2022-01-10 209 views
咖啡癮起,聽過朋友之前推介過話唔錯,就去試下~可能係閒日又開左一段時間,所以包場🤣諗住試下Openrice上推薦既pancake,點知轉左餐牌,唔賣pancake... 換左做croffle呢嗰更邪惡既食物,所以都係揀嗰細份既Peanut Butter Cream Croffle。Croffle本身唔夠鬆脆,外面唔脆,入面chewy,有啲難切。加上牛油味唔夠,嗰醬好濃味,配埋一切就麻麻。咁高Calories食佢,唔值...咖啡揀左Flat White,偏nutty啱我口味,但係奶既溫度略為偏低,拉花就唔錯,下次試其他😊
咖啡癮起,聽過朋友之前推介過話唔錯,就去試下~
可能係閒日又開左一段時間,所以包場🤣
Flat White
Peanut Butter Cream Croffle
2021-12-31
Tea
Flat White
2021-12-31 164 views
#lunch #元朗 原本諗住嚟食pancake,點知換咗餐牌,有croffle食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 叫咗個duck同nutella banana試試,果然不錯ʕ •ᴥ•ʔ最驚豔係earl grey chocolate,唔會苦澀而且香味超夾!會為呢杯earl grey chocolate 返嚟(。・ω・。)ノDuck Croffle 🦆 🥐🧇Nutella Banana Croffle 🥐🧇Earl grey chocolate ☕️
#lunch #元朗

Duck  croffle
Nutella  banana  croffle
Earl  grey  chocolate
2021-12-12 231 views
店鋪細細間容納唔到太多人,平日晏晝去到都要等咗一陣先有位。環境好舒服好chill 🍃Pancakes 🥞 ❤️Bacon & EggPancake又咸又甜,煙肉煎得好脆。下面嘅薯餅同pancake好夾,口感特別鬆脆。❤️Apple玉桂蘋果蓉加cream,非常高質。Drinks 🍹
Pancakes 🥞
❤️Bacon & Egg
❤️Apple
玉桂蘋果蓉加cream,非常高質。

Drinks 🍹
小編來到元朗隱世小店,外牆以以墨綠色配白色為主調,帶有復古味,小店坐位不多地方較寧靜,大窗戶令環境更透光同和暖,在這裡品嚐小店主打手工咖啡,享受一下慢活生活☺️人氣必試 「Morange」,即是帶香橙味的Mocha🍊☕️ 香橙、朱古力和咖啡三者配搭新鮮,咖啡控又有新口味可以試😍 奶泡夠綿滑,喝下去口感香濃幼滑,咖啡香氣和香橙的清新氣息交織,散發甜甜果香,味道平衡也不會太甜,值得一試👏🏼「Ying Yang」是用手搖方式沖的Espresso同Earl Grey伯爵茶🍹☕️,味道相當獨特,先喝的咖啡是酸味,然後就是伯爵的香味,咖啡味相對被溝淡,飲品以cocktail杯盛載,提升賣相和儀式感,打卡一流☺️🍽 :Morange; Ying Yang👅好味指數:7.5/10; 7.0/10💰消費:HK$50; HK$50📍 地址:The Third (元朗)元朗建德街69號大福大廈地下1-B號舖

🍽 :Morange; Ying Yang
👅好味指數:7.5/10; 7.0/10
💰消費:HK$50; HK$50
📍 地址:The Third (元朗)
元朗建德街69號大福大廈地下1-B號舖
Weekend難得入元朗 食完lunch唔想咁早走 朋友推介呢間好入嘅cafe 出面睇成間係綠色 座位唔多但靜靜地勁chill 嗰日咁啱坐到窗口位 雖然有啲曬但飲住凍啡都幾好feel🤣🤣🍊Morange $50👉🏻Chocolate syrup orange juice朋友嗌左呢杯 又靚又好飲 choco syrup唔會好假🥰好夾啊🍋Yuzu cold brew $50👉🏻Yuzu honey grapefruit我嗌左呢杯 cold brew底都幾好飲 微酸 但同柚子好似唔係好夾🤔可能個人口味問題

