2022-04-01 225 views
由試業開始幫襯,到朋友聚會,有時唸唔到食咩就揸車過離幫襯下。店員有說食物沒有放味精,所以每逢朋友聚會有小朋友都會推介這間餐廳。加上有個小角落有活動圍板,私隱就增加高。店鋪雖然不大 但很舒適呢

加上有個小角落有活動圍板,私隱就增加高。

店鋪雖然不大 但很舒適呢
泰式咖啡
蝦湯麵
生牛肉湯河
莎拉
2022-01-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$95 (Lunch)
泰式咖啡
蝦湯麵
莎拉
2021-12-13 200 views
朋友歡樂聚會,識食嘅朋友揀咗呢間餐廳「東南亞料理研究所」🧑🏻‍🍳 好professional嘅餐廳名呀🤩 果然唔一樣!當晚叫咗太多太多嘢食,不能盡錄🤣 以下係重點介紹呀🔥🔥🔥 🎈班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕 $68厚多士表面焦黃,食落香脆,夾住班蘭醬同蜜糖,甜而不膩,真係即刻想encore❣️🎈辣焦糖香蕉黃金酥配雲呢拿雪糕 $68用蒸籠上雪糕,賣相非常特別😍 而且仲要甜甜哋,帶辣😳 好有創意嘅甜品呀✨🎈泰式美極蒸日本魷魚 $118魷魚新鮮爽嫩,清蒸配美極,完全冇浪費到材料嘅高質😍🎈沙茶醬豬面肉蓋麵 $68豬面肉薄軟又入味😋 麵底爽滑彈牙,拌沙茶醬食,超惹味!🎈喇沙葉椰青水煮蜆 $78椰水清甜,水煮蜆新鮮乾淨冇沙,而且蜆肉大粒又飽滿💕🎈黑松露蝦多士 $88超香脆多士,中間係黑松露蝦肉餡,上面鋪咗啲黑松露蛋黃醬、柴魚紫菜,色香味俱全🥳🎈藥膳麻油浸春雞 $128幾大份,應該有半隻雞吧😯 好香麻油味,雞肉嫩滑入味,感覺好真材實料,冬天係時候補補🥰🎈乳酪香茅魚露炸豬腩肉 $128我最愛豬腩肉🤗 但第一次食炸嘅,香脆嘅外表,油香肉嫩嘅內裡,真係好邪惡好正🤤 🎈黃咖喱海鮮農夫包 $188不一樣賣相嘅農夫包

當晚叫咗太多太多嘢食,不能盡錄🤣 以下係重點介紹呀🔥🔥🔥

🎈班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕 $68

🎈辣焦糖香蕉黃金酥配雲呢拿雪糕 $68

🎈泰式美極蒸日本魷魚 $118

魷魚新鮮爽嫩,清蒸配美極,完全冇浪費到材料嘅高質😍

🎈沙茶醬豬面肉蓋麵 $68

豬面肉薄軟又入味😋 麵底爽滑彈牙,拌沙茶醬食,超惹味!

🎈喇沙葉椰青水煮蜆 $78

椰水清甜,水煮蜆新鮮乾淨冇沙,而且蜆肉大粒又飽滿💕

🎈黑松露蝦多士 $88

🎈藥膳麻油浸春雞 $128

🎈乳酪香茅魚露炸豬腩肉 $128

🎈黃咖喱海鮮農夫包 $188
不一樣賣相嘅農夫包😚 長長嘅農夫包,表皮香脆,上面裝滿海鮮。一淋上香濃嘅黃咖喱,麵包、海鮮材料即刻吸晒汁,好香好好味💘
2021-12-11 143 views
我對煮食無深入研究但如果餐廳由裝修到餐具擺盤到食材嘅配搭嗰份用心而有品味嘅設計其實絕對讓人感受得到將享受食物嘅體驗提升到另一個層次.哩間餐廳想食好耐lunch time通常高朋滿座今日嚟個early dinner人不多好舒服試咗二人餐.前菜有沙律扎肉米卷(哩個係最愛)酸咪咪好好食雞翼同豬頸肉係我鐘意嘅辣度主菜有尤魚又有雞配珍珠米伴炸蒜香蔥同指天椒簡直係靈魂所在最尾甜品係班蘭多士配椰子雪糕伴酸系生果同米通有心思碗碗碟碟都好靚尤其鐘意哩隻金碟仔.有時好驚食”fusion”菜其實係亂嚟當有創意但哩間我真心覺得好味而且性格比好高每道菜式都合口味無失望之作一定會再光顧呢
我對煮食無深入研究
今日嚟個early dinner
人不多好舒服
試咗二人餐
前菜有沙律
扎肉米卷(哩個係最愛)
酸咪咪好好食

