2019-11-25 666 views
由於附近的飲茶/中菜都關門了,係booking app見到有8折,就諗住試吓!點知就出事......一坐下,朋友想飲普洱,我想飲大紅袍,但得到女服務員一句‘只可以開一壼茶’,我問那麼茶芥是否只收一位,得到答案是茶芥每位收,最後女店員告訴我們原來她/公司害怕沒有足夠的茶壼用👍🏻👍🏻(到我7點左右離開,10枱客都沒有,茶壺卻有20多個放著)之後再點幾款點心,蝦餃(大件夾抵食,但味道.....),燒賣上枱已經不想吃(像是有人已吃過一樣!),流沙奶黃包不錯可值得一試!
燒賣
2019-11-24
$150 (Dinner)
2019-11-02 568 views
點心款式好得意😎小菜亦好精細,但職員入座時冇講,原來任食冇得儲里數,總之散叫仲好。一班朋友一齊去食,一早預訂了位,座位寬敞,人數不多,坐得舒服。而任食點心紙沒什麼多款式,而件數細小,好處就可以點多d同試好多唔同既款式,招牌點心賣相好,飽仔外型吸引,而且碗碟都配合,都係值得一試的餐廳,只係如果係亞洲萬里通會員就要留意唔好叫任食plan,因為根本儲唔到分,我之前見到有分儲先去,點之埋單話任食冇分儲哈哈
哈哈
今日朋友湊埋仔仔一齊食飯,我記得之前食過朗豪坊有間『飲茶』環境同食物好適合小朋友,除左有創意點心,牆身會有兩大幅色彩繽紛的動物圖案,影相用來做背景真係不錯,所以即時提議食呢間!就連朋友本身住旺角都不知道朗豪坊有間咁得意的點心店😆估不到呢度都玩點心放題,但係我地都係決定散叫!點心和小菜的款式挺創新,望落好吸引!先來冷盤- 三杯醉雞 (例)睇住流奶(3件)基本上枱枱都有叫,造型趣致,眼仔碌碌超可愛,小朋友見到特別開心。其實佢係流心奶黃包,咬開時金黃色的奶皇餡即刻流出,小心燙口!黃姜安格牛炒飯飯粒炒得乾身,其實配料好簡單,但我覺得每一啖都好濃味幾好食!滑蛋蝦球河食時將蟹籽、滑蛋、香蔥撈勻,食起來口感滑溜,蝦球夠大隻爽口,相比起黃姜安格牛炒飯,這個當然是偏向味道清淡!

估不到呢度都玩點心放題,但係我地都係決定散叫!

點心和小菜的款式挺創新,望落好吸引!

先來冷盤- 三杯醉雞 (例)
三杯醉雞

睇住流奶(3件)

黃姜安格牛炒飯
黃姜安格牛炒飯

滑蛋蝦球河
滑蛋蝦球河

2019-09-12
Type of Meal
Dinner
2019-10-25 506 views
我哋當時做臨時嘅預約,咁好彩佢都係有個位啦7點幾約大約9:00既座咁可能佢都唔知我哋臨時約未確認預約,我哋都walk-in左啦咁佢去到都見有位,都同我地安排到就算坐到唔到卡位啦,因為清潔原因(親眼見清潔)佢哋嘅態度係非常之有禮貌服務態度非常好👍🏻嘢食真心唔錯,有幸點左特色和得意點心影下相,飲下熱茶,按住各大評論去就見到最正既造型相(感謝食評家)當然此店嘅餐牌都有相顯示埋得意動物/主題造型糕點既相(單點美食)食物真身真係差唔多樣好味嘅 😋 而且甜而不膩架😍當然
我哋當時做臨時嘅預約,
咁好彩佢都係有個位啦
7點幾約大約9:00既座
咁可能佢都唔知我哋臨時約未確認預約,
我哋都walk-in左啦咁佢去到
都見有位,都同我地安排到
服務態度非常好👍🏻

