2019-06-07 417 views
之前係樓下附近新開 第一次去食個陣覺得每款都好入味 特別係燒豬頸肉 外皮煎得好脆而冬蔭功湯雖然唔係好辣就好香 沾麵包食一流不過第二次去食 嗌番燒豬頸肉就冇咁香口了唔知係咪選材唔同左
而冬蔭功湯雖然唔係好辣就好香 沾麵包食一流
不過第二次去食 嗌番燒豬頸肉就冇咁香口了
唔知係咪選材唔同左
2019-06-07 428 views
工作上有時要十一點幾食lunch,成個將軍澳中心好多食肆都未ready,通常都會去咗呢度食順化鮮茄牛腩檬粉,牛腩勁腍,鮮茄令人功開胃,可惜我叫錯咗檬粉,口感唔夾,麻麻,下次應該配飯或麵之類先啱

2019-06-03 341 views
上星期四晚 黎到將軍澳中心行下 睇下重開既商場 順便食晚飯 揀左呢度試下 一家三口 嗌左:鮮蝦柚子沙律香茅牛肉蝦片馬拉盞炒飯順化鮮茄牛腩河粉落單後可能平日晚上7點仲係早唔係好繁忙既關係好快15分鐘內就上哂菜所有食物既味道都好好炒飯有好微辣 好惹味我唔太食得辣都食到再食埋個柚子沙律好清新蝦片唔會好油同河粉啲牛腩好淋 小朋友食到服務都唔錯 帶位侍應都好有禮貌 仲主動提供小朋友餐具同bb櫈環境就檯與檯間太逼 呢方面改善下就更好喇

一家三口 嗌左:

Dinner
  • 馬拉盞炒飯
  • 鮮蝦柚子沙律
2019-05-23 256 views
Today I went to have lunch with my friends during lunch hour in this restaurant. The lunch is always good here. However, we realize the price increased quite a lot since last month of visit. Getting a cold drink instead of hot one need an additional of 5 dollars. Also changing noddles with soup to without without soup need 10 dollars. Little bit pricy for those. The food standard is still good, today I had a bowl of Vietnam style tomato noodles, 68 dollars with hot drink. Price is reasonable and

The food standard is still good, today I had a bowl of Vietnam style tomato noodles, 68 dollars with hot drink. Price is reasonable and the quality is good.
But I won’t consider having a cold drink or changing the noddles to the one without soup after they menu changed.
2019-04-23 410 views
越南菜係香港越開越多,但質數參次, 位於將軍澳中心呢個越南菜係最近食過最好味既一間平時多數食開火車頭湯粉, 今次見到番茄海鮮湯檬即刻心心眼,蕃茄咪濃郁, 而且湯頭鮮甜, 食完碗面連湯都可以飲埋呢個蔗蝦真係不能錯過, 平時食都係細細粒, 呢個勁大碌, 超有口感, 好彈牙, 食得出用鮮蝦打出黎,中間應該係有小小墨魚粒,食到白色一粒粒幾爽口, 呢個10 個推介馬拉盞粉蓮藕苗, 我一直都唔知蓮藕苗係咩樣, 本住試下冇況就叫黎食下,初初waiter拎埋黎我第1時間問係咪上錯原來係白色1條條, 食落原來係清甜爽口, 炒得好香口, 而家唔太辣炒金邊粉, 份量唔算多, 但炒得乾身, 都好好味

