2021-03-25
/ ғʀᴏᴍ ᴄᴜsᴛᴏᴍ ᴍᴀᴅᴇ ᴡᴏᴏᴅ ғᴜʀɴɪᴛᴜʀᴇ ᴛᴏ ᴅᴇʟɪᴄᴀᴛᴇ ғᴏᴏᴅ ♡︎ /꧁廿一由八 𝗧𝘄𝗲𝗻𝘁𝘆 𝗢𝗻𝗲 𝗙𝗿𝗼𝗺 𝗘𝗶𝗴𝗵𝘁💛꧂雖然寧死都不願係觀塘番工 不過確實觀塘工廈內有好多寶藏周末無得book位 但打去問嗰時店員話仲有位難得假日有黃店cafe居然唔full當然要去去💛甫入內就聞到陣陣木香 店內主要area都係賣木傢具 間中仲有workshop食完野可以欣賞下啲實木傢私 件件都好型格Afford不了欣賞下都好(;´༎ຶٹ༎ຶ`)☘︎︎ 𝚂𝚌𝚛𝚊𝚖𝚋𝚕𝚎𝚍 𝚎𝚐𝚐 𝚠𝚑𝚒𝚝𝚎 𝚙𝚎𝚜𝚝𝚘 𝚙𝚎𝚗𝚗𝚎 $𝟡𝟝 (+$𝟙𝟝 𝕔𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕗𝕚𝕝𝕝𝕖𝕥)第一次見炒蛋白配長通粉沙律仲可以加雞扒或煙三文魚 高蛋白之選 啱哂gym L雞扒醃得入味 以皮嘅顏色黎睇係煎過 幾香又唔太油 (有人仲偷偷地食埋我摵出黎嘅雞皮🙄)青醬分量剛好 唔會太油又唔乾 (唔好以為青醬好健康 如果落好多油 nuts同芝士blend分分鐘高kcal過白汁啲cream🥲)Pine nuts roast到勁香 我一粒都無浪費( ˘ ³˘)♥︎☘︎︎ 𝙱𝙱𝚀 𝚄𝚂 𝚋𝚊𝚋𝚢 𝚙𝚘𝚛𝚔 𝚛𝚒𝚋 𝚠/ 𝚙
꧁廿一由八 𝗧𝘄𝗲𝗻𝘁𝘆 𝗢𝗻𝗲 𝗙𝗿𝗼𝗺 𝗘𝗶𝗴𝗵𝘁💛꧂
雖然寧死都不願係觀塘番工 不過確實觀塘工廈內有好多寶藏
周末無得book位 但打去問嗰時店員話仲有位
難得假日有黃店cafe居然唔full當然要去去💛
甫入內就聞到陣陣木香
店內主要area都係賣木傢具 間中仲有workshop
食完野可以欣賞下啲實木傢私 件件都好型格
Afford不了欣賞下都好(;´༎ຶٹ༎ຶ`)
第一次見炒蛋白配長通粉沙律
仲可以加雞扒或煙三文魚 高蛋白之選 啱哂gym L
青醬分量剛好 唔會太油又唔乾
☘︎︎ 𝙱𝙱𝚀 𝚄𝚂 𝚋𝚊𝚋𝚢 𝚙𝚘𝚛𝚔 𝚛𝚒𝚋 𝚠/ 𝚙𝚎𝚊𝚛 𝚌𝚑𝚞𝚝𝚗𝚎𝚢 𝚊𝚗𝚍 𝙼𝚎𝚍𝚒𝚝𝚝𝚎𝚛𝚛𝚊𝚗𝚎𝚊𝚗 𝚌𝚘𝚞𝚜𝚌𝚘𝚞𝚜 𝚜𝚊𝚕𝚊𝚍 $𝟙𝟛𝟠
豬肋骨肉質軟冧 好易離骨
但又未至於去到pull pork嗰種無哂口感嘅冧
特別鍾意肉上嘅梨醬 酸酸甜甜又清新 同豬肉好夾 (但我以為係蘋果)
伴碟嘅couscous salad都非常特別
好似係較少見嘅選擇所以試下
奶味偏重 甚至有點蓋過earl grey
如果茶奶比例稍稍調整應該會係個幾清香嘅配搭
☘︎︎ 𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 𝚝𝚘𝚗𝚒𝚌 +$𝟚𝟠
沒有想像中嘅苦 大概用左有糖嘅tonic?
仲飲到少少citrus味
☘︎︎ 𝚂𝚒𝚍𝚎 𝚜𝚊𝚕𝚊𝚍 (𝚒𝚗𝚌𝚕𝚞𝚍𝚎𝚍 𝚒𝚗 𝚜𝚎𝚝)
普通餐廳質素相對失色
雖然唔係用最cheap嘅菜但個Italian vinegar dressing好酸
☘︎︎ 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚘𝚌𝚑𝚒 $𝟛𝟠
又一個特別combo!!
有無見到啲麻糬拉絲♡´・ᴗ・`♡ 好正喔~
不過Lady finger有點浸得太濕
食到尾直頭有灘espresso 係底ಠ_ಠ
而且好似係無蛋版( ・᷄ὢ・᷅ )唔夠香
BTW佢好似貓糧罐罐 仲係用貓掌匙羹ฅ^•ﻌ•^ฅ
小提醒: 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚘𝚌𝚑𝚒罐罐只在周末供應❣︎
💰人均消費 : $𝟙𝟟𝟘
💬 實在不明白此水準之上仲要黃嘅cafe何解會周末都唔full house 雖說價錢不特別吸引 不過氣氛舒服而且料理設計用心有水準啊
🦦ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 7.5/10
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
📍 廿一由八 (觀塘)
觀塘鴻圖道59號鵬光大廈11樓