最近,社交平台 post 才得知啟德站開了新商場雙子匯的 Sogo 百貨,見到好幾條宣傳短片,其實,也有餐廳已進駐!趁週末兼好天氣,走到啟德雙子匯,除咗 Sogo 之外,都有啲餐廳,位於十幾樓,居高林下,景觀開揚!看過餐廳的 Menu 及環境,首選是 <UnMe>,次選是 <Nisugu>!星期六下午及平日晚上,兩次幫襯都無需等位!位於商場14樓,雖則不是很高,勝在附近多數是舊啟德機場航道的舊工廠,景觀開揚,近至稅局,遠眺獅子山!我喜歡這裡的格局,有植物背景打卡流!日景光猛開揚,夜景迷人景致盡收眼底!店內播放輕快英文歌,氣氛很 chill!雖然,網上資訊是營業至晚上 10:00但是,晚上 8:50,店員便走過來問有冇 last order 嘞?!原來餐廳 last order 是晚上9:00MenuQR code 落單,晚上 8:00 前入座後,睇到店方網上餐牌,好多都已售罄!竟然連我打算點選的美食都售罄!這一點難免令人有點失望吧!我自拍時,恰巧,男店員經過,問我要唔要幫我影相,雖然,當時,剩番好幾枱客,但也不想麻煩人嘞!店員服務態度都好,卻是執枱慢!暫

星期六下午及平日晚上,兩次幫襯都無需等位!
我喜歡這裡的格局,有植物背景打卡流!
日景光猛開揚,夜景迷人景致盡收眼底!
店內播放輕快英文歌,氣氛很 chill!

雖然,網上資訊是營業至晚上 10:00
原來餐廳 last order 是晚上9:00

Menu
竟然連我打算點選的美食都售罄!這一點難免令人有點失望吧!
店員服務態度都好,
卻是執枱慢!

暫時人手不夠,食客離開超過十分鐘,都未執枱!
Weekend tea
巴馬火腿火箭菜薄餅 $128
10吋大,一分8件,薄餅好薄脆!薄餅邊香脆無比!
巴馬火腿帶出鹹香,份量亦恰到好處;我好肚餓,10 分鐘食哂!
巴馬火腿火箭菜薄餅
藍柑咖啡雪山 $58
打卡特飲,層次分明!

