2020-09-02 146 views
因爲疫情已經好耐無出過去食飯,而家食肆開始正常即刻同個同事去打邊爐!而家餐廳轉左用手機掃描二維碼落單,方便之餘又環保。餐廳而家做緊午市湯底免費,我地叫左麻辣同番茄湯底。麻辣湯底的辣度可以自己選擇,我選擇了小辣,因爲小辣的辣度都已經好出!湯底辣而不太麻,非常過廳,番茄湯濃郁香甜。桂花蚌口感嫩滑爽脆,味道鮮甜!令人一試上癮。墨魚滑: 爽滑彈牙,面頭加上蟹籽!食落去令口感更添咬口及層次。鮑魚已經去殼方便客人食用,餐廳的鮑魚厚肉爽身且肉质细嫩,鮮甜味明顯!另外我們還點了打邊爐必食的豬,蟹柳,菜籃及烏冬等等,非常滿足。
而家餐廳轉左用手機掃描二維碼落單,方便之餘又環保。

餐廳而家做緊午市湯底免費,我地叫左麻辣同番茄湯底。
湯底辣而不太麻,非常過廳,番茄湯濃郁香甜。

桂花蚌口感嫩滑爽脆,味道鮮甜!令人一試上癮。

• 鮑魚,
  • 桂花蚌,
  • 墨魚滑
2020-09-01 137 views
今日男朋友生日因為限聚令嘅關係我哋又好鍾意食麻辣所以決定黎個麻辣火鍋午餐 😋我哋一坐低已經有一個紅棗雪耳糖水 之後我哋就點餐店員介紹店舖季節限定鮮活海蟶肉俾我哋 最好就係佢哋有半份同一份點 我哋兩個人都可以點好多款式 勁期待佢個火鍋嚟到 🤤我哋嗌左個鴛鴦麻辣鍋 點左小辣 啱啱好 辣得好過癮嗰種 🤤仲有個大骨濃湯勁濃郁 !我哋叫咗安格斯肥牛 好多油花 超香牛味一定要嗌 仲有個稻田毛肚 即係冇漂白嘅牛柏葉 好爽口店員仲提我地要淥幾耐好細心 !季節限定嗰個蟶子仔 好鮮甜啊~ 鍾意食萵筍一定要試佢個手工萵筍片 簡直令一種口感黎 切得好薄 好 爽 脆 !最後麻辣火鍋當然唔少得要食佢個曉宇苕粉 好似寬粉咁 ininunun再索晒啲麻辣湯 真係好正!! 同埋佢都算好抵食下次一定會再嚟🤤而家打完食評已經想再去哈哈🤤

辣度強勁 令人過足辣癮的重慶正宗火鍋~~~夏天最啱做咩?麻辣火鍋!yes~誰說夏天唔適合食麻辣火鍋,我就是喜歡大熱天,坐在凍冰冰嘅冷氣下吃麻辣火鍋,那種快感絕對是言語難以形容。本來以為只有我有這個特別愛好,怎知道,來到店舖後,見到全場滿座,才知道原來大家都和我一樣,都是超愛麻辣火鍋的!!~~~坐下之後,我們叫了鴨血 手打4寶丸 鮮蝦雲吞 黑豚腩肉 功夫萵筍片和毛肚等~~~有麻辣湯底 又點可以冇鴨血呢 呢度嘅鴨血好滑 同佢充滿紫天椒嘅超麻辣湯底 簡直係夾到冇朋友 令人食完半份 又想再食半份 根本停不下來~~~手打4寶丸 4寶丸全部都各有特色 共同點係全部都好真係好彈牙 而我最鍾意嘅就係佢哋嘅手打墨魚丸 顏色雪白白的 特別漂亮 食落好鮮好鮮 教人如何不愛~~~功夫萵筍片 非常爽脆 而且好透亮 而且非常切得非常之靚 成個藝術品咁 令人都唔係好捨得食~~~鮮蝦雲吞 裏面真係有原粒鮮蝦 好足料~~~黑豚腩肉 半肥胖瘦 雖然特別邪惡但由於太正 肥就肥 食完先減~~~羊肉卷 本來唔鍾意食羊肉味 但係真係同麻辣湯底好合拍 令我食過返尋味~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥渝味曉宇重慶老火鍋 (銅鑼灣)銅鑼灣
辣度強勁 令人過足辣癮的重慶正宗火鍋
鮮蝦雲吞 裏面真係有原粒鮮蝦 好足料
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
渝味曉宇重慶老火鍋 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心8樓
📍渝味曉宇重慶老火鍋 (銅鑼灣)🔍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心8樓-----很久很久很久沒有吃過火鍋,在家裡wfh了一段時間,感覺自己都憂鬱起來了,今天難得好友約我吃麻辣火鍋,當然馬上說好!朋友預約好的這家是很出名的重慶火鍋,出名辣度強勁,正好刺激一下我苦悶的生活-鴛鴦湯底:本身$38一個人嘅湯最近做緊優惠,費用全面,非常抵食!我地叫咗麻辣配大骨鍋,一個辣到哇啦啦,令人感到非常痛快,一個則滋補濃厚,正好解辣,兩者互相配搭,為我地嘅火鍋開展左一個美好嘅前奏。-重慶耗兒魚:耗兒魚又叫馬面魚,香港唔太多地方有得食,但係佢嘅蛋白質、維生素及礦物質等等嘅含量都非常高,放入滋補湯內煮個15分鐘,入口魚肉鮮美,令人一食難忘。
手打蝦滑:蝦有蝦味,質感彈牙,食完之後好後悔只叫了半份😂-
桂花蚌:又係叫半份完全唔夠食嘅食物,入口鮮嫩彈牙,最貼心嘅係食物送上嚟嘅時候上面有個牌標好咗要煮幾耐先可以食,就算手殘都可以煮得好好味。-淮山:白色淮山口感爽脆,紫色淮山口感軟糯,兩者各有千秋,放係麻辣火鍋同大骨湯裡面都非常吸味,入口即化,正~!
-曉宇苕粉:呢款苕粉質感好似薯粉咁,煙韌蛋牙,同麻辣湯底即係人間絕配,
📍渝味曉宇重慶老火鍋 (銅鑼灣)
🔍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心8樓
-----