炒金邊粉, 份量唔算多, 但炒得乾身, 都好好味

2019-04-19 308 views
🇻🇳依間啲越南野好好食呀‼️🤤雖然兩間店舖既位址一東一西唔算方便,但去開嗰頭既朋友都可以去試下😉食左三樣都值得我再去食過😋😋😋-🥗小食拼盤 $98(小) $148(大)燒香茅牛肉蝦片👍🏻越式無骨鳳爪👍🏻燒肉串👍🏻煙三文魚沙律👌🏻-🐗安南燒乳豬 $208依個值得叫‼️員工話如果想要瘦啲可以寫底起order紙度💁🏻‍♀️黎到隻豬又真係幾瘦禾,皮脆肉嫩,個味道鹹香得黎好惹味😍-🍝蝦頭油香蒜豬耳扎肉蝦炒飯/金邊粉/河粉 $78個味唔算好特出,但金邊粉炒得幾乾身
🥗小食拼盤 $98(小) $148(大)
🐗安南燒乳豬 $208
🍝蝦頭油香蒜豬耳扎肉蝦炒飯/金邊粉/河粉 $78
個味唔算好特出,但金邊粉炒得幾乾身
2019-04-01 281 views
越南菜真係好好食 突然係夜少少既時間 個胃都handle吾到太油膩既時候真係一個好選擇 所以就openrice左依間黎試下醫下肚 原本諗住星期日夜晚8點幾同男朋友出黎應該吾駛等位 點知依間都仲係門庭若市 成個場都爆哂(果然香港真係好多人 最後都等左15分鐘先入到去~ 但係值得一讚係佢個上菜時間真係好快 order完大概5分鐘啲野食就送到哂 食物溫度又岩岩好 真心好評 但係最好評係佢啲野真係好!好!食!首先黎既係依個香料味非常足既馬拉盞炒飯 極香極惹味 開胃既炒飯令原本吾係太肚餓既我地胃口大開 加上個飯香得黎又吾會油 成碟炒飯炒到粒粒分明 又帶有幾分光澤 完全大推跟著係依個每樣餸都好好食既撈檬 撈檬真係香港夏天既救星 濕熱既天氣都係岩食依啲酸酸甜甜 依個四色撈檸(好似係叫依個名)每樣餸都好高質 完全吾hea有咬口既扎肉 南乳味極香濃既豬手 加埋燒到有脆邊既豬頸肉完全冇得輸最後再加埋個拼盤 真心扎肉真係好好食 omg係啊 扎肉真係好好食 完全因為舊扎肉已經會再幫襯 豬肉包都好食~ 香脆既蝦米仔加埋豬肉碎係米卷裡面 香而不膩 又有清爽既味道原本想再叫埋椰汁糕 但係真係冇用食完落 決定下次再黎

原本想再叫埋椰汁糕 但係真係冇用食完落 決定下次再黎要餓少少先再出現
2019-03-27 152 views
第二次食而間越南野兩個人叫左兩個湯粉 湯底味正常 粉既份量唔算好多豬頸肉湯矇個豬頸肉好味 我鐘意佢薄切得黎熱辣辣外皮小小脆啲肉又唔乾另外叫左個馬拉盞通菜 正常 偏油 無咩特別鐘意個鮮蝦雜果米紙卷 - $72 最遲先上 唔緊要我當甜品咁食入面有香葉 蘿蔔絲 士多啤梨 火龍果 芒果 芒果仲要唔酸 落埋魚露 好freshhhh鮮蝦就唔係好食得出隻蝦...上碟擺位都有心思 價格有點偏貴 但食完我覺得滿足好清新所以值我諗佢算係連所集團式 有哂標準整體都ok 有服務 環境乾淨企理食物質素都對得起個價錢

第二次食而間越南野

鐘意個鮮蝦雜果米紙卷 - $72
最遲先上 唔緊要我當甜品咁食
入面有香葉 蘿蔔絲 士多啤梨 火龍果 芒果
芒果仲要唔酸 落埋魚露 好freshhhh
鮮蝦就唔係好食得出隻蝦...
上碟擺位都有心思 價格有點偏貴
但食完我覺得滿足好清新所以值

我諗佢算係連所集團式 有哂標準
整體都ok 有服務 環境乾淨企理
食物質素都對得起個價錢

• 鮮蝦幻彩米紙卷
2019-03-19 220 views
下午三點仍未食 lunch, 响商場行下行下, 有 D 肚餓, 醒起有間越式河粉有 tea set, 就黎左了。兩年前新開張之時, 試過 lunch, 又試過晚餐, 印象一般。今日來到, 點了生熟牛肉湯河粉。牛肉湯河湯夠熱, 濃味而不咸, 加一些咸魚露剛好。牛肉也有不少, 很嫩滑。飲品, 加 $8 要左特飲。咸檸檬七喜, ok 雖然咸檸檬少左 D, 可以再濃 D! 絲網春卷配生菜, 酸蘿蔔。第一碟拎到來炸到全啡色的, 太老了。叫 waiter 換過, 態度良好。新的一碟似樣得多, 皮脆餡料香。不過, 拌碟的酸蘿蔔反而最好味, 吃清光哩。餐廳環境不算大, 燈光昏暗, 但今次用餐經驗整體不錯。埋單沒有加一服務費, 正吖。

今日來到, 點了生熟牛肉湯河粉。

飲品, 加 $8 要左特飲。
咸檸檬七喜, ok 雖然咸檸檬少左 D, 可以再濃 D!