混合牛奶味濃厚的忌廉,藍柑味好輕微的酸度,咖啡味相對不突出!
口感香滑而已!
藍柑咖啡雪山
Dinner
意大利雲吞 $168
香濃惹味的肉醬,酸香醒胃又入味!四方形意大利雲吞大約 10粒,飽滿之餘,又滿載芝士等餡料!芝味無窮!
意大利雲吞
髒髒咖啡抹茶 $58
不論第一口,抑或攪拌後,咖啡味相對突出,甘香醇厚!
 表面的抹茶粉只帶出微甘,口味稍遜!
髒髒咖啡抹茶
另外,商場泊車優惠
消費滿 $200:星期一至五:免1小時
消費滿 $400:星期一至五:免2小時/ 星期六日及公眾假期:免1小時
消費滿 $600:星期六日及公眾假期:免2小時
2024-11-30
$205 (Tea)
巴馬火腿火箭菜薄餅
藍柑咖啡雪山
意大利雲吞
髒髒咖啡抹茶
3 day(s) ago 0 views
第一次去啓德Sogo,交通也算方便。知道雙子塔開了很多新食肆,我們選擇了這家環境很開揚,食物也有特色。餐廳有室外區,但是商場規矩不可帶寵物,有點兒可惜。打開餐牌很多食物都想試,我簡單的選了西班牙火腿caesar沙律和洋蔥湯,個湯芝士味超濃,十分好味。朋友的牛扒煎得剛剛好,伴碟的薯蓉很creamy,那個豬頸肉生菜包配紫菜飯波波也很可愛。今次太飽了,吃不到甜品,留待下次來下午茶。這裡的食物帶日韓風味,待應告訴我們老闆在另一區也經營韓國餐廳,難怪韓風咁重。
今次太飽了,吃不到甜品,留待下次來下午茶。
5 day(s) ago
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 芝士洋葱湯
  • 泡菜豬頸肉生菜包
  • 慢煮安格斯牛
2024-12-19 0 views
第一次嚟呢個商場. 見呢間環境幾舒服就試下。食物好特別wor, 西+泰+韓fusion。龍蝦海鮮湯夠濃, 泰式帶子刺身係用泰式生蝦嘅 source,食落好開胃, 泡菜豬頸肉+生菜+飯團好惹味。Mockocktails 好多選擇, 今次試咗藍蝶花接骨木梳打, 賣相吸引, 味道清新, 又唔會太甜, 好飲!個海鮮意粉啲蝦夠彈牙, 番茄醬幾好味。 呢度環境舒適, 有室內同室外。服務員亦有禮貌有笑容,service 都幾好! 下次會再嚟。
2024-12-15
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
  • 龍蝦海鮮湯
2024-12-18 0 views
啟德最近開左啲新商場新地標,我地都趁下墟黎呢邊行下食下野,見到呢間入面既菜式比較fusion,環境都幾光猛開揚,舒舒服服咁,呢間係將軍澳seoulmate cafe既姊妹店,果邊食過感覺唔錯,就俾個機會呢間先😂🟠泰式芒果北海道帶子呢個好fresh,真心幾好食,芒果酸酸甜甜咁,加埋帶子原來都幾夾,而且賣相都幾靚!🟤龍蝦海鮮濃湯個茶壺裝住既就係龍蝦濃湯,可以俾客人自己倒落去方便晒相機食先🤣龍蝦味都幾濃,入面仲有青口、魷魚、蜆等等,熱辣辣暖下胃都唔錯。🟢清酒牛油煮大蜆配UnME多士呢個蜆真係好新鮮,仲要隻隻都要好大粒又無沙,必叫!好特別咁用左清酒,酒味唔算好濃,多士脆卜卜,點埋個汁都真係幾滿足🩷🟡香煎北海道帶子羅勒青醬意粉咁岩貓耳朵粉果啲賣晒,所以叫左呢個,羅勒青醬意粉有泰式口味既感覺,意粉量都幾多,如果帶子再多一兩粒會更好!🔵飲品我地叫左髒髒咖啡抹茶同埋日本焙茶特濃朱古力雪山,賣相不俗,焙茶味道唔算好濃,溝埋朱古力雪山都幾好飲好易入口;dirty + 抹茶配搭得宜,都唔錯!

🟠泰式芒果北海道帶子

🟤龍蝦海鮮濃湯

🟢清酒牛油煮大蜆配UnME多士

🟡香煎北海道帶子羅勒青醬意粉

🔵飲品
2024-12-17 0 views
得閒走去啟德新開商場雙子匯,發現有不少餐廳,今次試咗其中一間西餐廳,叫UnME,環境乾淨寬敞,服務員帶小編坐卡位,4位空間坐兩位非常舒適,落單可以用手機點,但服務員都招呼周到幫手落,更好係都不忙介紹同推介,這真係要讚。食物方面,種類不少,試過幾款之後覺得質素唔錯,小編都打算再嚟。◇ 𝘏𝘰𝘬𝘬𝘢𝘪𝘥𝘰 𝘚𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱 𝘚𝘢𝘴𝘩𝘪𝘮𝘪 𝘪𝘯 𝘛𝘩𝘢𝘪 𝘔𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦 泰式芒果北海道帶子刺身微辣帶來泰式風味,加入芒果粒增加一點清新甜味,令帶子鮮味更特出◇ 𝘚𝘩𝘰𝘺𝘶 𝘏𝘢𝘮𝘢𝘤𝘩𝘪 & 𝘠𝘶𝘻𝘶 𝘚𝘢𝘬𝘦 𝘑𝘦𝘭𝘭𝘺 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘜𝘯𝘔𝘌 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘥 𝘉𝘢𝘨𝘶𝘦𝘵𝘵𝘦 醬油油甘魚、柚子清酒啫喱他他配UnME烤法式多士只要運用創意,他他係可以千變萬化,今次這碟他他用切粒油甘魚,配上由柚子清酒做成嘅啫喱粒粒,口感豐富,柚子清新味道令油甘魚味道更吸引,放上薄脆多士一齊食,完美了◇ 𝘛𝘰𝘳𝘵𝘪𝘭𝘭𝘢 𝘗𝘪𝘻𝘻𝘢 - 𝘋𝘦𝘦𝘱-𝘧𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘞𝘩𝘰𝘭𝘦 𝘚𝘰𝘧𝘵-𝘴𝘩𝘦𝘭𝘭 𝘊𝘳𝘢𝘣 & 𝘛𝘩𝘰𝘶𝘴𝘢𝘯𝘥 𝘐𝘴𝘭𝘢𝘯𝘥 𝘋𝘳𝘦𝘴𝘴𝘪𝘯𝘨 炸原隻軟殼蟹千島醬薄餅原本想叫其他主食,

