2018-09-07 2769 views
上年同朋友食過Westwood cafe嘅tea set,記得感覺係非常唔錯同抵食,所以就帶埋男友再黎試新set喇。有哂Westwood logo好靚嘅餐具⋯⋯可惜被我發現⋯⋯佢未清乾淨上手嘅痕跡⋯⋯首先上菜嘅係甜點,2人前但係只得每款一件(以我記得之前應該係每款1人1件)不過水準都保持到嘅⋯⋯⋯左右兩邊嘅macaroon 分係橙味同玫瑰味,甜味適中唔會過甜。至於中間嘅2款嘅朱古力,2款朱古力味濃郁1人得半件當然係唔會漏啦😂😂之後就到tea set架登場喇。。。冇左D甜點令到個架好似好凋零咁.首先最頂果層, 係迷你和牛漢堡同香酥豬肉卷.呢2款嘅味道可以嘅, 但兩者都偏乾身左少少第2層係scone 同 兩款唔同嘅甜品杯 分別係吉士紅莓醬,個底有d蛋糕粒,鐘意吉士醬嘅我幾like另一個應該係雜莓yogurt,味道偏酸,男朋友話好開胃食到最底果層,分別係煙三文魚凱撒沙津撻同迷你蘑菇批。呢個煙三文魚撻,可以跟佢個名分成三部分,煙三文魚啦/ 凱撒沙津係一條菜+少許煙肉碎/ 而個撻係同岩岩果2樣野係完成夾唔黎嘅而且好硬身至於雞批就係普通中間水評啦,料都多嘅。總括黎講, 呢度嘅甜點質素比鹹點高D.雖

至於中間嘅2款嘅朱古力,2款朱古力味濃郁
1人得半件當然係唔會漏啦😂😂

首先最頂果層, 係迷你和牛漢堡同香酥豬肉卷.
呢2款嘅味道可以嘅, 但兩者都偏乾身左少少

第2層係scone 同 兩款唔同嘅甜品
分別係吉士紅莓醬,個底有d蛋糕粒,鐘意吉士醬嘅我幾like

另一個應該係雜莓yogurt,味道偏酸,男朋友話好開胃

食到最底果層,分別係煙三文魚凱撒沙津撻同迷你蘑菇批。
而且好硬身
至於雞批就係普通中間水評啦,料都多嘅。

總括黎講, 呢度嘅甜點質素比鹹點高D.
雖然本人係Westwood 粉絲, 品牌效應係必然嘅事, Tea Set 呃LIKE指數當然係高, 但感覺性價比下降左, 比起1年前嘅誠意感覺亦下滑左, 今次甚至特式都欠缺埋, 所以下次應該都要再考慮下了.
PS: 見到蛋糕櫃都幾吸引, 應該再黎都只會黎食CAKE.
2018-08-04
$307 (Tea)
2018-08-14 1343 views
服務:今日去到食tea set,一入到去幾個staff喺度但喺完全無人安排坐邊。坐底咗叫完嘢食,嘢食到咗好耐都冇人拎過餐具(舖頭人手夠客又少),要自己拎,仲要碟都冇比,但係碟又唔係自助。去到攞叉,店員話攞比我,攞咗刀叉碟,不過冇羹(有杯裝甜品)。最搞笑係再起身去攞羹,個staff見到但係指住隻羹,,話「喺度」。都係唔攞比客。點解可以有面皮收10%服務費?食物:個tea set好難食好難食好難食,絕對係半價都唔值。(原價連服務費係$591)冇一件係值,全部都唔好食。戲肉係甜品嘅raspberry係發霉嘅,問店員佢換咗個新同我講食材個倉喺第度所以可以運送途中有問題,換咗杯新嘅比我。過咗陣staff問會唔會揀個新嘅甜品,但已經一啲胃口都冇拒絕咗,雪榚都叫佢唔洗上。最後比錢收原價我同朋友都好無奈,因為591價但冇一樣嘢係好。連舖頭個景都係牆紙,比網上張相以為好大間。同個staff講咁嘅食品質素會唔會改一改個收費,最後要比455。最大問題係食發霉嘢加咁嘅服務都要400幾真係好唔開心。見有咁多日本人去食,同行朋友打咗個食評警剔日本網友。前からずっと楽しみにしていたのに、もうこんりんざい食べにはいき
服務:

食物:

見有咁多日本人去食,同行朋友打咗個食評警剔日本網友。

前からずっと楽しみにしていたのに、もうこんりんざい食べにはいきません。店の店員さんにめっちゃくちゃ無視されたし、フォークとかスプーンなどの食器は全部自分で取ってました。店員さんにスプーンが欲しいと伝えても、自分で取ってと言われます。店員さんの態度が悪くて、悪い気分になります。サービスがとてもひどい。
サービスだけではなく、食べ物にも問題がありました。食べてたデザートにカビが生えてました。写真を載せておきます。
こんなサービスに、カビが生えた食べ物。
もう絶対この店には行きたくありません。
《西太后 • Vivienne Westwood Cafe》行街行到攰,入去影下相📸飲杯野,食件Cake🍰平日去唔使排隊✋🏻~雖然地方唔算大...但都坐得舒服😌🌿雜果茶好香雜果既味道..飲落口帶小小酸味既英式茶☕️🌿朱古力咖啡Westwood Logo好吸睛❤️👀🌿Dark chocolate mousse cake香濃嘅朱古力🍫配軟滑嘅mousse...好好味 . #VivienneWestwood#VivienneWestwoodCafe#西太后 ...……………………👧🏻肥妹小編.........................
行街行到攰,入去影下相📸飲杯野,食件Cake🍰
平日去唔使排隊✋🏻~雖然地方唔算大...但都坐得舒服😌
🌿雜果茶
好香雜果既味道..飲落口帶小小酸味既英式茶☕️
🌿朱古力咖啡
Westwood Logo好吸睛❤️👀
🌿Dark chocolate mousse cake
香濃嘅朱古力🍫配軟滑嘅mousse...好好味 .
#VivienneWestwood
#VivienneWestwoodCafe
#西太后 .
..……………………
👧🏻肥妹小編
.........................
2018-07-12 915 views
high tea with 朋友,完全冇idea去邊度食,剛巧朋友在附近返工,我在他附近商場行街搵野食搵人陪之際見到呢間野,外觀是吸引的而且以名牌子餐廳來說又不是有很多,就約朋友去呢間啦,食物水準可以,一柸暖心又香濃的咖啡啊,不是你在Starbucks那一種味道,很不錯喎,傾到忘記影相,下次會再去,美中不足是有時自己一個行街想去食,但他的tea set沒有一人份量,如果他能夠設計有一人份量肯定會更多食客!😋
  • Afternoon tea set
2018-06-07 1051 views
💜紫薯迷必試🍠💜~~~~~~~~~~~~~~~~~~本來想食同飲嘅嘢都賣光光了。最後揀左紫薯蛋糕同玫瑰梳打。🍠~~~~~~~~~~~~~~~~~~蛋糕上面有一塊朱古力和幾粒紫薯,下面的cream 挺不錯,不會太甜,還有紫薯的味道,蛋糕也夠鬆軟。至於玫瑰梳打就欠缺玫瑰味道,梳打水較為明顯。~~~~~~~~~~~~~~~~~~
💜紫薯迷必試🍠💜
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
本來想食同飲嘅嘢都賣光光了。最後揀左紫薯蛋糕同玫瑰梳打。🍠
2018-05-10 910 views
今日難得同朋友黎下午茶,諗左好耐都諗唔到去邊!最後朋友提議 Westwood!我想試好耐架喇!每次行過都多人等...放棄 😤今日黎到門口冇人等!但已滿!諗住應該唔會等好耐!但點知...都20分鐘 😤入座後就梗係叫 Set 啦!一場黎到梗係扼 like 架嘛!每人叫左野飲先,我果個係 大吉嶺!朋友叫左 Mocha!個 Set 黎喇!勁靚囉!頂層有迷你漢堡同炸蝦卷!中間果層有鬆餅、朱古力 Mousse、柚子 Mousse!最底層有閃電芙、檸檬批、馬卡龍!食完後仲每人一球雪糕,我選左 玫瑰荔枝,朋友叫左開心果!坦白講...堅 扼 like!完全唔值要咁既價錢...但傾計都可以既 🤦🏼‍♀️

每人叫左野飲先,我果個係 大吉嶺!朋友叫左 Mocha!

食完後仲每人一球雪糕,我選左 玫瑰荔枝,朋友叫左開心果!