絲網春卷配生菜, 酸蘿蔔。

餐廳環境不算大, 燈光昏暗, 但今次用餐經驗整體不錯。

埋單沒有加一服務費, 正吖。

平時出去食新野食得多,但可以令我二次光顧既食店就冇乜😂呢間囍越從來都唔會令我失望🤭👉🏿✨原個椰青海鮮焗飯 Hkd 94 💸📌店員建議先將面頭啲汁「不」出黎,攪勻左入面啲飯先再倒汁入執,咁就唔會好似依炒飯咁乾真真🤣佢呢個汁做得幾好,creamy得黎又唔會太膩,仲有左啲芝士有拉絲效果,海鮮就有大蝦,蜆肉,帶子粒同魷魚等..唔腥又多料!一定要連埋入面啲椰子肉一齊食!真心好味呀😭👉🏿✨蝦頭油香蒜豬耳扎肉抄金邊粉 Hkd 72 💸📌食黎食去真係最愛金邊粉!炒得夠味又惹味!入面啲扎肉幾特別,唔重香茅味,食落幾爽口,而且又有超多大蝦😂愈食愈開胃~👉🏿✨椰青香茅蜆湯 Hkd 88 💸📌平時都係飲開冬蔭公湯比較重口味小小,今次特登叫啲清清地!估唔到會咁咁咁好飲🥰要讚佢啲蜆肉做得好乾淨,一粒都食唔到有沙!然後成個湯充滿左蜆肉既鮮甜,蘑菇既香味,椰青已經同佢地融為一體,一啖飲落口係好順滑,正到我飲左3碗😭大家真係要叫呢個試試呀!👉🏿✨越式千層糕 hkd 38 💸📌食落係幾煙un有咬口,可惜加埋椰汁落去會有啲甜過龍🤨一舊起兩舊止了👉🏿✨三色冰 Hkd 34 💸📌純粹個一刻想飲🤣同出面飲開既差不多~啲豆豆全部一
👉🏿✨原個椰青海鮮焗飯 Hkd 94 💸

👉🏿✨蝦頭油香蒜豬耳扎肉抄金邊粉 Hkd 72 💸

📌食黎食去真係最愛金邊粉!炒得夠味又惹味!

👉🏿✨椰青香茅蜆湯 Hkd 88 💸

👉🏿✨越式千層糕 hkd 38 💸

👉🏿✨三色冰 Hkd 34 💸

📌純粹個一刻想飲🤣同出面飲開既差不多~啲豆豆全部一齊食好有口感!
2019-03-04 1498 views
將軍澳站附近的食店愈來愈多,今晚就在家附近吃越南菜。餐廳燈光幽暗,靠牆的一邊粉刷了青藍色,上面裝飾著大大小小的越南斗笠,磁磚配上竹籐椅子,東南風甚濃。餐牌上有不少越南的特色菜,也有Fusion菜式,例如三文魚牛油果他他。⭐️WTP火車頭湯河粉$70配料很多,有牛丸、牛柏葉、牛肉、牛筋、牛腩等。湯頭清淡,牛丸彈牙,牛腩鬆化,牛味很突出,朋友很喜歡。⭐️順化鮮茄牛腩河粉$62湯頭清甜且帶有番茄的酸甜,牛腩軟化可口,唯一缺點是河粉浸泡太久河粉太軟了。⭐️香芒軟殼蟹米紙卷$78米紙有彈性,夾著芒果、蔬菜和軟殼蟹,煙韌的米紙配上軟殼蟹,層次豐富。⭐️黃金墨魚粒蝦餅$68真材實料的蝦餅由墨魚打成,挾起來挺有份量,夾雜墨魚,吃起來更有口感。⭐️椰青糕$34半透明的椰青糕賣相吸引,一件件,如元寶,如玫瑰花,味道清甜。⭐️熱桂花香蜜$34聞起來有香甜的桂花香,入口香甜。
將軍澳站附近的食店愈來愈多,今晚就在家附近吃越南菜。

