Restaurant: Yè Shanghai
Info:

2023-06-25 1490 views
搬咗過嚟呢度無嚟過,但係嚟完呢次一定唔會有第二次。 由打電話嚟book枱,已經無咩禮貌。 嚟到安排我哋4個人坐角落頭,仲要我哋有小朋友,之後我哋問坐另一張得唔得,個waiter即刻話有‘低消’,黑口黑面。 到坐低,嗰張所謂既低消枱,有麵喺張枱布度,鍋貼個底亦有一條頭髮。 衛生程度都有問題。之後,小朋友跌咗褸,另一個waitress就離遠話,‘小朋友跌咗褸’,完全無打算幫手執。d staff 全部都好統一咁無笑容,無interaction,同原本酒店入面既服務差天共地。。。嘢食都唔算特別出色,服務茶餐廳level。
搬咗過嚟呢度無嚟過,但係嚟完呢次一定唔會有第二次。
嘢食都唔算特別出色,服務茶餐廳level。
Type of Meal
Lunch
呢間係我好鐘意嘅上海餐廳🥰位於尖沙咀維多利亞港海旁 Victoria Dockside K11 Musea,港鐵上蓋,位置方便。懐舊復古風、裝修高級 、適合打卡、食物有水準、服務態度好👍🏻的海景餐廳。記得對上一次嚟係同芊豆B👧🏻嚟嘅!特登去同一個位置影相☺️呢一晚餐廳好full,因為booking 問題,我冇得即時入坐,侍應帶我到露天吧枱位置等待。又因為太忙漏咗杯比水我。因為這兩個原因,走之前經理送上了小小心意至歉💕分享一下我嘅晚餐😋SET MENU B 每位$780 (PER PERSON)前菜:陳皮糖醋排骨蔥油海蜇頭太雕酒醉雞醋椒野生木耳古法煙鴨蛋主菜:松茸燉嚮螺清炒河蝦仨椒鹽小黄魚蔥燒原條遼參蟹粉釀蟹蓋千戈菜花點心:鮮肉小籠包甜品:夜上海特色甜品以上套餐,仲可以優惠價升級至🤩原盅高湯火朣雞燉排翅 或 紅燒排翅(每位只需加 $280)😋我最鍾意❤️ 古法煙鴨蛋🥚!熱蔗汁都好好飲。其實成個餐我都覺得好好味!可以做飯堂(做常客)的一間餐廳

記得對上一次嚟係同芊豆B👧🏻嚟嘅!特登去同一個位置影相☺️

點心:
鮮肉小籠包

甜品
夜上海特色甜品

以上套餐,仲可以優惠價升級至

$800 (Dinner)
Birthday
多年前去過一次,覺得《夜上海》啲菜餚好好味,之後多次想再去,但都係因為訂唔到枱,冇再試過!COVID過後,偶然發現尖沙咀店搬咗去K11 Musea,好開心book到枱,全家人去食生日晚飯。點知今次真係令人太太失望!佢哋嘅食物質素竟然可以變到咁差!唔逐樣講啦!齋講松子魚已經完全唔似樣,店員再叫師傅做一次,出嚟都係咁嘅樣!如果唔識煮,不如菜牌唔好放呢樣菜啦!真係丟架就自己攞嘅!多年後嘅夜上海點會變到咁差呢?仲要係越貴嘅菜式就越差!呢餐飯,除咗大家可以哈哈笑揶揄一番,就只能說句:「對不起,我們找錯地方了!」

點知今次真係令人太太失望!佢哋嘅食物質素竟然可以變到咁差!

