2023-12-16 81 views
The third係元朗都算比較出名嘅coffee shop,但就一直都冇試過,位置少少隱蔽,係後街角入面,墨綠白嘅裝修走簡約風,仲有露台吧位,有少少陽光曬入黎好寫意🌾🤍Strawberry Bubblegum🥞 $92頂層一球雲呢拿雪糕 ,Pancake中間都有吉士醬,夾心仲有麻糬😚Q彈軟糯,表面淋上草莓果醬,灑上蜜糖粟米片🍯同草莓🍓、藍莓🫐,未食都知好味🥰🤍Tiramisu☕️ $92好似食緊成個tiramisu咁,咖啡味勁濃,加上lotus餅乾碎,整體都偏甜,最適合配齋啡😌🤍Autumn🍂 $62完全係秋天嘅感覺!桂花茶底配上偏nutty嘅咖啡🤎表面打上濃厚泡沫,咖啡味唔會搶晒桂花味,正中我心💕🤍Banananatte🍌 $62中間一層nutty espresso,好重果仁味,加上海鹽焦糖泡沫,表面放上焦糖香蕉,味道層次分明,咖啡味香醇

🤍Strawberry Bubblegum🥞 $92

Strawberry bubblegum

🤍Tiramisu☕️ $92

🤍Autumn🍂 $62

🤍Banananatte🍌 $62

Banananatte
Strawberry bubblegum
Banananatte
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈元朗有驚喜的咖啡店✨數年前有跟朋友到訪過一次 記得當時點的pancake好好食 數年後再次到訪 依舊好好食😋主打各款pancake pastry 飲品除了常規咖啡之外也有店家調製的特飲 假日的下午座無虛席非常熱鬧 熱香餅即點即整 開放式廚房能夠看到製作過程 由煎餅到上菜都令人期待啊┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Canele $28 (8/10)即點即焗需時20分鐘 但好吃的東西值得等耐🫶🏻樣子可愛的法式甜品 外層薄脆 裡面是Q軟的布丁口感充滿雲喱拿香氣 而且甜度不高很乎合我口味𐂐 ⠜Brownie $45 (7.5/10)朱古力蛋糕表面加入Lotus餅作點綴 正正方方的Brownie入口朱古力味濃烈 可以吃到朱古力粒的口感喔𐂐 ⠜Mr. Loster $108 (8.5/10)牛油果及日式龍蝦沙律的鹹味熱香餅 新鮮即製口感鬆軟又有蛋香 再淋上靈魂蜜糖鹹鹹甜甜的好滿足😻如果吃厭了甜口味好推薦試試鹹口味的 真的有驚喜!!!𐂐 ⠜Bananatte $62 (8.5/10)香蕉控值得一試!採用熟香蕉味道更突出 堅果香的咖啡中有股香蕉的甜味 配搭新穎🤩表面還放

元朗有驚喜的咖啡店✨

數年前有跟朋友到訪過一次 記得當時點的pancake好好食
數年後再次到訪 依舊好好食😋

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Canele $28 (8/10)
外層薄脆 裡面是Q軟的布丁口感充滿雲喱拿香氣
而且甜度不高很乎合我口味

𐂐 ⠜Brownie $45 (7.5/10)

