2017-03-28 838 views
門口位望到店面係好有文青feel 但一望到室外就見到有人食煙我地入到室內坐 最初坐左陣都仲聞到好大陣煙味就響度諗係咪間中開門山門 傳左門口陣煙味入黎之後突然望到 原來廚房都有人食煙 所以全程都聞住煙味咁食野因為佢係開放式廚房 All day breakfast 配搭可以自己揀 另外有 set 周圍擺設文青裝飾 乾花四個人食 咩都叫下試煙三文波蛋牛角包都唔差 牛角包唔夠酥熱飲跟一塊曲奇都幾有心思我飲 green tea latte 一黎飲已經覺得唔夠熱普通暖暖地咁但味道唔差用個小煎pan 上幾得意蛋既份量都算多 夠滑多士太乾身 好硬香腸意大利飯賣相幾靚 味道普通 有點辣最後既薯條 好似食緊薯仔 唔似薯條太粗同太腍身
門口位望到店面係好有文青feel

最後既薯條 好似食緊薯仔 唔似薯條

太粗同太腍身
2017-03-03
2017-02-10 1737 views
cafe係呢條咁靜既街度,門口有棵掛滿小紅燈籠既聖誕樹,充滿氣氛。裝潢好舒服,門口掛滿乾花滿天星配上黑木門框。門口仲可以有坐位坐,感覺好舒服,岩哂文青一族。蜜糖焗雞亦,雞亦面焗得香脆,搽滿蜜糖,好香甜,可惜啲肉完全冇味道……焗芝士煙肉薯條,個汁係完全冇味,薯條仲要未熟生既,食落爽口,失望……焦糖咖啡,拉花係基本啦,入口冇焦糖味,咖啡香味一般。
焦糖咖啡,拉花係基本啦,入口冇焦糖味,咖啡香味一般。
葵芳,除葵廣美食以外,其實隱藏了很多小店。小店各有特色,今次經朋友介紹到TOOLSS 一嚐咖啡和美食,扮個偽文青。這次點了Flat White 和香草奶油煙三文魚意大利麵。Flat White 香濃幼滑,咖啡味濃郁,入口回甘。沒有花巧的拉花,對一向喜歡簡單的我,更加喜歡這種樸實,走實力派路線的小店。食物上枱的時候熱呼呼的,幸福!味道咸淡得而,奶油味香濃,喜歡creamy 的朋友應該會大愛。值得一讚是當日只見一位女侍應,雖然只得一人,但女侍應的態度很好👍
葵芳,除葵廣美食以外,
其實隱藏了很多小店。
這次點了Flat White 和香草奶油煙三文魚意大利麵。
Flat White 香濃幼滑,咖啡味濃郁,入口回甘。
沒有花巧的拉花,對一向喜歡簡單的我,
更加喜歡這種樸實,走實力派路線的小店。
食物上枱的時候熱呼呼的,幸福!
味道咸淡得而,奶油味香濃,
喜歡creamy 的朋友應該會大愛。
值得一讚是當日只見一位女侍應
雖然只得一人,但女侍應的態度很好👍
Flat  White
香草奶油三文魚意大利麵
Flat  White
香草奶油三文魚意大利麵
2017-01-23 1426 views
呢間一直想試試這間文青CAFE. 知道可以訂座,就訂了中午1點LUNCH. 佢話可以留枱5分鐘, 我同朋友1:01am到逹餐廳. 見餐廳裡面巳經全部坐滿人. 只有門口兩個位給我們.我們很錯愕, 訂了枱居然比了WALK IN客. 我們只有坐門口出面個加出來既位..... (我們心諗, 咁訂枱目的.... 又是什麼. 加上門口出面有張高枱可給食客吸煙. 我們硬食煙,不另收費.好彩坐一會落單后, 裡面有人埋單走, 我們終可以入去坐. 呢樣的確令餐廳扣分. 希望他們會有改善.食品方面, 質素是不錯, 我們點了菠菜鮮蝦意粉及鴨胸意粉.兩種味道煮得剛剛好,意粉夠爽口,蝦及鴨胸肉也煮得恰當.而且份量也很滿足.飲品方面, 點了一杯焦糖咖啡及蘋果EARL GREY TEA. 話晒人地都係文青CAFE, 呢D飲品又點會難到他們呢. 當然係有D水準既. 如果間餐廳服務員再醒目D, 佢地評分會高D
菠菜鮮蝦意粉.
鴨胸意粉
Apple Earl Grey Tea
焦糖咖啡
Other Info. : LUNCH MENU是按點餐,如選飲品即按餐飯價扣減$35. 多除小補.
2017-01-23
$86 (Lunch)
2017-01-08 1182 views
昨天見一位好久沒見的朋友於是約她在這間cafe食tea,方便聊天沿著街道行走,發現它在繁忙街道內的巷中有些不太起眼。入內環境整潔,服務員很親切。我叫了一個海蝦菠菜意粉蝦沾了胡椒粉,吃上來有些惹味略嫌意粉中的蒜香較重,蓋過了菠菜味,這一點有待改善。另外叫了一杯凍Mocha,味道還可接受,奶味重了一點。這間店另一個特別地方是門口會有一張長bar檯,看到有人獨個兒坐在那裡放空。如果和朋友想食輕食,聊聊天;或者一個人悠晃的話,可以一試。
昨天見一位好久沒見的朋友
於是約她在這間cafe食tea,方便聊天

