2023-10-30 71 views
☕️☕️餐廳名: The Roastery X地區: 大角咀評語:Iced Caramel Latte - 焦糖稍微淡左 咖啡唔濃Hot Latte - 拉花好靚 飲落咖啡好醇 好重奶味結論: 店舖偏離旺區 但空間感高同好安靜 想做下野飲杯野望風景十分適合
☕️☕️
餐廳名: The Roastery X
地區: 大角咀

評語:

Hot Latte - 拉花好靚 飲落咖啡好醇 好重奶味

食物點了特製煙肉醬x安格斯牛肉漢堡配薯條($128)和墨西哥烤雞胸捲餅($78)。咖啡點了Iced Black 和 Flat White。 總括而言,兩個食物都好好味。安格斯牛肉漢堡中間的牛肉煎得很好,保留足夠的肉汁。沙律菜很新鮮,食入口爽口脆身。相反而言,薯條就變得平平無奇,但新鮮炸起,依然不錯。 墨西哥烤雞胸卷餅, 外層的捲餅翻熱了,內裏的烤雞胸,一吃就係墨西哥的味道,有少少辣味,但又不會很辣。足夠帶起雞胸的鮮味,再配合小小香草的味道,讓這個雞胸變得更為可口。 flat White, 味道偏向nutty , 飲到almond的味道, 餘韻有少少果酸味。相反iced black 偏向Fruity, 相比其他咖啡店, 我們覺得質素偏向中上。最後,值得一讚的是這裏上餐速度很快。 即使我們今天有點趕時間仍然能夠吃完。
咖啡點了Iced Black 和 Flat White。

總括而言,兩個食物都好好味。

2022-08-27 690 views
🏗裝修工業風,環境比較寧靜,坐底飲杯咖啡,傾下計既好選擇🥚Egg Benedict with Parma Ham酸種包係我食cafe 既首選,賣相都唔錯,兩隻水波蛋脹卜卜,切開仲要好流心😍有Parma Ham加埋啲沙律菜,感覺好清新,加埋荷蘭醬酸酸地好開胃🍝Carbonara with Onsen Egg用左扁意粉,相對容易掛汁,意粉都咬口,忌廉汁濃稠,食到有少少芝士味,溫泉蛋撈埋一齊,口感更Creamy😋☕️Flat White咖啡可以揀Nutty同Fruity,我自己就揀左Nutty,鐘意帶果香同有酸味既,可以揀Fruity,咖啡味算香濃🌟設加一及需自行到收銀處點餐🫶🏻想睇更多食評,記得留意IG __imfoodieb
🏗裝修工業風,環境比較寧靜,坐底飲杯咖啡,傾下計既好選擇

🥚Egg Benedict with Parma Ham

🍝Carbonara with Onsen Egg

☕️Flat White

🌟設加一及需自行到收銀處點餐

🫶🏻想睇更多食評,記得留意IG __imfoodieb
2022-04-09
Type of Meal
Tea
2022-05-29 905 views
Nice deco and good ambient. Coffee is good. But… the food was a bit of a disappointment. Ingredients were fine, so it was more to do with the handling of the food.
Mocha
Rose  latte
Carbonara
又到星期六啦,一於去飲吓咖啡☕️❣️不過遲咗起身,所以搵間大d嘅Cafe,咁就唔使等咁耐位啦😆 The Roastery X位於大角咀嘅利奧坊,係一個舊區之中重建而成嘅商場。一去到就會見到落地大玻璃,間鋪夠大,空間感十足,座位又多,所以唔使等就可以入去啦😎 間鋪裝修得幾靚,風格鮮明,行工業風,全店主要係以泥水牆、木、黑色嘅鐵,再配以黑、白、啡、灰嘅色調結合而成🤩 我特別欣賞一律鐵都係油黑色,無論係店內嘅所有枱腳、凳腳、遮架等等,抑或係門外嘅長凳凳腳,都係黑色的🖤 坐低睇好食咩,就去點餐俾錢先再返埋位等食🥰 order咗一杯Latte、一杯Iced Rose Latte、一份Eggs Benedict with Parma Ham! 先上一杯Latte☕️ $44呢到嘅咖啡豆可以揀Nutty or Fruity,我就揀咗Nutty,味道唔錯,尚算香濃,都幾大杯。 再上Iced Rose Latte☕️ $52話明Rose Latte,加幾塊花瓣🌹俾人影吓相,賣相都幾好呀😂 老實說,玫瑰糖漿實在太甜,不建議。 最後上埋Eggs Benedict with Parma Ham $98賣相還好啦~又

