今日嚟到尖沙咀又試吓我最鍾意嘅素食餐廳💚呢排食得多大魚大肉真係要清吓腸胃🤪 呢間餐廳好處係雖然主打Vegan菜色但係份量豐富而且好有營養🥰非常值得一試⭐️ Banyan 🌴呢款Salad Bowl有Tempeh Hummus同埋茄子🍆健康嘅蛋白同碳水平衡啱啱好💪🏻而且口感好豐富特別用咗印度地道既Amba sauce調味🇮🇳帶芒果嘅酸甜口味好開胃🥭⭐️ Cedar 🎋另外一款Wrap有牛油果同埋烤南瓜🥑口感咬落去好Smooth 但係唔會太膩🎃用上Chipotle Sauce帶微微既刺激感🌶️⭐️ Soup of the Day 🍲今日嘅蘑菇湯真材實料蘑菇香濃郁🍄‍🟫特別加上Flatbread Chips點黎食好香口🫓⭐️ Double Chocolate Walnut Brownie 🍫朱古力味濃郁得來唔會有甜膩嘅口感🤎 食到核桃真正既果仁香🌰⭐️ Lemonade 🍋天然嘅檸檬汁輕輕用蔗糖調味🍬配上薄荷同香茅既點綴好解渴🍀⭐️ Ginger Lemongrass Tea 🍵 香茅茶帶點一絲絲嘅薑味🫚感覺好清新

⭐️ Banyan 🌴

香茅茶帶點一絲絲嘅薑味🫚感覺好清新
Cedar
Soup of the Day
2024-08-13 139 views
素食料理又多一間選擇,本身都有分店,重慶大廈亦有,坐落地下food count 位置有招牌沙律、酸種捲餅是日例湯 – 蘑菇湯每日例湯都不同,本日係蘑菇湯,將大量蘑菇攪拌碎,每啖都有粒粒蘑菇,有濃郁香氣,沒有加任何香料,味道清甜酸種捲餅 – CEDAR(牛油果、椰菜、香烤南瓜、醃紅洋蔥、墨西哥辣椒醬)結合了牛油果、椰菜、香烤南瓜、醃紅洋蔥和墨西哥辣椒醬,展現出豐富的口味和層次,牛油果帶來濃郁奶香,椰菜清脆甜美,香烤南瓜綿密甜蜜,紅洋蔥則帶來酸甜爽口,配上墨西哥辣椒醬沙律碗 - BANYAN(烤天貝、香炸茄子、烤鷹嘴豆蓉、椰菜、蕃茄片、印度岩巴醬)包含烤天貝、香炸茄子、烤鷹嘴豆蓉、椰菜、蕃茄片和印度岩巴醬,呈現出多樣風味的完美結合,從烤天貝的鮮甜到香炸茄子的香脆,再到烤鷹嘴豆蓉的濃郁和印度岩巴醬的香辣,每個配料都散發獨特風味。香茅薄荷檸檬特飲香茅散發清香,薄荷帶來涼爽感,檸檬酸甜,味道清新,是解渴之選。
有招牌沙律、酸種捲餅
是日例湯 – 蘑菇湯

酸種捲餅 – CEDAR
(牛油果、椰菜、香烤南瓜、醃紅洋蔥、墨西哥辣椒醬)

沙律碗 - BANYAN
(烤天貝、香炸茄子、烤鷹嘴豆蓉、椰菜、蕃茄片、印度岩巴醬)

香茅薄荷檸檬特飲
2024-08-08
2024-03-20 374 views
#fafafoodblog素食 #fafafoodblog尖沙咀🍴treehouse platter 148 蚊 with grilled tempeh 好新鮮既蕃茄 紅椒 菜 豆蓉 素肉丸 鷹咀豆蓉 仲有厚得黎有口感既薄餅 佢個醬汁帶 d花生香味 同薄餅好襯 🥬🍅 好正🍴pine regular sourdough 78 蚊用薄餅皮包住既餡卷 有新鮮青瓜同蕃茄 🍴lemonade 40 蚊🍋香芧加檸檬 整成既 lemonade甜酸度適中#素食 #齋 #青瓜 #蕃茄 #鷹咀豆 #檸檬 #肉丸 Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#treehouse 尖沙咀彌敦道36 至44 號重慶大廈地庫s28 號鋪~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog尖沙咀====================
