2023-10-19 95 views
中環上半山自動扶手電梯果度對望有間玻璃屋咁嘅泰國餐廳,裝修勁有泰國風,配上大梳發,色彩繽紛嘅擺設,勁有特色!中午lunch set仲要系可以跟埋嘢飲同小食,好抵食!清邁咖喱香茅豬扒金麵配木瓜沙律加18蚊就可以飲到泰國青檸手標茶 不得了!勁鐘意呢杯嘢飲,青檸味非常濃郁!手標茶清爽易入口 ,彎彎的玻璃杯裝住,賣相勁igable!咖哩金麵系泰國北部嘅特色美食,將煮好嘅麵同炸酥炸後的麵混合,香茅豬扒夠香味。佢哋呢度啲咖哩湯汁唔多,有乾撈嘅口感。麵條吸收咗椰香與咖哩的湯汁,非常開胃。泰式蝦餅一份四件,金黃酥脆且好大粒,蝦膏彈牙仲留咗段蝦尾,即使唔點醬汁已經好好味。芒果乳酪疊疊冰(2人份)賣相好似一座小冰山打卡一流!用芒果冰磚圍住,上面放咗用芒果肉整成嘅冰棒,賣相超靚!中間嘅冰砂充滿芒果香甜,綿密的口感好正,估唔到食到中間仲有糯米飯!椰青咖啡朋友飲椰青咖啡,佢話好香濃椰子糖味非常特別,睇嚟我下次都要試吓。

泰式蝦餅

椰青咖啡
2023-10-18 94 views
其實bookmark咗一段時間,不過一直冇時間黎中環,今日過黎中環街市買手作前終於去到食lunch😆兩點上去,去到嘅時候入面已經full曬,等咗10分鐘左右開始陸陸續續有檯,於是職員安排咗我哋坐出面可以打卡😎—————————————————————📍 Tommy Yummy地址: 中環威靈頓街98號翡翠中心1樓✍🏻/食評/◍ 蝦球炒金邊粉蝦身偏中size,煮法保留咗蝦嘅生熟度,食得出好彈牙~金邊粉好足料,加咗芽菜、花生碎、辣蝦米增加口感同層次,而且味道不算辣,可接受範圍,味道一流👻◍ 雞肉乾炒寬河粉寬河粉炒得好乾身唔油膩,雞肉都醃得好入味又唔嚡熠熠,朋友都讚口感好滑捋捋好好食😂😂◍ 芒果乳酪疊疊冰(2人份)今日嘅主角係甜品🥳🥳芒果好甜好多汁,芒果磚果肉果味香濃,乳酪疊疊冰好綿,入面仲有糯米飯,加埋椰漿更加正😆😆◍牛油果沙冰沙冰口感好smooth,入口即溶,上面仲有半個牛油果,熟度剛剛好,牛油果肉好腍身,感覺幾fresh幾適合呢個天氣
—————————————————————
📍 Tommy Yummy
地址: 中環威靈頓街98號翡翠中心1樓
✍🏻/食評/

◍ 蝦球炒金邊粉

◍ 雞肉乾炒寬河粉

◍ 芒果乳酪疊疊冰(2人份)