原本想叫其他主食,但服務員強烈推薦薄餅,話係極薄極脆口極好味,而幾款味道中更話軟殼蟹係必試,照跟叫了,真的極薄,邊位更係微焦口感似餅乾,用料唔多主要就係薄餅絕配千島醬,軟殼蟹成隻完炸放在中間,味道香口,二人份量剛好,強推

◇ 𝘗𝘦𝘴𝘵𝘰 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘚𝘦𝘢𝘳𝘦𝘥 𝘏𝘰𝘬𝘬𝘢𝘪𝘥𝘰 𝘚𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱𝘴 香煎北海道帶子羅勒青醬意粉
乾身意粉掛滿羅勒青醬,配上香煎帶子,經典之作但食極唔厭,餐廳亦做出水準之作

◇ 𝘔𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘚𝘰𝘥𝘢 芒果抹茶梳打
◇ 𝘉𝘭𝘶𝘦 𝘊𝘶𝘳𝘢𝘤𝘢𝘰 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘌𝘪𝘯𝘴𝘱𝘢𝘯𝘯𝘦𝘳 𝘔𝘰𝘶𝘯𝘵𝘢𝘪𝘯 藍柑咖啡維也納雪山
𝘔𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘚𝘰𝘥𝘢 芒果抹茶梳打
Type of Meal
Dinner
𝘔𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘚𝘰𝘥𝘢 芒果抹茶梳打
前菜泰式芒果北海道帶子刺身、醬油油甘魚、柚子清酒啫喱他他(記得要撈埋啲Wasabi一齊食),這些必定要叫😋好食,擺盤又幾靚,打下咭都ok . 其實好多野都好啱食,啱哂我個friend口味;因為佢吾食紅肉,呢間都叫好多選擇。 😝我已經諗定下次食咩啦🫶🏼🫶🏼如果天氣好,吾太凍,坐outdoor都好正!好好view ! 原本真係好想坐外面,看下夜景,不過侍應都好細心,溫馨提示咗🔔會好凍😚
😝我已經諗定下次食咩啦

