2018-07-17 484 views
第一次係度食,期望都幾大,呢間仲要係我提議去食 諗住試下新嘢。因為見到Openrice 有個最佳食店獎咁上下嘅獎牌放左係門口度。而且都睇過Openrice 上都好多正面嘅食評。但食過之後就覺得一般,無乜驚喜可言。個口水雞午餐睇上去都擺得幾靚,味道其實都唔錯。但肉就唔係好多。中午時間要搭枱坐。茶水係每枱一壺share 用。午餐加野飲要加錢(e.g.豆漿)。我會比個Good 嘅食評,但就應該唔會主動提議再去食。
第一次係度食,期望都幾大,呢間仲要係我提議去食
諗住試下新嘢。
而且都睇過Openrice 上都好多正面嘅食評。
但食過之後就覺得一般,無乜驚喜可言。
個口水雞午餐睇上去都擺得幾靚
,味道其實都唔錯。但肉就唔係好多。中午時間要搭枱坐。
主動提議再去食。
口水雞
2018-07-16
Lunch
2018-07-06 421 views
係灣仔返工超過5年,平日食晏有時會去大有商場,經過都好想試下,無奈同事們都不是辣buddy, 無理由要同事陪食食到菊花開。難得相約多3名辣辣buddy晚飯,第一時間提湘蜀人家,好在可以係open rice app 直接訂位,非常方便。打開餐牌,樣樣都想試,第大家不約而同係要點水煮牛,仲叫咗炒高麗菜、萵筍、辣子雞丁、紅油炒手等等,結果當然係碟碟清啦。辣唔死實、仲食到食物既鮮、食材應有既味道,對辣辣buddy來講,菊花唔開,但就好好味,清哂白飯,因為好多汁可以送飯。飯後甜品高力豆沙都係高水準之作。總括而言,值得encore! 但記得訂定位,因座位有限,要等位就唔好啦。

• 水煮牛肉
2018-05-29 366 views
喱間餐廳我黎左第二次啦, 第一次係同朋友四個黎, 因為食完隔一派又諗住, HAHA 所以又帶男朋友再黎一次。今次因為得男朋友一齊叫得唔多野, 叫左涼粉, 辣子雞同埋糖醋排骨。其實三樣野都係好味既, 不過涼粉我低估左佢既辣度,可能因為佢浸住係D辣汁到, 真係好辣好辣好辣, HAHAHA唔食得辣既人可能唔好叫喱個送啦。反而辣子雞就表面上睇落好辣,但實質唔係太辣。因為炸既關係,雞肉既味道都仲保留到, 而且食緊個陣有種尋寶既感覺, 係一堆配料入面搵雞肉~~都唔少的,喱個送上次都有叫,好味 另外糖醋排骨都好食, 因為其他送都係辣既, 係抖既時候就可以食糖醋排骨中和返D味, 味道唔會太甜太醋,排骨又肥瘦適中, 下次再有機會都會再叫喱個送。埋單兩個人370~~少少貴, 因為太辣叫左幾次野飲~ 不過應該都會再黎既.

2018-01-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2018-05-20 410 views
我一向都好like川菜嘅味道,淨係索到啲香味都已經會令我好興奮,但由於本人個胃比較弱,加上屬於暗瘡皮膚,所以真係唔敢成日去食,好可憐囉有一晚我姐夫竟然話想食川菜,我梗係舉腳贊成啦好有特色嘅餐具鹽爆牛栢頁,第一味餸唔食辣住,保護下個胃先。泡椒腰花 (小辣),好耐無食過呢味餸喇,好味呀,唔會有怪味。酸菜魚片 (小辣),無得輸呀,魚片係實肉嘅,唔係一咬就散嗰啲,佢無寛粉嘅,但有我最愛嘅豆腐,加埋酸&辣,真係無得頂。9菜餃,好正呀,食完一輪濃味嘢,食佢就啱晒。魚湯浸白菜仔,魚湯係我食過最濃嘅一個,我覺得如果用嚟做湯飯,應該可以食到3碗飯。辣子雞 (中辣),因為之前啲餸都係要小辣,覺得可以食再辣啲,所以再加呢個餸要中辣試下,呢個餸真係堅香,而且真係堅辣,辣到我傻咗,但好奇怪架,呢種辣係會令到我想繼續食,唔想停落嚟,爽呀!總結:呢間店我10級推介