◍牛油果沙冰
呢間餐廳堂食有限時 如果冇記錯係大概兩個鐘左右 本身都覺得時間好充裕 結果大部份嘅時間都係影相打卡 搞到最尾食嘢食得好趕 其實嚟緊呢間餐廳大家都係為咗個杯麵疊疊冰啲兩樣嘢講真其實味道都唔係特別出色尤其係個個疊疊冰 去返糖水舖食 應該開心好多個杯麵就係炒杯麵嘅味道 啲海鮮質素有啲差 不過點都要叫黎影下相嘅啲串燒就正常發揮 冇令人驚艷嘅地方亦冇嘢需要吐槽留意番個泰式蟹肉蛋捲可以skip 因為勁油lol 我覺得自己食緊一塊吸滿油嘅海綿。。。總括而言,如果要再食泰國嘢嘅話我就未必會揀呢間,但係如果你係想約埋班friend嚟打吓卡嘅話就可以考慮吓
呢間餐廳堂食有限時
啲兩樣嘢講真其實味道都唔係特別出色
尤其係個個疊疊冰 去返糖水舖食 應該開心好多
串燒就正常發揮 冇令人驚艷嘅地方亦冇嘢需要吐槽
2023-10-10 180 views
之前搵餐廳見到呢間覺得幾吸引咁,決定搵日試下!-下午茶時間有甜品,小食,主食都可以揀!仲要跟埋嘢飲,選擇都幾多-叫左鮮芒椰漿柚子露同椰香菠蘿飄雪,跟餐+$18,兩杯都好香椰漿味,甜度都可以接受,芒果都好甜好食!😋-串燒三串分別揀左雞肉,豬肉丸同牛肉,可以揀酸辣汁或者沙嗲汁,叫左沙嗲汁,串燒需時但唔洗等好耐,黎到好香,沙嗲汁好香花生味,唔鹹好好食,三款肉都好入味,值得一試👍🏻-泰式雞肉炒金邊粉份量啱啱好,撈完之後加埋青檸汁好香,整體食落酸酸甜甜,又唔會太辣,仲有蛋同豆腐,配菜芽菜個啲增加口感好爽幾好食👍🏻👍🏻-甜品芒果糯米飯見到好多芒果肉,配埋雪糕椰漿更加好味,糯米飯又軟糯適中,兩個人食好滿足😌
之前搵餐廳見到呢間覺得幾吸引咁,決定搵日試下!
𝐇𝐚𝐩𝐩𝐲 𝐦𝐨𝐧𝐝𝐚𝐲友我誰來找我吃𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡兼且可以先去排隊𝐤𝐞𝐤𝐞如是者我老實不客氣了😉選了這家一直人氣高企需要排隊很久的餐廳🇹🇭———✤ 打拋豬肉碎煎蛋飯|$𝟗𝟖豬肉碎以獨特的醬汁、辣椒粒炒製,頗有鑊氣,煎蛋其實是炸蛋,饗用時,每一口飯都能品味到濃郁豬肉的鮮美和酥脆燶蛋脆邊蛋的濃郁🍚✤ 虎蝦海鮮混亂杯麵 |$𝟏𝟐𝟖衝著這個而來的呢!冰鮮海鮮搭配炒杯麵,辣椒的香辣刺激令人興奮🌶️麵就是杯麵質地,份量較少,海鮮份量則很足~整個𝐩𝐥𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠非常𝐢𝐠𝐚𝐛𝐥𝐞,不過味道𝐨𝐤不過不失~✤ 椰殼椰子雪糕|$𝟕𝟖以原個椰子殼上,散發著濃厚的椰子香氣,帶有淡淡的甜奶香,質地柔滑,口感綿密,入口即化搭配士多啤梨🍓、玉米和椰絲。
———
✤ 打拋豬肉碎煎蛋飯|$𝟗𝟖

✤ 虎蝦海鮮混亂杯麵 |$𝟏𝟐𝟖

✤ 椰殼椰子雪糕|$𝟕𝟖
朋友在中環約左我食晚餐🍲佢成日話呢間tommy yummy 好吸引🤩於是今日就陪佢試下🤓一入到去就覺得呢到裝潢很雅緻 很有特色✨我地還要被坐係望住條長電梯的窗口位置 👍勁打卡位!我地叫左點了以下 食物share😉 1. 椰香青咖喱雞配薄餅 - 呢個簡直是必點呀- 共有8塊- 欣賞個薄餅煎得正好 食落口非常酥脆 一口會食到多層酥皮😝 -椰香青咖喱的椰漿味幾重 ☺️- 仲有大量食雞肉同埋泰式茄子👍2. 蝦球炒金邊粉🦐🌶️- 個金邊粉足料🤩- 包括了 🦐蝦球 豆腐乾條 芽菜 辣蝦米 韭菜 花生碎粒 辣椒碎 青檸 金邊粉- 喜歡佢嘅金邊粉夠哂辣🌶️- 味道也剛剛好😚3. 🥭芒果乳酪疊疊冰(2人份)-個芒果冰份量幾大 2個人share都覺得有啲多-先倒左椰奶在芒果冰上- 有6舊芒果冰磚 中間有個芒果肉 ☺️ 用雪糕條插住 - 芒果冰磚裡面仲有芒果肉 十分冰涼 甜度剛好- 中間仲有大大舊糯米飯配埋 芒果乳酪冰 - 呢個combination 很推介4.泰式奶茶 &泰式奶綠 - 不是死甜- 飲起來是絲滑的感覺☺️- 呢個份量可以倒到2-3杯- 個冰是葉狀 很可愛呢到食物高質且環境乾淨 推薦同同事朋友係到傾

