Restaurant: Yadllie Plate 야들리애플래이트 (海之戀商場)
Terms & Details:
去海之戀買嘢,之後揀咗Yadllie Plate食晚飯。之前食過大大份抵食,見到Menu新出有埋小朋友餐「薯仔笑哈哈」啱晒我嘅小朋友。笑臉形狀,再經過高溫油炸至金黃酥脆,外皮香脆。魚介湯鍋,魚丸和豆腐,我有雞蛋,金菇冬菇,豐富多樣,美味佳餚。火灸牛,選用頂級牛肉,通過獨特的火灸技巧,使牛肉表面形成一層焦香的外殼,鎖住內部的鮮嫩汁水。肉質緊實而富有彈性,每一口都能感受到牛肉的原始風味與炭火的微妙香氣。搭配特製的調味醬汁,既突出了牛肉的鮮美,又增添了層次豐富的口感。芝士牛肉煎餅,煎餅外皮酥脆,內裏牛肉與芝士的混合物濃郁而多汁,每一口都是對味蕾的極致誘惑。Signature dish,驚喜二重奏: 牛扒同炸雞,一次品嘗兩種美味的機會。牛扒選用優質牛肉,煎至恰到好處的熟度;炸雞則選用新鮮雞肉,裹上面衣後油炸至外皮酥脆。既滿足了對肉類的不同需求,又能享受到豐富的口感變化。飲品叫咗巨峰乳酸梳打,以巨峰葡萄為主要原料,搭配乳酸菌發酵而成的特色飲品。口感清新且略帶酸甜,既解渴又健康。適合各年齡層的健康飲品,尤其適合夏日飲用,清涼舒爽。Yadllie原味手工生啤,色澤金黃,泡沫豐富細膩,散發著濃郁的麥香
去海之戀買嘢,之後揀咗Yadllie Plate食晚飯。

Yadllie原味手工生啤,色澤金黃,泡沫豐富細膩,散發著濃郁的麥香與淡淡的花香。口感清爽,餘味悠長,既保留了啤酒的原始風味,又具有獨特的個性。
2024-08-19
Type of Meal
Dinner
呢間韓國🇰🇷嘢幾高質🫶🏻 唔單止嘢食望落好吸引同有特色,食落都好味😚 半半炸雞 🍗 $208 蜜味乳酪粉🍯 + 黃金蒜香🧄炸雞嚟到熱辣辣🔥嘅😍 份量比平時一隻炸雞少啲,每隻味有4件有埋雞髀同雞全翼😉 仲有啲番薯🍠條同炸蝦片😛 最欣賞係調味方面惹味同有層次,蜜味乳酪粉係鹹鹹哋甜甜哋,雖然食唔出乳酪味但都好特別💕 蒜味好香好惹味,面有啲脆炸蒜好正😚 外皮似係冇加炸粉就咁炸所以好薄同脆,雞肉唔算厚肉不過幾滑嫩😋芝士蟹籽蛋捲🍳 $128蛋捲好軟滑,蛋香味唔算好濃郁,蟹籽好多好飽滿,加埋啲茄汁🥫同美乃滋🤍玫瑰牛肉炒年糕 $128玫瑰醬其實係韓式辣醬加啲忌廉,食落會冇咁辣同會creamy 啲! 不過呢度嘅忌廉比例就可以再多啲🙈 炒牛肉甜甜哋唔錯,年糕有片狀同條狀幾有咬口同入味😙芒果🥭菠蘿🍍特飲 $128呢個好大Jar,3-4個人都夠飲😉 有啲炭酸味同埋會飲到芒果蓉幾refreshing😛呢度都好岩慶祝生日🎂🎉 估唔到唔使切餅費之外,店員仲畫左嗰生日碟,有埋韓文好有feel🥰🥰📍Yadllie Plate 야들리애플래이트 荃灣大河道100號海之戀商場2樓2030-2032號舖旺角西洋菜南街1N號

