有時好食,蕃茄薯仔湯夠濃,餃子夠新鮮。有時(幾乎每3次有1次)難食,蕃茄薯仔湯無薯仔,餃子唔新鮮+好似煮過左龍,皮爛曬。蕃茄薯仔湯底一啲都保持唔到水準,濃淡味次次都唔同,次次都買六合彩咁… 淡到粉粉紅色水咁都試過。試過有一次芝士粟米餃有怪味。員工好忙,講一句野都好麻煩左佢地咁…可以服務態度正常少少,客人第一句問野唔好咁嫌棄,問第二句先再嫌棄都唔遲。希望非繁忙時間可以調較下冷氣,風又太太太太大又太凍。
有時好食,蕃茄薯仔湯夠濃,餃子夠新鮮。

試過有一次芝士粟米餃有怪味。

員工好忙,講一句野都好麻煩左佢地咁…

希望非繁忙時間可以調較下冷氣,風又太太太太大又太凍。
2024-04-25
2024-03-29 569 views
❣️店舖於食飯時間都好多人排隊,如果趕時間要留意預留時間❣️我曾多次光顧甜記餃子,他們的湯餃和煎餃都非常好吃。每個人的口味不同,所以個人偏愛湯餃,因為煎餃通常比較油膩🫣❣️對於湯餃而言,我個人特別喜愛他們的蕃茄薯仔湯底。❣️甜記餃子的餃子屬於皮簿型,意思是餃子皮相對其他一般餃子較薄。這種類型的餃子能夠更好地展現餡料的風味。此外,他們的餡料選擇也非常多樣,滿足了各種口味的需求。❣️由於我與朋友多次光顧,幾乎試過了所有的味道,我可以說,暫時沒有品嚐到有伏味的,可以安心嘗試❣️此外,他們提供的辣菜脯非常惹味。如果您喜歡辣味的,我推薦您一試。
❣️店舖於食飯時間都好多人排隊,如果趕時間要留意預留時間

❣️對於湯餃而言,我個人特別喜愛他們的蕃茄薯仔湯底。

2024-03-14 434 views
今日同朋友去太子,但係又唔想食得太多嘢,所以就諗起呢一間餃子啦,其實我哋之前都食過好多次,依然覺得幾好味返轉頭再幫襯。-🌟淨餃子10隻🥟 |$48今次叫咗南瓜忌廉雞肉餃同埋西洋菜豬肉餃。南瓜雞肉餃還可以,入面有一啲南瓜蓉同埋雞肉 ,但整體食落去嘅口感一般。我始終都係覺得傳統嘅菜餃係好食少少。呢間啲餃子🥟唔算大隻,但係個皮好薄,餡料好多。而且個湯底都有誠意,有好多新鮮蕃茄碎喺入面,食得出有蕃茄味🍅
🌟淨餃子10隻🥟 |$48

2024-03-05 402 views
下晝唸住搵碗麵搞下香港地獄根本冇好西點知碗麵又都幾鬼好味得黎飽得滯常餐就唔抵但出街喂 搞得👍空調小凍唔舒服 麵湯太快凍小菜建議食 好鬼正 齋啪都舒服餃子正常發揮 隨便食都正
下晝唸住搵碗麵搞下

牛腱牛肉麵
牛腱牛肉麵
  • 湯餃
2024-03-04 294 views
叫咗蕃茄薯仔湯,一丁點薯仔都冇;叫職員去廚房加返,最後拎返嚟係嗰啲湯底攤凍咗嘅薯仔渣,薯仔大細仲細個手指尾指甲,都唔知喺邊度拎返嚟、合唔合乎衛生⋯食到想嘔🤮去過三四次,服務一次差過一次,之前係煮唔熟薯仔,以後唔會幫襯

去過三四次,服務一次差過一次,之前係煮唔熟薯仔,
以後唔會幫襯
2024-02-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
每一次過黎都心諗比多次機會佢啦但換黎每一次都係失望啲餃一次比一次差我叫左10隻雙拼西洋菜+椰菜冬菇等到後入過我幾枱客上哂我都仲未有終於上左5隻冬菇叫我食住先5隻有3隻個皮都爛哂甩咗成塊皮出嚟好明顯係浸過頭店員答我唔好意思太忙我都想問廚房到底係太忙定係漏咗我單?
每一次過黎都心諗比多次機會佢啦
終於上左5隻冬菇叫我食住先
5隻有3隻個皮都爛哂甩咗成塊皮出嚟
好明顯係浸過頭
店員答我唔好意思太忙
我都想問廚房到底係太忙定係漏咗我單?

