"𝐴 𝑚𝑜𝑟𝑛𝑖𝑛𝑔 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑖𝑠 𝑚𝑦 𝑓𝑎𝑣𝑜𝑢𝑟𝑖𝑡𝑒 𝑤𝑎𝑦 𝑜𝑓 𝑠𝑡𝑎𝑟𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑡ℎ𝑒 𝑑𝑎𝑦.“相信大家平時都好貪食😋但食得多肚腩又會怕大喎☹️好似鄒生個肚腩咁唔駛遇怪魔都已經變大個🤪如果有啲又好食又唔怕肥嘅野食就好啦🤩今次大家有福了👏尖沙咀嘅純素cafe -齋啡☕️ 就完美演繹左原來素食都可咁好食😍餐廳全店都係素食連飲品都用純素嘅奶🥛但食落去絕對高質素💯餐境環境都好符合純素依個主題採用復古木系🪵令人有一種置身於大自然嘅感覺☺️係繁忙嘅都市中 有一個寧靜角落比人避世💆🏽‍♀️💆🏽餐廳另一特別之處就係冇人服務你除左落餐 其他所有野都係自助形式💪你買完餐點後 需要過到去另一個鋪位搵位搵坐低😙 食完都麻煩大家自己清潔番張枱啦👍坐嘅位置好舒服 好有空間而且環境好靚 有不少打卡位啱晒大家過來裝B😍——————————————————————〖越式雞肉法包 及沙律🥖🥗〗見到依款雞肉法包我個嘴即場擘大個口得個窿😯第一係因為比佢嘅航空母艦size嚇呆左第二係佢真係好大 個口唔擘大少少都食唔到😂法包好厚好脆 食落好香麵粉味素雞肉就好有咬口 除左係雞味之外 其他方面同真嘅雞肉冇分別👏而且素雞

相信大家平時都好貪食😋

另外素漢堡扒都唔簡單
夠晒嚼勁 好似真肉🥰
面頭仲有啲用麻薯整嘅仿芝士粒
真係真假難分😎
菇好香又juicy (鄒生唔認同🤷‍♀️)
搭配多士沙律菜

絕對係鐘意食甜品但又怕肥嘅人嘅恩物🤗
蛋糕上面亦有一層薄薄的cream
連蛋糕一齊食口感更佳

———————————————————————————

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 6.5/10

📍尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖
⏰𝗠𝗼𝗻-𝗦𝘂𝗻: 𝟭𝟭:𝟬𝟬-𝟭𝟴:𝟬𝟬

#eatwithnous_Cafe
#eatwithnous_尖沙咀

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #foodstagram #hkfoodblog #hkgirl #hkfoodielife #photography #hongkong #vegan #foodoftheday #photography #cafe #vintage #美食 #相機食先 #香港美食 #素食 #西式 #吃貨 #甜品 #打卡 #手機食先 #尖沙咀美食 #黃店 #黃色經濟圈

$150 (Lunch)
這家新的素食咖啡店開業一年多就已經收獲了近200個好評😋所以就算地點不太就腳也吸引到我去拜訪一次。這間cafe位於尖沙咀和佐敦的交界位,我由尖沙咀站出發,沿著金巴利道走過來,順便觀察一下韓國街最近有沒有新的餐廳和韓國雜貨店🧐 作為一家良心小店💛營業時間只是到下午六點,僅限兩人一檯,為防疫做好更多措施。點單廚房和用餐空間為相隔的鋪位🪨門面以水泥色的牆壁搭配木系招牌和大門,還有一組露營用桌椅放在店前,看似非常chill,不過卻是面向馬路,如果不想用餐時沙塵滾滾的話,還是走到隔一間的鋪頭在室內享用🛖 餐牌一目了然📜一邊是食物一邊是飲品,全部都是不含蛋奶的純素,在香港相當少見。只要有光顧食物就可以優惠價加點特飲例如純素咖啡和純素蛋糕🥳 🍔黑松露醬大啡菇牛堡配牛油果沙律 $158 8.5/10一看牛堡本來是一頭霧水,但看看英文就知道是Impossible meat加上竹炭bagel🥯亦是一大賣點,相信餐廳是擔心名字太長令人卻步才將最搶眼的兩樣材料點出。取餐器鳴叫後,自助式的去點單鋪位取餐。一看到黑色的竹炭包高聳在鮮綠蔬菜海洋中就知道肯定飽死了。羽衣甘藍搭配醬汁帶來甘香味🥦impossible煎得