𐂐 ⠜Mr. Loster $108 (8.5/10)
牛油果及日式龍蝦沙律的鹹味熱香餅 新鮮即製口感鬆軟又有蛋香

𐂐 ⠜Bananatte $62 (8.5/10)
香蕉控值得一試!採用熟香蕉味道更突出 堅果香的咖啡中有股香蕉的甜味 配搭新穎🤩表面還放上焦糖香蕉作點綴

𐂐 ⠜London Fog $48 (7.5/10)
是伯爵茶口味的牛奶熱飲 表面有層奶泡 入口像是輕盈版的奶茶 適合秋冬天飲用呢~

2023-12-14 71 views
假日最岩就去搵間cafe 飲下咖啡食下嘢😍 前排去咗元朗呢間 @thethird.hk,餐廳環境唔算大,是小店格局,格調舒服寫意,有望景位好chill! 🍭Mr Lobster ($108)佢地有鹹同甜嘅pancake~ 本身2樣都想點但驚食唔晒!所以今次淨係點咗鹹pancake! 呢個有唔少龍蝦肉同熟度則好嘅牛油果,醬汁調味適中,pancake 實淨有口感,好味道!🍭抹茶巴斯克芝士蛋糕($60)除咗pancake, 佢地仲有曲奇、件裝蛋糕、可麗露等供應~ 我就叫咗最愛嘅巴斯克蛋糕!抹茶香濃回甘,唔太甜,順滑可口!🍭London Fog ($48)因為唔飲得咖啡所以點咗伯爵茶latte! 有伯爵茶、蜜糖、泡沫鮮奶等,鮮奶味好出,伴有淡淡的伯爵茶香~🍭Banananatte ($62)由濃縮咖啡、意大利黑朱古力、海鹽焦糖牛奶泡沫,新鮮香蕉混合而成,香滑好味!

🍭Mr Lobster ($108)

🍭抹茶巴斯克芝士蛋糕($60)

🍭London Fog ($48)

🍭Banananatte ($62)
2023-12-13 61 views
📍THE THIRD 今日難得早起,當然要出去食個正早餐😋之前見到Third轉咗新menu有各款pancake🥞終於食到啦!叫咗Mr. LOBSTER🦞( $108) 真係好足料,啲龍蝦肉沙律多過一球雪糕😂調味很讚👍🏻唔會太鹹,每口都啖啖肉,配埋芥末醬同埋牛油果🥰正!我最鍾意就係旁邊嘅楓糖漿同埋啲粟米片點綴🤣同fluffy的pancake好夾,大滿足。另外叫咗一杯Banana Latte🍌($62)其實好多款都想試,因為全部配搭都未見過😝不過我身為香蕉愛好者梗係要點依杯😍果然無失望,啱晒唔太飲咖啡嘅我,咖啡味唔係好重,香蕉同焦糖味出啲😜面頭嗰串焦糖咗嘅香蕉都好有誠意,下次會去試埋其他特色咖啡😗整體嚟講,價錢親民,適合放假時候同三五知己去食個brunch😃而且小店食物飲品質素都好好,一定會再光顧。
📍THE THIRD

2023-12-10 239 views
元朗一向多餐廳小店,今次就和朋友來到「The Third」,是一間頗有人氣的咖啡店。「The Third」位於元朗建德街的街角,綠色的店面非常吸睛。店舖不大,座位有限,所幸今日抵達時間較早,不用輪侯。鹹食的pancake第一次食!厚厚pancake上舖滿韓式炸雞。甜辣炸雞外層炸至香脆,不過稍嫌粉漿有點多,蘸了乳酪醬後會減少辣感。Pancake厚身,質感鬆軟,入口有蛋香味。配上楓糖漿及甜辣醬後,味道鹹鹹甜甜,幾特別。另一款就是甜食口味。用了士多啤梨果肉和藍莓作裝飾,pancake分了3層,中間塗上奶油和士多啤梨片。味道香甜,配有一球雲呢嗱口味雪糕,冷熱交融。而且夾有麻糬作餡,麻糬煙韌,有拉絲效果,增加口感。朋友點了Cold Brew Jello,是一瓶打卡度高的咖啡特調。以nutty cold brew配以燕麥奶沖調,中間的咖啡啫喱是重點。啫喱是由店家製作的cold brew凝固而成,入口後會快速溶化回液體,令到咖啡味道更濃郁。不喝咖啡的筆者選擇了這款London Fog。以伯爵茶為基底,和牛奶一起沖泡。面上有一層奶泡,奶泡光滑棉密,還有一些茶葉碎作點綴。入口奶滑,帶著伯爵茶香。因為添加
元朗一向多餐廳小店,今次就和朋友來到「The Third」
,是一間頗有人氣的咖啡店。

