2015-06-11 313 views
很久無去這餐廳, 於是 今日中午 去椰林閣餐廳, 地址位於屯門華都花園商場,  時間尚早, 未到 1:00 午飯高峰時間, 不用等候, 楝個靚位先    睇睇餐牌 ... 午餐價錢, 平均 $50 啦 , 包飲品, 湯及 麵包叫左 蝦頭膏海鮮鴛鴦米, 故明思議 , 海鮮材料 加米粉及幼麵一齊炒啊 !  好豐富 , 有蝦 ,蟹柳, 墨魚仔, 魚塊 , 青口,  配上 椰菜絲 , 紅蘿蔔絲 , 蔥 , 整體看來,  顏免漂亮 , 平時討厭食蟹柳, 但這個 我鍾意,職員遞上食物了, 哇哈哈,  好香 ! 留口水 食慾大增
相片說明
羅宋湯

職員遞上食物了, 哇哈哈,  好香 ! 留口水
食慾大增
2015-06-10
$50 (Lunch)
相片說明
  • 蝦頭膏海鮮鴛鴦米
2015-06-03 200 views
咁行完街肚肚地餓就去左椰林閣食下午茶咁我就叫左個焗豬扒飯個份量就好足 下午茶就一定夠食咁上面就有一層芝士飯底就係炒飯底有幾多蔬菜配料 有翠肉瓜蕃茄菠蘿咁成個飯黎講都唔錯塊豬扒好lum又醃得夠味
咁行完街肚肚地餓就去左椰林閣食下午茶
咁成個飯黎講都唔錯
塊豬扒好lum又醃得夠味

2015-05-28
$40 (Tea)
星期日下午,又到搵食時間。屯門市中心都很多人,就去華都搵食。想坐得舒服,揀左無乜人既椰林閣。乾炒牛河 炒得都算乾,但好油,而且牛肉很少。食落去都係普普通通,正常味道。咖喱牛腩意粉 汁很多,可以撈意粉食。牛腩幾好味,份量也算正常,比起乾炒牛河好味十倍。二樣嘢食加埋 $84連二杯飲品點了凍奶茶和熱檸茶
星期日下午,又到搵食時間。
屯門市中心都很多人,就去華都搵食。
想坐得舒服,揀左無乜人既椰林閣。

乾炒牛河

炒得都算乾,但好油,而且牛肉很少。
食落去都係普普通通,正常味道。

咖喱牛腩意粉

汁很多,可以撈意粉食。
牛腩幾好味,份量也算正常,比起乾炒牛河好味十倍。

二樣嘢食加埋 $84
連二杯飲品
點了凍奶茶和熱檸茶

2015-04-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
朋友從台灣回來,想念家附近的餐廳。因選擇困難症最後走到分店林立的椰林閣餐廳進食晚餐。看到餐牌上有幾個扒類套餐,由約$70至$90亦有,晚餐來說價錢算是相宜,便走到餐廳內坐下。餐廳佈置並無特別設計或情調,只是環境乾淨整潔。選擇了肉眼扒套餐,另加$30升級,附送酥皮忌廉湯、BBQ煙鴨胸薄餅和雜果賓治特飲;總共盛惠$111。先來的是一客酥皮忌廉湯,味道不錯,湯汁滾燙;不過亦無特別驚喜。然後到BBQ煙鴨胸薄餅。在升級套餐時眼見只$30便能享用,便預料到份量必定不多。此小食乃套餐敗筆所在,薄餅餡料稀少,又缺乏醬汁,餅底味道更有點像普通餅乾,只口感頗脆;但整體而言是令人失望的一個小食。飲品雜果賓治份量略少,味道則佳,當中更有原粒水果,味道新鮮甜美。最後主菜肉眼扒份量十足,對成年男性而言亦必可填飽肚皮。因自己喜歡吃較熟的牛肉,叫了七成熟,但扒肉略嫌硬韌,只味道不錯,以此價錢換得亦算值得。只提醒各位若是扒類愛好者,不應選擇此道菜,始終水平亦只是家庭式餐廳。總結而言,餐廳雖無什特色,但價錢相宜,是老少咸宜的家庭餐廳。