有一晚我姐夫竟然話想食川菜,我梗係舉腳贊成啦

好有特色嘅餐具

鹽爆牛栢頁,第一味餸唔食辣住,保護下個胃先。

9菜餃,好正呀,食完一輪濃味嘢,食佢就啱晒。

總結:呢間店我10級推介

2018-05-17
Dinner
2018-05-11 402 views
湘蜀人家哈哈,又係介紹辣嘢,可以知道,我係幾咁嗜辣!今次呢,就叫餸食飯!食川菜,我覺得,最緊要食佢個川粉。湘蜀人家嘅手刨川粉:不得了。個汁好惹味,辣香夠,川粉滑lulu 水煮魚:魚夠滑,份量合理皮蛋:唔好食,差在隻蛋硬倔倔,唔流心口水雞:水準一流,超好食,一定要試,口水雞個汁個川粉個汁差不多,雞好滑,唔會太肥,雞皮超好食。辣子雞:就乾身左少少,不過個辣夠香夠麻。炒椰菜:正常水準海蜇頭:又係好好食,好爽口。呢間係會返轉頭,除咗個皮蛋差啲之外,其他水準都好好。
湘蜀人家

哈哈,又係介紹辣嘢,可以知道,我係幾咁嗜辣!

今次呢,就叫餸食飯!
食川菜,我覺得,最緊要食佢個川粉。
水煮魚:魚夠滑,份量合理
皮蛋:唔好食,差在隻蛋硬倔倔,唔流心
辣子雞:就乾身左少少,不過個辣夠香夠麻。
炒椰菜:正常水準
海蜇頭:又係好好食,好爽口。

呢間係會返轉頭,除咗個皮蛋差啲之外,其他水準都好好。
2018-05-03 391 views
我間中會和某朋友相約到灣仔午飯吹水,通常都去大友商場內頂層的上海菜,今日我們嘗試這一店。 雖然是小店,但午巿都有分麵類套餐和行政套餐兩款,我們叫了紅燒麻辣牛肉手搟麵和天府炸醬麵,並奉送自磨冷熱豆漿。我吃的是牛肉手搟麵,麵頗彈牙,牛肉分開奉上,醃時已有辣味,但湯底可選小辣。對於啫辣的我,這碗麵算不算地道湘菜煮法我不能確定,但我以香港人來說算是很好吃,我們倆都認為下次會再來,還會試試行政套餐(因為很大碗)。
2018-04-25
$75 (Lunch)
  • 牛肉手搟麵
2018-04-01 438 views
前個排肚子不舒服,一直胃腸都有啲問題,最後睇左中醫,中醫當然就第一件事叫我戒口啦,我戒左足足有成個幾月,終於感覺好啲,所以就約左個朋友去食返個辣辣盛宴😂😂 玩命😂但估唔到是但行過去左灣仔,都搵到間出奇地好食嘅四川菜,真的估唔到係灣仔都搵到~呢間位於大有廣場嘅四川野,環境就好似一間中菜館咁,唔係酒樓個一種feel,但卻有種時尚中找到傳統感覺!我地叫左兩個菜色,但有一樣無影到相,請見諒🙏🏻一睇上面張圖就知道一定係水煮嘅菜食,佢其實係一個擁有水煮中足夠辣椒、辣油、八角等香料嘅水煮魚! 講起個嘴都有啲辣辣地同麻麻地!好正! 呢個菜色食落口雖然麻辣,但卻令你無法可以停到手去唔食呢個菜!辣味由舌尖去到胃腸中,個種刺刺的溫暖感覺,令人成個身都燃燒起來! 魚質都十分不錯,唔會一夾就散哂,亦唔會好老,依家嫩滑!另一個菜式就係賽螃蟹,一個好耐都無食嘅菜式,同樣廚師都將佢炮製得很不錯!蛋白煮得十分嫩滑在加上底下嘅菜配搭,一流!加上少少浙江醋簡直係無得輸!熱辣辣咁真係好鍾意食!因為想食辣野同蔡螃蟹所以冇揀到其他煮食只係揀咗白飯去配搭,已吊出麻辣嘅感覺,飯都食多幾碗!!