我地叫左點了以下 食物share😉

2. 蝦球炒金邊粉🦐🌶️
- 個金邊粉足料🤩
- 喜歡佢嘅金邊粉夠哂辣🌶️
- 味道也剛剛好😚

3. 🥭芒果乳酪疊疊冰(2人份)
-個芒果冰份量幾大 2個人share都覺得有啲多

- 飲起來是絲滑的感覺☺️
- 呢個份量可以倒到2-3杯
- 個冰是葉狀 很可愛

呢到食物高質且環境乾淨 推薦同同事朋友係到傾下偈食個靚飯😍

早飯時間大約5:30pm到唔需要等位入座,但都有d人食緊飯。職員安排左一個角落的位置給我,覺得幾好👍🏻🤣 呢排天氣好熱,所以都叫左清爽的飲品,本身都想試下芒果椰汁的類型,但係青檸應該jeng d😋最期待應該係呢個!鍾意佢的創意,有公仔麵的味道,而且係豪華版本,有好多海鮮。青口、魷魚、大蝦同唔同的香料一齊炒起,只係睇顏色都覺得好吸引!叫左個串燒仔,兩個燒鮑魚仔~甜品就🤔️叫咁heavy,就係椰子雪糕,唔算好甜,覺得幾好味~

最期待應該係呢個!

叫左個串燒仔,兩個燒鮑魚仔~

2023-10-05 64 views
係中環上半山自動扶手電梯成日經過一間裝修得幾靚嘅泰式Cafe,好Chill咁望住條街,有嘢食又有咖啡飲,今日終於過到嚟食個Late lunch。虎蝦海鮮混亂杯麵🌶️我唔係倒瀉咗個杯麵,係本身賣相係咁樣,其實佢係一個冬陰功海鮮炒杯麵。都幾多海鮮,有虎蝦、青口、魷魚,酸酸辣辣。最抵死係個杯麵杯其實係間餐廳自己個名,成份同營養標籤寫得幾搞笑,想知道自己去食啦。任你泰串🍢自己揀三串嘅串燒,揀咗糯米豬肉腸、豬頸肉、雞肉串。有兩款汁:酸辣汁或者沙嗲汁,我自己都係鍾意沙嗲汁甜甜地。串燒比我想像中好食。椰子飄香咖啡🧋去Cafe梗係要飲咖啡。天時暑熱揀咗個凍嘅椰子味咖啡。上面有個椰子雪糕,勁濃椰味。加咗$5轉咗Berry Blend咖啡豆由三款豆混合而成,有啲hazel nut味。TY芒果糯米飯🥭呢度咁好坐就叫埋甜品慢慢食,最愛芒果糯米飯,砌到成朶花咁好靚,上面仲有椰子雪糕,再加入椰漿,啱晒食完辣野嘅我。

