2017-05-08 1509 views
Three Dice kitchen 銅鑼灣禮頓道136 號地下一間喺cwb食甜品既地方 主打係水信玄餅 同各式師傅專心製作既分子料理。 食店全部都係企位 企位同師傅製作既位置好近 客人可以一邊等食一邊睇師傅表演製作甜品 而主打既水信玄餅 有三隻味,因為未食過 都係點番黑糖原味 據知佢係日本甜品 放得耐就會溶 但threedice係經過改良 可以放耐幾個鐘都唔溶原味 水信玄餅 35 蚊Original flavourKinako molasses like. Sugar 黃豆粉同黑糖糖漿玄餅成個圓形既波甘 晶瑩剔透 外表有d反光 食落去有好清既清新水味 口感就好似咬緊一個凝固左既水一樣 而佢本身冇味既 配以 黑糖漿 同黃豆粉 甜加上粉質口感 味道 特別又好味
Three Dice kitchen
銅鑼灣禮頓道136 號地下
而主打既水信玄餅 有三隻味,因為未食過 都係點番黑糖原味
原味 水信玄餅 35 蚊
Original flavour
Kinako molasses like. Sugar
黃豆粉同黑糖糖漿
2017-05-08
$35 (Lunch)
2017-04-24 879 views
同朋友行開銅鑼灣想食甜品見到OpenRice 有呢間分子甜品覺得幾特別就去試下,果然有驚喜雖然舖頭唔大,但好乾淨店主好貼心,有掛鈎俾客人唔洗驚食野個陣又要顧住啲手袋Three Dice 選擇都幾多,但今次揀水信玄餅有3種味,我就揀左玫瑰果園淨係望到都覺得好靚水信玄餅配分子凍乾紅桑子粒仲有玫瑰草莓糖醬建議3樣野一齊食,味道仲好桑子粒酸酸地,糖醬唔會太甜仲好香玫瑰味有時好怕太重玫瑰味,但Three Dice 味道岩岩好食落感覺真係好清新已經約定朋友下次要再黎試埋個set 有師傅即場表演添!! 期待
同朋友行開銅鑼灣想食甜品
見到OpenRice 有呢間分子甜品
覺得幾特別就去試下,果然有驚喜
雖然舖頭唔大,但好乾淨
店主好貼心,有掛鈎俾客人
唔洗驚食野個陣又要顧住啲手袋

Three Dice 選擇都幾多,但今次揀水信玄餅
有3種味,我就揀左玫瑰果園
淨係望到都覺得好靚
水信玄餅配分子凍乾紅桑子粒
仲有玫瑰草莓糖醬
建議3樣野一齊食,味道仲好

桑子粒酸酸地,糖醬唔會太甜仲好香玫瑰味
有時好怕太重玫瑰味,但Three Dice 味道岩岩好

食落感覺真係好清新

已經約定朋友下次要再黎
試埋個set 有師傅即場表演添!!
期待

2017-04-21
Type of Meal
Tea
  • 水信玄餅
2017-04-22 655 views
今日行過銅鑼灣搵野食,一見到呢間立食份子料理店就比佢吸引左,餐牌上面有我一直想試好耐既水信玄餅,而且成日聽人講份子料理但一直都未有機會試到,諗都唔諗就即刻入去試啦!一入到去見到間餐廳細細間,有六個企位。裝潢都係簡潔為主,加埋餐廳既主打係份子料理,好有入左lab既感覺,都幾得意。佢既餐牌有三款水信玄餅揀,分別係原味,薄荷朱古力同玫瑰果園。我同朋友就揀左原味同薄荷朱古力。落完單就可以睇住店員整野食,水信玄餅係一早整好左既,店員會因應客人所選擇既口味加上伴碟。水信玄餅既賣相真係好靚!水信玄餅本身係無味道,但係凍冰冰,質地爽口,入口清涼,啱晒係呢啲咁熱既天氣食呀。原味既水信玄餅係最傳統既日本食法,配上黑糖糖漿同黃豆粉食,味道好夾。另一個薄荷朱古力味水信玄餅係配上朱古力醬同薄荷魚子醬。朱古力醬既味道啱啱好,唔會太甜,而一粒粒既薄荷魚子醬一入口已經即刻散發住淡淡既薄荷味,令到本身已經凍冰冰既水信玄餅更加冰涼,味道好醒神。下次再行過銅鑼灣一定要黎試埋佢既玫瑰果園水信玄餅先得!