每道菜式都合口味
無失望之作
一定會再光顧呢
2021-12-10 124 views
又去朗屏揾野食,行過呢間東南亞餐廳,全部落地玻璃望入去粉紫色好靚,裝修有好Modern所以入咗去試🍽(1)藥膳麻油浸春雞 $138*充滿藥膳嘅味道,令我諗起台灣嘅麻油雞,隻雞仔細細地,但係咁先夠肉質鮮嫩,食完當堂覺得面色都好啲。用嚟送飯都唔錯(2)牛油通菜 $58*超多蒜粒,鐘意食蒜粒嘅人就啱晒,通菜就夠幼,有小小牛油番,味道合格(3)柑橘莫希托 $48*好香薄荷同埋香茅味,清新又解渴🍹*最後都係要埋個甜品咖吔多士,賣相唔錯,味道OK

(1)藥膳麻油浸春雞 $138

(2)牛油通菜 $58

(3)柑橘莫希托 $48

*好香薄荷同埋香茅味,清新又解渴🍹

*最後都係要埋個甜品咖吔多士,賣相唔錯,味道OK
2021-12-09 853 views
-東南亞料理研究所 🧆#throwbacksat前果排成日見到有人講呢間新開既東南亞fusion 菜 ~ 好似都幾新穎由朗屏站行過去都只係需要5分鐘成個裝潢簡約得黎又偏工業風仲有帶啲休閒感覺 ~ 坐得幾舒服🦑鹽麴蒸魷魚($118)魷魚仔個份量都好多 個plating 幾靚 食落鹽麴去唔算好咸🤤 唔錯呢🦪喇沙葉椰青水煮蜆($88)成餐最中意既係呢個硯 勁大隻 啖啖肉 好鮮甜 仲有小小椰子味🐣麻油雞($138)麻油雞啲肉好滑 雞味好鮮 半隻兩個人食真係食唔曬🤰🥬越南素春卷 ($58)個素春卷沙律都好食 唔會覺得好熱氣 真係外脆內軟沙律用咗平時食檬粉個sauce 好開胃✨🍞班蘭多士($68)班蘭多士有啲米通係度 口感唔錯班蘭味香濃 賣相都好令🤩🥤泰式奶茶沙冰($38)正正常常 同泰式奶茶味一樣偏甜啲奶味唔算好重 唔怕飲到膩~🥤紅莓荔枝Fizz ($48)呢個本身係話入面有Gin🤔不過飲落無乜酒味 易入口 仲幾開胃添!
東南亞料理研究所 🧆

