2009-07-09 40 views
近排同男友屋企人係如心廣場架V CUISINE食晚飯一入去就俾佢d裝修吸引 豪得黎唔"娘" ~ 佢d野食架種類同質數亦都同佢個裝修一樣... 一d都唔係普通酒樓feel =]d送菜賣相仲好精緻@@原本以為係一d好酒樓feel架地方食飯 所以冇帶相機好後悔...))呢日食左""提岸雞絲牙車快 - 係類似西式的凱撒沙律 夠晒健康又唔肥~ d菜好fresh!!特別係佢個汁 酸酸地好好食香草燒羊架- d羊唔算太"so", 個醬一樣咁香* 但係佢附上架綠色o者利物體...應該係用黎點既.. 就怪左少少..如果真係要點.. 奉勸大家先食下個o者利係乜味先""鵝肝脆豆腐- 好少酒樓有鵝肝食~ 我係鵝肝愛好者! 香香鵝肝配上脆豆腐! 好正阿~ 我最鐘忘就係呢味~ 可惜有"鵝肝"兩隻字既都唔平))士多啤利骨(個名都唔係好記得係咪咁)- 宜家都好興用生果煮送.. 呢個當佢係咕嚕肉咁啦~ 冇用到對皮膚差架波羅 換上士多啤梨 酸酸maymay 仲有密瓜粒" 開胃小菜 送飯最好!燒雞- 燒雞唔係到到都好食 呢到隻燒雞真係唔錯! 我食過好多地方架燒雞唔係好咸 就係炸(or燒?)肉都乾埋..呢到
近排同男友屋企人係如心廣場架V CUISINE食晚飯

一入去就俾佢d裝修吸引 豪得黎唔"娘" ~

d送菜賣相仲好精緻@@

原本以為係一d好酒樓feel架地方食飯 所以冇帶相機

好後悔...))

呢日食左""

燒雞- 燒雞唔係到到都好食 呢到隻燒雞真係唔錯! 我食過好多地方架燒雞唔係好咸 就係炸(or燒?)肉都乾埋..呢到呢隻唔會乾得黎 又唔係好咸 個雞皮脆得黎又唔係見到一大舊肥糕果d~

其他有叫到魚,炒左兩碟菜同叫左個冬瓜盅~ 都ok 一般般 湯都幾好 飲落一定唔係咪精湯果隻=]

食飯其間 男友爸爸話係到飲過茶 d野食都唔錯 特別係腸粉 幾香滑

總括黎講 d野食賣相好得 食落亦好似幾健康唔太油 最最最最令我驚喜架係.. 個裝修真係幾令!

下次我一定帶相機!!
$100 (Dinner)
2009-06-25 61 views
早一排已經知道好彩集團在荃灣如心廣場開了新Line,名叫V Cuisine,是以新派fusion菜主攻年青人市場。雖然我並不年青,但也有興趣試一試這間店的菜色是什麼一回事,放假便來這裡吃個午餐。環境是這裡的一大賣點,像酒店的中菜廳格局,挺舒服,是坊間一般街檔難以做到的。中午,我還是習慣吃些點心,見這裡又有新派點心,又有懷舊點心,合晒心水。在頗有特色的點心紙上亂劃一通,再加一個看似吸引的南瓜東坡肉,甜品稍後再點。首先是胡椒豬肚湯,湯底是靈魂所在,卻做不出水準,胡椒味不重,味不夠辣。其餘的豬肚還可,起碼不會很散,咸菜尚算爽,但偏淡味。我會覺得,湯底未達水準,即使配角再好也是沒有用。又看看其包點水準如何? 先試傳統的叉燒包,包皮唔得鬆化,餡料蜜味不足,叉燒也有點韌,不行;至於新派的鵝肝醬一口漢堡仔就更為不濟,鵝肝甘香欠奉,醬汁也不見突出,想吃漢堡還是不要來這裡。蝦餃和菜苗帶子餃相對要好一些,兩者外皮都幾晶瑩,帶點煙韌口感,菜苗算香口,帶子亦爽,據報蝦餃是幾新鮮的;另一蒸點點心是鳳爪,幾的骰,但幾有鮮味,鼓汁味也調校得剛好。想吃點辣,不如來個紅油抄手。單見個紅油湯底已知這裡的抄手是新派做法,根

想吃點辣,不如來個紅油抄手。單見個紅油湯底已知這裡的抄手是新派做法,根本不是紅油,還加上了甜鼓油,是黑色的。味道是既辣又甜還咸,怪怪的,餡料更竟然有蝦仁,算是名貴版抄手嗎?