我地叫左兩個菜色,但有一樣無影到相,請見諒🙏🏻

2018-03-29 326 views
本身鍾意食辣,所以又同同事三個人去食湘蜀人家。自己覺得佢係大有商場來講,算係唔錯,因為大有啲嘢食真係好麻麻。我哋食咗麻辣牛肉麵,嫰牛肉鎗鍋面同遵義羊肉鎗鍋面。個牛肉麵冇乜特別,唔係太辣普普通通,但係我嗰兩位同事食果兩個鎗鍋面,就一路食一路呻,話佢好似係夜晚食淨啲湯底,再落個面再加啲牛肉羊肉就搞掂,都唔知係唔係人哋啲客食剩嘅湯底,成個打邊爐咁款,湯底乜味都有,百感交集,食得好唔安樂囉,哈哈,笑死我。

2018-03-24 449 views
個日去利東街賞完月,諗住係附近醫下肚,同妹妹兩個都想食辣野,見呢間食評唔錯,黎try try 先😍上到去唔洗等,坐位幾舒適,佈置好有中國風👀好鍾意佢隻碟🙆🏻‍♀️我倆叫左黃金皮蛋,水煮魚,川北粉條同一碗酒釀丸子。先黎左個黃金皮蛋,平時食多數係黑色既,黃色皮蛋真係好少食,黃色皮蛋蛋黃比較結實,特別係特別既,不過個人覺得黑色皮蛋比較香。碟皮蛋份量都幾夠,而且拌的醬汁味道剛好,都好味既川北粉條就一般d,如果凍食相信會更好,熱上始終令粉條變淋左,不過醬汁一樣好味。呢個水煮魚係一大盆,我地以呢個做主食已經好夠飽,辣得黎夠香,魚塊量多,仲有青瓜同薯粉係入面夠飽肚。魚滑得尼無咩骨,同埋都大塊,唔會碎濕濕最後當然要食返個甜品啦,第一次食酒釀丸子,呢個酒釀丸子令我留下好印象,清甜有淡淡桂花香🤤丸子又煙韌,I love it 😍 如果唔係太飽都真係想叫多碗~
個日去利東街賞完月,諗住係附近醫下肚,

我倆叫左黃金皮蛋,水煮魚,川北粉條同一碗酒釀丸子。
黃金皮蛋

碟皮蛋份量都幾夠,而且拌的醬汁味道剛好,都好味既

川北粉條

酒釀丸子

如果唔係太飽都真係想叫多碗~

2017-10-01
Dinner
黃金皮蛋
2018-03-13 293 views
港岛的湘菜基本上都试过了一遍,这家店开业也有半年左右了,零零散散来过几次。总体而言一般般吧。餐厅位于二层,靠近庄士敦道的位置,店内装修还是不错的,餐具也有一些地方特色,看得出花了心思。印象比较深的是一上来喝白开水都要茶水费,前菜么拌黄瓜,香干,肴肉都不错,但是这是川菜湘菜?主菜的回锅肉,水煮鱼,辣椒炒肉,香干炒肉,时蔬和汤。感觉口味都是改良过的,辣度很一般,也大都不太入味儿。也许为了迎合本地人的口味吧。服务蛮好的,总体而言在这用餐还是挺不错的。但是如果想吃正宗的川菜,湘菜,不推荐。