。店舖不大,座位有限,所幸今日抵達時間較早,不用輪侯。

鹹食的pancake第一次食

STRAWBERRY BUBBLEGUM

。味道香甜,配有一球雲呢嗱口味雪糕,冷熱交融
。而且夾有麻糬作餡,麻糬煙韌,有拉絲效果,增加口感。
Cold Brew Jello

,入口後會快速溶化回液體,令到咖啡味道更濃郁。
London Fog

。因為添加了花蜜,味道微甜不會太澀。
2023-12-10
Type of Meal
Lunch
Cold Brew Jello
2023-12-09 52 views
綠色格調的cafe,係轉角處,雖然小店,感覺舒服好chill,多款特色咖啡揀左好耐,主打homemade pancake款款都好吸引😍.🥞EGGS BENNYEGGS BENEDICT換上pancake 做底,原來可以咁好食😋大讚呢間pancake口感鬆軟做得出色,流心蛋好治療,加上煙三文魚,超級正👍🏻.🥞MR. LOBSTER食完BENEDICT已經好滿意,無諗過呢碟更加有驚喜😍pancake上舖滿新鮮牛油果和日本龍蝦沙律,口味清新,龍蝦沙律一級棒👍🏻勁鮮味滿滿龍蝦蓉仲有脆卜卜蟹子,口感層次豐富,再加上楓蜜,甜加咸配搭又意外地夾,好有誠意👍🏻.☕️ Yin Yang來呢到緊係要試下特色咖啡,酒杯設計好吸睛打卡一流💕咖啡味道濃厚,伯爵茶香味好出,凍咖啡不過無冰👍🏻苦得來又帶點酸和回甘,好特別的口味!.☕️手沖咖啡朋友好想試手沖咖啡,店員因應我哋要求特別調製咗一杯,飲落香濃順喉,非常高質,原來係餐廳自己炒的咖啡豆!熱和凍味道都有點不同,有驚喜👍🏻.🍮caneleRum and vanilla口味,外脆內軟,好好食送咖啡一流.完全無諗過pancake 和咖啡咁高質!店員人又好,一定會再訪!

🥞EGGS BENNY

🥞MR. LOBSTER

☕️ Yin Yang

☕️手沖咖啡

🍮canele

📍元朗𝚈𝚞𝚎𝚗 𝙻𝚘𝚗𝚐❝轉角文青休閑風🌿Pancake Cafe小店🥞多款特式咖啡飲品🍁🎃☕️❞Cafe位於元朗某街轉角位 墨綠色走文青風既小店由2位店員主理💚位置雖然唔就腳 但有一份隱世嘅寧靜😌最近好多人推介黎食佢地既Pancake 有甜有鹹岩晒😍✌🏻咖啡/飲品選擇多款式特別!☕️😋🦞🥑𝐌𝐫 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 $108 (4/5)軟熟重牛油香既Pancake配上小龍蝦沙律同牛油果🦞🥑呢個combo好清新開胃! 仲有honey mustard醬同蜜糖🍯整體甜甜的💕🍓🥞𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐁𝐮𝐛𝐛𝐥𝐞𝐠𝐮𝐦 $92 (4/5)Pancake中間有大量麻糬🍡配上自家製雲尼拿雪糕🍨酸甜士多啤梨同藍莓🍓🫐鹹甜2款都好中意😋🎃𝐏𝐮𝐦𝐩𝐤𝐢𝐧 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $58☕️𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐁𝐫𝐞𝐰 𝐉𝐞𝐥𝐥𝐨 $62 秋冬天就係要飲pumpkin spice latte仲要唔係度度都有 所以我果斷揀呢個!🍁肉桂香料味好重 香料帶點酸配上nutty咖啡幾特別😳男友揀左有咖啡凍既nutty cold brew飲之前shake下佢用飲管可以食埋!☺️꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍The
📍元朗𝚈𝚞𝚎𝚗 𝙻𝚘𝚗𝚐
❝轉角文青休閑風🌿Pancake Cafe小店🥞
多款特式咖啡飲品🍁🎃☕️❞

