2015-11-17
早幾日朋友約去意粉屋食飯,於是四個人叫咗幾款食物。第一道菜係田螺焗薯蓉,個薯蓉入口很軟滑,薯味濃,焗起後螺肉不會縮到細細粒,夾起黎仲成件螺肉大大隻,食落有螺味,入口啖啖有肉。螺肉下面原來有D波菜,平時少見人落波菜,都算幾有新意,波菜食落冇平時個種澀澀的波菜味,波菜菜葉鮮嫩,但可惜焗起後波菜的葉綠素好似溶化到薯蓉上面,攪到個薯蓉既賣相有少少怪。炸雞外皮酥脆,炸漿不會太厚實,所以食落去脆卜卜熱騰騰,吃後不會覺得很膩。炸雞分為雞腿和雞胸等部分,醬料醃過的雞胸肉很入味很香口(似五香粉既調味),雞肉冇食到雪藏味,而且雞肉嫩滑,齒開啖啖肉,雞味濃,可謂內嫩外酥!伴碟的是粗薯條,炸得剛剛好,不太油膩,薯肉保留水份,食落唔鞋口。海洋鍋飯直得一讚係個鍋夠熱,所以食到香脆既飯焦,但可惜既係個飯既醬汁實在太酸,反而搶咗海洋既鮮味,我淨係食到好酸既醬汁,比較可惜。
第一道菜係田螺焗薯蓉,個薯蓉入口很軟滑,薯味濃,焗起後螺肉不會縮到細細粒,夾起黎仲成件螺肉大大隻,食落有螺味,入口啖啖有肉。螺肉下面原來有D波菜,平時少見人落波菜,都算幾有新意,波菜食落冇平時個種澀澀的波菜味,波菜菜葉鮮嫩,但可惜焗起後波菜的葉綠素好似溶化到薯蓉上面,攪到個薯蓉既賣相有少少怪。 炸雞外皮酥脆,炸漿不會太厚實,所以食落去脆卜卜熱騰騰,吃後不會覺得很膩。炸雞分為雞腿和雞胸等部分,醬料醃過的雞胸肉很入味很香口(似五香粉既調味),雞肉冇食到雪藏味,而且雞肉嫩滑,齒開啖啖肉,雞味濃,可謂內嫩外酥!伴碟的是粗薯條,炸得剛剛好,不太油膩,薯肉保留水份,食落唔鞋口。 海洋鍋飯直得一讚係個鍋夠熱,所以食到香脆既飯焦,但可惜既係個飯既醬汁實在太酸,反而搶咗海洋既鮮味,我淨係食到好酸既醬汁,比較可惜。