🍊Morange $50

🍋Yuzu cold brew $50
👉🏻Yuzu honey grapefruit
2021-09-22 239 views
週末大約12:30到,店內位置唔多,大概只有12個,好彩地有最後一檯位置。入座10分鐘出面就開始排隊等位。 小小的coffee shop以簡約佈置為主,面向內街,比較安靜,店內播緊唱作歌手Gabe Bondoc嘅音樂。 食物種類唔多,主打各種鹹/甜pancake, 飲品就以咖啡為主。Avo Lobster龍蝦肉切碎拌上酸酸甜甜既沙律醬好開胃,同牛油果質感好夾。pancake係即整的,暖暖的,加上旁邊伴碟嘅杏仁薄片,層次豐富。Apple玉桂蘋果蓉pancake加cream,玉桂味較重, 係水準average嘅甜品。👍Autumn奶泡上面係桂花,咖啡加左蜜糖,係比較少見嘅配搭,味道香甜。Dirty凍飲同熱飲之外,原來仲有暖飲。望落去好似水彩融合嘅顏色,飲落奶味濃郁,適合鐘意咖啡味較淡嘅朋友。Ying YangEarl Grey味道唔突出,比較類似一般latte。

Avo Lobster

Apple

👍Autumn
奶泡上面係桂花,咖啡加左蜜糖,係比較少見嘅配搭,味道香甜。

Dirty

Ying Yang
Earl Grey味道唔突出,比較類似一般latte。
2021-09-05
Lunch
  • Avo Lobster
2021-09-20 194 views
元朗綠色Cafe The Third 竹炭咖啡有驚喜有不少新開高質小店,更吸引區外人前來朝聖新開復古墨綠色配白色咖啡店The Third小店主打手工咖啡、自製特色pancake 有室內同室外座位呢杯黑白色既咖啡 可免費轉燕麥奶! 竹炭,鮮奶,雲尼拿加expresso!味道唔太甜入口質感香滑!另一杯鮮奶咖啡 奶香咖啡醇厚!Pancakes 班戟即叫即製,再淋上Nutella果醬班戟口感鬆軟得嚟帶少少煙韌,而且濕潤度啱啱好加埋配料一齊食,口腔充滿果醬嘅甜香 整體甜而不膩地址:元朗建德街69號大福大廈地下1-B號舖消費$200
元朗綠色Cafe The Third 竹炭咖啡有驚喜
有不少新開高質小店,更吸引區外人前來朝聖
新開復古墨綠色配白色咖啡店The Third
小店主打手工咖啡、自製特色pancake 有室內同室外座位
味道唔太甜入口質感香滑!
另一杯鮮奶咖啡 奶香咖啡醇厚!
Pancakes 班戟即叫即製,再淋上Nutella果醬
班戟口感鬆軟得嚟帶少少煙韌,而且濕潤度啱啱好
加埋配料一齊食,口腔充滿果醬嘅甜香 整體甜而不膩

地址:元朗建德街69號大福大廈地下1-B號舖
消費$200
2021-09-04 208 views
前幾日喺IG見到屋企附近嘅cafe有款開心果醬多士, 作為開心果控我梗係即刻過嚟試啦!! 店面大概8個位左右,好光猛。價錢$40,多士就不過不失, 如果可以烘耐啲,脆啲會好吃好多,開心果醬嘅味都頗濃,份量都多同搽勻晒成份多士👍👍👍 除咗開心果仲有其他純天然嘅堅果醬多士都幾值得一試。 如果覺得好食仲可以即買返屋企!店員服務都好好啊,我地有半邊多士個底吸左隻碟啲水,同店員講返之後都立即正過塊比我地,服務一定要比五星!👍

