2017-09-04 168 views
將軍澳這邊有很多連鎖餐廳,今次經過厚德商場,看到這間小店便被吸引,難得有一間非連鎖的越南餐廳,而整體裝潢都頗用心的餐廳,令我對其食品也滿期待的。餐廳整體佈置滿花心思的,座位也頗舒服的。我點了一個海南雞飯及越南滴漏咖啡。海南雞飯的雞都挺嫩滑的,算是合格,而且雞的份量也頗多的。不過黃薑飯就太乾身,黃薑味不太重,飯就不合格了...而越南滴漏咖啡跟餐可以以6折點配,價錢上還可以接受的。而這杯越南咖啡沒有一般的甜,怕是沒有太多煉奶吧,不過還好的,對於怕甜的人士來說,這杯咖啡滿適合他們品嚐。整體來說,性價比比連鎖越南餐廳好,食物質素也好一點,下次要再試試這裡的越南河粉。

餐廳整體佈置滿花心思的,座位也頗舒服的。

我點了一個海南雞飯及越南滴漏咖啡。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2017-07-08 455 views
將軍澳愈來愈多餐廳,翻新後的厚德商場就是最佳例子。某日好想喝一口濃濃得越南河湯頭,選擇了這間長長人龍的餐廳。小食拼盤 (四款小食)牛油雞翼 、蝦餅、春卷(香脆,即炸,合格)蝦片肉碎包 (完全不熱,不脆,個人不喜歡$火車頭湯河 -湯頭香濃,牛肉夠香,不過湯底熱度可再加強,個人喜好滾滾的熱湯底。味精少,食完不算口渴。蕃茄炆牛肋條牛肋條炆得好稔,入味,送飯好適合芒果糯米飯失望。芒果不甜,椰汁好淡味,糯米飯太硬,無食完便埋單。兩位埋單 $243,下次會集中食湯河。席間聽到有好多人投訴漏單,以及投訴服務,但是次服務正常,上菜都算快。

小食拼盤 (四款小食)
牛油雞翼 、蝦餅、春卷(香脆,即炸,合格)
蝦片肉碎包 (完全不熱,不脆,個人不喜歡$

火車頭湯河 -

蕃茄炆牛肋條
牛肋條炆得好稔,入味,送飯好適合

芒果糯米飯
失望。芒果不甜,椰汁好淡味,糯米飯太硬,無食完便埋單。

2017-06-29
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2017-07-02 315 views
午市時間又到 ,啱啱去完旅行回味當地美食去到青越 ,見佢唔係太多人冇地方去入去試一試, 自己叫咗一份 法式牛柳粒紅飯。上菜速度幾快, 法式牛柳粒紅飯, 聽落個名好健康好似好有營養價值, 其實原來佢只係, 番茄牛柳粒紅飯 ,缺少咗法式嘅感覺。 牛柳粒煮得夠淋 ,夠入味 ,可惜配合番茄煮得唔夠淋。 番茄咬落去仲有啲硬, 可能舖頭上增加口感, 但係我都係鍾意食蕃茄炒蛋嗰種蕃茄。 好彩佢嘅味道都唔錯, 唔會太酸唔會太甜味道啱啱好,但係最值得讚賞嘅應該係佢嘅擺盤,一塊鐵板咁上.以為佢係原鍋煮出嚟, 值得嘉許。 下次一定再試, 因為真係唔錯。
2017-06-26 289 views
晏了起身, 落街已差不多2點幾, 想食野但又吾好太 heavy, 越南粉就不錯。選了火車頭, 勝在每樣都有d, 一次可試多d 種類。 另外點了越南滴漏咖啡, 味道不太驚喜, 不過簡單一餐, 都令人食得滿足.