#throwbacksat
前果排成日見到有人講呢間新開既
東南亞fusion 菜 ~ 好似都幾新穎
由朗屏站行過去都只係需要5分鐘

成個裝潢簡約得黎又偏工業風
仲有帶啲休閒感覺 ~ 坐得幾舒服

🦑鹽麴蒸魷魚($118)
魷魚仔個份量都好多 個plating 幾靚
食落鹽麴去唔算好咸🤤 唔錯呢

🦪喇沙葉椰青水煮蜆($88)
成餐最中意既係呢個硯 勁大隻
啖啖肉 好鮮甜 仲有小小椰子味

🐣麻油雞($138)
麻油雞啲肉好滑 雞味好鮮
半隻兩個人食真係食唔曬🤰

🥬越南素春卷 ($58)
個素春卷沙律都好食 唔會覺得好熱氣 真係外脆內軟
沙律用咗平時食檬粉個sauce 好開胃✨

🍞班蘭多士($68)
班蘭多士有啲米通係度 口感唔錯
班蘭味香濃 賣相都好令🤩

🥤泰式奶茶沙冰($38)
正正常常 同泰式奶茶味一樣偏甜啲
奶味唔算好重 唔怕飲到膩~

🥤紅莓荔枝Fizz ($48)
呢個本身係話入面有Gin🤔
不過飲落無乜酒味 易入口 仲幾開胃添!
2021-12-04
$306 (Dinner)
  • 鹽麴蒸魷魚
2021-12-05 69 views
今次第二次嚟朗屏虹方搵食😆試咗呢間東南亞料理研究所~佢哋主打東南亞fusion料理 包括 泰國 越南 印尼等料理 食物選擇特別又多 睇到眼都花😵‍💫有好多款都係第一次見 超吸引🤩-一嚟到就見到檯面有枝黃色嘅水 應該係香茅水 因為飲落幾重香茅味🤓-🥗手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律 $78食正餐之前梗係要食返個沙律啦🤓沙律菜食落幾爽幾fresh 草青味會較重 好少有機會食萵筍 咬落脆卜卜😆-🦐黑松露蝦多士 $88蝦多士排好晒一件件 賣相好精緻😍仲有酸薑伴碟 即刻有種日式嘅感覺 多士比較薄同脆身 黑松露味最主要嚟自面頭嘅黑松露醬😋上面仲加咗紫菜 俾我感覺有少少似食緊大阪燒咁🤪-🥥喇沙葉椰青水煮蜆 $88隻隻蜆都好大好多肉☺️絕對唔係BB蜆 用咗椰青水去煮 蜆肉吸晒啲味 食落好鮮甜😚帶少少椰香 食完蜆都忍唔住飲番幾啖椰青水🤣-🥩娘惹少排骨 $78排骨整得非常入味 有梅子味 味道酸酸甜甜 但係又唔會話好酸 幾開胃👍🏻-🦑泰式美極蒸日本魷魚 $118(香蔥、蒜蓉、辣椒、芝麻油)配料嘅組合唔使講都知道一定好正😉魷魚細細粒方便入口 一食就食到好香麻油味 魷魚好彈牙又辣辣地🤤夠哂惹味 一唔小心就食咗好多🙈-🌱藥
🥗手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律 $78
🦐黑松露蝦多士 $88

🥥喇沙葉椰青水煮蜆 $88

🥩娘惹少排骨 $78

🦑泰式美極蒸日本魷魚 $118
(香蔥、蒜蓉、辣椒、芝麻油)

🌱藥膳麻油浸春雞 $128
呢度係半隻雞嘅份量 雞肉嫩滑得嚟又重麻油味😌但係食落又唔會好油 不過我平時好少食藥膳 如果藥膳味再濃啲會更加好~😙

🦀軟殼蟹三文治 $108
(酸菜、牛油果、沙律菜、鹹蛋黃沙律醬)
啲配料多到遮唒成隻軟殼蟹咁濟🤣超豐富 軟殼蟹幾脆 個鹹蛋黃沙律醬簡直係畫龍點睛✨全部配料好夾

🥘黃咖喱海鮮農夫包 $188
第一眼研究咗好耐究竟係咩嚟🤣因為同我想像中嘅農夫包完全唔同🤯長方形嘅麵包稍為挖空咗少少 上面放滿各式各樣海鮮😋有蜆 青口 蝦 魷魚 仲有啲薯仔紅蘿蔔粒 農夫包帶少少蒜蓉香 黃咖喱就較重香料味🤤少少辣但係都可以接受到🤏🏻

🍖乳酪香茅魚露炸豬腩肉 $128
我應該係第一次試炸豬腩肉🤪炸得都幾脆 一咬開就食到腩肉嘅肥膏同少少油香味 蘸埋個醬簡直係絕配😍

🍝沙茶醬豬面肉蓋麵 $68
沙茶醬味道好似沙嗲😙面頭都加咗啲花生碎🥜個麵就比較粗同腍身 有少少似食緊沙嗲牛撈麵😆豬面肉都整得好腍 唔會好韌

🍌辣焦糖香蕉黃金酥 配雲呢拿雪糕 $68
見到忍唔住嘩一聲🤩個甜品成個藝術品咁 仲要搵蒸籠載住 會唔會太吸引?😆淨係夾起啲黃金酥已經feel到佢好脆 上面仲放滿焦糖脆米 甜甜地配埋雲呢拿雪糕一齊食一流😋

🍨班蘭蜜糖厚多士 配椰子雪糕 $68
多士已經切好哂一件件😚味道exactly就係西多士 仲多咗份濃郁嘅班蘭味 好正🤩而且凍冰冰嘅椰子雪糕配埋暖暖地嘅多士好好食 絕對推薦!🥰

