2019-11-02 39 views
經過看到人頭湧湧在等候,嘴饞的我又怎能錯過呢,當然要品嚐一下!專賣地道街頭小食,款式口味多樣化!等候期間跟老闆娘談了一會,老闆事事親力親為,豆漿、肉燥、麻辣汁等等都是自家製,相當有心思,難怪不少客人專程來光顧。麻辣牛丸 ($15)香口惹味,麻辣汁有層次,略帶輕輕一點辣,同時亦有微微的麻,吃得過癮!原味格仔餅 ($23)格仔餅厚身,軟硬適中,色澤平均。入口夾餅帶牛油香和豐富蛋香,口感軟熟。醬汁多,當中還吃到花生粒,有咬口,屬坊間少有,值得一讚!老闆娘表示花生也是自己炒的,相當用心。

專賣地道街頭小食,款式口味多樣化!

麻辣牛丸 ($15)
麻辣牛丸

麻辣牛丸

原味格仔餅 ($23)

2019-11-01 54 views
今日去開北角整電腦,等緊師傅期間係附近周圍逛,見到這間小店就試一試。我點左一份推介的四眼妹酸辣粉試下,食落就唔覺得好酸,主要係個辣味比較重,不過啲辣汁係沉左係底的,所以我食頭幾啖好似冇味咁,之後先發覺啲辣汁係底,撈起啲粉來食先好食返。我個人覺得如果你的期望係係凍的天氣食到辣粉暖胃,這碗酸辣粉可以滿足到你的要求,但要好有特色就談不上。不過小店主打的係雞蛋仔同格仔餅,有見及此,我點左一客朱古力雞蛋仔,係熱身的,食落外脆內軟,朱古力味淡淡地,食完唔會因爲太甜而喉嚨好乾,個人都幾喜歡食。

2019-10-27
聽聞呢間格仔餅無餅底定醬汁都好多選擇,味道仲幾特別食飯前特登過去北角搵佢試下地點唔算難搵,夜晚8點半去到無咩人格仔餅底有三隻味揀,綠茶比較少有愛好綠茶🍵既我唔洗多諗揀左綠茶格仔餅醬有五款選擇,其實全部都幾吸引但開心果醬真係幾特別,就揀左佢.格仔餅即叫即整,所以都等左陣但拎到手真係熱辣辣,食呢啲雞蛋仔、格仔餅新鮮出爐係最好食😋格仔餅$26有少貴,但係非常非常大件拎上手係墜手,唔係出面薄切切,輕漂漂既格仔餅打開格仔餅係滿滿既醬,加開心果碎襯熱食,餅底好厚實,微脆,熱辣辣非常有口感,而且綠茶味比想像中出,啖啖都有綠茶微香相反開心果醬無相中咁濃,有微微既開心果味仲有唔少既開心果粒🥰🥰🥰但個醬偏甜,成到中間咬落去成口醬會甜左啲因為又大份足料,又偏甜一個人食晒成個會好飽好滯,建議share👍🏻
聽聞呢間格仔餅無餅底定醬汁都好多選擇,味道仲幾特別

食飯前特登過去北角搵佢試下
地點唔算難搵,夜晚8點半去到無咩人

格仔餅底有三隻味揀,綠茶比較少有
愛好綠茶🍵既我唔洗多諗揀左綠茶
格仔餅醬有五款選擇,其實全部都幾吸引
但開心果醬真係幾特別,就揀左佢
格仔餅即叫即整,所以都等左陣
但拎到手真係熱辣辣,食呢啲雞蛋仔、格仔餅新鮮出爐係最好食😋