半半炸雞 🍗 $208 蜜味乳酪粉🍯 + 黃金蒜香🧄

芝士蟹籽蛋捲🍳 $128

玫瑰牛肉炒年糕 $128

芒果🥭菠蘿🍍特飲 $128

📍Yadllie Plate 야들리애플래이트
旺角西洋菜南街1N號兆萬中心11樓
🍽️ 8/10
2024-08-27 473 views
第二次去這間韓國餐廳,仍然非常高質素,餐廳設計採用英倫歐陸車站風格,而且環境都幾寬敞,同朋友都坐得好舒服,用QR CODE落單,叫左以下幾款💓驚喜二重奏 $258有選擇困難症嘅朋友就啱晒啦,一次過可以食晒牛同雞,牛扒香嫩多汁,再加熱石板,想食有幾熟就有機熟,炸雞外層酥脆,內裡嫩滑,食得好過癮💓魚介湯鍋 $238呢個湯鍋真係好震撼,成鍋上到你枱面,一大盤有多款食物種類,有蛋,年糕,魚蛋,魚肉串,金菇,菜等等,滿足哂唔同人嘅口味,除左食物種類多之外,每款都索晒個魚介湯,勁入味好食💓芝士炒辣雞 $128芝士控一定要食,超多芝士和雞肉,芝士多到可以拉絲,雞肉本身炒得已經好香口,再加埋芝士融化喺每一面,食落去辣辣地,真係好暖胃,真係太滿足啦!💓蜜瓜雪冰 $88一上枱都幾有驚喜,堆成一座有冰山,冰沙好幼滑, 蜜瓜又甜又多汁,啖啖充滿蜜瓜香味,除左好多蜜瓜肉之外,中間仲插住一條韓國melona蜜瓜雪條, 超正! 好好食💓蝶豆花青瓜梳打 $48💓草苺乳酸梳打 $48💸平均每位消費 $300(收加一服務費)#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoo

💓驚喜二重奏 $258

💓魚介湯鍋 $238

💓芝士炒辣雞 $128

💓蜜瓜雪冰 $88

💓蝶豆花青瓜梳打 $48

💓草苺乳酸梳打 $48

💸平均每位消費 $300
(收加一服務費)

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #韓國美食 #foodblog #foodporn #foodreview #travelhk #必食 #必食推介 #美食 #美食推薦 #炸雞 #牛扒 #cheeselover #海之戀
#荃灣美食 #dinner #芝士 #打卡 #荃灣