💕粉紅青檸梳打 $28
顏色超級少女心 打卡都幾靚😝味道就係青檸梳打 夠哂爽~
睇返啲相都好想再食多次😋環境幾寬敞 店員都好有禮貌 最啱同朋友一路食野一路吹水~
Type of Meal
Dinner
  • 班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕
2021-12-05 75 views
今晚同朋友黎到東南亞料理研究所聚餐🇹🇭🇻🇳🇸🇬餐廳唔算好大 裝修富有現代感 感覺都幾舒服今晚我地試左好多款野食 好多款都好睇又好食😋黃咖喱海鮮農夫包 絕對係必食推介🍛平時嘅農夫包都係圓形 但今次哩個竟然係長條形入面有青口、吊桶、蜆、蟹籽、蘿蔔、薯仔 非常足料麵包點咖喱真係super match!🍞乳酪香茅魚露炸豬腩肉 都係必試推介🐷豬腩肉脆而不膩 點埋鹹蛋黃醬 邪惡到爆炸但好好食😍泰式美極蒸日本魷魚🦑美極撈飯好味就細路仔都知不過美極蒸魷魚真係第一次試😧真係估佢唔到咁鮮味 好有衝動想嗌碗白飯🍚喇沙葉椰青水煮蜆🥥蜆肉大隻又彈牙 味道都幾清甜不過因為椰青水味道較淡 所以好食但唔算好特別沙茶醬豬肉蓋麵🍜哩個麵嘅麵質好彈牙 有咬口係我鍾意嘅類型😍沙茶醬味濃 用黎拌面夠曬惹味🥰.藥膳麻油浸春雞🐥雖然係春雞 但哩隻雞真係好大隻😂雞一上台 就超大浸藥膳味冬天食完真係暖笠笠啊甜品方面 我地揀左班蘭蜜糖厚多士 配椰子雪糕多士外脆內軟 有好香嘅班蘭味雪糕椰子味濃郁 暖笠笠嘅多士配凍冰冰嘅雪糕一凍一熱真係perfect match❤️私心推介係泰式奶茶沙冰真係同泰國間奶茶店一樣味㗎!飲完涼透心😋
今晚同朋友黎到東南亞料理研究所聚餐🇹🇭🇻🇳🇸🇬
餐廳唔算好大 裝修富有現代感 感覺都幾舒服
今晚我地試左好多款野食 好多款都好睇又好食😋

黃咖喱海鮮農夫包 絕對係必食推介🍛
平時嘅農夫包都係圓形 但今次哩個竟然係長條形
入面有青口、吊桶、蜆、蟹籽、蘿蔔、薯仔 非常足料
麵包點咖喱真係super match!🍞

雪糕椰子味濃郁
暖笠笠嘅多士配凍冰冰嘅雪糕
一凍一熱真係perfect match❤️

私心推介係泰式奶茶沙冰
真係同泰國間奶茶店一樣味㗎!
飲完涼透心😋
2021-12-02 87 views
泰式臘腸滑雞豬油撈飯真係好體現倒佢fusion嘅特色,曾經覺得佢好食而再番兜,但作為臘腸忠粉嘅阿爸話佢啲臘腸overcooked,煮得太腍,同埋個沙茶豬面肉撈麵偏淡味,我覺得整體都OK嘅但冇左之前嗰種驚喜嘅感覺。
2021-09-11
2021-11-30 500 views
位於朗屏西鐵站的虹坊地下開了一所滋味特色菜館.並以東南亞食物為主👳🏻‍♀️👲🏻富有各種特色的東南亞菜外.裝修的休閒寫意更令人份外充滿輕鬆😴▫️主食🫓印度薄餅$38薄餅的鬆脆&可口.突顯出口感&層次的分明😍 每塊薄薄的薄餅-以肉眼可見中間以多層的酥皮摺疊而成🫓🫓一層層酥皮的口感十分滋味.除了單吃外.當然還需搭配咖喱一起享用更為滿足🍛♥️🍤黑松露蝦多士 (推介👍🏻)$88蝦多士本來單靠名字已相當吸引.額外再配上黑松露.真的叫人回味再三👀被炸至脆香脆香的多士.一入口已被滿滿彈牙彈牙的蝦蓉所包圍.意外的是想不到配合黑松露更為完美無瑕🙀🍗香辣牛油雞翼$78雞翼份量足夠供3人食用👻香氣撲鼻的雞翼咬開有嫩嫩的肉質✌🏻由微辣而至香口的牛油味🧈.令人帶來寫意的感覺.如不怕辣的大家也可以一試!🦴娘惹少排骨 (推介👍🏻)排骨絕對要一試😻由甜酸醬配搭排骨.排骨入口絕不一般!由脆口外層至鮮甜的肉質都十分出色😈亦不會有厚重的炸粉.十分推薦!🍖香茅魚露豬腩肉 (推介👍🏻)$128大大舊的豬腩肉炸至香脆可口.入口層次更為豐富😎三層的豬腩肉肥瘦比例均勻.每一下的咀嚼都帶來滿滿邪惡的肉汁.簡直堪稱為黃金比例😱外脆內軟的感覺鹹香

