之前有幸成為giveaway嘅得獎幸運兒🥰,真係好開心😆!於是妹豬仔就嚟到呢間文青咖啡店領獎,好好品嗜一下呢份獎品😉。呢間文青咖啡店係一間4層的白色小屋🏡,環境寧靜舒適🌿,室外室內裝潢都行日系簡約風,散發住文青氣息,嚟到呢度可以好好放鬆一下、打下卡😆!🔸係咖啡店新推口味嘅小鬆餅💁🏻‍♀️。甜品小食嚟講份量算大,一份大概有10塊🙌🏻。呢啲小鬆餅就好似迷你size嘅熱香餅咁,十分可愛❤️!迷你size嘅好處係可以一啖食一塊,同人share嚟食都好方便😄~而且小鬆餅係即點即整,就算妹豬仔影完一陣相📸,小鬆餅依然保持微熱溫度👍🏻。軟綿綿嘅小鬆餅配上黑糖珍珠同奶油,並唔會太甜膩,反而煙韌嘅黑糖珍珠增加咗口感層次😋。🔸四季春茶十分清香🌿,飲落好順喉,味道唔錯!而且十分有層次,一入口時先係清甜味道,飲完之後就有回甘味道🙌🏻。✨妹豬仔👧🏻💬: 咖啡店遠離繁囂,十分寧靜,可以讓人好好靜處,感受一下文青氣息、放鬆一下自己。大家得閒都不妨去relax下啦!

🔸[黑糖珍珠奶油小鬆餅⚫️🥞]

🔸[四季春茶(熱)🍵]

• 四季春茶
2020-06-11 3083 views
尋日和同事做gym前想食得light 啲,搵到呢間黃店感覺好Chill仲好有文青風,叫做屋子空間。.佢係一間白色獨立小屋分三層,地下點餐有少量座位,2樓設有雅座,3樓就似乎係員工嘅空間,寫住staff only, 後來上網睇返原來有時3樓會用來做美甲工作坊😳雖然佢地方不大,其實有啲窄,上樓梯個人高啲應該都會撞到,但其實室內裝修精緻,簡潔以白色為主,配上木材同埋大玻璃,望出街道嘅樹木心曠神怡, 每個角落都充滿清新文清氣息,好似去咗台灣嘅Cafe咁呀,估唔到香港都有個咁寫意嘅地方。.佢入面全程都係自助,自己落去買嘢食,搵位坐,拎餐具,食完自己又收拾返,自由得來有幾自在😁.佢嘢食其實選擇唔多都係烏龍麵即係烏冬,小鬆餅同埋丼飯,價格中上,好似我叫一個烏龍麵加飲品套餐$82,以食環境來講尚可以接受。.我點左一個熱嘅山葵麻婆豆腐烏龍麵,烏冬滑溜有咬口,而且煙煙韌韌幾好食,佢嘅麻婆豆腐少少辣幾惹味,有少少肉碎幾重麵豉味,加埋Wasabi都幾攻鼻, 仲加埋溫泉蛋撈埋啲蔥成件事好夾😋😋都算滿足到我去做gym之前想食輕食好西嘅慾望👍飲埋杯四季春茶就滿足啦。如果唔係趕住去gym喺度Hea下, 望住玻璃出面嘅

我點左一個熱嘅山葵麻婆豆腐烏龍麵,烏冬滑溜有咬口,而且煙煙韌韌幾好食,佢嘅麻婆豆腐少少辣幾惹味,有少少肉碎幾重麵豉味,加埋Wasabi都幾攻鼻, 仲加埋溫泉蛋撈埋啲蔥成件事好夾😋😋都算滿足到我去做gym之前想食輕食好西嘅慾望👍飲埋杯四季春茶就滿足啦。如果唔係趕住去gym喺度Hea下, 望住玻璃出面嘅樹木都真係可以hea一個下午。
問返同事,佢哋個兩個冷烏冬都唔錯,嘢食OK環境又咁正,以後去大圍又多一個黃店chill點去Hea下啦😋😋
屋子空間 (大圍)
大圍大圍村9街12A
狗狗雖然不能進店內,而且店內的座位也不多,所以我們坐在外面。天氣非常炎熱,所以我們點了兩杯凍飲品加一個甜點。我們兩杯飲品都是選了綠茶,茶味很香!本人非常喜歡。甜點我們點了鬆餅加雪糕,雪糕和鬆餅是一個不會失敗的組合。 加上它灑上一些茶味的粉,增加味蕾的觸覺。好吃!
