老公話慶祝下個囡一歲出去食好野。。。我地兩個疫情下bb冇份所以盡情揀左高級fine dining依家酒店都係高危地方所以揀左環境靜中帶㕵嘅大坑其實大坑都好多好chill好grand嘅餐廳今日叫左兩個starters 兩個main dishes 日本刺身黑魚子沙律配red currents 啫喱帶子超大粒兩邊燒香入邊都勁鮮甜勁fresh沙律醬嘅dressing👍🏻just right另一個係蟹肉黎麥沙律配鵝肝多士好似都有一排冇食過鵝肝😋鵝肝就係簡單燒燒加toast 就已經夠香講下main course比較喜歡食魚因為石班煎香完入面絶對唔會overcooked 依然粉嫩剛剛好食下出鮮甜同肉質嫩滑
老公話慶祝下個囡一歲
出去食好野。。。我地兩個
疫情下bb冇份
因為石班煎香完
入面絶對唔會overcooked
依然粉嫩剛剛好食下出鮮甜同肉質嫩滑
2020-03-12 24 views
今次朋友係大坑搵左間西餐 餐廳位置雖然有d隔sip 但可能好食既餐廳都係咁隱蔽haha坐底之後餐廳侍應好熱情同我地介紹個menu 最近有個daily special 好抵食 有得食扒同side dish potato仲包杯紅酒或者白酒 圍埋先唔洗四百!而且牛扒都好高質 有得揀澳洲和牛肉眼或者美國西冷 可以朋友唔係幾想食牛所以我地就叫左其他野食啦😊😊朋友同我都無話好肚餓 我地最後選擇叫a la carte 兩個starter 同兩個main dish 好彩我地唔係話好肚餓 唔係果話真係有d唔夠食 但餐廳食重質不重量 叫既四款野食都好好味!首先係個日本刺身帶子配黑魚子 帶子好新鮮配上黑魚子 令到口感更加豐富 而且帶子配上兩款沙律 一款係creamy garlic既沙律 另一款係我地平時食開加醋既沙律 酸酸甜甜幾開胃另外個starter係蟹肉芒果沙律 個造型好似個鳥巢咁 但估唔到個鳥巢幾好食 好crispy 配上蟹肉食好似當零食咁好快就食哂至於個main dish 分別係燒紐西蘭羊架同波士頓龍蝦意大利飯 個羊架真係令我地有d驚喜 味精唔會好酥 而且肉質都好軟腍 唔會太un咬唔爛 而且龍蝦意大

至於個main dish 分別係燒紐西蘭羊架同波士頓龍蝦意大利飯 個羊架真係令我地有d驚喜 味精唔會好酥 而且肉質都好軟腍 唔會太un咬唔爛 而且龍蝦意大利飯好creamy 飯粒口感岩岩好 唔會太硬太生

個人覺得畫龍點睛既係佢杯白酒 本身自己都鐘意飲甜酒 呢杯黎自西班牙既白酒非常易入口 而且好重果香味 推介推介
2020-03-11 35 views
寫食評前好想比個讚這間店的服務員、廚師及店主,怎樣的食物及服務能讓客人感到愉快,你們都做到了!不過可能是平日關係,是晚只有我們一枱二人客,顯然有點冷清,若店能把光調較得暗一點,情調會浪漫一點呢!不過入店前我看到室外有些小枱,客人若揀室外與三五知己飲杯,的確不錯!話說回來食物的確美味,明明不太肚餓的我,食完前菜後居然肚餓起來,食材新鮮烹調至擺盤都很精緻,不足只是洋蔥湯偏咸,但洋蔥湯內的法包、頭盤帶子、蟹肉藜麥沙律及主菜羊架都很美味比個讚廚師餐廳在大坑較偏的一個位置,略懂地圖的話都不難找到。雖然時世疫情不明加經濟環境低迷,能夠在此寧靜環境下與喜歡的人慶祝生辰更加要珍惜!
寫食評前好想比個讚這間店的服務員廚師及店主,怎樣的食物及服務能讓客人感到愉快,你們都做到了!不過可能是平日關係,是晚只有我們一枱二人客,顯然有點冷清,若店能把光調較得暗一點,情調會浪漫一點呢!