🍔黑松露醬大啡菇牛堡配牛油果沙律 $158 8.5/10
羽衣甘藍搭配醬汁帶來甘香味🥦impossible煎得外脆內軟,內裏仍是粉嫩色澤,令人差點懷疑自己平時一直吃的會不會也是植物肉。唯一可以提升的是可再加多點黑松露醬🌰

🍲綜合水果奇亞籽果昔燕麥碗 $98 8/10
色香味俱全的靚早餐,果昔上面有無花果、藍莓、草莓、香蕉和燕麥片等配料🥗涼透心的smoothie和有咬口的各類生果形成更強的消暑感覺。還有加上近年熱捧的superfood奇亞籽,能夠提供飽腹感和大量纖維幫助消化,營養爆燈👍

🍪純素朱古力布朗尼 +$48 8/10
常見的Brownie會用上大量牛油和蛋,令口感變得脆皮濕潤,但這裏全部變為純素材料。入口時感覺紮實,有點像生朱古力般粘口😍味道香濃,令腦內產生胺基酸滿足起來。

🍰純素伯爵茶蛋糕 +$48 7.5/10
伯爵茶蛋糕相對不像正常蛋糕的鬆軟,但新奇的有微微漿口更令人回味,配合忌廉也不會太甜,帶有清淡的茶香😙完全沒有罪惡感,在嘴內有點回甘。

☕Iced Mocha 7.5/10
一杯100%使用植物性材料的摩卡,對有乳糖不耐症的朋友是福音,在享受咖啡的同時還有朱古力的香甜濃美。
🥒Cucumber Lime Soda 7/10
早餐時分呷一口馬上醒腦提神,青瓜的清新感覺和青檸的酸爽同時進襲我身體,為人生創造顱內高潮。
2021-09-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Breakfast)
2021-09-28 148 views
又係同啡迷朋友約會嘅日子☕️今次我哋去咗page 148酒店附近,一間專食 #純素+ #寵物友善 嘅黃Cafe💛 食物唔止賣相好靚,仲要比想像中好食!而且店內環境超靚好文青feel,仲有個鞦韆畀你打卡😍🔸Tips🔸✔️因為唔使填紙仔,呢度1759就關門同埋要2人一枱,大家記得早啲去✔️呢度係自助形式運作,大家要去主店落order,再自己拎食物去隔一個舖位坐▪️無麩質米餅拼盤 $125▪️成個拼盤有2款咸米餅、2款甜米餅,分別有牛油果🥑、大啡菇、藍莓🫐、無花果~我哋覺得最好食係牛油果嗰款,啲醬同牛油果好夾!另外藍莓同無花果嘅米餅上面都有cream,啲cream好香,配埋水果嘅甜味好好食🤤▪️植物牛肉 蕃茄及火箭菜薄餅 $138▪️我哋身為食肉獸真係第一次食植物牛肉,比想像中好食好多,唔會好假同埋有怪味!成個pizza有成12吋都幾大個,啱晒同朋友share💛▪️抹茶蕨餅及紅豆 $45▪️係垃圾口🙍🏻‍♀️最愛嘅抹茶同紅豆組合😍 蕨餅嘅口感介乎喺蛋糕同麵包中間,抹茶味恰到好處,配埋紅豆同cream冇得輸!▪️純素朱古力布朗尼 $30▪️朱古力味好濃😍 不過因為純素嘅關係所以質感唔同平時嘅brownie,食落比較黏

🔸Tips🔸

▪️無麩質米餅拼盤 $125▪️

▪️植物牛肉 蕃茄及火箭菜薄餅 $138▪️

▪️抹茶蕨餅及紅豆 $45▪️

▪️純素朱古力布朗尼 $30▪️
朱古力味好濃😍 不過因為純素嘅關係所以質感唔同平時嘅brownie,食落比較黏口~

▪️Flat white $48▪️
飲落好Nutty,用咗oat milk都唔會苦好多,啱晒鍾意nutty嘅啡迷☕️!