🍴pine regular sourdough 78 蚊
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#treehouse
尖沙咀彌敦道36 至44 號重慶大廈地庫s28 號鋪
~~~~~~~~~~~~
====================

2024-03-16
2024-08-15 18 views
🍄‍Soup Of The Day🍄‍當日嘅湯就係蘑菇湯,非常濃郁,飲嘅時候仲會有粒粒蘑菇嘅口感!Banyan可以自己揀餡料,diy鍾意食嘅combo。而我揀咗 signature裏面嘅 Banyan,味道好豐富,亦都好多餡料,份量十足。餡料味道同口感層次豐富,用左唔同 herbs 去調味。例如:紫椰菜🥬、茄子🍆、心形既天貝都好有驚喜。仲有蕃茄 🍅、鷹嘴豆泥配上amba sauce帶有少許薑黃汁食落有啲辛辣嘅感覺,🥭芒果口味酸酸甜甜嘅醬汁真係好開胃!Cedar🌯選用有機全麥製作出嚟嘅Sourdough Flatbread,感覺更加健康🌯外皮係麥味重嘅sourdough,口感煙靭又厚身之一,卷物都係揀咗餐廳嘅signature-Cedar有有羽衣甘藍🥬,醃紅洋蔥🧅、椰菜、牛油果🥑、烤南瓜🎃,食材新鮮好豐富!😆,靈魂墨西哥辣椒醬🌶️,煙燻墨西哥辣椒醬嘅惹味香辣,食完真係好滿足!🫔🍋Lemonade🍋 (Cold)薑味再加上香茅嘅味道真係會有味上嘅衝擊,但係同呢個卷物好夾!清新嘅味道令成個餐感覺更加輕盈!Macadamia Chocolate Chip Cookie 🍪無論口感同賣相都同Mrs
🍄‍Soup Of The Day🍄‍

Cedar🌯

🍋Lemonade🍋 (Cold)

無論口感同賣相都同Mrs. field好相似,而且無咁甜,做到又好味又健康👍🏻
2024-08-06 45 views
My favourite salad bowl in Treehouse🌳呢間之前有介紹過😛有多間分店💖最愛自選salad bowl❤️啖啖都係自己鍾意嘅配料✌🏻沙律菜🥗醃紅洋蔥🧅必食厚切番薯條🍠櫻桃番茄🍅酸瓜🥒醬汁:橄欖香檸醬飲品:Ginger Lemongrass 呢個組合大概130卡路里❤️未計醬 適合減重嘅朋友✌🏻
呢間之前有介紹過😛有多間分店💖
最愛自選salad bowl❤️啖啖都係自己鍾意嘅配料✌🏻
沙律菜🥗醃紅洋蔥🧅必食厚切番薯條🍠櫻桃番茄🍅酸瓜🥒
醬汁:橄欖香檸醬
飲品:Ginger Lemongrass
呢個組合大概130卡路里❤️未計醬 適合減重嘅朋友✌🏻