2023-06-13 920 views
喺marco polo搬咗過去 #K11musea嘅米芝蓮一星🌟/宜家有兩層/裝修似足30年代嘅上海上面嗰層(7/f)有個露台可以出去睇下風景/不過係坐正響露台門口嗰枱就慘啲/下面嗰層係好似酒樓嗰啲宴會廳咁/可能分咗兩層嘅關係/感覺上宜家冇之前喺marcopolo一層望到頭尾嗰種氣派嘢食嚟講係維持到一星嘅水準/只係服務方面之前係比較周到/起碼唔會響我食緊嘅時候/攞走同擺開我面前用緊嗰隻碟/跟住放個蟹蓋響我面前🤷以下都係每次去必叫嘅嘢食:✨古法煙鴨蛋大大隻鴨蛋/蛋黃上面撒咗啲鹽/煙熏味濃郁✨松茸燉響螺足料燉湯/啲湯渣記住配埋XO豆瓣醬嚟食呀✨涼拌海參薄片海參加咗酸辣汁非常之開胃✨花雕醉雞✨牛柳粒鍋巴卷✨蟹粉釀蟹蓋🦀️食蟹最煩就係剝殼拆肉/懶人嚟呢度食就啱晒/隻蟹就咁蒸完幫你拆埋蟹肉/加咗蛋白嚟炒/食到蟹粉嘅香/蛋白好嫩滑/細細個蟹蓋止下癮都幾好✨野生蒜油爆蝦 油爆蝦係上海本幫名菜之一/加咗嚟自安徽嘅野山蒜/用200度嘅油溫炸成/蝦殼炸到好脆/入面嘅蝦肉肉質維持到係嫩/雖然得8隻蝦/辣辣地幾好食🌟提提你如果唔想成餐飯睇住其他人出出入入/同不斷感受室內冷氣同室外熱風之間嘅交替😆訂枱嗰陣記得同餐

以下都係每次去必叫嘅嘢食:

✨野生蒜油爆蝦

🌟提提你
訂枱嗰陣記得同餐廳講聲喇
2023-06-11
$600 (Dinner)
  • 蟹粉釀蟹蓋
  • 古法煙鴨蛋
  • 松茸燉響螺
  • 花雕醉雞
2023-06-10 1086 views
自夜上海開業以來就一直光顧到現在~先是金鐘~後因九龍分店遷移到K11 Musea後就愛上了他眺望Victoria Dockside的美景~每次光顧只要遇到好天氣就能飽覽美美的日落~😍六月姊妹的生日晚餐自然選在了這裡前菜六小碟:麻醬冰菜、古法煙鴨蛋、馬蘭頭、江南脆鱔、香菜和牛脷、涼拌海蔘~特別推介冰菜和牛脷~👍主食:蔥香鮑魚撈麵~生日必點、寓意長壽、鮑魚嫩香入味、麵用蔥油拌起香氣四溢~👍毛豆年糕醬炒蟹~每次必點~要預定~推介一~😍孜然羊肋骨~必食推介二~連我平時不喜羊的都愛上了~川香味濃郁、羊肋骨炸得火候正好、外脆肉嫩~😍片皮烤鴨~鴨皮片得好薄、香脆~👍鴨鬆窩巴卷~片完鴨皮之後的鴨肉做成鴨鬆窩巴卷~外脆內香~口感豐富~非常特別~😍特色崧子魚~不過不失川味花膠筒~微辣的原隻花膠筒、很獨特的美味花膠吃法~😍雞火煮乾絲~清淡美味的上海小菜甜豆炒百合~要去了多少豆莢才有這麼一大碟甜豆~清甜可口~😍上海菜肉餛飩~味道可以但餛飩的餡好’實’要是鬆化一點就好了湯:腌篤鮮~上海名菜、湯中之王、料多鮮甜~😍甜品:豆沙壽包~我最愛的豆沙包~😍

六月姊妹的生日晚餐自然選在了這裡
前菜六小碟:

主食:
毛豆年糕醬炒蟹~每次必點~要預定~推介一~😍
片皮烤鴨~鴨皮片得好薄、香脆~👍
特色崧子魚~不過不失
川味花膠筒~微辣的原隻花膠筒、很獨特的美味花膠吃法~😍
雞火煮乾絲~清淡美味的上海小菜
甜豆炒百合~要去了多少豆莢才有這麼一大碟甜豆~清甜可口~😍
上海菜肉餛飩~味道可以但餛飩的餡好’實’要是鬆化一點就好了