▪️Passion fruit chia seed soda $48▪️
好飲!唔會太酸/太甜,除咗熱情果同奇亞籽,仲有檸檬喺入面,天氣熱時飲好解渴👍🏻
  • 米餅拼盤
今次係我第一次去純素既Cafe😳食完覺得原來純素都可以好好味同咁飽肚😋呢度食物賣相幾靚,又有位俾客人們打卡,下次都一定會再到訪😆🐽黑松露醬大啡菇牛堡配牛油果沙律 $158包係用左竹炭貝果,配上Juicy既大啡菇同厚厚既impossible meat,好似食緊真既肉咁,裏面仲會有啲紅紅地,唔講都唔知食緊素😆但個人覺得黑松露醬再多啲會更加好🙈除左Bagel,仲有啲牛油果沙律,份量真係好多,兩個人share都好夠食🐽無麩質米餅拼盤(4件) $125賣相好靚好精緻,米通好脆,咸甜各有兩款,咸既係大啡菇同牛油果素吞拿魚,甜既就係藍莓忌廉同無花果忌廉,個人比較鍾意大啡菇同無花果味,大啡菇好多汁,而無花果就比較特別,食落酸酸甜甜😋🐽伯爵茶純素蛋糕 $54是日既純素蛋糕有三款味,有紅絲絨、抹茶同伯爵茶味,小編就揀左伯爵茶味,蛋糕一啲都唔乾,裏面好濕潤,而且伯爵茶味都幾香🤤🐽純素朱古力布朗尼 $30朱古力味好濃郁,亦唔會太甜🤩Size岩岩好,太大舊反而會好漏🐽Butterfly Pea Yuzu Soda $50賣相100分,係蝶豆花柚子味梳打,味道好清新😝🐽Iced Mocha $52呢度既咖啡係用燕

🐽黑松露醬大啡菇牛堡配牛油果沙律 $158

🐽無麩質米餅拼盤(4件) $125

🐽伯爵茶純素蛋糕 $54

🐽純素朱古力布朗尼 $30

🐽Butterfly Pea Yuzu Soda $50

賣相100分,係蝶豆花柚子味梳打,味道好清新😝

🐽Iced Mocha $52
呢度既咖啡係用燕麥奶黎沖,但飲落同平時既其實冇咩分別,幾好飲既朱古力咖啡😎
2021-09-25
Type of Meal
Lunch
  • 伯爵茶蛋糕
Cafe偏佈全港,眾多咖啡店之中,發掘唔同主題嘅cafe亦係我嘅興趣之一😝今次就比我搵到cafe界嘅清泉,主打純素嘅「素啡」🌱🍀自選竹炭手工比高包:泰式金不換雞肉 $125完美還原左正宗泰式金不換雞肉嘅味道👍🏻以大量九層塔以及秘製泰式醬醃製嘅素雞酸甜味道配上清新嘅蕃茄同生菜加上煙韌嘅手工bagel🥯口感味道一流🌟🌟🍀綜合水果• 奇亞籽•果昔燕麥碗 $98健康清涼之選🍃🍃🌈色彩豐富嘅smoothie bowl入面有香蕉、無花果、藍莓、提子乾、奇亞籽同燕麥🫐用上香蕉smoothie作主調味🍌味道清甜又涼浸浸,口感豐富、健康又飽肚🍧🍀純素朱古力布朗尼 $30純素亦不減原始brownie嘅邪惡感絕對係健康人士必選💪🏻💪🏻黑朱古力味道拿捏適中🍫口感外脆內煙韌 不錯不錯☺️🍀純素蛋糕:抹茶紅豆味 $54驚喜之選🌟🌟身為抹茶控嘅我 覺得呢個純素抹茶蛋糕都幾高分💯有別於普通抹茶蛋糕嘅鬆軟感 呢個純素version相對紮實而且抹茶味非常濃郁🍵絕對係必點之選✔️🍀 Matcha red bean smoothie $52夏天咁熱 去Cafe除咗飲咖啡之外 飲一杯涼浸浸嘅smoothie亦都係一個唔錯嘅選擇🥶喜

自選竹炭手工比高包:泰式金不換雞肉

綜合水果• 奇亞籽•果昔燕麥碗

🍀綜合水果• 奇亞籽•果昔燕麥碗 $98
健康清涼之選🍃🍃🌈
用上香蕉smoothie作主調味🍌
味道清甜又涼浸浸,口感豐富、健康又飽肚🍧

🍀純素朱古力布朗尼 $30

身為抹茶控嘅我 覺得呢個純素抹茶蛋糕都幾高分💯
有別於普通抹茶蛋糕嘅鬆軟感 呢個純素version相對紮實
而且抹茶味非常濃郁🍵絕對係必點之選✔️

Matcha red bean smoothie

喜愛抹茶嘅我當然唔會錯過呢杯matcha red bean smoothie啦🤣
食完個抹茶蛋糕之後飲一啖smoothie
消暑之餘又double左抹茶嘅味道 最重要係唔會過甜🌈正✨✨✨

