2020-04-21 48 views
之前過大坑食拉麵個陣已經留意到Warrn入面既彩色瓷磚好有Gaudi既風格🔸🔹,好似去左巴塞隆納咁🇪🇸,所以上星期就同男朋友過左黎試下。————————————————————日本刺身帶子配黑魚子 $158帶子輕輕煎過更香口鮮甜,口感肥厚彈滑🤤,下層既黑加倫子啫喱令沙律更加酸酸甜甜,好開胃🥗。————————————————————蟹肉芒果沙律 $168蟹味比想像中更突出,即使細細啖都已經食到好濃既蟹鮮味😻,軟綿綿既蟹肉配下面既脆脆好有口感。加上有芒果,所以食落好輕盈🥭,一啲油膩感都無,推介‼️————————————————————香煎波士頓龍蝦配龍蝦汁意大利飯 $458輕輕煎過既龍蝦香氣十足,味道濃郁,肉身彈牙爽口🦞;龍蝦汁Risotto煮得入味,質感軟糯,可惜海膽味唔太明顯。————————————————————香煎美國西冷配紅酒汁 $388煎得好靚,完美咁鎖住肉汁🍽。雖然肉質唔算好嫩滑,而且偏瘦,但勝在牛味夠香濃,如果多啲脂肪會更好🥺。————————————————————另外想讚下呢道既服務幾好👨🏻‍🦰,上菜之前侍應會簡單講下每道菜既食材配搭,而且態度都好Nice好主動,令

日本刺身帶子配黑魚子 $158

香煎波士頓龍蝦配龍蝦汁意大利飯 $458
香煎美國西冷配紅酒汁 $388

————————————————————
另外想讚下呢道既服務幾好👨🏻‍🦰,上菜之前侍應會簡單講下每道菜既食材配搭,而且態度都好Nice好主動,令到成個用餐感覺好舒服😇。
2020-04-15 862 views
餓底這晚來大坑找朋友,順道在這邊晚飯,在眾多西餐廳中選了這間 Warren,因為經過時經理有熱情地介紹!四月有special,平左之餘有酒送,仲有free float 薯仔。日本刺身帶子配黑魚子·紅加侖子啫喱嘩,好巨型的帶子!跟朋友分食,切開了一半都比正常的帶子大!伴碟的有兩種沙律,一邊是醋汁菜葉類,另一邊是沙律醬蘋果,再來酸甜的紅加侖子啫喱及黑魚子,都帶出了帶子不同的鮮味,good combination。煙三文魚配荷蘭汁波蛋賣相好精美!這個 poached egg 好特別,蛋下有沙律菜,還用了個脆脆籃盛載著,一切開,蛋黃未有即時四流,因為是剛剛由液態轉做固體的狀態,餓底最鍾意這種生熟程度。美國頂級西冷吃西餐就是要吃牛扒,尤其喜歡那種煎到有焦香,肉味濃郁,肉的中心還粉粉紅紅的牛扒,這個頂級西冷完全滿足了餓底的要求!還有那個薯仔,加入了芝士牛油,好味到犯晒規!燒紐西蘭羊架配芥末籽燒汁沒有騷味,沒有騷味,沒有騷味!重要的事情要說三遍,哈哈!羊架肉質鮮嫩,味濃,配上酸maymay的醬汁,味蕾零舍醒神,吃著吃著放棄用刀,用手來吃,滋味!

