2019-06-20 192 views
唐包點的分店越開越多,支持!因為夠大眾化,選擇多,啱港人口味,又唔貴,效率高!抵佢生意越做越好!員工好快手,好似已記熟洒食物位置,手到拿來,好快就將人龍K.O.晚餐時間,外賣帶番屋企與家人一齊食。魚香茄子飯:汁味濃,送飯一流!貫徹魚香茄子的風格,帶點辣,野味!章魚肉餅飯:最愛有馬蹄的肉餅,章魚味香,冇肥膏!新出的咖哩雞飯:有驚喜!雞脾肉嫩滑。咖哩汁香,唔算太辣。(有薯仔㗎) 嘿嘿,仲有埋甜品紅豆砵仔糕,好煙韌,唔太甜,舖滿紅豆面!真抵讚的外賣自取店!

晚餐時間,外賣帶番屋企與家人一齊食。

章魚肉餅飯:最愛有馬蹄的肉餅,章魚味香,冇肥膏!

嘿嘿,仲有埋甜品
紅豆砵仔糕,好煙韌,唔太甜,舖滿紅豆面!

真抵讚的外賣自取店!

• 紅豆砵仔糕
  • 咖哩雞飯
  • 章魚肉餅飯
2019-06-19 142 views
頭先放工好肚餓又唔知食乜好之際,地鐵站的唐包點實在係好選擇,即刻買走可以返屋企同老公一路睇電視一路食,方便快捷!叫左章魚肉餅飯、北菇雞飯、燒賣同埋雞扎,驚唔夠飽仲叫多兩個包。先講兩個蒸飯配埋蒸飯豉油簡直一流,章魚肉餅飯冇得輸,不嬲都係我嘅至愛!雞扎估唔到咁多料,芋頭夠粉,仲有舊豬肚喺入面係驚喜嘅,食落都唔算好油。燒賣有四粒,同老公一人兩粒啱啱好。但最後嗰兩個包實在飽到食唔到,睇唔出啲飯盒咁細原來裏面都幾多飯,奶皇包同菜肉包都係留返聽朝整返熱做早餐!想讚下啲食物盒其實都幾保溫,又實淨,環保嘅我梗係洗乾淨之後再重用啦!

2019-04-15 285 views
經常夜收工,多數都係買外賣返屋企食,搭完地鐵🚇、喺地鐵站見到好開陽嘅唐包點,就買了一些蒸飯糖水等返家食。原來這間唐記的食物多元化多種類,也有咖喱飯等類別,不過我最喜歡的魚香茄子飯就沽清了,就揀選了一個咖喱雞飯回家吃。先叫了點心-豉椒鳳爪,是店舖推介必食的食物之一。鳳爪非常入味,而且啲皮好軟,好味。這裏還有兩款糖水,就每款各叫了一份試一下。腐竹薏米雞蛋糖水質感好滑溜,成碗都係白色,證明好足料,而且又不會太甜,本人認為好味過出面糖水舖好多!這裏還有多款飲品任君選擇,我也點了一支無添加的香滑奶茶回家試一試。還有蒸飯系列,新鮮原汁原味,經過值得一試!

先叫了點心-豉椒鳳爪,是店舖推介必食的食物之一。
鳳爪非常入味,而且啲皮好軟,好味。

這裏還有兩款糖水,就每款各叫了一份試一下。

還有蒸飯系列,新鮮原汁原味,經過值得一試!
平時早餐都有買開唐包點幾點心包類,因為貪佢夠晒方便,即叫即有,仲要熱辣辣,有時仲會買返屋企當晚餐食。知道唐包點港九新界都有好多分店,啱啱做完嘢經過長沙灣地鐵站的唐包點,就看看還有什麼點心包類飯類選擇。驟眼睇門面已經見到好多食物圖片,見到都流晒口水好肚餓,而且又唔貴,屬於平民化價錢,難怪吸引咁多人買。當然唔少得買店舖最出名嘅菜肉包,熱辣辣一個仲有獨立包裝,買到返屋企仲係暖暖地。食落去麵包質感好軟熟,中間還有一舊大大件嘅菜肉餡,可以頂一頂個肚仔。雪櫃還有很多各式各款的飲品,還叫了兩支原味豆漿和奶茶。最後回家就是飲番薯糖水,番薯嘅份量都好多,而且番薯味道濃郁,非常鮮甜。難關我一向都有幫襯唐包點,因為食物的性價比高,所以一路keep住有幫襯開。

雪櫃還有很多各式各款的飲品,還叫了兩支原味豆漿和奶茶。

2019-03-03 221 views
早排經過長沙灣唔知食咩好,落到地鐵站見到呢間唐包點,啲飯新鮮熱辣蒸好,放工時間聞到香噴噴,不如就係度買個外賣返輕屋企食啦!排骨飯啲排骨鋪滿晒飯上面,食落都幾有酒樓水準喎!肉質都ok蒸得幾滑。另外叫咗糯米雞,佢個糯米雞好抵食,係珍寶size, 大大舊肉好滿足燒賣都好大粒,平時口痕我就會叫籠燒賣當點心一路行一路食,所以真係好食得過!包點就一直都無得輸,我最愛就係叉燒包同菜肉包喇!貪佢地貨真價實啖啖肉!!