天氣咁熱,放工做完Gym最岩就係食餐高蛋白素食餐去增肌一番估唔到重慶大廈附近有間新商場慶方,搭電梯落地庫Food Court 就見到呢間新派素食餐廳TREE HOUSE有別於傳統中式素餐,樹屋走西式路線,Menu主要分為前菜、沙律、Burger 、捲餅、甜品,當中沙律同酸種麵包可以自選材料同一般商場food court 相似,搵好枱落左單之後,拎住餐到響鈴等到響起紅燈就取餐等左15mins就有得食,算快。沙律Cedar 餐廳精選沙律之一,材料有羽衣甘藍,醃紅洋蔥、椰菜、牛油果、烤南瓜,食材新鮮,靈魂墨西哥辣椒醬,少少香辣味,過癮是日餐湯係暖笠笠既椰菜花湯,飲落椰菜花味超濃,配埋面頭墨西哥脆脆食主食TUNDRA BURGER就咁睇已經覺得個包好似幾有內涵,原來材料唔惹少,包括:香烤南瓜五穀漢堡、蕃茄、紅洋蔥、純素芝士、生菜、香草醬,材料合埋有兩個人頭咁高,高蛋白高纖,超飽肚甜品夏威夷朱古力曲奇,估唔到餅底食落軟身,加埋朱古力碎同夏威夷果仁脆脆口感,又軟又脆,幾有驚喜Lemonademint 同檸檬兩種清爽材料,酸酸甜甜既味道絕對係夏日消暑之選

天氣咁熱,放工做完Gym最岩就係食餐高蛋白素食餐去增肌一番

等左15mins就有得食,算快。

沙律Cedar

是日餐湯
係暖笠笠既椰菜花湯,飲落椰菜花味超濃,配埋面頭墨西哥脆脆食

主食TUNDRA BURGER

甜品

2024-07-27
Dining Offer
Tasting Event
  • 夏威夷果仁曲奇
  • Lemonade
2024-04-27 139 views
今日嚟到尖沙咀食treehouse,其實已經唔係第一次食,但尖沙咀呢間就係第一次試,開咗唔係好耐,好似foodcourt形式落單再慍位坐。對於treehouse嘅感覺,我覺得就係健康同環保,想食素都會諗起佢。Forest素漢堡 HKD 118 轉餐 + HKD 60 - 唔好以為素食漢堡就會比肉漢堡差,依個係我食過最好味嘅素漢堡!係好食嘅!比牛肉漢堡特別,佢用烤磨菇紅菜頭代替平時嘅肉,再加上甜椒、蕃茄、紫洋蔥、醬料等,包係酸種麵包,感覺健康!轉餐多左個湯,今日係南瓜湯,都幾濃,好夠熱,飲落好舒服!仲有香茅薄荷檸檬汁,檸檬汁加埋香茅味道多d 層次!Cedar 沙律碗 (配四種混合穀物) HKD 88 - 因為唔想食成碗生冷野,轉左飯,加埋配料牛油果、香烤南瓜、椰菜、墨西哥辣椒醬,味道都幾好,不過我會比較喜歡捲餅😁夏威夷堅果朱古力曲奇 HKD 45 - 素食曲奇比普通曲奇鬆軟,幾甜下同埋有口感。

2024-03-20 143 views
重慶大廈隔離開咗一間新嘅地下商場。入面有啲似food court。有唔同菜式嘅餐廳,仲有枱凳可以坐。靜靜哋坐得幾舒服。Banyan $148呢個係沙律碗,所有嘢都好新鮮。入面啲沙律菜有幾款:羅馬生菜、羽衣甘藍、椰菜、紫椰菜 仲有啲都講唔出名。上面有兩件烤天貝,呢個都係我第一次食,係由豆發酵而成。亦都有兩大件香炸茄子,同埋鮮番茄。亦有鷹嘴豆蓉,食落有香蒜味。升級變餐嘅話就可以有埋一碗是日口味湯同埋飲料。我嗰日個湯係南瓜湯。湯非常濃稠,而且有濃郁南瓜味,打到非常順滑,上面亦加咗兩塊脆片增加口感。Cedar $78呢個係卷餅,入面都有豐富嘅沙律菜。亦有牛油果,烤南瓜,醃紅洋蔥。食我酸酸地好開胃,而且佢有個墨西哥醬有少少辣味,加埋食落好fresh,亦都好健康。

Banyan $148

Cedar $78

2024-03-18 213 views