湯:
腌篤鮮~上海名菜、湯中之王、料多鮮甜~😍

甜品:

孜然羊肋骨
片皮烤鴨
鴨鬆窩巴卷
腌篤鮮
我諗點都冇人會估到會專登去夜上海度買蛋糕因為之前生日有朋友買過一次真係好食到誇張但係估唔到係來自夜上海呢一個係士多啤梨西瓜蛋糕但係食落係酸酸甜甜就算食多咗都唔會覺得膩亦都唔會過甜呢個真係大推介下次會試埋其他味道🫶🏻
我諗點都冇人會估到
就算食多咗都唔會覺得膩
亦都唔會過甜
呢個真係大推介
下次會試埋其他味道🫶🏻
朋友生日去了這間充滿懷舊夜上海風格的餐廳,我們被安排的座位在下層,沿著迴旋樓梯向下走就像走進時光隧道回到數十年前的夜上海。一坐下侍應就上前招呼我們喝些什麼,除了傳統的中國茶,還有一些特色飲品如蔗汁、薏米水等。整體食物質素不錯,有傳統的上海菜式,亦有一些加入新派元素的。價格雖然偏高,但都物有所值,一大班人去會比較化算,像我們9個人點了共8道菜加甜品,每人平均消費$500。臨走前別忘了在門口的打卡位拍照呢😆🥑牛油果素鴨卷 ($98)牛油果用腐皮包着,味道特別,賣相精緻。🥦涼拌馬蘭頭 ($92)第一次吃馬蘭頭這種菜,覺得很重草青味,我自己不太欣賞,朋友們卻說好吃。🦆片皮烤鴨 (兩食) ($650)鴨皮片得很薄,每一塊都很香脆,用薄餅包起來吃更有層次感。剩下的鴨肉就切成絲加芽菜炒成另一道菜。🐠泉水珊瑚魚頭 (半個) ($440)魚湯很有鮮味但有點辣,魚大條多肉,肉很嫩滑。🐷獨蒜紅燒肉 ($228)豬肉肥瘦均勻,肥肉部份不會太油膩,瘦肉亦不會乾。🥟鮮肉小籠包 (4個) ($92)皮薄餡靚,薄皮一口就能咬破,裏面有滿滿的湯汁。🥬蕃茄乾炒洋白菜 ($218)洋白菜其實就是椰菜炒得很鮮嫩加上蕃茄乾味道

🥑牛油果素鴨卷 ($98)
牛油果用腐皮包着,味道特別,賣相精緻。

🥦涼拌馬蘭頭 ($92)

🦆片皮烤鴨 (兩食) ($650)

