2022-01-15 345 views
第一次黎呢間餐廳呀,店員好nice好鐘意呢度❤️蟹肉蟹膏卷食落真係有鮮味,見到啲蟹肉真係吾少👍🏻 中間包住牛油果,好味呀😋日式煎餃子煎得好靚,底部金黃色夠香脆👅 咬開肉汁都吾少,吾錯😉日式炸豆腐熱辣辣,一切開就見到入面又白又滑既豆腐😍 加左明太子同木魚絲,好惹味啊👍🏻
第一次黎呢間餐廳呀,店員好nice好鐘意呢度❤️

2021-11-13 132 views
依日行完元創坊有點肚餓了~想食日本野嘅男朋友見到有日本餐廳就想入去試一試😆一入到去有種日式居酒屋嘅感覺,黃光令到成間餐廳感覺都變得溫馨~首先我地點左個日式炸豆腐,豆腐炸得外脆內軟,因為浸係啲醬油汁入面,所以個外層都掛左汁,好正!另外我地都點左個日式煎餃,咬落有肉汁,一啖一隻👍🏻👍🏻我地仲點左個油甘魚鮫,因為出面好少見依款菜式,出於好奇點左黎試下,本身以為無咩肉食,點知原來收埋左勁多魚肉,魚肉好嫩滑同充滿油脂,送酒一流!食食下冷烏冬都上枱喇~烏冬彈牙,配埋高湯一啲都唔寡,反而愈食愈鮮!😋👍🏻食完冷烏冬就想食下啲熱嘢,所以點左兩碗茶碗蒸,茶碗蒸好滑,入口即溶,食落充滿海鮮嘅鹹香!推薦推薦!!

另外我地都點左個日式煎餃,咬落有肉汁,一啖一隻👍🏻👍🏻

2021-11-02 119 views
經朋友介紹,嚟到中環依家CP值高嘅日式居酒屋。日色嘅裝修同佈置,令人感覺真係去咗日本一樣,而且座位寬躺舒適。牆上更有唔少經典嘅日劇、動漫等海報,勾起唔少童年回憶,打卡一流!午市套餐選擇多,而且價錢適中,CP值高。築地一口和牛丼定食依個和牛丼與眾不同嘅地方在於加入左大量菇菌,令到整體味道唔會單調,又冇蓋過和牛嘅味道,做到互相襯托。和牛粒牛味濃郁,肉質細嫩肥美,油脂分布平均,肉汁喺口入面不斷爆發,每一口都好滿足! 原條蒲燒鰻魚飯定食原條鰻魚有成隻碟咁長,賣相相當震撼,而且非常厚身肥美。表面燒至微微香脆,散發淡淡炭火香味,但入面嘅肉身則爽彈有口感,醬汁經過師傅秘製,稠身且味道濃郁,甜到剛好,加埋蛋絲同漬物,送飯一流。

午市套餐選擇多,而且價錢適中,CP值高。

築地一口和牛丼定食

原條蒲燒鰻魚飯定食
2021-10-31 77 views
今日喺中環做開野,晏晝諗吓諗吓想食下日本定食,所以搵咗間幾有特色嘅日本嘢試吓🤩入到舖頭見到好多動漫嘅海報,老闆一定係日本動漫迷🤭——————🐽 築地一口和牛定食估唔到中環咁嘅價位可以食到咁抵食,咁大碗嘅定食,一口牛入口好濃牛味,廚師特登落咗不同嘅雜蘑一齊炒,再加埋溫泉蛋一齊食真係好夾🐽 原條蒲燒鰻魚飯定食$100左右就可以食到原條嘅蒲燒鰻魚飯,鰻魚入口即溶,配上蛋絲令整啲飯唔會太單調,同埋份量真係好多🤤