下次再行過銅鑼灣一定要黎試埋佢既玫瑰果園水信玄餅先得!
行經禮頓道,就比佢張晶瑩剔透嘅水信玄餅吸引住!😯 望一望個餐牌,原來呢間餐廳有得食聞名不如見面嘅分子料理,所以就二話不說,入去睇下分子料理同水信玄餅會有啲咩化學作用! 😂鋪頭有一張大bar 枱,比食客睇住整分子料理嘅過程😯。我同朋友就叫咗原味同埋薄荷朱古力味嘅水信玄餅。 👍🏻👍🏻薄荷朱古力味水信玄餅 $35- 晶瑩剔透嘅水信玄餅真係一啲雜質都無。用叉一吉,即刻Feel到佢嘅QQ。朱古力醬唔會太甜,岩岩好! 值得一贊嘅係果啲薄荷魚子醬。綠色一粒粒貌似魚子,但一咬落去啲薄荷味就慢慢滲出黎,十分奇妙! 一啖水信玄餅 再配埋香濃嘅朱古力醬同埋薄荷魚子,味道好夾,好特別!👍🏻原味水信玄餅 $35- 原味嘅水信玄餅都好有驚喜! 啲黑糖醬好香,再加埋黃豆粉,簡直將個味道更加昇華!😯見到餐牌有魔師即席表演嘅menu, 下次一定要叫多啲朋友黎試試!🤣
2017-04-18 425 views
位於銅鑼灣 Three Dice Kitchen 是香港首間立食份子料理店,去年已嚐過其巧手廚藝,神奇如變魔術的分子料理,今天經過見到有新甜品上場,價錢合理,所以即管試試。「水玄餅」$35水玄餅分為原味、薄荷和玖瑰花味。我選擇了玖瑰花味配黃豆粉、黑糖。以份子料理製成透明半圓形透明水晶球,原味是冇色冇味的,味道全靠日系原素黑糖和黃豆粉。而我選擇的玖瑰花味,散發着淡淡的玫瑰花憂香。口感比不上大菜糕的爽口,但勝在入口冰涼、低卡,又可以呃Like ,不失為健康的夏天甜品。
水玄餅分為原味、薄荷和玖瑰花味。

我選擇了玖瑰花味配黃豆粉、黑糖。
2017-04-16 182 views
今日放咗工同同事專登走咗去銅鑼灣禮頓道,呢一頭有好多出名嘅甜品店,除咗嗰一間好多人都會去試嘅其實仲有呢一間—Three Dice Kitchen 初時我見佢嘅門牌亳不顯眼好低調,如果唔係睇到Google Map都唔相信原來就係呢一間餐廳!呢一間餐廳主打分子料理(立食) ,佢哋會提供正餐同埋甜品,今次我同友人就試咗佢呢一個好特別嘅甜品—水信玄餅,佢有三種味道原味薄荷朱古力以及玫瑰果園($35) 我哋今次就試咗原味:即係黃豆粉再加黑糖糖漿,店員會即場為我地烹調一個水信玄餅,店員會喺雪櫃攞一舊晶瑩剔透嘅水晶球出嚟,然後做再加上黑糖黃豆粉跟住成個甜品就完成啦!水晶球其實只係有一啲甜甜嘅味道再加埋配料,成個感覺就好甜甜,但計我話食甜品,最重要當然就係影靚相擺上網呃like啦! 因為賣相實在好靚!下次會再想試玫瑰花味!!
2017-04-13
  • 原味水信玄餅
說到分子料理,基本上都能想像,在電視看到要吃只能在高級的地方,付超貴的價錢才有機會吃。可是,在銅鑼灣卻有間小店提供分子料理,讓一眾食客有機會用入門級價錢品嚐。店就只有六個站位啊~ 他們提供套餐,250元1人6道菜,真是平民價來的!沒時間又不想站著吃,可選擇外賣小吃或甜點,更便宜啊。我就直接走了進去嘗試甜點,水信玄餅。這本是來自日本的甜點,除了原味還有兩款創新味道。個人喜歡莓果類就選了玫瑰果園,35元而已呢。原來水信玄餅是預先弄好的,店員只需擺盤,加上玫瑰草莓糖醬,分子凍乾紅桑子粒和小片花瓣就完成。一大顆水晶球的樣子,輕搖碟子會震動。它的水信玄餅本身無味,口感是外皮煙靭,叉開後就如果凍滑溜順口。好奇問是甚麼材料做,店員拿了一大樽簡稱F50,全名是 Hydroxypropyl Methycellulose 的物質我看。看到這大串英文字有嚇到嗎?不用怕,因為留意有cellulose一字就知道是植物來源,有豐富膳食纖維,吃多了也不怕。店員說這款原料品質好,價錢好貴(笑)。配搭的糖醬有草莓酸酸甜甜的味道,好清新。分子凍乾的紅桑子粒好脆,是freeze dry才能做到的效果。這步驟能在不改變紅桑子
水信玄餅 玫瑰果園
配搭的糖醬有草莓酸酸甜甜的味道,好清新。分子凍乾的紅桑子粒好脆,是freeze dry才能做到的效果。這步驟能在不改變紅桑子的分子結構下把水分子抽走,紅桑子分子間的空間多了,就成就了非常脆的口感。因為自身結構沒改變,味道就同樣濃郁。並不是普通脫水會導致縮水的樣子啊。
水信玄餅 玫瑰果園
這個入門級分子料理的甜品把我曾讀過的東西應用了,讓我勾起以前讀書的回憶呢。今日吃了水信玄餅,還有好幾款同樣便宜的小食和甜點等著我再回來吃啊~~
2017-04-12
$35 (Other)
  • 水信玄餅玫瑰果園
2017-04-07 288 views
同朋友食完飯,見到附近有間食水信玄餅的店鋪,就被佢吸引左入去。之前食水信玄餅係o係日本,估唔到香港都有得食,於是就同友人一齊入去。一入到去有easter既裝飾,快d放假啦~~~~店內既座位主要係bar枱,枱底有鉤鉤掛手袋。而我就揀左原味水信玄餅,配上黑糖糖漿同埋黃豆粉。聽靚仔店員哥哥講(怕醜無影相),個水信玄餅經過分子料理既改良,用左一d得別既材料(我唔記得左係咩), 先做出比其他彈彈又唔硬既口感!個水晶波真係彈到動L動L咁!!!黃豆粉同黑糖糖漿配埋一齊,三樣野真係好夾,得別喜歡黑糖糖漿,令我想起沖繩的黑糖呢~~下次黎要試埋個玫瑰味先得
一入到去有easter既裝飾,快d放假啦~~~~
店內既座位主要係bar枱,枱底有鉤鉤掛手袋。
下次黎要試埋個玫瑰味先得

