2016-05-01 908 views
垃圾,一碗西米,裡面稀到爆,30粒西米都唔知有冇,第一次係open rice寫野,仲特登開ac 發洩! 原因係,因為未食過垃圾得過呢間的糖水。仲要咁既價錢,絕到可以食到好野!這就是間間都要排幾十個,唯獨呢間唔洗排隊的原因,垃圾。心太軟,未食過咁硬的心太軟,硬到佢!粉唔靚,朱古力又唔靚!下次都係睇完食評先,費事中伏!我用個80蚊買盒金紗朱古力食都冇咁嬲,班師傅好明顯係一班小朋友,求其咁整!今次試完可以永世都唔會再去食!
心太硬
2015-12-31 580 views
忠告: 以後如進甜品舖後感覺中伏,卻因各種原因未能離開,建議選擇平價中式糖水。一來此類甜品伏極有限,二來可以減少金錢損失,切記切記!!內容: 飯後一行十數人到煙廠街食甜品,在不求有功但求有位的情況下選擇了土屋。可惜事與願違,席中各人均有中伏,大少不一,不提也罷。而小弟選擇了楊枝甘露脆豬,原來是很多whipped cream + 脆麵包 + 少少楊枝甘露係面。只可惜由於受嚇過度,未能拍照。要知道沒圖沒真相,所以希望「明將」烈士繼續嘗試,以補本文不足。

2015-12-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Last Night Supper)
2015-11-25 544 views
土屋既吐司特別大份,不過裡面唔係焗到脆脆既個種,好多都係香軟既麵包,雖然麵包都幾好食,但食到尾既時候唔夠醬或雪糕配尼食,有少少DRY,搞到食唔曬。如果另外比多少少醬更好。

2015-11-19 296 views
上星期慶祝男朋友生日 原本打算黎食甜品放題 但原來六點後要$168... 覺得無六點前$98咁抵食…所有索性自選甜品一睇menu就見到個樣好吸引嘅磚塊(巨型多士)即叫!等左好一會兒一黎到果下真心吸引!急不及待!第一啖 - 多士+雪糕+cream!!! 我地兩個個樣應該好似好味到升仙😍😍😍😍😍😍😍😍😍跟住一啖接一啖無停過!!!食到一半開始飽飽不過成個磚兩個人用左唔夠十分鐘就完成!好滿足!一定會再食!呢個係我地兩個公認為完結一日嘅超好味甜品👍👍👍👍👍👍👍香芒磚塊 $68

一睇menu就見到個樣好吸引嘅磚塊(巨型多士)
即叫!

等左好一會兒
一黎到果下真心吸引!
急不及待!
第一啖 - 多士+雪糕+cream!!!
我地兩個個樣應該好似好味到升仙😍😍😍😍😍😍😍😍😍
跟住一啖接一啖無停過!!!
食到一半開始飽飽
不過成個磚兩個人用左唔夠十分鐘就完成!
好滿足!一定會再食!
呢個係我地兩個公認為完結一日嘅超好味甜品👍👍👍👍👍👍👍
香芒磚塊 $68
香芒磚塊
香芒磚塊
2015-11-16 449 views
去旺角食完飯諗住食甜品,間間都大排長龍就你一間仲有位,好啦就 try try, 朋友點焗西米布甸,老闆娘失業OL就要等十幾分鐘,我地都ok。。。等咗廿三十分鐘都仲未嚟,我地就問老闆娘,佢話幫我地睇睇。。。轉頭就話個system有問題,啲單亂咗。。不用十分鐘。。。登登登登。。。。焗布甸上枱。。。嘩,齋望都覺得唔對路,個樣好似將啲爛飯放上去咁,一pat pat,亦都無焗布甸應該有嘅啡金黃燶面。。。朋友一試,唔熱而且啲custard分明顯未開好,仲可以食到D粉。。。。同個老闆娘講啲嘢唔熱,佢話“咁奇怪?“,好似仲話幫我地焗返。。。最終我地唔要走咗。。。。第一,老闆娘對於焗布甸無焗過嘅啡金黃面一啲都無覺得有問題,我唔知佢係咪未見過或者食過焗西米布甸。。。第二,waitress 又唔覺個甜品唔對路。第三,亦係最關鍵嘅問題就係廚房入面十幾廿歲嘅"甜品師父仔",你咁嘅嘢都夠膽拎出嚟俾客食,我諗你亦應該要有膽面對快將失業嘅可能。。。老闆娘,你真係要好好反省吓食物質素、店舖管理同進修甜品,對食品嘅要求明顯好底,你無其他店咁好生意真係有原因。。。我知依家好hit半熟,但係都唔係咁攪法囉!
焗西米布甸
2015-11-02 348 views
土屋甜品唔算好好食但又唔太難食,都擺得入口,過下口癮都ok,而佢地d甜品都係比較多cream,所以比較流,今日試左個朱古力牛油酥餅同都係幾多cream既甜品有球呍尼拿雪糕,下面就係cream加啫喱同芒果,d cream係忌廉奶打出黎個種所以幾好食,有埋啫喱同芒果一齊都ok叫個陣以為個牛油酥餅係熱既,點知凍既,仲有少少硬同乾,一樣係加左好多cream,不過今次係tiramisu既cream,所以一樣易入口,而兩塊酥餅中間仲夾左好多生果,不過某d生果例如火龍果同菠蘿同d tiramisu cream有d格格不入食完好飽好流,味道唔差但就吸引唔到我成日去食,間唔中一兩次還是可以的