比個讚廚師

餐廳在大坑較偏的一個位置,略懂地圖的話都不難找到。

• 燒紐西蘭羊架配芥末籽燒汁
  • 香煎法國鵝肝配芒果甜酸醬
2020-03-10 34 views
位於天后既內街,今日咁岩行街行到黎呢度,周圍都有幾間野食,唔算好多,而且內街少人,咁都比我發現有間唔錯既西餐小店。雖然店舖細細,但格調都唔差,最緊要店員招呼周到,唔會好似其他西餐廳咁叫極都唔應機。我覺得小店食既除左心機,就係佢個服務態度。咁黎到都係正常西餐既格調,前面有個大型吧台,大家鐘意飲下cokctail,呢度都有提供。西餐方面,餐具佈置都睇得出呢間小店比左唔少心機落去,所以我都幾欣賞既。咁今次叫左2個set,個帶子真係幾出色,唔會過熟式或過生,眾所周知,煮帶子同煮牛扒差唔多,好教師傅對生熟程度既掌握,太熟就會令到成個帶子無曬水份,食落乾爭爭,無曬彈性。羊架方面,佢就做得都唔錯,羊醃得幾好,無乜「So」,略嫌脂肪多左少少,但切走佢黎食都okay。

2020-03-10 32 views
好小特登入大坑食晚餐,但經朋友介紹後,黎到呢間小巷既西餐廳。餐廳唔係好多座位,係開放式廚房,一入門已見一排酒,坐底點餐後,侍應推介試飲新購入既水果紅酒同白酒,我地二人一人試一杯。兩款酒都有香濃水果味,白酒比較甜,紅酒並沒有一般紅酒既澀味,好適合女士飲。頭盤日本刺身帶子配魚子醬紅加侖子啫喱:帶子表面輕輕剪香,入面仲係刺身禹地,十分鮮嫩,魚子醬入口「po」一聲爆開,食得出好新鮮。另一頭盤蟹肉芒果沙律:採用全蟹肉配炸米粉托底,米分炸得香脆唔油膩,啖啖鮮蟹超滿足。主菜燒紐西蘭羊架配芥末籽燒汁:一切開中間係五成熟左右,好軟林,羊架下襯托薄薄既焗薯塊,好香口另一主前香煎石斑魚配提子牛油汁:鮮嫩石斑用西式煎法,好創新,魚質鮮滑,外皮香脆,提子牛油汁市好特別,帶出魚既鮮味另外,餐廳做緊套餐推廣,一份主菜配potato再加杯洒,下次會再黎試下!

2020-03-09
2020-03-06 376 views
這間跟街名一樣叫Warren的餐廳,環境細細,座位不多,有個開放式廚房,但樓底高,没有很大的油煙味,有禮的服務態度由入門口的一刻已感受到,環境清靜,適合情侶來拍拖。餐牌選擇不多,主打fine dining,價位中上,份量貴精不貴多。日本刺身帶子配黑魚子,紅加侖啫喱,賣相精緻,超大粒的帶子,表面輕輕煎過,内心仍然刺身般,配上黑魚子感覺高貴,酸酸甜甜的紅加侖啫喱及碎青瓜沙律十分醒胃。煙三文魚配荷蘭汁波蛋,菜式的名稱及配撘有如Egg Benedict,擺盤頗為有驚喜,用上脆酥皮作底,放上沙律菜及荷蘭汁溫泉蛋,跟煙三文魚的配撘十分配合。香煎美國頂級西冷配紅酒汁,西冷香煎過後仍然肉汁鮮嫩,所以不沾醬汁,味道都很足夠,但再配上紅酒汁,又是另一種味道。另外都很喜歡配菜中的忌廉薯仔,很creamy很香牛油味。燒紐西蘭羊架配芥末籽燒汁,羊架表面燒得香口,肉質香嫩,配上芥末籽燒汁更惹味。最後離開的時候,先發現我們點的兩個主菜會在三月會做優惠,除了價錢平了,另外會送白/紅餐酒一杯,還有配菜中的薯仔可以免費添加,十分抵食啊。