🍀Iced Latte $50
相對nutty嘅latte 對於鍾意偏nutty嘅我當然係心水之選啦☺️
奶嘅份量唔會過多 基本上冇乜可以挑剔嘅地方
慶幸佢有好多食物種類嘅同時 亦維持到咖啡嘅水準🙏🏻

全自助形式服務,連坐嘅時間都自由度好高🤣絕對適合大家放假時嚟一齊chill下,過一個green weekend🍃🍃
自選竹炭手工比高包:泰式金不換雞肉
綜合水果• 奇亞籽•果昔燕麥碗
純素蛋糕:抹茶紅豆味
Matcha red bean smoothie
2021-09-25 26 views
無麩質米餅拼盤($125)非常精緻,外型好似甜品咁靚。米餅脆脆的,一共有4種配搭。我最喜歡大啡菇口味,一咬勁多汁,而且同個醬很夾,火箭菜有加分!無花果和藍莓口味是最靚的,略嫌忌廉多左少少。全日早餐($148)現場所見,是最多人點的一道菜。滿滿的一盤,包括了素漢堡、麵包、牛油果、火龍果、羽衣甘藍、西瓜、還有我最喜愛的香蕉,香甜,我覺得比起一般的全日早餐,呢份又健康又靚。伯爵茶純素蛋糕($54)伯爵茶味香濃,今次係我第一次食純素蛋糕,覺得最大的分別係食的時候較易散開,但混合面層的cream來吃,問題不大。純素朱古力布朗尼($30)朱古力味濃,食落幾濕潤。我特別喜歡佢有黑朱古力的苦。細細件,唔會有罪惡感。Mocha ($50-hot)用紙杯,但都有傳統的拉花。成朝未訓醒,Mocha拯救了睡眼惺忪的我,咖啡真是這個地球的恩物。Smoothie($50)朋友點左kale~banana~flaxseed口味,賣相很Fresh的一杯,朋友特別稱讚這杯Smoothie的溫度剛剛好,不會過份凍。最後我要強調絕對呢間cafe絕對係打卡able成間cafe的木色和文青風令人好舒服,仲有好靚的鞦韆位同櫥窗佈置
無麩質米餅拼盤($125)

非常精緻,外型好似甜品咁靚。
米餅脆脆的,一共有4種配搭。
我最喜歡大啡菇口味,一咬勁多汁,
而且同個醬很夾,火箭菜有加分!
無花果和藍莓口味是最靚的,
略嫌忌廉多左少少。

全日早餐($148)

現場所見,是最多人點的一道菜。
滿滿的一盤,包括了素漢堡、麵包、
牛油果、火龍果、羽衣甘藍、西瓜、
還有我最喜愛的香蕉,香甜,
我覺得比起一般的全日早餐,
呢份又健康又靚。

伯爵茶純素蛋糕($54)

伯爵茶味香濃,
今次係我第一次食純素蛋糕,
覺得最大的分別係食的時候較易散開,
但混合面層的cream來吃,問題不大。

純素朱古力布朗尼($30)
朱古力味濃,食落幾濕潤。
我特別喜歡佢有黑朱古力的苦。
細細件,唔會有罪惡感。

Mocha ($50-hot)
用紙杯,但都有傳統的拉花。
成朝未訓醒,Mocha拯救了睡眼惺忪的我,
咖啡真是這個地球的恩物。

Smoothie($50)
朋友點左kale~banana~flaxseed口味,
賣相很Fresh的一杯,朋友特別稱讚
這杯Smoothie的溫度剛剛好,不會過份凍。