Outdoor,好好view
醬油油甘魚,柚子清酒啫喱他他
灼燒吞拿魚塔塔基 拌 芒果尼斯雪莉醋沙律
泰式芒果北海道帶子刺身
炭燒霹靂虎蝦 配 羽衣甘藍脆片
白酒忌廉煮大蜆意粉
龍蝦海鮮濃湯
2024-12-16
10 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
Outdoor,好好view
醬油油甘魚,柚子清酒啫喱他他
灼燒吞拿魚塔塔基 拌 芒果尼斯雪莉醋沙律
泰式芒果北海道帶子刺身
炭燒霹靂虎蝦 配 羽衣甘藍脆片
白酒忌廉煮大蜆意粉
龍蝦海鮮濃湯
  • 醬油油甘魚、柚子清酒啫喱他他
2024-12-13 0 views
今日同朋友一齊行啟德雙子會SOGO,上到14樓見到一間裝修好特別,仲有Outdoor,望吓望吓個Menu又好fusion嘢食,食物之中有很多驚喜!會再返轉頭再試其他嘢食👍🏻👍🏻😊😊
2024-12-13
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • Pizza
  • 油甘魚他他
2024-12-05 939 views
環境舒適,但侍應服務一般。點餐好多食物都冇,然後招牌菜有好多款都售罄每一個類別,都總有幾樣售罄所有甜品都售罄專登book咗枱打算慶祝生日,可惜咩都冇最後點咗嗰幾款,都唔係本身想食嘅整體食物都偏鹹,隔咗一段時間都仲係口乾,需要飲好多水。對這間餐廳有點失望。藍柑咖啡維也納雪山 $58造型係藍色嘅雪山, 幾靚嘅入口尚算香滑,但咖啡味不重名稱叫做藍柑,以為會有柑味,覺得幾特別點知沒有預期藍柑嘅味道,就係正常牛奶咖啡 有啲詫異UnME 薯條(明太子醬) $78熱辣辣香脆,但明太子醬汁好少,帶有鹹香味沒有一口接一口的驚喜蕃茄肉醬意大利雲吞 $168意大利雲吞略鹹,蕃茄肉醬正常炸原隻軟殼蟹千島醬薄餅 $138薄餅香脆薄底,香濃芝士 ,有洋蔥及蕃茄軟殼蟹略細,沒有特別。
環境舒適,但侍應服務一般。
點餐好多食物都冇,
然後招牌菜有好多款都售罄
每一個類別,都總有幾樣售罄
所有甜品都售罄
專登book咗枱打算慶祝生日,可惜咩都冇
最後點咗嗰幾款,都唔係本身想食嘅
整體食物都偏鹹,隔咗一段時間都仲係口乾,需要飲好多水。
對這間餐廳有點失望。

藍柑咖啡維也納雪山 $58
造型係藍色嘅雪山, 幾靚嘅
入口尚算香滑,但咖啡味不重
名稱叫做藍柑,以為會有柑味,覺得幾特別
點知沒有預期藍柑嘅味道,
就係正常牛奶咖啡 有啲詫異

UnME 薯條(明太子醬) $78
熱辣辣香脆,
但明太子醬汁好少,帶有鹹香味
沒有一口接一口的驚喜

蕃茄肉醬意大利雲吞 $168
意大利雲吞略鹹,蕃茄肉醬正常

炸原隻軟殼蟹千島醬薄餅 $138
薄餅香脆薄底,香濃芝士 ,有洋蔥及蕃茄
軟殼蟹略細,沒有特別。
蕃茄肉醬意大利雲吞
藍柑咖啡維也納雪山
炸原隻軟殼蟹千島醬薄餅
UnME 薯條(明太子醬)
藍柑咖啡維也納雪山
2024-12-04 829 views
第一次光臨這家 見lunch set 價錢不貴 Lunch set 主菜份量少 女生都不太吃飽 性價比不高《西班牙黑毛豚肉生薑燒》全碗的豚肉肥膏多咬不開 飯亦偏濕《香蒜野菌露筍意粉》意粉偏硬未熟透 隨餐的抹茶多士一般 整體有點像快餐 員工人手多 但服務質素overall 一般至差 尤其是短髮那位女員工 對答倔好像不想serve客一樣Bad listed 了這間 應該下次不會再光臨, 旁邊的Nisugu 相比下 服務及食物質素較優勝 另外 早到的客人請注意 餐廳開門時間是12nn 不是openrice上寫的11:30am 以免不能入座
第一次光臨這家 見lunch set 價錢不貴