2024-08-26 687 views
約咗朋友食飯揀咗荃灣西海之戀食, MTR一出就到商場, 好方便。海之戀入面都有好多餐廳, 我哋揀咗LEE 間韓式嘢食。我哋叫咗4道菜。LEE 款係叫做"卡邦尼年糕", 都得意, 估唔到卡邦尼汁都夾到韓式年糕,仲夾到好啱唔覺得奇怪。另一款叫咗韓國必食既炸雞.....醬油無骨雞, 配料有啲蝦片, 番薯條, 啱晒D小朋友食......LEE 款雞好似燒雞咁唔係太熱氣, 因為我本人好鐘意食燒雞, 尤其係灣仔個間好好食。LEE 款對於我哋新界人嚟講近近地過嚟食都好正。跟住叫咗2款煎餅, 八爪魚煎餅同牛肉煎餅。2款煎餅中我最鐘意係八爪魚煎餅, 因為八爪魚好MATCH 煎到脆脆地, 而牛肉唔知係唔係出咗D水, 所以攪到塊餅有D"琳", 冇咁好食, 所以推介八爪魚煎餅, 好好食下次都會叫。
2024-08-21
2024-08-24 357 views
男朋友今日早收工~去咗接佢收工之後就去咗海之戀食炸雞😍❤️👍👍😋今次嗌咗 #酥炸濟州粒粒豬配手抓飯 、 #海賊王的寶物 、#黃金蒜香無骨雞、 #芝士牛肉煎餅 、#蜜瓜雪冰~#酥炸濟州粒粒豬配手抓飯呢個係set lunch,配有泡菜&沙律,包一杯餐飲果茶~我地仲加咗$38要多咗個牛肉紫菜包飯。酥炸濟州粒粒豬剛剛炸起,香脆可口,一口一粒,豬肉夠juicy~牛肉紫菜包飯都好好食,我地2個人share都好滿足,$38超抵!!#海賊王的寶物十分推薦這一個炸物拼盤,因為份量真係好多!!!首先一上枱就見到有原隻八爪魚,店員仲俾咗把食物剪刀,等我地可以自己可以慢慢剪細。八爪魚大大隻,爆汁juicy又彈牙!炸洋葱圈&炸魚&炸蝦都好好味,炸衣薄身,炸到脆卜卜,點蜜糖芥茉醬食好滋味~#芝士牛肉煎餅 芝士可以拉絲,仲好似用上了兩種不同芝士,滿滿的牛肉粒充满住整塊煎餅~超好吃啊!#黃金蒜香無骨雞蒜香味有啲甜甜地,好似甜醬油咁又唔會過鹹。雞粒係無骨雞,不用吐骨好方便,size仲啱啱好一口一粒,唔會食到好狼狽~旁邊配有蕃薯條,即炸即食香脆美味。雞粒咬起上黎有肉汁。#蜜瓜雪冰好大碗的雪冰😍兩個人食就啱哂,有好多新鮮嘅蜜

#酥炸濟州粒粒豬配手抓飯

#海賊王的寶物

#芝士牛肉煎餅

#黃金蒜香無骨雞

#蜜瓜雪冰
好大碗的雪冰😍兩個人食就啱哂,有好多新鮮嘅蜜瓜波波,仲有原枝嘅韓國蜜瓜雪條呀~
2024-08-24 1216 views
高水準,有驚喜的首次光顧!午市有性價比高的午市套餐,我們想試些人氣食物,因此選擇散叫。鮮蝦沙律份量多,不只沙律菜多,蝦亦多。鮮蝦爽滑大隻,沙律菜新鮮,健康之選。芝士蟹子蛋捲有驚喜,蛋捲鬆厚富蛋香,夾層鋪滿蟹籽和半溶的芝士,三者配合得非常好,不如想像般膩,卻有大滿足的感覺,必試!驚喜二重奏是牛扒和炸雞的組合。上枱時牛扒放於熱石上,可按喜好自行掌握生熟程度。牛扒嫩滑,肉汁豐盈有牛味。點餐時在猶豫炸雞能否吃清,似乎太邪惡了,惟吃韓國菜,不吃炸雞又好像欠缺了一點點,炸雞沒有過厚的炸粉,出色的調味和嫩滑的肉質令大家都消除了顧慮,四件雞不消一會就吃清!暮色百香清新、微甜,有果香。點了蜜瓜雪冰和芒果雪冰,個人較喜愛蜜瓜雪冰,除了是對蜜瓜味的偏愛以外,這回是因為蜜瓜味的刨冰較“上味”,雪冰有滿滿的蜜瓜香,在其上插著的是一整條蜜瓜味的雪條,平常已十分喜愛吃melona的蜜瓜味雪條,因此必須加分。其實芒果雪冰也不錯,視覺效果也好看,除了芒果肉外,還有星形的椰果,在綿密的雪冰上還有一球雪糕,相信無論選哪款雪冰都不會叫甜品控失望。環境光潔、具空間感!
高水準,有驚喜的首次光顧!