日本刺身帶子配黑魚子,紅加侖啫喱

煙三文魚配荷蘭汁波蛋

2020-02-25
$550 (Dinner)
日本刺身帶子配黑魚子,紅加侖啫喱
煙三文魚配荷蘭汁波蛋
  • 香煎美國頂級西冷配紅酒汁
  • 燒紐西蘭羊架配芥末籽燒汁
2020-03-04 37 views
***推介一下大坑這間比較偏僻的小餐廳,最近疫情嚴重,人真的比較少。第一道菜是帶子配魚子沙律,底下配有提子Jelly,第二道菜是蟹肉沙律,我特別以俯瞰形式拍攝,因為擺盤實在不錯,味道也好吃,比較特別的是兩道菜都會以提子、芒果等提升甜味和開胃感。第三道菜是牛扒配茫果醬、第四道菜是羊架配橙醬、薄荷醬,肉類味道正常不出錯,想特別推介它們的配菜,這個千層忌廉薯仔就是千層麵的概念,一層薄薯、一層忌廉這樣堆塔上去,好好吃好特別。
帶子魚子沙律
蟹肉沙律
牛扒
羊架
2020-02-06
$600 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
帶子魚子沙律
蟹肉沙律
2020-03-04 16 views
大坑隱藏好多高質餐廳 ❣️❣️Warren係fine dining餐廳 前菜-芝士黑松露焗帶子 帶子鮮甜配合濃香黑松露醬 😍😍底下有芝士忌廉薯蓉 而且·帶子係熱石上可以保溫 至於 香煎美國頂級西冷伴焗芝士忌廉薯仔配黑松露燒汁 牛肉已切開 見到粉紅肉質 牛肉味香濃 焗芝士忌廉薯仔表面香脆 香濃cheese味道🤤!整體食物質素高 精緻🤩-Crab meat and mango salad $Baked scallop with black truffle cheese sauce ($218)Roasted N. Z. lamb rack with polenta cake and rosemary gravy ($368)Pan Seared US Prime Striploin with the Gras Gravy -Warren (大坑)大坑華倫街9號地下1號舖-𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝:💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎: $𝟸𝟻𝟶/𝚑𝚎𝚊𝚍————————————————
Crab meat and mango salad $

Warren (大坑)
大坑華倫街9號地下1號舖

𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝:💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎: $𝟸𝟻𝟶/𝚑𝚎𝚊𝚍
————————————————

2020-03-01 23 views
唔敢去咁多人既地區食飯大坑又多野食但唔算太多人Fine dining 既晚上帶子配黑魚子 紅酒🍷啫喱- 好清爽、帶子超大粒 , 配上沙律好夾蟹肉芒果沙律- 睇得食得 下面裝住蟹肉沙律既兜好好味, 類似炸米粉配上芒果好開胃 主菜有美國西冷 - 有不同嘅醬汁可以配番, 西冷有少少肥 肉味濃 有成4-5 件紐西蘭羊架- 唔太羶而且肉質好淋👏🏻配紅白酒都唔錯呀 我覺得幾岩有時想食好d ,靜靜地同另一半享受一下一餐飯既時間依家做梗好多promotion, 和牛有set 有酒有side任食, 38婦女節女士任飲等等Bookmark左下次再去食啦😁
唔敢去咁多人既地區食飯
大坑又多野食但唔算太多人
Fine dining 既晚上