2015-08-17 267 views
旺角煙廠街有很多家甜品店,揀這間只因不用等位。這店以西式雪糕甜品為主打,Menu上的圖片很吸引,於是選了一客「叻叻豬」($42)港式甜品的共同點,就是不能完全相信圖片,但出入程度在香港來說算是可以接受了。叻叻豬是指朱古力雪糕、威化條,加咖啡果凍和香蕉片,配搭仍算不錯,只是朱古力醬較吝嗇,加多點會較好。
旺角煙廠街有很多家甜品店,揀這間只因不用等位。
叻叻豬

2015-08-15
$42 (Last Night Supper)
2015-05-16 458 views
同舊同事向旺角食完飯,下場梗會食糖水, 唸住食甜牙牙,見好多人排隊~  😅見呢間冇人等,又有位~ 就呢間入到去, 裝修簡單平民化,但餐牌價錢就一d都唔平民😅 👇🏿淡味,料少的芒果西米露👇🏿好奇怪的芒果汁,好唔match 既楊枝金露👎😫 我食左幾啖,放棄了👇🏿芒果班cake 😫賣相好醜~ 唔討好~ 塊班cake 仲要唔好食🙈總結: 繁忙時間唔駛等位食野,原來真係會中伏😫😅😂賣相👎食物水準👎唔會再幫襯🙅🏿🙅🏿🙅🏿
見呢間冇人等,又有位~ 就呢間