手打蝦滑:蝦有蝦味,質感彈牙,食完之後好後悔只叫了半份😂

曉宇苕粉:呢款苕粉質感好似薯粉咁,煙韌蛋牙,同麻辣湯底即係人間絕配,不過唔食得辣嘅人就未必頂得住,因為佢真係會盡吸湯底嘅精華~但係鍾意食辣嘅人,絕對會對呢一個粉讚不絕口。

👶🏻B仔整體評價:7.9/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻
-----
2020-08-18 90 views
身為火鍋達人,香港好味嘅麻辣火鍋其實唔多,但呢間係會令我不停地推介俾朋友,所以點都要寫篇文黎讚下。首先佢有得點半份食材,所以我經常同男朋友兩個人黎食火鍋,都唔會食唔晒,仲可以點多幾樣野,而且呢度環境好乾淨,唔會食完成身火鍋味,抽風做得好好。餐前會送碗糖水,都好足料又好味。我通常會叫鴛鴦鍋,太辣的話可以食返唔辣嗰邊,上次試咗皮蛋芫荽喎,今次就是菌鍋,兩款都唔錯,但當然麻辣係我心頭好。佢經常會有唔同嘅時令食材,今次嚟有聖子同珍珠蚌,學識前者賣晒,後者非常新鮮,叫伴粉份量都幾足,口感好爽脆,唔唔會好吸油,感覺唔肥haha而我每次必嗌嘅係黃喉同鵝腸,兩樣都係啲爽爽脆脆嘅食材,雖然係內臟,但洗得好乾淨,冇怪味,唔使點調味都食唔停口。肥牛同酥肉就係男朋友嘅至愛,睇碟牛嘅花紋就知靚野,佢一個人都食咗一碟,而酥肉就係唔使淥嘅,唔脆但酥香,等食嘅時候不知不覺就會清楚一點,入邊有小小麻辣嘅調味,好似香港好少食到。再叫咗啲蔬菜萵筍寬粉蓮藕就飽曬囉,我見隔離枱食緊一人鍋,好似幾平下,等我下次都試吓先。