蟹肉芒果沙律- 睇得食得
下面裝住蟹肉沙律既兜好好味, 類似炸米粉
配上芒果好開胃

紐西蘭羊架- 唔太羶而且肉質好淋👏🏻配紅白酒都唔錯呀

Bookmark左下次再去食啦😁
2020-03-01
Type of Meal
Dinner
  • 香煎美國頂級西冷伴焗芝士忌廉薯仔配黑松露燒汁
  • 燒紐西蘭羊架配玉米餅,迷迭香燒汁
2020-02-28 292 views
情人節那天沒有外出,因為害怕街上人山人海。於是,我們約了平日的其中一日,打算補食一餐情人節晚餐。男朋友就在大坑那邊尋覓到一間比較「隱世」的法式餐廳,就位於大坑Warren Street 的同名餐廳,Warren。大坑,沒有銅鑼灣熙來攘往的感覺,晚上行起來時非常舒服。餐廳就在巷子的轉角位,招牌就是用着霓虹燈的Warren 潦草字,很快就看到。男朋友知道這間餐廳曾奪得「OpenRice法式餐廳優異獎」,所以專程帶我來這裡嘗試一下。我們看過Menu 後,希望想吃多一點這裡的食物,所以打算點兩份頭盤和兩份主食。餐廳亦會向我們解釋每樣食品的特別之處,好讓我們作出選擇。❍ 1. 日本刺身帶子配黑魚子·紅加侖子啫喱點餐前,店長說道,餐廳採取了北海道頂級的刺身帶子,口感會比較新鮮肥美。而我們吃過後,的確帶子是非常豐潤,再配上魚子醬,味道非常清新,確實是一個完美的頭盤,非常開胃。❍ 2. 香煎鵝肝配黑魚子蟹肉藜麥沙律我們相信這個是法式的招牌頭盤。鵝肝極為肥厚,可以切開分成一半share,鵝肝煎得恰到好處,咬落去時可以嚐到鵝肝汁,並不會乾爭爭。另外,黑魚子蟹肉藜麥沙律亦是值得一讚,餐廳用上魚子醬和蟹肉伴上
❍ 1. 日本刺身帶子配黑魚子·紅加侖子啫喱
日本刺身帶子配黑魚子·紅加侖子啫喱
❍ 2. 香煎鵝肝配黑魚子蟹肉藜麥沙律
我們相信這個是法式的招牌頭盤。鵝肝極為肥厚,可以切開分成一半share,鵝肝煎得恰到好處,咬落去時可以嚐到鵝肝汁,並不會乾爭爭。另外,黑魚子蟹肉藜麥沙律亦是值得一讚,餐廳用上魚子醬和蟹肉伴上藜麥沙律,所以吃起來時,沙律清新得來又帶上魚子和蟹肉的鮮味,這個沙律亦會帶點飽肚的感覺。
香煎鵝肝配黑魚子蟹肉藜麥沙律
❍ 3. 香煎石斑魚配提子牛油汁
中式的石班魚,用上法式的煮法,Fusion 菜式的味道總是更勝一籌。石斑魚煎得香口,魚肉並不因此而變得韌口。而石斑魚的底部,Warren 則用上是日精選的蔬菜蘑菇墊底,的確有心思。
香煎石斑魚配提子牛油汁
❍ 4. 燒紐西蘭羊架配芥末籽燒汁
同樣地,餐廳亦用上紐西蘭頂級羊架作為食材,所以吃落去時,完全是吃得出羊肉的鮮味,而且口感是非常嫩滑,好食得要利用雙手去輔助一下,不要浪費羊架的一分一寸。
燒紐西蘭羊架配芥末籽燒汁
位於大坑的Warren,果然是一間「隱世」餐廳,無論是食材或是菜式味道都是一級水準。
2020-02-17
$600 (Dinner)
日本刺身帶子配黑魚子·紅加侖子啫喱
香煎鵝肝配黑魚子蟹肉藜麥沙律
香煎石斑魚配提子牛油汁
2020-02-23 15 views
Warren 餐廳裝修好有格調。日本刺身帶子配黑魚子。紅加侖子啫喱。頭盤我叫咗呢個帶子刺身配黑魚子。帶子刺身好大粒、外層煎熟咗而裏面仲係刺身來,食落口感幾特別😋配埋黑魚子同啲黑醋汁好醒胃!食味道!蟹肉芒果沙律🐽🐽頭盤叫咗呢個蟹肉芒果沙律。我食咗啲蟹肉都好新鮮!正👍香煎石班魚配提子牛油汁我既main course 係香煎石班魚。入口又脆又軟,石班魚既皮廚師將佢煎到好脆卜卜,而魚肉好淋同好軟,好好味😋👍燒紐西蘭羊架配芥末籽燒汁羊架好鮮嫩,又淋又好味。個配薯塊都好好味😋

