2024-10-13 124 views
源記餐廳(尖沙咀)星期日喺尖沙咀附近諗住隨便食一間茶記,本來想食隔籬華嫂。但周圍都好多人,呢家唔需要排隊,所以直入入咗去食。餐廳有兩層,好多空間,星期一至五先有午市套餐,假日冇。🍜黑椒牛柳絲炒公仔麵 💰70(加$3配凍飲)嚟茶餐廳食炒麵,梗係諗住有火候。但係呢個炒公仔麵令人有少少失望,油得黎冇鑊氣。黑椒牛柳絲真係絲,如果想食肉應該嗌返其他。整體嚟講食物一般,不過價錢嚟講尖沙咀都係咁上下。如果鍾意我呢一篇食評,歡迎關注我:獨角獸aka彩虹小馬🦄🦄記錄日常生活食物日記

源記餐廳(尖沙咀)

🍜黑椒牛柳絲炒公仔麵 💰70(加$3配凍飲)

如果鍾意我呢一篇食評,歡迎關注我:
獨角獸aka彩虹小馬🦄🦄
記錄日常生活食物日記
2024-10-06
2024-04-17 643 views
首先,朋友叫野飲,凍檸茶少甜少冰,黎杯甜到漏既。同佢講我地係要少甜少冰,佢話少左嫁喇喎,話幫我地倒一半加返d茶啦,攞返到黎,茶係無左一半,但多左一半冰,咁我既少冰去左邊。然後食物到,炸魚又柴又乾,咬到牙都痛,雪藏味重。雞排鹹到痴線,皮炸到好硬,好似非洲黎咁,唔知食緊乜。奄列食倒蛋殼。整體食到懷疑人生,茶餐廳呢種水平,都少見。
2024-04-17
$56 (Dinner)
2024-04-11 352 views
起尖沙咀行咗陣,想搵平平地嘅茶餐唔易…見佢$3x-4x/茶餐,入去試試佢。我叫咗:脆脆奶油豬 配火腿蛋,飲熱飲$38,價錢合理。道味都唔錯,脆脆豬脆得黎唔會好硬,佢係表面烤脆,包質軟身,真係稱得上外脆內軟
起尖沙咀行咗陣,想搵平平地嘅茶餐唔易…

見佢$3x-4x/茶餐,入去試試佢。

我叫咗:脆脆奶油豬 配火腿蛋,飲熱飲$38,價錢合理。

不吐不快!和女友兩個6:30入座,餐廳唔算多人,職員安排我坐喺近門口既一張半圓枱,叫左碟細腩、油菜同麵。本來張枱已經有兩位客人,空間較迫,前後啲凳已經迫到背脊貼背脊,再坐的大部份客人都是背着書包食。我地叫左碟細腩、油菜同麵。牛腩係好食嘅,但由於人多嘅關係,張枱完全放唔落。於是我哋得準職員許可後,轉左去單邊卡位。但企門口個位帶眼鏡職員非常不禮貌地罵了批准轉位的員工。然後上菜嗰陣又大力放低食物,感覺非常不禮貌。整餐飯吃得非常不自在,因該為店員不停啤住我地,感覺自己就像犯人一樣!茶餐廳無服務冇問題,但都唔應該咁樣對啲客。美食好吃,但職員態度非常不友善。
不吐不快!

於是我哋得準職員許可後,轉左去單邊卡位。

2023-08-31 1336 views
今日8月最後一日去咗邊間咁嘅地方食晏。12:51分落咗份A歺,等到13:19分,吹左3次,都未有野食。算啦,趕住過灣仔開會,斬欖走人。冇咗半個鐘,輸少當贏😡😡😡😡😡

2023-03-14 2364 views
早上到尖沙嘴辦事,先在附近吃個早餐,吃早餐是我人生養成的第1個好習慣,尤其喜歡茶餐廳早餐,未上幼兒園就跟著爸爸吃茶餐廳早餐。今次試試加連威老道源發餐廳,點了自選雙拼麵餐,包括以下的:#熱咖啡:每天1至2杯熱咖啡,是我維持近20年的飲食習慣,不可1日無啡,源發餐廳的咖啡酸味很重,我不喜歡!#午餐肉煎蛋湯米粉:有2片午餐肉,算厚切,微微煎過,味道挺好的!煎蛋是流心的,我喜歡!湯米粉無功無過。服務:目測店員都是中年阿叔,態度友善,感覺挺好的!咖啡不合口味,下次會點熱奶茶。

今次試試加連威老道源發餐廳,點了自選雙拼麵餐,包括以下的:

服務:
目測店員都是中年阿叔,態度友善,感覺挺好的!