2024-02-04 381 views
不嬲酷愛餃子既我☺️呢次帶個朋友去食我不嬲都勁鐘意既甜記餃子🥟 呢次去咗太子嘅分店,好彩早到左,因為唔夠一陣間就坐滿滿晒人🤣🤣⭐️醉雞麵 ($50)平時嚟呢間淨係叫餃,估佢唔到係個醉雞麵勁出色👍🏻👍🏻👍🏻我地揀左蕃茄薯仔湯底,啲雞超嫩滑好入酒味,大愛❤️❤️⭐️湯餃8隻 ($44)揀左椰菜冬菇雲耳豬肉餃同西洋菜豬肉餃兩款,皮薄餡靚,食材勁新鮮,好味到不得了呀😆😆大家記得一定要配埋菜埔,真係辣得黎口感勁豐富兩粒😝⭐️煎餃🥟8隻 ($48)揀左白菜豬肉餃同粟米芝士雞肉餃,餡多皮脆又大件,芝士🧀口感勁濃,一定唔可以錯過,食得好幸福啊🥰⭐️蝦籽蠔油菜心($22)菜葉好新,食料選料絕對係花心思既餐廳,呢個真心大愛❤️❤️ 朋友第一次黎都話一定會encore 😝😝 🏠環境:8/10🌟味道:9/10💰性價比:9/10🙇🏻服務:8/10甜記餃子📍太子砵蘭街450-454號HQ大廈地下C-D號舖#hkfood#hkfoodie#852food#hk#甜記餃子 #甜記餃子番茄薯仔湯好正#yummy#相機食先#太子美食#香港美食#餃子

⭐️醉雞麵 ($50)

⭐️湯餃8隻 ($44)

⭐️煎餃🥟8隻 ($48)

⭐️蝦籽蠔油菜心($22)

🏠環境:8/10
🌟味道:9/10
💰性價比:9/10
🙇🏻服務:8/10

甜記餃子
📍太子砵蘭街450-454號HQ大廈地下C-D號舖

2024-01-12 480 views
夜媽媽十點幾唔知食咩好,天氣又凍喎…行到街尾搵到呢間食餃子!最初比舖頭名呃咗以為只係食甜品或者只有甜餃子。坐低望落menu原來都係鹹嘅餃子為主,有湯餃/煎餃或者外賣都有。仲有麵食,整體就以餃子為主。我馬上點了羊肉餃和韭菜豬肉餃。羊肉夠份量,仲要少少騷味都冇,配合得非常好,食完成個大暖哂豬肉就相對普通,配合韭菜略有甜味。舖頭嘅座位設計一人錢前都完全唔會尷尬,店員好友善輕輕提醒last order時間。原來自己係差唔多last order時衝入嚟好多謝店都冇黑面,服1及3好好。餃子暖心也暖