——————

🐽 築地一口和牛定食

🐽 原條蒲燒鰻魚飯定食
同朋友都鍾意周圍去食下唔同日本嘢,前排在中環發現了這間CP值高的日本料理。餐廳佈置好有心思,貼滿日本海報,主打各款日式料理,環境舒適之餘,好似暫時遠離中環,去了日本居酒屋relax下🏮有張海報更加係我最鍾意、最有回憶嘅千與千尋😍和朋友點了幾款日本料理,每款都幾用心,精緻。🍣蟹肉蟹膏海之卷真的非常多「蟹」字頭,鮮拆蟹肉與蟹膏撈在一起,配上蟹子,口感好好之餘味道好鮮甜,配上下面的軟香牛油果和青瓜,配搭得非常好。值得一讚的是,壽司飯份量適中!🐟鹽燒油甘魚鮫煎到好香,肉質嫩滑,加上檸檬後味道鮮甜,食材幾好!特別欣賞他們的醬料配搭,酸酸甜甜的調和了油甘魚肉的膩感。🐔唐揚炸雞的雞肉香嫩,而且每一件都好多肉,份量十足😋個人覺得日本紫薯餅食必食的款式,真的非常獨有及有心思。紫薯餅入面的紫薯蓉香滑,甜度適中,還夾了粟子粒粒,口感一流,有機會要再來食。🥟日式煎餃子的餃子皮薄香脆,配搭酸酸的醬料,格外開胃非常欣賞他們每款食物都配了特色醬料,食品製作也好有心思,真係是中環難得的高質得來CP高的日本餐廳

唐揚炸雞

🐔唐揚炸雞的雞肉香嫩,而且每一件都好多肉,份量十足

日本紫薯餅

日式煎餃子

🥟日式煎餃子的餃子皮薄香脆,配搭酸酸的醬料,格外開胃

日本紫薯餅
2021-10-28 50 views
築地日本料理 (結志街)地址: 中環結志街46號地下電話: 254238022年都無得出去旅行啦,好掛住家鄉日本呀!沒有女朋友糾纏既一晚,係中環聞說有間宅男老闆開既居酒屋,就來享受下一人時光。佢本menu 真係圖片精美兼好多野,想念日本時把美食收進胃中當去了一轉日本。多點幾類食物才對得起自己!想要有湯落肚,店家介紹烏冬。 烏冬拿捏得好,不要煮過時間發漲,才能嚐到彈牙同麵粉香。日式冷烏冬倒有點驚喜,湯底原來係用木魚煮出來,配以簡單波菜、紅蘿蔔、木魚碎,淡淡的咸香非常配合嫰滑既烏冬。。今日想來點熟食,先點了一串燒豬頸肉,油脂均衡的豬肉,被灑上一層七味粉來燒,上碟時已香氣撲鼻。食之前落點檸檬汁,正好與肉汁取得了平衡。再來一份日式煎餃子,沒有煎得太焦,味道與其他日式餐廳分別不大。餐廳都有供應刺身及壽司,可惜是日腸胃欠佳,惟有擇日再來。外門面平平無奇,但內裡果然貼上眾多日漫、日劇海報,加上轉播著不同的同漫歌曲,實在有趣
築地日本料理 (結志街)
地址: 中環結志街46號地下
電話: 25423802

餐廳都有供應刺身壽司,可惜是日腸胃欠佳,惟有擇日再來。

外門面平平無奇,
2021-10-27 42 views
呢間日式小店二樓牆上貼滿左日劇海報,作為半個日劇迷嘅我d回憶真係返哂嚟蟹肉蟹膏海之卷唔使郁手就可以享受到蟹肉和蟹膏嘅咸鮮, 岩哂懶人,再配上味道清新的牛油果反卷,感覺好清新~唐揚炸雞應該係去居酒屋嘅必點下酒菜, 新鮮炸起嘅一口炸雞咬落去好juicy, 一點也不膩口。外酥內軟,保留肉汁原味,非常適合配酒!鹽燒油甘魚鮫魚質油脂夠多肥美甘香,連接著魚腩與魚身的位置肉質幼滑, 加上陣陣烤過嘅香味令人好回味~日式牛肉鍋一鍋有齊牛肉、大蔥、蒟蒻絲,鮮冬菇,豆腐同菜,岩哂入秋涼涼地嘅天氣。牛肉蘸着生蛋食特別嫩滑,好味!咁多野食埋單$400都唔使, 簡直係中環人福音