▫️主食
印度薄餅

🫓印度薄餅$38

🍤黑松露蝦多士 (推介👍🏻)$88
香辣牛油雞翼

🍗香辣牛油雞翼$78
娘惹少排骨 (推介👍🏻)

🦴娘惹少排骨 (推介👍🏻)
香茅魚露豬腩肉 (推介👍🏻)

🍖香茅魚露豬腩肉 (推介👍🏻)$128
大大舊的豬腩肉炸至香脆可口.入口層次更為豐富😎三層的豬腩肉肥瘦比例均勻.每一下的咀嚼都帶來滿滿邪惡的肉汁.簡直堪稱為黃金比例😱外脆內軟的感覺鹹香酥脆的口感.令人滋味無窮∞
牛油通菜

🥬牛油通菜$58
通菜則較為淡味.但配合以上比較濃味的食物.亦不失為一個好選擇..由香滑的牛油煮出的通菜也十分香口🤩
印度薄餅
香辣牛油雞翼
娘惹少排骨 (推介👍🏻)
香茅魚露豬腩肉 (推介👍🏻)
牛油通菜
2021-11-27 68 views
呢間東南亞餐廳嘅裝修好靚,而且仲有私人包廂 👍🏻 阿媽想來黎試吓,所以今日一於黎食個early dinner。🐓 藥膳麻油浸春雞 $138雞嘅份量足,咬落肉質非常嫩滑;藥膳湯底清甜唔鹹,容易入口。呢個係健康養生之選。而且職員好貼心,俾咗三個碗我哋,其中一個碗係攞嚟裝骨頭👍🏻🦑 泰式美極蒸日本魷桶 $118魷魚肉質爽口彈牙,味道鮮甜;配料用上香蔥、蒜蓉、辣椒、芝麻油,好豐富,香口又提味。🍞 斑蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕 $68 厚多士外脆內軟,甜甜地有咬口;椰子雪糕唔會好快溶,而且咬落去真係真材實料,食到好多椰絲。仲有新鮮嘅士多啤梨同埋藍莓,減輕罪惡感。P.S. 隻碟好靚🥰☕️ 越式熱雞蛋咖啡 $35呢度有好多特色嘅越南咖啡🇻🇳 雞蛋咖啡打卡一流之餘,面層嘅雞蛋蛋味香濃,底層嘅齋啡口感順滑,分開飲可以感受到兩層唔同嘅風味,撈勻飲就中和咗甜味同苦味。職員態度好好,keep住幫手斟水(啲水係加咗香茅,飲落清爽、香口又解渴),又會主動推薦今日精選同埋受歡迎嘅菜式,熱心解答客人嘅問題,食完之後又會問返意見💯

🐓 藥膳麻油浸春雞 $138

🦑 泰式美極蒸日本魷桶 $118

🍞 斑蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕 $68

P.S. 隻碟好靚🥰

☕️ 越式熱雞蛋咖啡 $35

2021-11-27 54 views
餐廳環境幾靚 坐得好舒服👍🏻每枱都會有自家製嘅香茅水 有淡淡嘅香茅同薑味 非常清新🍃涼拌蝦米秋葵 $65食落有啲似青木瓜沙律嘅味道🤣酸酸辣辣咁幾開胃 蝦米好脆好香口🤤美國安格斯生牛肉湯金邊粉 $88牛肉好稔好有牛味 份量亦都幾多 湯底好濃郁 有少少似肉骨茶嘅味 金邊粉煮得啱啱好 食到最尾都唔會稔晒👏黃咖哩海鮮農夫包 $188平時食嘅農夫包多數都係圓形 長條型嘅真係第一次見😱另外仲有一碗咖哩汁 味道唔算好辣🥘仲可以加錢配飯或者印度薄餅 啱晒幾個人share 農夫包入面嘅海鮮種類非常多 有蝦 墨魚仔 青口 蜆 蟹肉 再加埋薯仔同蘿蔔 口感好豐富🤤班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕 $68呢個多士真係超級有驚喜 賣相靚之餘仲好好食 西多內脆外軟 仲熱辣辣🔥本來以為班蘭一定會好甜 但佢嘅甜度係啱啱好 而且好香班蘭味 再加埋椰子雪糕🥥呢個配搭真係100分 下次一定要encore💯凍泰式奶茶 $35食泰國嘢點少得泰式奶茶 茶底好香濃 亦都唔會太甜😍