點心吃得差不多,在大菜譜上看見有南瓜東坡肉,即時流晒口水,忍不住點了一客。又是新派做法,一邊是放東坡肉和南瓜條,另一邊則是蒜茸包。東坡肉犯了大忌,就是不夠肥,亦不及鬆化,瘦肉的地方甚至是韌,南瓜條則偏稔身,反而蒜茸包是很脆口的,但稍欠蒜泥份量,唔夠香。

最後是甜品環節,呢度既甜品以三款起計,用一個長條形的器皿盛著,賣相誘人。我們要的分別是銀杏手磨芋泥、高麗柚子凍和谷古奶凍。每款試了一口,無一吸引,柚子毫無清香味,芋泥又是淡口無味,只有谷古奶凍可以吃得出少少谷古味道,卻仍與好字差一大截,是我近期吃過最差的甜品之一。

總的說,環境舒適,食物賣相精緻誘人,而味道卻跟不上。若大家想找一個好坐的地方吃點特色食品,不妨來一試;但若是追求傳統美味的話,這裡就不適合了。
環境是舒適的
胡椒豬肚湯唔夠辣
餃類還可
不倫不類的新派漢堡
東坡肉不肥美
甜品水準極差
$120 (Lunch)
2009-06-16 40 views
Had 3 dishes (between 2 ppl):六頭鮑魚 was the starter ($128)....nice and tender, but it was obviously 罐頭鮑魚 and not actual dried abalone. Of course at that price I wouldn't expect dried abalone.西檸煎雞 ($88) was not bad...not as buttery as "some other restaurant" famous for this dish but I prefer this less buttery taste.三鮮窩巴 ($138) was made with a tomato soup base. Good ingredients with no cheap fillers like squid. Only problem was that it took 45 mins to arrive despite the fact that the captain kept
Had 3 dishes (between 2 ppl):

三鮮窩巴 ($138) was made with a tomato soup base. Good ingredients with no cheap fillers like squid. Only problem was that it took 45 mins to arrive despite the fact that the captain kept checking our orders to see what hasn't been served.

For the deco and food, price is quite reasonable.
2009-06-12
2009-05-29 16 views
上個月偶爾路經如心廣場, 見到呢間新開的食肆門面好靚, 同屋企人"貪新鮮" 去飲茶, 估唔到佢地除左裝修靚, 有得Wi-Fi上網 (題外話) 外, d 點心仲非常精緻, 而且味道不錯. 昨日端午節食做節飯, 決定再帶大班親朋戚友到 V CUISINE試試晚飯的質素。我地一行九人, 叫了八道菜1) 提岸雞絲牙車快其實就係燒雞沙律. 賣相幾靚, 內容就無乜特別喇. 喜歡"嚼草"的人, 例如小妹, 就會喜歡. 雞塊幾香口, 配襯用的醬汁都調得不錯, 酸酸味味的, 非常開胃. (2) 椒絲腐亂通菜因為d老人家唔喜歡"嚼草", 叫左個炒菜比佢地. 簡簡單單, 無乜得別, 不過食得出有鑊氣,唔係炒定晒果d例牌菜.(3) 冬瓜盅小妹超喜歡食冬瓜盅, 好多地方的冬瓜盅都食過, 真正好味的唔多. v cuisine的冬瓜盅雖然唔係好大個, 每人都只係分到一碗, 但味道好鮮好甜, 一丁點味精的感覺都無, 用料食得出很新鮮, 冬瓜夠晒綿.(4) 香草燒羊架羊架7分熟, 加上香草, 香口又唔太騷. 不錯!(5) 醫燒牛肋骨超好食~~肉質夠"淋", 又juicy, 口感極佳. 個汁都好好味, 撈飯都得!(6)

我地一行九人, 叫了八道菜:

(1) 提岸雞絲牙車快

(2) 椒絲腐亂通菜

(3) 冬瓜盅

(4) 香草燒羊架
羊架7分熟, 加上香草, 香口又唔太騷. 不錯!

(5) 醫燒牛肋骨
超好食~~

(6) 鵝肝脆豆腐
叫這個菜, 純粹因為賣相吸引. 小妹對鵝肝興趣不大, 因為怕騷, 所以小妹剩係食左d豆腐, 果然外脆內滑. 媽咪就話d "豆腐涵" 都幾好味, 有uncle就話覺得d鵝肝太少.

