2022-05-04 675 views
疫情嚴峻之下,全港所有餐廳晚上6點後就禁堂食,連去街嘅心情都受到影響。4月初,某個星期三下午5點幾,剛好要去新城市廣場買外賣,經過Tonkichi 竟然有外賣自取半價餐牌,立即😍😍,行動吧!外賣雖然唔可以refill飯同生菜,但有半價絕對有吸引力。我揀左吉列大蝦生蠔定食,半價後$159🥰雖然係外賣,但份量同堂食一樣,連前菜,麵豉湯,芝麻,豬扒汁,紫菜汁,柚子汁,生果都有。最開心係,沒有因為係外賣,而減少份量。返到屋企,蝦同蠔仲係卜卜趣😋😋食完之後,超滿足😚😚呢個超高質外賣,絕對係疫情下嘅彩虹🌈

我揀左吉列大蝦生蠔定食,半價後$159🥰

食完之後,超滿足😚😚

呢個超高質外賣,絕對係疫情下嘅彩虹🌈
2022-04-13
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
呢間餐廳主打吉列豬扒今日慕名而來好想睇吓有幾咁與眾不同每一個餐枱上面都會有豬扒汁同紫菜汁白芝麻加上豬扒汁要來點豬扒另外紫菜汁就可以撈落椰菜絲一齊食坐低一會後店員比左個木棒同白芝麻需要自己磨碎啲白芝麻都好~ 可以做下運動芝麻味慢慢滲出來,好香吖~等咗一陣豬扒終於來了望落都幾大塊外層色澤金黃呢度用嘅豬係黑豚肉外皮鬆化不油膩豬扒保留肉汁好好食👍🏻👍🏻👍🏻配上湯麵麵條略嫌有啲韌如果可以煮林啲就好啦整體來講,豬扒質素唔錯但價錢略貴。
呢間餐廳主打吉列豬扒

坐低一會後
店員比左個木棒同白芝麻
需要自己磨碎啲白芝麻
都好~ 可以做下運動
芝麻味慢慢滲出來,好香吖~

等咗一陣豬扒終於來了
好好食👍🏻👍🏻👍🏻

配上湯麵
麵條略嫌有啲韌
如果可以煮林啲就好啦

整體來講,豬扒質素唔錯
但價錢略貴。
2022-04-24 458 views
成日行過都好想食呢間吉列專門店,門口播住炸食物嘅短片,炸炸聲好吸引,聞落都好香,但略嫌太貴一直冇試。宜家疫情做外賣自取,1500-2015買外賣都半價,有個外賣menu,入面嘅餐先做半價。買咗個吉列豬柳大蝦套餐,有椰菜絲、白飯、水果、湯,堂食嘅話白飯同椰菜絲可以任添。水果係西瓜,白飯份量都多豬柳係一分為二,大蝦有3隻附醬汁 有柚子汁、紫菜汁、黃芥末、沙律醬、豬扒汁大蝦點沙律醬好食,豬柳點豬扒汁都唔錯全部都炸得好脆,炸粉好薄蝦唔霉,幾大隻豬柳有d淋,豬扒可能會好食d西瓜好甜味道都唔錯,想試堂食可能仲好味,不過外賣有半價係好好嘅選擇,未試過係第一次食嘅,可以先試外賣自取

水果係西瓜,白飯份量都多
豬柳係一分為二,大蝦有3隻
附醬汁 有柚子汁、紫菜汁、黃芥末、沙律醬、豬扒汁

大蝦點沙律醬好食,豬柳點豬扒汁都唔錯
全部都炸得好脆,炸粉好薄
蝦唔霉,幾大隻
豬柳有d淋,豬扒可能會好食d
西瓜好甜

2022-04-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
🎑餐廳座位寬敞舒適仲有卡位坐 消毒乾淨 (๑´ㅂ`๑)有各式各樣嘅炸物有豬 🐖 牛🐄 海鮮 🦐鍾意食炸物嘅朋友一定要試吓[二人前]特上吉列豬扒豬柳定食 ($468): 4.7/5+ 配咖喱汁 (+$20)定食包括 -白芝麻 -麵豉湯 -酸菜 -椰菜絲-日本珍珠白飯 -甜品: 西瓜杯未上豬扒前 可以自助製作秘製芝麻醬首先用木椿磨碎芝麻, 芝麻味好香濃之前加上佢地既秘製豬扒醬汁 -> 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐝𝐨𝐧𝐞🐖炸物炸到外層勁酥脆超香脆可口 💕豬扒同豬柳仲保持超好軟嫩爆滿肉汁 (๑´ڡ`๑)配埋自製嘅白芝麻醬汁炸物嘅口感更加豐富🧡配埋日本珍珠米飯🍚 𝐣𝐞𝐧𝐠𝐠一啲都唔膩滯 (●´ω`●)仲有大量日本椰茶絲 好爽脆鮮甜 配合自家製紫菜汁或柚子汁雖然價錢少少偏高, 但係超值得𝐚𝐥𝐥 𝐭𝐢𝐦𝐞 𝐟𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫𝐢𝐭𝐞 (=´ω`=)日本白飯同椰菜絲仲可以無限添加店員服務態度都好好, 好有禮貌📍 丼吉日式吉列豬排專門店 (沙田)🐰: 4.7/5#eatwithkeikei #hkfoodie #tonkichitonkatsu #丼吉日式吉列豬排專門店 #japan #shatin

🎑餐廳座位寬敞舒適
仲有卡位坐
消毒乾淨 (๑´ㅂ`๑)
有各式各樣嘅炸物
有豬 🐖 牛🐄 海鮮 🦐
鍾意食炸物嘅朋友一定要試吓

[二人前]特上吉列豬扒豬柳定食 ($468): 4.7/5
+ 配咖喱汁 (+$20)

定食包括 -白芝麻 -麵豉湯 -酸菜 -椰菜絲
-日本珍珠白飯 -甜品: 西瓜杯

未上豬扒前 可以自助製作秘製芝麻醬
首先用木椿磨碎芝麻, 芝麻味好香濃
之前加上佢地既秘製豬扒醬汁 -> 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐝𝐨𝐧𝐞

🐖炸物炸到外層勁酥脆
超香脆可口 💕
豬扒同豬柳仲保持超好軟嫩
爆滿肉汁 (๑´ڡ`๑)
配埋自製嘅白芝麻醬汁
炸物嘅口感更加豐富🧡
配埋日本珍珠米飯🍚 𝐣𝐞𝐧𝐠𝐠
一啲都唔膩滯 (●´ω`●)
仲有大量日本椰茶絲 好爽脆鮮甜
配合自家製紫菜汁或柚子汁

雖然價錢少少偏高, 但係超值得
𝐚𝐥𝐥 𝐭𝐢𝐦𝐞 𝐟𝐚𝐯𝐨𝐮𝐫𝐢𝐭𝐞 (=´ω`=)
日本白飯同椰菜絲仲可以無限添加
店員服務態度都好好, 好有禮貌

📍 丼吉日式吉列豬排專門店 (沙田)
🐰: 4.7/5

#eatwithkeikei #hkfoodie #tonkichitonkatsu #丼吉日式吉列豬排專門店 #japan #shatin #fried #炸物 #pork #炸豬扒 #hkfood #hkblogger #deepfried #porkloin #nom #yum #relax #recommend #omnomnom #eeeeeats #foodphotography #foodporn #foodgasm #foodie #香港美食 #好西 #好味 #沙田 #新城市廣場 #sweetiedaily_shatin

2021-12-28 1013 views
今日和老婆往新城市廣場丼吉日式吉列豬排專門店食晚飯慶祝平安夜, 我們點了前菜拼盤和吉列朱扒, 朱柳和帶子定食。前菜拼盤我們點了枝豆, 日式冷豆腐和八爪魚芥辣秋葵。枝豆熱辣辣, 食落爽口鮮甜;日式冷豆腐豆味香滑, 配上特製醬汁和木魚絲, 食落開胃;八爪魚芥辣秋葵八爪魚食落彈牙, 秋葵配上芥辣食落口感豐富;吉列朱扒, 朱柳和帶子定食是二人前, 吉列朱扒炸得金黃, 食落啖啖肉, 配上芝麻和朱扒汁一起食, 口感十足;朱柳肉質食落香脆, 肉質鮮嫩軟腍, 口感豐富;而帶子炸得乾身彈牙, 椰菜新鮮爽口, 飯粒軟綿, 而且椰菜和飯可以添加, 口感滿足。餐廳座位舒適闊落, 價錢合理, 吉列朱扒, 朱柳和帶子炸得金黃香脆有水準, 食了一頓高質炸物定食。
前菜拼盤
吉列朱扒, 朱柳和帶子定食
2021-12-24
$345 (Dinner)
2021-12-21 820 views
今日中午好想食炸物,所以揀咗呢間,餐廳地方都幾大坐得都幾舒服,中午有多款套餐選擇,待應會送上每人一碗芝麻,桌上有幾款醬汁,自行加配,點了一個吉列炸蝦、炸蠔、炸豬扒,配白飯麵豉湯,配上一小堆菜絲。炸物好香脆粉漿唔會太多、豬扒有少少肥所以唔會好硬、唔錯,炸蠔特別好味😋加咗$20配一杯香桃味梳打,好飲👍朋友點了吉列炸蝦、炸蠔、炸豬柳,配鳥冬,佢都覺得味道唔錯😊👍最美侍應送上每人一杯新鮮西瓜🍉,都幾甜,可能食咗啲炸嘢、再食西瓜覺得唔錯!價錢方面小貴,但味道幾好,下次都會再來😊
2021-12-13 722 views
今日係又一城行街,Lunch好想食天婦羅🍤,行到溜冰場,見到TONKICHI :食唔到天婦羅 吉列豬扒頂住當都好。平日既Lunch set 都相當有睇頭,我地都點左 吉列豬扒🥩蝦🍤蠔🦪😋 豬扒真係好juicy ,蝦有小小失望好乾 唔新鮮,日本蠔 味到唔錯。 個Lunch set 比平時食既lunch大份 但我竟然食晒,食物質素無得彈,服務都好好,我地食到尾聲,服務員問我地需唔需要添飯或菜;好細心👍🏻讚 黎到可以試下佢既蜜桃🍑 Soda🍹
黎到可以試下佢既蜜桃🍑 Soda🍹
2021-12-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
  • 吉列豬扒
  • 吉列大蝦豬扒定食
2021-12-02 554 views
朋友相約食lunch , 突然諗到好耐冇食過呢間炸豬扒,特登預約過黎。野食保持水準,一開始仲怕食唔曬,吉列炸豬扒炸粉少,豬扒肉算厚,肉質OK,配合珍珠米,非常好食,推介。
2021-11-17 676 views
吉列豬扒。豬柳。大蝦定食 2人前 $518+10%白飯+椰菜絲+漬物+麵豉湯白飯同椰菜絲可免費追加白飯:日本米 好食椰菜絲:爽脆清甜 可以消除飽漏感唔使同佢講追加 店員自己都mon住加麵豉湯:Umm...一般。大蝦:咬口感覺 唔係新鮮蝦豬柳:唔柴口 但唔Juicy豬扒:最好食 肉質鬆軟肥膏連肉部位好Juicy每一件炸物嘅炸漿做得好唔會過厚/過薄 炸得好脆口亦都無overcook。佢有好多隻醬俾你揀個人認為 紫菜汁係最好食 夠酸沙律醬(內有酸瓜) 海鹽 芥末 亦有提供。豬扒豬柳 點海鹽係最好食最能帶得出 本身嘅味道。沙律醬 芥末 掃掩蓋左食物嘅本身不推 沙律醬 我用嚟點椰菜食🤭
吉列豬扒。豬柳。大蝦定食
2人前 $518+10%

沙律醬 芥末 掃掩蓋左食物嘅本身
不推 沙律醬 我用嚟點椰菜食🤭
2021-11-17
2021-11-05 644 views
平日嘅星期四,諗唔到食d咩,行下行下去左七樓的餐廳望下,經過呢間吉列豬扒專門店,比門口的擺設吸引了我,而且店員喺門口相當落力介紹,於是就入去試吓,睇咗一陣餐牌我便order 了豬扒拼帶子套餐加一支啤酒,店員立即跟了芝麻碗給介紹用法,非常有效率及細心,等左十幾分鐘食物便到,因為實在太肚餓立即試了帶子配海鮮他他醬,帶子非常鮮甜美味,再試最出名的炸豬扒,配上了豬扒醬汁口感嫩滑豐富,非常Juice,果然名不虛傳:king
:king

• 吉列豬扒定食
  • 豬扒帶子套餐
2021-10-16 776 views
今日喺沙田新城市廣場行街,逛行到晚飯時間,行去7樓見到好耐冇去嘅Tonkichi豬扒專門店,趁佢仲未好多人,有卡位坐,一於就入去食。打開餐牌,發覺同之前去過嘅元朗分店唔同,女店長就好細心提議我哋叫二人餐加小食,仲有三款可以揀,最後就點左一個豬扒豬柳蠔二人前,又見到迷你刺身有海膽都幾抵食,一個唔夠食就叫左兩個一齊上,再加埋兩隻炸軟殼蟹。落單之後,店員好快就送上芝麻,係用嚟磨碎後配豬扒汁點豬扒豬柳,又遞上豉油同細碟,準備點刺身用,女店長提議我哋買coupon,計落都幾抵等於八五折,於是買咗一套可以即刻用800元。等咗一陣一盤刺身送到,好大嘅海膽味道濃郁入口溶化,油金魚亦好新鮮,店員提議牡丹蝦蝦頭可以加錢炸。果然炸蝦頭脆卜卜仲有少少蝦膏,炸軟殼蟹香脆可口,係我嘅至愛。主菜終於上場,第一時間就係食炸蠔,外面鬆脆、裏面多汁,正,豬柳好腍,豬扒鬆化,雖然貴過元朗,但食物質素好,環境舒服,貴少少都係值得嘅。
主菜終於上場,第一時間就係食炸蠔,外面鬆脆、裏面多汁,正
2021-10-11
$500 (Dinner)
Dining Offer
Voucher
  • 炸軟殼蟹
  • 刺身
2021-10-12 541 views
今日生日🎂,就諗住食間好嘢嚟慰勞自己。行過7樓見到有間「吉」好多人排隊就諗住朝聖下。 大概等左一個鐘左右就可以入啦。(好醒目識攞咗飛後去行一陣街🤣🤣,唔經唔覺就到我哋啦)服務員好有熱誠咁介紹,先知原來呢間係吉列豬扒專門店,怪唔之得咁多吉列😂😂。 打開個餐牌發現無從入手,因為樣樣都咁吸引,職員好醒目見到我哋疑惑,就走來介紹,佢話:來度佢哋舖頭梗係要試佢哋招牌吉列豬扒,聽完佢細心介紹後,最後我哋試咗豬扒同炸蝦🍤😆 落完單,職員就拎咗兩碗芝麻俾我哋,然後又好細心咁講解如何磨芝麻,D汁醬點樣用。突然間發現自己好似大鄉里出城,咩都要人介紹🤣🤣 食物上到嚟,見到真係好吉列,但係食落去竟然冇油炸感覺反而入口鬆化,豬扒多汁,炸蝦彈牙,正😋😋😋。最後食完,原來仲有驚喜,西瓜🍉,我嘅最愛
今日生日🎂,就諗住食間好嘢嚟慰勞自己。
行過7樓見到有間「吉」好多人排隊就諗住朝聖下。

最後食完,原來仲有驚喜,西瓜🍉,我嘅最愛

2021-10-10
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
  • 吉列豬扒定食
  • 吉列大蝦
2021-10-04 432 views
夜晚9點先去食,其實差唔多Last order,店員叫我地即刻叫嘢食,10點前要食完,所以無咩時間揀食咩。$768 三人吉列拼盤有4款食物,如果第一次黎都可以叫呢個試下,有豬扒,豬柳,炸蠔,炸蝦。4款都唔錯,我中意豬扒,炸蠔,配他他醬都好夾。朋友就中意豬柳多啲。啲椰菜絲可以任fill ,配搭沙律汁幾清爽。$98 前菜拼盤可以叫三款,選左菠菜,秋葵,薯仔沙律,三樣都幾好,開胃,係個薯仔沙律普通左少少。Total 大約$950 三個人,係幾好食,不過貴左少少。

$768 三人吉列拼盤

啲椰菜絲可以任fill ,配搭沙律汁幾清爽。

$98 前菜拼盤

Total 大約$950 三個人,係幾好食,不過貴左少少。
2021-09-30 342 views
丼吉係一間耐5耐就會返去食既餐廳主打吉列定食雖然價錢唔算好平但食物質素係好既食前會用木樁磨碎芝麻加埋特別既醬料去配D炸物次次兩個人都會叫一款海鮮加個豬排炸物依然係唔會太厚入面塊排依然係有肉汁配料好似係可以任加 (不過正常應該唔會加都食唔哂)價錢呢就唔算平架啦不過個質素係值得耐5耐返黎食下既
丼吉係一間耐5耐就會返去食既餐廳
加埋特別既醬料去配D炸物

次次兩個人都會叫一款海鮮加個豬排
炸物依然係唔會太厚
入面塊排依然係有肉汁
配料好似係可以任加 (不過正常應該唔會加都食唔哂)

價錢呢就唔算平架啦
不過個質素係值得耐5耐返黎食下既
2021-08-06
  • 吉列豬
2021-09-28 228 views
上星期日 去完宜家傢俬買嘢 諗住同老婆去食意粉屋, 就畀 門口嘅 帶位 熱情 介紹的 哥哥吸引咗入去食.入到去 坐低 問我哋有冇人食過嘢.我同我老婆 之前未 食過 隨即就介紹咗呢度嘅特色食品 👍就依他們介紹我們叫咗 豬扒定食, 炸蝦定食. 有好多配料畀我哋 服務員亦要逐一介紹服務好好. 估唔到又真係幾好食 炸物好新鮮好鬆脆, 我最喜歡嗰個係 芝麻加豬扒汁一流特別想賺你哋 埋單後因為我哋忘記咗 攞番袋嘢 追來搵返我哋 可能比起第二間餐廳 就有機會我要返轉頭攞了😊🤣下次再嚟再見啦 thank you 💕

下次再嚟再見啦 thank you 💕