Warren 餐廳裝修好有格調。

日本刺身帶子配黑魚子。紅加侖子啫喱。

蟹肉芒果沙律
🐽🐽頭盤叫咗呢個蟹肉芒果沙律。我食咗啲蟹肉都好新鮮!正👍

香煎石班魚配提子牛油汁

燒紐西蘭羊架配芥末籽燒汁
羊架好鮮嫩,又淋又好味。個配薯塊都好好味😋

3K
2020-02-18 23 views
大坑一帶有好幾間充滿著格調的餐廳,今晚去的也是一間不錯的,有特色的。餐廳雖然不大,但服務周到,食物水準可媲美五星,六星酒店。日本刺身帶子配黑魚子,紅加侖子啫喱帶子只是稍微煎了表面,內裡還是刺身質感,非常鮮嫩。配搭起紅加侖子啫喱和黑魚子,味道好正。香煎鵝肝拼黑魚子蟹肉藜麥沙律鵝肝外脆內軟,綿滑。意外驚喜是有布冧的配搭,新奇又夾味。蟹肉藜麥沙律有嚼口,蟹肉的鮮味顯著,健康有營。香煎波士頓龍蝦配龍蝦汁海膽意大利飯飄來炭燒龍蝦的鮮味,惹味!肉質爽甜。平時食意大利飯總覺得平平無奇,但今晚嚟嗰特色在於飯內加入了蔬菜的原素,吃起來沒有那麼膩喉。龍蝦汁和海膽的精華被飯粒吸盡,味道濃郁,超正!
餐廳雖然不大,但服務周到,食物水準可媲美五星,六星酒店。

日本刺身帶子配黑魚子,紅加侖子啫喱

香煎鵝肝拼黑魚子蟹肉藜麥沙律
鵝肝外脆內軟,綿滑。意外驚喜是有布冧的配搭,新奇又夾味。
蟹肉藜麥沙律有嚼口,蟹肉的鮮味顯著,健康有營。

香煎波士頓龍蝦配龍蝦汁海膽意大利飯
飄來炭燒龍蝦的鮮味,惹味!肉質爽甜。
2020-02-17
$700 (Dinner)
2020-02-17 38 views
呢排疫情咁嚴重 但又想同女朋友拍下拖食下飯 於是我哋就決定去大坑搵吓有咩好嘢食 貪佢嗰度夠特色 又唔多人🙈之後行行下見到呢間咁有情調 又個樣唔差嘅餐廳 一於去睇下食咩嘅先🧐原來呢間餐廳係主打Fusion菜同Fine dining見佢咁特別就一於試下先🙈入到去坐雖然餐廳唔大 但整體都幾舒服👍🏻之後就叫店員介紹下有咩食 佢就推介我哋有嗰Dinner Set可以試吓好快就有野食啦!👏🏻首先嚟嘅有前菜•Hokkaido Scallop•-呢一度北海道帶子用咗微火煎咗表面 但入邊仲係刺身咁嘅質感 香脆得嚟又好新鮮👍🏻配埋新鮮沙律菜 感覺好開胃!☺️•Crab Meat Salad🥗 🦀•-呢個蟹肉沙律就好特別!面頭有蟹肉整成嘅蓉 配埋下面新鮮炸嘅麵餅一齊食好夾 而且師傅仲幾大方 落咗好多新鮮蟹肉🙈之後就到主菜啦!•Lamb Rack🍖•-呢個羊架份量啱啱好 而且肉質好鮮嫩 師傅仲用左啲汁去一齊煮 令到羊味都唔會好重羊騷味 就算唔太好羊嘅都可以一試👍🏻•U.S Striploin🥩•-至於另一主菜就係美國Striploin牛排配薯菜呢個部位嘅肉肥瘦適中 有咬口又肉汁多而且肉味仲好香🤤另一配角都整得