芝士蟹子蛋捲

驚喜二重奏

暮色百香清新、微甜,有果香。

蜜瓜雪冰

環境光潔、具空間感!
芝士蟹子蛋捲
驚喜二重奏
蜜瓜雪冰
2024-08-23 646 views
今日行開海之戀,見到二樓有間幾得意😆裝修似火車嘅韓式炸雞店Yadllie Plate, 餐廳主打嘅韓式炸雞全部都係韓國運到,保證同你喺韓國食到嘅原汁原味👍餐廳位置好闊落✨窗邊位置仲望住內庭院,一片綠油油好relax😉而且仲有好多個卡位坐得舒舒服服🤗🤗黃金蒜香無骨雞有別於一般嘅炸雞, 店家唔用粉漿, 而係於腌好嘅炸雞上面用人手璞上秘制嘅乾粉🤗令到炸出嚟嘅雞特別乾爽鬆脆, 而且無油更加健康👏👏以後食炸雞唔使再擔心超標卡路里😍黃金蒜香甜甜地而且有一片片嘅炸蒜👍非常香口蜜味乳酪粉無骨雞香濃嘅乳酪粉加上乾爽無油炸雞, 芝士味香濃之餘又冇負擔, 可以食多幾件👍半碟嘅炸蕃薯條亦係一絕, 店家稱選過嘅番薯非常甜😍😍雖然知道食番薯條好飽肚,但係都忍唔住狂食❤️❤️海鮮拌炸醬麵非常之大嘅一碟足夠兩人份量😳😳賣相亦好靚, 擺到成座塔咁🤗呢款麵口感食落有啲似米線,但係俾米線更加彈牙又煙韌,配上韓式炸醬撈起食用✨石燒豬肉伴香蔥煎餅煎香左嘅五花腩放喺熱辣辣嘅石頭上,非常吸引😍配埋香蔥餅同埋蔬菜一齊食,我減低油膩感👏👏牛肉紫菜包飯牛肉加咗甜甜地嘅豉油同理洋蔥去炒,再加入蛋同埋青瓜絲蘿蔔做成飯卷,非常好味,係兒童之選😆

黃金蒜香無骨雞

黃金蒜香甜甜地而且有一片片嘅炸蒜👍非常香口

蜜味乳酪粉無骨雞

海鮮拌炸醬麵

石燒豬肉伴香蔥煎餅

牛肉紫菜包飯

2024-08-21 538 views
Yadllie Plate 야들리애플래이트 , 主打食韓國菜式, 荃灣分店 , 佈置以英倫風火車設計, 時尚型格 , 打卡一流 , 環境舒適寬敞 , 空間感十足。紫菜手抓飯 $88 份量十足, 雪白的米飯上, 鋪滿我喜歡的清脆紫菜, 香香芝麻及鮮味的蟹子, 先拌勻所有嘅材料 , 戴上頭提供的膠手套 , 放在手心搓成一粒圓球才吃, 又香又軟, 別有一番風味。八爪魚煎餅 $128 剛剛香煎起的爪魚煎餅, 兩面烤得金黃 香脆, 香氣十足,上面鋪滿我喜歡的八爪魚粒及香蔥粒, 十分惹味, 每一口是鮮味嚼勁八爪魚粒,口感一流。驚喜二重奏 $258 🔹️頂級肉眼牛扒🔹️炸雞 厚切的肉眼牛扒在熱燙燙的熱石上,陣陣肉香撲鼻而來, 牛肉自己 DIY 幾多成熟,燒至五成熟才吃, 入口不但軟嫩, 仲充滿肉汁, 牛味突出。跟配的炸雞, 炸到外脆內軟, 雞皮十分香脆 , 雞肉好嫰滑, 滋味得讓人停不了口。 芝士蟹籽蛋捲 $128 蛋捲香濃鹹甜, 口感滑順 , 啖啖芝士鹹香 及蟹子的鮮味, 口感豐富又美味 。卡邦尼年糕 $108 煙煙韌韌的韓式年糕, 完全沐浴在奶白色的卡邦尼醬汁中,濃稠香濃 , 滿滿的奶香