2019-02-21 235 views
一直都有留意周圍都開咗好多唐包點或差不多名的鋪仔賣點心!如果唔係我仔成日放學買來食,我都未必想試!星期日自己食不如就試試佢,可能仲早,排一個到我啦!D姐姐好有默契快手快腳的,咁先做到好效果,客最like!原來有飯食嘅,內心在鳯爪排骨飯和豬軟骨飯爭鬥下叫咗有汁嘅豬軟骨飯!汁夠多又夠味,眼見得二件大豬軟骨?錯了,下面仲有多D肉,$29來講,D淋肉入味,抵到爆!怕食唔曬都要叫我仔放學成日order的焼賣!$17!賣相精美丫~ 足料嘅蝦,好明顯見到瘦肉,仲有菜墊底,完全冇投訴!鮮竹卷都唔係度度有,兒時的味道呢~ 正!見前面的阿婆買咗大大個包,睇清楚$7.5一個,就買咗個菜肉包同叉燒包第二朝做早餐!又得咼~ 料夠多,夠實在!抵過真他西餅店一陣風果D义燒包好多囉~估佢唔到,咁嘅價位仲老少咸宜~ 會提阿媽呢度有佢啱嘅嘢食!

豬軟骨飯

燒賣

鮮竹卷都唔係度度有,兒時的味道呢~ 正!

鮮竹卷

估佢唔到,咁嘅價位仲老少咸宜~ 會提阿媽呢度有佢啱嘅嘢食!

豬軟骨飯
燒賣
2019-02-20 132 views
今晚放工一個人食飯,搭地鐵去到長沙灣返屋企,經過大堂見到唐包點好多人排緊隊。過去睇下,佢哋嘅蒸飯同點心好似好唔錯,排左一陣好快輪到我,就買咗一個鳳爪排骨飯,雞扎同埋燒賣。三樣嘢埋單只係$60,分別係鳳爪排骨飯$25,雞扎$18,燒賣$17。返到屋企覺得啲點心唔係咁熱,看看包裝很方便可直接放入信微波爐加熱,合蓋上還有一個小孔,你不用打開蓋也可以直接放入微波爐加熱。鳳爪排骨飯的排骨同鳳爪都好入味,豬油滲到飯裏面,十分香,雞扎的材料很充足也很新鮮。燒賣也很不錯。整體來說我覺得水準很高。下次放工的時候一定要試試他的其他飯類和點心。

1K
2019-02-13 141 views
返工早餐同lunch 想食得健康好方便衛生,食物優質及價錢合理,我必定會揀「唐包點或唐記包點」。近日發現不論係港鐵站或街上都搵到唐記嘅蹤影,香港、九龍、新界,遠至南區都總會搵到一間,所以去唐記買早餐或午餐已經成為我平時必食好選擇。今次在長沙灣區開會,先早上買咗一個熱辣辣嘅“香菇雞包”做早餐,我愛吃香菇雞包,包面甜甜地,裡面餡料十足,食到啖啖雞肉,香口嘅香菇,真係好好味夠飽肚。到下午時間,我同同事都唔想同人迫,所以又走去唐包點買飯食, 秘製豬軟骨飯$28蚊,非常超值, 白飯同餸汁是分開裝,很乾淨衛生,份量十足,而且豬軟骨好淋夠入味。同事就食足料糯米雞都係$25蚊,相當抵食,真係好夠料。我哋兩個再加一個“燒賣”,而燒賣$17蚊有4粒,有豬肉味加蝦肉都彈牙,味道都不錯。我仲買埋豆漿,而同事就飲黑芝麻豆漿,每枝都係$9蚊,豆漿都有豆香,不太甜,而黑芝麻豆漿都不錯,夠味又不甜,非常健康。