$250 (Dinner)
2018-02-10 397 views
去灣仔前上開飯啦搵下灣仔有咩川菜,呢間勁多好評,其實唔太信.......試過之後好過我去過既老川皇,麻辣派對,十二味巴蜀江湖菜之類之類。只試左水煮牛肉,但好俾貨,味道好好,配菜好豐富,又粉條,又萵筍,金針菇、雞脾菇之類。個湯勁好味,勁似係大陸食川菜個種,連辣椒乾既品種都有幾種咁。如果近我既話絕對會每星期都去!
2018-02-05 694 views
天氣轉冷,食辣嘢暖身就最好,於是和友人嚟呢間試吓。諗唔到呢度的2人套裝都唔貴,一於唔駛煩,就試吓二人餐。前菜揀咗肴肉及口水雞,肴肉好食,值得推薦。口水雞味道都好好,不過就多油咗少少。跟住係主菜水煮牛肉,如果您唔係好食得辣,呢個啱晒您,少少辣,恰到好處。若果您嗜辣,您會覺得呢個冇料到...浸時蔬係預期之內好,反而西洋菜餃,係我覺得要推薦的,又香又多料,皮夠薄,好好!👍🏻甜品酒釀丸子都非常唔錯㗎!

甜品酒釀丸子都非常唔錯㗎!
口水雞
肴肉
鮮魚湯浸時蔬
西洋菜餃
2018-01-31
$181 (Dinner)
肴肉
鮮魚湯浸時蔬
西洋菜餃
酒釀丸子
間中會起麻辣癮既人應該明白,可以陪你周圍食辣既朋友絕對係可遇不可求。聽聞呢度既水煮魚好好食,就恃住有少少情誼,威迫左2個只食微辣既朋友黎陪我食。 午市有行政套餐、超值麵類套餐同午市超值套餐,價錢由$72至$128 (另有加一收費),行政套餐可選豆漿或酒釀丸子;麵類套餐配前菜同飲品;超值套餐可選豆漿或無公害蕃茄肉丸湯。 另有二人餐同四人餐,睇落都幾抵食。 今次揀左3個套餐,跟2杯豆漿同1碗餐湯share食。水煮魚片 配白飯、豆漿 ($128)大家見到有2個手掌闊、近乎洗面盆咁大既份量都嚇一跳。水煮魚片浸泡係辣油、四川辣椒、子彈椒、四川燈籠椒同花椒之中,夾起時除左辣油,仲會沾上些微辣椒碎,麻辣既快感同多種香料既香氣係口中交織。我好怕食重味既河魚,好彩午市套餐選用生魚切成厚魚片,主要係魚背連少少腩位,嫩滑又唔腥。 辣度方面,嘴唇同喉嚨會明顯感覺到酥麻,但未辣到熱血沸騰或流鼻水,麻痺感亦持續得唔算耐,喉嚨過後會有輕微刺痛感。唔食得辣既朋友第一句就叫辣,而食開譚仔3小辣既朋友就食到完場。算係迎合左本地口味既麻辣啦,都要飲下豆漿解辣架。 我最欣賞既係墊底大約有一碗仔既薯粉,煮得岩岩好,煙韌彈牙、吸
今次揀左3個套餐,跟2杯豆漿同1碗餐湯share食。

水煮魚片 配白飯、豆漿 ($128)

水煮魚片
我最欣賞既係墊底大約有一碗仔既薯粉,煮得岩岩好,煙韌彈牙、吸收哂麻辣汁既精華。配料仲有芽菜、芥菜片同雞脾菇片,魚片有十幾塊,我地三個人分都爭d食唔哂。可能面頭層辣油夠厚啦,食左成個鐘都仲夠熱。

老重慶口水雞 配白飯、豆漿 ($88)
老重慶口水雞
套餐選項最吸引眼球既一定係口水雞,醬汁香辣惹味,味道比水煮魚純粹既麻辣更有層次,食到豉油、花椒粉同烏醋組合成既美味。調味方面就滿分,可惜嫩滑帶皮同骨既雞件切成薄片,感覺到喉唔到肺咁,如果可以轉用啖啖肉既大雞脾切大塊d就一流喇。暗中期待底下會有青瓜條,不過成碟都係真材實料既雞肉小山呀。

