2022-12-30 128 views
旺角肉蒲團,任食打邊爐,位置都唔算難搵,幾就腳。打邊爐嘅set有四種,佢依家做緊優惠唔使$400就可以食到最好嗰set。丸類同菜類選擇都OK,感覺到乾淨企理。調味料嘅選擇都多,有我最鍾意嘅芫荽,仲有出面比較少見到嘅花椒油,嘢食落咗花椒油之後真係香口好多!加咗幾十蚊升級做最高嘅grade就可以食到呢啲牛,一望落去就知靚過其他牛好多。滑雞正常,冇碎骨。湯底我哋揀咗清清地嘅花雕湯底,唔算濃味。可惜朋友唔食芫荽,本身好想試佢嘅芫荽湯,感覺出面少見比較有特色。牛五花肉對我哋來講太肥啦,比起肥肉我都係鍾意食瘦肉多啲。帶子味道幾好,大細都比想像中大粒。整體來講,任食界裏面都算幾高質,強烈建議升級做最高嘅等級,食靚肉!
丸類同菜類選擇都OK,感覺到乾淨企理。

滑雞正常,冇碎骨。
牛五花肉對我哋來講太肥啦,比起肥肉我都係鍾意食瘦肉多啲。
帶子味道幾好,大細都比想像中大粒。
2022-12-30 100 views
之前見過介紹,就約左2個朋友黎試下。地方比想像中細,但都幾乾淨,座位之間幾闊落。入座前經理推介做緊和牛promotion,而且即場做左member就可以任飲draft beer食物方面都幾多選擇,而且唔係雪都未融哂就放上枱比你個隻仲有少少熟食。湯底我地叫左麻辣同醉雞,醉雞湯底有d失望,唔係好香同帶一d甜⋯唔係食開個種味道。員工好有禮貌同friendly埋單$700幾蚊,以呢個環境同食物種類質素黎講,個人覺得好抵

食物方面都幾多選擇,而且唔係雪都未融哂就放上枱比你個隻
員工好有禮貌同friendly

2022-12-27 3750 views
今晚去行女人街,趁天氣凍凍哋搵餐打邊爐食下,經過旺角通菜街見到(肉蒲團火鍋放題)就入去試下,發現左個超驚喜的推廣。依家做緊推廣,只係加20蚊就可升级任食A4和牛。清酒味噌卜卜蜆湯底:飲到湯底淡淡清香酒的味道,十分醒胃,身體行氣活血,即時暖和。出場是一盤有夢幻意境的和牛肉拼盤,分別有A4牛頸脊、牛板腱、牛五花肉、安格斯牛小排油脂分佈平均入口即溶。A4鹿兒島產和牛牛五花,重油花,油香澎湃,在口中只需三數秒,足以芬香撲鼻,回甘香味十足。這幾款鹿兒島產A4牛肉已經值回票價。北吉廣島蠔,非常新鮮,肥美,入口即溶。唔使就住食,盡情encore 吧。貨真價實,落足重本,提供了石班魚片,魚肉肉質結實。日本帶子非常鮮甜,食時重好有絲絲質感、越南虎蝦、蝦滑爽口彈牙。自助配料餐吧~有芫西貢丸、芥末貢丸、墨汁墨魚丸等等,好難數得哂。火鍋配菜區~有溫室菜苗、蟲草花、成廿幾款不同種類無限添加。食完火鍋嘆番個甜品就是完美,我至愛嘅haagen dazs雲呢拿雪糕。

依家做緊推廣,只係加20蚊就可升级任食A4和牛。

出場是一盤有夢幻意境的和牛肉拼盤,分別有

這幾款鹿兒島產A4牛肉已經值回票價。

火鍋配菜區~有溫室菜苗、蟲草花、成廿幾款不同種類無限添加。

Type of Meal
Dinner
2022-12-27 79 views
餐廳仲係直接用台灣食材,行緊入嚟嘅時候已經見到好多唔同嘅食物,有勁多菜可以選擇!蓮冰菜同埋水蓮都有!另一邊有好多唔同丸類🍡🍢菜類🥬🥒瓜類🌽仲有炸魚皮添肉類方面,澳洲M5和牛肩胛肉!牛肉油花分佈均勻,賣相一流!脂肪多而肥美,脂肪較多,所以肉質嫩滑,油花多而豐富。入口肉質嫩滑,牛味濃郁,真是忍不住一口接一口!剩係牛都有九款🥩其餘有豬五花腩🐷黑豚肉🐖豬梅肉🐽豬面頰肉🐔雞肉火鍋放題想食牛肉又想食海鮮?虎蝦都幾大隻仲好彈牙👍生蠔處理得幾好唔會腥🦪職員都好有禮貌同耐性,服務態度都好,唔錯!👍🏼👍🏼飲品選擇都超級多🤗有自家製嘅冷泡茶🥃花茶🥤果汁汽水🥤紙包飲品總的來說,十分唔錯!

