點解我都係午市餐牌最貴$390組合,無野飲? 好唔開心呀,三位都無野飲!!!!!!!!!! 埋單了,都無(人)提我地有餐飲,好唔開心呀,以後都唔再去去去。十幾日前訂table, 話明要窗口位,佢地話唔可以100%confirm,我再問book遲d都無問題,邊日有位,仍覆,就算遲d都唔可100%confirm,臨去前一日再call 我,我亦有問有無窗口位,佢地仍答,未知,盡量安排;最後當天我地約12:05p.m.便到,見到窗口位,全是吉,無人坐,仍唔比窗口位我地,話人地比我地更早book。如是這樣,我地根本可book 6月都得啦。完全望唔到樓下景。同9樓食飯,望唔望景都無分別
點解
我都係午市餐牌最貴$390組合,無野飲?
好唔開心呀,以後都唔再去去去。

比窗口位我地,話人地比我地更早book
2011-04-15
$433 (Lunch)
2011-04-29 47 views
至從得知Riz Carlton將會重新聳立於西九龍地段, 很多食家早已經磨拳擦掌, 務求在正式啟業時攻陷這裡每一間食肆; 其中要數最多擁躉期待的餐廳, 不得不提於中環舊址時已擁有超人氣的意大利料理"Toscana", 現在來到新址搖身一變改名為"Tosca", 由昔日主攻北意大利菜轉為烹調南意大利料理, 或多或少都會有些意想不到的變化吧!早於一個月前已經訂了長假期最後一天的午餐位置, 我們準時到達, 先在戒備深嚴的大堂升降機前接受簡單的查問, 之後便獲准乘坐超高速電梯直飛上103/F的酒店大堂, 再由彬彬有禮的服務員引領我們走往下一層, 繞過氣氛絕佳的大堂酒廊, 終於來到目的地Tosca了. 被安排坐在窗傍位置, 能享用美麗的維港景色; 點了一枝有氣礦泉水後, 便開始邊看餐牌邊欣賞餐廳設計; 達兩層高的樓底配合超巨型落地玻璃營造出通透寬敞的優雅環境, 座位旁邊有一個翠綠色的小水池, 循環不息的流水聲, 輕輕淨化了我們疲累的心靈, 有一點禪宗味道; 面向佔地不少的開放式廚房, 看到意大利籍總廚帶領一群專業的廚師團隊有條不紊地為人客準備美食, 不期然使我們對食物更加期待.午市餐牌共分幾款不
超通透的空間感!!

午市餐牌共分幾款不同價額組合, 最貴是$390, 當中包括前菜, 意粉, 主菜, 甜品, 另外附設咖啡茶和一小口甜點, 是日同行有火王烈后伉儷, 加上兔和我總共四位, 剛剛好可以試吃餐牌上的所有食物, 另外再多點一個主餐牌裡的甜品, 應該夠我們享用了.

麵包藍先放在我們跟前, 款式不算多, 祇有三數款選擇; 吃一口試試, 味道祇屬一般, 當中唯獨Foccia稍為吸引...

再坐一會輪到前菜出場了, 先嚐一口自己點的水牛芝士蕃茄沙律, 奶味不算濃的芝士配搭口味清新的蕃茄和蔬菜, 煙韌的口感打開午餐的正式序幕;

再喝一口烈后點的蕃茄洋蔥湯配巴馬芝士, 濃郁的蕃茄味直湧進來, 喜歡蕃茄的朋友會感覺滿足;