先上一杯Latte☕️ $44
Latte

再上Iced Rose Latte☕️ $52
Iced  Rose  Latte

Eggs  Benedict  with   Parma  Ham

賣相還好啦~

又幾好味喎❤️ 個hollandaise sauce、poached egg嘅蛋汁加埋咸咸地嘅Parma ham連埋sourdough一齊食,好滿足呀☺️ 我特別鍾意佢哋係用sourdough代替english muffin,好似無咁滯😆 如果旁邊負責擺盤嘅石榴可以多d就好啦😅
俾大家睇下隻poached egg,掂呀👍🏻👍🏻👍🏻

店員服務態度都ok,見你食完碟嘢,會主動過來收起隻碟,Cafe來說比較少有😂

價錢還好,屬於中價位,無收服務費。

📍總結一下,間鋪裝修幾好,夠大夠舒適,枱同枱之間又唔算太迫,員工態度唔錯,咖啡同食物嘅質素亦都唔錯,可以再戰!
2022-04-09
2022-02-04 805 views
呢幾年喺大角咀同深水埗區To開咗好多類似呢一種嘅Coffee shop. 都係由一班年青人處理。賣點係裝修獨特,希望注重客戶體驗,所以吸引咗好多年輕同中坑嘅咖啡愛好者嚟呢度打卡,上網,吹水。今日我嘅體驗就有少少唔高興。你既然俾得喺度上網嘆咖啡,就唔該整整你個Wi-Fi啦。唔好同啲客講係呀我哋個Wi-Fi好慢㗎。你就算咁講你啲態度唔好講到好似我殺咗你老竇㗎嘛。老老實實天下咖啡差唔多。我來呢度係希望享受環境,享受上網速度,同埋感受下你班年輕人嘅衝勁,你咁趕客,我完全收到。有緣再見啦!

2022-01-24 587 views
大角咀公眾假期嘅coffee shop通常都唔開,所以去咗利奧坊嘅The roastery x佢除咗飲咖啡,嘢食都比較多元化,主要係食三文治漢堡包同埋我哋Breakfast,連吉列蠔都有,所以一起身可以直接過嚟食Brunch,嘆個靚咖啡1) nutty 有些咖啡豆原本的味道就是偏向堅果味,同時也會帶少少酸味。2. Bali kintamani 在口中展現香甜草莓、莓果、夾帶著酒香、哈密瓜香氣,帶一點草本香料香氣。風味輕盈3)三文魚芝士三文治又多塊三文魚組成嘅花朵,配上厚厚的牛油果醬,麵包乾爽脆身而唔硬,超美味又有飽足感!4)黑松露炒滑蛋漢堡漢堡上鋪滿一層口口嘅炒滑蛋而且好鬆軟好creamy牛扒頁厚德里玉珍鬆軟充滿肉汁,配上炸薯條香脆非常滿足

3)三文魚芝士三文治

4)黑松露炒滑蛋漢堡
如果想找一間Cafe安靜地工作💻,可以行遠一點,到位於大角咀利奧坊地面的the roastery X。那處人流不多,距離奧運站亦只是5至10分鐘路程。Cafe有wifi提供,高枱位置有叉電插頭,便利需要用電腦工作的客人。Cafe除了咖啡☕️,還有西式餐點👍🌹Rose Latte造型精緻,完美的拉花,還有花瓣灑在奶泡表面,少女咁感Max!💓玫瑰味道滲透在咖啡之中,分量剛剛好。Ginger Latte薑味非常強烈,喝一口,薑的辣味竹在喉嚨散發,這股刺激的味道,🌀非常適合寒冷的冬天。在the roastery X 渡過了一個充實的工作天,即使在星期天的下午,Cafe人流不算多,所以能夠長時間逗留在Cafe👍