咖啡不合口味,下次會點熱奶茶。
2023-03-08
$35 (Breakfast)
2023-02-20 1387 views
吃的咖喱鸡扒饭加冻奶茶,咖喱饭是不错的,鸡扒脆脆的,咖喱很好吃。奶茶满大街都是一样的味道啦!茶餐厅就不要再要求服务?如果服务人员态度能够好一点点就好了。一个套餐也是65港币啦!
2023-02-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2022-12-20 1159 views
以前公司喺附近,源記基本上係飯堂,片頭河加腩汁,係冇走雞嘅選擇,但係自從公司搬咗之後已經好少再食,今日經過附近做嘢,走去食返餐,點知又係一間差咗嘅餐廳。以前源記嘅腩汁又香又濃,河粉吸晒啲腩汁味,真係淡淡都好味。今日個腩汁真係淡晒,食落去好似豉油味咁,我都唔知佢係轉左老細定係轉左廚房。片頭就係正常嘅,個菜都幾甜,但係冇咗精華嘅腩汁我真係唔使喺度食。奶油脆豬都算脆,但係油同奶都唔夠,$26.1個下午茶餐,雖然唔係貴,但係都唔好咁孤寒啲材料啦。

2022-10-10 1096 views
沙嗲牛肉麵餐沙嗲牛肉麵可揀兩款配料,揀咗煎蛋同腸仔,包飲品。我轉咗做米通就會配三色豆,否則跟公仔麵就係蔥😂店員落單時都會主動禮貌詢問👍🏻沙爹牛肉份量頗多,鬆肉粉唔會落太多,肉質鬆軟保留少許咬口,沙嗲湯底唔會太重口味,加咗洋蔥多咗一份清甜,不過質感較稀,如果有花生粒食落就更有口感啦🤔可能因為啱啱食完長洲陳通記嘅沙爹牛肉麵實在太出色,反而覺得好好運嘅只係普普通通😅好好運已經係唔錯嘅選擇啦😛PS. 服務好好👍🏻
沙嗲牛肉麵餐

PS. 服務好好👍🏻
2022-07-05 1254 views
話說今日超肚餓😵🥹 難得想食四寶飯 本身想去大快活買 但係4:30已經賣晒 咁唯有搵下 喺附近嘅源記買啦 返到公司 打開見到個樣 都還可以~但係見到個燒腩仔 睇落個樣就淋曬 食落去果然係好難食嘅😵 點解可以連個紅腸 都唔好食唯一最好食嘅係嗰半隻咸鴨旦 😝 叉燒其實見到個顏色已經都麻麻哋 總括嚟講四寶飯千其唔好揀
話說今日超肚餓😵🥹

唯一最好食嘅係嗰半隻咸鴨旦 😝

叉燒其實見到個顏色已經都麻麻哋

總括嚟講四寶飯千其唔好揀
2022-06-20 698 views
港式茶餐廳,好似有一種魔力咁,想食咩有咩,中西式任君選擇。坐得舒服,又有卡位~但茶餐廳有得食牛什粉麵既就好少見。🥢牛什河:第一眼就見到金錢肚,就真係心心眼,好少地方食到真正既金錢肚啦。其他牛什都好夠味。湯底滿滿腩汁。另外,河粉條條分明,夠滑。成碗粉整上辣椒油,真係一流😋🥤凍檸茶:茶餐廳靈魂之一,茶底要夠味,又唔可以太濃,檸檬又唔可以太酸。哩間完全做得到👍🏽