2020-04-14 586 views
一餐食到了味道與食物的藝術,首次到大坑食晚餐,十分滿意,每道菜都有廚師背後的心思,每個配搭都有設計,十分讚。香煎鵝肝配黑魚子蟹肉黎麥沙津鵝肝是法國的鵝肝,本身質素已經是不容置疑,但同時配有蘋果醬,中和鵝肝味。一入口先是鵝肝香,再是一陣蘋果清香,為這道菜帶來清新。而另外, 黎麥是高纖食物,令整道菜更加健康,配合蟹肉,更是鮮味。芝士黑松露焗帶子採用新鮮帶子,帶子本身大粒鮮味爽口。加上芝士焗,更加是香氣滿溢。當新鮮焗起之時,帶子配合芝士在口腔溶化。實在美味。而且有少量松露點綴,令帶子更香。美國頂級西冷主菜方面,其實係一個daily special.US prime striploin with free float cheese gatin potato or pan fired herbs potato 肉質方面固然好,而且牛比較厚,但也無阻牛的滑嫩肉質及肉汁。 厚的牛較有咬口,但中間肉嫩,每放入口都可以品嚐牛的香味。配菜薯仔亦相當特別好食,一層一層的薯仔🥔這個daily special 仲可以配酒架燒紐西蘭羊架配芥末籽燒汁羊架,我自己平日比較少食。羊架燒得香,雖然厚身,但裡面仍然是滑。不
一餐食到了味道與食物的藝術,
首次到大坑食晚餐,

美國頂級西冷
主菜方面,其實係一個daily special.

這個daily special 仲可以配酒架

燒紐西蘭羊架配芥末籽燒汁
羊架,我自己平日比較少食。羊架燒得香,雖然厚身,但裡面仍然是滑。不會覺得騷味。
配上醬汁,雖然有芥末味,但羊味本身強,不但不會搶味,更加令羊肉味更出又正。
2020-04-14 287 views
多謝老公在逆景下亦不忘我們的週年紀念。Warren位於是次老公的工作地點附近,門面就像對法式小餐館。靜靜坐落在華倫街的後巷。店內約有4-5張4人枱,坐枱間均有距離,不會騷擾到大家。我們order了兩款前菜+兩款主菜煙三文魚配荷蘭汁波蛋- 用上了特薄的脆皮造成雀巢的形狀。雀巢脆皮承載著沙律,頂層放上沾了荷蘭汁的水波蛋。水波蛋的軟綿,爽口的沙律菜,特製的皮一道精細的菜式,食出三重口感! 絕對係小D功力都做唔到日本刺身帶子配黑魚子+紅加倫子啫喱上方用上油醋汁沙律菜,左右兩方亦是把青瓜切成粒狀的麻醬沙律最有驚喜的係最底層的紅加倫子啫喱,像蒟蒻般爽口黑魚子的鮮.半熟刺身帶子原來跟紅加倫子啫喱是如此搭配!!亦是令味蕾大驚喜的菜式香煎石斑魚配提子牛油汁中式石斑魚法色烹調手法,上枱時石斑微暖且啖啖肉。頂層是石斑魚,中間夾著茄子等特製蔬菜粒最底層是經特別醃製的薯仔薄片,最後不得不提的是旁邊伴碟的提子牛油汁,香濃的牛油香為石斑魚帶上新的窮刺激香煎美國頂級西冷西冷部位靚,完全無筋值得一題的是旁邊的薯仔原來經特別製作,將薯仔切開數邊,在每個切開位置均夾上芝士。令人津津有味!是次晚餐真的令我大開眼界,每一道菜式
多謝老公在逆景下亦不忘我們的週年紀念。
靜靜坐落在華倫街的後巷。

店內約有4-5張4人枱,坐枱間均有距離,不會騷擾到大家。
我們order了兩款前菜+兩款主菜
煙三文魚配荷蘭汁波蛋
煙三文魚配荷蘭汁波蛋- 用上了特薄的脆皮造成雀巢的形狀。
雀巢脆皮承載著沙律,頂層放上沾了荷蘭汁的水波蛋。
煙三文魚配荷蘭汁波蛋

水波蛋的軟綿,爽口的沙律菜,特製的皮
一道精細的菜式,食出三重口感! 絕對係小D功力都做唔到

日本刺身帶子配黑魚子+紅加倫子啫喱
上方用上油醋汁沙律菜,左右兩方亦是把青瓜切成粒狀的麻醬沙律
日本刺身帶子配黑魚子

最有驚喜的係最底層的紅加倫子啫喱,像蒟蒻般爽口

黑魚子的鮮.半熟刺身帶子原來跟紅加倫子啫喱是如此搭配!!
亦是令味蕾大驚喜的菜式

香煎石斑魚配提子牛油汁
中式石斑魚法色烹調手法,上枱時石斑微暖且啖啖肉。
頂層是石斑魚,中間夾著茄子等特製蔬菜粒
香煎石斑魚配提子牛油汁
最底層是經特別醃製的薯仔薄片,

香煎美國頂級西冷

西冷部位靚,完全無筋

值得一題的是旁邊的薯仔原來經特別製作,
將薯仔切開數邊,在每個切開位置均夾上芝士。令人津津有味!

