2024-12-04 78 views
呢間餐廳我成日都去, 因為鍾意佢煮嗰啲小菜係有屋企煮嘅感覺, 同埋佢都係比較sell健康同埋唔落味精, 呢樣聽落去都令我覺得會食得安心啲.同埋佢價錢都唔貴, 個餐又大份, 一定會食得飽, 佢由朝到晚都唔少人㗎, 因為我諗佢始終係喺大馬路隔離, 同埋係抵嘅. 尤其是係佢午餐啲小菜set.

2024-10-19 118 views
營樂香蔥霸王雞午餐跟老火湯,飲落唔會好鹹,亦都有粟米嘅甜,比起其他茶記個湯無咁油。而主食一上枱個下其實有啲嚇親,因為份量真係好多😂我諗應該有半隻雞嘅份量。整體雞處理得唔錯,毛已盡量清晒。雞髀都幾嫩,但其他部位就比較乾身啲,同埋可能因為隻雞本身都有啲肥,加埋香蔥油令整體有啲過於油膩。
營樂香蔥霸王雞

營樂香蔥霸王雞
2024-09-16 157 views
比目魚一如既往蒸得岩岩好雖然餐廳推出咗藤椒鱸魚,酸菜魚等等,我見都好多人食,不過我仲係鐘情於呢款清蒸比目魚屋k試過自己蒸,不過唔知係買嘅比目魚牌子問題定係自己得唔好,失敗告終(腥)表姐就鐘意呢款石鍋薑蔥廣島蠔,上檯啫啫聲㗎😆不過千萬千萬要小心手,如果碰到個石鍋就大件事啦D蠔大大隻,濃郁嘅醬汁包裹住隻蠔,薑蔥蓋過腥味,幾正晚市套餐送無味精湯水,白飯🍚或者玉米粥,是日糖水。我好懷念個海底椰腐竹白果杏仁露,不過好耐冇出啦!
比目魚一如既往蒸得岩岩好

D蠔大大隻,濃郁嘅醬汁包裹住隻蠔,薑蔥蓋過腥味,幾正

2023-10-01 712 views
10月1日晚,我打電話叫一份外賣自取菜脯肉碎煎蛋。去到門口就知大鑊!餐廳內坐滿人,餐廳外亦有人等緊。我天真地以為只係一份外賣,等15分鐘點都有。在一個熱到30度的晚上好慢地45分鐘過去,見到其他大張的外賣平台單好快咁出嚟,我知我張細單凍過水。立即同個服務好到不得了的侍應講取消張單及回水,佢好冇表情地話俾我聽要對返張單先可以俾返錢我,咁又要等多5分鐘。錢其實係其次,餐廳唔重視我這些小顧客,我也不需要再返黎受氣。
2023-10-01
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
2023-04-18 925 views
之前堂食已經見過不少員工同啲客人對駡,都知道呢間餐廳啲員工服務態度有問題,但他的食物算是家常飯,味道ok及價錢合理,所以耐不耐都會幫襯。但今日自己親身感受到他們的愛理不理態度,真係令人好反感。做前台收銀,問佢單號的外賣已經準備好未,叫個客自己喺張枱度睇,見到有就有,冇就等下,大大聲聲話自己負責收錢,唔得閒,叫啲客自己去問入面其他員工!全閒餐廳冇-個主管,各自互相推卸責任,其他食評都好多反應他們的員工態度有問題,希望他的老闆真係會正視。老實說,真心唔想再幫襯,不希望自己食到一肚氣!
TakeAway
2023-03-30 640 views
位於炮台山地鐵站對面,以廣東小菜為主。午市套餐$65 一餸一飯一杯熱飲料,還送例湯。小菜都是即時炒的,味道不錯👍🏻認真抵食。野菜紅酒燴牛尾~$65牛尾炆得好琳,滿滿的骨膠原,。腰果素菜粒粒炒雞肉$60清新可口,適合注重均衡飲食嘅朋友。
位於炮台山地鐵站對面,以廣東小菜為主。
午市套餐$65 一餸一飯一杯熱飲料,還送例湯。
小菜都是即時炒的,味道不錯👍🏻
認真抵食。

野菜紅酒燴牛尾~$65
牛尾炆得好琳,滿滿的骨膠原
,。
腰果素菜粒粒炒雞肉$60
清新可口,適合注重均衡飲食嘅朋友。
2023-03-27
$65 (Lunch)
今天早上去食早餐,一個店員把手上的飲品淋到我的身上,把我的外套傳到弄得很污糟,後來他給我$200話要清潔,但我說不用這麼多我會攞去乾洗,然後再把單給他計算。後來我拿到乾洗店只需$65,下午我到店中,向店長拿乾洗費$65。全程店長的態度十分惡劣,完全沒有任何抱歉的心態。真的後悔沒有拿$200。
2022-12-15 537 views
之前間唔中都有幫襯營樂買外賣,因為夠近方便,同埋味道都唔錯。加上之前因為疫情外賣有9折,相對係抵食。(宜家無咗9折)但經過今日,係無下次!我打電話落咗order,問咗聽電話個阿姐要等幾耐,佢話10分鐘,我大概15分鐘後去拎,因為之前都有經歷早落到去要再等。去到比咗錢,見到有個外賣放咗係枱,係我叫個午餐,但餐茶就唔同,我都問咗阿姐個餐係咪我嘅,佢話唔係,要我等吓先!惡夢就嚟啦….因為今日比較凍,所以我係餐廳入面企係到等(夏天時我會係餐廳外等,唔想阻住)但有人開門入嚟都會比較涼。我等咗10分鐘,問阿姐我個餐有未,佢叫我等吓。(我見佢無幫我去廚房催過單)過5分鐘我再問,佢話佢幫我催咗單(明明無見佢同過其他人講嘢,或者去廚房個邊….)再過5分鐘,我再問,佢先叫另一個阿姐跟下張單,個阿姐話廚房無呢張單喎!(姐係本身個阿姐真係一直都無跟過我張單啦!)當我仲諗緊點好時…阿姐拎咗一直放係枱面個外賣….話我個餐應該俾其他人拎咗,叫我食呢個….我摸一摸個餐,覺得仲熱嘅,所以就拎咗去就算。真係嬲到爆!白等咗20分鐘….個阿姐一啲歉意都無,完全無講「唔好意思」…真係以後都唔會再幫襯營樂!