2018-03-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$300 (Tea)
Vivienne westwood的品牌延伸-从时尚品牌到咖啡文化。店内从装潢到饮食的设计都体现了品牌的元素,适合拍照打卡及体验,但饮品的质素就比较平常,而且此间店铺比想象中小很多。在香港这种寸土寸金的地方也不奇怪。

2018-03-18 828 views
在尖沙咀做完野去嘆下咖啡,見一間時裝品牌cafe咪入去休息下,價錢方面,比較高,一般都過一百蚊,味道一般,大路貨色,但有西太后品牌效應,是一個相機先食的好地方。
2018-02-18 717 views
因為西太后嘅品牌效應,第一次幫襯… 每個人都有西太后嘅logo 由於有空位,不用排隊直接入座, 叫咗早餐茶、三文治、心太軟同梳打。點餐後需要等接近10至15分鐘, 即使已經沏好茶,都無人送到坐位,要不繼續等待10min... 落單後45,分鐘,就開始俾職員催促埋單,收哂枱面既碟,直接印張單放到枱面叫我埋單,趕人走…態度非常惡劣! 入座時亦無提及限時1小時!! 尼間所謂既café 真係可一不可再,根本做衰個品牌!!
2017-12-25 809 views
Vivienne Westwood 跨界開Cafe,在人流暢旺遊人如織的海港城,缺未見人龍,好奇又行街到耗曬電嘅我決定歇腳試一試。店鋪面積不大,內部裝潢溫馨,燈光溫暖明亮,圓枱頗有宮廷之味,但較為浪費空間。店內杯碟全部應有品牌標誌格紋及Logo。土星原本意為「推翻、摧毀、新生」,代表了品牌「叛逆不羈」的核心理念,而Cafe整體感覺傳統精緻。落座先點左兩壺茶。我的是雜果茶,微酸回甘,有馥莓香氣,非常醒神開胃。另一壺是薄荷茶,清新回甘順氣。冬日人雖覺得寒,但似乎又覺得內燥上火,這兩款茶飲,口感味道似有生津去燥之感,特別適合冬日午後。值得一提的是茶壺頗大,二人飲都足夠。另外點左件紅莓慕斯外層裹著士多啤梨朱古力,內裏慕斯酸酸甜甜,不過不失。又叫做杯手工雪糕,伯爵茶味甜度適中,茶香突出,荔枝玫瑰味口感輕盈,少有地完全沒有人工香精的假香味,算是出色。雪糕面淋上士多啤梨醬,反而過甜。原本該有棉花糖同oreo餅底,卻無見蹤影。店面小,侍應生幾乎得一人,負責收銀執枱落單,真是滿場飛,手腳未免慢。不過店家都算窩心體貼,我們抱著小朋友,初時得二人枱,佢等旁邊枱的客離開後特意拚埋張椅子給我們,坐得鬆動D。又見

雜果茶及薄荷茶

手工雪糕杯

店面小,侍應生幾乎得一人,負責收銀執枱落單,真是滿場飛,手腳未免慢。不過店家都算窩心體貼,我們抱著小朋友,初時得二人枱,佢等旁邊枱的客離開後特意拚埋張椅子給我們,坐得鬆動D。又見小朋友睡著,特意延長少少時間(原本用餐時間45分鐘,我地坐多半個鐘)。算是非常窩心啦。

總而言之,算是一次不錯的體驗。
雜果茶及薄荷茶
手工雪糕杯
食物味道一般,高級費用,但茶餐廳服務。order 了一個英式下午茶,個女店務員問我飲乜,我問佢有乜飲,然後佢企喺度唔出聲,然後走左去。只有一個男店務員服務態度親切,仲話比我聽我應該點order! 埋單時,個女店務員又黎料,我已準備好錢,但佢放喺枱面度就走左去。家陣個女店務員係咪好唔耐煩啫?最驚喜既個英式下午茶有野飲之剩,仲有一個雪糕,個雪糕都幾滑。環境方面,座得都幾逼,餐具唔錯,但燈光稍光,可暗一點。
家陣個女店務員係咪好唔耐煩啫?
環境方面,座得都幾逼,餐具唔錯,但燈光稍光,可暗一點。
服務好差lor!!!明明有二人位前面是三人等,我等咗十分鐘都唔問後面幾多個人,而且我一到的時候已經主動講我兩個人有冇位。終於等咗十幾分鐘先好似醒悟到咁問我。當我入黎既時候同時同三人檯等位的客發生衝突,雖然我唔知咩事。而且我入黎之後被告知只可以用餐45分鐘,lady m都唔止45分鐘喇。所以我奉勸大家一句,寧願排耐d去ladym都唔好過黎!
2017-08-05 1061 views
韓國朋友來個快閃週末香港之旅,當然要陪佢食盡佢想食嘅嘢喇佢特別指定要嚟海港城食西太后tea set~而作為香港人嘅我都唔知有間西太后cafe 之餘更估唔到可以咁聞名豪華tea set 登場我同朋友都影咗好多相先開動味道方面,坦白講唔係十分出色,一般般喇,但有high tea 嘅姊妹們都好清楚呢啲tea set 最主要都係要嚟影相喇好多人都推介飲朱古力(好大原因為咗個logo)但我就揀咗飲茶雪糕,好味朋友就十分享受喇,不停拎起手機係咁影最緊要佢開心喇~
韓國朋友來個快閃週末香港之旅,當然要陪佢食盡佢想食嘅嘢喇