2020-05-16
Type of Meal
Tea
屋子在大圍一直都相當出名,有屋子生活、屋子空間、屋子咖啡,屋子咖啡的白色外牆很吸精,內在環境舒服,跟好閨蜜坐足兩小時。值得一讚嘅係餐廳防疫意識很好,每張枱都有一個膠板阻隔,枱與枱之間的空間亦相當足夠。當日去咗食下午茶,下午茶餐單有ABC三個選項,主食加甜品加飲品都只是68元,十分超值!值得推介的是:清酒香梨窩夫,味道清新,窩夫鬆軟,不太甜膩。至於主食七味唐揚雞定食,飯不夠熱,炸雞有少少炸粉,但味道唔差,可以一試。
清酒香梨窩夫
七味堂揚炸雞定食

熱烏龍茶
清酒香梨窩夫
七味堂揚炸雞定食
熱烏龍茶
2020-06-01 325 views
聽講大圍有間又黃又好食嘅文青cafe《屋子》,所以今日慕名而來嚟試吓~餐廳裝修走日系風,有種慢悠悠同舒服嘅感覺,非常適合同朋友嚟敘舊🤗餐牌選擇包羅萬有~我淨係影咗飯同麵🤣佢仲有小食,飲品,同埋甜品架🤗關西牛肉丼非常高質👍🏻牛肉好鬆軟,醬汁亦非常開胃,再加上秘製腌物冬瓜,簡直係食過返尋味啊~另外兩個朋友分別叫咗天婦羅冷烏冬同埋野菜冷烏冬👍🏻 佢哋都表示烏冬出奇地彈牙,醬汁甜甜酸酸非常吸引,一定會encore咁話喎最近有人批評某啲黃店唔好食但呢間絕對品質保證我一定會encore,你唔係唔嚟吖嘛🥰

餐牌選擇包羅萬有~我淨係影咗飯同麵🤣
佢仲有小食,飲品,同埋甜品架🤗

關西牛肉丼非常高質👍🏻

最近有人批評某啲黃店唔好食
但呢間絕對品質保證

我一定會encore,你唔係唔嚟吖嘛🥰
2020-05-24 242 views
大圍文青cafe💛~~~~~~~~~~~~~~嚟到大圍呢邊,想同朋友搵個地方傾吓計,見到呢幢靚靚白色文青cafe,就入咗去試吓。-入到去首先要喺一樓點餐,然後再去2樓用餐,我哋見到露台冇人,就出咗去露台嗰度食嘢,環境好好,好chill好relax🥰-草莓吉士奶油小鬆餅($60)有10塊小鬆餅,鬆餅大細啱啱好,而且有好多cream,味道都唔錯。-海鹽焦糖拿鐵($39)冇乜特別,同平時出面嘅latte差唔多。
大圍文青cafe💛
~~~~~~~~~~~~~~
草莓吉士奶油小鬆餅($60)
海鹽焦糖拿鐵($39)
冇乜特別,同平時出面嘅latte差唔多。
2020-02-16
$80 (Tea)
2020-05-19 1045 views
四圍行街搵新料時,經過大圍呢條清靜街道發現呢間純白咖啡店,直覺有日台Style全幢4層樓高(雖然只開放2層)潔白小屋喺四周嘅矮樓房同小商舖等突圍而出食餐飯可以feel到片刻恬靜環境呢間係一間文青Cafe以雪白小屋設計,提供室內空間,最啱Hea吓有咖啡同果茶之餘,仲有午餐同下午茶餐牌上睇到基本上主打輕食難得最平40蚊有碗飯門口座位反而比樓上舒適,天氣唔太熱時有涼風幾Chill下層係點餐位置,只有少量對窗座位上樓梯可去上層座位,座位較多偌大窗戶可令陽光透入,相當舒適盡頭有小露台,拉開趟門可直接沐浴陽光下下午茶有溫泉蛋七味唐揚雞丼 輕盈版$40唐揚雞好香脆,表皮只係輕脆,雞肉軟嫩採用珍珠米好煙韌加上流心狀半熟溫泉蛋仲正刺穿流心溫泉蛋,蛋汁滲落珍珠米珍珠米好黏稠,有啖啖蛋香味午餐有柚子蕃茄烏龍麵 $66烏龍麵勁煙韌,順滑又彈牙加上柚子蕃茄青瓜好清新,顏色睇落鮮艷,有木魚碎點綴酸甜味重,好開胃烏龍麵滑溜,好清涼,好啱夏天食用,勁fresh!

