2024-09-07 504 views
係尖沙咀睇完牙,又搵下附近有沒有餐廳可以食個快飯,之前記得呢間餐廳都幾多人推介,今次就試試我揀咗香煎脆邊蛋肉餅飯和樽仔奶茶。樽仔奶茶,茶味都幾好,不過冇乜甜味,我本身比較鍾意甜少少,所以我就覺得麻麻地。香煎脆邊蛋肉餅飯,蛋係幾脆,隻蛋都幾流心,不過冇乜蛋味,豉油幾好,甜甜地,肉餅好似煎過,不過唔夠香口。以呢個價錢嚟講,整體就普普通通,唔算難忘😅不過揀咗嘢食,先見到有麻辣叉燒撈麵,呢個有啲吸引我下一次嚟試,希望下一次唔好令我失望🤣

2024-09-07
Type of Meal
Lunch
2024-08-17 733 views
十分貴,每份食物也很細份,適合厭食者來吃。4粒味道像從雪藏櫃拿出來的小籠包就承惠$40,即$10 一粒,但完全沒有質素可言。咖央多士更不用說,薄得像紙一樣,輕輕咬下就吞了。樽仔奶茶沒有茶味,也沒有奶味,承惠$25,享負盛名奶茶的太興也不用$20一杯啊!這間餐廳只適合做遊客生意,因為普通一支水也承惠$12,問侍應他也只會叫你買水。一直在香港土生土長,眼見餐廳質素每況愈下,深感可惜,但歡迎遊客多來這間餐廳幫襯的,因為他是做遊客生意的。
十分貴,每份食物也很細份,適合厭食者來吃。
咖央多士更不用說,薄得像紙一樣,輕輕咬下就吞了。
食lunch 同事仔話帶我試新野呢間係尖沙咀棉登徑嘅小店裝修地道港式大牌檔木紋槢凳 走懷舊80年代feel🥢香煎脆邊蛋肉餅飯雞蛋煎到燶邊肉餅亦都很鬆脆🥢香茅雞扒飯可以選擇加豬油渣桂花烏龍冷泡茶🧋價錢大眾化 大約$40碗飲品另計平過又乾淨過食茶餐廳🍀🍀下次要試吓尖沙咀店獨家的【豉油麻辣叉燒豬油撈麵】☘️☘️
食lunch 同事仔話帶我試新野

🍀🍀
下次要試吓尖沙咀店獨家的【豉油麻辣叉燒豬油撈麵】
☘️☘️
2024-08-07 844 views
兩草(尖沙咀)尖沙咀棉登徑7號地舖聽個名就知係食平嘢,糧尾又要出街食飯,呢間就最好不過,嘢食好味,價錢又親民👉香茅雞扒飯💰$40😋😋😋😋.7/5雞扒醃得好入味,食菅好重香茅味,肉質嫩滑,雞扒肉汁同特調過嘅醬油,流入飯度,粒粒都吸哂啲精華,食唔停口👉胡椒肉骨茶💰$38😋😋😋😋.7/5聞到好濃藥材味,一飲就知好足料,連啲肉都煲到好入味,仲有陣陣胡椒味,飲完好暖胃,冬天飲最適合👉淨米粉💰$20😋😋😋😋.7/5原本胡椒肉骨茶湯米,但怕個米粉會溝淡咗個肉骨茶,所以都係分開叫👉淨肉餅💰$22😋😋😋😋.8/5肉餅係香煎過,面層煎到金黃色,食落好香口,肥瘦均勻,肉質嫩滑,有口感,送飯一流👉脆邊蛋💰$10😋😋😋😋.9/5對任何蛋都抗拒唔到,呢個脆邊蛋真係好出色,個邊又脆又香口,兩隻都覺得唔夠喉回頭:yesyesyes!咁平靚正嘅嘢食,真係可以做飯堂
兩草(尖沙咀)