虎蝦海鮮混亂杯麵🌶️

• 虎蝦海鮮混亂杯麵
  • TY芒果糯米飯
  • 串燒拼盤
2023-09-30 64 views
工作順路經過中環,好耐冇食泰國嘢,上OpenRice睇,見到幾多食評,就過嚟睇吓門口容易搵,抬頭就見到好大個Tommy Yummy,行一層樓梯就到餐廳環境幾靚,打卡一流,座位闊落,飲嘢傾偈好舒服好好彩,咁啱有窗邊位,望住中環街景非常寫意我哋差唔多三點到,有下午茶餐,都幾抵食天氣熱,跟餐飲品好快上,即飲透心涼椰子飄香咖啡:好重椰奶味,同咖啡好夾,加埋個雪糕,天熱飲勁正泰國青檸手標茶:好泰好重香茅味,同青檸加埋幾清新,同行朋友就覺得好似飲緊香水,但我自己就超級鍾意,都係一種要夾人嘅香味主食方面,叫咗一個pad Thai 同海鮮冬陰功金邊粉,pad Thai 炒得乾身香口,雞肉亦都嫩滑,而冬陰功金邊粉海鮮份量都好多,鍾意偏酸冬陰功既我,加埋青檸汁就非常好👍見隔籬枱個芒果糯米飯好靚,我哋就算好飽都忍唔住叫咗個,為呢餐飯畫上完美句號。店員服務好好,另外真係要讚一讚個廁所,闊落同好乾淨,呢啲細微地方,睇得出用心,加晒分!

餐廳環境幾靚,打卡一流,座位闊落,飲嘢傾偈好舒服

好好彩,咁啱有窗邊位,望住中環街景非常寫意

我哋差唔多三點到,有下午茶餐,都幾抵食

天氣熱,跟餐飲品好快上,即飲透心涼

• 泰國青檸手標茶
  • 椰子飄香咖啡
  • 泰式雞肉金邊粉
  • TY芒果糯米飯
一直bookmark咗呢間泰式Cafe,呢到主打新派泰式美食,每樣食物嘅賣相都好吸睛,非常之適合打卡!再配合埋有一個充滿住度假風情嘅悠閒環境,仲有埋露台座位,啱晒同閏蜜嚟打下卡傾下計,一齊享受休閒時光~打拋豬肉碎煎蛋飯💰HK$98肉碎份量十分之多,醬汁充滿泰式香料嘅味道,辣度偏小辣,夾埋流心煎蛋一齊嚟撈飯,好惹味~任你泰串(3串任你串)💰HK$82小食就揀咗串燒,可以自己任選三款,我同朋友簡咗豬頸肉串、泰式糯米豬肉腸、泰式牛肉丸串!醬汁方面可以簡沙嗲汁或者海鮮酸辣汁,朋友想試吓特別嘢,所以就簡咗海鮮酸辣汁,酸酸辣辣咁!豬頸肉同埋泰式牛丸都爽口彈牙!糯米豬肉腸表層嘅糯米皮燒到少少焦脆,而裡面嘅豬肉個口感有啲似漢堡扒嘅感覺~芒果乳酪疊疊冰(2人份)💰HK$118係必叫用嚟打卡嘅甜品!外圍用咗有芒果肉嘅乳酪冰磚組成,旁邊仲另上咗椰汁,慢慢食落去就發現入邊有綿綿冰同埋糯米飯,趁啲綿綿冰溶溶地嗰陣撈埋糯米飯一齊食,口感更佳!炎炎夏日最適合食碗綿綿冰,係透心涼嘅感覺🤤泰式奶茶(凍)💰HK$44奶茶好有泰式風味,重煉奶味,飲落去非常之順滑!佢舊冰入邊有香葉,好特別~賣相滿分🤩