2015-02-01
$110 (Dinner)
2014-09-01 283 views
我叫午餐焗肉醬意粉點知黎到變左焗燒汁凈意粉,完全一粒肉碎都搵唔到,杯餐飲凍檸水既檸檬有點變壞,,唉,對呢間野完全失望。佢地收費仲要唔平架囉!一點做飲食既誠意都無,唔係求其比客食就得囉。

杯餐飲凍檸水既檸檬有點變壞,
,唉,對呢間野完全失望。

2014-09-01
Type of Meal
Lunch
2014-06-15 202 views
假期屯市度度都難搵位食下午茶, 見好耐無去椰林閣, 有d掛住中學年代成日食既肉醬意粉, 就決定一行三人去椰林閣! 去到門口都有好多人等位, 等左15mins有張4人枱比我地, 一入去唔使諗即叫雜腸肉醬意粉, 應該即刻整啦, 都等左15-20mins先上菜!! 都唔算耐一上枱熱辣辣既肉醬意粉, 望落仲好似好好食下午茶餐:$37 雜腸肉醬意粉, 凍飲加$3, 加一服務費.. 合理價錢啦, 同其他餐廳差唔多價位!!  芝士味濃, 岩晒我口味!!! 再加上雜腸肉醬多口感一流!!! 只係略嫌意粉煮得太淋

一上枱熱辣辣既肉醬意粉, 望落仲好似好好食

口感一流!!! 只係略嫌意粉煮得太淋
2014-06-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2014-05-23 290 views
話說今晚屋企唔齊人食飯,所以去了市中心用膳,阿妹心血來潮想鋸扒又想價錢適中所以就去了呢間椰林閣食晚餐,我自己叫左個set dinner五成熟,而阿妹就叫左個燒肉眼扒三成熟,誰不知知塊扒黎到個侍應話四成熟(西式扒餐好似只係得單數幾成熟-_-#),之後我地就話我地係叫三成熟啦的,之後個侍應就將碟扒扲番入廚房再原封不動扲番出黎話原來係自己睇錯左,塊扒係三成熟的,咁好啦我地當真係侍應睇錯啦,切開塊扒見到啲肉係全熟的,入口肉質口感十分(鞋)。我地即時向侍應投訴啦,過左十分鐘之後侍應就扲出圖中的肉眼扒,切開見到有紅肉諗住廚房真係有認真重新煮過,誰不知一入口,塊扒係冰凍的,好像直接由雪櫃扲塊牛扒食一樣,完全接受唔到,極度誇張....最後塊肉眼扒就這樣直到我地結帳。經過今次經驗後已經將這間餐廳blacklist了。
經過今次經驗後已經將這間餐廳blacklist了。
2014-05-23
$80 (Dinner)
2013-11-29 58 views
如題 好耐冇同媽媽去椰林閣食下午茶諗住再去食下 點知 好失望見到唔洗等位就有都幾出奇本身媽媽落單加左3蚊轉凍飲後尾諗諗下都係飲熱咖啡 就叫番岩岩個waiter只係幾十秒嘅事... 但係個服務生竟然話轉都得 但係轉凍飲果3蚊就退唔到 佢解釋係落左單就改唔到....我地同佢理論 結果佢仲好唔耐煩咁話:得喇!果3蚊我俾! 走左去我地唔係為左果3蚊 只係講道理我地又唔係話杯野黎到先講轉...咁如果我講錯餐嘅英文字母又係咁-_-?估唔到咁大間連鎖店都搞到咁 唉
如題 好耐冇同媽媽去椰林閣食下午茶
諗住再去食下 點知
好失望
見到唔洗等位就有都幾出奇