涼拌蝦米秋葵 $65

美國安格斯生牛肉湯金邊粉 $88

黃咖哩海鮮農夫包 $188

班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕 $68

凍泰式奶茶 $35
食泰國嘢點少得泰式奶茶 茶底好香濃 亦都唔會太甜😍
Type of Meal
Dinner
💖之前經過朗屏呢間餐廳,覺得整修好簡約幾靚,成間Cafe咁。樓底高,落地窗附近陽光☀️照入黎,食嘢都開心啲🥰。1⃣️巴東牛肉生菜包🐂 $88💖咖喱🍛牛腩配上椰奶🥥同香草🌿醃製,入口軟淋,味道唔辣但濃郁。用清新嘅生菜🥬包住食好味😋。2⃣️泰式臘腸滑雞豬油撈飯🐔 $78💖泰式臘腸入口更軟,味道較港式嘅甜。雞件鮮香嫩滑,豬油撈飯好香口,再加豉油提味,仲帶濃郁嘅香草🌿味。3⃣️美國安格斯生牛肉湯河🍜 $88💖牛肉大大塊,比的多,鮮香嫩滑,麵入口順滑。冇落味精,會另上魚露🐟、青檸🍋同牛汁🐂,覺得味道唔夠鹹可以自己加。4⃣️班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕🍦 $68💖必食推薦👍!厚多士🍞 淡淡班蘭清香🍃,淋上蜜糖🍯味道香甜,好似西多士咁,但更香脆同冇咁油膩。椰子🥥雪糕食到香甜椰子絲,連同士多啤梨🍓、藍莓🫐一齊同多士好搭!5⃣️凍椰子咖啡🥥 $35💖黎呢度一定要飲嘢!越南🇻🇳特色咖啡,面頭係厚厚嘅椰子🥥奶泡,味道香甜,入口綿密順滑,撈埋底下嘅咖啡☕️口感更厚同豐富。下次想試埋雞蛋🥚咖啡、乳酪咖啡☕️同泰式🇹🇭奶茶🧋!6⃣️香茅水🌱 $0🆓💖枱面會有一大支香茅水,味道清香。店員會主動問要唔要轉清水🚰,好細心。💖環境好舒服,職員態度唔錯。晚

1⃣️巴東牛肉生菜包🐂 $88

2⃣️泰式臘腸滑雞豬油撈飯🐔 $78

3⃣️美國安格斯生牛肉湯河🍜 $88

4⃣️班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕🍦 $68

5⃣️凍椰子咖啡🥥 $35

6⃣️香茅水🌱 $0🆓

💖環境好舒服,職員態度唔錯。晚餐5點開始,佢地9:30就閂,想黎食最好早啲。
2021-11-22 375 views
這間東南亞料理研究所係一間fusion菜色嘅店舖,位於朗屏虹方附近,店面環境以淡素式為主,坐著感覺都好寬鬆舒適😙,感覺都唔錯🤔!.班蘭青咖哩吉列豬扒配珍珠米 呢款吉列豬扒飯賣相都睇得吓🤔,金黃鬆脆嘅外皮😮外脆內腍身,味道相當之唔錯,尤其是佢嘅青咖哩汁味道都好濃郁😋帶有D辣😝,而D珍珠米軟硬適中粒粒口感🤔!.蟹肉蟹籽秋葵撈檬粉 呢一碗撈檬粉賣相都幾好🤔,檬粉上面放咗蟹肉解籽同埋其他配菜,望著感覺都唔錯,尤其是佢嘅湯底係用咗香芧龍蝦做湯底,味道相當之唔錯😋濃厚好香嘅龍蝦味😙,將D檬粉放落去令到檬粉更加美味好食😋!.炸雞伴香蔥蛋黃醬 呢碟炸雞係一款小食,賣相金香鬆脆一啖一口,咬到入口都好香口😙外鬆脆內腍身,味道都唔錯😋,點埋D自製香蔥蛋黃醬更加好味!.扎肉米紙卷配炸野米,醃漬冬菇,甜酒松露汁 呢碟米紙卷賣相都唔錯🤔,通透嘅米紙令到整件扎肉更加吸引😮。食到入口口感都唔錯,完全唔覺得肥膩,點埋甜酒松露汁帶出扎肉米紙卷更加好食😋!.熱泰式奶茶 呢一杯泰式奶茶,味道都幾特別🤔,好香茶味都好滑口😋夠哂濃郁,味道都唔錯!.熱檸檬水 呢一杯熱檸檬水同以往有D唔同🤔,十分之濃郁嘅檸檬香味😙,飲到入口好香檸檬

