臨近冬天的尾聲,我又想吃雞煲了,在網上尋尋覓覓,找到了這家新雞煲店,感覺很地道裝潢就是一般茶餐廳的感覺,隱世小店的風味服務正常出品鮑汁雞煲$288 半隻半隻雞平整整齊地舖在雞煲內,滿滿的鮑魚汁散發着鮑汁香味,慢慢地滲入到雞肉當中把火力調至微温,嫩滑的雞腿肉大大塊,外皮彈牙在濃濃的鮑汁之中加入粉皮,煙韌彈牙又掛汁,非常好吃雞胸肉蛋白質非常豐富,雞翼雞背肥美,各有各好我們吃完半隻雞之後已經半飽,加入雞湯烹煮,變成打邊爐油麥菜的份量比想像中多,十分掛湯鮮魚腩採用了鯇魚,口感軟滑不靯,魚骨不多,沾上了湯汁,不油膩也好吃黑豚肉則是另一種含有豐富蛋白質的肉類,入口不會過於肥膩,帶點瘦身豚肉味李乾蘋果汁🍹酸中帶甜,這個蘋果汁比平常吃的更清熱解渴,跟雞煲肯定是絕配。

裝潢就是一般茶餐廳的感覺,隱世小店的風味

服務正常

出品

鮑汁雞煲$288 半隻
把火力調至微温,嫩滑的雞腿肉大大塊,外皮彈牙

在濃濃的鮑汁之中加入粉皮,煙韌彈牙又掛汁,非常好吃

雞胸肉蛋白質非常豐富,雞翼雞背肥美,各有各好

我們吃完半隻雞之後已經半飽,加入雞湯烹煮,變成打邊爐

油麥菜的份量比想像中多,十分掛湯

李乾蘋果汁🍹
開咗關好多人都會上大陸食烤魚雞煲等四川菜,其實香港有好多唔少好味嘅烤魚,川菜店.太子依間烤魚店,店員非常有熱誠服務好,價格親民🍻隊埋支啤酒一流~店主更介紹餐廳烤魚🐠以新鮮魚現烤,做法會比出面快手炸完上爐嘅更用心製作~🔸正宗巴蜀烤海鱸魚($318/條)湯底有好多款式揀,我哋叫咗香辣味.上面佈滿炒過嘅辣椒🌶️芹菜及芫荽.而且更附上大豆芽/寬粉及腐皮,二人食分量剛剛好.海鱸魚比草鯇魚更小骨多肉~叫咗小辣,香口唔嗆喉🔸涼拌萵筍($48)萵筍只用簡單蒜味作調味.一邊食惹味烤魚一邊食涼拌菜式,感覺清爽🔸燒白鱔($38) 🔸燒牛舌($48)本身所有串燒都用烤汁調味,但店員細心建議剛巧我們選嘅白鱔及牛舌兩種食材用鹽燒會更有風味,更顯食材新鮮度~確實沒有多餘嘅調味,的而且確食到白鱔新鮮外皮香脆,而牛舌有一定厚度,非常有彈性有牛味八一蕃巴蜀烤魚店太子砵蘭街436號地舖

🔸正宗巴蜀烤海鱸魚($318/條)

🔸涼拌萵筍($48)

🔸燒白鱔($38) 🔸燒牛舌($48)

八一蕃巴蜀烤魚店
太子砵蘭街436號地舖

2023-04-04 25 views
💛好味指數:4.5/5💛💜回頭指數:4.5/5💜朋友想食烤魚,係附近搵咗間烤魚專門店,係正宗巴蜀烤魚,諗咗陣到底咩意思🤣上網睇原來巴蜀指的是中國四川及重慶的合稱,長知識🤔餐廳痴咗好多明星嘅合照,配合裝修感覺似係老字號餐廳😯✅原條海鱸魚$318選咗香辣味烤魚嘅小辣,用新鮮魚現烤,標榜骨少肉嫩🤤食魚最緊要少骨🤭小辣嘅辣度啱啱好,辣得好過癮🌶食完魚仲可以加魚湯食火鍋,用新鮮魚湯唔係清水有誠意🐟🔸火鍋配料烤魚同普通火鍋最大分別就係湯底味道好濃郁,一定要選啲入味配料先好味,蔬菜就係首選🥬通常我都會選蓮藕片,爽口又吸味😝另外選咗萵筍片,呢個純粹個人喜好🤣一樣都係好正☺️✅飲品選咗鴻福堂飲品&天地壹號,清熱又解辣🥵🐻總結烤魚嘅味道都幾唔錯🐟🐟 而且呢度嘅店員好nice👍🏻👍🏻📍八一蕃巴蜀烤魚店 (砵蘭街) (太子)太子砵蘭街436號地舖
💛好味指數:4.5/5💛
💜回頭指數:4.5/5💜
✅原條海鱸魚$318