四圍行街搵新料時,經過大圍呢條清靜街道
發現呢間純白咖啡店,直覺有日台Style
全幢4層樓高(雖然只開放2層)
潔白小屋喺四周嘅矮樓房同小商舖等突圍而出
食餐飯可以feel到片刻恬靜環境

呢間係一間文青Cafe
以雪白小屋設計,提供室內空間,最啱Hea吓
有咖啡同果茶之餘,仲有午餐同下午茶
餐牌上睇到基本上主打輕食
難得最平40蚊有碗飯

門口座位反而比樓上舒適,天氣唔太熱時有涼風幾Chill
下層係點餐位置,只有少量對窗座位
上樓梯可去上層座位,座位較多
偌大窗戶可令陽光透入,相當舒適
盡頭有小露台,拉開趟門可直接沐浴陽光下

下午茶有溫泉蛋七味唐揚雞丼 輕盈版$40
唐揚雞好香脆,表皮只係輕脆,雞肉軟嫩
採用珍珠米好煙韌
加上流心狀半熟溫泉蛋仲正
刺穿流心溫泉蛋,蛋汁滲落珍珠米
珍珠米好黏稠,有啖啖蛋香味

午餐有柚子蕃茄烏龍麵 $66
烏龍麵勁煙韌,順滑又彈牙
加上柚子蕃茄青瓜好清新,顏色睇落鮮艷,有木魚碎點綴
酸甜味重,好開胃
烏龍麵滑溜,好清涼,好啱夏天食用,勁fresh!

柚子蕃茄烏龍麵
$70 (Tea)
  • 溫泉蛋七味唐揚雞丼
2020-05-19 296 views
屋子空間係港女打卡之選,細細間有幾層,用白色做主調,加埋啲木傢俬真係好Japan🎌 食飯得嚟仲可以扮吓文青~ 見隔離幾張枱都係大學生傾pro,加油呀未完sem嘅你哋💪🏻烏龍麵就即係烏冬,碗麵上面有好多肥牛、一隻蛋同好多好多蔥,味道幾好,係啲肥牛太過雪花所以會碎開變做一粒粒咁,但粉量真係比較細,男仔應該會唔夠飽👀 鳳梨水果茶呢就幾香茶味,底有好多鳳梨粒🍍 但如果再切細粒少少會好啲,因為用咗粗飲管都好難啜到😂

鳳梨水果茶
2020-05-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$83 (Dinner)
鳳梨水果茶
Weekend 難得嚟到大圍覓食,遠見已經留意到這間細細間日系小白屋😍 這間店樓高4層,頭兩層係cafe,三樓好似還有nail studio,下次有機會試試。一樓同二樓加埋座位有限,有露天和室內位置,當日天氣炎熱🥵,都係坐室內吧🤣 食物方面我地就點了一份Tiramisu小鬆餅和兩杯飲品做下午茶☕️-Tiramisu 小鬆餅本身我以為係一塊過嘅鬆餅🥞 但原來係10塊左右嘅超迷你鬆餅😍 一口一塊同人share好方便 而且味道真係唔錯 小鬆餅質感鬆軟不會太甜 配埋上面嘅奶油和雲尼拿雪糕食超夾 推薦推薦!-飲品叫左一杯冰美式和冰四季春茶🍹 冰美式咖啡略嫌有點苦😂 但四季春茶味道令人驚艷!茶底清香解膩非常易入口👍🏻 下次一定再encore~