Mr  Lobster

🦞🥑𝐌𝐫 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 $108 (4/5)

Pumpkin  Spice  Latte

🎃𝐏𝐮𝐦𝐩𝐤𝐢𝐧 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $58
☕️𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐁𝐫𝐞𝐰 𝐉𝐞𝐥𝐥𝐨 $62

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍The Third
元朗建德街69號大福大廈地下1-B號舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_元朗

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式
  • Pumpkin  Spice  Latte
  • Cold  Brew  Jello
2023-12-03 29 views
星期日嘅早上又係同太太放鬆下嘅時間😊今次我哋就黎到元朗嘅「The Third」Chill下☺️嘆下咖啡 食下早餐😬準備迎接星期一嘅來臨😂焙茶味曲奇 $38係屬於軟曲奇🍪類😬帶有焙茶嘅味道,食落都幾好味😋抹茶味巴斯克芝士蛋糕 $60帶有抹茶味嘅巴斯克芝士蛋糕相當之軟熟,而且抹茶味亦十分之夾😋Banananatte $62堅果濃縮咖啡配上新鮮成熟嘅香蕉🍌再加埋意大利黑巧克力同海鹽焦糖牛奶泡沫就調製出一杯相當美味嘅咖啡👍PeekaBlue $58用新鮮嘅藍莓🫐配上堅果濃縮咖啡,加上自制牛奶帽同埋活性炭,飲完確係醒神😬

焙茶味曲奇 $38

係屬於軟曲奇🍪類😬帶有焙茶嘅味道,食落都幾好味😋

抹茶味巴斯克芝士蛋糕 $60

Banananatte $62

PeekaBlue $58

之前經過呢個綠色轉角位見到坐滿人,決定要再搵一個週末早少少到!小店座位唔多,我哋剛好坐咗喺靠窗邊的吧枱🌿☀️週末陽光照射入來有一種特別寫意好溫暖嘅感覺☺️這店最近推出咗全新pancake Menu,有鹹有甜一共有6款Pancake🥞我哋就揀咗鹹甜各一,分別係Oppa’s Chicken同Strawberry Bubblegum🍓🔸Oppa’s Chicken🍗呢個係韓式炸雞style既Pancake,有甜辣韓式炸雞,有3件炸雞,淋上的醬汁好足,食落都好濕潤好惹味!我哋特別鍾意佢面頭的酸忌廉醬,平衡咗炸雞嘅辣味😛🔸Strawberry Bubblegum🍓三層Pancake夾住麻糬!質感好軟糯🥰好好食!驚喜度滿分💯淋上好多士多啤梨果醬,酸酸甜甜好開胃🤤上面仲有一球雲呢拿雪糕😚旁邊又有脆片、士多啤梨、藍莓,整體配搭都好完美🙌🏻❤️小店有好幾款Signature Coffee都好吸引,我地都好想試,真係好掙扎!! 最後揀的兩杯都幾好,都啱口味。🔸Dirty Coconut🥥Dirty Coconut用上nutty啲既啡做base,加埋椰奶,質感順滑,椰味突出,又有層次感。🔸Yuzu Cold Br

🔸Oppa’s Chicken🍗

🔸Strawberry Bubblegum🍓

🔸Dirty Coconut🥥

🔸Yuzu Cold Brew
Yuzu Cold Brew 由韓國柚子蜜、鮮橙汁🍊自家製冷萃咖啡組合而成,面頭一層泡泡連同香橙乾片,飲落微酸,又帶有柚子蜜的甜味🍯完全可以平衡返食完Pancake甜甜鹹鹹的heavy感覺,成件事好refreshing🌿