2020-07-22 102 views
疫情期間都好耐無出過街食飯,突然之間想去食麻辣火鍋,之前都有食過其他渝味曉宇嘅火鍋嘅分店,銅鑼環呢間分店環境空間都好大坐得都好舒服。去到坐底侍應都會俾碗糖水可以保護個胃,唔會一陣食完辣個胃會唔舒服,今次叫咗個鴛鴦湯底,銅鑼灣呢間分店係用電話scan個QR Code之後係個網站個度落單,落左單幾個字就會有好新鮮嘅食材送到嚟。坐底無耐就有侍應介紹佢地有個季節限定嘅鮮活海蟶,咁就叫左嚟試下 個味道都幾鮮甜。因為見個菜單有好多嘅食材都想試,所以好多都叫左半份可以試多啲個味,叫左槄田毛肚、鮮鵝腸、重慶炸酥肉、豬大腸、嫩牛肉,另外都叫左啲平時火鍋會叫嘅食材,牛餐肉、牛肉丸、水餃、雲吞、鵪鶉蛋、娃娃菜。餐廳嘅食材都好新鮮,份量又好夠,味道都唔錯,好值得再嚟食多一次。
2020-07-21 134 views
難得同事終於可以出街食野啦,終是我們便去了打麻辣火鍋。這間火鍋店不是第一次吃了,這裡環境舒適,而且還會提供圍裙,咁就不怕彈到湯汁在身上。最大的重點是火鍋配料可以點半份,兩個人吃的時候就可以吃多幾款,而且下午時段來吃湯底還會免費呢!麻辣大紅鍋拼蕃茄湯底,麻辣湯點了小辣,麻香和辣度都剛剛好,辣得過癒。而蕃茄湯底內有蕃茄和金菇,酸酸甜甜,十分開胃。黑豚腩肉,因為同事不吃牛,所以點了這款黑豚肉,油脂都很多,令肉質較鬆軟,豬肉味都幾濃。桂花蚌,打邊爐一定會點桂花蚌吃,這裡的桂花蚌新鮮又爽口,配上麻辣湯更惹味!手打蝦滑,蝦滑很爽口,蝦味濃郁,十分美味!田園菜籃,這個菜籃包括有唐生菜、西洋菜、蓎萵、金菇,放入蕃茄湯內特別鮮甜。稻庭烏冬,口感煙韌,放進辣湯或蕃茄湯也能吸了湯的味道,十分惹味!這間餐廳絕對值得再來!
難得同事終於可以出街食野啦,終是我們便去了打麻辣火鍋
手打蝦滑,蝦滑很爽口,蝦味濃郁,十分美味!

這間餐廳絕對值得再來!
2020-07-16
Type of Meal
Lunch
  • 桂花蚌
2020-07-15 119 views
應該唔係身一次食呢個連鎖式火鍋店架喇,絕對係風味依舊,湯底夠麻夠辣。不過唔知係唔係人流多左,總係覺得坐落個位窄左少少。疫情下,有咁嘅人流生意,真係算係唔差。今次黎,多左一樣叫做電子落單。其實幾好幾方便。掃一掃佢地個QR code,就可以落單,電子submit,又慳紙、環保!今次有promotion做蟶子,見佢又唔係好貴,就叫黎試一試。佢餐牌有寫叫我地灼5分鐘左右,有晒指引方便大家。食材新鮮,蟶子爽口彈牙!其他配料都幾新鮮,保持到水準!希望餐廳可以好似其他同系列分店咁,將位置整番闊少少,咁就食得開心坐得舒服!
食材新鮮,蟶子爽口彈牙!其他配料都幾新鮮,保持到水準!
2020-06-30
$300 (Dinner)
2020-07-12 68 views
疫情下也要好好過日常,所以防疫措施不能少,包括選人少,枱距離遠點的食市。就是這家了。特別是我選擇了中午吃麻辣鍋,所以人是比較少,2人用餐,職員給一張6人枱,寬寬的桌面可以放很多火鍋料啊。客人的質素也很高,附近的朋友聚會也不太嘈。食物質素有水准,鍋底很足料,芫茜皮蛋湯就有2-3隻皮蛋,味道還不錯的,有馬蹄去熱氣。主角麻辣湯選了小麻小辣,對不太能吃辣的我是還可以的,後勁很猛。但食點辣更能提升食材的味道。越食越想食。服務周到。

客人的質素也很高,附近的朋友聚會也不太嘈。

服務周到。
2020-07-11
$350 (Lunch)
  • 鴨血
  • 蟶子
  • 鮑魚
  • 手打蝦滑
  • 曉宇嫩牛肉
  • 美國安格斯優質肥牛(半份)
  • 鮮鵝腸
  • 鴛鴦鍋
2020-07-09 60 views
每次去銅鑼灣都會忍不住想去食呢個麻辣!!除左因爲好味道之外,第二個原因就係好抵食!!午市的湯底都係免費的,即使叫鴛鴦鍋底都唔使加錢。麻辣湯就唔使講la!!味道正宗又辣得過癮,每次都地必點的。而家餐廳仲可以比顧客調教辣度。而豬骨湯就令我非常驚喜,首先豬骨湯味道清新鮮甜,應該用左不少材料去煲!大大舊的豬骨令湯頭充滿膠完蛋白。而其他的配料一如既往的新鮮,翠綠。而且還有紅棗雪耳糖水贈送,叫左感多野食,埋單都係每人100蚊左右。真係平令正啊。

