2016-11-16
早前好友去完日本✈️返黎送左盒辻利茶舗既手信比小妹🎁,我地食過都覺得超正啊✨!不久之後就見到辻利茶舗系香港開店既消息,真系好令人期待啊😃~有抹茶既地方就有小妹😎!今日終於拉埋抹茶控朋友I黎試下呢間日本老字號🇯🇵既抹茶甜品👯。我地大約5點🕔到達,未到放工時間,吾算太多人😝。不過當日機器有d故障同印吾到單👀,前面排緊隊既食客(其實得1個)又買好多野💰,小妹都等左5-10分鐘先買到啊😕...店鋪入面有個corner擺放左日本傳統茶道用具,好和風啊💛~順帶一提,店舖堂食位置不多,只有1排。我地叫左2款甜品share黎食,先講IFC限定窩夫新地(抹茶+牛奶紐紋)($78),難得有香港限定🇭🇰既甜品,當然要捧場啦~雪糕味道我地要左mix既,因為牛乳雪糕用左北海道濃厚8.0牛奶🍦~哇!8.0牛乳超香奶味🍼,甜度適中,做得非常出色啊😋!抹茶雪糕又香又濃🍵,而且冇苦味。雖然冇回甘,但抹茶味都夠濃🌿,食得出系上等既抹茶粉做架👍🏻!除左雪糕,個新地仲有d抹茶脆脆、白玉🍡、抹茶啫喱、卷蛋同埋紅豆蓉😆。抹茶脆脆同幼滑既雪糕口感截然不同,但放埋1齊效果又吾錯喎👏🏻~系以上既配料之中,小妹最愛白玉❤️,口感軟糯又煙靭😇
有抹茶既地方就有小妹😎!今日終於拉埋抹茶控朋友I黎試下呢間日本老字號🇯🇵既抹茶甜品👯。我地大約5點🕔到達,未到放工時間,吾算太多人😝。不過當日機器有d故障同印吾到單👀,前面排緊隊既食客(其實得1個)又買好多野💰,小妹都等左5-10分鐘先買到啊😕... 店鋪入面有個corner擺放左日本傳統茶道用具,好和風啊💛~ 順帶一提,店舖堂食位置不多,只有1排。
抹茶啫喱就充滿抹茶味,吾系太甜,但小妹覺得呢個一般😛。卷蛋裡面既cream吾多,不過蛋糕非常spongy,如果d cream多d就好喇😗!紅豆蓉就咁食會好甜,不過加埋雪糕1齊食就啱啱好喇😉~食到最後就系個窩夫cone,個cone吾算好脆,而且部份已經比雪糕浸林左,但個人覺得咁樣仲好食啊😙! P.S. IFC造型既匙羹好特別🍴,質地亦吾系易爛個種,洗乾淨之後小妹帶左佢返屋企啊♻️~