2011-02-08
初(四)晚有幸由我安排朋友團年飯, 見過新年就首選素食, 反正做左成年食肉獸, 故上開飯網做功課, 初選尖沙咀兩間, 可借一間限時個半鐘, 另一間食評為“食物味不及外面影色吸引 ”, 告知朋友們選三德, 其中一位朋友曾光顧過午餐, 回覆水準一般, 並建議另一間佐敦素食店, 令我有點信心動搖, 唯獨我信開飯食家資料, 大胆告知朋友我選擇的理由, 最後可同三德初結良缘. 到達後被安排張八人枱, 位置近廚房, 故我自行選枱及通知服務員, 佢欣然接受, 唔洗大家理論一番, 不久全部朋友準時到齊, 值得鼓勵, 四位適心打扮的Miss更一同坐的士來啊.新春期間, 冇食家推介的六人套餐, 只有四位, 八位及十二位的賀年新春大吉套餐, 故我們單點團年飯. 竹笙露筍冬茸羹 ($78)初時囗感清淡, 材料份量足, 唔係水汪汪, 後來我加附上的糊椒粉, 變得越食越囗渴.齋鹵味拼盆 ($48)頗大碟, 素鵝味道較特出.蜜汁香脆蓮藕餅 ($65)七大件蓮藕餅, 配上蜜汁甜甜地, 但蜜汁減少左脆味, 感覺冇敢熱氣.五柳仙斑 ($60)外層香脆, 內層香芋味濃, 入囗鬆化, 唔洗食到成口油, 服務員好細心將條素石斑
竹笙露筍冬茸羹 ($78)
齋鹵味拼盆 ($48)
頗大碟, 素鵝味道較特出.
蜜汁香脆蓮藕餅 ($65)
五柳仙斑 ($60)
外層香脆, 內層香芋味濃, 入囗鬆化, 唔洗食到成口油, 服務員好細心將條素石斑分成數小件, 仍保持仙斑的神緒, 加點酸醬及想像力, 更能帶出仙斑的鮮味.
紅炆栗子猴皇菇煲 ($88)
份量足夠我地七人享用, 猴皇菇平時較小食且易入囗, 幾惹味, 含低熱量, 多吃也不怕會增磅, 若栗子炆得再軟身D 效果更理想.
沙窩雲吞素翅津白煲 ($78)
又一味清淡的素菜, 大大粒豆腐及雲吞, 份覺咬感.
崧子香椿素玉炒飯 ($68)
有位Miss反映炒飯有點硬(口味不同 ), 但我個人硬頸, 亦嗜食硬飯, 炒飯係要做到香及乾身先好食, 配料只知有崧子, 香椿同素玉就唔熟悉!
南瓜诲底椰 ($98)
一窩分到八碗的甜品, 不會過甜, 南瓜羮帶香味, 一片片的海底椰係滑嘟嘟, 但原來此甜品比我地點的主菜昂貴.
曾見食評話三德環境較嘈, 以我所見, 全院滿座, 樓底冇十三尺高, 部份聲浪來自我地, 但
這樣先有過年氣氛呀.
整晚服務員的態度好, 上菜效率高, 值得讚好, 而我們也不需個半鐘便食完, 朋友們話花生幾好味, 不過共十六蚊的花生, 我覺得好食係應該的.
待我結賬後, L sir 突然話請大家食飯, 經大家快速討論後, 一齊講聲 "多謝 L sir" ,令團年飯的氣氛推至高逢, 在此祝 L sir 步步高 , 而大家滿意地離開, 四位Miss也打的絕塵而去, 應有些緊要事尚未辦妥.
服務員覆初五會恢復正常價錢及餐單, 啊釋陀佛.