(7) 蒸東星斑
條魚好新鮮, 而且蒸得岩岩好.

(8) 金華玉樹麒麟雞
唔知係唔係要配埋d金華火腿一齊食, d 雞好淡口. 一致認為係今晚最令人失望的菜.

食後感:
小妹係非常注重外表的人, 因為食店同食品的賣相吸引, 胃口都特別好.
第一次到v cuisine, 最深刻的就是整間食肆的裝潢, 無論是店面的設計、食具、裝飾用品等都一絲不苟, 連厠所都非常驚喜. 有位經理見我好奇周圍行去睇佢地陳列出來的戲服, 更向我介紹該套戲服的由來.
昨晚雖然是端午節, 明顯知道個廚房超級忙 (因為d 菜都起得比較慢), 但每道菜出來的賣相依然精緻, 小妹真的非常欣賞咁有heart的食肆呢~

提岸雞絲牙車快
海皇冬瓜盅
醬燒牛肋排
香草燒羊架
鵝肝脆豆腐
甜品杯
銀杏芋泥及白芝麻慕斯
2009-05-28
$180 (Dinner)
提岸雞絲牙車快
銀杏芋泥及白芝麻慕斯
  • 豬肺湯; 牛肋骨; 甜品: 白芝麻慕斯
  • 銀杏芋泥
2009-04-18 24 views
老弟提議來試新餐廳,也好,地點就腳,青衣一程車可到。頗大的如心廣場,場內十室九空,感覺就更闊落,輾轉來到三樓角落,只得陶園及V兩間酒家。甫入厚實的大閘門,再望望不成比例的裙褂,菜式味道,已知大概。周末晚只得小貓三、四檯,侍應一對一式的有禮招呼,由專人服侍斟茶,服務自然是滿分。要了招牌四小碟作小吃,主菜要了咕嚕肉、西檸雞,再加個菜,一個例湯,足夠一家三口用。前菜是涼拌海參、高湯浸雜菌、涼拌海蜇及酸辣竹筍。涼拌海參爽軟,配起酸醋醬油汁,易吃,是最快清碟一味;酸辣竹筍對媽媽口味,對罐頭筍麻麻,吃了小件,似是兒時常吃到的玻璃館浸酸筍味道。涼拌海蜇,帶點辛的海蜇絲,海蜇絲頗為粗圓,爽嫩好吃,是幾味中最出色的。最不滯是高湯浸雜菌,雜菌以高湯浸之,似乎是想展現菌的原味,奈何非常「泡身」,湯味薄,似品燒作會更好。例湯是鯪魚赤小豆豬肉湯,一鍋湯能分足七~八碗,渣放滿碟,湯底帶野葛的味道薄薄的肉甜,材料處理得好,沒雜味,以百四元來說物有所值。咕嚕肉伴著草莓、蜜瓜粒,賣相精緻,咕嚕肉炸得不夠脆,肉切成薄片不夠嚼口,配上神奇的「糖漿」山渣汁,甜得不得了,似是沒下過醋,感覺上是花過心思設計,奈何食味平平,八十八
老弟提議來試新餐廳,也好,地點就腳,青衣一程車可到。
咕嚕肉伴著草莓、蜜瓜粒,賣相精緻,咕嚕肉炸得不夠脆,肉切成薄片不夠嚼口,配上神奇的「糖漿」山渣汁,甜得不得了,似是沒下過醋,感覺上是花過心思設計,奈何食味平平,八十八元一碟,袖珍分量,論質、論量可以做得更好的。
西檸雞炸得夠脆,雞柳冰鮮的夠鬆嫩,比咕嚕肉更好吃,汁酸苦沒牛油香,但有醋酸味,不討好,苦瀝問題出自檸檬汁本身。
碗碟配套幾靚的,媽媽說是夜大半價錢落在配套上,同意,新派味道吃不懂,暫時不會再來。