打拋豬肉碎煎蛋飯💰HK$98

任你泰串(3串任你串)💰HK$82

芒果乳酪疊疊冰(2人份)💰HK$118

泰式奶茶(凍)💰HK$44

打拋豬肉碎煎蛋飯
任你泰串(3串任你串)
糯米豬肉腸
泰式奶茶(凍)
2023-09-13
$200 (Tea)
打拋豬肉碎煎蛋飯
任你泰串(3串任你串)
糯米豬肉腸
泰式奶茶(凍)
  • 芒果乳酪疊疊冰
2023-09-21 3187 views
中環有間可以望到中環超長電梯嘅打卡泰菜餐廳 Tommy Yummy 餐廳喺翡翠中心嘅一樓,落地窗位置當日4張都係預約嘅,想要一路食,一路望住街景就要提早book枱啦~食物叫左 椰子南薑雞湯份量大約係二人份,見到係南薑雞湯有擔心會唔會好重薑嘅辛辣味。飲落發現香茅檸檬葉係最重嘅味道,飲落清新開胃,特別適合最近落雨又悶熱嘅天氣飲。椰奶嘅甜味恰到好處,南薑硬身,咬落嘅薑汁淡香,容易接受。雞肉切粒,肉質嫰滑。再配以草菇,車厘茄等配料,配搭均衡。串燒拼盤6串 配海鮮酸辣汁醬汁或者可以配沙嗲汁,落單時可以揀埋。6串6款,一個人食都可以試哂佢地!6款分別係- 泰式糯米豬肉腸:推薦! 泰菜餐廳比較少見嘅串燒,豬肉味道超香濃,糯米食落粉少地,但出奇地配搭得好,幾有驚喜- 牛肉串:牛肉肉質嫰滑,配上海鮮酸辣汁,更吊起牛肉鮮味。- 豬頸肉串:油脂分佈平均,咬落爽喉,燒嘅火喉足,食落唔會覺得太油膩。- 沙嗲雞肉串:雞肉肉質嫰滑,沙嗲味不會過重但夠香。- 泰式牛肉丸串:牛肉丸好有咬口,未絞至免治肉碎,保持到牛肉肉質。仲加入左糯米,彈牙之外多左一份口感。- 泰式豬肉丸串:冇外太多調味,配上海鮮酸辣汁會比較出味,口感

食物叫左

椰子南薑雞湯

雞肉切粒,肉質嫰滑。再配以草菇,車厘茄等配料,配搭均衡。

串燒拼盤6串 配海鮮酸辣汁

醬汁或者可以配沙嗲汁,落單時可以揀埋。
6串6款,一個人食都可以試哂佢地!
6款分別係

- 牛肉串:牛肉肉質嫰滑,配上海鮮酸辣汁,更吊起牛肉鮮味。

- 沙嗲雞肉串:雞肉肉質嫰滑,沙嗲味不會過重但夠香。
- 泰式豬肉丸串:冇外太多調味,配上海鮮酸辣汁會比較出味,口感爽口彈牙

飲品叫左杯 凍 泰國青檸手標茶

落足原個青檸,薄荷葉 必試!淡香果味配上濃香手標茶,解膩涼爽。

甜品叫左泰式奶茶雪糕
奶茶雪糕配上脆米,堅果,另有一杯香濃expresso。
先試一啖泰式奶茶雪糕,甜度剛好,奶茶味香濃,冰凍消暑。

加入expresso,雪糕慢慢融化,變成泰式鴛鴦,一款雪糕,雙重滋味。

望住窗外街景配上美食,十分放鬆。
2023-09-21
高質泰國樓上餐廳「Tommy Yummy」🥳位於威靈頓街翡翠中心裝備有格調🫰🏻環境舒適座位寬敞⭐️泰式豬頸肉炒河有別於平時食開嘅炒河餐廳選用較扁及簿身嘅河粉火候十足炒得好入味🤤而豬頸肉好有咬口加少少檸檬汁仲可以提升鮮味份量大份有誠意😆⭐️椰香青咖喱雞配薄餅青咖喱非常香濃裏面有好多配料加埋椰汁更加香滑而雞肉都好入味😋配埋烤過嘅薄餅連埋啲咖喱汁一齊食正呀⭐️泰式奶茶非常有特色嘅泰式奶茶茶味香濃而且唔會好甜仲要夠晒冰凍爽😙⭐️芒果乳酪疊疊冰呢款係餐廳嘅招牌甜品🤩分別有糯米飯、新鮮芒果、芒果沙冰等等而成芒果好香甜一塊塊嘅芒果乳酪好特別食完真係返唔到轉頭超級推介❤️
高質泰國樓上餐廳「Tommy Yummy」🥳