是次晚餐真的令我大開眼界,每一道菜式均有數種口感。
不只主角,連作陪襯的蔬菜及醬汁亦是高質之作!!
2020-03-30
$500 (Dinner)
2020-04-11 66 views
男友話想靜靜地同我食餐好嘅,心諗:而家有邊度唔靜架🙈!原來,佢係想去個清淨啲嘅環境,就係大坑!因為之前黎過大坑食飯,好似小區生活咁,好鍾意個氣氛,但今次就食fine dining。呢間餐廳空間比較細,但好彩佢可以坐室外 氣氛,估唔到氣氛又相當好喎,餐廳外位置屬於一條巷仔,人流唔會太多,食飯唔會覺得被滋擾,食得好放鬆。侍應服務亦跟足,唔會因為位置響小區而質素降級。講返食物,完全有驚喜,因為呢度係小區,估唔到質素咁好,先來個頭盤日本刺身帶子配黑魚子,帶子清甜鮮味,配沙律真係好開胃,而且底部仲有酸酸甜甜嘅紅加侖子啫喱。再來另一個就係蟹肉芒果沙律,個名就好日式,但原來係用雀巢脆脆裝住,設計有心思,蟹肉味濃,芒果較甜,配脆脆一齊食,多重口感享受,味道亦好夾。分開食又得,一齊食又得。主菜我就揀左呢個燒紐西蘭羊架配芥末籽燒汁,聞落好香羊味,食落又唔臊,肉質又唔韌,岩哂我呢個箍牙妹食,佢嘅伴碟都好好食,薯仔同配菜都用心製作,同樣好好食。男友就食美國頂級西冷,份量好似偏少,對佢黎講啦😆😂,諗返好似無問我地要幾成熟,睇落都幾熟下,起碼無血水,但唔韌,仲好腍下,我都食到😆,配菜就同羊架一樣。Fine din

Fine dining點可以唔飲返少少酒?簡簡單單都點左個西班牙白酒試下🤭。

綜觀食物味道,設計,服務都好好,期待男友 帶我去下一次fine dining!😂
  • 蟹肉芒果沙律
  • 燒紐西蘭羊架配芥末籽燒汁
2020-04-09 70 views
收工約咗同事一齊食飯,搵咗呢間餐廳食下正嘢chill下。餐廳近排出咗有個special menu,比原價平咗差唔多三成,十分抵食。芝士黑松露焗帶子用熱石墊底保溫夠特別。喺芝士上面灑上黑松露令味道更加香濃。帶子肉厚彈牙,同埋底下嘅洋蔥一齊食更加正。煙三文魚配荷蘭汁波蛋煙三文魚有淡淡嘅熏香味,咬落有彈性口感豐富。波蛋口感柔滑配上荷蘭汁酸酸地味道唔錯。底下嘅酥皮好香脆。香煎美國頂級西冷配紅酒汁牛扒煎到約五成熟,咬落有嚼勁,有好濃嘅牛肉味。配碟仲有一塊忌廉薯仔千層批,味道好香好creamy。香煎石斑魚配提子牛油汁廚師用咗法式嚟整,魚肉厚身,口感結實。底下有切粒嘅茄子作配菜,食落味道甜甜地。
收工約咗同事一齊食飯,搵咗呢間餐廳食下正嘢chill下。