同事就食足料糯米雞都係$25蚊,相當抵食,真係好夠料。

• 黑芝麻豆漿
  • 豆漿
  • 足料糯米雞
  • 香菇雞包
2019-02-10 876 views
今晚探夜班,順理成章買埋飯去食啦。唐包點見過好多人食,見佢會好整齊包包紙似食漢堡包。今晚買飯外,買個「中式漢堡包」啦。叉燒包 $7.5有1/3叉子咁厚,都有小女子手掌咁多啦。包左紙好高級咁,哈哈。紙既關係都環保。一半包肉一半叉燒,抵食!叉燒有少少肥位,都接受到。因為淨瘦肉就無咁香口,所以有d油位都好。包好好軟,點解咁講?轉頭就知。香菇雞包 $7.5我帶左返屋企做第二日早餐,叮返熱個包都仲keep到軟,真功夫!香菇雞包有黑芝麻係認住佢。一開包好清香冬菇味道,雞肉都夠一日之晨既能量!咖啡雞飯 $28質素拍得住大快餐店,佢價錢仲要平好多!咖哩都帶香濃,唔算太多油,可以加辣點更好。雞肉塊同薯件都有幾件。魚香茄子飯 $28依個餸最緊要夠飯,唔係點混汁清碗呢,嘻嘻!茄子無話係外賣店而煮得馬虎,軟身入味。辣就唔會,多油少少,肉碎又多多唔會乾淨淨。香米軟硬度岩岩好,好食,係扁身個隻。足料糯米雞 $25真係足料大份,成隻雞翼係入面!仲有幾多冬菇肉碎,又唔會太咸唔錯!糯米成呎厚,好飽肚。基本上食佢就一餐都得,share既都可以當點心。

叉燒包 $7.5

香菇雞包 $7.5

一開包好清香冬菇味道,雞肉都夠一日之晨既能量!

咖啡雞飯 $28

魚香茄子飯 $28

足料糯米雞 $25

Type of Meal
Dinner
2019-02-04 129 views
咪仔老公同大部分既西方人一樣都熱愛廣東點心 每個星期日我地都必定會去茶樓飲茶 而佢既最愛就係包 叉燒包 奶皇包 雞仔包 只要係包佢都鐘意今晚佢黎接我收工 係地鐵站經過呢間唐包點 見佢雙眼閃閃發光 我就知佢想買黎試試 佢有蒸飯類 包點類 點心類 對於快餐形式既蒸點店佢都幾多選擇 我鐘意食章魚肉餅飯 就決定叫黎試試 佢想食咩就自己發版啦點知佢竟然叫左四個包 真係打算食包食飽 哈哈 但由於返屋企需要啲時間 啲嘢食都開始凍 我就用蒸焗爐蒸返熱啲包同飯咪仔老公分別叫左傳統既叉燒包 奶皇包 同埋酒樓好似無見過既紅豆包同埋蕃薯包 佢話奶皇包同蕃薯包最好食 因為個包好軟身啲餡好滑好香 唔會太甜 我就覺得蕃薯同紅豆幾好食 特別啲~我個飯都唔差 一蒸完已經聞到好香章魚味 肉餅唔會太肥 食蒸飯最怕就係啲飯濕到一pat pat咁 但呢間就算加埋甜豉油都仲係粒粒分明 抵讚我地都買左一黑一白豆漿 唔會太甜入口順滑 配包食就岩晒 不過佢既黑芝麻豆漿比較淡黑芝麻味 同我係加拿大買到既有啲分別 少少失望啦 哈哈

• 蕃薯包
  • 章魚肉餅飯
今晚要在公司加班,想買些簡餐來吃,想過便利店的叮叮東西,但又好像太頹,剛好想起地鐵站有間唐包點,供應熱辣辣的點心,即叫即取,又不用翻叮,感覺較新鮮,亦都快捷方便,便買回去和同事共享。鳳爪排骨飯$25一般也會選用少少偏肥的排骨, 吃著較為有油香肉香, 也感覺較軟嫩, 鳳爪做得很入味, 煮得夠軟, 兩個材料配飯已很滿足了, 是令人不能抗拒的盅飯。鮮竹卷$17有酒樓的水準, 沒什麼分別, 可說是出色, 餡料細緻, 配搭得剛好。山竹牛肉$17軟熟度不錯, 也是一貫的山竹牛肉味道, 可能偏濃味少少, 好像沒有喼汁供應。黑芝麻豆漿$9比普通豆漿更有營養價值, 女士的養顏恩物, 糖份不是太高, 不太甜, 又補鈣。糯米雞$25十分大隻的糯米雞,甚飽肚,用料幾多,有大件的雞肉,味道亦對味。

鳳爪排骨飯$25

鮮竹卷$17

山竹牛肉$17

黑芝麻豆漿$9

糯米雞$25
2019-02-01 178 views
諗緊中午食咩,途經地鐵站,見到唐包點,就諗住買外賣返公司食。選擇好多,平時食開蒸飯點心,正打算揀蒸飯的時候見到現在佢推出新產品。居然有豬軟骨飯,咖哩雞飯同埋魚香茄子飯!于是想試下個豬軟骨飯。咁就打包左一堆返公司慢慢享用。地鐵站行返公司好方便,返到公司d野食都仲系熱辣辣。豬軟骨飯系米飯同豬軟骨分開裝,分量好滿足,米飯好香,豬軟骨好大舊,但好入味,燒得夠爛。如果晤怕肥,可以淋汁撈飯,好好味。仲有兩份小食,雞扎同鮮竹卷,都系新鮮滾熱辣,料好豐富,好正!