Rose  Latte

Ginger  Latte

2022-01-09
$47 (Tea)
Rose  Latte
Ginger  Latte
2021-12-17 378 views
舖頭環境舒適 枱與枱都隔得幾開 幾舒服 咖啡又好飲 可以揀兩款豆 一款fruity 啲 一款nutty 啲個人就偏好nutty 啲既咖嘛豆呢間係我好想去食早午餐既coffee shop 不過佢就冇cake食所以有時會叫沙律 有時會叫all day breakfast 有時就叫保濕豬 個豬要等耐少少 但係好味既 又juicy 唔乾唔鞋 好好味 成日都食食過佢個薯條都好味有陣時食brunch想輕盈啲 就會叫個all day breakfast 都好味既配杯咖啡 咁就可以開始新一日既工作啦 ☺️☺️
舖頭環境舒適

☺️☺️
Flat  white  and  mocha
保濕豬
All  day  breakfast
早晨11:00再次嚟到大角咀揾嘢食,本來諗住去上次食過返尋味嘅All Day Breakfast( The Galley by Cafe Proud Wings)去到先知原來佢開12:00。最後唯有周圍碰碰運氣。結果又有喜出望外嘅驚喜。All Day Breakfast 都算唔錯,不過我自己比較鍾意之前嗰間嘅腸,蛋同黑蒜牛油多啲。不過呢間都係屬於好食反而最喜出望外嘅係佢嘅鐵觀音巴斯克焦香芝士蛋糕($68)…濃而不濁的茶香,芝士蛋糕硬度剛剛好,質感柔滑必食!
。最後唯有周圍碰碰運氣。結果又有喜出望外嘅驚喜。

必食!
2021-11-27
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$250 (Breakfast)
2021-11-19 309 views
大角嘴近排都開咗好幾間 cafe 但呢間都算係數一數二好坐 位置唔逼地方又寛敞平時都有嚟呢度飲咖啡 做下嘢咁 今日就同男朋友去,第一次試埋餐廳嘅晚餐先叫兩杯咖啡先佢咖啡有得揀nutty 定fruity 嘅豆 我就叫咗Flat White 男朋友就叫Americano我哋分別叫咗兩款唔同嘅豆都飲得出兩款豆幾唔同Americano 就叫咗fruity,整體味道都幾balance,都算係light Body, 同埋個果味都好出,  明顯比flat white 嘅nutty 豆酸啲跟住叫咗個小食黑松露薯條 $63 薯條熱辣辣 啱啱炸起就上枱個醬幾出色,淡淡黑松露味 唔會太濃主食叫咗一個意粉 一個Risotto 墨汁魷魚蟹肉扁意粉 $108呢個意粉十分出色除咗做到意粉基本嘅Al Dente 用墨汁整都唔會好鹹入面仲有啲蟹肉 味道都唔錯 令到個意粉有唔同嘅口感個魷魚筒就成個上 爽口彈牙 佢輕輕調味過 帶起咗意粉嘅鮮味唔會好似啲有啲餐廳整魷魚整到好似食緊冇味 嘅像筋咁意式風乾火腿芝士意大利飯 $98上菜時職員好貼心咁提我哋要撈勻塊Parma Ham 同芝士嚟食 唔係就會好鹹第一次咁樣食法脆脆嘅Ham
平時都有嚟呢度飲咖啡 做下嘢咁
今日就同男朋友去,第一次試埋餐廳嘅晚餐

先叫兩杯咖啡先

跟住叫咗個小食
黑松露薯條
黑松露薯條 $63

薯條熱辣辣 啱啱炸起就上枱
個醬幾出色,淡淡黑松露味 唔會太濃

主食叫咗一個意粉 一個Risotto

唔會好似啲有啲餐廳整魷魚整到好似食緊冇味 嘅像筋咁

意式風乾火腿芝士意大利飯
意式風乾火腿芝士意大利飯 $98
第一次咁樣食法
脆脆嘅Ham同炸咗嘅Cheese 撈埋 令個Risotto味道同口感都好balance
不過Overall 就冇啱啱個意粉stunning喇