2017-04-06
$35 (Tea)
  • 水信玄餅
2017-04-06 211 views
銅鑼灣係港島區的美食天堂,中西意日韓咩都有得食。最近發現禮頓道愈來愈多小店,包括台灣菜,burger等等,是日行過見到呢間小店,駐足發現原來係食甜品,而個甜品係我從來無見過/食過的。即刻上網搵資料,原來呢個透明的水晶球叫水信玄餅,係日本黎嘅甜品。店面係咁嘅:外賣menu水信玄餅,每日限量20個有廚師表演section:外賣counter:水信玄餅真身,我揀左原味,即係黃豆粉同黑糖。由於係外賣,所以啲黃豆粉同黑糖有少少混埋左一齊。個餅質地有少少似啫喱,個餅本身無咩味,食落好香黑糖味,但又唔會太甜,恰到好處。就算食哂成個都唔會太漏同飽。第一次食水信玄餅,好有新鮮感。是日去咁啱有廚師表演,而店內位不多,所以就外賣,希望下次再去會有機會堂食。

店面係咁嘅:
外賣menu
水信玄餅,每日限量20個
廚師表演section:
外賣counter:
2017-04-01
TakeAway
$30 (Other)
2017-03-28 1171 views
早前在社交媒體上見朋友放過一張透明像水晶球的甜點,顏值滿分💯,十分呃Like,一問之下才知道原來在銅鑼灣有得食,這天出開銅鑼灣就去專登去試試😛由於店子小小,所以只做立食及外賣,提供有漸層效果特式飲品,而甜品方面就有"水晶球"及"冰魔"兩個系列🙆今次來的目標很清晰,就是要食水信玄餅😎 這個水晶球有原味,薄荷朱古力及玫瑰果園共三款口味,利用分子料理技術改變食材分子結構,經改良後這裏的水晶球更晶瑩剔透,做出清涼爽甜的口感!落完單店員會在你面前即席弄出美美的「水晶球」💦我選擇了原味,水信玄餅是日式甜點,賣相真的很美,像夢幻的水晶球般晶瑩剔透我想水信玄餅應該眾多甜點中最透徹的! 口感沒布甸般軟滑,比起果凍更清涼水嫰又帶Q彈,震騰騰的😗黑糖配上黃豆粉是最傳統的日式食法😋 香甜的黑糖糖漿混在口味清淡的水信玄餅上,再沾上黃豆粉,整個味道真得很配合👍! 分子料理在飲食界已不是新鮮事,我諗好多人未食之前都同我一樣覺得分子美食的價錢不菲,但這個由分子料理改良的水信玄餅價錢合理,下次要試埋其他口味,走之前見到這裏仲提供埋分子料理到會服務,真識做生意呢😆
落完單店員會在你面前即席弄出美美的「水晶球」💦
黑糖配上黃豆粉是最傳統的日式食法😋
2017-03-17 603 views
一間位於銅鑼灣繁華鬧市嘅一條街聖保祿學校附近有好多 新一代都鍾意嘅餐廳至於呢一間 打造嘅係分子料理可能係香港第一間 分子料理😱😱😱唔知咩係分子料理嘅朋友唔緊要呢度嘅店主會解釋得清清楚楚而又可以引發到你食慾💪自己就要咗個薄荷朱古力口味嘅分子料理一上到嚟 法國係一舊透明嘅水信玄餅附近有啲薄荷醬同埋朱古力醬感覺好神奇因為喺香港從來未見過呢啲創意 講番個水信玄餅真係透明得好清澈而且又唔容易裂開,唔似啫喱一插即刻散曬係好有彈性而且好厚實👍👍 撈埋朱古力醬食有揰好解渴好清澈嘅感覺💲💲價錢亦都唔貴食嘅中途店主仲會同你再解釋點樣可以將呢樣嘢打造香港市場 睇嚟冇幾耐分子料理真係會喺香港成為一道好出名嘅一樣食物