本身媽媽落單加左3蚊轉凍飲
後尾諗諗下都係飲熱咖啡 就叫番岩岩個waiter
只係幾十秒嘅事...
但係個服務生竟然話轉都得 但係轉凍飲果3蚊就退唔到

佢解釋係落左單就改唔到....
我地同佢理論
結果佢仲好唔耐煩咁話:得喇!果3蚊我俾! 走左去
我地唔係為左果3蚊 只係講道理
估唔到咁大間連鎖店都搞到咁 唉
Other Info. : 野食都變左一般 個煎餃子雞翼烏冬啲餃子真係唔好食 啲烏冬就都ok嘅
$38 (Tea)
2013-09-09 65 views
椰林閣一直有很多負評,其實佢都唔係真係咁差啫,我耐唔耐都會幫襯,比起某啲連鎖餐廳已經好好。今日黎到屯門市廣場,不經不覺呢度已經變成一個高消費嘅商場,名店林立,食店平均都要六七十蚊個lunch。椰林閣都唔平,但至少未到唔合理嘅地部,四五十個lunch,三四十個tea,一般價位啦。是日叫左兩個set tea,送餐茶。三絲炒米粉,色水淡啲但幾好味,米粉乾身唔覺油,料有蝦,叉燒,紅青椒等,都唔錯。焗豬扒飯,睇落好似好大碟咁,其實個鐵兜好淺,不過都未至於好離譜嘅。豬扒一大塊,軟淋入味。飯炒底再焗,香口乾身,仲有少少飯焦。茄汁甜甜酸酸,有少少滆左嘅芝士,有誠意啦,唔錯唔錯。餐茶要了凍奶茶同熱檸檬茶,奶茶略多奶,檸茶ok但好細杯。坐位都叫幾闊,侍應就難揾左啲,但無黑面我都覺得ok架啦。

是日叫左兩個set tea,送餐茶。
餐茶要了凍奶茶同熱檸檬茶,奶茶略多奶,檸茶ok但好細杯。

坐位都叫幾闊,侍應就難揾左啲,但無黑面我都覺得ok架啦。
2013-08-11
$38 (Tea)
2013-08-14 41 views
5點幾就覺肚餓,見仲有下午茶就當晚餐咁食,一人一個粉同飯,包杯熱飲.埋單都成$90,以下午茶黎講就貴,當係晚餐都OK既.而且呢度新開,環境幾好,又唔趕客,可以慢食坐下都仲得,呢樣就係同快餐店既分別啦.
牛柳意粉
焗豬扒飯
2013-08-03
$45 (Tea)
牛柳意粉
焗豬扒飯
2013-07-28 58 views
慳家hea熊一直認為在椰林閣吃一份餐頗貴而甚少去, 不過偶爾獎勵一下自己也不為過哩 用餐時間晚上7點左右, 沒太多人, 等了數分鐘便有位.我點了Set D 意粉, 男朋友點了Set C 飯餐湯點了我的至愛羅宋湯 (基本上我吃西餐便是為了羅宋湯吧)由於餐湯一來便迅速給我享受完畢所以忘了拍照 其實很多地方都有羅宋湯, 偏偏這兒的羅宋湯令我覺得是與別不同的大部份其他地方的所謂「羅宋湯」 頂多可稱為「意大利菜湯」吧, 沒有太特別的味道唯獨這兒的羅宋湯偏辣而且濃郁 不像某些地方偷工減料似的說回正餐, 意粉份量比一般西餐廳為多, 燒雞扒不錯, 雞肉很滑三文魚當然是熟的啦, 很大件, 吃完意粉也未吃完三文魚和雞扒呢! 男朋友點的這個, 其實味道不錯, 像是沙甸魚的. (他說買罐頭便可以了... 所以不推介)汁頗惹味, 帶點甜甜的. 不過魚份量少, 飯很多 總結:以份量來說是不錯的, 當然有我最愛的羅宋湯加了不少分但70多元吃一個像是沙甸魚味道的飯, 值不值便見仁見智了
用餐時間晚上7點左右, 沒太多人, 等了數分鐘便有位.