而其他的配料一如既往的新鮮,翠綠。

$100 (Lunch)
熟悉我的朋友都知道我很喜歡吃辣的,所以朋友經常向我推介這間麻辣火鍋,這天終於有口福去試下!來到專吃麻辣的火鍋店,整間店都是麻香的香氣!點了鴛鴦湯底,因為可以麻辣的煮肉,另一個煮菜~我們點了麻辣+皮蛋香菜。吃火鍋最開心不過是看到滿抬子的食物~餐廳還很細心向你送上解辣糖水,如果點啤酒的話是可以用碗飲的。鮮活海蟶🌊:4-8月限定,非常新鮮!一份有12粒,每一粒都非常鮮甜,放在清一點的湯上,煮熟後可以連殼上的湯喝和吃,嚐一口滿滿的鮮味。吃麻辣的話也可以點一下餐廳教的「傳統蘸醬」-香油+蒜茸,除可解辣外還可增加鮮香味本身蒜已很香,加上香油真的太特別了羊肉:薄切的很快熟,而且放在麻辣湯,非常滋味,肉質也不錯。美國桶肥蠔🦪:一份有2件,想不到是如此大的,很厚肉,而切內裡有鮮味。我們還點了冬菇、唐生菜和烏冬。值得一讚的是每樣食材的質素都幾好,很難得!烏冬:面質軟硬度很好,如果吃得到辣的 可以放在麻辣湯。那種麻香味,辣得很過癮!

火鍋最開心不過是看到滿抬子的食物~

鮮活海蟶(一份)

傳統蘸醬

本身蒜已很香,加上香油真的太特別了
紐西蘭精品羊肉卷(一份)

羊肉:薄切的很快熟,而且放在麻辣湯,非常滋味,肉質也不錯。
美國桶肥蠔

烏冬:面質軟硬度很好,如果吃得到辣的 可以放在麻辣湯。

那種麻香味,辣得很過癮!
鮮活海蟶(一份)
紐西蘭精品羊肉卷(一份)
美國桶肥蠔
2020-07-04 56 views
感覺好耐好耐無打過邊爐, 就在疫情開始穩定的時候, 我倆竟然決定在午餐就去滾了! 想試這間火鍋已有一點時間, 知道他們有午市免費火鍋的推廣, 再也忍不住找個週末去吃。店員先送上的不是什麽香口小食, 而是十分滋潤的冰糖紅棗雪耳, 雪耳爽滑, 清甜可口, 真的想多添一碗! 這個糖水剛好為之後的"熱氣"邊爐打個底。很快我們就用QR CODE 點了他們的招牌慶麻辣大紅鍋配大骨滋補鴛鴦鍋。雖然紅噹噹的麻辣鍋一點也嚇人, 但我們點的只是少辣, 味道濃香而不死辣, 配上吸湯之物真是絶配。而大骨滋補湯內有不少料, 大大件豬骨, 粟米, 蘿蔔等, 豬骨湯的肉香和蔬菜的清甜混為一體。首先要一讚這兒大部分的食材都可以叫半份, 那麽我俩就可以多點不同的食物了, GOOD!鮮活海蟶 是近日推介, 每隻都清潔乾淨, 肥美得很, 吃得到的鮮甜。平時肥牛吃得多, 今次點了半份的曉宇嫩牛肉。嫩牛肉肉味濃郁, 切得厚薄適中, 涮幾涮半熟已經很嫩滑美味。 黑豚腩肉及蝦滑質素也頗高, 食材新鮮, 無論放麻辣湯或是豬骨湯也很夾味。識吃一定會把油條放入麻辣湯中淥一淥, 把湯頭的香麻滋味都吸收了。而且油條是即點即炸, 十分香脆,