香煎美國頂級西冷配紅酒汁

2020-04-08 269 views
難得男友放假,chill了一個下午後來Warren約會一下。記得兩年前生日有來過,印象不錯。男友一心想吃牛排,看了餐牌看到牛排單點有優惠價還有任添的芝士或香草薯仔,還是決定單點!日本刺身帶子配黑魚子·紅加侖子啫喱 $158帶子新鮮,輕輕煎過後配上紅加侖子啫喱,口感特別帶點微微酸甜味。前菜本身配上了兩種沙拉,creamy的口感比較豐富,再配上油醋沙拉,帶出帶子鮮味。蟹肉芒果沙律 $168賣相一流的蟹肉芒果沙律以一個雀巢形式呈上。 雀巢的脆脆比起一般中式餐廳的更為鬆脆。原來蟹肉用上了蟹鉗的肉,口感更一流,配上帶點濕潤的芒果,口感味道真的一流!男友和我都非常欣賞這道前菜!香煎波士頓龍蝦配龍蝦汁海膽意大利飯 $458大大隻龍蝦,煎得恰好,還放上了海膽,賣相漂亮也鮮味十足。意大利飯口感正宗,份量足,兩個人分享吃再加上牛排真的剛剛好!美國頂級西冷 $298原價$418的西冷,現在真的超值,還包了一杯紅或白酒再加cheese gratin potato或pan fried herbs potato!男友對西冷很滿意,我則完全停不了吃cheese gratin,太好味了!除了我們點的西冷,原價$598

日本刺身帶子配黑魚子·紅加侖子啫喱 $158

香煎波士頓龍蝦配龍蝦汁海膽意大利飯 $458

美國頂級西冷 $298

美國頂級西冷

除了我們點的西冷,原價$598的澳洲M9和牛肉眼只需$388,配上這無限添加的cheese gratin potato或pan fried herbs potato,再加紅或白酒一杯,下次再來希望還有這個推廣!
2020-04-06 44 views
同舊同事聚聚兩個都係港島區返工放工唔想揀銅鑼灣呢啲乜都咁高密度嘅地區食飯大坑絕對係一個好好嘅選擇今次佢推薦嚟到大坑Warren佢話之前喺度搞個生日派對食物都非常唔錯而且週末時間更加經常爆滿不過疫情嘅關係嗰晚 (7~9pm)我哋係唯一檯客日本帶子刺身配黑魚子黑加倫子啫喱 $158粒帶子超級肉厚鮮味, 蔬菜新鮮酸酸地非常開胃蟹肉芒果沙律 $168又係清新醒胃starter, 唔使自己拆肉嘅蟹我就最鍾意食㗎啦淡淡蟹肉配埋好甜嘅芒果比例做得好好個脆脆兜都食得㗎香煎波士頓龍蝦配龍蝦汁海膽意大利飯 $458呢個真心好味龍蝦仔肉質爽嫩, 味道又好個蟹鉗仔仲要唔使自己剝殼, 我又要讚下佢啦海膽份量一啲都唔慳肉眼見都好多意大利飯我最驚煮唔熟會中間硬但係佢就煮得剛剛好又唔會過淋或者太水粒粒飯都入晒味真係好正香煎美國頂級西冷配紅酒汁 $418西冷扒油花豐富分佈均勻, 口感好好而且肉味濃又係必點之選當晚紅酒做緊買一送一非常化算餐廳環境好好服務好好食物質素亦超乎理想我哋兩個都食得好開心滿足
同舊同事聚聚