員工人手多 但服務質素overall 一般至差
尤其是短髮那位女員工 對答倔好像不想serve客一樣

Bad listed 了這間

以免不能入座

$100 (Lunch)
2024-12-01 1112 views
見啟德SOGO新開,高層有好幾間餐廳,仲有啲有戶外露台好chill咁,就揀咗呢間,但服務真係令人嘆為觀止。我哋一行三人星期六5:30pm到場,佢係要企喺reception排隊等位嘅,但由於餐廳係開放式裝修,所以你企喺度係可以望到入面環境,當時未到食飯時間所以係有好多張吉枱,而侍應數目都唔少,但好有趣嘅係佢哋忙住兩三個人執一張枱,或者兩個人一齊落單,就係冇人理門口嘅人龍。等咗10分鐘左右終於到我哋,我哋向reception中性打扮女侍應要求坐露台位,出到去見到全部都係二人枱,本身以為佢會將兩張枱拉埋一齊俾我哋坐,點知佢就咁拉一張高凳攝入去張一米闊二人枱度,我哋即刻出聲話我哋三個人坐好迫喎,佢就話唔迫係咁坐㗎啦,之後快速入返室內,我哋有嘗試坐上去,但真係迫得好緊要,於是我主動行入去話我哋係食dinner唔係齋飲嘢,三個人坐嗰張枱真係好迫,於是佢先黑口黑面將兩張二人枱合併俾我哋。其實到我哋食完埋單嘅時候,個露台都只係得兩台客,我都明白香港寸金尺土,但未至於迫到咁坐,仲要你餐廳係定位中高檔,唔係車仔麵價錢。食物只係正常發揮,性價比講不上高,最出色就係個環境囉,服務一定係敗筆,亦都反映香港餐飲店

食物只係正常發揮,性價比講不上高,最出色就係個環境囉,服務一定係敗筆,亦都反映香港餐飲店最常被垢病嘅實況。
2024-11-30
10 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
2024-11-30 573 views
裝修同嘢食都有啲似美麗華之前果間MUTA.以二人枱為主, 少量四人卡位同露天位.坐得幾舒服, 閒日夜晚仲可以唔洗等位𠻹.香煎帶子、蓮藕脆片 拌 日式油醋沙律 ¹⁰⁸沙律菜幾高質, 撈埋蓮藕片,多一重香脆口感, 整體味道正常發揮.三文魚籽、三文魚皮脆脆 配 明太子忌廉汁貓耳朵 ¹³⁸貓耳口感豐滿, 帶少少煙韌, 極之creamy.明太子味好濃郁, 夾雜埋魚籽同脆魚皮,成件事好配合.炸原隻軟殼蟹千島醬薄餅 ¹³⁸餅皮好薄, 邊皮位香脆, 中間保持煙韌,芝士嘅咸香味好香口, 同樣帶有煙韌口感隻蟹炸得香脆, 肉質鬆嫩,養大啲會更好 ¨̮ 芒果抹茶梳打 ⁵²濃濃芒果味, 繼而慢慢滲出抹茶嘅甘味,不過不失.可惜當晚佢哋啲甜品,因為已經賣晒食唔到.
裝修同嘢食都有啲似美麗華之前果間MUTA.
以二人枱為主, 少量四人卡位同露天位.
坐得幾舒服, 閒日夜晚仲可以唔洗等位𠻹.

香煎帶子、蓮藕脆片 拌 日式油醋沙律

香煎帶子、蓮藕脆片 拌 日式油醋沙律 ¹⁰⁸
沙律菜幾高質, 撈埋蓮藕片,
多一重香脆口感, 整體味道正常發揮.

三文魚籽、三文魚皮脆脆 配 明太子忌廉汁貓耳朵

三文魚籽、三文魚皮脆脆 配 明太子忌廉汁貓耳朵 ¹³⁸
貓耳口感豐滿, 帶少少煙韌, 極之creamy.
明太子味好濃郁, 夾雜埋魚籽同脆魚皮,
成件事好配合.

炸原隻軟殼蟹千島醬薄餅

炸原隻軟殼蟹千島醬薄餅 ¹³⁸
餅皮好薄, 邊皮位香脆, 中間保持煙韌,
芝士嘅咸香味好香口, 同樣帶有煙韌口感
隻蟹炸得香脆, 肉質鬆嫩,
養大啲會更好 ¨̮

芒果抹茶梳打

芒果抹茶梳打 ⁵²
濃濃芒果味,
繼而慢慢滲出抹茶嘅甘味,
不過不失.

可惜當晚佢哋啲甜品,
因為已經賣晒食唔到.
1967 views
三文魚籽、三文魚皮脆脆 配 明太子忌廉汁貓耳朵