仲要夠晒冰凍
爽😙

⭐️芒果乳酪疊疊冰
呢款係餐廳嘅招牌甜品🤩
分別有糯米飯、新鮮芒果、芒果沙冰等等而成
芒果好香甜
一塊塊嘅芒果乳酪好特別
食完真係返唔到轉頭
超級推介❤️
2023-09-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-09-13 84 views
今天慕名来香港大学,走完后,想着去上环的Samsen 吃泰菜,结果导航错了,走到中银大厦,只好导航附近泰菜。位置还是很好找,而且也是开饭热店,慕名而来!冬阴功汤味道非常好,就是汤内食材太少了,但是味道好就瑕不掩瑜了!芒果糯米饭,有点失望,整体造型有点变换,西式,不太像泰菜了。糯米饭非常棒,椰浆味道也还可以,芒果不行,像是水,没有太好的新鲜芒果的感觉。整体服务也还可以,点餐用微信扫,工作人员也算认真,整体环境不错,干净卫生,只是天花不知道是生锈了还是发霉,不太美观,二楼,看街边,还是非常不错。期望很大,有点小失望。
期望很大,有点小失望。
2023-09-13
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$176 (Tea)
2023-09-13 118 views
好耐之前已經想去呢間餐廳,所以已經bookmark咗好耐. 我去到嘅時間係大概下晝一點,全場full 曬,我哋叫咗一個lunch set 就係泰式蝦球炒金邊粉($118)包一杯飲品泰式奶茶,另外一個佢哋好出名嘅虎蝦海鮮混亂杯麵 ($128),最後叫埋佢個甜品芒果乳酪疊疊冰 ($118)。價錢方面,尤其餐廳喺中環,我覺得所有菜式都算合理。味道方面,兩個主食味道都好足,偏向重口味份量正常。泰式奶茶都好好飲,唔會話好甜或者好重奶味,推介👍甜品方面,個冰質感係綿綿冰,中間包着糯米飯,味道唔算特別甜,可以一試!整體來講,係一間幾啱打卡,味道幾好嘅泰國餐廳,大家經過都可以一試!

價錢方面,尤其餐廳喺中環,我覺得所有菜式都算合理。

2023-09-06
2023-09-13 70 views
Tommy Yummy中環威靈頓街98號翡翠中心1樓中環長長扶手電梯除左係一個好好既影相打卡位主打泰菜既Tommy Yummy同樣吸引坐近窗邊位置係幾有feel 景觀唔錯冬陰功湯鮮魚片金邊粉酸爽 清新 與湯中的酸味檸檬草、青檸等相結合鮮魚片嫩滑可口 清新 金邊粉味道帶有一點甜味、鹹味 凍開心果鮮奶咖啡 Berry Blend開心果的香氣、奶的濃郁和Berry Blend咖啡的香醇豐富咖啡口感 開心果既加入並不壓倒咖啡的風味,而是與咖啡的苦澀和香醇相融合Berry Blend唔酸 好香coffee 忍唔住聞多幾下燒大虎蝦大虎蝦肉質鮮美、彈牙,結合燒烤的風味燒烤醬的確幾香 但我更愛原汁原味甘品嚐原。鮮味
Tommy Yummy
中環威靈頓街98號翡翠中心1樓

中環長長扶手電梯除左係一個好好既影相打卡位
主打泰菜既Tommy Yummy同樣吸引
坐近窗邊位置係幾有feel 景觀唔錯

冬陰功湯鮮魚片金邊粉
酸爽 清新 與湯中的酸味檸檬草、青檸等相結合
鮮魚片嫩滑可口 清新
金邊粉味道帶有一點甜味、鹹味

凍開心果鮮奶咖啡 Berry Blend
開心果的香氣、奶的濃郁和Berry Blend咖啡的香醇

燒大虎蝦
大虎蝦肉質鮮美、彈牙,結合燒烤的風味
燒烤醬的確幾香 但我更愛原汁原味甘品嚐原。鮮味