📍#TheThird (#元朗美食) @thethird.hk
元朗建德街69號大福大廈地下1-B號舖

✨咸甜都美味 元朗文青隱秘Cafe✨.假日中午到了位於元朗建德街轉角位的The Third Cafe吃Brunch。Cafe外牆以綠色加白色為主,是個不錯的打卡位置。餐廳內坐位不算多,整體裝修有格調同時帶點文青風💚.餐廳主打美式Pancake、幾款自家制烘焙小食和咖啡,店主更會不定時推出期間限定的咖啡。.◽️Mr. lobster $108(7.5/10)面頭佈滿了牛油果和龍蝦肉沙律,牛油果味道清香,而龍蝦肉沙律鮮甜同時多龍蝦肉,再配上面頭的楓糖芥辣醬,味道出奇的夾且美味😋而美式pancake口感結實有彈性,同時濃濃的蛋香味,令人回味🥞 .◽️Strawberry Bubblegum $92(8/10)面頭佈滿了大量的士多啤梨肉粒🍓果醬和雪糕🍨而軟綿的Pancake裏除了有士多啤梨肉粒和奶油外,店主更加入了Q彈的麻薯,口感煙韌,整體甜度適中,配搭很不錯,我很喜歡(⁠。⁠•̀⁠ᴗ⁠-⁠)⁠✧.◽️Pumpkin (Hot) $58(6.5/10)清甜南瓜蓉配上Latte,再加入沖繩黑糖和少辣的香料。用上Nutty咖啡豆,味道帶微酸,但配上清香的南瓜味和面頭的香料 🎃令到整體味道層次豐富,幾適合
✨咸甜都美味 元朗文青隱秘Cafe✨
◽️Mr. lobster $108(7.5/10)

面頭佈滿了大量的士多啤梨肉粒🍓果醬和雪糕🍨

◽️Pumpkin (Hot) $58(6.5/10)
清甜南瓜蓉配上Latte,再加入沖繩黑糖和少辣的香料。用上Nutty咖啡豆,味道帶微酸,但配上清香的南瓜味和面頭的香料 🎃令到整體味道層次豐富,幾適合冬天冰冷冷時飲用
◽️Night Fall (Iced) $56(7/10)
同樣用上Nutty Espresso 作基底的竹炭咖啡,還加入了黑糖🖤味道帶淡淡的竹炭粉味,而且整杯咖啡賣相特別,幾適合打卡!

如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
$150 (Lunch)
2023-11-24 91 views
筆者住元朗,逢假日就成日見到The third 排長龍,剛巧筆者今日放假,相約朋友黎附近chill chill😎 , 綠色既外牆令the third好易認,門口可以打卡!🌟點左2款甜品同signature coffee☕️Autumn $62經店主推薦,鍾意桂花糕嘅人會好鍾意飲呢杯桂花咖啡😍😍😍啱晒我,有清清淡淡的桂花味,堅果濃縮咖啡,咖啡唔酸好順滑,加上桂花茶和紅棗蜜,中西融合,好飲有特色👍🏼👍🏼☕️Dirty coconut $50朋友點左呢杯dirty, 咖啡底同樣是堅果濃縮咖啡,配上椰奶, 第一啖飲落去係順滑咖啡味,㗳真啲有椰子味回甘!想影兩層layer影相要快!因為椰子奶同咖啡好快融合😊好飲👍🏼👍🏼🥧Canele $28 👍🏼👍🏼👍🏼店主推介,即叫即焗,外脆內軟,入面一砌開係蜂窩狀既蛋糕紋理,軟綿綿既!好香架!🍪Hotjicha cookie $38焙茶曲奇,屬於軟曲奇,有微微焙茶味都幾好食~從店內擺設以至餐牌都具有特色,可見到店主既小心思。因為小店位置唔多,大約可容納十位客人,建議平日去,唔駛排隊😊😊
🌟點左2款甜品同signature coffee