最後我要強調絕對呢間cafe絕對係打卡able
成間cafe的木色和文青風令人好舒服,
仲有好靚的鞦韆位同櫥窗佈置,

我見在場的女仔個個都瘋狂打卡
我同朋友都影咗唔少,滿足~
2021-09-24 33 views
.🔺齋啡🎗月餅節係咁食 食到個人都有D滯🥶🥶於是今日揀左間素食cafe同友人refresh下.綜合水果、奇亞籽、果昔燕麥碗🥗入面有無花果、藍莓、香蕉、燕麥、奇亞籽🥗仲有新鮮生果打出嘅果汁🫐食得出冇額外加糖😗係天然嘅水果味.黑松露醬大啡菇牛堡配牛油果沙律🍔大啡菇好厚肉同juicy~素牛肉好味😋沙律菜都十分新鮮👍🏻麵包略嫌硬左D😆.甜品試左純素朱古力布朗尼同抹茶紅豆蛋糕🍰素蛋糕黎講質感都唔錯😗唔會太甜.飲品試左Pineapple coffee soda同碟豆花梳打🍹2杯都好岩打卡,仲好refresh!.另外呢度環境幾舒服😌有唔少打卡位😛
🔺齋啡🎗
月餅節係咁食 食到個人都有D滯🥶🥶
於是今日揀左間素食cafe同友人refresh下
綜合水果、奇亞籽、果昔燕麥碗🥗
黑松露醬大啡菇牛堡配牛油果沙律🍔
另外呢度環境幾舒服😌有唔少打卡位😛
2021-09-24 110 views
位於佐敦的齋啡Vego Coffee,是一間日系清新素食咖啡店。港人越來越著重健康,純素餐廳越來越受重視,越來越受歡迎。而齋啡亦是素食界的知名咖啡店之一,菜式全部不含牛奶和雞蛋,未吃過素食的朋友仔可以放開心胸試一試哦~餐廳有兩間店舖,一間是廚房和落單區,一間則是用餐區。店舖走日系簡約文青風,木系裝潢加乾花點綴,感覺舒適。不過店內座位較少,中午時段要等位的機會率好高呀。 餐廳提供11款不同款式的素食菜式、4款甜品和多款飲品,每人最少消費一杯飲料哦~ Vego All day $148 全日早餐選用的食材都相當健康,鷹嘴豆吐司、牛油果、素漢堡扒、大啡菇、香蕉、草莓、哈密瓜和沙律等。當中以素漢堡扒的味道最有驚喜,有黑椒味,亦有鹹香的芝士搭配,很不錯呢~ Smoothie Bowl $98 相對全日早餐,我更愛服務員推介的Smoothie Bowl! 色彩繽紛的Smoothie Bowl,有燕麥、奇亞籽、粟米片、方格脆、藍莓、草莓、香蕉和無花果等等,口感非常豐富,微微的甜,容易入口,很好吃呀~ Matcha Latte $50 Butterfly Pea Yuzu Soda $50 Match
位於佐敦的齋啡Vego Coffee
,是一間日系清新素食咖啡店。

Vego All day $148

Smoothie Bowl $98

Matcha Latte $50

Butterfly Pea Yuzu Soda $50

Matcha Warabi Mochi and Red Bean $45

純素蛋糕比我想像中還要好吃呢! 蛋糕的抹茶味好濃,甜度不高,帶有少許回甘,質素不錯。

Vega Chocolate Brownie $30

朱古力布朗尼的味道更濃,但甜度適中,也不錯啦!
2021-09-18
2021-09-24 128 views
尖沙咀的Vego Coffee真的慕名已久,這天放假就來了吃個brunch。咖啡店位於旺中帶靜的地點,讓人在鬧市區之中也有一點喘息的空間。這裡是自助形式,而且寵物友善!找好座位後就可以去點餐了,剛好有窗邊位置,Lucky🥳 這裡的食物和飲品其實也有很多選擇呢,總有一款適合你😋 屬於很值得回訪的餐廳,值得支持💛🔸Gluten Free Rice Cake Combo這個無麩質米餅拼盤必點✨賣相超級精緻!拼盤有兩款咸點和兩款甜點分別是大啡菇、牛油果、藍莓和無花果的口味,配搭脆脆的米餅口感不錯,集齊了我喜歡的元素💕 🔹Vego All Day非常豐富健康的 All Day Breakfast🍴 有塗上鷹嘴豆醬的Sourdough、大啡菇、Impossible 漢堡扒、牛油果、香蕉、火龍果和新鮮沙律🥙 牛油果灑上黑白芝麻增添香氣,放上Sourdough一併來吃很滿足🔸Vegan Chocolate Brownie甜點選了純素朱古力布朗尼,外層有焗脆的口感,而內餡的部分很軟滑,朱古力味濃郁🔹Daily Vegan Cake這裡的純素蛋糕也很有名,因為坊間選擇不多,要做到純素絕不容易🤎 我們選了