最初比舖頭名呃咗以為只係食甜品

仲有
麵食,整體就以餃子為主。

我馬上點了羊肉餃和韭菜豬肉餃。
羊肉夠份量,仲要少少騷味都冇,配合得非常好,食完成個大暖哂

豬肉就相對普通,配合韭菜略有甜味。

好多謝店都冇黑面,服1及3好好。

餃子暖心也暖

平時小編諗唔到食咩嘅話,餃子都係一個常設之選!好食嘅餃子最緊要就係皮薄餡靚夠足料,不過有湯餃、蒸餃、煎餃、炸餃,你又鐘意食邊款?【揀飲.簡食記】小編就嚟到位於太子嘅呢間「甜記餃子」,相信係餃子控嘅你對呢個名應該唔感到陌生… 由長沙灣起家,開到旺角同埋太子都有分店。太子呢間分店仲更加顛覆咗餃子舖既有嘅形象添! 講緊嘅就係佢嘅裝修-唔同一般餃子店通常都係茶仔細檯、白色瓷磚咁款,太子分店用上工業風嘅水泥牆、木檯木櫈,即刻成個感覺文青咗好多!除咗招牌嘅餃子之外,呢間分店仲有啤酒供應,餃子啤一啤,果然夠哂特別!不過近排唔少人話佢哋退步咗唔少,係真唔係呢?湯餃 (粟米芝士雞肉餃/白菜豬肉餃)湯餃可以揀配雞湯或者蕃茄薯仔湯,今次小編就揀咗清清啖啖嘅雞湯。飲落清甜唔錯!兩款餃餃皮都算薄,薄得嚟又唔會一夾就爆。個餡好足料,成隻睇落都漲卜卜咁,食落「白菜豬肉餃」入面啲豬肉都仲好juicy,菜肉比例都剛剛好,都算幾清新唔肥膩! 「粟米芝士餃」個芝士都幾香,咬落都仲有拉絲效果。入面嘅雞肉打到免治咁款,食落雞味唔算濃,小編就覺得呢個combination用嚟做煎餃應該好味好多!煎餃(菜心豬肉餃/韭黃雞肉餃)相對

湯餃 (粟米芝士雞肉餃/白菜豬肉餃)

煎餃(菜心豬肉餃/韭黃雞肉餃)

相對嚟講,小編就鐘意煎餃多啲,原因係佢都煎得塊皮金黃色,食落卜卜脆!
「菜心豬肉餃」係個幾少見嘅配搭,菜心都幾嫩,唔會話食落有渣,豬肉煎完反而仲香!
「韭黃雞肉餃」個餡就睇落冇咩特別,不過韭黃食落都幾香,雞肉彈牙唔錯!跟埋辣菜甫食都幾惹味!
醉豬手
一客其有五件,份量其實幾多,不過花雕酒都真係落得有啲太多!豬手本身幾爽,清潔都乾淨唔會有毛,有幾粒杞子,雖然係幾入味但係酒味太濃,真係有啲吃不消!

麻辣牛腱絲
呢個牛腱絲都係爽口彈牙嘅,不過同樣係調味有少少出事,辣醬落得過火,同埋有啲太咸,搞到邊食邊流汗,但又要搵嘢飲解下咸同埋辣!

如果可以改善返啲就比較好,整體嚟講佢哋招牌嘅餃子質素都保持到多年前嘅質素,仲係餡正足料好味嘅,不過小食就要多加改善!個用餐環境都好舒服同埋relaxing,唔好浪費咗咁好嘅配套先得架!
2023-12-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-11-28 262 views
今日去甜記朝聖,聽聞佢係「餃子界天花板」,到底真唔真?🧡椰菜冬菇雲耳豬肉餃🧡未食過咁大粒餡料嘅餃子,直情食到一粒粒冬菇,一嚿嚿菜,口感十足,份量夠但唔會過多,比例準確,清新可口,大推。🧡香芹芫荽豬肉餃🧡近年坊間好多芫荽產品,好多都係有個問題,就係份量拿捏得唔好,一係太少,一係多到苦多到無哂其他食材嘅味道。佢就將兩種味道獨特嘅食材溝埋一齊,仲平衡得好好,脆卜卜菜粒食落過癮,芫荽🌿香夠出。🧡南瓜忌廉雞肉餃🧡以為蟹黃咁嘅色水!爆餡,綿滑得嚟保留南瓜🎃粒粒,配上雞肉🍗營養豐富,十分滿足,唯一缺點係食得多會好飽滯。淺嚐即可。唯一美中不足係前菜麻辣雲耳,偏咸同死辣,同菜脯一樣無咩層次得個辣字,豐信嘅菜脯就好食得多,鮮辣香俱全。但甜記勝在湯底清甜,無咁喧賓奪主,餃子大細亦比較合理,個人覺得呢兩點比豐信好。不過,兩者都係叮噹馬頭,兩邊都咁高分❤️‍🔥
今日去甜記朝聖,聽聞佢係「餃子界天花板」,到底真唔真?