肉類方面,

火鍋放題想食牛肉又想食海鮮?
虎蝦都幾大隻仲好彈牙👍
生蠔處理得幾好唔會腥🦪

職員都好有禮貌同耐性,服務態度都好,唔錯!👍🏼👍🏼

總的來說,十分唔錯!
2022-12-16 119 views
今日去旺角食火鍋放題,肉浦團火鍋放題,餐廳依家做緊一周年感謝祭,只需要加$20就可以任食A4和牛,超級化算,我哋梗係唔會錯過,今晚一於任食A4和牛。-蔬菜熟食醬料自助bar,選擇非常多,種類亦都非常豐富。醬料方面,連七味粉和孜然粉都有提供。熟食方面,有炸蝦天婦羅,炸蠔,各式各樣嘅丸類,非常多樣化。-藥膳花雕醉雞湯食火鍋點都想補一補,藥膳湯底已經調配好,花雕另外上,方便自己想加幾多就幾多,大量嘅雞肉去煮湯,濃厚的雞湯味道非常鮮甜。-A4和牛和牛質素非常高,一向最鍾意食A4的和牛,因為油脂分布最符合和牛吃起來最美味的程度,A3/5略嫌唔夠肥美/太過肥美,吃不到和牛的肉質的甜味。我個人比較鍾意食和牛牛五花,和牛牛小排,牛肉味同埋口感都係一流。-澳洲M5和牛,牛頸脊如果你比較偏好牛肉味濃郁,澳洲和牛同埋牛頸脊你就唔可以錯過,兩款牛肉肉味都非常濃郁,而且有一定嘅油脂,唔會過分煙靭。-評分 : 8/10
蔬菜熟食醬料
藥膳花雕醉雞湯
A4和牛
澳洲M5和牛,牛頸脊
評分 : 8/10
2022-12-13 129 views
今日天氣突然之間好凍❄️💨即刻約咗朋友去打邊爐🍲_叫左鴛鴦鍋1️⃣藥膳花雕醉雞湯推介大家叫呢個湯底非常足料,而且夾🥳_2️⃣日式壽喜燒壽喜燒相對濃味😉而家做緊優惠加$20可以升級套餐_A4 鹿兒島泰元和牛後腿肉😍1++韓牛後腿肉😍😍A4 鹿兒島泰元和牛肩胛肉眼😍😍A4 鹿兒島泰元和牛牛五花😍😍😍A4 鹿兒島泰元和牛牛胸片😍😍_全部嘅牛都好好食😋特別推介牛五花!_有好多配菜可以選擇蝦滑👍🏻👍🏻鳳城雲吞日本稻庭烏冬日本帶子越南虎蝦🦐整體性價比高食物都有一定嘅質素👍🏻👍🏻
今日天氣突然之間好凍❄️💨

A4 鹿兒島泰元和牛肩胛肉眼😍😍
A4 鹿兒島泰元和牛牛五花😍😍😍
A4 鹿兒島泰元和牛牛胸片😍😍
全部嘅牛都好好食😋
特別推介牛五花!
有好多配菜可以選擇

整體性價比高
食物都有一定嘅質素👍🏻👍🏻
  • 越南虎蝦
2022-12-12 108 views
天氣開始轉涼,於是收工就同朋友去打邊爐吹水兼暖胃,今次就選左呢間肉蒲團。我哋揀左M5和牛set ($368@)~ 依家店舖做緊一周年感謝祭,加$20就可以升級做A4和牛set。湯底: 我哋揀咗清酒美噌卜卜蜆湯,夠足料又新鮮,食到好多蜆肉。每枱先來送一客頭盤:牛小排,牛頸脊,牛五花和牛板腱。牛肉:A4和牛牛五花油花豐盛,油脂感比較重,入口即溶;M5和牛牛肩胛來自澳洲,油花分布平均,肉質好軟嫩,亦好夠肉味😋我地係咁encore~封門柳好夠肉味;牛小排都非常好味。海鮮:帶子同越南虎蝦好夠大隻,啖啖肉,仲有原隻魷魚好新鮮!飲品:好多自家製的飲品,同埋0糖0卡汽水,啱晒要減肥嘅女士們。甜品:每人可選一款,我哋就揀咗一客芝士蛋糕同埋一杯Häagen-Dazs朱古力雪糕,完美作結。