  • Tiramisu小鬆餅
  • 四季春茶
2020-05-01 360 views
這裏的格局非常特別✨,單是外觀已很吸引,走進店內以白色為主調,配襯木傢俬及素色系圖畫,很是日系。近日去不了日本🇯🇵,來這裏感受一下日風也不錯。顧客在地下購買食物,可選擇到上層進食,店快關門我們才光顧,店員沒有催促。人少食物亦不用等多久,安安靜靜無壓力地享受簡單的晚餐。山葵麻婆豆腐烏龍麵~味道濃郁開胃,不太辣,材料豐足還跟烚蛋🥚,很飽足。柚子蕃茄烏龍麵~因為是冷麵,更覺麵身煙韌,柚子汁清新,但若配菜切得更幼細會更加精緻,入口會更融和。特意加了三個小菜,炸物即整,熱辣辣。👏🏿不太喜歡這類餐具並不環保,但勝在食物輕便易攜,附近上班族是一個很好的選擇。
。人少食物亦不用等多久,安安靜靜無壓力地享受簡單的晚餐。

山葵麻婆豆腐溫烏龍麵、西柚茶

柚子蕃茄烏龍麵~因為是冷麵,更覺麵身煙韌
,柚子汁清新,但若配菜切得更幼細會更加精緻,入口會更融和。
柚子蕃茄烏龍麵、鳳梨梳打

特意加了三個小菜,炸物即整,熱辣辣。👏🏿
海老天婦羅、雞唐揚、泡菜

2020-04-26
$100 (Dinner)
已經唔記得對上入嚟大圍喺幾時喇!自從開咗呢個IG後,先發覺原來大圍都有幾多好有特色嘅咖啡店☕️同小店,趁著今次呢個休息時間,就專程過嚟行吓食吓嘢先🚶🏻‍♂️!第一站嚟嘅呢棟白色小屋,阿叔收藏咗好耐,不過一直都無機會嚟。起初都係因為畀佢全白色嘅外貌吸引😍,之後再畀傳媒報導嘅洗腦,今次終於有機會嚟到喇!.全棟白色小屋有4層,每層都有個好有心思嘅名,1樓廚房:「屋子製作所」,2樓、4樓用餐或工作坊地方:「屋子空間」,3樓日式修甲所:「菓子甲研室」。第一次嚟到,簡約嘅室內設計配上每層大玻璃,令人感覺休閒舒服😌,成個人好似置身台灣咖啡店中,望住對面棵大榕樹,可以盡情放空。😙.#柚子蕃茄冷烏龍麵 ($66),好適合夏天食,大大個新鮮蕃茄🍅、勁多栗米粒🌽、凍凍地嘅烏龍麵配上柚子汁,感覺好fresh😋!阿叔怕唔夠飽,加$30叫多一份炸雞,炸雞新鮮炸起,熱辣辣,金黃色外表藏住嫩滑多汁雞肉🤤。一份健康冷烏龍加上一份邪惡炸雞,味蕾徘徊正與邪之間。.同好多人一樣,甜品🍧同咖啡☕️都係阿叔另一個胃。除咗主食外,既然山長水遠嚟到,當然食埋呢度嘅甜品同飲埋杯咖啡先走啦!#草莓吉士奶油小鬆餅 ($60),呢度主打荷蘭嘅小鬆
#柚子蕃茄冷烏龍麵 ($66),好適合夏天食,大大個新鮮蕃茄🍅、勁多栗米粒🌽、凍凍地嘅烏龍麵配上柚子汁,感覺好fresh😋!阿叔怕唔夠飽,加$30叫多一份炸雞炸雞新鮮炸起,熱辣辣,金黃色外表藏住嫩滑多汁雞肉🤤。一份健康冷烏龍加上一份邪惡炸雞,味蕾徘徊正與邪之間。