湯是最穩陣的一味。
環境是這裡賣點。
湯是最穩陣的一味。
咕嚕肉汁唔掂,肉薄無嚼口,不值八十八。
比自己的命還要苦的西檸汁。
涼菜盤明明就不夠大,勉強塞下四小碟,賣相奇怪,食味更是一般。
2009-04-18
$160 (Dinner)
環境是這裡賣點。
湯是最穩陣的一味。
咕嚕肉汁唔掂,肉薄無嚼口,不值八十八。
比自己的命還要苦的西檸汁。
  • 老火湯
復活節假期最後一天,來到如心廣場商場,飲茶。偌大的商場裡就只得陶源酒家和V Cuisine開業。其餘舖位,不知是無人願承租這死場,還是華懋集團要貫徹其建樓後丟空的習俗,「十室十空」。專誠來試試V Cuisine,好彩酒家集團旗下新年輕副線品牌。新派中式酒樓格局,不像鄰居陶源酒家般金碧輝煌,整體裝修配合水晶、射燈,感覺既hip又grand。這裡賣的不是傳統中菜,餐牌裡的菜式縱然都是乳鴿、牛肉、海鮮等中菜食材,製法、調味和用料卻都是各國特色加起來的fusion菜。所以,就會有美國安格斯牛肉腸粉、台灣度小月小炒之類新奇菜餚。菜式名字全都太冗長太奇怪,實在記不起來,都算是特色吧。酒家入口是酒吧休閒區,提供免費WIFI和報章雜誌,一派住客會所模樣。連即日最新出版周刊都有提供,酒家來說,算很有誠意了。另一邊有玻璃藏酒室,除了紅酒、XO外,還有我國的茅台酒。既然走不中不西的fusion路線,一於做戲做足全套。藏酒室室溫為20.1度,不高不低的,似乎有點奇怪。點心選擇不多,除少量傳統點心外,其他都是說新奇不新奇,但就是不敢要的創意點心。點心名字起碼都有七個字以上,甚麼「碧綠珊瑚蚌腸粉」之類的,看得人一
復活節假期最後一天,來到如心廣場商場,飲茶。

偌大的商場裡就只得陶源酒家和V Cuisine開業。

菜式名字全都太冗長太奇怪,實在記不起來,都算是特色吧。

點心名字起碼都有七個字以上,甚麼「碧綠珊瑚蚌腸粉」之類的,看得人一頭水,而且太新奇亦不敢點來吃。

上圖那個用木盆上菜的,就好像叫做「咱家製龍鬚炸蝦卷」之類的;而且最後三字還不是炸蝦卷那麼淺白,只是根本記不起來。單看字面,還以為上菜後我們要自己DIY動手包點心的,結果其實有點失望。

這裡的點心份量算精致,蒸籠極之"XS"加細碼。兩只蝦餃已經是整個蒸籠的大小,而每只內含兩尾新鮮蝦的蝦餃又已經是一個叉燒飽的大小。

正正常常的蒸蝦餃,名字亦是七言絕詩般長。不過一如其名,蝦碌真的超新鮮

珍珠雞竟然是壓扁後再香煎的,像米漢堡的製法。噢,我想吃的是傳統肥豬肉製的「荷葉珍珠雞」,不是這不三不四的珍珠雞啦...

那個安格斯牛肉腸粉賣相美觀,亦吃得出不是一般牛肉腸用料。不過一如所有點心,味道都很清淡。

最美味算是馬拉榚了,也是最最傳統的中式點心。不過份量真是超小的,不夠吃。

這間V Cuisine,算是酒店級數豪宅會所格局的新派中菜館,環境、餐具、氣派、賣相都很不錯,人客量極少所以成全絕對的私隱度。味道合格以上,可惜食物選擇比較少,價錢以其"XS"級份量而言亦偏高。

最失敗則是那壺茶,細心地用茶包裝著的茶葉,沖出來實在淡如水;愛「飲茶」的茶客,肯定大罵。

小菜款式看來比較多和正常,晚飯食厭傳統中菜館可以來一試。
2009-04-13
$100 (Tea)
  • 馬拉榚
2009-03-31 11 views
新開的V Cuisine 碰過一次門釘之後...叻左! 識訂位 ^^ 終於試到啦 好好味呀!第 一 味 :蒜蓉粉絲蒸聖子王 $66 ~~~~~~ 好大隻呀!!!! 果然係聖子王~~~~抵食only$33@~~~好想食多隻第 二 味 :蒜香鹽酥特級加拿大桶蠔 $128~~~~6隻蠔的size 都幾唔平均~~~~有d好大隻 有d 又好細隻, 不過無論大定細都係咁好味~~~~~好 juicy 好滑! 唔會炸到老晒第 三 味 :古法山渣咕嚕肉 $88 酸酸地~ 好開胃~ 不過份量稍為少左d第 四 味 :麵醬燒汁扖茄子椰菜 $68 呢個無乜特別..第 五 味 :日本南瓜東坡肉 $48 無乜南瓜味 .. d 汁好清 我最鍾意食肥豬肉 所以o岩晒!~水 果 盤:4 種水果 , 2人份量都算多! 食飯就送的~~~所以very good 呀~~~~~~~ 見到隔離枱有火龍果 不過我地無 :>甜 品 :養顏八寶露 $18 入面有d 一粒粒好好咬o既o野 口感不錯~~~~overall : 環境漂亮 ~~~ 有d 古著在牆上面~~~都幾特別的, 不過望耐左又覺得有少少恐怖食物的賣相同味道
好好味呀!
第 四 味 :麵醬燒汁扖茄子椰菜 $68 呢個無乜特別..
食物的賣相同味道都好好, services 都okay o既, 很滿意的一餐~~~~~~~~~