🧡椰菜冬菇雲耳豬肉餃🧡

🧡香芹芫荽豬肉餃🧡

🧡南瓜忌廉雞肉餃🧡

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
  • 椰菜冬菇雲耳豬肉餃
2023-11-13 240 views
家楼下的饺子店,整条街唯二要排队的晚市饺子有煎饺和汤饺,味道可以双拼。吃过几次,南瓜味和韭黄味几好吃!煎饺会慢点,要耐心等待🤤🤤🤤餃子每個皮薄餡大,基本每個口味都不錯。环境风格偏简约网红,手机落单。约朋友都不错。醉雞有點點腥。
家楼下的饺子店,整条街唯二要排队的晚市

餃子每個皮薄餡大,基本每個口味都不錯。

环境风格偏简约网红,手机落单。约朋友都不错。

醉雞有點點腥。
晚上8:30對面那間餃子店還是排得滿滿的,咁不如行過少少食「甜記餃子」。餃子數量配搭有2個,而且仲可以選兩款餃子🥟,勝👏🏻👏🏻!🥢🥟$48(2款10隻):湯底我選了蕃茄湯(其實仲有雞湯可選), 未食餃子前先嚐一口湯,正👍🏻!濃濃蕃茄味,無味精好爽口。餃子唔算好大隻,但皮薄多料,隻隻都脹卜卜,兩口一隻剛剛好😋✨香芹芫茜豬肉餃:一口咬入就湧出香芹芫茜味,我就好鍾意喇✨椰菜冬菇雲耳豬肉餃:椰菜非常新鮮爽口,反而冬菇就唔係好覺,不過都好好味😋蘿蔔非常辣,但又好惹味,細心啲睇有細蝦米🦐和花椒,唔怪得咁香喇,我食咗一大碟😁

$48  2款10隻

香芹芫茜豬肉餃

✨香芹芫茜豬肉餃:一口咬入就湧出香芹芫茜味,我就好鍾意喇

椰菜冬菇雲耳豬肉餃

Type of Meal
Dinner
$48  2款10隻
香芹芫茜豬肉餃
Bookmark咗超過一年🤣🤣史努比終於的起心肝去試睇標題都知史努比系第一次食 所以做唔到compare🙏🏿呢間甜記餃子真系勁出名 香港人嘅餃子排名佢成日都榜上有名但最近聽到唔少人話佢退步咗之前系點我就唔知啦 而家終於試到🤓咁究竟佢質素如何 又或者系咪正系如大家所講咁失望?🥹-👌🏿辣菜脯食餃子當然唔少得辣菜脯😎試下呢間嘅好冇食~啲菜脯切到大大粒 感覺上好hea唔夠碎 好難送餃子食🥹食落就爽脆嘅 辣味亦好足夠但唔系特別出色 非常普通😗味道: 6/10♡ 湯餃 $44/8隻👍🏿番茄薯仔湯 原來以前佢系番茄薯仔魚湯 而家轉咗但唔知系咪錯覺 飲落去嘅時候有少少魚味似雞泡魚乾嗰種味清甜 而且唔會太鹹👍🏿飲落清清地咁好順喉又唔會太淡但就略嫌番茄味唔夠濃 如果濃郁啲會更好😆味道: 8/10👍🏿雞湯雞湯味道比番茄湯濃郁飲落清甜 唔錯~媽媽👩🏻話佢好飲過番茄湯但史努比反而覺得番茄湯好飲啲😂😂味道: 7.5/10👍🏿椰菜冬菇雲耳豬肉餃 $44/8隻餃皮夠薄 但唔會一夾就穿不過史努比鐘意餃皮有啲口感佢就滑得滯😂冇乜嚼勁餡料飽滿 塞到脹卜卜咁🫶🏿椰菜爽脆 配搭雲耳及香菇豬肉同蔬菜嘅ratio啱啱好夠味得嚟唔會
Bookmark咗超過一年🤣🤣
之前系點我就唔知啦 而家終於試到🤓
咁究竟佢質素如何 又或者系咪正系如大家所講咁失望?🥹
👌🏿辣菜脯
食餃子當然唔少得辣菜脯😎
試下呢間嘅好冇食~
啲菜脯切到大大粒 感覺上好hea