😋😋😋😋.8/5

👉脆邊蛋
💰$10
😋😋😋😋.9/5

回頭:yesyesyes!咁平靚正嘅嘢食,真係可以做飯堂
2024-07-30 732 views
今日去咗尖沙咀K11附近嘅棉登徑一間好受歡迎嘅港式茶餐廳兩草食返餐貼地餐點。餐廳以港式大牌檔元素作裝橫,坐位數量不少。我哋先叫咗兩杯樽仔奶茶 $25.00 同檸檬薏米水 $22.00飲住先。再試一試佢哋嘅滑蛋叉燒飯 $40.00,份量都幾大,滑蛋夠滑溜,叉燒亦幾好味,切細個嘅叉燒同滑蛋炒埋一齊好方便食用。叉燒撈麵 $40.00個撈麵好有咬口,個汁都幾夠香。再叫多個小籠包胡椒湯 $40.00,小籠包有四隻,裡都係會爆汁嗰隻包,湯頭就係用胡椒豬肚湯做,非常香濃。再嚟多個蛋炒豬腸粉 $27.00,夠晒香口,又軟綿綿,食唔停口。最後再叫碟秘製豉油菜心 $18.00。
餐廳以港式大牌檔元素作裝橫,坐位數量不少。
叉燒撈麵 $40.00個撈麵好有咬口,個汁都幾夠香。
蛋炒豬腸粉
最後再叫碟秘製豉油菜心 $18.00。
蛋炒豬腸粉
人氣『兩草』在尖沙咀開了分店啦,CP值超高,今次幾個人一齊去食可以貪心試多幾款,仲有好多招牌菜式下次再食😍✿ 必試尖沙咀店獨家的【豉油麻辣叉燒豬油撈麵】,唔太辣但又好惹味!✿ 【滑蛋叉燒飯】女生們表示最喜歡叉燒切細,更容易入口!✿ 【香煎脆片蛋肉餅飯】蛋黃+豉油撈飯簡直絕配,肉餅亦大份抵食!✿ 【蛋炒豬腸粉】必沾辣椒醬,絕對食唔停口!✿ 【小籠包胡椒湯】意外地呢兩種配搭幾夾!餡料新鮮,外皮不厚,浸在胡椒湯內一段時間都沒化開~✿ 【招牌炸雞翼】好邪惡,味道帶點鹹香,一定要趁熱食!✿ 【咖央多士】推薦俾喜歡多醬人士!全人手薄切麵包,再加夾心層的咖央+牛油,可以食到啖啖醬!✿ 仲有大大瓶飲品都是新鮮自家製!⋯⋯⋯⋯ 𝕞𝕪 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣 ⋯⋯⋯⋯𖤣 豉油麻辣叉燒豬油撈麵(尖沙咀店獨家)𖤣 滑蛋叉燒飯($40)𖤣 香煎脆片蛋肉餅飯($42)𖤣 蛋炒豬腸粉($27)𖤣 小籠包胡椒湯($40)𖤣 招牌炸雞翼($27)𖤣 咖央多士($25)𖤣 羅漢果水($22)𖤣 檸檬薏米水 ($22)⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾ Like +分享給愛吃嘅朋友仔啦( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯

✿ 【滑蛋叉燒飯】女生們表示最喜歡叉燒切細,更容易入口!

✿ 【蛋炒豬腸粉】必沾辣椒醬,絕對食唔停口!

✿ 【招牌炸雞翼】好邪惡,味道帶點鹹香,一定要趁熱食!

✿ 仲有大大瓶飲品都是新鮮自家製!