🐠泉水珊瑚魚頭 (半個) ($440)
魚湯很有鮮味但有點辣,魚大條多肉,肉很嫩滑。

🐷獨蒜紅燒肉 ($228)
豬肉肥瘦均勻,肥肉部份不會太油膩,瘦肉亦不會乾。

🥟鮮肉小籠包 (4個) ($92)
皮薄餡靚,薄皮一口就能咬破,裏面有滿滿的湯汁。

🥬蕃茄乾炒洋白菜 ($218)
洋白菜其實就是椰菜炒得很鮮嫩加上蕃茄乾味道更有層次。

🍛揚州炒飯
炒飯粒粒分明,配料豐富。

🍰朱古力、士多啤梨、粟子蛋糕
三款蛋糕各有特色,自己最喜愛栗子蛋糕,忌廉不會太多,甜度剛好。

✧ ˚ · . *:・゚✧*:・゚✧・゚: *✧・゚:* .· ˚ ✧

🥘夜上海
📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 7樓702號舖

✿ 味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
✿ 服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
✿ 環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
✿ 價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡ ♡
✿ 回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
2023-03-22 2298 views
今日又係朋友幫我慶祝生日 今次就去左K11 Musea入面既夜上海慶祝 🎉 下午茶有2款 一款係High Tea Set $388/2位 另一款係咖喱牛肉粉絲或豬扒包 $128 我地3個人 所以就叫左一個Set+一份豬扒包🫖🍰High Tea Set有4款鹹點 分別係黃穚燒餅、蘿蔔絲酥餅、粉粿、豬仔包 🐥 而4款甜點分別係朱古力蛋糕、豆腐花布甸、抹茶觀音扭紋餅、栗子忌廉蛋糕 🍡 再配咖啡或茶☕️ 我覺得鹹點正常發揮 不過不失 絲酥餅係比較好食 而甜品就麻麻地 所有都較甜賣相亦好普通 不過加分位一定係睇到海景🌊 幾個女仔一齊談心 真係好chill😍朋友仲好貼心幫我加左生日牌 記得如果需要加 要提早同餐廳講呀🥰

2023-02-25
$200 (Tea)
2023-03-19 1827 views
在香港食上海菜,夜上海可以說是我的第一選擇。地方好 服務好 食完優質。中午來到,今次點些點心。小籠包是必食,肉汁勁,好食到相都唔記得影,好彩仲有一隻。還有鍋貼,其實也是不錯的,但比小籠包比下去,下次試埋生煎包。蔥油餅不過不失。中午還有些廣東點心,點了近期好熱門的脆皮腸粉,其實是腸粉包蝦膠再包油條,脆脆的 好好食。楊州炒飯顯出廚師功力,不油膩,飯粒粒分明。不能漏了推介飲品,餐廳提供豆漿,庶汁,薏米水,聽聞是自家製,味道好好,值得試試。

明明是香港維多利亞港夜色為何會搞出個夜上海明明「夜上海」提供的是中餐何解會有西班牙香檳和火腿要不是參加了 Cava & Joselito Night,相信對這個 Chill 爆隱藏的陽台,依然是一無所知!踏進「Penthouse」,可飽覽維港及尖沙咀碼頭一帶的景物,遇上理想天氣,更可欣賞得到維港日落美景,故是次 Event 也名為 Sundowners Series。網上可輸入 @penthouse.hkg 或 #penthousehkg 搜索,坦白說搜尋結果並不多,可見「Penthouse」的私密度有多高。其實「Penthouse」附設在 K11 MUSEA 的「夜上海」(Ye Shanghai) 之內,所以在「夜上海」的面書專頁也能找到一點訊息!暫時「Penthouse」的專題活動並不頻繁,平日「夜上海」客人可於餐前、餐後移步到「Penthouse」暢飲兼欣賞維港兩岸景色,同一時間仿佛穿梭香港與上海,乃專屬的非一般享受!「Penthouse」迷團解開後,說回 Cava & Joselito Night,這晚是除罩後首度的「解放」,故此特別的雀躍興奮及高興。我們下午六時前抵達,西班牙
明明是香港維多利亞港夜色
為何會搞出個夜上海

明明「夜上海」提供的是中餐
何解會有西班牙香檳和火腿

「Penthouse」迷團解開後,說回 Cava & Joselito Night,這晚是除罩後首度的「解放」,故此特別的雀躍興奮及高興。我們下午六時前抵達,西班牙 Ham Carver — Juan Mendez Ruiz 已經坐鎮,切出一碟碟潤蜜馥香的西班牙 Joselito 火腿!
西班牙火腿大好友的我,當然不會放過品嚐這高質的火腿的機會。
西班牙 Joselito 火腿與西班牙的 Cava,簡直是最美的配搭,不就是當晚的主題!
Cheers Cheers Cheers!
除了停不了的 Cheers,現場還有 DJ 打碟,氣氛亢奮!

新舊朋友、維色夜色、音樂,Cava & Joselito Night,讓我們渡過了非常 Chill 的一夜!