入到去, 裝修簡單平民化,但餐牌價錢就一d都唔平民😅
👇🏿淡味,料少的芒果西米露

👇🏿好奇怪的芒果汁,好唔match 既楊枝金露
👎😫 我食左幾啖,放棄了
👇🏿芒果班cake 😫
賣相好醜~ 唔討好~ 塊班cake 仲要唔好食🙈

總結: 繁忙時間唔駛等位食野,原來真係會中伏😫😅😂
賣相👎食物水準👎
唔會再幫襯🙅🏿🙅🏿🙅🏿
2015-05-13
$35 (Last Night Supper)
2015-05-09 524 views
店舖裝潢比較簡潔,但細心看還是有不少的小心思,例如照片牆和單據都用了很可愛的動物木夾看menu上有個叫魔鬼雪山($40),有點好奇到底是甚麼,所以就點了這個其實這個是類似梳乎厘的甜品,內裡還有個巧克力口味的雪糕梳乎厘部分味道其實還行,但很膩,吃多了就不太喜歡,但上面有少量烤過的棉花糖味道很好另外,這個甜品一定要即食,因為內裡的雪糕放久會溶,梳乎厘濕了有點難吃
魔鬼雪山
其實這個是類似梳乎厘的甜品,內裡還有個巧克力口味的雪糕
2015-05-04
$40 (Tea)
2015-05-03 343 views
嘩!!!好大個麵包吐司呀!!!今日同個朋友去左旺角既土屋食甜品, 係個menu到見到D 吐司好吸引, 於是就叫左個朱古力吐司黎試下.嘩!!!點知黎到真係咁大個,好彩我地淨係叫左一個......朱古力吐司既雪糕好香朱古力味,而個吐司入面加左蜜糖同牛油去焗, 十分香口, 配合埋周圍D cream,真係十分好食~呢個咁大既朱古力吐司都係$60左右, 每人都係要比$30蚊, 真係好抵食呀!
嘩!!!好大個麵包吐司呀!!!

2015-05-02
$30 (Last Night Supper)
  • 朱古力吐司
2015-05-02 320 views
同朋友鬧左交心情有d低落💢我bb為左安慰我突登帶左我黎呢間甜品店食野呢間鋪頭以💛芒果黃色作為主色做裝潢 感覺十分之清新 眼前一亮相比起平時好多甜品店以紫色為基調 黃色比我既感覺都幾Girlish❤️跟住叫左個芒果既麵包塔(其實我唔知呢個叫咩名)撇除等左都幾耐下呢個問題(可能有成15-20分鐘)味道方面表示 超 級 好 味!麵包有別於其他甜品店同一款甜品既麵包 用左蜜糖+牛油一齊烘 感覺超sweet😘麵包唔會太硬 容易切 方便切成一粒粒點Cream同雪糕個Cream都好甜 但甜得黎反而無平時食既Cream甘膩除左芒果味同雲尼拿味既雪糕 上面亦都有芒果Jelly 糖粒 芒果味爆爆珠口感多樣化 甜甜的芒果味融曬入心~份量算幾大 適合2-3個朋友share黎食最心心眼係只需要68蚊 雖然今次係bb請我食 但如果同朋友食share翻都係一人34蚊兩個人Share直頭係夠飽有餘!抵食過其他甜品啦~食完成個人同開心曬sweet曬😳
同朋友鬧左交心情有d低落💢
我bb為左安慰我突登帶左我黎呢間甜品店食野
跟住叫左個芒果既麵包塔(其實我唔知呢個叫咩名)
撇除等左都幾耐下呢個問題(可能有成15-20分鐘)
味道方面表示 超 級 好 味!
麵包唔會太硬 容易切 方便切成一粒粒點Cream同雪糕
個Cream都好甜 但甜得黎反而無平時食既Cream甘膩
口感多樣化 甜甜的芒果味融曬入心~
份量算幾大 適合2-3個朋友share黎食
兩個人Share直頭係夠飽有餘!抵食過其他甜品啦~
食完成個人同開心曬sweet曬😳
2015-05-01
$34 (Lunch)
一到夜晚又唔想食正餐就,又想食野,就梗係食甜品啦,去到本身想食甜牙牙既,但係見要排耐,就過左黎土屋食,等左只係五分鐘度查就有位,佢地執枱效率都高今次我叫左個香舊船,賣相都斷幾靚仔個香蕉船有三球雪糕,分别係芒果,朱古力同雲尼拿,配落個香蕉一齊食真係一流,個朱古力雪糕又唔會太甜,最緊要唔洗等太耐呀嘛!十五分鐘就有得食,服務態度非常OK
一到夜晚又唔想食正餐就,又想食野,就梗係食甜品