開心果醬多士
2021-09-04
開心果醬多士
  • 開心果多士
📍𝗧𝗵𝗲 𝗧𝗵𝗶𝗿𝗱 @ 元朗​​ღ Pancakes - Benedict $110​ღ Pancakes - Blueberry $90​ღ Pancakes - Apple $80​ღ Night Fall $50​ღ Hojicha $45​ღ Yuzu CB $50​​呢度既pancake只係普通美式鬆餅既口感​而且都係室溫(唔凍唔熱嗰隻)🤣​但勝在每款食材都好搭配適宜,​所以每一啖食落口都係好幸福既感覺🥰​(特別係個eggs benedict✨)​而嘢飲就更加唔洗講,又打到卡又好飲!​杯Night Fall係帶點雲尼拿甜既Latte,​但同時都保留到咖啡既味道。​焙茶Latte就超濃郁!​Yuzu CB就係柚子加齋啡,又幾fresh啵衰鬼( ͡° ͜ʖ ͡°) 最最最重要係嗰日平日12點去到一個人都無,​唔洗排隊又任我影相,啲staff又nice,​總之就成個體驗都好好*\(^o^)/*​回頭指數😼4.5/5(-0.5分係覺得之後去要排隊(・∀・)​
📍𝗧𝗵𝗲 𝗧𝗵𝗶𝗿𝗱 @ 元朗​

ღ Hojicha $45​
ღ Yuzu CB $50​

呢度既pancake只係普通美式鬆餅既口感​
而且都係室溫(唔凍唔熱嗰隻)🤣​
但勝在每款食材都好搭配適宜,​
所以每一啖食落口都係好幸福既感覺🥰​
(特別係個eggs benedict✨)​
而嘢飲就更加唔洗講,又打到卡又好飲!​
杯Night Fall係帶點雲尼拿甜既Latte,​
但同時都保留到咖啡既味道。​
焙茶Latte就超濃郁!​
最最最重要係嗰日平日12點去到一個人都無,​
唔洗排隊又任我影相,啲staff又nice,​
總之就成個體驗都好好*\(^o^)/*​

2021-03-29
$150 (Lunch)
  • Night  Fall
之前無意間見到餐牌幾吸引吓,就bookmark咗呢間元朗小店。志在優閒食個下午茶,就搵咗個星期日同男朋友一齊嚟。鋪位唔大,坐到三四枱,好彩等咗冇耐就有得入,店員都好親切咁招呼我哋,呢度加一加分先。落order上菜都好快,我哋叫咗一份bacon & egg pancake,一份benedict pancake,見到signature drink有杯叫the bomb,諗住試下有幾”爆炸”就嗌咗杯嚟試下。由於開放式廚房,店員由準備食材到擺盤到上菜其實都望得一清二楚。Benedict pancake先上,食第一啖就覺得pancake都幾硬吓,加上三文魚有陣怪味,似係唔太新鮮。一開始無咩留意店員點樣準備食物,係食緊第一份pancake嗰陣先望到原來啲pancake係冷藏pancake,凍冰冰喺雪櫃度拎出嚟加返熱。睇到呢度不禁有少少失望,始終一份價錢並唔平,值得由開pancake漿做起。而且,冷藏pancake始終口感差一大截,最多係配菜同擺盤搭救,但救唔到太多。Bacon & egg 尚算可以,都係敗北喺個pancake度。一份個量都算大,如果唔係呢個價錢真係唔太值。不過,the bomb係有

不過,the bomb係有少少驚喜嘅。一開始飲確係太酸,lime juice同咖啡mix的確唔係個個接受到,例如我男朋友飲咗一啖就擰哂頭,不過飲到後期係會有甘甘地嘅感覺,先酸後甘呢種層次係幾特別,令到我最後有加分俾呢一餐嘅。

整體上嚟講,OK啦🤣
食物就一般架啦,飲品雖然冇試到佢哋啲classic coffee,不過特飲係稍有特色。如果冇特別期望又係住附近,可以不妨一試。
Bacon  &  egg  pancake
Benedict  pancake
The  bomb
2021-08-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
2021-07-31 139 views
裝潢以綠白色為主,處於角落位置,座位唔多,但都有唔少人專登過嚟打卡📸Pancakes🥞🍎Apple配蘋果蓉,蘋果容易出水,有啲太濕,令pancake口感一般。🥞🐟Benedict荷蘭醬係egg benedict重點,但呢款就似蛋黃醬多啲,有啲失望。🥞似只係用現成品烘熱上碟。Iced Hojicha 茶味不算濃,冰份量頗多,慢慢溶咗之後令味道變得更淡。