Penthouse @ 夜上海
九龍尖沙咀梳士巴利道 18號 Victoria Dockside K11 MUSEA 7樓 702號舖
電話:2376 3322

2023-03-09
$320 (Dinner)
  • Cava & Joselito Night
2023-03-12 1403 views
我哋去咗一間懷舊夜上海風嘅餐廳食生日飯🎂美味佳餚😋有靚靚打卡位。分享一下我嘅生日晚餐💕SET MENU B每位$780 (PER PERSON)<前菜>陳皮糖醋排骨蔥油海蜇頭太雕酒醉雞醋椒野生木耳古法煙鴨蛋 <主菜>松茸燉嚮螺清炒河蝦仁椒鹽小黄魚蔥燒原條遼參蟹粉釀蟹蓋千戈菜花<點心>鮮肉小籠包<甜品>夜上海特色甜品成個set我都好鍾意🥰前菜我最鍾意古法煙鴨蛋🥚像糖心蛋一樣細滑😋太雕酒醉雞🍗酒的味道恰到好處!主菜方面松茸燉嚮螺真係超清甜好好飲!椒鹽小黄魚外脆內嫩!可見廚師技術一流!凍冰冰飲杯熱甘蔗汁!so nice 由於入座前,不知為何等得有點久,又忘記給水。最後經理送上一盒紅棗糕致歉。其實他們的服務都很好!紅棗糕也真的很好吃!💕💕其實露天的位置可以飲吓嘢睇吓風景都好正!
我哋去咗一間懷舊夜上海風嘅餐廳食生日飯🎂
美味佳餚😋
有靚靚打卡位。

分享一下我嘅生日晚餐💕

SET MENU B
每位$780 (PER PERSON)
頭盤

<甜品>
夜上海特色甜品

成個set我都好鍾意🥰

主菜方面
松茸燉嚮螺真係超清甜好好飲!
熱甘蔗汁

其實露天的位置可以飲吓嘢睇吓風景都好正!
2023-01-17
頭盤
熱甘蔗汁
  • 古法煙鴨蛋
迎接每事都逐步開始變明朗的2023年,小妹決定訂這間高雅新派中國風,有格調的夜上海 和 一班大小拍檔伙伴開會吃飯,相聚一下,討論今年學會方向及活動。難得疫情咁耐之後第一次食開年飯嘛。看到餐廳大門的設計風格,腦中不期然就出現電影中留聲機徐徐播著的夜上海歌聲。 沿着迴旋樓梯到下層,一直向前走,第一個包廂就是了。開完會。每人上了一盅清甜松茸燉嚮螺湯。各式前菜 緊接而上: 江南脆鱔(賣相一般,味道有驚喜)、花雕醉雞、鎮江肴肉、桂花蜜汁火方(齒甲留香)、蔥油海蜇頭(爽口美味)等等。 未來得及拍張豐富的大合照。大家已邊吃邊讚好。北京填鴨兩食也很滿意。第一次吃到片得這麼薄的片皮烤鴨。烤鴨火喉夠、師傅刀功亦很了得,分了十多二十塊。吃起來脆脆的又沒有油膩負擔。另一食是叉子(跟鴨鬆),在香港也是少見的上海小吃。小籠包皮薄多汁好味道。崧子魚不過不失。紅燒原條牛肋排 熟稔醬味剛好。上海炒年糕、砂鍋鹹肉菜飯、八寶辣醬炒年糕 都是 不錯的。甜品 紅棗糕、香蕉高力豆沙 都是水準之作。豆沙鍋餅就皮厚了一點點。大家很是盡興、很滿意的一晚。
相聚一下,討論今年學會方向及活動。
難得疫情咁耐之後第一次食開年飯嘛。