格仔餅$26有少貴,但係非常非常大件
拎上手係墜手,唔係出面薄切切,輕漂漂既格仔餅

打開格仔餅係滿滿既醬,加開心果碎

襯熱食,餅底好厚實,微脆,熱辣辣
非常有口感,而且綠茶味比想像中出,啖啖都有綠茶微香
相反開心果醬無相中咁濃,有微微既開心果味
仲有唔少既開心果粒🥰🥰🥰
但個醬偏甜,成到中間咬落去成口醬會甜左啲
因為又大份足料,又偏甜
一個人食晒成個會好飽好滯,建議share👍🏻
2019-10-26 51 views
星期六都要返工 真係冇曬動力, 突然放工好想食雞蛋仔, 記得上次探朋友, 幫襯過 一間好好味嘅雞蛋仔, 所以專登搭車落北角。 老闆娘好好, 每次都係笑面迎人,好有禮貌, 最鍾意就係咁有親切感 ,同埋人情味嘅街坊小店。今次試原味雞蛋仔, 仲有魚肉燒賣原味雞蛋仔, 外脆內軟, 每一粒都脹卜卜😋😋😋 仲有好香嘅蛋味。 不過要食雞蛋仔就要等得耐啲啦😣😣😣, 因為都 幾多人買雞蛋仔,所以平均都要等返十零分鐘。 冇辦法啦即叫即製,唯有等多陣。😂😂另外嗌咗魚肉燒賣, 佢啲燒賣唔會死實實, 係比較煙韌帶埋嗰隻, 而且個辣椒油真係好香。

今次試原味雞蛋仔, 仲有魚肉燒賣

2019-10-24 66 views
上網見到唔少人推介呢間既 抹茶格仔餅配開心果醬,咁啱去北角 一於試一試6點12分落完單,但要6點36分先有得拎,等左成5個字仲要有個74號飛買格仔餅既都可以拎先過我我唯有安慰自己: 人地嗌原味嘛...抹茶味都有少少既,但唔係好重,不過不失開心果醬好甜,又唔係太食到開心果味,我覺得似食緊煉奶多d甜到我食完之後個喉嚨勁多痰個餅皮脆脆地唔淋,係唯一一樣值得讚賞既總結:職員態度好,但手腳好慢吞吞,要等勁耐格仔餅又唔係特別好食,只係普通水平試一次就夠

6點12分落完單,但要6點36分先有得拎,等左成5個字
仲要有個74號飛買格仔餅既都可以拎先過我
我唯有安慰自己: 人地嗌原味嘛...

抹茶味都有少少既,但唔係好重,不過不失
開心果醬好甜,又唔係太食到開心果味,我覺得似食緊煉奶多d
甜到我食完之後個喉嚨勁多痰
個餅皮脆脆地唔淋,係唯一一樣值得讚賞既

總結:
職員態度好,但手腳好慢吞吞,要等勁耐
格仔餅又唔係特別好食,只係普通水平
試一次就夠
2019-10-24
Waiting Time
24 Minutes (TakeAway)
$26 (Tea)
2019-10-23 60 views
今日約左朋友dinner,但今晚要等到9點半先開飯,由於太夜食嘅關係,我實在等唔到…好鬼肚餓呀😖😖😖咁啱我係北角閒逛時,聞到好香嘅野食味,好鬼肚餓嘅我實在忍唔住啦,走去買啲野食頂住肚仔先🤪但由於我之后仲要食飯,所以我唔敢太多野食,只係叫左個夾餅頂住餓先😆朱古力🍫味夾餅 $26朱古力味好香濃,未食就已經聞到陣陣嘅朱古力味🤤🤤搞到影相都要快手啲,因為快啲影完就可以放入口啦🤣🤣(相機食先已經成為我嘅習慣😝)因為我唔食奶嘅關係,個餡我係走奶,店員好nice咁話:ok,無問題!原來夾餅係即叫即做,所以有要求的話可以落單時提出就可以😊講返個夾餅先,味道真係有好香濃嘅朱古力味,表面脆卜卜,內里好有質感,唔會一㩒就扁左。因為有好多夾餅好軟,又或者落得唔夠蛋醬,所以太過‘空氣感’😂又或者係已做好一段時間,放得太耐令到口感變軟🤷‍♀️