但經過今日,係無下次!

2022-12-15
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
$63 (Lunch)
2022-09-29 614 views
上次食腰果雞丁,兩樣料都碎濕濕幾失望⋯⋯今次揀西芹炒鮮蝦魷魚、焦糖薯仔牛柳粒,兩樣都足料好味。套餐只加$16,有湯、飯、甜品⋯⋯例湯係菜乾湯,比較稀,不過都ok⋯⋯甜品最好揀糖水,今日係喳咋,好足料煲得夠火候。兩個餸只跟一個餐,兩個大人都夠食⋯⋯埋單$176,性價比幾高。環境濶落,兩個人都可以坐四人卡位唔駛搭檯,服務都唔錯。
環境濶落,兩個人都可以坐四人卡位唔駛搭檯,服務都唔錯。
2022-09-21 473 views
叫左個經典午餐中的自家制野菜豬柳扒蛋包飯, 份量都算夠, 有飯有沙律, 有湯有野飲, 價錢都係$58, 超值。食物方面, 湯好飲,無味精,靠材料煲,味道濃郁; 不過沙律同飯同碟, 令沙律上的芝麻醬, 同蛋包飯上的燒汁會混埋一齊, 有少少影響味道, 建議分開碟上會更好。
2022-06-15 785 views
雖然已經係上年年尾,但仍然記得都是不錯的一餐。適逢喺附近收工,簡簡單單喺附近食完飯,要趕去中環睇戲。選擇喺北角英皇道的營樂餐廳食晚飯。食評都偏向好的,所以決定試一試。我哋叫咗一個火鍋套餐,選擇左足料胡椒豬肚雞煲,有埋個雜錦野菜盤,因為我哋每餐都要食菜!這個餐超抵食!不過胡椒可以再重啲。另外再加一碟咕嚕肉,呢個就普普通通,唔係太夠脆。價錢實惠,唔好要求太高。當晚坐卡位,坐得好舒服,夠寬闊。好抵食,值得推介的食肆👍🏻。

火鍋套餐

咕嚕肉

2021-11-29
$80 (Dinner)
火鍋套餐
2021-12-05 1073 views
天天外出吃早餐,內容都是通粉,煎蛋,烤麵包,總想有點新意,今天找到了。這裡竟然有肉糙湯新竹米粉,加粟米雞粒俺列,一大碗肉糙湯米粉,上面還有兩片綠油油的唐生菜,賣相太漂亮了。味道還真不錯。可惜奄列很差,希望下次有所改善。
。可惜奄列很差,希望下次有所改善。
2021-09-12 1070 views
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑喺炮台山附近搵嘢食見到呢間餐廳,睇落去係好正常嘅茶餐廳,但望完menu就決定去試。價錢會比普通茶餐廳高少少,但係因為佢哋嘅嘢食真係好足料又用心✅自家製野菜沙律雞扒蛋包飯上到嚟你會見到好長嘅一隻碟😂蛋包飯、雞扒同野菜沙律以差唔多一比一嘅比例擺好。野菜清甜,配上自家製嘅醬汁好開胃;雞扒酥脆啖啖肉,而佢嘅蛋包飯都好有份量,係冚晒成個飯有突,咁豐盛嘅午餐值得嚟試一下

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑

✅自家製野菜沙律雞扒蛋包飯
2020-12-15 2403 views
今次中午到北角砲台山英皇道的營樂餐廳吃午餐, 剛剛午飯時間店內都有很多客人,點了芝士意大利鮮茄焗豬扒飯+ 即磨咖啡$58。 芝士意大利鮮茄焗豬扒飯味道正常, 鮮茄味道甜甜的, 豬扒是薄切, 炒飯底。 即磨咖啡味道香濃, 最正是杯咖啡。由於點焗飯的關係所以上菜的時間差不多等了一會, 幸好焗豬扒飯味道正常, 賣相都可以, 下次有機會再來試下這裏的咖哩, 看見有其他客人吃感覺都不錯啊。 營樂餐廳地址: 北角炮台山英皇道177-191A號地下G舖

營樂餐廳
地址: 北角炮台山英皇道177-191A號地下G舖
芝士意大利鮮茄焗豬扒飯+ 即磨咖啡

即磨咖啡

2020-12-15
$58 (Lunch)
即磨咖啡
2020-12-10 1388 views
疫情期間除咗好食之外餐廳最重要最重要係乾淨。下午二時先有時間去食晏,很久沒有來北角,本來打算食大家樂,點知剛剛裝修完未開張,見到對面這間茶餐廳就打算一試。去見到下姐進行清潔中,可見圖中本人背後的植物阿姐都小心地每一棵都有清潔,當然餐廳啲枱枱等等都非常乾淨,值得表揚。👍🥰寫食評最重要係講返食,今日一個人食晏叫咗個咖喱牛腩飯,已茶餐廳來試咖喱算中上貨色,牛腩算滑唔痴牙,值回票價;最重要係佢個炸薯仔,很久沒有在茶餐廳的咖喱中吃到了,非常感動。👍👍👍
2020-12-09
$60 (Lunch)
  • 咖喱牛腩飯