黑松露薯條
墨汁魷魚蟹肉扁意粉
意式風乾火腿芝士意大利飯
2021-08-25 792 views
放假😍 今次放一日,揀咗同女友嚟呢間食早餐,因為係openrice 睇到比較大間,坐位寬敞,食評又幾好咁😗 九點幾到咗,可能平日關係,冇咩人,正😄坐低睇餐牌,跟住出去落單。 女友揀咗奄列,佢至愛😁 我就揀牛油果炒蛋多士配炒番茄,係餐嚟,可以半價揀選其他手製咖啡。 原本諗住食完嘢先叫咖啡,唔鐘意放到凍晒,點知店員講一講半價,我就叫咗一杯先😝呢度仲有兩隻豆俾客人揀,真係體貼,有酸味重同冇咁重。我倆都唔鐘意酸,所以一定揀唔酸個種😁當然杯 Flat White 到先,跟住蘑菇菠菜奄列都到先,叫女友快啲試吓杯咖啡先,凍咗就冇咁好飲喇⋯⋯😌⋯⋯ 好香,好滑👍🏼 我兩都好耐冇係呢種café 飲咖啡,正😌👍🏼 過多陣,我個牛油果炒蛋都嚟埋,開餐! 講咗女友個蘑菇菠菜奄列先,炒得啲蘑菇菠菜好香,好味道😋到我個牛油果炒蛋多士,好靚呀,番茄仔食落好香好好味,美中不足係牛油唔夠靚,有黑位,我都切開走咗😝完成美味早餐,叫杯 cappuccino 先,都係好正,香滑😌😋

九點幾到咗,可能平日關係,冇咩人,正😄

Flat  White

講咗女友個蘑菇菠菜奄列先,炒得啲蘑菇菠菜好香,好味道😋
蘑菇菠菜奄列

牛油果炒蛋多士配炒番茄

Cappuccino

2021-08-20
$96.5 (Breakfast)
Flat  White
Cappuccino
早起的鳥兒🐦有蟲吃~今朝一早去到呢間位於利奧坊二期的The Roastery X食早餐,早晨8點半商場就只有這一間在營業,餐廳內亦只有兩台客人:環境非常清幽舒適,我點了份芝士蘑菇多士配溏心蛋及一杯凍Cappuccino配skimmed milk~多士配上濃濃的芝士,好味:Iced Cappuccino, 咖啡豆有得揀naughty或fruity味道,我揀咗fruity~帶左返公司飲,做野都醒神啲~埋單$84蚊。
早起的鳥兒🐦有蟲吃~

芝士蘑菇多士配溏心蛋

多士配上濃濃的芝士,好味:
芝士蘑菇多士配溏心蛋

帶左返公司飲,做野都醒神啲~

埋單$84蚊。
2021-08-05
$84 (Breakfast)
  • Iced  Cappuccino
2021-07-19 433 views
大角咀最好嘅cafe, 環境舒適又寬躺,咖啡好味水準亦穩定,又可以揀唔同味道嘅咖啡豆!食物選擇多味道亦不錯,不過甜品嘅選擇就相對較少!價錢亦非常之合理,係值得多多支持嘅用心cafe!
  • 牛油果火腿配班尼迪克蛋
2021-07-14 354 views
由奧運站行大概10分鐘距離就可到The Roastery X,位置未算十分就腳,但餐廳環境寬敞舒適,用餐不設限時,場內有提供 wifi,可以嘆住brunch,靜靜睇下書消磨半天都唔錯。牛油果火腿班尼迪蛋 $98賣相靚仔,擺盤有心思成件藝術品咁。麵包香脆,舖滿厚厚牛油果非常慷慨,兩隻水波蛋熟度剛剛好,用麵包蘸蛋汁十分好味。伴碟既木瓜帶來清新感覺。Flat white $42咖啡味香濃,飲落香滑,好飲。
牛油果火腿班尼迪蛋 $98
牛油果火腿班尼迪蛋
Flat white $42
咖啡味香濃,飲落香滑,好飲。
Flat white
2021-07-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
牛油果火腿班尼迪蛋
Flat white