朱古力🍫味夾餅 $26

2019-10-23 94 views
去開北角,途經呢間北角四眼妹美食屋,忍唔住想買返啲小食添😅見佢雖然舖頭細細,但招牌、門面好光猛,一眼就見到。而且舖頭都幾多選擇,除左一般常見既咖喱魚蛋、燒賣外,仲有雞蛋仔、夾餅等。原來野飲,唔止樽裝、罐裝飲品咁簡單,而係特飲😲😲😲不過唔想食得太多,諗左一陣,我只係揀左一樣,就係平時比較少見嘅綠茶味雞蛋仔,$23一底雞蛋仔,其實都算抵食,旺角起碼要賣到$30/底🤔熱辣辣嘅雞蛋仔,聞落去勁香,而且綠茶味都幾香,食落去茶味濃郁,真係有少少綠茶特有嘅甘苦味,而且外脆內軟,不過唔好睇少佢,食完都幾飽肚😂

綠茶味雞蛋仔
TakeAway
綠茶味雞蛋仔
2019-10-16 144 views
小女子平時很少寫街頭小食的食評,但這一間小店值得向大家推介一下。行經北角電器廠街這間小食店,見有幾位客人正等待食物,吸引了我的視線,看看門面展示的餐牌果然十分吸引,本人比較喜歡吃甜食,所以特別留意到他的特色雞蛋仔以及格仔餅,款式多而且特別,看了看突然肚餓起來!哈哈😄!雞蛋仔與及格仔餅餅底有分原味、綠茶味及朱古力味,而且可以加其他配料例如芝麻、栗子、朱古力等等都非常之吸引。👍🏻👍🏻而格仔餅亦可以配以不同的醬料,款款都很吸引,令我很難選擇!我自己就較喜歡金沙榛子醬,抹茶醬及開心果醬。最終我選了綠茶味餅底,配以開心果醬,因為比較特別以前未試過,很期待想試一試這配搭的效果。💪🏻由於即叫即做的原故,要稍等數分鐘,很窩心的店主安排了幾張櫈供客人坐,看看兩位店主姐姐態度十分親切有禮,原來他們都是四眼的呢!相信是這間小店命名的由來?哈哈😄接過格仔餅,嘩!熱辣辣的!格仔餅餅底大約有半吋厚,而且見到裏面滿滿的開心果醬快要流出來那樣!店主姐姐還溫馨的遞上膠袋,叫我小心醬會流出來!真是細心又窩心呢!😍於是我急不及待咬了一口!餅底內軟外脆!有淡淡的綠茶味!而滿滿的開心果醬還夾着一粒粒開心果! 雖然個醬比較甜!但

抹茶格仔餅配開心果醬

接過格仔餅,嘩!熱辣辣的!格仔餅餅底大約有半吋厚,而且見到裏面滿滿的開心果醬快要流出來那樣!店主姐姐還溫馨的遞上膠袋,叫我小心醬會流出來!真是細心又窩心呢!😍於是我急不及待咬了一口!餅底內軟外脆!有淡淡的綠茶味!而滿滿的開心果醬還夾着一粒粒開心果! 雖然個醬比較甜!但配合厚厚的格仔餅非常之好食!真是我吃過的格仔餅中其中一間最好食的!真是值得推介!我下次一定會再來試試他們的雞蛋仔呢!

另外見到店內很多小食也很多顧客幫襯!相信味道也不錯!有機會都會一試!