之後試吃了兔的煙燻劍魚沙律, 鮮甜味道加上彈牙口感, 完全滿足了口腔的慾望.
麵包祇屬一般水準
三款前菜都表現合格
第二回合來到意粉類登場, 自家製意大利麵配紅蝦賣相最為吸引, 大量的紅色增加想吃的慾望, 口感彈牙的麵條味道有點像地道的全蛋麵, 蛋香四溢, 我們四個都吃得點起頭來; 紅蝦鮮甜味美, 無論蝦身或蝦頭都被吃過一乾二淨, 絕對是首選推介!!
自家製意大利麵配紅蝦, 推介之選!!
車厘茄芝士意大利麵選用較粗身的麵條, 口感同樣彈牙, 味道近似之前吃過的芝士蕃茄沙律, 沒有太大驚喜; 見議若不是試吃餐牌全部食物, 在前菜和意粉類之間只選一款芝士蕃茄口味便可, 以免味道流於重複.
車厘茄芝士意大利麵亦是不錯選擇
最後是粗通心麵配牛肉醬, 差不多有25mm寬的通心麵入口彈牙, 牛肉醬超香濃, 每當吃到通心麵的中空位包裹著肉醬的一刻, 感覺份外滿足!! 是紅蝦意大利麵以外之最佳選擇.
肉味濃郁的粗通心麵配牛肉醬
橫掃了前菜和意粉menu後, 稍作休息, 是時候摧毀掉這裡的Boss - 主菜

遺憾因為廚房出現些小誤會, 導致我們的主菜不能同上, 經理趕忙向我們致歉, 沒關係吧.. 先品嚐已到的兩款主菜.

烤爐魚口感不錯, 不會把魚肉弄得太乾, 還能吃到一點肉汁; 配菜的車厘茄顏色鮮艷; 置底的馬鈴薯溶牛油香味略為不足; 整體上不太突出.

燒羊排是三個主菜當中最優勝的一款, 肉質鮮嫩, 迷迭香帶出了羊的肉香, 每吃一口都是享受!!

遲來的烤肉眼排肉質同樣嫩滑, 肉味亦夠濃, 原來不失為另一個可推介的主菜, 但可惜肥肉的比例略嫌過多, 希望餐廳能多加注意.
中間的羊排在三款主菜中拿最高分數!!
到了兔極之期待的甜品時間, 午餐menu祇有兩款選擇, 愛甜的我們當然不能就此收貨, 於是在主餐牌裡再點了一款甜點, 勉強能滿足我們的甜慾了

先試吃屬於午餐menu的Tiramisu, 用玻璃杯盛著的賣相似曾相識, 有點像位於upper house的Cafe Gray Deluxe的慣常裝飾手法; 味道過於偏重奶的方向, 酒味較為弱了一點; 口感不錯, 能平衡乾濕度的取捨; 整體上應該可以做得更好.
酒味再提高一點會更佳
之後品嚐同屬午餐menu的雲呢拿雪糕配焦糖草莓及陳年香醋, 雪糕呈圓柱體的賣相帶點笨笨的感覺, 置頂的雲呢拿籽果涷晶瑩剔透, 增添了一點貴氣; 吃一口試試, 雪糕味道濃郁, 口感軟滑, 唯獨稍稍過甜了一點, 混和著焦糖草莓同吃, 正好中和了過多的甜味; 個人會偏向選擇這款多於tiramisu.
原來稍稍過甜的雪糕, 混和著焦糖草莓同吃, 味道變得剛剛好
最後是主餐牌的朱古力榛子千層酥, 先說賣相, 那藏於拿破崙下面的細長條狀朱古力, 感覺十分突兀, 不但無助美感的表達, 反而有影響食慾的反高潮... 拿破崙皮做得十分香脆, 應記一功; 但味道方面, 無論是千層酥又或是榛子雪糕, 大家的反應都是過甜了, 似乎廚房忽略了香港人的普遍口味...
過甜了...
最後分別點了咖啡, 紅茶, 熱朱古力作結; 三款飲料同樣普通得有點失望... 最初還天真地盼望會否能喝到Chocolate Library 的signature hot chocolate, 我們真的是太傻了... 一同上的petit fours, 味道不過不失, 但不會有特別驚喜.
水準過份普通的餐茶
petit fours 沒有大驚喜
剛於一個多月前試吃了一海之隔位於澳門的"Don Alfonso 1890", 同樣是主打南意大利菜, 很難不拿兩間餐廳作正面比較; 論環境一定是tosca勝一籌, 但在食物方面, 這裡除了意大利麵能和Don alfonso平分春色之外, 其他無論麵包, 前菜, 主菜, 甜品, 甚至飲品和petit fours都跟對方有一點點距離... 當然祇開業了一個多月的tosca, 相信在往後日子仍會有不少進步空間, 對這裡還是充滿期待的!!