佢話之前喺度搞個生日派對食物都非常唔錯
而且週末時間更加經常爆滿
不過疫情嘅關係嗰晚 (7~9pm)我哋係唯一檯客

日本帶子刺身配黑魚子黑加倫子啫喱 $158
粒帶子超級肉厚鮮味, 蔬菜新鮮
酸酸地非常開胃

蟹肉芒果沙律 $168
又係清新醒胃starter,
唔使自己拆肉嘅蟹我就最鍾意食㗎啦
淡淡蟹肉配埋好甜嘅芒果
比例做得好好

個脆脆兜都食得㗎

香煎波士頓龍蝦配龍蝦汁海膽意大利飯 $458
呢個真心好味
龍蝦仔肉質爽嫩, 味道又好
個蟹鉗仔仲要唔使自己剝殼, 我又要讚下佢啦

海膽份量一啲都唔慳
肉眼見都好多
意大利飯我最驚煮唔熟會中間硬
但係佢就煮得剛剛好又唔會過淋或者太水
粒粒飯都入晒味真係好正

香煎美國頂級西冷配紅酒汁 $418
西冷扒油花豐富分佈均勻,
口感好好而且肉味濃
又係必點之選

當晚紅酒做緊買一送一非常化算
餐廳環境好好服務好好
食物質素亦超乎理想
我哋兩個都食得好開心滿足
2020-04-05 51 views
今日來到大坑一間優雅法式餐廳,真係好似返番當日波爾多的日子,呢派尋找回憶都只可以留喺香港吖。間餐廳Menu分為3個形式,分别係1. A La Carte menu2. Set menu3. Special menu而我選擇了Menu 1,因今日唔想成set太rich,因此亦更加唔會揀special嘅6 course或7 course,呢D搵日先至來慢慢嘆。『日本刺身帶子配黑魚子及紅加侖子啫喱』,帶子真係超大粒,新鲜,甜味十足,配埋黑魚子更添矜貴,啫喱亦好有特色,仲有伴碟之沙律菜及生果,正。『蟹肉芒果沙律』,今日的第二個前菜就係蟹肉吸引了我哋,廚師精心拆出絲絲蟹肉蟹味十足,為味蕾添上海洋之味,而且蟹肉同埋芒果係放喺一個中式雀巢上邊,好有特色。『龍蝦Risotto』,主菜之一仍然係我鍾意的海鮮~龍蝦,龍蝦腳已去殼,方便食用,而龍蝦身用刀叉亦好容易去到殼。『美國頂級西冷伴焗芝士忌廉Potato』,是今晚唯一非海鮮菜式,同樣哋吸引,首先係約五成熟的西冷够juice,牛味又濃郁,而伴碟也精緻,仲有烤焗酥脆的薯餅配菜令人眼前一亮。好满足的一餐。

間餐廳Menu分為3個形式,分别係
1. A La Carte menu
2. Set menu
3. Special menu

Warren 位於大坑華倫街,以街名取名想當易記,餐廳位置靜中帶旺,就算揸車來也很容易泊車。晚上六點左右來到享用晚餐, 疫情下客人小是每一間餐廳的同一命運, 雖然無人可以獨善其身, 但希望大家可以堅守各樣抗疫細節, 相信我們必定會打敗它。 餐廳比想像中細,洒吧加廚房一目了然,酒吧和用餐區比例是1:1   ,裝潢上是挺有格調的西餐廳。食物種類貴精不貴多、以晚餐作主道或有小量A La Carte。我們點頭頭盤和主菜各二上菜速度一致, 先由開胃頭盤開始煙三文魚配荷蘭汁波蛋$148Eggs Benedict食得多,但這個造法還是第一次見, 以酥皮取代 ENGLISH MUFFIN ,內裡塞滿沙律菜,同樣地以蛋黃醬汁和流心蛋融合在一起,再加上鹹香三文魚、 絕對是Eggs Benedict的變奏版。 味道和一般的Eggs Benedict 分別不大, 但我會較喜歡全統的Eggs Benedict, 因為那片ENGLISH MUFFIN 絕對是靈魂所在, 不能取代。 芒果蟹肉沙律 $168蟹肉沙律做得唔錯, 鮮甜美味, 芒果肉則略生唔夠甜。 亮點是墊底的炸物,炸成一條條絲,口感好輕盈, 不過卜卜脆幾