2019-10-12
抹茶格仔餅配開心果醬
小食店蠻多與別不同的小食選擇,如酸辣粉、雞翼、麵筋、魚片頭等等。前面有其他食客在等候新鮮製作的雞蛋仔,蛋香烘焙,倒是挺香味撲鼻。不過趕時間離開,速買速食便走了,留待下次一試。咖喱魚蛋淋上少許秘製的辣醬汁,咖喱醬本身已經入味,共8粒,魚蛋細細粒,一口一粒,彈牙有嚼勁。不是很多小食店有售粢飯,這家有賣,那就買個來吃。店員從蒸籠內夾出來,飯保持溫度。兩層厚厚的方形糯米飯十分軟糯。啖啖都是餡料,包裹著麵筋、榨菜及肉鬆,以炸過的麵筋代替油條,雖沒那麼脆口,但仍有股油香,亦能保持多層的口感。
2019-10-13 63 views
抹茶格仔餅配榛子醬🍫 $26做完運動成日都想食d小食🤤今日經過呢間新開嘅小食店就食左個格仔餅,有三種味道原味抹茶同朱古力,仲有唔同醬揀!見到老闆好用心整,等左幾分鐘熱辣辣嘅格仔餅終於整好😍 格仔餅好厚身,外脆內軟,入面仲有大量嘅nutella 醬,好邪惡😈 不過建議兩個人share ,小編一個人食食到最後有啲滯😖.北角四眼妹美食屋📍北角聯和大廈地下C1號舖
抹茶格仔餅配榛子醬🍫 $26
北角四眼妹美食屋
📍北角聯和大廈地下C1號舖
雖然店名是北角,但其實是近炮台山地鐵站的😂😂這天經過突然想吃雞蛋仔就來試一下。幫襯下小店。店面不大,但食物價錢都好清楚易明,感覺都乾淨企理。我選了外層是原味,餡料是芝麻的雞蛋仔。店員真係即叫即整的,非常新鮮!雖然要稍為等一會,但香脆嘅雞蛋仔吃下去就明白。芝麻味好香,但不會太濃味,很適中。重點係雞蛋仔夠脆口,這才是雞蛋仔的重點配芝麻真係好香口,推介!同時試了他們自家制的豆漿。店員說係每日製造,所以飲之前要搖勻,同埋有少少渣。的確飲時係有啲粉狀渣,但係真係好新鮮,同岀面飲的有唔同,不妨試下!仲要7蚊咁抵!其實仲有好多口味,下次經過要試下其他

店面不大,但食物價錢都好清楚易明,感覺都乾淨企理。

芝麻雞蛋仔

我選了外層是原味,餡料是芝麻的雞蛋仔。

芝麻味好香,但不會太濃味,很適中。
重點係雞蛋仔夠脆口,這才是雞蛋仔的重點

芝麻雞蛋仔

配芝麻真係好香口,推介!