仍然會給笑臉評分, 始終fine dining除了食物以外, 還有很多可考慮的因素; 用$398的價錢能在超5星級酒店享受白雲端的明媚風光, 這已經是一個重要原因, 另外意大利麵出色的表現, 也值得加以表揚; 單是以上兩個理由, 已經有再來的動力了!! 要知道上ICC的觀景層需要付一百多元入場費, 為何不選擇邊進餐邊享受美景呢?

是日花了三小時在這裡用膳, 是少有發生的事情, 在不知不覺間我們被舒適的環境催眠了, 完全沒有留意時間的衝動.
每天過著來去匆匆的生活, 是時候學習放慢腳步, 好好享受身邊的每一分精彩了...

$500 (Lunch)
超通透的空間感!!
肉味濃郁的粗通心麵配牛肉醬
自家製意大利麵配紅蝦, 推介之選!!
車厘茄芝士意大利麵亦是不錯選擇
中間的羊排在三款主菜中拿最高分數!!
原來稍稍過甜的雪糕, 混和著焦糖草莓同吃, 味道變得剛剛好
  • 自家製意大利麵配紅蝦
  • 粗通心麵配牛肉醬
2011-04-29 20 views
今日約了朋友第一次來ICC食Lunch, 貪Tosca新開於是試一下. 由9樓坐電梯到102樓好快就到, 耳仔都有D痛, 一出來就有人問你去邊, 怪怪哋.來到Tosca環境不錯, 裝修好靚.首先食頭盆立魚沙律,魚肉很新鮮又彈牙, 配上小小魚子醫及麫條, 感覺很清新主菜点了羊架,好少蘇味, 又鮮嬾, 香口肉汁配上薯蓉, 好正最后点了雪糕, 賣相几特別, 初初以為唔好食, 点知最好食, 麫包好軟滑, 点少少有酒味的Cream,令到這一餐非常滿足.有几會再來試其他菜式.
來到Tosca環境不錯, 裝修好靚.

有几會再來試其他菜式.
2011-04-15
  • 羊架
  • 雪糕
2011-04-17 40 views
滿心期待。酒店未正式開業已經不停打電話去試圖留位,終於在三月定到枱。四月中一開業即刻去,順道慶祝食神生日。 到正日,一路都冇收過電話的reconfirmation, 唯有自己打去to play safe!真係恭喜灑reservation 話冇我地的booking, 需然好有禮貌,但聽得出個語氣質疑緊我地係白撞。仲堅侍話如果有定枱,佢地一定有record、吾會搞錯!仲話已經fully booked, 冇灑枱。我地已經表明枱就一早定咗,mistake佢就made咗,總之佢就諗掂點搞掂啦!一個鐘後仲未覆返有冇枱,唯有又打去吹。回覆係未確應到,大約六點先答到我。真係嬲到爆,當我walk-in客,即係叫我行住等standby. 最好笑仲企圖sell我lobby lounge,話個view仲靚。多謝灑,我未想係102樓食burger住,我要嘅係fine dining呀吾該,如果吾係我洗吾洗成個月前book呀!又一個鐘,終放覆有冇枱。「吾好意思我地好辛苦終於搵到張枱比你,不過吾係你之前book的窗口位,同埋請你六點半來、八點要還枱。」嘩,辛苦灑喎!我諗吾到坐係102樓的中間位同坐係樓下element

又一個鐘,終放覆有冇枱。「吾好意思我地好辛苦終於搵到張枱比你,不過吾係你之前book的窗口位,同埋請你六點半來、八點要還枱。」嘩,辛苦灑喎!我諗吾到坐係102樓的中間位同坐係樓下elements有咩分別。