酸甜酥魚片 配白飯、餐湯 ($88)
酸甜酥魚片
為左怕辣朋友而點既小菜,估唔到成為全餐最大驚喜。一般主打麻辣既餐廳都會孤注一擲,其他菜式就得過且過,本來對呢道菜完全冇期望,點知!
酸甜酥魚片
一咬落去「咔嚓」一聲,見到呢個橫切面,未吞落肚已經知係好食!從未見過中式炸魚係呢個質素,脆皮薄得黎夠哂鬆脆,包住嫩滑唔會過熟、一梳梳肉既厚身魚柳,簡直可以媲美Fish & Chips!為免破壞魚肉既口感,師傅將有3/4手掌長既魚柳原條炸起,加入酸甜醬汁、菠蘿、洋蔥同青椒塊快炒。醬汁酸甜醒胃,份量同稠度控制得好精準,緊密包裹住所有食材得黎,又唔會影響到魚柳外皮既脆度,必食!

無公害蕃茄肉丸湯 (跟餐)
無公害蕃茄肉丸湯 (跟餐)
聽個名以為係橙紅色既蕃茄湯,原來係有蕃茄塊、肉丸同木耳既清湯黎,材料豐富程度係似食餸多過飲湯。無公害以我理解係冇落味精,飲完唔會口渴,清清地都幾健康呀。

豆漿 (跟餐)
食辣野黎講我就覺得有杯野飲夾過飲湯喇。豆漿豆味濃郁,少甜,口感順滑。

除左主打既麻辣之外,推介大家試埋其他高質小菜,選擇多、誠意之作又可以解辣,一大班人黎聚餐都絕對唔會失望。我地埋單前已經諗定下次黎食咩喇~
$100 (Lunch)
酸甜酥魚片
最近大熱既川菜,湘蜀人家,每日都吸引到好多人黎試一試佢有幾辣🙈係麻辣到唔識形容💀 每啖擺落口,個口同個胃就好似燒緊咁🔥 今次食午市套餐試咗3味🤤水煮牛肉($118)擺設好傳統☺️ 一大盤水煮牛肉,表面全部都係辣油同辣椒,望到都覺得辣!! 面頭一層都係牛肉,但底下材料都好豐富,有紅薯粉,竹荀,芽菜,菇。全部野食變哂麻辣,即刻係另一種滋味🤤🤤宮保雞丁($86)好重鍋氣既宮保雞丁,每粒雞肉都爆得好香,加上脆口花生同辣椒,將香味同熱氣程度推到極致~四川涼粉 ($46)呢個屬於小食涼盤之類,所以係凍上的,個汁其實係類似口水雞既汁,有少少酸味,但亦不失麻辣味。而佢啲涼粉就晶瑩剔透,但係同想像中有啲出入,因為佢原來係一啲都唔煙韌,一啲都唔似平時食開果啲粉皮,係一夾就會斷😂 但係鍾意食蒜蓉嘅朋友就應該鍾意呢一碟菜~~

水煮牛肉($118)

宮保雞丁($86)

四川涼粉 ($46)

湘菜及川菜分別佔了中國八大菜系中的其中兩席位,相信一定有其淵源及吸引力,雖然兩種菜系都是以辣為主味,但亦有著不同程度的區別。川菜起源於四川地區,以味道多廣濃厚見稱,著重麻辣鮮香,以煎炒炸爆溜煸造出五味調和,靈活多變的菜式,從而贏得一菜一格,百菜百味的稱譽。而湘菜則以湖南菜為代表,有著濃郁的山鄉風味,以煨燉臘蒸炒等烹調方法製作出各種酸辣香濃的佳餚,著重辣味豐富,突出菜肴本味而馳名。兩者均是善於利用不同的香料,做出味道獨特的辣味菜式,讓人又愛又恨,深深沉醉其中。數數手指,筆者這個好辣之徒已有一排沒有嚐過川菜的美味,最近來到灣仔的大有廣場,見到一間主打湘蜀菜式的小店,二話不說便進來吃個晚飯,以慰解一下吃辣之慾。小店裝潢以中國風為主調,天花的中式吊燈,伴隨著一列長長的水墨畫,還有周圍的中式木屏風和掛畫裝飾,古色古香,滿有中式鄉土懷舊風格。而最正的是連餐具也印上了中式的傳統面譜,大大隻字的寫著中國味道,老土得來卻又別具風格,讓人留下深刻的印象。翻開餐牌,內裡圖文並茂,紅噹噹充滿著不同的辣椒菜式,由涼菜到小炒,水煮到主食,點心到甜品,都有著不少的選擇,讓人眼花繚亂,選擇困難症瞬間發作,筆者思考良久
水煮牛肉