⋯⋯⋯⋯ 𝕞𝕪 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣 ⋯⋯⋯⋯
𖤣 豉油麻辣叉燒豬油撈麵(尖沙咀店獨家)
𖤣 滑蛋叉燒飯($40)
𖤣 香煎脆片蛋肉餅飯($42)
𖤣 蛋炒豬腸粉($27)
𖤣 小籠包胡椒湯($40)
𖤣 招牌炸雞翼($27)
𖤣 咖央多士($25)
𖤣 羅漢果水($22)
𖤣 檸檬薏米水 ($22)
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
$95 (Dinner)
  • 豉油麻辣叉燒豬油撈麵
  • 招牌炸雞翼
  • 滑蛋叉燒飯
  • 小籠包胡椒湯
  • 咖央多士
2024-07-03 701 views
K11 附近嘅小店,燶邊蛋煎肉餅飯,肉餅唔乾肥瘦參半,有啲𡁻頭,有肉香味似屋企媽媽整嘅,蛋燶邊得嚟唔會油冧冧,加埋醬油一流。上次幫趁食豬油渣撈飯,好味不健康之選,啱哂胃口,就算小寫食評都要讚,宜家有心嘅餐廳買少見少,盡量幫趁吓。 見餐牌有肉骨茶,蛋煎腸粉,招牌炸雞翼,下次有機會再試吓先。我見佢餐牌啲價錢喺尖沙咀嚟講真係好平民化,唔似大茶餐咁貴,希望佢做得住。唯一要留意佢嘅飯量應該係適合食量較少嘅人,大食請加飯。
唯一要留意佢嘅飯量應該係適合食量較少嘅人,大食請加飯。
羅漢果茶
燶邊蛋煎肉餅飯
2024-07-03
燶邊蛋煎肉餅飯
  • 燶邊蛋肉餅飯
放工後同先生、大胃王好友們一行四人到棉登徑新開張嘅兩草食晚飯。好彩我地早少少入去,坐低冇耐餐廳外已經開始出現人龍。😆✌️.試左幾款主食同小食都非常有誠意!😊👍🏻個人特別推介以下幾款:餐肉脆邊蛋豬油飯 $37呢碗飯睇落個碗唔係好大,但其實好足料,有三大塊餐肉,煎得好香脆。隻脆邊蛋條邊真係好脆,蛋黃亦好大粒,非常流心!👍🏻小籠包胡椒湯 $40胡椒湯味道濃郁,有好香胡椒味,但又唔會過份地辣。小籠包充滿肉汁,一啖塞落口係個口度爆D肉汁出黎真係大滿足!😍蛋炒豬腸粉 $27想試呢個好耐,簡單嘅材料,但D蛋吸收曬D醬油味道,鹹鹹甜甜咁,好喜歡👍🏻腸粉亦都入曬味,好順滑~!招牌炸雞翼 $27炸雞翼真係不得了,好大隻,勁厚肉,個皮真係好香脆,一啖咬落去,非常juicy!時間真係要掌握得好精準先可以做到咁嘅效果,讚!👍🏻😍咖央多士 $25咖央多士嘅咖央醬同牛油比例剛剛好,咬落去中間D餡流少少出黎好幸福,為晚餐畫上圓滿句號。😊檸檬薏米水 $22先生好喜歡佢地自家製嘅檸檬薏米水😆好大樽但未影得切已經俾先生飲左一大半🤣就係檸檬同薏米嘅味道,酸酸地加少少甜,清新健康之選,仲可以美白,係女士們嘅恩物~😊.好友大推自家
餐肉脆邊蛋豬油飯

招牌炸雞翼 $27

咖央多士 $25

檸檬薏米水

檸檬薏米水 $22
好友大推自家製百香果茶,清甜可口消膩,男女都合適。佢亦推介淨肉餅,話香脆juicy。👍🏻我地另外仲試左鮮蝦胡椒湯米同埋滑蛋叉燒飯,味道也不錯。😊

整體而言,食得出呢間餐廳係有heart嘅,每道菜上檯時都係賣相精緻、味道可口,有幾道菜都忍唔住encore👍🏻。埋單人均大概$100左右,CP值很高😊。份量黎講,開頭望落以為偏少,但食完其實係剛好,滿足得黎又唔會有頂到上心口嘅感覺,係防止飯氣攻心系列嘅好選擇!😂如果自家製飲品可以再甜番少少就更滿足喇,不過我平時飲開全糖,大家自己衡量~~🙈😆
餐肉脆邊蛋豬油飯
招牌炸雞翼
檸檬薏米水
2024-05-26 549 views
尖沙咀發現新開的馬來西亞式,平民版小店 。雖然店面細細坐滿人,我們二人等一會便可以入座 。3份小吃和兩瓶飲品 ,落單不久便送上嚟😁炒蛋豬腸粉:本身豬腸粉加蛋,已經炒得好香,加埋辣椒油更惹味 。小籠包胡椒湯:小籠包好足料,胡椒湯微辣易入口,湯底明顯夠濃 。咖央多士:因為打卡凍咗,但薄薄地仲好脆口 。小吃份量不大,下午茶剛剛好 ,親民價來講質素係幾好 。下次會揀平日晚上來,想試吓佢哋嘅招牌脆邊蛋飯😋

咖央多士:因為打卡凍咗,但薄薄地仲好脆口 。

• 炒蛋豬腸粉
2024-05-22 350 views
好味喎,最鍾意佢個肉餅蛋飯,個蛋仲要煎到脆邊,好好食。仲有個焗雞翼都好香口,我同朋友都好鍾意。試咗佢個百香果茶,有茶香得嚟唔會太甜,適合香港人口味。雖然店舖不大,但坐得幾舒服,服務人員都好friendly,。小店環境舒服,同朋友傾偈一流。會encore。
小店環境舒服,同朋友傾偈一流。會encore。
2024-05-22
2024-05-22 457 views
同個仔去完科學館之後,路經棉登徑發現一間新開嘅餐廳,裝修特別環境企理,就決定入去試一試。叫咗一碗飯、麵、雞翼同咖央多士,好味、份量適中同埋價錢合理。連我平時食好少嘢既囝都話好好味,清晒所有食物。
2024-05-22
$55 (Lunch)