咁多野食埋單$400都唔使, 簡直係中環人福音
2021-10-25
呢間中環居酒屋有各式各樣嘅日本料理,地方細細,俾人幾warm嘅感覺,店員服務態度唔錯,食物抵食,平民美味🤣:-1️⃣「唐揚炸雞🐔($68)」好足料‼️🙉有5大件雞球😳,食落肉質幾滑🍖配蛋黃醬同麻醬沙律🥗~Japanese deep-fried chicken: crispy and savoury, with mayonnaise and sesame sauce salad-2️⃣ 「日式煎餃子🥟($50)」好香口🤣,食落幾juicy,簡單好味~Japanese fried dumplings: perfectly cooked, juicy, quite affordable👍🏻-3️⃣「日式冷麵🍜($60)」係好滑嘅稻庭烏冬,配清甜嘅醬油湯底,食落幾舒服,健康健康🤘🏻~Japanese udon in soba sauce: tasty, refreshing, healthy choice
1️⃣「唐揚炸雞🐔($68)」
2️⃣ 「日式煎餃子🥟($50)」
3️⃣「日式冷麵🍜($60)」
  • 日式煎餃子
2021-10-26 473 views
🌸中上環美食🌸築地日本料理🍱今晚放工我相約了朋友到位於間位於中上環的一間主打日本料理-「築地日本料理」享用晚餐❗小店鋪面裝修精緻❗️客人座位寬敞舒適,餐廳有日本動漫的畫照作特色牆,環境舒適,而且食物CP值高。而餐廳提供的食品是即叫即製❗️我們一行2人共惠顧了以下餐點:1️⃣🌟日式牛肉鍋 日式牛肉鍋份量十足,有多塊肉質鮮嫩的牛肉作主菜,還有香滑雞蛋、粉絲和翠綠蔬菜等配料,配搭餐廳秘制的清甜美味壽喜燒汁,味道相當滋味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️2️⃣🌟鹽燒油甘魚鮫 鹽燒油甘魚鮫魚肉香嫩可口,外皮香脆爽口,䶢味適中,相當惹味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️3️⃣🌟唐揚炸雞唐揚炸雞炸得黃金香脆可口,雞肉嫩滑,外脆內軟,十分滋味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕4️⃣🌟日式海鮮茶碗蒸茶碗蒸熱烘烘上菜,有陣陣清甜蛋香,即叫即蒸,非常清新美味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗總括而言,此餐廳CP值高、環境舒適❗是中上環一帶必到的日式餐廳之選❗
🌸中上環美食🌸築地日本料理🍱

我們一行2人共惠顧了以下餐點:

1️⃣🌟日式牛肉鍋
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️
2️⃣🌟鹽燒油甘魚鮫
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️
3️⃣🌟唐揚炸雞
唐揚炸雞炸得黃金香脆可口,雞肉嫩滑,外脆內軟,十分滋味❗️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕
4️⃣🌟日式海鮮茶碗蒸
賣相指數:⭕⭕⭕⭕
日式海鮮茶碗蒸
🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