選了火車頭, 勝在每樣都有d, 一次可試多d 種類。

2017-06-26 196 views
平日過來食個下午茶...選擇好多.... 基本上咩都有...第一次來試,通常都試下午茶,貪佢CP 值高D...叫左碗牛肉粉,加20幾蚊錢要多個小食!鳯爪!牛肉粉來講,牛肉份量都多,配菜都夠~敗北係個D粉,,,堅失望...好厚呀...好似用來整乾炒牛河個D咁...食到我..,.,.當然唔會食哂浪費我既QUOTA!!!!!!然後個湯都冇咩特別驚喜...個鳯爪都算係咁!!!2X蚊...有咁多隻...仲諗住得三隻 (有D鋪頭十幾廿蚊都係兩三隻~~~)抵左~~都開心既!!味道都OKAY...唯一一樣...其實都幾重要..就係唔夠凍~~唔知係咪啱啱整起...硬係覺得凍既會爽口D~~餐飲..叫普通咖啡,都係一般..總括,,,粉應該係主打..但係就唔掂...冇下次~~BYEBYE
平日過來食個下午茶...
選擇好多.... 基本上咩都有...
第一次來試,通常都試下午茶,貪佢CP 值高D...

叫左碗牛肉粉,加20幾蚊錢要多個小食!鳯爪!

牛肉粉來講,
牛肉份量都多,配菜都夠~
敗北係個D粉,,,
堅失望...好厚呀...好似用來整乾炒牛河個D咁...
然後個湯都冇咩特別驚喜...

個鳯爪都算係咁!!!
抵左~~都開心既!!
味道都OKAY...
唯一一樣...其實都幾重要..就係唔夠凍~~
唔知係咪啱啱整起...
硬係覺得凍既會爽口D~~

餐飲..叫普通咖啡,都係一般..

總括,,,粉應該係主打..但係就唔掂...冇下次~~
BYEBYE
2017-06-07
$70 (Tea)
2017-06-11 119 views
雖然只係係屋企一齊預備開會啲嘢, 但係可以煮飯仔簡簡單單都好開心:) 呢間青越喺將軍澳嚟講都係睇落去比較坐得舒服嘅餐廳,所以我哋星期六就入咗嚟試下~ 越式小食拼盤 - 整體水平ok,炸春卷偏油 ,但係啲料炒得幾香, 米紙亦都炸得香脆。 蝦餅林左d。 雞翼好厚炸粉。重頭戲泰式豬頸肉炒河出場 - 大家可以見到幅相入面嘅肉, 點睇法都唔係豬頸肉... 啱呀係鹹肉...好瘦好瘦嘅鹹肉。 另外再睇下個麵底, 佢除咗加咗啲花生說碎係上面之外,其實就係徹徹底底嘅中式紅油炒河。泰式應有嘅闊河粉,同埋有鑊香深色嘅河粉,呢道都冇。都叫入得口既,不過一定唔係泰式豬頸肉炒河:0)另外一提,我一入到餐廳,想將張凳移前...然後我成隻手就被凳底既辣椒紅油同埋啲食物嘅殘渣弄污。 雖然我明白凳底污糟咗,餐廳未必好易發覺,但係都應該要定時清潔呀,實在太嘔心...

2017-05-01
食嘢最緊要係食物質素,其次就係個餐廳嘅環境哩度嘅餐廳格局好Cyber, Cyber 得黎又帶點cozy, 黎食飯,食lunch 都係一個好地方。好中2餐廳內嘅neon light 設計,好新鮮又好fresh 嘅感覺大熱天時飲番杯冰沙真係無得頂,士多啤梨味好濃好rich 唔會話係得冰沙味$68一個雞飯還不錯,雞幾嫩滑,份量都幾足夠 油飯不錯,不過有點兒硬個人喜歡食淋身啲嘅飯份量好大,賣相好靚微微辣,所以食落好香口蒸粉包...哩個真係5推介,個皮整得太厚,亦唔係包得好實,一夾起就散晒。重要係,佢有夾埋蝦米,喺menu 又無講明一啲都唔襯好難食真係整體而言餐廳食物質素,環境都不錯
食嘢最緊要係食物質素,其次就係個餐廳嘅環境

士多啤梨乳酪冰沙

大熱天時飲番杯冰沙真係無得頂,士多啤梨味好濃
好rich 唔會話係得冰沙味

青越太妃雞飯

$68一個雞飯還不錯,雞幾嫩滑,份量都幾足夠

油飯不錯,不過有點兒硬
個人喜歡食淋身啲嘅飯

生菜包新鮮豬肉碎

份量好大,賣相好靚
微微辣,所以食落好香口

扎肉蒸粉包

一啲都唔襯
好難食真係

整體而言餐廳食物質素,環境都不錯

2017-05-23
$130 (Dinner)
士多啤梨乳酪冰沙
2017-05-14 179 views
厚德商場改頭換面變了 TKO gateway,告別街坊小店,走所謂的高格調路線。商場內的食肆不論是什麼菜,裝修都很新穎別緻。之前經過,已經被這個休閑的吊椅吸引了目光。餐廳內的裝修亦不錯。一大排的落地玻璃窗,景觀開揚。每個座位都有手柄,間隔開旁邊的食客,設計頗用心。越南菜連 all day breakfast 都有供應,想必是生意難做吧。我的午餐是豬頸肉撈濛,份量還不少。不過豬頸肉不是平常 grilled 的那種,更像是普通肥豬肉切成一條條。三十多元算是這樣吧。裝修靚,價錢不貴,很難再要求甚麼。特飲感覺不錯,不過跟餐只是有六折優惠,差不多要廿元,沒有試。

豬頸肉撈濛
豬頸肉撈濛

2017-05-03 252 views
可能第一次試業勒,所以今次要加反分,上黎上post下d相,首先杯野飲大杯左,唔會好似比人飲左兩啖禁啦。首先,牛油果沙冰,好正。凍茶已經大杯左,正常返。火車頭,好似唔夠大,食過其他是用大碗装的粉包,碎在,名符其實脆脆正。可以再食,不過男人來說可能唔飽。
首先,牛油果沙冰,好正。
凍茶已經大杯左,正常返。
火車頭,好似唔夠大,食過其他是用大碗装的
粉包,碎在,名符其實
脆脆正。
可以再食,不過男人來說可能唔飽。
2017-05-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2017-04-29 204 views
上星期去左旺角食街邊的越南包都成$38。我今日入去青越餐廳食,完本都冇乜特別大期望,因為餐廳價錢大眾化,仲抵過街邊,可以比乜我吖!點知,嘩!嘩!嘩!簡直係大 surprise 吖!餐飲種類繁多!環境算好又衛生的餐廳,越南包好味,又熱又香,酸酸甜甜好開胃,仲要平過旺角的街邊!最正就係杯咖啡,仲有得加錢跟餐!咖啡並吾係港式咖啡,好專業,亦有吾同種類可以揀!完全平靚正之選!推介:好味的越南包加上有水準的咖啡!
上星期去左旺角食街邊的越南包都成$38。

仲抵過街邊,可以比乜我吖!
又熱又香,酸酸甜甜好開胃,仲要平過旺角的街邊
!最正就係杯咖啡,仲有得加錢跟餐!

咖啡並吾係港式咖啡,好專業,亦有吾同種類可以揀

完全平靚正之選!

推介:好
味的越南包加上有水準的咖啡!
2017-04-29
$50 (Lunch)
  • 咖啡
  • 越南麵包
2017-04-22 195 views
今日行過又黎食個Lunch!週末12點己經要排隊!Menu幾多野揀!天氣熱叫左個青越三寶撈檬 $68,酸酸地夠開胃,三寶有豬扒炸雞翼同魚蛋片,幾大碗!老婆一個食唔晒!我就叫左生牛肉河粉$58,味道正常,不過我鐘意個湯底清D GE!呢個感覺味精味重左少少叫埋菜食下先!西蘭花炒雜菌$68,仲貴過我個河粉不過幾好食!家庭風味!埋單發現無加一,兩個人食左$200有找,服務不過不失,感覺貴左少少,但係味道係OK GE!呢頭無咩好食,叫係有多個餐廳選擇!
今日行過又黎食個Lunch!週末12點己經要排隊!
Menu幾多野揀!
叫埋菜食下先!西蘭花炒雜菌$68,仲貴過我個河粉
不過幾好食!家庭風味!

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2017-04-13 3397 views
我在前一日於坑口「TKO Gateway」,幫襯試食跨國菜餐廳「XOXO」的同時,還發現另一間新進駐「TKO Gateway」的越南菜餐廳「青越」。上次我在淘大花園光顧「越X」,忘記了試食生牛肉湯河粉,今次是最好機會彌補在「越X」的錯失。對我來說,差不多二十多年前,我還是在拿着BNO護照的時候,就已經坐郵輪去過越南旅行,在越南食過正宗地道的越南菜。我對越南菜的最大印象,就是越南春卷,跟着就是越南滴漏咖啡和越南生牛肉湯河。所以,我今次來到「青越」,就是為了一試它們的越南招牌滴漏咖啡滋味。跟一般的傳統越南餐廳比較,「青越」的裝潢比想像中少了一份越南的地道風味,可能是因為餐廳的燈光太火猛太通明了,加上檯櫈是全新的,更加令我缺少了一份身處地道越南餐廳的感覺。不過,我今次光顧「青越」,無非是為了品嚐地道的生牛肉湯河粉,和越式滴漏咖啡的滋味,所以對於餐廳的裝潢與氣氛,我都沒有把它放在心上。對於越南的生牛肉湯河粉,我並非擁有強烈的喜好,所以見到「青越」餐牌寫着,生牛肉湯河粉有大小不同份量的時候,理智的感覺告訴我,暫時先點個小份量的生牛肉湯河粉,輕輕淺嘗,點到即止就足夠了。點完生牛肉湯河粉後,我再跟餐

點完生牛肉湯河粉後,我再跟餐點了一杯越式滴漏咖啡,就完成了我在「青越」試食的目標。
至於「青越」其他的越南地道菜式,例如越南春卷,炸蝦餅我暫時興趣都不是太大,越南雞絲撈檬我又在佐敦吃過了。那些菜式或者留到將來,還有機會再試食吧,但是肯定不是今次。
等候期間,我還發現原來越南流行的咖啡,不止有滴漏咖啡,還有很多不同款式的咖啡任君選擇。可能越南曾經是法國的殖民地,所以法國流行飲咖啡的文化,深深殖入了越南的民心吧。
「青越」貫徹了一般越南菜餐廳的形象,就連用來裝載點菜紀錄紙的紙托,都出奇地很有越南純樸無華的風格。「青越」的紙托是個木製的圓筒,外形嬌小玲瓏,大小恰巧只夠裝載一張小型的點菜紙。
越南的生牛肉湯河粉終於上檯了,生牛肉湯河粉最明顯的地方就是,很重視使用香料和辣椒。「青越」的生牛肉河粉,除了面頭鋪滿大量,例如香茅、金不換等天然香料外,還另外有一個小碟,專門用裝着辣椒和青檸,以便食客按個人喜好,為生牛肉湯河粉調味加辣。
青越生牛肉湯河粉(小)
我並不是很嗜辣的人,尤其是見到調味的辣椒,有很多辣椒籽留了在裡面,經驗告訴我要先把辣椒籽除去,才能確保之後生牛肉湯河味道不會過辣。至於青檸我反而搾取了不少青檸汁入湯河內,希望青檸汁可以令生牛肉湯河能惹味一點吧。
有一件事令我很迷惑,就是「青越」的生牛肉湯河粉,原來是用肥牛肉作配菜,一般正宗的越式生牛肉湯河粉,不是應該用上手切的薄片牛肉嗎?手切牛肉可以比機切肥牛,減少點機器刨肉的鐵氣味。

反而用上機械切割的肥牛,牛肉的原味可能會比手切牛肉少了一點點,現在我吃「青越」的生牛肉湯河粉,就是缺少了這份牛肉的原味,感覺跟一般牛肉河粉分別不大。

不過,生牛肉湯河粉到最後,還是靠那些香料輔助調味下,總算令生牛肉湯河粉增添回應有的味道,尤其是青檸、香茅和金不換,令生牛肉湯河粉的湯味道增添不少的香味。
凍越南滴漏咖啡
至於「青越」的冰凍滴漏咖啡,侍應把原裝滴漏咖啡杯,連同越南滴漏壺一同端出來,放在我的面前,旁邊還有飲冰凍咖啡用的冰底。
可能我對越南的滴漏咖啡認識未夠深,當時只有按侍應的指示,不斷在攪拌咖啡,當時還以為咖啡已經加了糖在入面,所以沒有問侍應有關糖漿或糖包提供,之後飲滴漏咖啡就遇上了重大問題。
問題就是,怎麼滴漏咖啡一開始,味道就這麽苦澀的?我攪拌了很多次了,之後把咖啡倒進冰底玻璃杯內,味道還是如此的苦澀。後來我問侍應,要了一杯煉奶,我再把煉奶倒進咖啡裡面,咖啡就回復應有香甜味道。
我覺得未倒煉奶之前的冰滴咖啡,味道就跟一般「齋啡」沒有分別,反而加入了煉奶後,味道就回復正常,變回了「啡走」。究竟是我不習慣飲滴漏咖啡,越南滴漏咖啡本來就應該是這樣的味道,還是侍應們忘記了給煉奶我去調味呢?