沿著街道行走,發現它在繁忙街道內的巷中
有些不太起眼。入內環境整潔,服務員很親切。

我叫了一個海蝦菠菜意粉
蝦沾了胡椒粉,吃上來有些惹味
略嫌意粉中的蒜香較重,蓋過了菠菜味,這一點有待改善。

另外叫了一杯凍Mocha,味道還可接受,奶味重了一點。

如果和朋友想食輕食,聊聊天;或者一個人悠晃的話,可以一試。
2017-01-05 910 views
收工時分,咖啡癮發作。新近得悉葵芳有間cafe,決定一支公黎試試。店鋪由外而內再到番外裝潢都十分精緻----門口擺滿了鮮花,店內一幅牆既是書品擺設,亦作商品出售。整個格局既像溫馨小屋,亦像花店。我光顧的時候是黃昏,店員(可能是店主?)剛好在換水擺花。感覺就像屋主在整理家居一樣,見到客人來了,就遇見朋友一樣打招呼,安排好位置給我。即使店內全都是成雙成對,但像我這樣的單身狗進店,感覺也不突兀。Menu上其實以食物作為主打,咖啡為次要。但由於時間所限,並不打算用餐。只點了一杯Flat White 來止癮就算了。這裡的Flat White 其實就跟Latte 沒太大分別。味道不是頂級,但也很好,拉花很工整。相比起連鎖咖啡店,咖啡味道差不多,但贏了價錢和環境,特別是店員服務以及拉花,更是完勝對手。隨飲品附送一塊口感頗鬆軟的餅乾。在我短短逗留的一小時裡,店員繼續插花佈置,還有收拾雜物。在公務繁重的工作天裡,多了一份閒適。絕對適合勞累過度的打工仔來high tea休息。店員們對於患上選擇困難症的客人也特別照顧,我不止一次看到他們推介自己的心水菜式給客人,小店的溫度,也慢慢滲了出來。

Flat White
Flate White
Flat White
Flate White
2017-01-05 623 views
難得葵芳有間不錯又特色的咖啡館,我不只一次相約朋友一起飲下咖啡,吹下水,做下偽文青。今趟咖啡館做緊期間限定,店外門面和店內佈置了不同深淺的藍色乾花,充滿聖誕氣氛。食品方面每相隔一斷時間會有些轉變,飲品有各種果茶和咖啡,味道不錯。唯獨店內空間不大,坐滿食客後會較侷促。店內也有多款文具,看似是日本貨,價格偏貴。今次咖啡館有期間限定,特設兩款特飲,每款附送一粒好味的朱古力及乾花一束。朱古力覺得好味,也可在店內買回家品嚐。乾花也可帶回家。問過店員期間限定會延至本月15號,大家可把握時間試試。

蜜糖凱撒沙律
香蒜雜菌意粉
大蝦菠菜汁意粉
檸檬特飲
期間限定咖啡
香蒜雜菌意粉
期間限定咖啡
  • 香蒜雜菌意粉、咖啡
2016-12-18 1045 views
《怪獸週末扮文青》黎Toolss首先係比佢既大門設計所吸引,清新的文青風格係間以文具店裝潢既咖啡廳。🎋原來食all day breakfast 唔只係食同嘆,仲有得買❕身為文具咖啡店的TOOLSS,賣咖啡之外,仲有琳瑯滿目的文具。店內文具大部份都屬於本地少見既品牌✒📖除左影相之外,當然野食都係一個重點❗介紹一下佢既All day breakfast , 你可以自由搭配你中意既野食🎈--------TOOLSS' breaskfast A+B+C+D $118 (+Drinks -$15 discount)怪獸揀左大菇,沙律,炒蛋,田園沙律同南瓜蓉粟米加新鮮麵包。怪獸喜歡佢既南瓜蓉粟米,將南瓜blend成蓉,香味同粟米既甜味不謀而合。--------Sweet Potato Latte $38冬日感既紫薯Latte,鮮奶香滑加上紫薯既香味。Good Pick 👍Toolss地址: 葵芳美芳街2-14號昌鴻大廈地下5號舖
《怪獸週末扮文青》