每枱先來送一客頭盤:牛小排,牛頸脊,牛五花和牛板腱。

海鮮:帶子同越南虎蝦好夠大隻,啖啖肉,仲有原隻魷魚好新鮮!

2022-12-11 124 views
終於又到左邊爐嘅季節,呢間位於女人街嘅邊爐店近來好多人嚟打卡,所以天氣一轉凍就嚟同朋友一試!餐廳提供嘅係任食邊爐,視乎肉嘅種類有4款不同套餐,今次我同朋友就揀左Set B呢度嘅自助區比想像中多選擇,蔬菜多而新鮮,腸仔都有3款,丸就連啲冷門款例如薑汁皮蛋丸都有!另外仲有熱住嘅炸物,其中炸魚皮炸得香口酥脆,食到停唔到口!不得不提邊爐嘅主角牛肉!呢盤牛肉相當不得了,送上枱嘅時候滿滿仙氣,肥瘦均勻色澤光鮮,食落牛肉鮮味濃郁,而且又唔油膩,肉質上盛,任食邊爐有咁高質嘅牛肉係個意外驚喜!另外呢個套餐除左靚牛肉,仲包其他肉類同海鮮,朋友讚呢度嘅生蠔鮮甜可口,我亦鍾意佢嘅蝦滑夠彈口,呢個價錢包晒豬牛雞海鮮算係相當抵食飲品方面,除左一般罐裝/紙包飲品,仲有呢啲自家製冷泡茶,個人最鍾意佢嘅無糖洛神花茶,味道酸酸地,啱晒打邊爐去膩!

2022-12-10 246 views
失驚無神今日想食放題,就去OpenRice都訂位,凍凍地搵到呢間肉浦!🏬,大廈需要小心門口進入位,因正確Google出嚟嘅位置跟入口有偏差,🏃🏼‍♂️入口是另一邊。上到去希望搵個有冷氣位好一啲🌬️,因為怕烚吓烚吓嘅時候侷促🥵🥵,侍應帶我們去到一個座位有梳化位的位置🍽️,但裏便空氣流通較差🥵🥲,不知道是不是下午嘅關係,他們只能安排這個位置…….令一邊沒有開放🈲。本來OpenRice上邊嘅價錢$138成人、長者$118,當時給我嘅餐牌都係有這個價錢。但當我點餐的時間發現有不同,查詢侍應嘅時候,他再攞嘅餐牌跟之前有分別成人$188,長者$138。但因為已經坐低,而且也點了餐,我又沒有影低之前的餐牌,唯有繼續食。所以大家點餐的時間要小心,最好點餐之後亦拍低餐牌或者留低餐牌等,代相QR code見到已點的類別是正確,才給予他們收取。言歸正傳,他們是以QR code去下單🧾🐂🐖🐓🐠,外邊還有很多選擇蔬菜🥬🥦、丸類🍡🍢、飲品🥤🍻🥛、粉麵🍝🍜揀,整體來講嘢食不錯,打邊爐🥘有既野都會有齊,上菜速度也正常,只欠空氣流通有待改善。這個價錢不是一個抵食嘅價錢,如果呢個價錢來講,我應該不會再來。