但茶餐廳有得食牛什粉麵既就好少見。

2021-12-24 1518 views
一朝早係尖沙咀食早餐,入咗呢間茶餐廳,叫咗兩個早餐,一個係鮑魚火腿通心粉,另一個係炸菜肉絲麵。兩款份量都大,炒蛋亦都滑,仲包咗烘底厚多士,整體黎講性價比高,食完實飽。
2021-07-12 1521 views
一份出色的公司三文治應該有兩片烘得外脆內軟的多士。多士上應塗上一層淺淺的牛油,為本身乾身的多士帶些柔滑感。另外,三文治內的食材應包括芝士,餐肉,雞扒,雞蛋,生菜及蕃茄,內加沙律醬以作調味。公司三文治的精髓就是一份麵包內可以綜合各種口感軟硬的食材: 乾身的多士有蕃茄滋潤,略咸的餐肉有生菜調和,各食材在沙律醬的配合融為一份完整的口感。 但可惜,今天我在源記吃到的,只是一份沒有靈魂的公司三文治。三文治除了乾,就是乾!麵包乾,餐肉乾,蛋薄,生菜只有薄薄一片,芝士沒有些少溶化感… 而重點是三文治內竟然沒有沙律醬!!!失望透了…. 要不是太餓,我應該真的會定放棄這份乾包。

公司三文治
2021-05-01 1183 views
今日放假,專登早起過尖沙咀打算食完早餐之後去做gym,結果入到呢間餐廳已經11:03 ,我又冇留意原來佢早餐只係做到11點,正準備離開嘅時候,店員問有咩幫到我,跟住我問仲有冇早餐食,跟住店員話可以做埋俾我叫咗一個A餐仿鮑絲火腿通,同一個G 餐榨菜肉絲米粉個餐跟腸蛋多士,嘢飲就叫咗凍鴛鴦多奶同埋凍奶茶多奶通粉來講我覺得佢太薄身,如果個通粉可以厚少少就好啲,榨菜肉絲米粉嘅米份量好足夠,我好滿意,值得一提嘅係佢個辣椒油好夠辣,辣得好過癮塊多士就好普通,所以我都冇食到凍奶茶正常水平,凍鴛鴦就個咖啡偏酸,我自己唔太鍾意兩個人埋單$78

叫咗一個A餐仿鮑絲火腿通,同一個G 餐榨菜肉絲米粉
個餐跟腸蛋多士,嘢飲就叫咗凍鴛鴦多奶同埋凍奶茶多奶

塊多士就好普通,所以我都冇食到
凍奶茶正常水平,凍鴛鴦就個咖啡偏酸,我自己唔太鍾意
兩個人埋單$78
2021-04-09 825 views
尖沙咀大把美食,但想平平地,快靚正就揀左呢間源記餐廳餐廳有兩層,下午茶時段人唔多,坐得舒服,食完重可以抖陣唔洗趕住走下午茶2點開始,有小食有炒粉面飯亦都有午餐常餐,選擇都多!呢間餐廳奶茶同檸茶都唔錯,佢個茶底幾好,口感唔係濃厚果種,但茶香,奶味適中,口感滑檸茶既檸檬都夠味醬皇金菇肥牛炒河河粉口感綿滑,夠味肥牛份量都多冬蔭公豬扒炒公仔麵帶微微酸辣味,好醒神開胃豬扒夠淋唔鞋因為早餐都未食,所以叫多兩個下午茶小食金磚黑白西多士,新鮮熱辣辣,花生醬香濃!芝士磨菇釀雞中翼幾豐富,有雞翼有薯格重有沙律,沙律份量幾多下,薯格雞翼都新鮮即製!整體食物唔錯,平靚正
尖沙咀大把美食,但想平平地,快靚正就揀左呢間源記餐廳

下午茶2點開始,有小食有炒粉面飯

亦都有午餐常餐,選擇都多!

檸茶既檸檬都夠味

醬皇金菇肥牛炒河
河粉口感綿滑,夠味
肥牛份量都多

冬蔭公豬扒炒公仔麵
帶微微酸辣味,好醒神開胃
豬扒夠淋唔鞋

因為早餐都未食,所以叫多兩個下午茶小食

金磚黑白西多士,新鮮熱辣辣,花生醬香濃!

芝士磨菇釀雞中翼

整體食物唔錯,平靚正

2021-04-09
Type of Meal