最近食得比較油膩,食得太多肉,想食得健康清淡一點,係尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈隔離地庫慶方Heath揾到一間新開的素食外賣店叫樹屋,主打酸種捲餅、沙律碗、素漢堡、薄餅、拼盤、果汁等天然健康食品,睇餐牌仲有大量健康配菜可自由配搭。酸種捲餅Pine $78捲餅以嚴選自家製酵母及全麥麵粉製作而成,補充益生菌及纖維,對腸胃非常有益,即叫即做,餡料扎實飽滿,層次感豐富,吃完一整個後亦會感到相當飽肚。材料有純素拉布尼乳酪、中東薩德香料、番茄片、新鮮青瓜、混合橄欖和薄荷葉,多種材料混合,味道層次感豐富,絕不單調。Treehouse Platter $148單是繽紛悅目的賣相已可挑起食慾,沙律大大盒,含有高膳食纖維,甚有飽足感,腌什錦蔬菜和雜錦沙律菜嫩口之餘水分亦充足,清爽輕盈無負擔,令人胃口大開。酸種捲餅蘊含高乳酸菌,天然抗氧化,升糖指數較低。香烤甜椒,甜椒經香烤後,釋放出更多甜味。烤天貝,一種印尼的發酵食材,質感超彈牙,很有肉感。炸鷹咀豆波波,鷹咀豆含胺基酸,炸後酥脆好味。烤香蒜鷹咀豆蓉配茄子沾醬,口感滑順,中東芝麻醬,質感細膩。另外點了香茅薄荷檸檬汁$40飲品混合了檸檬、原甘蔗糖、薄荷和
酸種捲餅Pine
酸種捲餅Pine $78
Treehouse Platter
Treehouse Platter $148
另外點了香茅薄荷檸檬汁$40
飲品混合了檸檬、原甘蔗糖、薄荷和香茅,入口清涼,酸酸甜甜,清爽又開胃。
2024-03-18
酸種捲餅Pine
Treehouse Platter
2024-03-13 106 views
酸種卷餅套餐 $78+60叫左個cedar 卷餅,材料有牛油果、香烤南瓜、椰菜絲、醃紅洋蔥同埋墨西哥辣椒醬。牛油果同南瓜嘅配搭好creamy ,而且味道方面互相補足,牛油果提供口感而南瓜甜甜去令到卷餅好美味。墨西哥辣椒醬唔會太辣,小小辛辣味愈食愈過癮。沙律碗$78Banyan沙律碗材料有烤天貝、香炸茄子、烤香蒜鷹嘴豆蓉、椰菜絲同埋蕃茄片。醬料方面有印度岩巴醬。烤天貝得係將發酵過嘅印度黃豆壓力,扁平塊狀。係減肥嘅恩物,又飽肚之餘亦都提供好多營養。印度岩巴醬係辣辣地,而且又會有一啲芥末嘅味道。香炸茄子唔會太油。但又保留左香口嘅味道。雙重朱古力合桃布朗尼$50 布朗尼朱古力味道好濃烈,而且食落去仲會食到淡淡嘅椰子油香味。每一啖都食到合桃,真係真材實料。
酸種卷餅套餐 $78+60

沙律碗$78

雙重朱古力合桃布朗尼$50
2024-03-12 94 views
小店提供各款酸種捲餅、沙律、素漢堡、Pizza、精選拼盤,加$60仲可以升級做All-day combo套餐,可選是日餐湯或炸蕃薯薯條和雜菜沙律+香茅薄荷檸檬汁或天然有機茶一杯。Soup of the day:蘑菇湯味道濃郁,幼滑細膩。素漢堡Forest:小店選用酸種麵包,能增加飽肚感和穩定血糖,漢堡扒用烤蘑菇紅菜頭蓉製成,配料有香烤甜椒、生菜、蕃茄、紫洋蔥、純香蒜奶油醬,滋味有層次。樹屋精選沙律Cedar:沙律菜新鮮爽脆,配料有牛油果、紫椰菜、香烤南瓜、醃紅洋蔥、羽衣甘藍,撈墨西哥辣椒醬,惹味無窮。夏威夷堅果朱古力曲奇:自家烘焙,加左好多堅果和朱古力粒,咬下去係鬆軟口感。總結,食物質素高,製作出色,最適合和我一樣鍾意食素既朋友來品嚐。