2021-10-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
日式海鮮茶碗蒸
中上環一帶有唔少穩世日式小店。今日友人帶左我嚟一間佢經常幫趁嘅日本餐廳。與其話係餐廳,不如話係日式居酒屋。無論裝修定格調,呢度麵滲透著濃厚嘅日式風味!呢度有好多款lunch set選擇,以中環來講性價比極高!呢度一邊播住日本歌,又貼晒日本poster,真係尤如置身於日本嘅居酒屋之中。築地一口和牛丼 - 牛柳粒大大粒而且份量超多,牛柳肉質嫩滑而且牛味香濃。好多餐廳都會煮到好韌好難咬,真係好少食到咁腍嘅牛柳粒。撈埋九州溫泉玉子一齊食,蛋汁香濃拌飯一流!日式豬骨湯叉燒拉麵 - 拉麵採用嘅係曲面,質感彈牙。湯麵配料十分豐富,除咗有流心溫泉玉子之外仲有香蔥、木耳絲同日式魚蛋等。最重要係上枱時熱辣辣,最近天氣轉涼食返碗熱辣辣嘅湯麵好暖胃☺️👍🏻

2021-10-20
Type of Meal
Lunch
2021-10-21 44 views
由上環站出黎,大約行10分鐘左右就到餐廳,上完條斜路之後更加肚餓,決定要叫多啲野食🤣一入到餐廳,見到四周圍貼滿左日式海報,令餐廳充滿日本風味,直頭好似去左日本咁!店員為我地簡單介紹餐廳推薦既食物,我地最後決定叫好出名既一口和牛丼定食同埋原條蒲燒鰻魚飯定食。我本身超中意鰻魚,好期待可以一個人食晒成條鰻魚!定食包左面豉湯,個湯熱辣辣好暖胃,入面有海帶,味道濃郁。接下來就係我最期待既鰻魚飯!鰻魚好肥好厚,長到可以完成覆蓋白飯😍鰻魚上面鋪左蛋絲以及淋左香噴噴既鰻魚汁。鰻魚咬落好彈牙,而且一條骨都冇,鰻魚汁冇蓋過鰻魚既鮮味,值得一試!之後就食左一口和牛丼,除左有和牛,配料有野菌、半熟蛋同香蔥。和牛咬落好juicy好淋,而且味道唔會好鹹,食得出係好新鮮既牛。特別中意隻半熟蛋,半熟蛋配上和牛真係絕配!牛丼份量好大,和牛粒都有至少10幾粒,唔怪之得係鎮店之寶!順帶一提,店員服務好好,好勤力幫手加茶,而且好nice,好主動介紹餐牌🥰🥰

定食包左面豉湯,個湯熱辣辣好暖胃,入面有海帶,味道濃郁。

2021-10-20 42 views
今日決定走轉日本🇯🇵築地☺️行經中環結志街都會被呢間築地門口既居酒屋燈籠🏮吸引住☺️入到餐廳牆身用上好多日本漫畫及木牌寫上各種餐點!完全感受到自己好似去左日本一樣☺️黎到既時間剛好是食晏🙂望望餐牌午市定食有7款選擇🤲我今日就叫左「江户前冷拉麵」定食☺️及外點茶碗蒸🥚第一次食冷拉麵🍜😬配料方面有鮮大蝦🍤义燒條、蛋條、青瓜絲🥒配上師傅以日本🇯🇵正宗技術調較出來甜甜地既冷麵汁與溫泉蛋蛋漿拌食好滋味😆涼涼地食落感覺仲好涼爽😎茶碗蒸裡面有冬菇🍄蛋蒸到剛好又夠滑帶點鮮味🤤呢間居酒屋仲有好多不同壽司🍣刺身、串燒🍢及和食、鍋物等等選擇👍Cp值破高既日本料理☺️下次同埋朋友過黎可以叫多啲食物同飲下sake放鬆下😬