翻開餐牌,內裡圖文並茂,紅噹噹充滿著不同的辣椒菜式,由涼菜到小炒,水煮到主食,點心到甜品,都有著不少的選擇,讓人眼花繚亂,選擇困難症瞬間發作,筆者思考良久才能決定點上什麼菜式,可惜最終也犯上了眼闊肚窄的毛病,吃不下要打包回家收場。
川辣大豆芽

一般外面的涼菜大都以酸甜開胃,又或惹味香口為主,這店卻大膽的選用了川辣大豆芽為開胃前菜,味道香濃,麻辣爽口,
醒醒胃,效果不錯。
成都肴肉

成都肴肉,上湯啫喱裡佈滿了鹹肉碎,晶瑩通透,口感彈牙煙韌,帶著火腿的鹹香,骨膠原滿滿的,沾上黑醋更覺開胃爽口。
紅油抄手

紅油抄手,大大粒漲卜卜,皮薄滑溜,餡料鬆軟有肉汁,醬油的濃淡度亦剛好,抄手沾滿醬汁和蒜蓉,濃甜中帶微辣,但不會蓋過雲吞的原味,吃完那股淡淡的蒜辣味和肉香仍在縈繞在味蕾間,讓人慢慢的細味著,十分不錯。
孜然羊肉

孜然羊肉,薄薄的羊肉份量頗多,肉質炒得稍嫌較乾身,但仍不失肉汁,入口鬆軟沒有羶味;而孜然味不算太濃,配上大量的芫茜碎,兩種香味十分搭配,調味適中,鹹中帶甜,慢慢還會感到微微的辣,味道很有層次。
水煮牛肉

水煮牛肉,店員一端上來賣相已十分吸引,面頭一層亮麗的紅油伴上大大小小的辣椒乾,望落已尋到那股麻辣惹味,值得一提這店還加入了新鮮的辣椒,加強了鮮香辛辣,縱使如此其實辣度也不算太強,入口先是一陣紅油香和微微的辛辣,慢慢地花椒那股麻勁徐徐滲出,滿腔麻香甘甜,刺激過癮,牛肉厚切帶點嚼勁,入口肉質鬆軟,尚算嫩滑,唯肉味不太突出。其他配料還有萵筍、菇片、大豆芽和紅薯粉,吸滿了醬汁的精華後,味道麻辣鹹香中帶微酸,惹味刺激。
豆沙窩餅

最後來一客豆沙窩餅作為結尾的甜品,一端上來熱辣辣,入口有點燙嘴,外脆內軟滑,紅豆蓉做得綿密順滑,甜度剛好,只是外皮略嫌有點韌不夠酥脆,不像預期中的口感,但其實仍算不錯,讓人也不自覺吃完一片又一片。

整頓辣宴的質素都很不錯,尤其是那道紅油抄手,肉餡鬆軟中帶肉汁,活像上海菜獅子頭一般的口感,筆者仍在回味至今。當中的味道雖不能說十分正宗,某程度上大廚應該是為了遷就港人的口味而減低了原本的濃烈,但其實反正也不理正宗不正宗,總之好味道就是王道吧。印象中一般的川菜店大都是裝修比較地道,通常也不會坐得很舒適,反觀此店環境舒服,枱與枱之間很有私人空間,環境亦算寧靜,加上店員招呼親切有禮,適合兩口子來撐撐枱腳,又或三五知己相約談天,大家如果下次來到灣仔辣癮起的話,不妨可以到來一試。
2017-12-04
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
川辣大豆芽
成都肴肉