🔸火鍋配料

✅飲品
選咗鴻福堂飲品&天地壹號,清熱又解辣🥵

🐻總結
烤魚嘅味道都幾唔錯🐟🐟 而且呢度嘅店員好nice👍🏻👍🏻

📍八一蕃巴蜀烤魚店 (砵蘭街) (太子)
太子砵蘭街436號地舖
2022-11-24 393 views
八一蕃巴蜀烤魚店🐟坐位好舒服🤣可以坐好耐慢慢食都得😋📌香辣味烤魚(草鯇魚大邊)(💰238)加配料(💰38)有秀珍菇 金菇🍄烤魚熟度啱啱好,食到停唔到口🤤配菜煮到好入味😍我叫咗小辣🌶超級惹味!📌涼拌魚皮(💰58)食落口好香麻油味,好爽口🤩晶凝通透🐟🥢必點❗️❗️📌原味鮑魚雞煲入面有鮑魚雞腳雞件🍗,醬汁好濃稠,鮑魚唔單止入味仲好淋🥰之前食過一次啲雞腳係會離骨好淋,但今次啲皮好硬🙁帶個頭盔評高低🎈🐾🐾🐾🐾~5🐾為滿
八一蕃巴蜀烤魚店🐟

坐位好舒服🤣可以坐好耐慢慢食都得😋

📌香辣味烤魚(草鯇魚大邊)(💰238)
加配料(💰38)

📌涼拌魚皮(💰58)
食落口好香麻油味,好爽口🤩晶凝通透🐟🥢必點❗️❗️

📌原味鮑魚雞煲

帶個頭盔評高低🎈
🐾🐾🐾🐾
~5🐾為滿
  • 烤魚
最近天氣漸漸轉涼,又到了烤魚火鍋的季節拉。這家八一蕃巴蜀烤魚的菜品太適合冬天了,除了烤魚吸引到我,鮑魚麻辣雞煲也讓我很想試。這家店在荃灣太子都有分店,我選的是太子這家,位置很好找。我點的是香辣味的海鱸魚(微辣),雖然是微辣,但是我已經覺得很辣了,整條魚上面鋪滿了辣椒🌶。先來說說味道,味道是非常不錯了,最最最值得一提的是,很多烤魚點都重視味道多過魚肉的質量,這家店的魚真的非常新鮮,魚肉很滑很滑啊,簡直跟豆腐一樣,沒有一點的腥味,估計示是我在香港吃過烤魚類魚肉最好的了。但是缺點就是,整份烤魚除了魚和辣椒,一些香菜芹菜等,底下沒有任何的配菜例如豆芽這些,都要另外點。除了烤魚,我另外點了配菜腐竹還有肥牛。肥牛也非常不錯,由於烤魚的烤爐比較薄,很容易乾,沒一會乾了又要加湯煮別的配菜。
最近天氣漸漸轉涼,又到了烤魚火鍋的季節拉。
2022-01-10 675 views
 天氣最近有啲凍,啱曬打邊爐食烤魚,見到呢間八一蕃午市都有烤魚食🤩即刻比佢吸引到,入左去食。午市既烤魚套案除左有條鯇魚之外,仲有兩款小食、飯、汽水,之後再加啲火鍋料繼續打邊爐食,食完成個人都暖曬☺1⃣️午市烤魚套餐($386) 👉草鯇魚全條鯇魚好大條好多肉😍湯底有好多款可以揀,揀左香辣湯底,中辣,有好多辣椒係面,成個烤魚既底都係紅卜卜既,但係食落唔算好辣,幾香幾惹味。  👉小食(牛脷 + 木耳)牛脷係切成一粒粒咁既,幾有咬口,而且辣辣地唔錯。入面仲有啲紅蘿蔔、榨菜、青瓜。另外木耳酸酸辣辣,凍上,食烤魚前食好開胃👍 👉時菜(油麥菜)(6.5/10) 有得揀生菜或者油麥菜,細細碟,食住烤魚淥幾條菜食,感覺balance左。  👉白飯x1 + 薯粉x1(+$10)跟兩碗白飯。其中一碗白飯加左錢轉薯粉,薯粉擺埋落個烤魚到淥,索曬湯汁,煙煙韌韌好好味😋  👉汽水x2(6/10) 基本既可樂、雪碧、忌廉都有。  2⃣️配料全粉($48)有大豆芽、金針菇、唐芹、秀珍菇,想食下啲菜就嗌左呢個。份量都幾夠。  3⃣️肥牛($78)肥牛唔算好肥,質素都ok比我想像中好。  4⃣️鯪魚滑($38) 鯪魚滑比較散,唔夠彈牙,