一吐氣,以爲望村秋水終於等到Ritz Carlton開番,就算冇咗間一級西餐廳,都有間普通貨頂住,話灑都有個靚景。好可惜,真係吾會再考累去,實在不知所爲!
Celebration
Birthday
2011-04-17 73 views
星期六去左Tosca試下佢D晚餐, 去到大堂, 見到好多人, 留心一睇, 見到阿四姨太, 仲同佢同一部電梯上去, 部電梯去到103樓, 要行落一層先到Tosca, 可能都算新開間酒店, 樓下安排有點混亂, 到出左電梯, 人地阿何太即時有人好歡迎甘招呼佢,佢就去左隔離間天龍軒, 我地就等左一陣先有人埋黎問我地做咩.........不過其實都吾係等左好耐.... 入到去見到都係外籍人士居多, 間餐廳樓底好高, 裝修幾grand, 不過就無意大利餐廳果種家庭式嘅溫馨感覺, 基本上成間餐廳每張枱都可以見到維港景, 當然你坐window seat 個景梗係好啲啦; 坐低左之後, 每張枱都有一藍complimentary嘅麵包, 甘呢, 你話好好食又吾係, 即係吾係好熱好軟熟果種, 甘好難食又吾係, 前菜我地叫左一個italian hams selection, 如果要打分數, 十分我比六分, ham 同無花果嗁味好夾; 我地響wine list 叫左支四百幾蚊嘅紅酒, 味道都算宜人, 易入口又吾太dry, 甘嘅價錢算吾錯了, 個買手算做到野了,. 主菜叫左一個石頭焗羊扒配開心果及洋薊同意

主菜叫左一個石頭焗羊扒配開心果及洋薊同意大利燴飯配紅蝦及脆水瓜柳, 老實講呢, 就真係一般啦, 即係你是旦行入SOHO一間餐廳, 啲味都係甘上下, 羊肉係嫰的, 但啲配棻啲味有點怪怪的; 個risotto就ok 啦, 個source 我個人覺得太"杰"了, 而且太creamy......
到左甜品時間, 個gelato同個朱古力榛子千層酥, 一個字講晒, 甜, 真係甜到爆.........
整體而言, 食物質素一般, 不過環境好好, 如果消磨一晚睇下夜景,傾下計甘, 真係一個吾錯嘅選擇; 不過有樣野幾suprise, 就係我男朋友吾係幾飲紅酒的, 甘佢叫左三杯12years old 嘅macallan, 我叫左一枝紅酒, 最尾我地又叫左兩杯bellini, 埋單連埋貼士都係二千五蚊, 以Ritz Carlton黎講算幾抵了, 仲有百幾樓嘅維港景睇

麵包complimentaryd的
Gelato
2011-04-16
Italian Hams Selections
2011-04-13 55 views
當年的The Ritz-Carlton,我幫襯過無數咁多次,是滿載美好回憶的地方。今天,它搬到了九龍這一邊,我也急不及待約好朋友來拜訪。這次我們品嚐的,是意大利餐廳Tosca。在麗思卡爾頓酒店102樓的Tosca,餐廳設計具時尚風格,高處腑瞰維港美景,氣勢磅礡,怡人景觀盡收眼簾。在這個環境,不論中外人士,也禁不住舉機拍攝一番。坐著,透過開放式廚房看到陣容頂盛的廚師團隊埋頭苦幹,為大家準備食物,大概可以知道呢一餐不會令人失望。餐前麵包,一如以往我沒有食太多,只揀了Foccia和脆片來吃。前者仍是熱的,滿有香草的香氣,只嫌味道稍稍咸了一點;而脆片是夠薄夠清脆,十分好吃。據報其他的幾款麵包同樣好食。午餐可以選擇二、三或四個Courses,價錢當然不一樣,而四個Courses既午餐索價都只是$390,以這個地方來說,收費是相當的合理。四人來到,可以把餐廳上的所有東西來勻,實在太令人興奮。水牛芝士蕃茄沙律,蕃茄片、羅勒葉、什菜、水牛芝士層層疊好,賣相精緻。用料是預期中的新鮮,蕃茄鮮甜多汁,什菜味美,又有我至愛的火箭菜,水牛芝士煙韌可口,整個配搭很不錯,絕對係出色既頭盤。煙劍魚沙律同樣是砌得靚靚的