2017-03-15 496 views
Stopped by for some Raindrop cake because the ones here have a modern twist paired with Western ingredients such as Mint and chocolate and raspberry and rose syrup.As well as modern raindrop cakes, they have the traditional one too with brown sugar and bean powder,I was lucky that day because they ran out of the mint molecular balls so they made a fresh batch infront of me.The raindrop cake was so much bigger than other ones I have tried.It was nice with chocolate syrup and mint, something that

It was nice with chocolate syrup and mint, something that you won't be able to try elsewhere.

The pairing of chocolate and raspberry would also be good.
2017-03-12 527 views
琴日行完維園既花卉展 同媽媽口痕😂 想試下食新野 係OpenRice 搵咗一輪就簡咗哩樣😍由利園二期慢慢行過去 大概5分鐘左右到 沿路有唔少餐廳同特式小食店😗 有幾間仲人山人海 好多人排隊等食 再直行就會見到👍🏻舖面唔算大 主要做立食🕴🏻 有一系列既野飲 分子晚餐同甜品可以試 仲有賣蜂蜜🐝 而我就同媽媽想試佢個水玄信餅💁🏻 主要有三款味☝🏻 我就嗌咗玫瑰果園 因為睇落夠哂特別同新鮮👅 難得平日好少有機會食分子料理 緊係要食款特別既✌🏻賣相絕對可以擺上網呃下like👀 味道比想像中驚喜 信餅本身好彈牙 口感比平日食既果凍正好多🤤🤤🤤 配埋側邊既玫瑰草莓糖醬 成件事都好高質同高級 淡淡玫瑰花香同微微既草莓味🍓 不得不介紹佢放係側邊既主角 分子凍乾既紅桑子粒💥 份量夠多 味道都夠味 甜甜地又帶紅桑子本身既味 佢既存在同水玄信餅做咗個超好既配合 兩樣野一齊食真係岩岩好👅 媽媽話今次簡得唔錯 下次有機會試埋其他分子料理💋
水玄信餅  玫瑰果園
水玄信餅  玫瑰果園
💞晶瑩剔透既ballball💋💋👅賣相都好令人吸引既ballball😂👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇入到去d店員好nice 會介紹邊隻啱女性食💞粉紅色好令 旁邊有d脫左水既 raspberry玫瑰醬係好似啫喱咁😆😆水信玄餅真係好透😂😤放隻叉落去都睇到 唔易散 好彈彈😆😆另外都有食 薄荷朱古力😙😙🍫普通但薄荷既分子粒粒好正味道唔假💞😆😆 但要撈埋d朱古力食先好其實水信玄餅同啫喱冇咩分別😂😂😝只係靠分子料理既味調味同埋彈d
💞晶瑩剔透既ballball💋💋👅
其實水信玄餅同啫喱冇咩分別😂😂
😝只係靠分子料理既味調味
同埋彈d
2017-02-26 635 views
前一輪上網睇到 水信玄餅,真係有一種說不出的美,一直都好想去食。今次响食完晚飯之後,就去咗呢間位於銅鑼灣近同天后中間的甜品店食番一次。一入到去,空間感唔算大,裝修都很簡約。職員好熱心的招待,拿出了餐單介紹了三款不同口味的 水信玄餅。我很快的就選了玫瑰果園口味,職員便立即在我面前悉心製作。他小心地在一個全透明的 水信玄餅 兩邊分別放上 一粒粒的紅桑子 和 自家調配的玫瑰草苺糖醬,最後在餅上放上玫瑰花瓣。其實中間嗰舊 水信玄餅 本身是沒有味道的,食落口感好似啫喱咁。而玫瑰草苺糖醬是甜甜地,但我覺得最大的重點一定係 紅桑子粒,味道酸酸地好醒胃,而且粒粒係好乾身,食落好有咬口。然而將這幾個不同質地和味道夾在一起,有軟、有硬、有甜、有酸,配合起來令到整個甜品很豐富。

一入到去,空間感唔算大,裝修都很簡約。

我很快的就選了玫瑰果園口味,職員便立即在我面前悉心製作。

2017-02-23
$35 (Dinner)