1⃣️午市烤魚套餐($386)
👉草鯇魚全條

👉小食(牛脷 + 木耳)

👉白飯x1 + 薯粉x1(+$10)

2⃣️配料全粉($48)

3⃣️肥牛($78)
肥牛唔算好肥,質素都ok比我想像中好。

4⃣️鯪魚滑($38)
 鯪魚滑比較散,唔夠彈牙,味道就正常發揮。
2021-11-20 553 views
呢間既烤魚好大條!點左份$299成條魚,勁多肉,勁豐富!唔怪得知咁貴一條啦,味道方面就正常,我地叫左小麻辣,但其實完全冇辣味(你當係譚仔十小辣既辣度),建議下次可以叫中辣!可能啲魚會入味啲。不過,我覺得佢間舖頭嚴重缺人手,我睇啲評論,佢果度半年前樓面得1個人、廚房1個人,到依家都仲係咁!一個人服侍哂廿幾個客,太忙了,都唔得閑理我地!

2021-10-10 611 views
已經唔記得食過第幾次嘅烤魚,呢間係我食過最好食嘅烤魚店。價錢公道,抵食,而且仲冇加一服務費今日我三人同行去食烤魚,揀咗麻辣大辣鉗魚(小邊)。魚肉好滑,小邊係細少少,但無左條大骨,食落開心好多,麻辣味好香,食落辣味就冇咩,但好重口味,偏咸,岩哂食濃味既我,越煮味道越鹹湯底好入味仲叫左幾款餸,有豬紅,好滑嫩,超好味,不過吾算好入味,本身無醃製過。但要注意食烤魚湯的水位係好矮,叫豬紅、丸類最好分開半邊去煮熟,吾好食到肚痛田雞切到好細件,睇落多,但其實分量不算好多,好似得2-3隻左右。肉質係粗糙,吾滑,應該係吾夠新鮮?可能少人叫掛,我都吾太清楚,不過就無下次啦田雞肥牛分量都一般,口感還好接受,不過不失,但$60比出面既肥牛係抵食既都鵝腸係朋友至愛,佢話切法有d怪,但食落口係爽口好味既,不過滾幾秒好啦,太耐會縮到吾見左,同埋好難咬開食,幾十蚊係抵食呀總結:我都係為個麻辣湯底同埋條烤魚黎,我食烤魚食豬紅都夠飽其實烤魚鉗魚口感好滑,味道入味,讚,價錢同出面差唔多,但餸菜就普遍平過出面店啦,仲要吾加一服務費,係抵食3個人食左400幾蚊,無限時,慢慢傾慢慢食都得店員仲好好人成日問你加吾加湯,湯底係有味嘅

湯底好入味
麻辣大辣半邊烤魚鉗魚(小邊)

豬紅

田雞

肥牛

鵝腸

3個人食左400幾蚊,無限時,慢慢傾慢慢食都得
店員仲好好人成日問你加吾加湯,湯底係有味嘅湯底唔係清水,呢點都值得一讚,所以越煮越入味,到最後有啲鹹添

幫襯咗佢都三至四年,但唔係話非常近,所以可能一年食兩至三次啦
麻辣大辣半邊烤魚鉗魚(小邊)
豬紅
鵝腸
2021-07-31 596 views
好耐冇食烤魚喇..之前想食只會想起返深圳..不過而家有排都冇得過關,為就大家交通方便,就揀咗近太子地鐵站呢間烤魚🐟老娘我十分怕多骨食物,所以揀鉗魚,貪佢肉多小骨,肉質軟滑😋$228 份量大大份,上面佈滿炒過嘅辣椒🌶️,下面是綠色泡椒,唔會死辣,湯底香濃,魚肉、洋蔥🧅芹菜🌱入哂味,食完條魚可加配料(另收費)打邊爐 🍲 正呀 🤤🤤小小地方有2層。最好預約定,因為嚟襯目測都好Full架 💫雖然比之前係差咗,但都叫ok食得過,因為佢價錢都唔貴,不過不失啦
老娘我十分怕多骨食物,所以揀鉗魚,貪佢肉多小骨,肉質軟滑😋