定會打敗它。

小量A La Carte。

我們點頭頭盤和主菜各二

上菜速度一致, 先由開胃頭盤開始

煙三文魚配荷蘭汁波蛋$148

ENGLISH MUFFIN 絕對是靈魂所在, 不能取代。

芒果蟹肉沙律 $168

蟹肉沙律做得唔錯, 鮮甜美味, 芒果肉則略生唔夠甜。

亮點是墊底的炸物,炸成一條條絲,口感好輕盈, 不過卜卜脆幾好味。

吃過頭盤後,主菜亦接著上枱

店員將 [香煎美國頂級西冷配紅酒汁] $418奉上枱時, 我心唸。。。。份量咁小既

FINE DINE 我都食唔小, 但咁細份主菜真係首次見。

厚切西冷有三件, 而配菜簡單得過份, 店員都無問過我地要幾成熟。

切開身才知約MEDIUM, 幸好西冷扒肉質豐腴,嚼勁十足, 牛肉味道相當濃郁,油份足,但根位也不小。

配菜中烤薯仔相當味美,牛油香味濃,口感粉糯, 可借只得一小件, 食完個頭盤都唔覺得有食過野。

[燒紐西蘭羊架配芥末只照燒汁] $398 比牛扒份量多些。

羊架燒得十分焦香,輕輕力已紅可以切開羊架。

羊肉肉質軟嫩,肉味濃郁,脂肪含量適中,而且不會太羶 ,照燒汁同羊肉味好夾
配菜也是簡簡單單,整體味道是不錯的,但沒太大驚喜,上

菜速度快, 慢活變快閃。

2020-03-29
$606 (Dinner)
2020-04-01 130 views
今晚同朋友一齊嚟到大坑呢一度食晚飯,咁今日我朋友生日 ,咁我就想帶佢有一間有格調嘅餐廳食,所以就book咗位呢一間餐廳食,呢間餐廳我覺得有氣氛、幾好有格調之餘同埋靜靜地可以一齊暢談。 同埋我見現場環境多數都係有情侶喺度慶祝生日。 咁我哋叫咗以下菜式:煙三文魚配荷蘭汁波蛋 : 呢一個頭盤我覺得幾得意,因為隻蛋都煮得唔錯,係流心蛋再配埋個牛油脆脆 ,加埋佢個汁,個汁係似 mango source,a bit sweet。 加埋食埋個煙三文魚鹹鹹哋,覺得呢一個頭盤菜色都幾得意 ,之前都冇乜點喺餐廳試過呢一款嘅頭盤。蟹肉芒果沙律 : 呢個蟹肉芒果沙律我覺得幾得意,因為嗰啲脆脆 夾埋啲蟹肉忌食 我覺得幾好食再配埋啲蔬菜亦都幾新鮮,所以我覺得呢個頭盤沙律真係唔錯, 啲菜點少少 vinegar 嚟食酸酸哋幾得意,Starter嚟講係一個幾好嘅refresher。 而我個人幾推薦 呢一個starter。香煎石斑魚配提子牛油汁: 呢個石斑魚係我朋友order嘅咁我試咗少少呢條石斑魚我覺得最特別嘅地方就係佢住得幾生先同埋個魚皮煎得好香脆所以如果唔係太大食嘅朋友我覺得你要order呢一條石斑魚因為我覺得佢先

香煎石斑魚配提子牛油汁: 呢個石斑魚係我朋友order嘅咁我試咗少少呢條石斑魚我覺得最特別嘅地方就係佢住得幾生先同埋個魚皮煎得好香脆所以如果唔係太大食嘅朋友我覺得你要order呢一條石斑魚因為我覺得佢先得唔錯好少餐廳有咁嘅水準。

The US Striploin: 我鍾意呢一個牛扒肉,呢個牛扒呀, 愉快怕我覺得佢設計生同埋擺設都非常之fantastic 。Moreover,我覺得肉非常之鮮嫩,啲肉汁都鎖係牛肉入面, 廚師嘅功力亦都可見一斑。 所以大家可以參考我幅圖因為都唔使講嘢,正!

最後如果大家想同朋友慶祝生日或者情侶gathering慶祝,我誠意推薦呢一間餐廳,因為我覺得呢間餐廳啲食物有保證之餘同埋都幾有氣氛,環境唔錯、值得推薦唷!!

• 蟹肉芒果沙律
2020-03-26 51 views
It was a dinner date with someone special so I had to go no matter what. For safety reason, we found somewhere more quiet so we found this place at Tai Hang. We also made our dinner date start earlier to avoid the crowds.Their 4-course set dinner menu including a starter + a soup + a mains + a dessert cost $548+10% with some top-ups at your choice. They also had a special menu with more courses which were just slightly more expensive: 6-course at $688+10% and 7-course at $798+10%. They also had

They also had a special menu with more courses which were just slightly more expensive: 6-course at $688+10% and 7-course at $798+10%. They also had more economical daily special of steak with free float of Cheese Gatin Potato or Pan-friend Herbs Potato at just $388+10% or $298+10% including 1 glass of red or white wine.