味道: 8/10
番茄薯仔湯

👍🏿雞湯
雞湯味道比番茄湯濃郁
飲落清甜 唔錯~
媽媽👩🏻話佢好飲過番茄湯

感覺上冇豬肉餃咁足料咁飽滿
味道方面 南瓜味非常突出
可以用creamy去describe😂
但反而肉味就唔太明顯 冇乜口感
普普通通不過不失~
味道: 5/10

餃子未嚟嘅時候佢已經到咗架啦😂
我哋嗌咗微辣
見有人話覺得佢太凍 不過史努比食嗰陣又冇呢個狀況🤭
雖然望落去呢隻紅色有啲恐怖
但食落已經熟晒架啦~
重點系 雞肉非常之嫩滑

回頭率: 5/10

番茄薯仔湯
韮菜豬肉餃
口水雞
【餃子關注組長期熱話🤭真係咁好食?】/////呢間喺香港餃子界排名top3 今次小編第一次去 做運動前食覺得飽肚又唔會話好重負擔🤣店舖裝修用木系傢俬為主 有日式簡約風格 自助QR code落單 湯餃同煎餃都有好多款式 真係要慢慢揀😁.👉🏻湯餃子10隻 ($48)雞湯或者番茄湯做湯底 番茄湯清甜 冇咩味精 食到有少量番茄同薯仔蓉~🍅🥔枱面有菜脯 辣度偏高 慢慢加試下自己條底線先!🤏🥟椰菜冬菇雲耳豬肉餃餃子皮薄包住滿滿椰菜、冬菇同雲耳 豬肉味多汁香濃 雲耳爽口 感覺出色又滿足😋🥟南瓜忌廉雞肉餃有比較軟身濕潤嘅南瓜忌廉 餃子皮易穿🙀南瓜忌廉好香滑 連住一絲絲南瓜蓉同嫩滑雞肉———-📍甜記餃子 (太子)太子砵蘭街450-454號HQ大廈地下C-D號舖
【餃子關注組長期熱話🤭真係咁好食?】
/////

👉🏻湯餃子10隻 ($48)

🥟椰菜冬菇雲耳豬肉餃

🥟南瓜忌廉雞肉餃

———-
📍甜記餃子 (太子)
太子砵蘭街450-454號HQ大廈地下C-D號舖
2023-08-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
  • 南瓜忌廉雞肉餃
2023-09-25 161 views
唔少朋友推薦過呢間甜記餃子 今日黎食真係好食👍✨京蔥羊肉+芝士粟米雞肉餃 (雙拼10隻)配蕃茄薯仔湯 $54首先個湯底好好飲 好有蕃茄味👍👍 薯仔切到好細粒 所以冇煲到太淋 如果唔係就爛晒🙈 羊肉餃味道香濃😋😋 芝士粟米餃啲粟米都幾甜 配芝士都幾夾👍✨西洋菜豬肉+香葉豆角豬肉煎餃 $52啲餃子全部都大大粒好飽滿👍 個皮唔厚 煎得好脆👍 我就鍾意食香葉豆角豬肉餃多啲 味道比較特別 好泰式 喺其他地方都冇食過🥤豆漿*2 $24味道❤️❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💔💰午餐人均~$65
唔少朋友推薦過呢間甜記餃子 今日黎食真係好食👍

✨西洋菜豬肉+香葉豆角豬肉煎餃 $52