紫菜手抓飯 $88

八爪魚煎餅 $128

驚喜二重奏 $258
🔹️頂級肉眼牛扒
🔹️炸雞

芝士蟹籽蛋捲 $128

卡邦尼年糕 $108
煙煙韌韌的韓式年糕, 完全沐浴在奶白色的卡邦尼醬汁中,濃稠香濃 , 滿滿的奶香, 令人垂涎 , 我的至愛。

草莓乳酸梳打 $48
巨𡶶乳酸梳打 $48
乳酸梳打,清爽中帶微酸, 淡淡迷人果香,清爽香甜。

蜜瓜雪冰 $88
綿綿刨冰上, 鋪滿粉嫩清甜的蜜瓜球粒, 賣相已令人心心眼 , 相機食先 , 入口清潤香甜, 冰涼透心。
2024-08-20 514 views
早幾日同朋友一齊相約行街買野傾計食午餐~想食韓國菜~又想好好傾計聚下就去左試哩間出面顏色好靚好吸引既YADLLIE PLATE~~叫左四樣嘢~有海賊王的寶物~黃金蒜香無骨雞~香辣芝士八爪魚🐙同魚介湯鍋~海賊王的寶物入面嘅炸八爪魚係自己剪㗎,可以因應自己鍾意嘅尺寸去剪~我地剪到細細粒~一啖一粒好方便食~~😋黃金蒜香無骨雞好香,出面係甜甜地~~份量啱啱好唔會太漏🥰🥰香辣芝士八爪魚會有員工即場燒開撈埋晒全部芝士同埋八爪魚俾你~攪掂就即刻開食啦,趁熱辣辣又拉絲~~~芝士迷必叫~但記住係香辣口味👍魚介湯鍋 必推~~因為一秒令你去左韓國~即刻諗起當初去韓國時係街邊食既時候~回憶真係返曬黎~好懷念當初同家人一齊旅行既時候~~☺️❤️🫰🏼。 湯都飲左幾碗~~🤣🤣 當飲水野飲方面就梗要試下新野同芋頭迷嘅朋友~~我地叫左芒果雪冰同香芋沙冰~~芒果雪冰真係好靚~我地就影相影合照都影左好耐~🤣當然係真係最最好味🤤仲有好多其他味道📍Yadllie Plate 야들리애플래이트 (海之戀商場) (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場2樓2030-2032號舖#炸雞 #美食 #荃灣 #荃灣海之戀美食 #美食推介 #韓國餐

黃金蒜香無骨雞好香,出面係甜甜地~~份量啱啱好唔會太漏🥰🥰

仲有好多其他味道

荃灣大河道100號海之戀商場2樓2030-2032號舖

#炸雞 #美食 #荃灣 #荃灣海之戀美食 #美食推介 #韓國餐廳 #必食推介 #炸雞控 #聚會一流 #份量夠大 #yadllieplate #yadllieplatehk #foodie #koreanfood
2024-08-12
Type of Meal
Lunch
  • 芒果雪冰
  • 香辣芝士八爪魚
  • 海賊王的寶物
2024-08-13 989 views
今日黎左海之戀 見到呢間餐廳裝修得咁型格就諗住黎試下 餐廳係韓式餐廳 裝修得好光猛型格同平時既韓式餐廳唔一樣 坐位都好闊落用QR code落單 夠方便✨半半炸雞揀左大蔥絲炸雞同黃金蒜香炸雞份量都唔細 仲有炸蕃薯條做配菜炸雞皮好脆 熱辣辣 皮脆肉嫩大蔥絲份量好多 夾埋一齊食多左種辛辣咁蒜香味都唔錯 有蒜片一齊 蒜味濃✨魚介湯鍋係韓國成日想食既魚糕 呢度都有得食勁大鍋 好足料 入面有唔同種類既魚糕雞蛋 各種菇類 娃娃菜 蘿蔔同豆腐細啲胃口都食唔到 而且個湯飲落好清甜 唔錯!✨水冷麵而家天氣咁熱 最好就就係食冷麵食落好清爽 入面仲有蘋果片 好清甜✨生薑茶夠薑夠辣 但又有少少甜 岩女仔飲🤭✨巨峰乳酸梳打 酸酸甜甜好開胃 仲可以解膩 餐廳價錢唔算貴 份量足 而且坐得幾舒服同朋友食飯又多個選擇
今日黎左海之戀 見到呢間餐廳裝修得咁型格就諗住黎試下