同好多人一樣,甜品🍧同咖啡☕️都係阿叔另一個胃。除咗主食外,既然山長水遠嚟到,當然食埋呢度嘅甜品同飲埋杯咖啡先走啦!#草莓吉士奶油小鬆餅 ($60),呢度主打荷蘭嘅小鬆餅🥞,每件細細塊,一口一件,吉士奶油唔算好甜,份量剛剛好,又唔會太膩🙂。#海鹽焦糖拿鐵 ($39) ,Latte咖啡味濃郁,配上焦糖同海鹽,鹹鹹甜甜,口感特別。
2020-04-30 250 views
話說其實我好少出大圍lee邊今日係因為約左個friend hea下佢帶左我泥lee間一見到個外觀就覺得幾好嘅cafe雖然一入到去以為,下!咁細。。。係咪要叫外賣但係原來有上層,繼埋地下有3層,誦有一個小露台,都幾好feel~好多人泥打卡喔!餐牌唔係話好多好多野揀,但係有下午茶鬆餅加杯野飲,如果未食飯又有飽肚嘅飯麵再加鬆餅同野飲揀我覺得對於有選擇困難症嘅我泥講咁嘅安排係好好😂😂😂因為我未食午餐,所以叫左個飽肚餐我就叫左 關西牛肉溫烏冬麵我想講。。。我食極都誦有牛肉。。。真係超級多!而且又好食😋食完好有滿足感!!!食完咸食就會想食甜食我食左下面 士多啤梨吉士鬆餅上面係朋友叫 tiramisu 鬆餅我建議未食咸食之前,可以食一舊鬆餅先因為啱啱整,新鮮熱辣👍🏻兩個都好好食!d鬆餅係細細粒咁,加上佢d配料又好足,完全可以一口一個😋😋😋😋另外,飲品我叫左 左邊 海鹽焦糖拿鐵右邊 茉莉綠茶我杯latte飲完成杯都唔會覺得太飽味道都好好,唔會好甜佢都算大杯,一路飲一路傾計唔錯整體來講,lee間cafe 食物又好食,環境又好,價錢就係cafe應有嘅價錢啦~唔係太貴真係一個唔錯嘅休閑地!
話說其實我好少出大圍lee邊
今日係因為約左個friend hea下

佢帶左我泥lee間一見到個外觀就覺得幾好嘅cafe

雖然一入到去以為,下!咁細。。。係咪要叫外賣
好多人泥打卡喔!

餐牌唔係話好多好多野揀,
但係有下午茶鬆餅加杯野飲,
如果未食飯又有飽肚嘅飯麵再加鬆餅同野飲揀
我覺得對於有選擇困難症嘅我泥講
咁嘅安排係好好😂😂😂

因為我未食午餐,所以叫左個飽肚餐

我就叫左 關西牛肉溫烏冬麵
關西牛肉温烏冬麵

我想講。。。我食極都誦有牛肉。。。真係超級多!
而且又好食😋
食完好有滿足感!!!

食完咸食就會想食甜食
我食左下面 士多啤梨吉士鬆餅
上面係朋友叫 tiramisu 鬆餅
鬆餅

我建議未食咸食之前,可以食一舊鬆餅先
因為啱啱整,新鮮熱辣👍🏻
兩個都好好食!

另外,飲品我叫左 左邊 海鹽焦糖拿鐵
右邊 茉莉綠茶

我杯latte飲完成杯都唔會覺得太飽
味道都好好,唔會好甜
佢都算大杯,一路飲一路傾計唔錯

真係一個唔錯嘅休閑地!