今次我叫左個香舊船,賣相都斷幾靚仔

香蕉船

2015-02-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Last Night Supper)
香蕉船
旺角煙廠街的甜品店愈開愈多,但講到歷史較長的老店,相信非土屋莫屬。相比其他甜品店,土屋面積都算大,所以等候時間亦相對的短。筆者最近迷上了窩夫,點左個朱古力球配朱古力醬的窩夫一試。窩夫非常熱脆,伴上點點散落的糖粉和朱古力醬,甜甜脆脆的非常好食。加上咬落食到好香的蛋醬味,真材實料確值一讚。生果亦都好新鮮,士多啤梨略酸,但香蕉同芒果就好好味,鍾意食窩夫的朋友記得點返個。另外筆者要左杯,呢個就爭D啦,入口得"甜"同"漏"兩種感覺,飲唔到其他味,感覺有D OVER,所以建議到土屋都係唔好點味道過濃的甜品。
相比其他甜品店,土屋面積都算大,所以等候時間亦相對的短。
筆者最近迷上了窩夫,點左個朱古力球配朱古力醬的窩夫一試。

2015-02-28 458 views
都唔係完全唔駛排隊,等左10-15 分鐘,以為有人排就唔算好伏,點知係伏q哂 ...叫左4個甜品,d味道同口感加埋真係叫人有種衝動想喊。真係未食過咁q難食嘅甜品。⇩4樣之中唯一可以勉強接受蛋白發唔夠,唔緊要。糖份落唔夠,都算啦。問題係焗唔透d蛋白,入面濕立立,仲要係凍凍地…加上d 味好奇怪…真係無言⇩呢個賣相係ok, 但用支羹片隻角就知又瀨嘢…蛋白發唔夠同燒唔夠,同樣無落糖咁嘅味,無朱古力味,淨得面頭甘苦可可粉同入面普通朱古力雪糕…呢個唯一好食嘅就係果6粒棉花糖⇩呢個叫3色木糠布甸(藍莓,芒果,仲有隻唔記得乜q)呢舊野我相信高處掟落街都可以掟穿人個頭,硬到真係想叫聲媽呀,原因果3層嘢係雪糕。哦…雪糕,正常丫,有d人係鐘意食硬添啦。sor x ry, 我真係比個名fake x左。說好的布甸呢?⇩@雖然口味呢家嘢,見仁見智,但態度真係九流咁爽。開頭黎左一個甜品,跟得一支羹,咁同緊幾位朋友一齊,梗係問麻煩比多兩支羹啦…轉個頭掟兩支羹落黎檯面。即刻呆左…後尾張單,同樣…夾住隻木夾仔,從天而降著陸到檯面…唔怕雷,就入挑機啦…同樣價錢,好多間都好味過呢間…

⇩4樣之中唯一可以勉強接受
蛋白發唔夠,唔緊要。
糖份落唔夠,都算啦。
班蘭梳乎厘
呢個賣相係ok, 但用支羹片隻角就知又瀨嘢…
魔鬼雪山
呢個叫3色木糠布甸(藍莓,芒果,仲有隻唔記得乜q)
sor x ry, 我真係比個名fake x左。
說好的布甸呢?⇩
3色木糠布甸
@
雖然口味呢家嘢,見仁見智,但態度真係九流咁爽。
後尾張單,同樣…夾住隻木夾仔,從天而降著陸到檯面…

唔怕雷,就入挑機啦…
同樣價錢,好多間都好味過呢間…
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Other)
前幾日啱啱收工,我老死話帶我食吓甜品,就去咗土屋,之前食過附近幾間米入黎呢間食吓!我老死話成半年冇食過,好好食😍😋😋😋米順下意lor !睇咗陣,叫咗個地獄雪山,蘋果金寶share食,等咗陣個雪山就到,我地心諗有無甘快?黎到面前!嘩!中伏!個樣賣相差!仲有濃到咁樣!搞錯呀!我地俾幾十蚊食個咁既野!睇到都吾想食!😡😡😡😡😡食咗幾啖唔想食落去!個蘋果金寶,無肉桂味,蘋果一pat 咁,個ice cream溶嘅!蘋果上面果d粉系唔識形容!仲有個帶眼鏡個職員服務態度極差!原本打算投訴,但眼見冇穿制服,唔知系米老細,所以就算啦!職員大大聲講粗口!老死話以前好食好多,宜家難食都俾錢都唔要!入得黎食都系傾過計,講心事!以後都唔會再幫襯😡😡😡😡😡😡
Type of Meal
Last Night Supper