Pancakes
🥞🍎Apple

🥞🐟Benedict

🥞似只係用現成品烘熱上碟。

Iced Hojicha
茶味不算濃,冰份量頗多,慢慢溶咗之後令味道變得更淡。

2021-07-15 164 views
元朗區陽光真的特別猛烈,係時候搵個地方食吓嘢嘆杯咖啡,朋友推介我哋去試吓 The Third,她說他們用心做食物。Pancakes with Duck 這個擺碟不錯,有兩pancake在底上面放上一隻鴨腿加上百里香,金黃濃厚的蘋果蓉做汁醬,好夾,鴨腿肉鹹鹹香香配上甜甜的蘋果蓉和pancake,好味。Coffee White 咖啡味濃柔滑,口感不錯。COOKIEDPT 的homemade Chocolate Chips 大曲奇真的不錯,曲奇🍪本身好香好鬆軟,翻熱後朱古力帶點溶溶的感覺,好香濃,小心會熱呀。

Pancakes with Duck

Coffee White 咖啡味濃柔滑,口感不錯。

2021-07-09 122 views
今次去到元朗一間Cafe,裝修有綠色為主的設計以及寛闊的座位安排,有一種放假的感覺。餐廳的食物種類不算多,這次叫了兩樣pancake,一款是藍莓為主另一款是香蕉為主,飲品方面叫了一杯dirty 。Pancake的質素不過不失沒有太大驚喜,如圖所見藍莓的份量也不錯,只是沒有很特別的食物款,而價錢也不是很便宜,所以一試就可以了。至於另一款香蕉pancake分量也不錯,配上朱古力的味道也是一個賣點,只可惜做法簡單沒有新鮮感,令我們不會再是第二次了。飲品方面, Dirty是不錯的,看着咖啡師親手調製咖啡,也會與其他客人有交流,感覺到熱心及專業。

2021-07-01 128 views
外面綠色既The third 幾sharp離遠一眼就望到不過就要用google map search先搵到係邊門外有個既牌Ours neighbourNeed a coffee shop幾有心思可以簡坐望外境既bar 枱不過夏天為左影相打卡就有啲曬同熱亦都可以簡坐咖啡機前既bar 枱吧枱隔離係甘可以拎本書落黎睇下飲住杯coffee chill下都幾好到食物就簡左龍蝦肉加牛油果pancake賣相幾靚,食落幾特別個汁酸酸甜甜甘幾開胃,整體味道幾夾另有水,紙巾供應,自助形式咖啡就未試,不過見幾特別下次會再去試埋dirty加試另一款pancake
外面綠色既The third 幾sharp

吧枱隔離係甘
可以拎本書落黎睇下
飲住杯coffee chill下都幾好

到食物就簡左龍蝦肉加牛油果pancake
賣相幾靚,食落幾特別
個汁酸酸甜甜甘幾開胃,整體味道幾夾

另有水,紙巾供應,自助形式

咖啡就未試,不過見幾特別
下次會再去試埋dirty加試另一款pancake

2021-06-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • Pancake
⌇t h e t h i r d“ 🍌 “ banana panackes ( $ 8 0 )( banana, pecan, nutella) 賣相擺盤都好靚 不過pancake薄身 口感普通偏硬同乾 以menu上面唯一既食物尼講確實可以做得更好🥺“ 🍹 “ ying yang ( $ 5 0 )係手搖冲既伯爵茶espresso 個人口味尼講覺得有啲酸 不過用cocktail杯飲咖啡 別出心裁🤩 “ 🌌 “ night fall ( $ 5 0 )係tuckshop by social club既signature飲品 將竹炭粉既咖啡加入牛奶 打卡真係幾靚 帶啲粉狀既口感 偏重奶味 即使係吾飲咖啡既朋友都可以一試☺️The Third🌴🌿元朗建德街69號大福大廈地下1-B號舖
⌇t h e t h i r d
( banana, pecan, nutella)
banana panackes
banana panackes

“ 🍹 “ ying yang ( $ 5 0 )

“ 🌌 “ night fall ( $ 5 0 )

The Third
🌴🌿元朗建德街69號大福大廈地下1-B號舖