☕️Autumn $62

Dirty  coconut

☕️Dirty coconut $50

🥧Canele $28 👍🏼👍🏼👍🏼

Hotjicha  cookie

🍪Hotjicha cookie $38
焙茶曲奇,屬於軟曲奇,有微微焙茶味都幾好食~

從店內擺設以至餐牌都具有特色,可見到店主既小心思。

2023-11-21
Type of Meal
Lunch
Dirty  coconut
Hotjicha  cookie
  • Dirty
呢間𝕔𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 𝕤𝕙𝕠𝕡幾年前已經去過 今次再訪驚喜指數有上升´・ᴗ・`主食同咖啡都好有發揮 位置隱世 氛圍悠閑 窗邊位採光一流 感覺𝓈𝑜 𝒸𝒽𝒾𝓁𝓁 ~~🥞𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞♡ 𝐌𝐫 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 $①⓪⑧自家製熱香餅 誠意之作(´∀`)又鬆軟又香!龍蝦沙律鮮甜多肉 襯托牛油果意外地清新 熱香餅沉浸喺楓糖浴之中 味道既鹹既甜 似日本𝘔𝘤𝘎𝘳𝘪𝘯𝘥𝘥𝘭𝘦𝘴啊.♡ 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐁𝐮𝐛𝐛𝐥𝐞𝐠𝐮𝐦 $⑨②麻糬直接釀入熱香餅本體 軟糯感完全融入家中ȏ.̮ȏ 拉絲Q彈不黏口~配草莓醬 吉士醬 雪糕 整體甜度較高 口感澎湃 推薦比甜品控喔.☕️𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨♡ 𝐏𝐞𝐞𝐤𝐚𝐁𝐥𝐮𝐞 $⑤⑧漸層好美~底層有新鮮果昔 中層係活性炭+ 𝘌𝘴𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘰 頂層係奶蓋 藍莓味同𝓃𝓊𝓉𝓉𝓎啡味互相襯托 非常特別!.♡ 𝐘𝐮𝐳𝐮 𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐁𝐫𝐞𝐰 $⑤⑥冷萃入口柔滑香醇 微甘之中滲透淡淡柚子香 味道清新中性(´ω`*)

🥞𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞
♡ 𝐌𝐫 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 $①⓪⑧

♡ 𝐒𝐭𝐫𝐚𝐰𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐁𝐮𝐛𝐛𝐥𝐞𝐠𝐮𝐦 $⑨②

☕️𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
♡ 𝐏𝐞𝐞𝐤𝐚𝐁𝐥𝐮𝐞 $⑤⑧
PeekaBlue

♡ 𝐘𝐮𝐳𝐮 𝐂𝐨𝐥𝐝 𝐁𝐫𝐞𝐰 $⑤⑥
Yuzu  Cold  Brew

PeekaBlue
Yuzu  Cold  Brew
元朗街角墨綠色cafe 友人以前食過都話值得encore🥰 我地周末11點去到坐到窗口位友人發現cafe最新更新左menu 推出唔少新款美式pancake同signature drinks 每款都好吸引 整體比以前更加出色~🥞Oppa's Chicken Pancake $108韓式甜辣炸雞 炸得香脆juicy 覺得好過出面唔少炸雞店🤣 pancake一大底 厚身鬆軟有蛋香 沾上混有楓糖既甜辣醬汁 非常配搭同惹味🥞Bananaaaa Pancake $90試完鹹當然要試埋甜 有大大條焦糖香蕉 雲呢拿雪糕 nutella醬同朱古力 配上三片較薄身香彈既pancake 甜蜜得黎又滿足☕Pumpkin Spice Latte $58以nutty既濃縮咖啡做基底 有微微南瓜既香甜之外 越飲喉嚨會感受到少少辛香 係非一般既獨特味道😎 原來係加左八角等等既香料 飲完個人特別暖笠笠 天氣凍飲一流☕Dirty Coconut $50同樣帶有nutty風味 充滿椰奶香甜 當然容易入口得多

Oppa's Chicken

🥞Oppa's Chicken Pancake $108

Bananaaaa!