✨魚介湯鍋
係韓國成日想食既魚糕 呢度都有得食
勁大鍋 好足料 入面有唔同種類既魚糕
雞蛋 各種菇類 娃娃菜 蘿蔔同豆腐
細啲胃口都食唔到 而且個湯飲落好清甜 唔錯!

水冷麵

魚介鍋
水冷麵
  • 魚介湯鍋
2024-08-12 777 views
好耐冇嚟過呢間韓國餐廳之前食過好多次,食物質素都好好經常會試吓新菜式自從去完韓國返嚟都好掛住韓式炸雞最緊要係呢度除咗炸雞之外仲有好多選擇而且lunch仲有午市套餐仲唔使加錢可以配埋 手調百香果水果茶-Lunch嘅時候單點菜式仲有七折我哋四個人食得好飽-仲可以優惠價加配「牛肉紫菜包飯」好足料 好好食-芝士泡菜海鮮鍋148本身跟餐係手切面 但係我加錢轉咗手抓飯湯底唔會好辣 因為加上芝士海鮮包括大蝦、花甲、青口等仲有大量娃娃菜 手抓飯真係好好食平時韓國都要自己整 但係呢度已經整埋俾你-黃金蒜香無骨雞之前食過我覺得幾好食無骨雞份量很多 128仲有七折真係好抵蒜香味道唔會太鹹 炸得外層香脆雞肉亦都好鮮嫩Juicy朋友超級鍾意食「部隊鍋」配料10分豐富喺韓國都唔容易見到咁多配料嘅部隊鍋當然要配返最有韓國風味嘅辛辣麵啦加埋芝士掛麵 真係好好食芝士蛋慢煮牛五花蓉配蔬菜飯牛五花加上蒜片勁香濃肉質好腍完全唔會黐牙芝士蛋好似平時食燒肉圍邊嗰種青瓜飲品好清新 味道唔錯而且不會太甜海鮮煎餅口感好Q彈甜品嚟講朱古力雪花餅,真係好高質同我喺韓國食嘅雪花冰口味一樣但係唔會太甜 加上朱古力脆脆一大碗大家一齊share
好耐冇嚟過呢間韓國餐廳
之前食過好多次,食物質素都好好
經常會試吓新菜式

