2014-03-02 1383 views
黃明記粥粉麵家盤居九龍城多年,質數持平,價錢算公道。識食一定係食墨鬚,一來少地方有,二來真係比其他地方鮮,黎依到多數係食依樣,但依次就係食牛腩撈麵。味道不過不失,牛腩夠淋夠入味,腩汁撈麵一流。其實黃明記咁多人鍾意既基中一個原因係一泊好間車就入去,有人話服務唔特別好,食物無想像中咁好。其實可能只係佢地過份企望,當佢係一間間普通粥麵鋪會有驚喜d

黃明記粥粉麵家盤居九龍城多年,質數持平,價錢算公道。

2013-10-09 1180 views
如果不是報導介紹, 根本不知道有這樣的一間老店. 位處九龍城內街車房附近的黃明記, 位置偏僻又難找. 不知是否與報導有關, 到訪當日全店爆滿, 還要站在門外等位. 不過, 這裡等位是不用拿票子, 全憑侍應大姐的記性! 不過, 這個方法其實不大公平, 一來不知道要等多久, 二來很容易給人插隊, 就像我們, 也因為侍應給熟客插隊, 所以我們等了足足二十分鐘, 所以對此方法很有保留.單看店內店外的懷舊裝修和擺設, 已經感覺到它是一間老店. 不過這店的位子也很擠迫, 坐得不大舒服. 從介紹中得知這店最有名的, 就是墨魚丸,豬肉丸和芝麻撈麵. 一場來到, 當然就像某食物廣告一樣: 一次過滿足三個願望!芝麻撈麵: 上枱時, 以為是送錯了冬菇撈麵! 麵上鋪上了切片冬菇, 加上芫茜和蔥, 加上底下的粗麵. 撈麵的芝麻醬味道很濃, 而且還有一陣豬油味, 相信是為了更添香味而加入的. 粗麵不算爽身, 反而吃起來很"立口", 而且是越吃越杰, 越吃越"立口"; 始終覺得廣東式麵條還是爽身的才好吃, 個人不太喜歡這種黏稠的口感. 至於冬菇片, 很厚肉, 味道又是帶有濃濃的豬油味, 偶一為之亦無不可. 墨魚丸:
墨魚丸: 用了很多粉, 但墨魚粒卻很少, 而且不爽口, 像吃粉團似的, 質素令人失望; 反而另一招牌貨豬肉丸, 很爽口, 而也帶有豬肉香味, 質素也不俗. 至於河粉, 一夾即散, 不太喜歡.
不過, 邊吃邊發覺湯底很油膩, 吃得滿咀都是油, 感覺也很不健康! 希望店家迎合一下健康潮流, 減少用油.

侍應的態度也很一般, 不過對熟客卻很殷勤! 不知是光顧當日人多, 所以如此質素, 還是根本是言過其實? 感覺上店家的水準只是一般, 偶爾經過光顧一下亦無不可, 不過專程前來的話則大可不必了...
2013-07-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2013-10-07 863 views
生病的第九日...叫左熱檸檬蜜糖, 白酌生菜, 墨魚丸河粉, 魚蛋河粉.熱檸檬蜜糖呢個蜜糖, 其實都應該係菜蜜, 不過 “菜” ge味道晤係好重, 所以都幾好飲.麵食河粉: 質地ok, 晤容易斷, 亦晤碎~墨魚丸: 都係無鮮味, 同埋好細粒, 不過就真係有墨魚, 同埋入面有馬蹄, 令丸肉更爽口...不過對於我呢個晤食馬蹄ge人黎講, 就覺得麻麻地…魚蛋: 好麻麻地… 一d都晤彈牙, 又無魚味, 又無鮮味, 得個鹹字, d肉仲要霉霉地…湯底: 做得好好, 味道有d老火湯feel, 晤會太多味精, 不錯不錯.Overall: environment… d人好似好趕咁… 晤會想坐得耐… service, d人一叫就應, 同埋好快手同好helpful, 幾好.
生病的第九日...

叫左熱檸檬蜜糖, 白酌生菜, 墨魚丸河粉, 魚蛋河粉.
白酌生菜
麵食
河粉: 質地ok, 晤容易斷, 亦晤碎~
墨魚丸河粉
魚蛋河粉

2013-10-04
$40 (Dinner)
2013-09-26 628 views
記得個多月前來吃墨魚丸及豬肉丸,發覺這老店的水準已回復,及得上從前的八九成水平,實在令人值得額手稱慶....吃完後有了信心,於是乎今次索性帶埋太太和小友來一齊食,這樣就可試更多的東西....上趟吃過的淨雙丸水準依舊健在,墨魚丸內藏的鮮墨魚粒依然極多,粒粒帶少許爽而有韌勁,當中亦落了少許芹菜碎吊味,吃起來香氣自然亦提昇了之外,亦不會太單調;豬肉丸質感爽至嗦嗦聲之餘也充滿肉香,很令人滿意。唯一不爽的是那湯面依舊是有一層極厚的油浮吓浮吓....貪口爽要了一碟平時在這裡很少叫的炸魚皮。魚身雖薄但尚夠脆也沒油溢味,但比起隔鄰幾條街"元合"賣的,水準是還真的差了好幾街的距離....叫灼生菜的目的在於讓小友及自己有些纖維下肚而已。食物可口與否倒是沒大所謂....今次人多些,卒之可以再試埋上次沒點,這裡的其中兩款名物芝麻撈以及魷魚鬚。前者未吃之先已嗅到有豬油香,對自己而言已是先加了分....粗麵沒甚鹼味亦見爽身帶少點"立口",是典型麵被豬油撈過的痕跡。芝麻醬是比想像中落得少誠為美中不足,不過醬內附帶的冬菇粒及蝦米碎卻可以在香味上作出瀰補...魷魚鬚相反就失色了許多,咬落是如像在食橡膠一般既硬又無味。吃

魷魚鬚相反就失色了許多,咬落是如像在食橡膠一般既硬又無味。吃多一點也會擔心腸胃能否承受得來呢...
今次可說是可以一次過重溫這裡所有的店自慢出品,算是還了自己一個心願吧....
$40 (Lunch)
2013-09-23 492 views
黃明記,相信對九龍城有點認識的都會知道這間名店。可能開飯經驗淺的就會知道九龍城有德昌魚蛋粉,我也曾經喜歡過那裡的魚蛋和墨魚丸,不過吃過黃明記真的是欲罷不能。因為已經買了順興和串燒,也不夠膽叫咁太多野食。只叫了一碗淨墨魚丸,一碗淨豬肉丸,和一碗墨魚鬚。淨墨魚鬚($28)爽口彈牙,很多芽菜,條條都大大條,而且很有鮮味和爽勁,是很好吃的首選。淨豬肉丸($26)又是很好吃的,全粒都非常實又有份量,豬肉味極濃,加上豬肉丸沾上濃濃的湯味,果然是鎮店的名物。淨墨魚丸($26)也是另一出色食物,除了嘉麗園以外,我最愛的墨魚丸就是這裡了。咬開墨魚丸,裡面更有一粒粒的墨魚肉,而且其墨魚丸的肉也是十分鮮甜,並不是平常吃開不太有墨魚味的墨魚丸相比。不過,始終買外賣也是冇咁好食,堂食那種熱辣辣的湯配合優質的墨魚丸和豬肉丸,是極度好滋味的。另外一提,這裡的裝修古色古香,堂食的感覺極佳,但其地理位置位於成街都係車房的街上,而且距離九龍城中心點有點遠有點難找,不過食好野係要付出一點腳力和代價的,不是嗎?

淨墨魚丸
2013-09-06
TakeAway
淨墨魚丸
  • 墨魚丸
2013-08-29 277 views
專誠從北角坐車去九龍城,為嘅只係一碗雙丸河粉,丸類食物從來都唔係我嘅至愛,所以都不抱有太大期望,大約7點半到達,心想!麵店位置比較偏僻,應該唔會太多人,錯了!一推門差唔多全店爆滿,而且重有人等位,好彩一個人食飯都有好處,坐低後叫了碗雙丸河,河粉到後睇見買相唔錯,一食居然有驚喜!墨丸同豬肉丸都係比較細小但非常彈牙,而最重係墨丸同豬肉丸裡面都有d粗粒,所以食落就更加有口感,而河粉都算幼滑,而湯味又恰到好處不濃不淡,所以整碗粉都做得非常平𧗽非常好食,由北角過黎都值得。
  • 雙丸河粉
2013-07-25 216 views
某天看到報章內的飲食版談到這裡的店自慢出品....屈指數起來,已有好多好多年沒有光顧了。最大的原因便是對上一次來吃時,已是深深感受到這裡的東西的水平已是江河日下....今天再度重逢,走到大門口,原來整間店已重新裝修,連大門招牌都有所改變,變得當然是更加企理光鮮。室內的懷舊氣氛依舊存在,昏昏黃黃的燈光加上兩三把吊扇,給人一種很art deco的感覺....對我來講,這裡是有所謂的三寶 ---- 墨魚丸、豬肉丸以及芝麻撈。今天只從三者中擇其二,為了專心一致嚐到兩者的真味,就只要了一碗淨雙丸....老實講,那碗湯真的是油得很,喝完後滿嘴都是膩膩的。不過更老實的講,兩款丸物的水準是相當的高,起碼相對之前吃的那一趟絕對好吃了不止一個檔次 ---- 墨魚丸除了是真的能食到粒粒煙韌彈牙的墨魚粒以外,還有不少的芹菜碎以及馬蹄增添香味及咬口,這樣的出品相信很難會不好吃吧;豬肉丸有濃厚肉味及香之餘咬入口是嗦嗦聲的,同樣令人回味....沒有叫芝蔴撈,取而代之是一大碗潮式蠔仔粥。粥底本身是足料夠味的 (當然那並不是很重的師傅味)。蠔仔粒粒沒沙而且樣子飽滿咬落多汁味鮮甜,絕對是一級的揀手貨。唯一令我未能滿意的,

沒有叫芝蔴撈,取而代之是一大碗潮式蠔仔粥。粥底本身是足料夠味的 (當然那並不是很重的師傅味)。蠔仔粒粒沒沙而且樣子飽滿咬落多汁味鮮甜,絕對是一級的揀手貨。唯一令我未能滿意的,便是粥內的木魚碎及莞茜的數量比較少,食起來味可能因而較寡....
好久沒吃過,想不到這裡的狀態回升了那麼多....下次要吃碗好的"丸物"的話,這兒一定是我的首選....
$45 (Lunch)
ok!
2013-06-28 184 views
介紹黎自朋友~ 話說朋友住在此區, 話呢間黃明記十分出名~咁岩有事到此區, 特登走去一試~!門面唔錯. 入到去坐得幾舒服~有老鋪的感覺~叫左個雙拼 - 墨丸雲吞河粉. 河粉唔會煮得太林 , 又唔會太索水~ 大大粒雲吞冇花冇假, 而且d 蝦好新鮮~ 係好味手打墨魚丸冇想像到咁彈牙~不過都有幾香的墨魚味~ 係唔錯既~而且又因為係手打, 所以係爽口~ 比起外面好hea 既墨魚丸,佢地呢度的確係唔錯~!
介紹黎自朋友~ 話說朋友住在此區, 話呢間黃明記十分出名~

咁岩有事到此區, 特登走去一試~!

門面唔錯. 入到去坐得幾舒服~

有老鋪的感覺~
叫左個雙拼 - 墨丸雲吞河粉.

河粉唔會煮得太林 , 又唔會太索水~

大大粒雲吞冇花冇假, 而且d 蝦好新鮮~ 係好味

2013-06-23
2013-06-20 124 views
剛搬來不知道有啥好吃,我老公住在這頭十多年,這是我在乎近第一家吃的食店!我不喜歡舊式的食店,因為我怕不乾淨…所以向來不去舊式餐廳,當初聽到有十多年歷史都有點兒那個…不過去到發現裝修很新!很乾淨!這是鋪面!其實位置都有點難行!第一次去可能要問下人!去到你都會見到需要等10-15分鐘先有位!上圖是雙丸沾,即是(自家手打墨魚丸+豬肉丸)銀針粉!超好味!$24 而我喜歡加紫菜( +$2)一碟油菜$ 12價錢便宜!重點是好吃!很推薦!
不過去到發現裝修很新!很乾淨!

這是鋪面!其實位置都有點難行!第一次去可能要問下人!
去到你都會見到需要等10-15分鐘先有位!

而我喜歡加紫菜( +$2)
一碟油菜$ 12
價錢便宜!重點是好吃!很推薦!

• 雙丸沾
2013-03-16 96 views
那天很想吃銀針粉, 所以來到這店!!聽聞最出名是雙丸沾, 當然要點來吃雙丸=豬肉丸+墨魚丸, 豬肉丸不太鹹, 爽口, 墨丸是手打, 爽口得來又有墨魚細細粒, 湯底配上銀針粉, 超順滑, 銀針粉不會硬硬實實, 吸了湯味, 加埋少許香芹/蒽, 好滿足!!
那天很想吃銀針粉, 所以來到這店!!

聽聞最出名是雙丸沾, 當然要點來吃
$30 (Lunch)
  • 墨丸沾
九龍城區老字號粥粉麵家之一,之前未曾光顧,相信很多食客皆因電視節目介紹而來。周六下午三時,店外依然人頭湧湧,店員來來回回問人數,等位的人跟我一樣疑問,不用取票等位嗎?對。不用取票的,店員到時候會出來"呼喝"人數內進,附近舊樓林立而且該處不太衛生,有點難為食客。既然一心去試試這間老字號,就等了20分鐘,坐了四人卡位的其中一邊,我和友人點了以下食物。1. 雙丸河:每位食客都必點的,所謂出名的豬肉丸及墨魚丸,比一般粥粉麵家自家製的較為細粒,口感彈牙,不過沒有豬肉味及墨丸味,而且還有少許肉渣;河粉又不算滑溜,湯底就如之前食評所講一樣,味精極重。2. 四寶撈麵(豬肉丸、墨魚丸、魚旦及魚皮餃):份量偏少,蠔油太多,麵身重鹼水味,魚皮餃咬落滿口油,魚旦普通。3. 淨墨魚鬍:已經心知不如電視介紹般精彩,但實物完全走樣,湯底咸、墨魚鬍份量偏少(配芽菜充撐)。4. 支裝雪碧及奶茶:始終是粥粉麵家,對奶茶沒要求,可是連即沖劑奶茶水準都欠奉。埋單時發生小插曲,總數HK$97,我跟友人只有HK$500大紙,收銀見狀已黑面並"唧"了一聲,找完四張HK$100後,HK$3 就很大力掟在枱上。我明白HK$500 /

埋單時發生小插曲,總數HK$97,我跟友人只有HK$500大紙,收銀見狀已黑面並"唧"了一聲,找完四張HK$100後,HK$3 就很大力掟在枱上。我明白HK$500 / HK$1000 大紙讓收銀的煩惱,但不是罪大至此,要食客受面色吧?

總括而言,老牌麵家,出名在電視效應,但實際水準極普通,路過一試可以,沒必要專誠去。
2012-11-03
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2012-10-22 68 views
早前有電視節目介紹黃明記嘅粉麵粥品,琴日剛巧去九龍城買野,於是就去試試。以往經過,都無人排隊,但琴日,竟然勁多人,等咗15mins先有位。一行3人,各自叫咗豬什撈麵、四寶粘同墨丸河。再叫多個淨墨丸share。四寶粘有魚餃、豬肉丸、墨丸同魚旦。四樣皆十分平凡。魚餃勁肥勁多油;豬肉丸有大大粒肥膏;墨丸實得得,唔爽又唔彈。粘粉即銀針粉,呢個幾特別,因為無幾多間粉麵店會供應。 豬什撈麵,麵勁多鹼水,未食都聞到。麵雖然食落好爽,但就超勁鹼水。所以話電視講得幾好食都無用,一試就知係咪真係所講咁正。

粘粉即銀針粉,呢個幾特別,因為無幾多間粉麵店會供應。

豬什撈麵,麵勁多鹼水,未食都聞到。

麵雖然食落好爽,但就超勁鹼水。

所以話電視講得幾好食都無用,一試就知係咪真係所講咁正。

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2012-08-09 67 views
今次係第二次去食啦,第一次試完個「豬什河」之後,間中想食粉麵嘅時候就會諗起佢,因為佢地嘅湯頭同一般嘅有啲唔同,而且佢地啲「豬什」好乾淨,無怪味無苦味。不過上次係夜晚去食,個湯頭就濃郁啲鹹香啲,今次係開舖無耐就去食(大約11:30am),所以好明顯個湯頭啲味未出得晒黎,比較淡口,所以如果鐘意食清淡啲嘅人應該早啲去試比較適合,而我係鐘意味道濃少少嘅,所以我再去光臨嘅時候會選擇晏啲至去我叫咗 豬雜河$22(走豬潤)+ 油菜 $11(芥蘭),友人叫咗 墨丸墨鬚粘 (無留意幾$)+ 玻璃樽裝可樂 $8 順帶一提,友人係炸魚皮愛好者,佢上次試過炸魚皮話麻麻地,今次都無再要lu。下一次,我會想試下「泥鯭粥」。
下一次,我會想試下「泥鯭粥」。
$33 (Lunch)
  • 雜什
2012-04-17 73 views
好耐無來了~ 從娘家搬走了,便好小來九龍城區吃東西.....昨天回家幫媽媽去銀行做了東西~ 一定要去九龍城醫肚, 老公唔肚餓都唔理了....hahaha 豬雜粘 + 他們自家製的辣椒油.........( 豬粉腸好焾&粉....讚! 其他都一樣好焾的....不過本人特別喜好豬粉腸) ( 湯底係偏重味....又不叫做咸.....我都可以唔飲野的.....) ( 自家製辣椒油, 真係好香....想起小時候...後行炒辣椒渣的味道 ) 炸魚皮....我一人食太多了~ 吃不完....都叫 ok 啦...因更好食既大有魚皮在

豬雜粘 + 他們自家製的辣椒油.........(

2012-04-16
$38 (Lunch)
  • 豬雜
2012-04-04 61 views
好耐冇食黃明記啦~~~~今日下午同朋友叫左兩碗豬肉丸河!正~~本身想叫碟菜心, 可惜只有芥蘭同生菜!呢方面有待改善!豬肉丸好好食, 另外叫左半斤豬肉丸拎走!仲送左包湯底既配料俾我地!!!!正正正正正!!!!!!!!!!!
好耐冇食黃明記啦~~~~
今日下午同朋友叫左兩碗豬肉丸河!
正~~本身想叫碟菜心, 可惜只有芥蘭同生菜!
呢方面有待改善!
豬肉丸好好食, 另外叫左半斤豬肉丸拎走!
仲送左包湯底既配料俾我地!!!!
正正正正正!!!!!!!!!!!
2012-04-04
$33 (Lunch)