。但因為已經坐低,而且也點了餐
,我又沒有影低之前的餐牌,唯有繼續食。

,才給予他們收取。

2022-10-04
Type of Meal
Lunch
2022-12-05 108 views
第一次去威達食飯,原來每一層都有好多餐廳,就咁睇都見到好幾間日韓放題, 唔想諗食咩,一於就打邊爐啦~店面好大好光猛,早d入座仲可以坐4人卡位,環境好乾淨!有4個set任君選擇,分別只係牛嘅級數唔同,平有平食貴有貴食, 實在太耐冇打邊爐所以我哋決定要食M5和牛set($368),而依家餐廳做緊周年感謝祭,加$20就可以upgrade去A4和牛set啦($468),$100變咗$20抵過飲珍珠奶茶🤣湯底有唔同味道, 眾多口味之中比卜卜蜆湯吸引咗, 湯底帶甜好有清酒香,入面有超過20隻蜆,好鮮甜!!食物方面除咗十幾種牛類之外仲有豬雞,雲吞水餃同海鮮🦑🦐, 無論鍾意多油花定重牛鮮味都啱曬!第一盤上檯嘅係仙氣四溢嘅牛肉拼盤,好震撼,包咗4種唔同牛嘅部位,食完可以再encore鍾意嘅牛類~每份牛仲有名牌,食嘅時候可以分清楚唔同嘅味道同喜好~特別點名幾個個人覺得必叫嘅牛類(encore咗3次以上) 封門柳,牛小排,同大大塊M5和牛係必叫,超重牛味又唔鞋🫣🥩出面仲有自助攞配料🫕,有好多特別口味嘅丸類,蔬菜,炸物同大量飲料,推薦炸魚皮~所有食物都好新鮮, 店員好快就會refill唔驚冇得食啊!呢間餐廳比
店面好大好光猛,早d入座仲可以坐4人卡位,環境好乾淨!

出面仲有自助攞配料🫕,有好多特別口味嘅丸類,蔬菜,炸物同大量飲料,推薦炸魚皮~所有食物都好新鮮, 店員好快就會refill唔驚冇得食啊!呢間餐廳比較特別嘅係佢有唔同口味嘅茶包俾你沖熱飲,想飲凍飲嘅話都好多選擇,除咗常見嘅Coca-Cola, lemon tea之外,仲有提供d韓國罐裝飲料🧃,整體感覺抵食又高質!
📍旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈2樓A號舖
今日同朋友兩個打邊爐,我地兩個本身都好中意打邊爐,但要搵一間好的邊爐不容易,最多最正既一定要出旺角食,今日我地就去左位於旺角的肉浦團火鍋放題打邊爐。我地簡左藥膳花雕醉雞湯,夠曬養生,入席前店員話依家餐廳做緊一週年感謝祭,加$20就可以升級做A4和牛Set,緊系加啦,話明系「肉浦團」緊系要食肉啦,而且柑鬼抵。餐廳有好多港式彩繪壁畫,環境干淨企理,空間感幾大,入到去有得坐卡座。這邊的鮮肉片和海鮮在APP下單,其他都是自動形式出去拿,外邊有自家制的丸,台灣腸丸等東西,選擇很多,特別推介牛柏葉(出面好少有)、芝心牛肉丸、芋頭丸。蔬菜類都很大塊,特別是羅白、萵筍、薯仔,好大塊一個好有口感。打邊爐牛肉是我最愛,有A4和牛Set(真系極度正,來自日本鹿兒島,新鮮美味多肉汁)、牛之後腿肉、肩胛肉眼、牛五花、牛胸片、牛滑、牛展,全部的油脂分佈很平均,碌一碌即刻食,入口即溶,好好味。海鮮方面都系樣樣要食,廣島蠔,日本帶子,蝦滑、越南虎蝦、原隻魷魚、石斑魚片,全部都好新鮮美味,魷魚真系原隻柑上,正! 蝦的膏又甜,又大隻,帶子就成個波柑大,美味!

2022-12-01 109 views
旺角食肆多不勝數,天氣突然轉冷似乎係打邊爐嘅好時機。上網見到肉蒲團近瓊華同西洋菜街幾多 good comment, 一於打邊爐暖暖個胃。西洋菜街地下有部lift上二樓就見到,入門口先揀咗四set其中一款,M5 和牛set同A4 和牛set 各自都超過廿款食物。例如鹿兒島和牛肉眼,牛展,牛五花,牛骨髓,帶子,石斑魚片,虎蝦等。最值得一提係啤酒另加四十幾蚊 all you can drink。成桶上枱任添加好過癮。第一碟上枱既牛有埋乾冰,賣相好。牛板腱好大塊幾重牛肉味,encore 左兩次。鹿兒島黑豚肉都好滑口。飲品,蔬菜,菇類,魚丸係buffet table, 仲有炸魚皮好脆口。