2020-04-28
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$123 (Lunch)
關西牛肉温烏冬麵
鬆餅
2020-04-27 230 views
去咗大圍掃街呢邊真係好多正既黃店💛呢度行文青風格總共有四層好多窗邊位同室外位 影相都唔錯😆今次係平日下午茶時段嚟個餐又幾抵喎٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و$60就有小鬆餅+飲料 份量都唔少😚🌟肉桂蘋果小鬆餅呢個配搭冇得輸 而且都幾有驚喜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)有齊雪糕 cream 同 肉桂蘋果 豐富又濕潤🤤小鬆餅都不過不失 唔會話好香主要都係靠其他嘢👌🏻⭐️提拉米蘇小鬆餅呢個相比下就失色少少 冇啲清新嘅嘢 令到成個奶味太重 食耐會膩🤪🌟奶蓋四季春+$5係個唔錯嘅選擇 茶味正常 奶蓋都係奶味重 我就prefer鹹甜多d😛🌟海鹽焦糖牛奶加芋圓 +$5因為想試埋芋圓就加咗 芋圓唔算好煙韌 但係幾香仲有咬到碎粒🥳雖然偏甜但係佢嘅奶好濃 溝埋係幾好可以試吓(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

去咗大圍掃街呢邊真係好多正既黃店💛
呢度行文青風格總共有四層好多窗邊位同室外位 影相都唔錯😆
$60就有小鬆餅+飲料 份量都唔少😚

🌟肉桂蘋果小鬆餅
呢個配搭冇得輸 而且都幾有驚喜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
有齊雪糕 cream 同 肉桂蘋果 豐富又濕潤🤤
小鬆餅都不過不失 唔會話好香主要都係靠其他嘢👌🏻

⭐️提拉米蘇小鬆餅

🌟奶蓋四季春+$5

🌟海鹽焦糖牛奶加芋圓 +$5
2020-04-25 242 views
屋子cafe系列係好出名,今次終於黎到打大佬,大圍三層樓嘅屋子空間😛 cafe外觀十分吸晴,白色多層小屋,好多人都慕名而來打卡!呢間cafe平日都有唔同嘅lunch set,但今次係紅日去,所以就無set買,咁就分開試左呢四樣野啦~我地分別試左柚子蕃茄烏龍麵、草莓吉士奶油小鬆餅、鹽味奶蓋珍珠茉莉綠茶,同埋四季春茶。首先係柚子蕃茄烏龍麵,呢個烏龍麵好清爽,柚子同蕃茄好夾,如果夏天食嘅話一流😄草莓吉士奶油小鬆餅有少驚喜,小鬆餅🥞有10細塊,一口一啖岩岩好,好多吉士同Cream,唔錯。鹽味奶蓋珍珠茉莉綠茶十分推薦,奶蓋嘅鹽味好夠,食完清新烏龍麵之後味道好出。但啲珍珠煮得太淋,冇乜咬口😟四季春茶就比較清淡,如果唔鍾意太甜嘅都會好岩😛

四季春茶就比較清淡,如果唔鍾意太甜嘅都會好岩😛
2020-04-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Tea)
2020-04-19 338 views
假日下午來到大圍覓食,來到全白色設計的日式餐廳屋子咖啡其中一間分店—屋子空間食個簡單下午茶。進食空間有地下和一樓加室外少量位置,樓上是美甲店,沒有上去。今次坐了一樓室外的位置,望出去有一大片樹林,旁邊則是行人路和馬路的景色。這裡的食物選擇不多,主要以飲品、小鬆餅和烏龍麵為主。和友人都各自叫了一份味噌豚肉溫烏龍麵,暖暖的烏龍麵配料也很足,帶點微辣,味道不錯。另外亦叫了一杯熱西柚水果茶,是檸檬茶加西柚汁的感覺,帶點酸澀味,但酸酸甜甜也算開胃。

味噌豚肉溫烏龍麵

熱西柚水果茶