As we were not so hungry, we decided to order 2 starters and 2 mains to share.

Pan Seared Hokkaido Scallop with Caviar & Redcurrant Jelly at $158+10%

Blink blink! When it was brought to us, I was so surprised by the nice presentation. It reminded me of shiny stars in the dark sky! The Hokkaido Scallop was of sashimi quality and was pan seared just a little bit so that it was still very rare inside. We could tell that it was of pretty top notch quality and it was super fresh and meaty. There was some caviar on top, adding to the preciousness of the whole dish. There were two types of salads: mixed fruit salad which was sweet and crispy and green salad dressed by some black vinegar and olive oil. There was some redcurrant jelly at the bottom. Ingredients were fresh indeed. What an appetising dish. It was worth noting that the server introduced the dish to us in details, similar to those Michelin restaurants! I was quite impressed.

Crab Meat & Mango Salad

Crab Meat & Mango Salad at $168+10%

It was very special with a Chinese-style bird nest which was deep fried so well that it was super super crunchy! There was a crab meat paste on top which went so well with the bird nest. The mango slices were very sweet. Together with the sweet peach slices and other fruits, they were quite a good balance to the crab meat paste and bird nest. Like the other starter, there were some greens dressed with black vinegar and olive oil. The server also introduced this dish to us in details.

It didn't take too long before our mains arrived.

Pan Seared Boston Lobster accompanied by Risotto with Urchin in Lobster Sauce at $458+10%

The lobster smelt so nice when served. It was pan seared very well that it was cooked to the perfect degree - very tender and juicy! The risotto had my favourite al dente texture and was well covered by lobster sauce. There were some lobster and vegetable pieces to mix with the risotto, enhancing the texture of the dish. Portion was big to fill our stomach. Please note the green grape slices which were also served in the starters, adding some sweet flavour to this dish. The yellow sauce on the side was also sweet and went well with the lobster.

Pan Seared US Prime Striploin with Red Wine Gravy at $418+10%

There were three big pieces of striploin. They were so thick. I loved the supposedly Cheese Gratin Potato on the side because it had a slightly crunchy crust and soft interior. There were also some vegetable cubes on the side.

In short, all dishes had a very nice presentation. I especially loved the seafood here and was impressed by the server's kind introduction of the dishes. Quite a nice fine dining experience.
2020-03-26
$661 (Dinner)
Crab Meat & Mango Salad
2020-03-23 51 views
難得出街,今晚就嚟到大坑呢間好有情調嘅西餐廳😍 .原來而家special menu做梗promotion! 分別$388就食到和牛同$298就有西冷,仲要任食cheese gratin potato &pan fries herb potato 🥔 仲要再包一杯西班牙no.1水果酒,有紅同白揀🥰 叫左一杯紅試下啦,入口真係好順口,充滿果味的!而且味道相對偏甜,唔會澀澀的,好想成支飲呀!🍷🍷.Starter 今日叫左日本刺身帶子配黑魚子&紅加侖子jelly😋 帶子好厚身,口感彈牙,新鮮貨就係唔同!配上黑魚子食就帶出d咸香!底下特制嘅紅加侖子啫喱係酸帶甜,好refresh☺️.之後係香煎鵝肝拼黑魚子蟹肉藜麥沙律 🥗鵝肝好香,食落唔會好腍,鵝油四溢超正🥰 中間仲有桃做點綴,可以refresh 一下😚而蟹肉沙律就非常鮮甜,加上super good quinoa 超夾💖💖.到主食啦🤪 叫左一份羊架🐏🐏 燒得剛剛好,食落啖啖肉,點上芥末籽醬,層次更分明!特別要讚下個cheese gratin potato 🧀 食落芝士味濃稠,下層嘅薯仔好有層次感,非常好食 😋.另一個係香煎石斑配提子牛油汁😚中式靚石
難得出街,今晚就嚟到大坑呢間好有情調嘅西餐廳😍