2022-11-29 98 views
#fafafoodblog打邊爐 #fafafoodblog旺角🍴m5 和牛 set餐每位368 蚊 🐂1.澳洲m5 和牛牛肩胛 肉味濃口感好肉質 juicy ,美國安格斯牛板楗 脂肪量少 肉味濃 . 牛頸脊 呢款比較軟林, 牛小排 好易入口 脂肪量比較高 仲有好有口感既 牛骨髓。 薄切封門柳 真係切得夠薄 突出佢次肉味 2. 個鵰醉雞鍋 足料 藥材味夠🐥 雞腿肉好彈牙有得加夠哂彈牙入味 仲有新鮮雞子 夠大粒正 , 豬面脥肉 薄切夠口感 正 俄羅斯豬五花 夠睇味但唔膩 豬梅肉必試🐷3.海鮮夠新鮮 有彈牙有皮既石班 個皮好爽口 日本帶子好鮮甜 廣島蠔好軟林 最正係有大大隻虎蝦同原條魷魚 好彈牙新鮮 正 🦑4. 雲吞皮夠爽滑 入面蝦肉彈牙 五香肉丁餃夠哂等別5. 出面既飲品有可樂汽水 啤酒 各式茶 最尾仲有甜品送 點左 haagendaz既朱古力雪糕 正#火鍋 #打邊爐 #任食 #牛肉 #雲吞 #牛頸脊 #牛肉 #和牛 Score 平均分 <8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍
🍴m5 和牛 set餐每位368 蚊 🐂
4. 雲吞皮夠爽滑 入面蝦肉彈牙 五香肉丁餃夠哂等別
Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#肉浦團火鍋放題
旺角通菜街1a至1L號威達商業大廈2 樓 a鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog旺角
=====================

2022-11-29
$380 (Dinner)
2022-11-29 65 views
天氣慢慢轉涼,又喺時候去滾了,朋友介紹旺角女人街有一間樓上火煱放題做得不錯,於是去試試。店名肉浦團,應該有很多鮮肉吃吧!果然套餐有很多肉吃,還要是高質A4和牛,第一碟奉上來還經一番心思,煙霧四起,很有趣,當中有牛小排、牛頸脊、牛五花和牛板腱。至於A4和牛有鹿兒島元和牛的牛五花牛肉後腿肉牛肩胛肉眼以上全部來自鹿兒島泰元和牛A4等級,難怪口感肉味,脂肪分佈和嫩滑程度都十分高水準,完全滿足我這個食肉獸之要求。吃完了這美味的和牛,是時候對海鮮大開殺戒,我先叫了三隻廣島蠔和二隻日本帶子,估不到放題也供應這麽大粒的帶子,啖啖好肉,而廣島蠔亦十分肥美,蠔味濃郁。蝦是我至愛海鮮之一,於是立即叫了二隻越南虎蝦,看賣相已得知它肥美肉厚,果然不出所料。見到餐牌有原隻魷魚仔,心想大不到那裡去,豈知奉上來時是一隻超大隻的魷魚。其實這豈只以上幾款食物,還有自取各式蔬菜、丸類和各款熟食及飲品等,我肯定在此的顧客會飲飽食醉,而我就是其中一個。

至於A4和牛有鹿兒島元和牛的牛五花

牛肉

後腿肉

牛肩胛肉眼

2022-11-29 72 views
這家火鍋店位於旺角通菜街旁邊的一座大廈,呢座大廈有唔同嘅食肆,選擇頗多,我哋一行幾人上到去這家火鍋店已見到有人喺門口等緊。接待員話而家做緊週年祭,揀選m5和牛只要加20蚊就可以升級到A4和牛set,對於本身要加100蚊先食到所以覺得好抵。飲品方面亦有汽水、啤酒、清涼茶之類,雖然話唔係好多,不過只係大家平時對住那些日式放題店有成兩三個櫃放置嘅飲品數量當然無可比,不過我覺得已經夠飲。呢款sell 0 糖0卡荔枝味幾好飲呢個set啲嘅牛種類級數都優質啲,而且都係任叫形式可以食到飽一飽。其他種類選擇亦多,好似海蝦、元貝、生蠔等等海鮮類,而出面吧檯亦有個丸類選擇。整體食物材料新鮮,所以淥兩淥再點些醬油就可以食得,唔錯。仙氣迫人夠架勢~」

呢款sell 0 糖0卡荔枝味幾好飲

仙氣迫人夠架勢~