🥞Bananaaaa Pancake $90

Pumpkin Spice Latte

☕Pumpkin Spice Latte $58

☕Dirty Coconut $50
同樣帶有nutty風味 充滿椰奶香甜 當然容易入口得多

Oppa's Chicken
Bananaaaa!
Pumpkin Spice Latte
2023-11-22 128 views
再次回訪元朗呢個Cafépancake令我驚喜 怎麼會好吃多了蛋香味濃又充滿彈性問問店員先知道原來佢地研究同改良左👍🏻喜歡小店就係因為佢地會知道要做得更好-🔸Mr. Lobster🥞 $108用左新鮮牛油果加上日式龍蝦沙律配搭絕對係健康之選旁邊有楓糖同蜜糖沾來吃出奇地夾👏-🔸Tiramisu🥞 $92唔洗諗一定會叫Tiramisu既我都好喜歡呢個pancake佢個咖啡咪好香 又唔會好heavy配lotus餅乾同埋朱古力醬加少少nuts 口感層次都豐富-再揀埋佢地既特飲 又係有驚喜🔸Night Fall $56 (凍飲)用左nutty既espresso做底加埋雲尼拿同埋沖繩黑糖個雲石面勁靚😍-🔸Autumn $62 (熱飲)一樣用左nutty既espresso做底加了osmanthus茶同埋蜜糖仲有桂花碎 清新清爽-📍The Third📌元朗建德街69號大福大廈地下1-B號舖
再次回訪元朗呢個Café
佢個咖啡咪好香 又唔會好heavy
配lotus餅乾同埋朱古力醬加少少nuts
口感層次都豐富
再揀埋佢地既特飲 又係有驚喜
🔸Night Fall $56 (凍飲)
用左nutty既espresso做底
加埋雲尼拿同埋沖繩黑糖
個雲石面勁靚😍
🔸Autumn $62 (熱飲)
一樣用左nutty既espresso做底
Mr.  Lobster
Night  fall
Night  fall
2023-11-21 33 views
住大西北既我weekend最鍾意係附近既cafe chill下,今次我就分享一下我pocket list既其中一間,佢係一個轉角位,墨綠色外牆好有型,仲有兩邊望街景既位成個感覺都好岩打卡,店入面位置唔算太多,假日黎既時候都要等下位,不過好野唔怕等嘛~~~😊 ——————————————————————————— 🔵Peekaboo 藍莓咖啡 從來未試過飲藍莓加咖啡呢個combination, 裏面有新鮮藍莓,活性碳,nutty espresso 加奶蓋 🤤 唔太甜,最主要甜味黎自藍莓🫐 除咗藍莓肉之外,我都超鍾意裏面啲活性炭帶嚟嘅獨特口感!成杯飲品靚到cocktail 咁! 🟡Eggs BennyEggs Benedict pancake 版!可以選擇三文魚或火腿,兩個都想試,但係最後都係揀咗火腿 🍖 個pancake嘅質地同味道真係冇得頂 🤤 香甜鬆軟配流心蛋,hollandaise 加埋咸香火腿真係相得益彰🤤🤤🤤⚫️ London Fog其實就係Earl Grey Tea Latte,佢個分層做得好靚,一入口感覺好香滑,奶香再配搭茶既獨特香氣,而且味道唔會太甜,

———————————————————————————
🔵Peekaboo 藍莓咖啡

🟡Eggs Benny

⚫️ London Fog
其實就係Earl Grey Tea Latte,佢個分層做得好靚,一入口感覺好香滑,奶香再配搭茶既獨特香氣,而且味道唔會太甜,好岩我呢d其實唔係好飲到咖啡既人,好飲❤️❤️

🔴 Mr. Lobster
滿滿既牛油果+龍蝦沙律,淋上滿滿既maple & honey mustard,好滿足。龍蝦肉份量好多,再配上牛油果係想像唔到都幾match!要再讚多次pancake口感鬆軟,三樣野加埋一齊食,一入口就覺得好幸福😳