自從去完韓國返嚟都好掛住韓式炸雞
最緊要係呢度除咗炸雞之外
仲有好多選擇
而且lunch仲有午市套餐
仲唔使加錢可以配埋 手調百香果水果茶

Lunch嘅時候單點菜式仲有七折
我哋四個人食得好飽
仲可以優惠價加配「牛肉紫菜包飯」
好足料 好好食

芝士泡菜海鮮鍋148
本身跟餐係手切面 但係我加錢轉咗手抓飯

湯底唔會好辣 因為加上芝士
海鮮包括大蝦、花甲、青口等
仲有大量娃娃菜 手抓飯真係好好食
平時韓國都要自己整 但係呢度已經整埋俾你

黃金蒜香無骨雞
之前食過我覺得幾好食

無骨雞份量很多 128仲有七折真係好抵
蒜香味道唔會太鹹 炸得外層香脆
雞肉亦都好鮮嫩Juicy

朋友超級鍾意食「部隊鍋」

配料10分豐富

芝士蛋好似平時食燒肉圍邊嗰種

青瓜飲品好清新 味道唔錯
而且不會太甜

海鮮煎餅口感好Q彈

甜品嚟講朱古力雪花餅,真係好高質
同我喺韓國食嘅雪花冰口味一樣
但係唔會太甜 加上朱古力脆脆
一大碗大家一齊share

• 牛肉紫菜包飯
  • 部隊鍋
  • 蒜香無骨炸雞
  • 百香果水果茶
2024-07-27 1103 views
今日同朋友試咗荃灣西分店 本身book咗枱凳遲咗入座 見到餐廳都有好多空位 店員本身話都可以照用九折 下次唔好遲 但轉個頭就話唔俾用😅聽到我同個朋友個頭都大晒 埋單嘅時候 佢問咗我哋三次有冇投票其實已經俾咗其他店員睇 冇耐之下唯有再打開🤷🏻‍♀️記得嗰個男員工好似係大黑色眼鏡企起攞飛位嘢食係唔錯 價錢偏貴少少 下次可能會去返旺角分店
聽到我同個朋友個頭都大晒

埋單嘅時候 佢問咗我哋三次有冇投票
其實已經俾咗其他店員睇 冇耐之下唯有再打開🤷🏻‍♀️
記得嗰個男員工好似係大黑色眼鏡企起攞飛位

嘢食係唔錯 價錢偏貴少少 下次可能會去返旺角分店
2024-07-24 1274 views
Yadllie Plate荃灣大河道100號海之戀商場2樓2030-2032號舖餐廳裝修以藍色為主調,門面設計得好靚,座位闊落好舒適,落地玻璃採光,陽光透入嚟好有feel。燈光好好,影相好靚。八爪魚煎餅$128擺盤好得意,中間棟條辣椒喺度😂煎餅脆脆哋,夾住好多切粒嘅八爪魚,八爪魚粒好易嚼,煎餅本身已有味,蘸埋辣椒油/辣椒醬會更惹味,油比醬辣,醬會帶少少酸味。芝士蟹子蛋捲$128芝士好邪惡,蟹子好多,上枱前已切開晒一件件方便食,有蛋味,成舊都好多餡,好食😋莫索里拉芝士排骨$158睇住啲芝士熔、拉起成團芝士、再包住排骨,就係睇見都覺得好正。呢個真係必點,好好食!尤其鍾意芝士嘅唔好錯過,食過嘅芝士入面,呢個真係數一數二。大邱辣醬、蜜味乳酪粉$138兩種唔同嘅味道都幾好食,雞炸得幾好,肉汁保留咗,雞肉滑嫩,皮炸得脆。黏糕雪冰$78個名有啲陌生,但好奇味道所以想試。牛奶冰黃豆粉加麻糬口感層次豐富,好夾。黃豆粉中和咗麻糬嘅甜味,牛奶冰好味😋值得一試。巨峰乳酸梳打/草莓乳酸梳打$48@幾大杯,裝飾幾用心,底有乳酸珠珠,幾好飲嘅。#yadllieplatehk #韓式烤雞 #荃灣美食#hkfoodie
Yadllie Plate