居然有豬軟骨飯,咖哩雞飯同埋魚香茄子飯!
于是想試下個豬軟骨飯。
咁就打包左一堆返公司慢慢享用。

地鐵站行返公司好方便,返到公司d野食都仲系熱辣辣。

如果晤怕肥,可以淋汁撈飯,好好味。

2019-01-31
Type of Meal
Lunch
  • 豬軟骨飯
  • 鮮竹卷
2019-02-01 94 views
這幾天也是在公司晚晚OT,放工累到唔想郁。 今日經過唐包點見到仍有蒸飯賣,一於買來好好吃一頓豐盛便當,用美味食慾來舒緩壓力。鹹魚肉餅好足料,一打開膠蓋,香濃䶢魚香味四溢。豉汁排骨飯,排骨份量多,大大粒啖啖肉。包裝膠盒用凸紋設計,揸住盒吃也不易滑手。山竹牛肉質感爽脆有肉味。蒸鳯爪底層白蘿蔔吸收了鳳爪味道,是精華所在。每個包獨立包裝,唔會風乾表皮,食時又乾淨衛生。仍見到片片蔬菜混在肉餡中,真材實料皮薄餡靚。

鹹魚肉餅好足料,一打開膠蓋,香濃䶢魚香味四溢。

豉汁排骨飯,排骨份量多,大大粒啖啖肉。

包裝膠盒用凸紋設計,揸住盒吃也不易滑手。

山竹牛肉質感爽脆有肉味。
蒸鳯爪底層白蘿蔔吸收了鳳爪味道,是精華所在。

每個包獨立包裝,唔會風乾表皮,食時又乾淨衛生。
仍見到片片蔬菜混在肉餡中,真材實料皮薄餡靚。
2018-12-10 249 views
我今日先發現我平時食嗰間鋪同我今日買呢間係唔同個喎😱今日逃工唔OT去interview 途經呢間鋪,勁肚餓即刻去買一個菜肉包,點知佢俾我個下覺得怪怪地雖然大家個價錢一樣$7.5但食開TK包點係膠袋今日見到變左紙袋?仲要個包有紙包住🤔我先醒覺原來係兩間唔同品牌但呢個包裝係吸引好多喎,又得意不過真心講TK包點個饀好食D,但呢個又唔係差嘅個包大家都熱辣辣,好軟熟T個包厚小小小小,所以饀小DD但都可以的👍🏻
我今日先發現我平時食嗰間鋪
同我今日買呢間係唔同個喎😱

今日逃工唔OT去interview
途經呢間鋪,勁肚餓即刻去買一個菜肉包,
點知佢俾我個下覺得怪怪地
雖然大家個價錢一樣$7.5
但食開TK包點係膠袋
今日見到變左紙袋?仲要個包有紙包住🤔
我先醒覺原來係兩間唔同品牌
但呢個包裝係吸引好多喎,又得意
不過真心講TK包點個饀好食D,
但呢個又唔係差嘅
個包大家都熱辣辣,好軟熟
T個包厚小小小小,所以饀小DD
但都可以的👍🏻

2018-12-10
TakeAway
$7.5 (Tea)
2018-03-18 1177 views
昨天吃得太多腸胃有點不舒服,今天早餐想清一點。經過唐記包點 ,原來這裡除了蒸包、蒸飯、點心外,還有粥品!腐竹粟米粥 及 皮蛋瘦肉粥。粟米粥未免太過清淡,於是買了皮蛋瘦肉粥回Office吃。店員會體貼地問客人要不要調味料(鹽、胡椒粉)及餐具。粥品用耐熱膠盒承載,蓋面寫上是香港新鮮製造。皮蛋瘦肉粥份量約有八成滿,內裏有很多瘦肉、腐竹,皮蛋亦大大片,用料足。個人認為味道中規中矩,很難要求它們的水準好像粥品店般綿滑幼細!
昨天吃得太多腸胃有點不舒服,今天早餐想清一點。

店員會體貼地問客人要不要調味料(鹽、胡椒粉)及餐具。

粥品用耐熱膠盒承載,蓋面寫上是香港新鮮製造。

2018-03-02
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$16 (Breakfast)