隻椒麻雞。都係食開口水雞,今次係第一次食椒麻雞。見碟餸係綠色,以為唔會好辣,點知一食落口雖然唔係好辣,但係因為落左好多花椒,所以食一啖成個嘴已經好麻好刺激。雞肉都好嫩口,好好食既第一碟菜………地址:紅館 (海堤街) (鰂魚涌)鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖………
紅館

首創煲仔招牌酸菜魚!!見到介紹即刻走黎試下😋

雖然位置隱蔽,但係入到餐廳好乾淨企理。

我地今晚叫左兩個餸另外加左個白飯

招牌酸菜魚 (滑魚片) $198

四川椒麻雞 (半隻) $98
………
地址:

紅館 (海堤街) (鰂魚涌)
鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖
………
酸菜魚
椒麻雞
2023-04-28
$150 (Dinner)
酸菜魚
椒麻雞
2023-05-02 118 views
第二次同朋友黎食啦!☺️☺️上次試過小菜好味道,呢個隱蔽小店真係好有驚喜,勁有穫氣份量又足夠,就算唔食辣嘅朋友都食到好多菜式,小菜真係好好食推介😍😍食辣嘅朋友一定要試下其他招牌菜式!環境比較地道,但傾計坐住食都好舒服🥰食完唔口渴果然真材實料!下次想食小食麻辣魚蛋同紅油抄手,見勁多人推介!😍😍😍🐥鮮蝦雲吞滑雞 (雞湯) $148鮮蝦雲吞勁大粒,皮薄多餡,滑雞係雞脾好滑份量多,湯底加左金華火腿好足料,湯好清甜🐮京蔥炒牛肉 $108超多京蔥同洋蔥,勁有鑊氣,牛肉非常之淋又有肉味,加埋超好食☺️

🐥鮮蝦雲吞滑雞 (雞湯) $148

🐮京蔥炒牛肉 $108
2023-05-01 82 views
我最近去了一家叫做紅館的食店,我要說,我對他們的食物印象深刻。我選擇了豆腐油鹽蜆煲和紅薯粉,兩者加起來一共只有HKD156元。首先要說的是豆腐油鹽水蜆煲,這道菜做得不錯。豆腐很嫩,蜆也非常新鮮沒有沙,湯底微鹹微辣,味道很好,配上些許蔥花、香菜末增加了口感。湯裏還有芫荽的香味,讓整道菜更加爽口。這個豆腐油鹽蜆煲讓我回味無窮。接著是紅薯粉,這大概是我吃過最好吃的紅薯粉了。紅薯粉本身沒有太多味道,但把整碗紅薯粉放進煲仔把湯汁索進紅薯粉內,他們把它和美味的和蜆肉的鮮味結合在一起加上少許香料製成了這道絕妙的料理,讓整道菜更加美味。總而言之,我對紅館的食物滿意。156元的價格對於這樣美味的食物來說算是值得了,如果你住在附近,我建議你去一試。

2023-04-29 99 views
今日同朋友去左位於內街嘅紅館朋友話佢喜歡呢度嘅外賣味道樸實價錢優惠同我一齊試試堂食小餐館嘅格局有少少似大排檔咁但餐枱餐具都整潔衞生叫得紅館菜式都係火紅火紅餐館主打麻辣煲仔菜同川味小食再叫多支啤酒啤啤佢市井得黎好平實我地揀左沙嗲金菇嫩牛肉片同四川椒麻雞再加一個上湯杞子浸時蔬三餸一湯~四月份店家做緊推廣晚市堂食每人送15ml白酒一杯我地本身都好少飲嘅不過有得送就一齊試試大曲酒入口醇滑因為酒精濃度高滑入喉嚨會一陣火熱尾韻又有點點甜幾特別!沙嗲金菇嫩牛肉片熱煲上菜味道唔太辣沙嗲唔會太甜太花生偏大排檔風味牛肉片嫩滑白飯殺手~四川椒麻雞半隻雞份量唔少雞肉嫩滑配上厚厚蔥油而咀麻嘅感覺慢慢襲來相當刺激上湯杞子浸時蔬用左小白菜上湯味濃所以白菜都入味食完重口味又要來點淡的食完家常飯菜後又感覺元氣滿滿了!
今日同朋友去左位於內街嘅紅館

用左小白菜
上湯味濃所以白菜都入味
食完重口味又要來點淡的

食完家常飯菜後
又感覺元氣滿滿了!
2023-04-14
Type of Meal
Dinner
2023-04-25 93 views
🐨: 今晚去邊食飯🤓 | 👧🏻: 去紅館食🤤🤤🐨: 紅館唔係睇演唱會嘅咩😂? 👧🏻: 呢間紅館係鰂魚涌架 主打原煲麻辣煲仔菜架係巷仔穩到大排檔嘅風味🥰 專食川菜菜式招牌酸菜魚 (龍脷柳) $158係原煲麻辣煲仔菜系列係用瓦煲上枱 仲一路keep住溫度 熱辣辣🤤湯底配上花椒 辣椒乾 酸菜同芽菜我地揀左小辣 但湯底都好濃郁魚肉吸收左湯底嘅精華 仲好入味☺️肉質嫩滑 而且無骨 仲有好多件 京蔥炒牛肉 $108香甜嘅京蔥炒得好香帶點爽口😋香香嘅京蔥味配上炒牛肉味道勁夾得黎牛肉又香又爽口一啖又一啖超好食❤️野生椒炒爽豬肚 $118辣得好過癮 好惹味😌 撈飯一流嘅一道菜🤤豬肚配上泡椒加金菇 同樣份量好多😊豬肚唔會煮到好韌 食落好爽口食啲咁惹味嘅食物 當然要嗌個啤酒啤一啤佢🍻飲完之後 爽哂😎
🐨: 今晚去邊食飯🤓 | 👧🏻: 去紅館食🤤🤤
🐨: 紅館唔係睇演唱會嘅咩😂?
👧🏻: 呢間紅館係鰂魚涌架 主打原煲麻辣煲仔菜架
係巷仔穩到大排檔嘅風味🥰 專食川菜菜式