班蘭青咖哩吉列豬扒配珍珠米

蟹肉蟹籽秋葵撈檬粉

炸雞伴香蔥蛋黃醬

扎肉米紙卷配炸野米,醃漬冬菇,甜酒松露汁

熱泰式奶茶

熱檸檬水
呢一杯熱檸檬水同以往有D唔同🤔,十分之濃郁嘅檸檬香味😙,飲到入口好香檸檬味😋味道酸之中又帶點甜!
2021-11-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2021-11-21 73 views
有日同媽媽喺朗屏附近行過見到間幾靚嘅既餐廳就入咗去,呢一間餐廳主要係食泰國同越南野🤪兩樣都係我最鍾意食嘅嘢🤟🏻同媽媽嗌左兩個Lunch Set 🔖𒊹︎主菜𒊹︎炸雞三文治•牛油果•沙律•香蔥•蛋黃醬|$78認真佢個包好好食😂就算放咗一段時間佢都唔會林晒舊雞肉超大嚿😂😂再加上佢個蛋黃醬呢個份量一個人係食唔晒😂|追加|扎肉米紙卷 | $28🤤感覺好清新好健康因為裏面好多菜同蘿蔔😂加埋佢嘅醬汁 食咗之後好開胃𒊹︎主菜𒊹︎班蘭青咖喱吉列豬扒配珍珠米|$88自己其實比較鍾意食甜嘅咖喱🍛而呢一個咖喱飯就滿足到我呢一點😂加上班蘭令味道更加有層次感脆身豬扒唔係嗰種好厚嘅豬扒撈飯食一流👍🏻🤤|追加|手撕雞牛油果椰菜沙律| $35都係開胃菜式☺️最緊要有我好鍾意食牛油果🥑哈哈😂😂健康之選🤟🏻🧋泰式奶茶|☕️熱咖啡泰式奶茶反而唔係好甜但我鍾意因為佢上面加咗奶蓋而且茶味都好濃郁👍🏻必嗌之選大致上感覺都良好🤪服務態度好👍🏻嘢食份量唔算細碟環境都好舒服😙因為本身朗屏一帶都唔算話好多人所以都有一種好舒適嘅感覺😌
有日同媽媽喺朗屏附近行過見到間幾靚嘅既餐廳就入咗去,
呢一間餐廳主要係食泰國同越南野🤪

環境都好舒服😙
因為本身朗屏一帶都唔算話好多人
所以都有一種好舒適嘅感覺😌
2021-11-10
$126 (Lunch)
炸雞三文治•牛油果•沙律•香蔥•蛋黃醬
扎肉米紙卷
班蘭青咖喱吉列豬扒配珍珠米
手撕雞牛油果椰菜沙律
泰式奶茶|熱咖啡
  • 泰式奶茶
今日難得來到大西北做嘢,就同朋友來到一個叫虹方的新商場行下順便喺附近覓吓食,朋友仔話呢間叫東南亞研究所的餐廳好搶手,訂咗幾次都訂唔到位,難得今日有位,一於試一試佢💜💜💜入到去,覺得哇一聲😱😱😱,呢間餐廳簡直打破咗我對一般傳統食東南亞餐廳的印象🤔🤔🤔, 一般傳統的東南亞餐廳都會比較暗啲,呢間東南亞研究所,樓底本身目測最少有三米高,個裝潢好現代化好摩登時尚😍😍😍,金色的水管連埋雲石牆,即刻少女心爆發想衝去打卡😻😻😻不過今次雲石牆果邊因為已經有其他客人全部坐滿了,所以就坐咗喺另一邊,店員好熱情咁推介咗一啲招牌菜比我哋,我哋今次就叫咗黑松露蝦多士、 參巴三文米通他他、藥膳麻油浸雞同埋甜品班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕一個四款菜式啦~喺上菜之前呢,水晶就因為比桌上嘅提供嘅茶水吸引咗,所飲咗大杯店內提供嘅香茅茶,呢個香茅茶,非常之清新開胃,市面上都比較少見,幾得意👍👍黑松露蝦多士呢個蝦多士真係值得一試,未上菜已經聞到超級香呀🤤🤤🤤啲黑松露密舖咗喺個多士上面,作為一個松露控,見到滿滿嘅黑松露,覺得好滿足,簡直係視覺嘅享受呀😎😎😎而且我超級鍾意佢配埋紫薑做配菜,可以減低沙律醬同埋松露帶嚟嘅油膩感下次要食好食
今日難得來到大西北做嘢,
就同朋友來到一個叫虹方的新商場行下順便喺附近覓吓食,
朋友仔話呢間叫東南亞研究所的餐廳好搶手,
訂咗幾次都訂唔到位,
難得今日有位,
一於試一試佢💜💜💜
入到去,
覺得哇一聲😱😱😱,
呢間餐廳簡直打破咗我對一般傳統食東南亞餐廳的印象🤔🤔🤔,
一般傳統的東南亞餐廳都會比較暗啲,
呢間東南亞研究所,
樓底本身目測最少有三米高,
個裝潢好現代化好摩登時尚😍😍😍,
金色的水管連埋雲石牆,
即刻少女心爆發想衝去打卡😻😻😻