第一次食冷拉麵🍜😬

茶碗蒸裡面有冬菇🍄蛋蒸到剛好又夠滑帶點鮮味🤤

座落於中環結志街的築地日本料理,經過的時候很想試,因為它帶出一種日本古色古香的味道🇯🇵。進店之後,很多集體回憶都回來了。因為掛滿了不同動漫、經典電影的畫報,當中包括《男兒當入樽》、《龍貓》、《火影忍者》等等,而聽着耳熟能詳的日文歌,真的令人很懷念🥰,而且環境也很舒適!餐廳的菜色很多,燒物、炸物、刺身一應俱全,最後我們叫了午市套餐😌。🐮築地一口和牛丼定食分量十足的🍄菇菌和🐮牛肉,溫泉蛋🍳的蛋液加上醬油,每一啖都吃得很舒服,上面鋪着一絲絲紅色的食材吃著有淡淡的辣味,增添整碗飯的風味,份量絕對足夠男士享用。和牛帶有蒜和黑椒味,相當惹味,令人驚喜!🤪🐟原條蒲燒鰻魚飯定食原條蒲燒鰻魚很大條,而且肥美😚,吃入口也感受到它的脆邊,相當用心。鰻魚上鋪了蛋絲,送飯一流☺️。旁邊亦有漬味,非常爽口,增加食慾。而最靈魂是鰻魚汁,撈上飯吃很滋味😄。另外麵豉湯也很足料,充滿油揚、海帶,很濃郁。😻整體來說,餐廳CP值高,每款菜式都具有特色、美味,而它亦甚具情懷,值得推薦👍🏻!

🐮築地一口和牛丼定食

🐟原條蒲燒鰻魚飯定食

另外麵豉湯也很足料,充滿油揚、海帶,很濃郁。😻

2021-10-18 44 views
同事今晚帶左我黎呢間隱世鋪頭仔食日本嘢,話上次試過唔錯!店舖的的骰骰,加埋地道裝修,勁有日本居酒屋感覺!有我好中意嘅千與千尋同龍貓~我地嗌咗2個定食set~原條鰻魚飯同埋拉麵🍜拉面湯底好入味!濃濃嘅豬骨湯,加上肥厚適中嘅叉燒,oishi!而半熟流心蛋都係神來之筆,勁濃蛋味!一啖湯、一啖麵,真係飲下飲下成個湯都見底咁濟~神奇嘅係飲完無口渴感,真材實料!男朋友就叫咗鰻魚飯,原條上真係勁震撼!加上特製燒汁,惹味非常~而且飯量好多,男人都食得飽!抵食之選!😎
同事今晚帶左我黎呢間隱世鋪頭仔食日本嘢,話上次試過唔錯!
店舖的的骰骰,加埋地道裝修,勁有日本居酒屋感覺!

有我好中意嘅千與千尋同龍貓~

我地嗌咗2個定食set~原條鰻魚飯同埋拉麵🍜

神奇嘅係飲完無口渴感,真材實料!

男朋友就叫咗鰻魚飯,原條上真係勁震撼!
2021-10-15 40 views
收工去飲野前搵少少野打個底,同事話蘭桂芳呢間居酒屋趁晚市早段仲未坐滿,可以去試試。由於之後仲要飲野嘅緣故,少少地叫左幾款野食試下,順手打個底等一陣飲野無咁傷。今日試左,清酒煮蜆、燒雞軟骨、同燒鯖魚。清酒煮蜆d清酒唔講得笑,落左重本清酒,飲湯都飲得出清酒味。燒雞軟骨都燒得唔錯,夠乾身,鹽燒味夠突出。鯖魚都燒得夠乾身,呢個價錢有兩大塊,中環黎計算性價比高。另外值得一提呢度有好多日本漫畫poster,營造到一個老式日本居酒屋感覺,非常舒服。
今日試左,清酒煮蜆、燒雞軟骨、同燒鯖魚。
清酒煮蜆d清酒唔講得笑,落左重本清酒,飲湯都飲得出清酒味。
燒雞軟骨都燒得唔錯,夠乾身,鹽燒味夠突出。
鯖魚都燒得夠乾身,呢個價錢有兩大塊,中環黎計算性價比高。
2021-10-11
$100 (Dinner)