Soup of the day:蘑菇湯味道濃郁,幼滑細膩。

Type of Meal
Lunch
  • 素漢堡Forest
  • 樹屋精選沙律Cedar
  • 夏威夷堅果朱古力曲奇
2024-02-21 145 views
Good start of a day:Green Breakfast1️⃣ TreeHouse Platter🔹flatbread:暖暖的,軟熟,唔會乾,食落有麥味,仲有天然herbs👍🏻🔹香烤甜椒:好鮮甜,好有天然椒甜味,fresh🔹 烤天貝:口感 軟熟、唔會油膩,朋友話好食過自己在家中煎❗🔹 炸鷹咀豆波波:口感 外脆 內軟,好啱唔太鐘意食鷹咀豆嘅人😉🔹 腌什錦蔬菜:唔會有辛辣、草青味,味道有驚喜❗🔹 烤香蒜鷹咀豆蓉 同 茄子沾醬:味道一啲都唔寡❗🔹 什錦沙律菜:十分fresh🔹 中東芝蔴醬:口感好 rich,🉑 add 落 沙律菜,令味道更豐富2️⃣ PINE Flatbread🌯(regular)🔸酸種捲餅包住:青瓜🥒、番茄片、薄荷葉、混合橄欖:mixed 一齊,味道好夾3️⃣ Hot Ginger Lemongrass Tea🔸幾啱我地口味☺️,Ginger Lemongrass 味淡淡透出來,唔會苦澀

1️⃣ TreeHouse Platter

🔹香烤甜椒:好鮮甜,好有天然椒甜味,fresh

🔹 腌什錦蔬菜:唔會有辛辣、草青味,味道有驚喜❗

🔹 烤香蒜鷹咀豆蓉 同 茄子沾醬:味道一啲都唔寡❗

🔹 什錦沙律菜:十分fresh

2️⃣ PINE Flatbread🌯(regular)

3️⃣ Hot Ginger Lemongrass Tea
Type of Meal
Breakfast
  • TreeHouse Platter
重慶大廈隔離最近有個新嘅food court有好多店舖,可以自己搵位食素漢堡Forest有別於其他漢堡飽,個飽係以酸種麵包製成,好煙韌!平時多數係食酸種多士但今次係漢堡好特別!烤蘑菇紅菜頭漢堡配上茄子沾醬,厚厚的帶有平時食牛肉漢堡扒既口感,完全唔覺自己食緊素,配上特調茄子沾醬加點味道,而蕃茄生菜則為成個漢堡帶點清新既感覺!另外加左$轉套餐,有炸番薯薯條同雜菜沙律配lemonade,炸番薯薯條,新鮮炸起脆卜卜,蕃薯好甜好好食!Lemonade好清新清爽,微甜帶有點薄荷香味!另外都叫左個salad bowl,紅菜頭,牛油果,羽衣甘藍,南瓜,生菜,椰菜絲,材料十分豐富,要讚一讚紅菜頭非常甜!最後當然要食返個甜點!夏威夷堅果朱古力威化曲奇,用左椰子油,小麥粉,原糖,豆奶等整成,十分健康,而且焗到好脆好重朱古力味,食哂成塊都無咁大罪惡感!
重慶大廈隔離最近有個新嘅food court
有好多店舖,可以自己搵位食

素漢堡Forest

烤蘑菇紅菜頭漢堡配上茄子沾醬,
炸番薯薯條,新鮮炸起脆卜卜,蕃薯好甜好好食!

Lemonade好清新清爽,微甜帶有點薄荷香味!

另外都叫左個salad bowl,

要讚一讚紅菜頭非常甜!

最後當然要食返個甜點!
夏威夷堅果朱古力威化曲奇,

用左椰子油,小麥粉,原糖,豆奶等整成,
十分健康,而且焗到好脆好重朱古力味,
食哂成塊都無咁大罪惡感!