沿着迴旋樓梯到下層,一直向前走,第一個包廂就是了。

開完會。每人上了一盅清甜松茸燉嚮螺湯。

未來得及拍張豐富的大合照。大家已邊吃邊讚好。

小籠包皮薄多汁好味道。

崧子魚不過不失。

紅燒原條牛肋排 熟稔醬味剛好。

上海炒年糕、砂鍋鹹肉菜飯、八寶辣醬炒年糕 都是 不錯的。

大家很是盡興、很滿意的一晚。
Other Info. : 原來泊車K-11 Musea A區離K11 Musea 主建築群有點距離。
2023-02-16
$752 (Dinner)
  • 江南脆鱔
  • 桂花蜜汁火方
  • 蔥油海蜇頭
  • 北京填鴨兩食
  • 小籠包
  • 紅燒原條牛肋排
  • 紅棗糕
2023-02-17 1044 views
今次是第二次來這餐廳,又是坐下層,下層裝修是漂亮的,可惜沒有窗看不到夜景糖醋排骨,肉又瘦又「鞋」,我吃了一塊便停口了嫩雞煨麵,不過不失 蔥油餅,皮好硬呀😫,一點也不鬆脆舌尖一把手,即是類似椒鹽豬手,味道是夠的,不過好多肥膏,一口一啖油三鮮鍋巴,這個幾好,味道濃郁叉子餅,我覺得一般,塊餅又唔熱又唔脆 最後來個甜品,高力豆沙,香蕉是有的,但是入面真係好少豆沙各人口味不同,這間餐廳不是我所愛,回家後十分口渴,如非必要,不會再來。

糖醋排骨,肉又瘦又「鞋」,我吃了一塊便停口了

嫩雞煨麵,不過不失
嫩雞煨麵

蔥油餅,皮好硬呀😫,一點也不鬆脆

蔥油餅

舌尖一把手

三鮮鍋巴,這個幾好,味道濃郁

三鮮鍋巴

叉子餅,我覺得一般,塊餅又唔熱又唔脆

崧子雞米叉子餅

最後來個甜品,高力豆沙,香蕉是有的,但是入面真係好少豆沙

高力豆沙

2023-02-02 1285 views
有朋友自遠方歸來,指明想吃上海菜。朋友介紹這間夜上海,本來在OpenRice搜尋過看到其他人的評論不太好,不過看它是米之蓮一星,環境也好像不錯,就即管來試試這間。店內裝潢冠冕堂皇,下樓梯後店員指示我們坐第一張檯,並說明沒有其他檯可以選擇。檯上早已經放了一碗榨菜,以為這是送的頭盤,吃了一兩條,但上菜期間就被悄悄地收走了。結帳的時候才知道是要收費的,榨菜$50,茶水$40⋯⋯可能這是約定俗成的規矩?但我個人認為不太要得,餐廳沒有明碼實價告訴我們榨菜要收取費用,而且早就放在檯上,營造不是收費食物的假象。不然我們早就讓他們直接拿回去,更不會只吃了一兩條就讓他們在沒有詢問過的情況下收走。食物質素正常,不是特別好吃,也不難吃,就一般般。但平心而論,不值米之蓮一星質素。食物吃不完就讓他們幫我們打包,食物盒和袋子都要價$2,兩個盒子一個袋子承惠$6。這個價錢,這個質素,還不斷以其他雜項加收費用⋯⋯不建議光顧。
2023-01-30
$600 (Dinner)
2022-12-18 1603 views
話說我一行二人去到呢間有名氣嘅米芝蓮一星餐廳食中午飯。去到嘅時候係中午兩點,侍應態度已經唔係禁好,當時亦冇即時理會。正常開茶之後,大約2點10分,侍應就話”我哋兩點半last order,你好叫啦喎”,我哋就回應話要睇多下menu先。🤔🤔咁我哋即刻就快睇張menu,當我哋兩點15分左右諗住再叫嘅時候,個侍應就話”冇架啦喎,我哋廚房last order左。當時真係嬲爆😡😡。事後諗返,人哋話晒都米芝蓮,咁好嘅服務同質素當然要好好分享。結果我哋就食左一碗榨菜同飲左兩杯冇乜味嘅茶做午餐。

2022-12-18