豪華tea set 登場
我同朋友都影咗好多相先開動

好多人都推介飲朱古力(好大原因為咗個logo
)但我就揀咗飲茶

雪糕,好味

朋友就十分享受喇,不停拎起手機係咁影
最緊要佢開心喇~
  • Afternoon tea set
依家時裝品牌經營開始多元化發展時裝同咖啡廳其實真係好搭配行街行到累 揾間咖啡店坐下休息一下咁先可以行更遠更長的路 同買更多戰利品所以各家品牌都開始咗自家cafe 一於肥水唔流別人田雖然自己並不是名牌愛好者,但作為cafe explorer 點都要去品嚐一下地點位於海運一樓,細細間門面已唔多吸引,好在入面有大大隻品牌logo backdrop頂下,唔係真係太普通了坐低唔試下午茶套餐感覺好似無嚟過咁下午茶架一上枱,隻碟好靚食物賣相就似乎未到令人好驚喜咸點味道不錯:煙三文魚忌廉泡芙- 三文魚甚新鮮,泡芙鬆軟;煙火雞胸沙律卷- 細細件好滋味而且麵包皮唔會乾身;牛油果龍蝦杯- 上面嘅龍蝦味道還可以接受,但一食到個牛油果cream就特別到難以用文字形容 Past!第二層有朱古力檸檬tart- 好酸; 傳統鬆餅- 鬆軟配上奶油cream好味及雜莓meeingue -酥皮甜到一個點最頂層有藍莓白朱古力慕絲- 甜;焦糖法式薰蛋蛋糕- 其實味道唔錯,但因為前面食咗太多甜品,留低嘅只有甜味感受到;芝士藍莓乳酪蛋糕- 芝士同藍莓乳酪味道太分明,出來效果反而好一般;伯爵茶朱古力- 甜甜甜 好香茶味但都係好甜好膩
依家時裝品牌經營開始多元化發展
時裝同咖啡廳其實真係好搭配
行街行到累 揾間咖啡店坐下休息一下
咁先可以行更遠更長的路 同買更多戰利品

所以各家品牌都開始咗自家cafe 一於肥水唔流別人田

坐低唔試下午茶套餐感覺好似無嚟過咁

下午茶架一上枱,隻碟好靚
食物賣相就似乎未到令人好驚喜

咸點味道不錯:煙三文魚忌廉泡芙- 三文魚甚新鮮,泡芙鬆軟;

煙火雞胸沙律卷- 細細件好滋味而且麵包皮唔會乾身;

特別到難以用文字形容 Past!

第二層有朱古力檸檬tart- 好酸
; 傳統鬆餅- 鬆軟配上奶油cream好味
及雜莓meeingue -酥皮甜到一個點

Rose  latte

呢杯rose latte咖啡味唔重淡淡的;玫瑰花香搶晒風頭,細細杯唔夠頂一層茶點
荔枝味雪糕

這個手工雪糕反而有驚喜,荔枝玫瑰店員推薦的。口味清新,淡淡荔枝果香甜味,食落後齒夾帶有點點玫瑰花味,甜度適中兼有雙重香味四溢

整體來說:品牌效應而已,食物味道還是有很多進步空間,時裝方面已經被好多新起之秀追過已久,亦不見有咩特色之作。咖啡廳並非只靠美麗就可經營下去,仲要講求香、味。回頭指數
2017-05-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Tea)
荔枝味雪糕
2017-07-05 575 views
逛海港城正好路过Vivienne Westwood Cafe。今天门口没人排队而且里面还有座。看看玻璃柜里的蛋糕每样都想吃,就选择了488元的双人下午茶套餐两份。各选择了茶、饮料、冰激凌的口味。边聊天边等待套餐上来。红玫瑰洛神花茶很大壶味道也酸爽浓郁,正好解腻。点心一层一层吃上去,吃完第二层已经没有战斗力了。最喜欢咸点,可能没有吃午餐的关系、觉得非常美味。吃完三层塔点心,让服务员上冰激凌。冰激凌的美味让已经完全没有战斗力的我们一口也停不下来。个个味道都好食………………