無麩質米餅拼盤

🔸Gluten Free Rice Cake Combo

Gluten Free Rice Cake Combo

Vego All Day

🔹Vego All Day

🔸Vegan Chocolate Brownie
伯爵茶純素蛋糕

🔹Daily Vegan Cake
這裡的純素蛋糕也很有名,因為坊間選擇不多,要做到純素絕不容易🤎 我們選了伯爵茶口味的,口感和一般的蛋糕有點不同,伯爵茶味很香,不錯吃
Pineapple Coffee Soda

🔸Pineapple Coffee Soda🍍
咖啡來杯不一樣的~ 這杯菠蘿咖啡梳打充滿驚喜,同樣要大力推薦😽 連不太好咖啡的我也覺得好好喝~ 菠蘿的味道很岀,酸甜清新而且透心涼,和咖啡交融在一起形成特別的熱帶風味 ☕️
Avocado Smoothie

🔹Avocado Smoothie 🥑
飲品點了一杯咖啡,另一杯就點了牛油果奶昔 (不含牛奶🥛)。純粹的牛油果味道,清甜不膩

無麩質米餅拼盤
Gluten Free Rice Cake Combo
Vego All Day
伯爵茶純素蛋糕
Pineapple Coffee Soda
Avocado Smoothie
2021-09-24 29 views
【尖沙咀🌱純素cafe】係ig 見到朋友仔靚靚打卡相😍即刻問佢拎地址了解下!發現原來除咗擺設好靚之外,哩間仲係推廣animal friendly純素飲食理念(無肉無蛋無奶無傷害)既小店。📍無麩質米餅拼盤 賣相精緻,墊底嘅係米通,配2款鹹(素呑拿魚他他,啡菇) 2款甜(忌廉士多啤梨,忌廉無花果) 兩甜兩鹹各有特色🤟🏻📍黑松露大啡菇芝士牛堡+配牛油果沙律🥯竹炭Bagel煙韌,有烘過好脆身。Impossible Meat質地真係好似真肉😳唔講唔知係大豆做嘅!📍純素伯爵茶蛋糕 🍰入口伯爵茶味濃濃的,因為純素蛋糕冇落蛋奶,無平時啲蛋糕咁軟滑,之但係個質地幾得意架,濕潤感重d,係一個唔錯嘅體驗☺️📍純素朱古力布朗尼🍫朱古力味好濃,甜苦平衡適中。上面有啲合桃碎topping,如果brownie入邊加合桃會更正😋📍Rosemary Grapefruit soda西柚凍梳打酸酸甜甜好清爽📍Latte ☕️比較其他地方沖嘅燕麥奶咖啡,哩杯算好出色💯咖啡帶甜感加上果香 😋齋啡📭 尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖☎️ 28332838
【尖沙咀🌱純素cafe】

📍Latte ☕️

齋啡

📭 尖沙咀柯士甸道154-156號花園大廈地下7B號舖
☎️ 28332838
放假享受一下慢活潔淨,依間素cafe係純素,不含任何動物包括牛奶、雞蛋、魚ε-(´∀`; )裝修都係日系木系文青風,舒適休閑-🥯大啡菇➕手工竹炭比高包 |💰125大啡菇軟口多汁,夠厚,口感十足🥰配埋酸酸甜甜既他他醬➕芝士更惹味開胃濃郁竹炭Bagel大大個,口感煙靭,唔是得空氣外皮脆脆地,feel到個拉扯感,夠飽肚實在.🍓綜合水果.奇亞籽.果昔燕麥碗|💰98🌟粟米片|麥片|奇亞籽|香蕉|無花果|草莓個底比較重香蕉味,成碗都涼爽冰凍好岩夏天食ε-(´∀`; 成碗都係天然既水果甜味,清新又健康加埋麥片粟米片同奇亞籽,口感十足又飽腹-🍰純素蛋糕|💰54|(紅絲絨)估唔到無用蛋無落奶都可以食落好綿綿,又夠濕潤,似少少brownie既口感就算連埋cream,成件都唔太甜,一啲都唔膩.🍫純素朱古力布朗尼|💰30-Passion fruit chia seed soda|💰52凍梳打係夏天飲真係好正,夠爽而且熱情果酸酸甜甜好清爽.Iced americano|💰42-另外佢地仲有蛋糕同埋散水餅可以預訂☆〜(ゝ。∂)