我點了Set D 意粉, 男朋友點了Set C 飯

餐湯點了我的至愛羅宋湯

(基本上我吃西餐便是為了羅宋湯吧)
由於餐湯一來便迅速給我享受完畢所以忘了拍照

唯獨這兒的羅宋湯偏辣而且濃郁
 不像某些地方偷工減料似的

意式香草三文魚伴日式燒雞扒意粉
汁頗惹味, 帶點甜甜的. 不過魚份量少, 飯很多
蒲燒秋刀魚柳熱鍋飯

總結:

以份量來說是不錯的, 當然有我最愛的羅宋湯加了不少分
但70多元吃一個像是沙甸魚味道的飯, 值不值便見仁見智了
2013-07-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
意式香草三文魚伴日式燒雞扒意粉
2013-07-21 32 views
星期6就是油街想要一個很好的晚餐讓自己放輕鬆。今天一行3人到了椰林閣餐廳。唔可以虧待肚子,先order前菜。芝麻雞翼:有很多厚厚的橙色的醬包着,感覺已經係人造色素,雞翼已經弄到無味,只係靠那些厚厚的醬調味,食一隻已經好膩。蒜蓉焗青口:好多蒜蓉包住,但焗得太耐,已經變到好硬。本來好好的焗青口,中間唔知點解要加個忌廉南瓜球,底部再有個白色忌廉汁。。。。。好奇怪。。。蒜蓉汁肉眼扒:牛排好林,但食到梳打粉味,牛排被醃得苦苦的。黑椒炒海鮮烏冬:只食到豉油味及炒燶左嘅味。海鮮喇沙:麵碎碎的,湯又無味。真係唔明點解咁多人幫襯

芝麻雞翼:

蒜蓉焗青口:

蒜蓉汁肉眼扒:
牛排好林,但食到梳打粉味,牛排被醃得苦苦的。

黑椒炒海鮮烏冬:
只食到豉油味及炒燶左嘅味。

海鮮喇沙:
麵碎碎的,湯又無味。

真係唔明點解咁多人幫襯

2013-07-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
2013-07-21 45 views
行行吓街想搵少少野食休息一下,在屯門市中心附近大量陸客人潮之中,要找個地方較為舒適的,實在困難,在華都的椰林閣可說是其中一個好選擇。當然,大家唔好要求太高。沒有人在店中大叫服務員;沒有人在店中高聲談話,店頭去到店尾,連店外也聽到;沒有人把戰利品放在路中心... 已是極好的選擇。下午茶餐的選擇極多,由輕食到飯麵都有,差不多A-Z餐都用晒,不過大都是普通的普通餐。我的選擇是沙爹牛肉煎蛋包,熱烘烘柔軟的包配脆卜卜的包面,單是包本身是代表作。沙爹牛肉味亦濃厚,但可以多少少,肉亦太碎。總體也有80分。配菜厚切著條也好味,如果是剛炸起即上就完美。餐跟凍飲連加一都只是$39。

沙爹牛肉煎蛋包

配菜厚切著條也好味,如果是剛炸起即上就完美。

餐跟凍飲連加一都只是$39。
2013-07-20
$39 (Tea)
2012-12-08 33 views
諗住食下午茶餐,望住餐牌好耐都不岩心水,最後都要散叫,豬扒包附送薯條,同餐牌內的圖片一樣,個包無縮水,包好脆,豬扒真係岩岩炸好,同醬汁好夾,好味。女友要了牛扒意粉餐,牛扒夠大,意粉就「林」了些,無咩驚喜。
諗住食下午茶餐,望住餐牌好耐都不岩心水,最後都要散叫,

豬扒包附送薯條,同餐牌內的圖片一樣,個包無縮水,

包好脆,豬扒真係岩岩炸好,同醬汁好夾,好味。
女友要了牛扒意粉餐,牛扒夠大,意粉就「林」了些,無咩驚喜。
2012-11-25
$35 (Tea)