如果問題答案是「我不習慣」的話就算數好了,可能我還未習慣,還不適合去飲滴漏咖啡。

如果答案是「侍應忘記給我煉奶」的話,他們好應該對越南菜再加以學習上課好了,他們連飲滴漏咖啡最基本步驟竟然也不清楚,害我喝了一口苦澀的純黑咖啡。
2017-03-29
Waiting Time
12 Minutes (Dine In)
$53 (Tea)
青越生牛肉湯河粉(小)
凍越南滴漏咖啡
  • 青越生牛肉湯河粉
2017-04-07 223 views
最近係呢頭附近返工, 唔想食啲大型連鎖。 係附近行下就見到呢間。因為我唔太餓嘅關係, 所以淨係叫左一個蒸粉包。 ( 餐+$18)佢岩岩蒸出黎, 好熱好香。 面頭有花生碎同埋平啲燒味嗰啲葱油, which i thought was awkward at first. 裡面包嘅有蝦米 黑木耳 札肉同椰菜。入口好爽口, 蝦米味好濃, 葱油味都好濃。 不過我覺得塊皮太厚啦, 可以薄啲。 都算唔錯啦, 不過都會鹹左啲啲。 另外同行友人食嘅蕃茄牛腩飯, 賣相唔錯
不過我覺得塊皮太厚啦, 可以薄啲。
都算唔錯啦, 不過都會鹹左啲啲。

另外同行友人食嘅蕃茄牛腩飯, 賣相唔錯
  • 蒸粉包
2017-04-07 180 views
前一排天氣開始暖返,而且非常潮濕,突然好想食越南菜,想食撈檬,所以嚟咗附近呢間青越。嚟到梗係嗌咗撈檬啦~嗌咗個香茅雞翼撈檬,仲有痕加咗炸蝦餅,加多杯紫薯Latte。香茅雞翼撈檬:雞翼香脆,有成4隻 撈檬有好多菜絲、蘿蔔絲、花生同唔知咩脆脆,加上酸酸甜甜嘅醬汁,口味清爽,冇胃口時最啱食(即係現在XD)。蝦餅外皮香脆,裡面彃牙爽口。紫薯風暴都吹到越南餐廳,呢杯紫薯Latte有好香紫薯味~除咗嘢食之外,呢度環境都幾清靜,陽光又幾好,一個人可以休閒地食個Tea。不過咁啱有家庭客,小朋友比較嘈咗少少,但冇辦法啦~下次會再嚟!

嚟到梗係嗌咗撈檬啦~

香茅雞翼撈檬:
雞翼香脆,有成4隻

香茅雞翼撈檬
蝦餅外皮香脆,裡面彃牙爽口。
紫薯風暴都吹到越南餐廳,呢杯紫薯Latte有好香紫薯味~
紫薯拿鐵
下次會再嚟!
2017-03-18
Type of Meal
Tea
香茅雞翼撈檬
紫薯拿鐵
環境吸引,食物種類算多,收費合理,味道跟份量一般,服務還可以。以下食評及觀察:炒椰菜苗味道及份量尚算ok,但炒椰菜苗是椰菜,而不是椰菜苗。燴牛尾的茄汁太濃,牛尾份量少了一些,只跟兩片法包,感覺太少,不如不送手 c 雞的肉有點乾,相信愛吃白肉的人會較喜歡。重點是以下題外話的意見,希望餐廳多加注意。留意到此餐廳多位的人員,無論送餐,收餐,落單均全程帶著藍色手套,此舉會減低服務員對保持手部衛生的意識,亦有可能將手套上的細菌帶到食客的餐具。希望餐廳管理層多加留意,侍應及店員工作時多加洗手,勿濫用手套。
以下食評及觀察:
手 c 雞的肉有點乾,相信愛吃白肉的人會較喜歡。

重點是以下題外話的意見,希望餐廳多加注意。
2017-04-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
  • 沒有