🥯大啡菇➕手工竹炭比高包 |💰125
大啡菇軟口多汁,夠厚,口感十足🥰

配埋酸酸甜甜既他他醬➕芝士更惹味開胃濃郁
竹炭Bagel大大個,口感煙靭,唔是得空氣
外皮脆脆地,feel到個拉扯感,夠飽肚實在

🍓綜合水果.奇亞籽.果昔燕麥碗|💰98
🌟粟米片|麥片|奇亞籽|香蕉|無花果|草莓
個底比較重香蕉味,成碗都涼爽冰凍

好岩夏天食ε-(´∀`;
成碗都係天然既水果甜味,清新又健康
加埋麥片粟米片同奇亞籽,口感十足又飽腹

🍰純素蛋糕|💰54|(紅絲絨)
就算連埋cream,成件都唔太甜,一啲都唔膩

🍫純素朱古力布朗尼|💰30

凍梳打係夏天飲真係好正,夠爽
而且熱情果酸酸甜甜好清爽
Iced americano|💰42

另外佢地仲有蛋糕同埋散水餅可以預訂☆〜(ゝ。∂)
2021-09-16 33 views
呢間日系素食小店裝修得十分簡約 坐得舒服💛 仲係pet friendly 可以帶各位嘅寵物去嘆番杯咖啡🥰 另外餐廳係全素 對於我地呢啲都市人來講都係一個唔錯嘅選擇 可以detox下😉芫荽紫菜肉鬆bagel: bagel好煙韌 素食肉鬆嘅口感都好得意 不過略嫌硬咗少少 不過芫荽好足料 芫荽愛好者必食😉牛油果及無花果酸種麵包: 呢個配搭唔錯 無花果好甜好好食!! 又夠飽又唔會太dry 😝牛油果smoothie: 好特別 第一次飲!!! 口感幾滑 而且無添加糖 減肥都飲得😉Rose Latte 🌹: 個拉花好靚!! 飲落咖啡味偏濃 唔會好似出邊嘅latte咁全部都係奶!伯爵茶戚風蛋糕🍰: 淡淡都係香濃嘅Earl grey味 正!抹茶及紅豆蕨餅 🍵: 口感煙韌 幾有驚喜!!!

抹茶及紅豆蕨餅 🍵: 口感煙韌 幾有驚喜!!!
未食過咁難食既打卡cafe☹️☹️裝修係靚既,環境都靚。佢一間地舖要隔住一間髮型舖行去落order,同樣野食要係落order 度拎返過去食。問題行過去右手邊係一條多車既馬路,捧過去既時候,野食係會污染左😮‍💨我同朋友叫左個all day breakfast + smoothie bowl,加一個cake同兩杯野飲。個cake係碎既,all day breakfast 士多啤梨🍓酸既,哈密瓜唔甜,沙律係唔夠醬好生。Smoothie bowl d冰勁大粒………真係冇下次,太難食。全自助仲要咁貴,完全唔值個價。
未食過咁難食既打卡cafe☹️☹️
裝修係靚既,環境都靚。
Smoothie bowl d冰勁大粒………
真係冇下次,太難食。

全自助仲要咁貴,完全唔值個價。
2021-09-09 37 views
❤️牛肉蕃茄火煎菜pizza 牛肉彷真度好高,唔講會唔知係素!pizza 唔會油,邊邊脆到好似餅乾咁,食得健康又好味呀🧡3色墨西哥夾餅 有Impossibe meat ball + 牛油果同埋菇菇s 3款口味,仲有好fresh 好爽脆既生菜,加埋軟身既夾餅皮,有幾層口感呀!~~💛Pineapple Coffee Soda 成片冰菠蘿睇落已經好吸引 梳打甜甜地小小酸,加埋咖啡竟然出奇咁match!💚Rose Lattle 玫瑰花瓣+心心 睇見都sweet sweet, 好中意佢奶味重唔會太苦r食素感覺健康d, 食多d 都唔怕肥(諗多左)所以仲食左甜品~Brownie & Earl grey 蛋糕,brownie 比較苦,Earl grey 蛋糕有d 似口感札實d 既香蕉蛋糕質地,第一次試素純蛋糕,係幾特別, 不過都係中意食返正常有蛋奶既蛋糕多d😂特別一讚係。Cafe 有唔少打卡位,好岩影相打卡❤️如果d檯凳可以坐得舒服d就更好🤫