WTP火車頭湯河粉

椰青糕

⭐️椰青糕$34
椰青糕

⭐️熱桂花香蜜$34
聞起來有香甜的桂花香,入口香甜。

$192 (Dinner)
黃金墨魚粒蝦餅
2019-03-02 209 views
越式慢煮南乳豬手,慢煮既煮法真係好腍,相當入味。香辣豬肉鬆粉皮生菜包,我最中意食生菜包就係可以自己包,生菜包鋪上粉皮加肉碎淋上越式魚露,捲好一大啖咬落去,清爽可口既生菜香辣惹味既肉碎,滋味無窮。順化鮮茄牛腩河粉,牛腩煮得極度軟淋,鮮甜的蕃茄,幼細既河粉吸收了蘿蔔湯頭,口感非常豐富。天氣時冷時熱,飲返杯桂圓生薑蜜暖暖身體,甜甜辣辣,還有幾粒桂圓,邊飲邊食桂圓,有著清甜既滋味。椰青糕,充滿淡淡既椰青味。
越式慢煮南乳豬手,慢煮既煮法真係好腍,相當入味。

椰青糕,充滿淡淡既椰青味。

我父親在東南亞美食中,他獨愛越南菜,也知道他在這家越南菜館,獨自也光顧過了幾次。今天,趁著中國人的情人節來到,與他再嘗他的至愛美食。近近地,我們來到將軍澳中心囍越,店裡已坐滿了食客,但不到十分鐘,已被安排了入座,算是晚飯時間不需久等了。而且招呼都唔錯!聽父親曾說,春卷很多地方都有和吃過,他說最好吃的是越南,皮夠脆口,我當然特别留意餐牌,提醒他這是首選,果然餐牌也標題為“趣趣越南春卷配生菜”,確是不夠脆口也不敢這樣稱呼,我也覺得百吃都會不厭。我們再來一個清湯蘿蔔牛筋腩煲,也是越式的。很有水準的牛筋腩,夠香也夠腍,牛腩半肥廋是賣點,無肉不歡的不妨也一試。另外,是日推介的燒大蝦,39蚊一隻,好戲在後頭。灑上孜然粉,好香口又惹味!而且蝦肉都好爽口,已去左殻十分易食!主菜方面,我們點了四式撈檬。入面有齊囍越的小食,南乳豬手,札肉,豬肉串和燒豬頸肉!一次過試左咁多款小食,真心驚喜。

我們再來一個清湯蘿蔔牛筋腩煲,也是越式的。

而且蝦肉都好爽口,已去左殻十分易食!

2019-02-19 171 views
今次已是第三次到這裏來了,每次也很記掛這裏的南乳豬手,當然今次也不例外啦!這次和親友拜年後,一行五人外出晚餐,所以點了不少菜式,除了必點的南乳豬手外,也點了蝦餅、蕃茄牛腩河粉、冬陰公湯、炸雞翼,還點了最貴$2xx 的乳豬。南乳豬手依然十分美味,蝦餅丶炸雞翼不過不失。蕃茄牛腩河粉也十分美味!至於冬陰公湯,飲第一碗的時候還覺得不錯,但是越飲就感覺越辣,最後我只好放棄了,辛苦了我的愛人。只是最為失望的竟然是最貴的菜式-乳豬,十分油膩,味道只有鹹味⋯⋯不會有下次了。今次叫了龍眼薑蜜,味道很不錯很適合這些天氣飲!

南乳豬手依然十分美味,蝦餅丶炸雞翼不過不失。

蕃茄牛腩河粉也十分美味!

今次叫了龍眼薑蜜,味道很不錯很適合這些天氣飲!
2019-02-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 南乳豬手
2019-02-07 252 views
食呢間之前幾日,食過同一集團喺同一商場內嘅日式餐廳。價格高一啲但食物質素OK,所以當日見呢家越南人唔多便試一下。試完之後就知點解會唔多人。當日兩個人我哋一個點左咖喱牛腩,令一個點餐牌上嘅生熟牛肉河牛丸。成碗生熟牛肉加牛丸河嚟到就淨係得返生牛肉,香草芽菜少得可憐仲要乾乾的。睇返張單,落單冇落牛丸,咁佢就成碗粉定左入去,幾分鐘後加回牛丸出嚟啦⋯⋯咖喱牛腩翠華質素都不如,加埋白飯要百幾蚊。重之一句不會再來。

咖喱牛腩翠華質素都不如,加埋白飯要百幾蚊。
重之一句不會再來。