2021-03-06 961 views
串燒好食……烤魚好麻麻 肉質稀松完全沒有入味僅僅靠醬汁加味道 刺太細 價格也不便宜 涼菜分量太少 一份三四十 幾口就沒了哎 望改進感覺是香港吃過最失望的烤魚………………不推薦
串燒好食……
烤魚好麻麻 肉質稀松完全沒有入味
僅僅靠醬汁加味道 刺太細 價格也不便宜
涼菜分量太少 一份三四十 幾口就沒了哎 望改進
感覺是香港吃過最失望的烤魚………………
不推薦
烤魚
2021-02-24 611 views
烤魚味都唔錯但烤得太窿雞絲粉皮又麻麻哋可能外賣唔好食39蚊紙一份配菜全部係西芹少少金針菇配菜換成娃娃菜或者生菜會好啲個人覺得一般般,唔係好推薦其實喺香港食嗰啲正宗烤魚都幾難下處處踩雷
烤魚味都唔錯但烤得太窿

雞絲粉皮又麻麻哋可能外賣唔好食
39蚊紙一份配菜全部係西芹少少金針菇
配菜換成娃娃菜或者生菜會好啲
個人覺得一般般,唔係好推薦

其實喺香港食嗰啲正宗烤魚都幾難下
處處踩雷
2021-02-23
TakeAway
2020-06-20 1310 views
上菜等成個鐘,服務員得一個,服務態度極差,每次其他檯客人催食物時服務員就會大大聲話得一個廚師,全部都係個廚師做,所以好慢!個服務員做到好似倒米咁,叫隔離檯嗰客唔滿意唔好再嚟,因佢同個客講樓上唔飲得酒,但個客人話之前唔講,個服務員就話樓下冇哂位,好明顯得佢一個,佢都做到好燥。但睇返之前啲人食評,原來大半年前已經係咁,早知唔去,嘢食麻麻,沒有驚喜,下次唔會再去,叫咗酸菜魚,要咗鉗魚,魚肉品入味,酸菜好咸又唔爽,沒有酸菜魚嗰種扑鼻嘅香味,只食到個辣字!
2020-06-19
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
Shop manager there is kind and responsive. Though the hygiene still need to be improved, food quality can well offset the shortfall and deliver good tasting experience to me.The roasted fish is fresh and well cooked. Serving with yummy spicy sauce and veggie, I just ate double than usual during my dieting period. So devil😈😈
2019-11-27 1471 views
前幾日同朋友黎食 見好耐無食過烤魚一入門口 其實覺得個味幾香但之後真系覺得失望叫左個蒜泥白肉 同 泡椒多寶魚全場兩層 一個staff 賣相不太好 而且入面青瓜雪到有冰 五好食😔多寶魚還好 但好細條 無咩肉 辣度系夠既叫左個魚皮餃 酸酸地😔 響鈴加埋湯系幾好味我和朋友食完 第二日痾到七彩..希望貴公司改善下
前幾日同朋友黎食 見好耐無食過烤魚
一入門口 其實覺得個味幾香
但之後真系覺得失望
叫左個蒜泥白肉 同 泡椒多寶魚
全場兩層 一個staff
賣相不太好 而且入面青瓜雪到有冰 五好食😔
多寶魚還好 但好細條 無咩肉 辣度系夠既
叫左個魚皮餃 酸酸地😔 響鈴加埋湯系幾好味
我和朋友食完 第二日痾到七彩..
希望貴公司改善下
2019-09-04 1594 views
十點幾行到去太子未食晚餐 但又唔係話好餓喎兩條友於是揀左食啲辣野開下胃二話不說:烤魚!open rice 搵到附近最近既係呢間又未收 又有位 🖤麻辣味既魽魚 $265無咩骨 兩個人食都夠呀啲醬料都豐富 我地加左$38配菜 有大豆芽 秀珍菇 冬菇 芹菜配菜份量不算多 但都夠食唯獨要等多陣先好食 等左十分鐘都唔算好熱ps 驚現魽魚既面豬燈好好食 好咬口 哈哈除此之外 仲叫左個🖤涼拌萵茴條 $3x陳醋味好重 正呀!都見到間鋪好多特色野飲揀都幾養生既 有酸梅湯 有蘋果茶等等但由於我地認為辣到飲咩都救唔到條脷 於是我地嗌左汽水🤣
十點幾行到去太子
未食晚餐 但又唔係話好餓喎
兩條友於是揀左食啲辣野開下胃
二話不說:烤魚!

open rice 搵到附近最近既係呢間

唯獨要等多陣先好食 等左十分鐘都唔算好熱
ps 驚現魽魚既面豬燈好好食 好咬口 哈哈

除此之外 仲叫左個
🖤涼拌萵茴條 $3x
陳醋味好重 正呀!

都見到間鋪好多特色野飲揀
都幾養生既 有酸梅湯 有蘋果茶等等
但由於我地認為辣到飲咩都救唔到條脷 於是我地嗌左汽水🤣
2019-09-02
$160 (Last Night Supper)