--------

怪獸揀左大菇,沙律,炒蛋,田園沙律同南瓜蓉粟米加新鮮麵包。
--------
Sweet Potato Latte $38

Toolss
地址: 葵芳美芳街2-14號昌鴻大廈地下5號舖
2016-11-27 886 views
放假就是要找一間咖啡店,給自己安排一個chill time。早聽聞Toolss的名字,是一間賣特色文具的咖啡店。咖啡店裝修簡單舒服,似乎會挺受文青的歡迎。坐在高枱位置,點了食物,就逛了一下文具,種類不算多,但都是日本或外國設計,比較特別。食物方面點了一杯蜜糖flat white,一份芝士煙肉薯條。Flat white味道還好,但個人口味上談不上很喜歡,另加的蜜糖沒有為這杯咖啡加分,而且不知道是否上層的奶加溫過熱,拉花一下子花了,起了很多氣泡在表面。芝士煙肉薯條,味道不錯,最驚喜的是焗薯條而不是炸薯條,可能喜歡炸薯條的人會略嫌這不夠香口,但我喜歡焗薯條是因為它不油膩,罪惡感低一點。

Type of Meal
Tea
  • 芝士煙肉薯條
週日 是甚麼也不做 、也不急 讓心靈真正休息 放空~ 莫過於找一處好地方 享受自我空間為了避免開用餐的繁忙時間 早上十一點多來到 店剛開門營業 客人不多 餐廳位於民區裡 附近是中式食店或港式茶記 小小的店位處其中 卻沒有違和感 就像是互相融洽 相處的左鄰右舍般。店員禮貌地奉上餐牌 略為介紹食物後 便讓我慢慢看一下 稍後再為我下單。話明吃早餐 ~ all day breakfast 是常識吧。我點了大啡菇 烤蕃茄 南瓜蓉粟米 蒜蓉多士 ~ 賣相精緻 加上餐具 配搭 , 相機食先是必然。 個人認為比較特別 是南瓜蓉粟米 自家將南瓜打蓉 調味加入粟米 配上鬆脆多士 ~ 沒有吃過這味道 很新奇的口感 是好味嘅~ 食物及飲品 是下單後即做 需耐心等待 而且店主 (老闆是主廚之一) 在廚房忙著之時 完全集中 , 亦不會心怕客人等至不耐煩而隨意地做 我想這正是讓用餐的客人能享用美味食物同時 也享受慢活放鬆的生活吧!

2016-11-20
$121 (Breakfast)
  • allday breakfast
2016-10-30 637 views
今日我又擺工了!吾煮早飯,出來食嘢!lee間文青cafe幾有格局吾飲咖啡的我,都可選擇一杯紫薯鮮奶!咖哩豬扒飯,d飯生生地,個豬扒都可以我欣賞All day的薯餅,因為不是油炸的我11:00order野食,到11:30分先有杯紫薯,11:40先有咖哩飯,11:45先有All day 最後先黎咖啡!真係好慢,佢話個咖啡機要Run,但成50mins先上齊所有野真係幾接受吾到,我見到水吧有一人,廚房兩人,樓面兩人,間鋪細細,請甘多人都係甘嘅速度,真係要改進下!仲有女的樓面做事不夠細心,All day個碟有個「pan突出來的」佢仲要將杯咖啡同佢平排,接近枱的邊緣,好容易跌爛杯野飲,我吾想要再等50mins先再有一杯飲!cafe一向俾人warm的感覺,但一d微細位做吾到!
今日我又擺工了!吾煮早飯,出來食嘢!
lee間文青cafe幾有格局
吾飲咖啡的我,都可選擇一杯紫薯鮮奶!
咖哩豬扒飯,d飯生生地,個豬扒都可以
我欣賞All day的薯餅,因為不是油炸的
2016-10-30
2016-10-24 546 views
估唔係葵芳住宅區呢邊都有間文青cafe.. 入面有舖頭細細都可以集格仔舖加書店特色.. 對於偽文青既我點可以錯過呢.. 全間舖都係以木製為主..點左個risotto 加多個all day breakfastRisotto我自己本身好鐘意食.. 配上奶油更係一絕.. 份量剛好.. 不過太creamy 食完就覺得有啲"流".. 咖啡拉花看落似花又似一個大❤️味道好柔都幾香.. 覺得苦仲有朱古力餅中和一下味道.. All day breakfast 特別之處係有幾樣可以揀自己鐘意既.. 塊薯餅夠脆大磨菇都好juicy.. 反而個Caesar salad就馬馬地👎🏻不過都幾大份.. 女仔未必食得晒..連杯都印有店舖名.. 幾特別.. 忍唔住影低左.. 盛惠$268大元