2021-08-16
2021-09-06 26 views
《齋啡》呢間人氣素食cafe 一直喺我todo list入面!!Weekend終於約咗閨蜜一齊去試下❤️間餐廳分咗兩個鋪位~一個係點餐既,另一個係打卡食嘢佢地裝修主打木系文青風~而佢個鞦韆更加係少女必影(我唔係所以冇影)🤣整體環境係好靚好舒服!因為係純素餐廳所以係❌奶❌蛋❌肉~☕️焦糖竹炭咖啡($50)佢係採用咗燕麥奶,再加上焦糖醬同竹炭粉~味道我覺得好飲過普通咖啡🤣 可能因為佢甜度好夠,飲落好香甜!🥤蝶豆花柚子梳打($52)賣相好靚既一杯嘢飲!好鍾意蝶豆花既紫💜飲落柚子味幾出~感覺好fresh 同清甜!不過擺得耐咗蝶豆花啲味就會重咗~🍰紅絲絨蛋糕($54)係意想不到的好味!純素蛋糕嚟講呢款真係俾到我驚喜!佢個蛋糕質感係好軟滑濕潤!一啲都唔乾!我地好快將佢ko晒!🍰純素香蕉麵包($30)呢款就比較乾身少少~但都好味!香蕉味好出~幾岩點杯咖啡去邊飲邊食!🥗泰式香芒牛油果蝦沙律($125)超級健康既一碟菜式!上面有成個牛油果既份量!仲有好新鮮既菜~夾埋素蝦同芒果好有口感!特別一提素蝦係好彈牙同濕好鬼正!但注意呢款係有啲辣!我地都要飲住凍野食!🥙Vego all day ($148)純素既全日早
《齋啡》
呢間人氣素食cafe 一直喺我todo list入面!!
Weekend終於約咗閨蜜一齊去試下❤️
間餐廳分咗兩個鋪位~
一個係點餐既,另一個係打卡食嘢
佢地裝修主打木系文青風~
而佢個鞦韆更加係少女必影(我唔係所以冇影)🤣
整體環境係好靚好舒服!
因為係純素餐廳所以係❌奶❌蛋❌肉~

☕️焦糖竹炭咖啡($50)
佢係採用咗燕麥奶,
再加上焦糖醬同竹炭粉~
味道我覺得好飲過普通咖啡🤣
可能因為佢甜度好夠,飲落好香甜!

🥤蝶豆花柚子梳打($52)
賣相好靚既一杯嘢飲!
好鍾意蝶豆花既紫💜
飲落柚子味幾出~
感覺好fresh 同清甜!
不過擺得耐咗蝶豆花啲味就會重咗~

🍰紅絲絨蛋糕($54)
係意想不到的好味!
純素蛋糕嚟講呢款真係俾到我驚喜!
佢個蛋糕質感係好軟滑濕潤!
一啲都唔乾!我地好快將佢ko晒!

🍰純素香蕉麵包($30)
呢款就比較乾身少少~
但都好味!
香蕉味好出~
幾岩點杯咖啡去邊飲邊食!

🥗泰式香芒牛油果蝦沙律($125)
超級健康既一碟菜式!
上面有成個牛油果既份量!
仲有好新鮮既菜~
夾埋素蝦同芒果好有口感!
特別一提素蝦係好彈牙同濕好鬼正!
但注意呢款係有啲辣!
我地都要飲住凍野食!

🥙Vego all day ($148)
純素既全日早餐😍
有hummus toast 同埋牛油果!
夾埋一齊食好香口好正!
個impossible 素漢堡扒一啲都唔油膩!
大啡菇調味比較淡,要配埋佢啲仿芝士碎一齊食!
仲有一大堆沙律,真心覺得佢啲沙律好好食,除咗夠新鮮之外,調味係同出面食既好唔同!
最後食埋大大粒藍莓、蕉同埋勁甜既哈密瓜好滿足!(佢啲生果配搭好似會轉架!)

我覺得唔係食開素/想接觸素食,呢一間絕對可以當係入門餐廳!因為佢地啲素食係有資素,表達到純素都可以好好食同有好多配搭!佢仲要係pet-friendly! 可以帶埋寵物一齊食💛