平時肥牛吃得多, 今次點了半份的曉宇嫩牛肉。

識吃一定會把油條放入麻辣湯中淥一淥, 把湯頭的香麻滋味都吸收了。而且油條是即點即炸, 十分香脆, 一點也不覺肥膩。

我們當然還有點其他食物啦, 其中一樣覺得又特別又想不到地好吃是淮山條。

不但擺碟精美, 而且十分健康。淮山質感爽中帶軟, 同時把湯汁吸收, 味道變得豐富。

這個火鍋午餐吃得很滿足, 坐得舒服, 食物多款, 而且服務不錯, NICE~
2020-07-01 47 views
最近常常看到呢間的廣告,今日終於約齊腳食到喇!我地選左鴛鴦麻辣鍋,重慶(普通辣) 山珍菌湯! 唔洗加錢👍🏻👍🏻仲點左好多配料!very yummy!!!包括: 鮮鵝腸(半份) $62
勺一勺,很爽口!
曉宇嫩牛肉(半份) $42真的很嫩很滑口,很快就被搶食哂!哈哈

紅糖慈粑 (半份)$36
黏黏地~點埋醬一流

桂花蚌(半份) $66 + 鮮活海蟶 (半份)$782款都很鮮甜,彈牙又爽口~好快又清光!

重慶耗兒魚(半份) $42幻滑,肉很易起,絕非想像中咁多骨

美國安格斯優質肥牛(半份) $119
肥牛口感滑流,肉味香濃

重慶炸酥肉(半份) $32作前菜,很開胃呀!

手打蝦滑(一份) $89、鴨血(半份)$42、油麥菜(半份) $18、稻庭烏冬(一份)$42、曉宇苕粉(一份)$52
這些打邊爐必點的!蝦滑粒粒都爽口彈牙!稻庭烏冬和苕粉配麻辣湯底簡直係另一種風味呀😛😛

最近常常看到呢間的廣告,今日終於約齊腳食到喇!

仲點左好多配料!very yummy!!!
包括:

鮮鵝腸(半份) $62
勺一勺,很爽口!

曉宇嫩牛肉(半份) $42
真的很嫩很滑口,很快就被搶食哂!哈哈

紅糖慈粑 (半份)$36
黏黏地~點埋醬一流

桂花蚌(半份) $66 + 鮮活海蟶 (半份)$78
2款都很鮮甜,彈牙又爽口~好快又清光!

重慶耗兒魚(半份) $42
幻滑,肉很易起,絕非想像中咁多骨

美國安格斯優質肥牛(半份) $119
肥牛口感滑流,肉味香濃

重慶炸酥肉(半份) $32
作前菜,很開胃呀!

2020-06-30 43 views
自從肺炎疫情開始,已經好耐冇再打過邊爐。朋友趁住個疫情而家穩定咗好多,好大膽地邀請我同佢一齊食重慶火鍋。朋友邀請到,我都忍唔住了。鴛鴦湯底我哋一邊叫咗大骨濃湯,另一邊就係招牌麻辣火鍋。麻辣個邊真係超正,佢嗰種辣越煮越出味,認真過癮肉類我哋叫咗半份安格斯肥牛,半份羊肉。安格斯肥牛好重牛味,好正。羊肉亦都好正,唔太騷牛骨髓墨魚滑半份鴨血豬大腸,洗得好乾淨牛柏葉同蓮藕片兩個人叫咗咁多嘢食,每人計返都只係四百零蚊,認真抵食最後都想提一提佢個醬汁。唔好睇佢平平無奇,但係呢非常之好味,讚

鴛鴦湯底

牛骨髓

墨魚滑

半份鴨血

豬大腸,洗得好乾淨
牛柏葉同蓮藕片

兩個人叫咗咁多嘢食,每人計返都只係四百零蚊,認真抵食
2020-06-29
$400 (Dinner)
2020-06-28 56 views
🔸桂花蚌 $66/半份🔸牛心椗 $32/半份🔸西洋菜 $18/半份🔸皇帝菜 $32/一份🔸千絲柏葉 $42/半份🔸曉宇苕粉 $29/半份🔸手打墨魚滑 $46/半份🔸曉宇手打三寶丸 $49/半份🔸美國安格斯優質肥牛 $119/半份.第一次食正宗重慶麻辣火鍋,好彩揀咗鴛鴦鍋,一半麻辣小辣一半大骨湯,個煲一上枱就心知不妙😂勁多條辣椒成個湯底紅卜卜。講吓啲火鍋料先,雖然係單點有少少貴,但品質絕對比得上價錢,而且有得叫半份,就可以每樣叫少少試多幾款啦。最驚喜係桂花蚌好鮮甜有海水味、牛肉半肥瘦厚切有肉感、蝦滑起膠好彈牙!
🔸桂花蚌 $66/半份
🔸牛心椗 $32/半份