2009-03-14
$240 (Dinner)
  • 聖子王
  • 加拿大桶蠔
  • 山渣咕嚕肉
2009-03-30 20 views
今晚到了如心廣場, 試試這間叫V Cuisine 的餐廳.網上看到是食越南菜.其實越南菜不是很多,應該說是中西大合壁.菜色擺設都幾有心思 .點了幾款菜色:1. 坐低後先叫了越南沙拉,個汁好有越南風味,不過都幾辣. 不吃食得辣就要留意2. 再呢一個不記得什麼蝦伴鍋巴. 都幾足料3. 客家湯圓, 好特別.第一次食鹹既湯圓 4. 最後叫左半打蠔. .服務真的不錯,絕對不會像一般好彩酒樓待應. 不過因為食客不多.招呼得太過到,好像常被監視著,有點不慣. d 裝修好特別,走廊地下有玻璃地板,仲有好多京劇的服飾.想提一提, 如心廣場外觀不錯,令荃灣夜空,增添了一份繁盛景象. 再想想背後人物.有不過商場暫時只得餐廳,其他店舖"十室九吉". 希望遲d會有改善

2. 再呢一個不記得什麼蝦伴鍋巴. 都幾足料
3. 客家湯圓, 好特別.第一次食鹹既湯圓

d 裝修好特別,走廊地下有玻璃地板,仲有好多京劇的服飾.
越南沙拉,
越南沙拉,
蝦伴鍋巴
客家湯圓
2009-03-16 24 views
等咗好耐.....終於上了資料!上個星期日朝早想去好彩飲茶,可惜有排等,但睇到張 poster 寫住如心廣場3月8日新開張 - V cuisine,心中不妙….這個場仍有人看中投資,於是晚上跟老公做白老鼠試試(通常新開張都是較混亂)!隔了幾個月場內仍舊只是"陶源"坐鎮,今天V cuisine開張,門口有液晶板打了幾個面譜,賣的是 fusion 菜,打開菜牌,總愛在中文名前加上日式/和式/澳洲等字眼,我們叫了山楂咕嚕肉, $88,日式南瓜東坡肉, $48/1份,蝦子柚皮, $78,咕嚕肉先上,盛載的器皿誇張得很,咕嚕肉份量不多,皮不脆,亦甜了少少,然後是蝦子柚皮,功夫菜,器皿依然大,但份量卻足夠,蝦子味不濃,柚皮沒有苦澀味,但食落唔太軟腍,最後送到的是東坡肉,唉!差到極點,如果說是 fusion 菜,它是錯誤 fused together,沒有什麼醬汁,南瓜雖腍,但根本同件肉唔配合,東坡肉更不用說,肥的部分佔八成,好日都唔叫一次肥豬肉,偏偏做得咁差!第一次叫白飯一碗,遲遲不來,送來時亦不熱。環境空間寬敞,佈置比好彩高雅,朝代服飾四處可見,但宴會發出的麻雀聲卻在遠遠傳來,服務方面,有些是由
等咗好耐.....終於上了資料!

環境空間寬敞,佈置比好彩高雅,朝代服飾四處可見,但宴會發出的麻雀聲卻在遠遠傳來,服務方面,有些是由好彩那邊抽調過來,做慣街坊生意,總是有點不習慣/適應?!由於開張首日,酒樓高層忙著招呼貴賓,態度熱情,也頗嘈吵及滋擾。

總結一句:「試新菜不要選開張首天!」
長電梯
山楂咕嚕肉
蝦子柚皮
南瓜炆東坡肉
2009-03-08
$150 (Dinner)
長電梯
山楂咕嚕肉