煙劍魚沙律同樣是砌得靚靚的,沙律十分清新,有少許的橙粒,微酸的,蠻開胃。要挑剔的是劍魚味道略為咸了一點,但其實情況也不太嚴重,整體仍是可以接受的。

還有蕃茄洋蔥湯配巴馬芝士,酸酸的好醒胃,裡頭有洋蔥粒豐富口感,而且溫度亦足,亦幾好。

麵條有三款,先講車厘茄及水牛乳清芝士意大利粉,這個賣相比較普通,意粉其實都幾有咬口,不過因為沒配料,吃時感覺幾寡。

自製意大利麵條配紅蝦,又是睇見就想食的。麵條很爽口彈牙,感覺有丁點像中式的全蛋麵,但當然味道是更好。紅蝦鮮甜,尤其是蝦頭的位置,最為好吃,是值得推介的一味。

意大利粗通心麵條,是配上了牛肉碎和肉醬的。麵條幾特別,口感煙煙韌韌,我還是第一次吃;肉碎的調味亦得宜,又有點香草的香氣,跟粗身的通心麵甚為匹配。

主菜有魚牛羊三味,魚是用上鱸魚,火喉控制剛好,魚肉嫩口,魚皮是脆卜卜,有水準;墊底的碎馬鈴薯,薯仔味不很重,反而有點過咸,拖低了整碟主菜的分數。

羊架是燒得香口,肉質不會韌,沒有太重的羊羶味,我挺喜歡。伴邊的菊芋茸也做得不錯。

肉眼扒亦是香口,生熟程度對辦,肉嫩,仍帶點肥,雖然賣相不很美,不過水準亦唔低。

到了最期待的甜品,只有兩款選擇。Tiramisu用個半圓的玻璃器皿盛著,實在靚得過份,質感相當柔軟,亦不會太濕,味道對勁,如果酒味可輕輕的多番些少,會更合心意。

另一款甜品是雲尼拿雪糕配焦糖草莓,服務生把雪糕送上來時,才再把士多啤梨粒倒入去。雪糕混有雲尼拿籽,軟滑可口,很快被我清掉;焦糖草莓,沒半點酸,帶有點點香醋的味道。不過,雖然這款水準唔低,但我更喜歡上次我在8 1/2 Otto e Mezzo BOMBANA吃到的草莓雪葩,不論口味和賣相均更勝一籌。

Petit Fours,亦是精美,有朱古力也有酥皮卷,跟結尾的Cappuccino甚為匹配。

這間餐廳,我會找個晚上再來;這間酒店,肯定會是我經常到訪的地方,或許有機會在這裡的某餐廳跟大家碰面。

或可參考:http://fabricelau.blogspot.com/2011/04/tosca.html?utm_source=BP_recent
2011-04-13 11 views
Interior of Tosca
The much awaited Tosca in Ritz Carlton Hotel finally opens after years of anticipation. However,perhaps the Toscana was almost flawlwss, it is hard for Tosca to beat its predecessor at its infantry stage. We tried the 5 course tasting menu which is priced reasonably at $800. The seared scallop (starter) was slightly over cooked. The pasta with lamb ragout is above average, the turbot fillet was a bit tough and the lamp chop was good but not spectacular. The dessert is a combination of ice cream, panna cotta and a pastry which looks as good as it taste.

Perhaps it takes time for the team to settle down , I decided not to post any food photo so people can judge for themself. However, what was positive was the atmosphere ,which although almost identical to Caprice (designed by the same designer),it does look glamourous and elegant and is perfect for a date or business dinner.

Given the name is just a legend, i will wait a few weeks for it to settle down before returning for another try again.
2011-04-11
$1000 (Dinner)
Interior of Tosca