八爪魚煎餅$128

芝士蟹子蛋捲$128

莫索里拉芝士排骨$158

大邱辣醬、蜜味乳酪粉$138

黏糕雪冰$78

巨峰乳酸梳打/草莓乳酸梳打$48@
幾大杯,裝飾幾用心,底有乳酸珠珠,幾好飲嘅。

#yadllieplatehk #韓式烤雞 #荃灣美食#hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfood #hkrestaurant #餐廳推介 #餐廳推薦 #美食推薦 #美食推介 #荃灣餐廳
Yadllie Plate今日推介喺海之戀商場一間韓國菜餐廳叫「Yadllie Plate」,已經第二次回訪呢間韓國菜餐廳,喺韓國已經有30幾間分店嘅韓式炸雞店。呢間餐廳入面裝修相當時尚,空間又相當闊落,好啱輪椅人士入去食呢間高質韓國菜餐廳,今次仲有午市套餐揀添,1700前都會有午市套餐叫,加$18仲有特飲揀,午市套餐真係好抵食!1.石燒腩肉伴香蔥煎餅$158+蝶豆花青瓜梳打$18(8.5/10)呢個石燒腩肉伴香蔥煎餅套餐有6舊好肥美嘅腩肉,換埋生菜一齊食唔會太油膩,薑蔥煎餅都幾厚實,煎得好香,仲有一碟新鮮泡菜同一碟新鮮沙律!蝶豆花青瓜梳打:跟套只係加$18就得,原價要$48一杯,呢杯就唔會好甜,蝶豆花配青瓜好清新,飲完解膩一流!2.手工炸雞伴牛肉紫菜包飯$128+藍橙荔枝梳打$18(9/10)炸雞係採用正宗韓國走地雞,炸雞外皮炸得好香脆,肉質嫩滑,炸雞一共有4件,呢個套餐仲有6舊牛肉紫菜包飯同6片蝦片,最後仲有一碟新鮮泡菜同一碟新鮮沙律!藍橙荔枝梳打:跟套只係加$18就得,原價要$48一杯,呢杯就唔會好甜,淡淡荔枝味又唔會甜得好假,唔錯!3.香辣芝士八爪魚$138(9.5/10)一遞
Yadllie Plate

3.香辣芝士八爪魚$138(9.5/10)
一遞上枱就要準備拍片,店員就會幫你開火,得芝士溶哂就慢慢幫你將芝士同八爪魚撈埋一齊,每一舊八爪魚充滿大量芝士,芝士多到仲拉到絲,八爪魚爽口彈牙,有少少辣辣地,必食之選!

4.大邱辣醬無骨雞128(9.5/10)
呢個大邱辣醬無骨雞係三級辣度,入面有大約10舊無骨嫩滑雞、炸得好香脆薯條同蝦片!

5.蜜瓜冰雪$88(9/10)
呢杯蜜瓜冰雪最頂有一支非常香濃嘅蜜瓜味雪條,中間果層就有好綿嘅沙冰,沙冰底就有12粒蜜瓜果肉,食落唔會好甜!

6.芒果冰雪$88(9/10)
呢杯芒果冰雪最頂有一球雲呢拿味雪糕,中間果層就有好綿嘅沙冰,沙冰底就有滿滿嘅芒果果肉同椰果,食落唔會好甜!

2人總共價錢$764

個人口味總評分:9.08/10

@yadllie_plate

地址:荃灣大河道100號海之戀商場2樓2030-2032號舖

#YadlliePlate #야들리애플래이트 #荃灣好去處 #海之戀美食 #韓式烤雞 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

石燒腩肉伴香蔥煎餅

芒果冰雪
  • 芒果雪冰
  • 蜜瓜雪冰
2024-07-18 1078 views
芝士韓式八爪魚~濃濃芝士加熱後,拉絲極級享受😋未加熱的時候,已經未食都留口水火炙牛~好吸精,入口卽溶店員好細心咁協我地燒熱呢杯特飲加埋加view冇得輸啦好整齊的舒服到唔想走😂人均$300抵食啦好豐富,大合照韓式八爪魚煎餅好煙韌,又足料二重奏~牛扒自己要幾熟,自己話曬事韓國入口雞。果然味道同質感同普通嘅好大分別,暫時系我食過最好食炸雞,仲有沙律配菜,獨門醬汁真係了不起真寫意,環境,同食物真係好分推薦
芝士韓式八爪魚~濃濃芝士加熱後,拉絲極級享受😋
未加熱的時候,已經未食都留口水
火炙牛~好吸精,入口卽溶
店員好細心咁協我地燒熱
呢杯特飲加埋加view冇得輸啦
好整齊的
舒服到唔想走😂
人均$300抵食啦
好豐富,大合照
韓式八爪魚煎餅好煙韌,又足料
二重奏~牛扒自己要幾熟,自己話曬事
真寫意,環境,同食物真係好分推薦
2024-07-09
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday