新開既餐廳,同朋友入去食下正唔正,午飯時間,人流非常多小店冷氣足夠,怕熱既我對於餐廳夠唔夠冷氣係非常重要😂由於未食過就問下職員有咩推薦🤔店員推薦我地叫2個套餐,腸粉扁肉湯加餃子扁肉湯。佢地話餃子係自家制,用新鮮材料做既我同朋友都嚇一跳,原來扁肉湯即係細餃子湯,勁多料好多隻”餃子”,齋食依個都飽左6成餃子同樣用料多,有成10隻大大粒,大食既人都會飽依家勁興既石磨腸粉,佢無好像另一間石磨腸粉咁個皮勁易爛,又勁透明咁,依間係夾到既,幾特別,未食過雞蛋同生菜腸粉我地仲叫左個罐罐麵,同樣份量好多,湯底用紅棗同d葯材煲,入面勁多料,牛腩淋,份量多仲有幾粒貢丸,真心抵食!當茶餐廳食個lunch 都40幾元又食到好悶時,不仿試下依度,48元咁大既份量同質素,真心幾好!
新開既餐廳,同朋友入去食下正唔正,午飯時間,人流非常多

小店冷氣足夠,怕熱既我對於餐廳夠唔夠冷氣係非常重要😂

我同朋友都嚇一跳,原來扁肉湯即係細餃子湯,勁多料

好多隻”餃子”,齋食依個都飽左6成

餃子同樣用料多,有成10隻大大粒,大食既人都會飽

• 幹撈水餃加扁肉湯
1K
2019-07-02 77 views
身為深水埗舊街坊回來一定要搵新野食,今次嚟到北河街的「五福園」,呢間食店是主打餃子的,見到有專人包餃子,保證新鮮出品,自家炮製。嚟到梗係要點一碗上海如意餛飩,用上湯浸上粒粒餛飩,水餃皮滑不厚,餡料夠新鮮,食到鮮肉味。叫一個幹撈水餃,走湯上的水餃,餃子一樣咁香滑,餡料是韭菜豬肉,好香口,我比較喜歡。點上非常惹味嘅辣椒醬,令味道再更增添層次感。扁肉湯也是浸湯的,一口一粒,細細粒,而且肉味比較濃。蜜汁叉燒腸粉,腸粉漿用石磨的,即叫即煎,加上叉燒好香口,點上秘製豉油,味道不錯。

點上非常惹味嘅辣椒醬,令味道再更增添層次感。

扁肉湯也是浸湯的,一口一粒,細細粒,而且肉味比較濃。

今日去深水埗買少少野,見到呢間新開的「五福園」。位置尚算方便由深水埗站,A2出口直行1分鐘就到。環境光猛乾淨,望落價錢ok,於是就去試下。..【莆田古法扁肉】包法似雲吞,用的是豬肉餡。特別之處是,餡料份量剛好,size 恰到好處不會太大,皮也很滑溜,一口剛好吃到一隻。過癮。一碗大約有15隻左右,基本上我食一碗就飽了。..【秘製牛腩面】牛腩炆得入味。原本係想轉米線的,但是沒有,店員介紹原來的「麵」也很好食,是自家製造的。食落似手打拉麵的感覺。加$5有杯大豆漿。..【山藥枸杞家雞炖湯】非常足料,有好幾塊雞件。有淡淡的山藥味,飲得出是老火湯的火候。..【石磨腸粉-蜜汁叉燒腸粉】一碟有四大條腸粉,兩條是叉燒,兩條是蔬菜。這個石腸粉帶點粗糙的口感,又有點煙韌,不錯。

環境光猛乾淨,望落價錢ok,於是就去試下。

【莆田古法扁肉】
莆田古法扁肉

一碗大約有15隻左右,基本上我食一碗就飽了。

【秘製牛腩面】
加$5有杯大豆漿。
秘制牛腩麵

【山藥枸杞家雞炖湯】