自家製豆漿

其實仲有好多口味,下次經過要試下其他

2019-10-12
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$25 (Tea)
自家製豆漿
2019-10-13 46 views
自小的志願便是要開一家魚蛋小店,暫時未能實現但仍十分支持港式小食店家附近有家小店剛剛開張,足料爆餡的夾餅吸引不少街坊,今天試一試它們的鹹味小吃要了一份皇牌組合,咖哩魚蛋豬皮蘿蔔的咖喱汁是小店自製,香辣有層次,味道絕對交足貨自家製鮮豆漿要了黑豆口味!香濃細膩,營養豐富再試了店長推介的四眼妹酸辣粉,麻、辣、鮮、香、酸且油而不膩小店環境清潔衞生,還接受電子貨幣付款,十分方便看到廣告牌的廣式腸粉十分吸到,明早一定要過來要一份早點
咖哩魚蛋豬皮蘿蔔
黑豆鮮豆漿
自家製鮮豆漿要了黑豆口味!香濃細膩,營養豐富
四眼妹酸辣粉
再試了店長推介的四眼妹酸辣粉,麻、辣、鮮、香、酸且油而不膩
小店環境清潔衞生,還接受電子貨幣付款,十分方便
看到廣告牌的廣式腸粉十分吸到,明早一定要過來要一份早點
2019-10-13
Type of Meal
Lunch
咖哩魚蛋豬皮蘿蔔
黑豆鮮豆漿
四眼妹酸辣粉
2019-10-13 36 views
近日朋友們搵到間幾正嘅格仔餅雞蛋仔店,由於唔止一個朋友講過,今日又順路黎呢度,所以走過黎試試。就到果陣已經見到呢個招牌仔餐牌種類少,但變化好多。以前格仔餅都係小販檔有得買,只有原味,淨係可以揀糖,奶,油多定少,食得多會厭。呢幾年開始係小食店有賣,大家都攪攪新意思,整啲特別味,但通常係郁雞蛋仔啲味嘅,少見會連格仔餅都變埋(整法應該類似?),呢間仲勁,連搽嘅醬都改埋,相當有趣。經職員推介下揀咗抹茶味格仔餅跟開心果醬($26),兩樣都係特別嘢,亦係我鐘意嘅嘢。袋都係有孔嘅,免得侷腍個餅,佢可以俾多個膠袋裝住免得爆醬。裏面果個格仔餅真係勁足料,所以職員係無講錯嘅。食落去真係食得出抹茶感,加上即叫即做,所以有少少脆。頭幾啖未好感受到開心果醬嘅味,但係食多兩啖,啲醬再多啲果陣就好明顯,而且仲有開心果粒,真係好均真。一邊食一邊留意下黎幫襯嘅客,應該做開街坊生意,通常叫佢個孖寶:咖哩魚蛋豬皮蘿蔔配豆漿($27),當中豆漿係自己磨嘅,今次係黑豆,真係幾特別。職員話平時通常係黃豆,但黑豆營養價值高啲,佢地都試過紅豆,唔同日子黎會有唔同,真係幾有趣。講多兩講,又望到只係$7支,就買咗枝試下。係幾濃同埋多渣嘅

就到果陣已經見到呢個招牌仔

係幾濃同埋多渣嘅,但係真係堅好味,感覺好健康!

佢仲有其他味,值得再黎試試。
2019-10-10 46 views
人生最無奈係,等待一個話自己要OT 但又話好快搞掂的人。這天約了朋友交收點東西,因急用,變成不得不等的狀態。唯有自己周圍閒逛,見到呢間小食店。剛巧肚餓,就先叫咗6粒燒賣填填肚,燒賣入口煙靱綿糯,辣汁唔算十分辣,卻多了份麻辣,十足惹味因我百無聊賴,站在店前吃,跟老闆聊了幾句,才知道個辣汁係自家製,唔怪得“零舍不同”。吃完燒賣還覺很餓,反正不知道要等多久,就叫多份原味雞蛋仔,即叫即整,大概5分鐘,新鮮熱辣辣香噴噴雞蛋仔到手。外面脆薄,裏面鬆軟,蛋味濃郁。不知其他味道或加餡味道會怎樣呢?

2019-10-10
2019-10-09 96 views
2019年10月9日 星期三今日難得可以放早,當然要食返啲嘢慰勞下自己,去炮台山呢度搵左啲嘢食見到呢間鋪頭好似好多人排隊,於是我又排埋一份主要提供嘅食物都係香港嘅地道小食,雞蛋仔有好多款唔同嘅選擇,價錢都好地道,仲可以加唔同嘅配料添最後我要咗朱古力味雞蛋仔,好香朱古力味,咬落去仲要脆卜卜,果然新鮮熱辣既雞蛋仔係最好味,表皮好脆,而裡面係軟身既,仲有朱古力粒喺裏面,口感好豐富我諗呢一種味道應該只有香港先食到,除咗食到嘅係地道美食之外,仲有一種人情味,等待雞蛋仔嘅時候店員會同客人吹水傾計,好似街坊咁。下一次我一定會再嚟幫襯
2019年10月9日 星期三

見到呢間鋪頭好似好多人排隊,於是我又排埋一份

朱古力雞蛋仔

2019-10-09
$23 (Tea)
朱古力雞蛋仔