Risotto我自己本身好鐘意食..
奶油三文魚意大利飯
咖啡拉花看落似花又似一個大❤️
味道好柔都幾香.. 覺得苦仲有朱古力餅中和一下味道..
Coffee
All  day  breakfast
連杯都印有店舖名.. 幾特別.. 忍唔住影低左..
盛惠$268大元
2016-10-22
$150 (Lunch)
Coffee
All  day  breakfast
  • All  day breakfast
2016-10-10 341 views
first time to go to this cafe due to local magazine's recommendation.all-day breakfast: they care a lot about the presentation but need to care the food quality. the croutons from caesar salad is soggy... dressing is so thick that i can recall u can buy this from any supermarkets. overall the pan-fried sausages are ok, just the bacon is abit too oily.garlic bread, not recommended to try. pastry is ok.one big highlight is -- i ordered an Americano. they served it and then i asked for sugar and cr

one big highlight is -- i ordered an Americano. they served it and then i asked for sugar and cream (milk). the waitress pointed from the menu and said i need to pay extra $5 for extra milk; kindly remind me that "Americano is NOT supposed to hv cream or milk"...
thanks for invading the drinking habit of customers!

i paid $401 for a 3-ppl breakfast and i dun care to pay another $5. a small amount of free milk is a customer service, indeed.

i m happy to see more unique cafe in kowloon and NY sides but guess they need to think about "service"
all  day  breakfast  a+b+c
2016-09-30 424 views
今天早上和老婆仔在葵涌工廈婚紗店試婚紗試過後走往葵芳去這間早前在網上發現在葵芳開分店的Toolss就在葵芳一個不太常走過的街道上很有隱世小店的感覺門口有很有文青感我們在剛開店就來所以未有客人看著餐廳的裝潢牆邊擺放著很多售賣的文具很悠閒的生活態度分別點了一份118元的All Day Breakfast以及88元的黑松露野菌耳朵粉再加了一杯23元的Green Tea Latte先來的是這杯Green Tea Latte很有誠意製作的抹茶牛奶茶味偏濃整體感覺很清新雖然奶味不濃但仍然很滑算是不錯的製作而黑松露野菌耳朵粉看起來也很大份看得出加了很多忌廉整體感覺有點creamy味道也尚算濃因為有很提味的黑松露雖然份量遠不及野菌多另外耳朵粉的口感也很有趣偏爽身但和醬汁也很配合最後是重點菜All Day Breakfast可以從菜單中自由選擇配搭我們選了香腸、蒜蓉多士凱撒沙律、麻醬菠菜煙肉以及薯餅感覺很豐富首先香腸是正常水平很香很夠鹹不過略嫌不夠大條蒜蓉多士的蒜蓉也很足夠感覺到是很有誠意的製作可是沙律方面差了點麻醬與菠菜兩者感覺不太夾麻醬的份量也不足味道不夠突出而凱撒沙律也不太突出幸好有烤麵包粒令沙律
今天早上和老婆仔在葵涌工廈婚紗店試婚紗

但和醬汁也很配合
All Day Breakfast
最後是重點菜All Day Breakfast
可以從菜單中自由選擇配搭

我們選了香腸、蒜蓉多士

凱撒沙律、麻醬菠菜

而且也算大件

吃完之後我們都很飽

也算是豐富的一餐
2016-09-25
$120 (Lunch)
Green Tea Latte
All Day Breakfast
2016-09-10 269 views
今天起床已經下午4點,所以吃晚飯前先吃一個late lunch。近近地到葵芳,作為一個偽文青當然要去一個偽文青要去的地方啦!這裏地方不算大,只有大約20個位置。一邊是買文具的地方。我們叫了一個龍蝦汁蜆肉意粉。龍蝦汁說實在沒有龍蝦的味道,但是這是一個濃郁的忌廉汁醬,都幾好吃。而蜆肉也很新鮮很大,雖然只有三隻。我叫了一個煙三文魚egg benedict牛角包。好明顯,牛角包是有煎香過或焗過的,所以表面是脆口的。而egg benedict不過不失,可以一試。我們另外叫了一杯cappuccino及荔枝咖啡。荔枝咖啡有一陣陣荔枝味,不會太甜,不會搶去咖啡的味道,所以唔錯。不過忘了影相。
這裏地方不算大,只有大約20個位置。一邊是買文具的地方。

龍蝦汁蜆肉意粉
Egg  benedict  with  smoked  salmon  and  croissant
2016-09-10
$130 (Tea)
龍蝦汁蜆肉意粉