之後係香煎鵝肝拼黑魚子蟹肉藜麥沙律 🥗

到主食啦🤪
另一個係香煎石斑配提子牛油汁😚
中式靚石班加上法式煮法!好特別嘅fusion style~ 石斑好嫩,配上甜甜地嘅醬,一d都唔會膩!😋

#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西#香港美食
2020-03-20 41 views
今晚約了好友B到大坑dinner, 想揾間静靜地,可以傾下心事嘅餐廳,結果在openrice揀左Warren, 好期待啊!餐廳有一個頗大的open kitchen, 雖然座位不多, 但靜靜地食吓飯,飲杯酒,幾好情調,真係一個唔錯的選擇!餐廳經理介紹了西班牙No. 1水果紅酒LOLEA給我們,LOLEA以精選優質紅酒,加入天然橙汁,檸檬汁,杏桃和其他地中海水果,再加入礦泉水而成。LOLEA$68/glass~口感微甜清爽,帶新鮮水果的鮮甜,因為只有7%酒精,所以極易入喉,不期然會愈飲愈多,令人心情愉快。'海膽龍蝦湯$138~餐廳經理推介,果然是名不虛傳!龍蝦味非常非常濃郁,配打成泡泡的海膽汁,又creamy又鲜甜,還有一大片甘甜的海膽,令人回味無窮!日本刺身帶子配黑魚子紅加侖子啫喱~$158以北海道頂級刺身帶子,配以黑魚子為主調,伴以黑加侖子啫喱,沙律菜,車厘茄,櫻桃蘿蔔和新鲜水果,再加上creamy的沙律醬和橄欖酒醋做sauce, 口感豐富清新,好美味!帶子表面煎至金黃,肉質鮮嫩爽滑,再加上甘甜的魚子,令人回味。香煎鵝肝配黑魚子蟹肉藜麥沙律$248~以法國頂級鵝肝為材料,鵝肝厚身肥美,

'

海膽龍蝦湯$138~餐廳經理推介,果然是名不虛傳!
無窮!

日本刺身帶子配黑魚子紅加侖子啫喱~$158

香煎鵝肝配黑魚子蟹肉藜麥沙律$248~

以法國頂級鵝肝為材料,鵝肝厚身肥美,表面煎至焦香,口感細腻絲滑,入口即溶,伴随着淡淡的餘韻
在口中化開,非常滋味。

配以健康的藜麥和甘香的黑魚子,可減少鵝肝的腻,
正!

香煎石斑魚配提子牛油汁$378~石斑魚外皮煎得金黃鬆脆,肉質嫩滑濕潤,魚味濃郁。配提子牛油汁,好好味呀!

燒紐西蘭羊架配芥末籽燒汁$398~紐西蘭羊架肉質柔軟鮮嫩,肉汁豐富,非常美味。

配菜有翠肉瓜,紅蘿蔔和法邊豆,最出色莫過於芝士焗薯,芝士味和薯味非常香濃,而薯蓉亦非常綿密creamy, 好正!

餐廳依家做緊Daily Special, 凡dinner惠顧澳洲M9和牛肉眼或美國頂級西冷, 可以free float任食芝士焗薯,紅酒或白酒一杯,下次我一定要來試下。

2020-03-18
Type of Meal
Dinner
  • 日本刺身帶子配黑魚子紅加侖子啫喱
  • 燒紐西蘭羊架配芥末籽燒汁
  • 香煎法國鵝肝配芒果甜酸醬
  • 海膽龍蝦湯
2020-03-16 47 views
Found this cozy little place in taihangThe scallop starter is funWith Black current jelly at the bottom And Two styles of salad as sides to increase the texture Crab meat and mango nest tastes really good as wellThe crispy cage balances very well with the tender and juicy crab meat Don’t forget to try out their lamb ribs tooIt’s well picked with no significant gamy flavour so everyone can enjoy a bite of itOh by the way they are offering a $388 combo for their Australian wagyu rib eyeWith unlimi

The scallop starter is fun

With unlimited side potato and a glass of house wine!