原來呢間餐廳係主打Fusion菜同Fine dining
見佢咁特別就一於試下先🙈

入到去坐雖然餐廳唔大 但整體都幾舒服👍🏻

好快就有野食啦!👏🏻

首先嚟嘅有前菜

•Hokkaido Scallop•
配埋新鮮沙律菜 感覺好開胃!☺️

•Crab Meat Salad🥗 🦀•
呢個蟹肉沙律就好特別!

之後就到主菜啦!

•Lamb Rack🍖•

•U.S Striploin🥩•
至於另一主菜就係美國Striploin牛排配薯菜
呢個部位嘅肉肥瘦適中 有咬口又肉汁多
而且肉味仲好香🤤

另一配角都整得好出色
呢個薯餅外脆肉軟 而且仲有好香濃嘅芝士味喺入面 好豐富!☺️

整體價錢唔算平 但小店質素唔錯 環境仲幾舒服 幾啱情侶或家人去食!👍🏻
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$450 (Dinner)
  • 芝士黑松露焗帶子
2020-02-16 34 views
warren 係我最喜愛既西餐三甲之選,位於大坑隱蔽位置,感覺份外寧靜。✨晚市有兩款dinner set, 同散叫既menu~~款式唔算多,但貴精不貴多。✨日本刺身帶子配黑魚子,紅加侖子啫哩:帶子大大粒煎香過,食落鮮嫩又彈牙🤤。鋪底既紅加侖子啫哩味道幾特別,除左酸酸甜甜既果味,仲帶有酒香~質感非常彈口。連伴碟既提子,車厘茄都好fresh 好多汁,側邊既蕃茄青瓜沙沙好味又開胃。仲有最吸睛係塊樹葉形狀嘅餅乾,食落甜甜的。✨蟹肉芒果沙律:呢個賣相超靚,味道仲好特別。下面個脆麵底真係勁香口鬆脆,配埋勁甜既芒果同蟹肉超好味!👍呢個沙律真係創意之作✨香煎石斑魚配提子牛油汁:呢個石斑好厚肉,同埋鮮味彈牙, 提子牛油汁甜甜地幾得意。鋪底既茄子,瓜粒同薯仔片配上酸酸既茄醬幾好味。✨燒紐西蘭羊架配芥茉籽燒汁: 個羊架好香,燒得啱啱好,切開仲好粉嫩🤤加埋個燒汁好好味。個焗薯仲超好味,入面一層層咁仲好香芝士味添。今餐每一道菜都好好味,食材高質賣相非常精緻,不過份量就偏小,實在太好味好想繼續encore。

日本刺身帶子配黑魚子,紅加侖子啫哩

羊架配芥茉籽燒汁
日本刺身帶子配黑魚子,紅加侖子啫哩
羊架配芥茉籽燒汁
2020-02-12 9 views
好耐未黎過大坑,好鍾意呢度帶有休閒而且寧靜的氣息,不過比起幾年前,這裏更加之少人流。今晚就試吓哩間西餐。叫了兩個頭盤和兩個主菜share,先來一個蟹子沙律,肥大的北海道帶子輕輕的煎過,軟綿綿而且鮮味十足,配上切碎了的青瓜沙律很配合的。之後便是肥美的鵝肝了,味道濃郁的鵝肝被清新的蟹肉藜麥中和後口味就平衡多了。主菜有西冷扒和羊架,西冷扒切成條狀,很公正的放在碟,肉質鮮嫩,而羊架就十分之大件,烤的時間亦不會令肉質變靱,而且肥膏和瘦肉的比例剛剛好,不會吃得一口油,如果喜歡重口味,一定要試gratin potato,這裏做得非常之好!這裏的價錢不算昂貴,雖然用料可能不夠高級餐廳矝貴,但是廚師的巧手令菜式變得很美味。