不過今次雲石牆果邊因為已經有其他客人全部坐滿了,
所以就坐咗喺另一邊,
店員好熱情咁推介咗一啲招牌菜比我哋,

喺上菜之前呢,
水晶就因為比桌上嘅提供嘅茶水吸引咗,
所飲咗大杯店內提供嘅香茅茶,
呢個香茅茶,
非常之清新開胃,
市面上都比較少見,
幾得意👍👍

黑松露蝦多士

呢個蝦多士真係值得一試,
未上菜已經聞到超級香呀🤤🤤🤤
啲黑松露密舖咗喺個多士上面,
作為一個松露控,
見到滿滿嘅黑松露,
覺得好滿足,
簡直係視覺嘅享受呀😎😎😎
而且我超級鍾意佢配埋紫薑做配菜,
可以減低沙律醬同埋松露帶嚟嘅油膩感

下次要食好食嘅蝦多士,
可以唔使咁辛苦坐船入坪洲,
可以簡單啲坐車去屏山了😆😆😆

參巴三文米通他他

一開始聽到叫佢個名,
以為係食完會識跳森巴舞😂😂😂,
後來先知原來係參巴,
係東南亞幾一種香料來,
上菜覺得好似pizza咁,
人生第一次食到米通做嘅他他,
覺得好得意,
食落脆卜卜,
三文魚同個香料配合都唔錯,
幾fresh,
呢個組合都幾新穎,
作為另一個前菜,
都係一個唔錯嘅選擇嚟😋😋😋

藥膳麻油浸雞

嘩呢個菜真心要讚一讚個份量,
明明本身話係半隻雞,
兩個女仔share嚟食都覺得超級飽,
隻雞比滿滿的藥材包圍住,
超級無敵養身😸😸😸,
好想入廚房請教一下師傅,
點解咁樣餚完啲雞,
啲雞肉都會咁滑嘅呢🤔🤔🤔

班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕

呢個甜品
係我一見到嘅時候已經超級無敵期待!!!
如果你係同我一樣,
都係一個班蘭控嘅話,
一定要嚟呢度試下呢一個班蘭蜜糖厚多士😍😍😍
真心超級推薦呀👍👍👍
初時睇餐牌見到厚多士,
以為係成座山咁樣上嘅,
而我以往每一次食呢啲厚多士,
如果係成座山咁樣上,
都會食到勁論盡,
一係呢就食到啲將飛落件衫度,
一係呢就切到想發脾氣😣😣😣,
因為通常呢啲厚多士個邊皮位置都係好硬,
切極都會切唔開😅😅😅
但今次呢間東南亞研究所,
竟然係已經幫我砌好曬一塊塊,
對於一個懶惰得嚟又鍾意食嘢嘅人嚟講,
呢個細心位,
真係要加無限分👍👍👍

呢個厚多士賣相非常之靚,
當鬆軟嘅多士,
用上斑蘭汁徹底浸過之後,
除咗香,
仲會有甜甜的味道,
另外水果方面,
配上咗草莓同埋藍莓,
加埋豆芽、爆谷同食用花,
七彩繽紛,
配搭得非常好

另外個椰子雪糕好清新,
口感係非常之creamy嘅,
對於成日食雲呢拿同朱古力雪糕食到覺得有啲悶嘅朋友,
可以試一試😊😊😊
一啖厚多士一啖雪糕,
幸福感滿滿的,
簡直瞬間覺得,
呢餐飯圓滿了☺☺☺

其實仲有幾個菜想試下㗎,
不過兩個女仔實在食唔曬咁多嘢呀
所以決定下次搵個午餐時間過嚟試埋