嘢食真心唔錯,
有幸點左特色和得意點心影下相,
飲下熱茶,
按住各大評論去就見到最正既造型相(感謝食評家)
食物真身真係差唔多樣
好味嘅 😋
而且甜而不膩架😍當然
鳳梨  甜品拼盤  楊枝甘露  蝦餃
2019-10-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$190 (Dinner)
鳳梨  甜品拼盤  楊枝甘露  蝦餃
2019-10-08 1054 views
我想講整體既用餐感覺都唔良好... 唔知係咪因為响Food Court既原因, 我地已經係經 Openrice 訂位, 去到個服務員仲有Mark低我地到左. 咁由於我地今次係想試佢個放題, 諗住可以式多啲野! 不過原來佢個放題 $158 都無乜野可以食, 咁就唯有加多 $40 變左 $198 囉! 但係居然都仲要唔包虾餃, 仲有好多其他野都唔包既. 如果一心諗住想影下佢啲食物相打下咭既話, 大家就唔好食放題了... 因為大家都見到我影既食物相... 跟普通茶樓無分別, 但係個價錢就係天同地... 老實講可能普通茶樓仲好過佢! 我記得佢初開既時候, 服務同食物既質素都好高, 我都有叫啲朋友去試! 不過經過今次, 我就會叫大家可以唔使去了. 因為可能出左名, 啲食物就 Keep 唔到! 得個樣既包還好... 其他食物同點心, 比得呢個錢, 不如果 W-Hotel 食星宴, 可能大家會有驚喜! 起碼明碼實價, 唔會呢啲又唔比點, 果啲又唔比叫....
七彩茄子
酸辣素羹
雞雞春卷 (3條)
好似叫 [鴨吞XX]
Other Info. : 仲有大家真係要小心, 如果一心想賺里數就唔好食放題! 如果想影食物靚相又唔可以食放題! 就連想食蝦餃都唔可以食放題! 咁如果真係咁多限制! 作為消費者既你, 絕對有好多其他既選擇既! 大家真係要做個精明既消費者! 仲要我收到 Openrice 話我無出席既提示, 就知道呢間店既人點做野.... 最後仲要我影番張單証明我有出席... 真係食到一肚氣!
2019-10-05
$200 (Lunch)
酸辣素羹
2019-09-28 654 views
第一次晚餐時段食飲茶,出乎意料地有驚喜睇住流奶~好濃蛋黃味,就算凍左流心效果都仲咁勁,正呀!龍皇泡飯~強烈推薦呀!!!個湯底配埋啲脆卜卜嘅飯,仲有啲蝦肉!好好味😋!唯一可以改善係應該俾多啲湯呢!黑松露透明波波~好濃松露味 配埋其他蔬菜粒 清清地又好惹味生菜吞鴨~相對較普通
第一次晚餐時段食飲茶,出乎意料地有驚喜

睇住流奶~好濃蛋黃味,就算凍左流心效果都仲咁勁,正呀!

黑松露透明波波~好濃松露味 配埋其他蔬菜粒 清清地又好惹味

生菜吞鴨~相對較普通

2019-09-28
$200 (Dinner)
  • 龍皇泡飯
2019-09-26 510 views
飲茶 Yum Cha近呢兩三年香港人真係對食既要求越來越高連中菜都唔例外…我講緊既係中菜入面既飲茶…哈哈今日晏就去左朗豪坊入面飲茶食晏點左個套餐食食奶黃包, 蝦餃同埋有一個甜品佢個流沙奶黃包真係好可愛 cute到完全唔想食佢, 入落口都真係好正d奶黃係入口面流出黎 !!!! 超級好食蝦餃都係一個賣點 佢個顏色好七彩繽紛...完全係打卡一流…岩哂我地呢d相機先食既朋友仔之後都不得不提佢個綿花糖甜品又係打卡之選 同埋食落去佢唔太糖 因為佢有果凍balance返個味道
飲茶 Yum Cha

近呢兩三年香港人真係對食既要求越來越高
連中菜都唔例外…我講緊既係中菜入面既飲茶…哈哈

今日晏就去左朗豪坊入面飲茶食晏
點左個套餐食

食奶黃包, 蝦餃同埋有一個甜品

d奶黃係入口面流出黎 !!!! 超級好食

之後都不得不提佢個綿花糖甜品
2019-09-23 4057 views
我也曾經光顧過,位於旺角「砵蘭街」大型購物商場樓上的新派中式點心茶館餐館「飲茶」,而且曾經光顧過兩次。須知道「飲茶」裡面點心的價錢絕對不便宜,兩次都食了我很多金錢。所以我不可能把「飲茶」,作為我的午餐或者晚餐,星期日晚上決不可能視「飲茶」作為我的晚餐場地,只能在平日下午茶時間光顧「飲茶」,喝一啖茶,吃一口精緻點心就要付款結賬。所以我可以很記得,前後兩次光顧旺角分店「飲茶」的時候,點了什麼類型的點心,喝了什麼的茶葉,因為我每次光顧「飲茶」,都只能點到即止,點心也只能小食多滋味。「飲茶」貫徹了很多中式茶樓,點心的價錢也是逐件計算,就連中茶茶位也是按人頭計,一般茶樓很少會向食客提供點心套餐。所以食客飲中茶的時候,若然選擇點心數目越多,價錢亦會相應地增加。而且「飲茶」裡面有很多點心飲品,都是「飲茶」裡面的點心師傅精心設計出來,點心的賣相精緻得,幾乎讓我不夠膽把它們塞進我的口裡面。我在上手手提電話報銷之前,第一次光顧旺角「飲茶」,結果食了甜食點心「睇住流奶」、「鴿吞鳳梨」還有鹹食點心「雞雞春卷」,合共價錢已經變得不便宜。結果我今次在旺角商場樓上的「飲茶」裡面,還是點了三款點心,三款點心的分別,只

結果我今次在旺角商場樓上的「飲茶」裡面,還是點了三款點心,三款點心的分別,只是由春捲點心「雞雞春卷」,換成了叉燒包點心「一籠八戒」。

其實「雞雞春卷」的味道跟口感都不算差的,因為「雞雞春卷」裡面的餡料,是已經攪碎的免治雞肉。加上雞肉春卷以長條形炸春卷的形象,直立插進金屬筒形餐具裡面。

所以在享用「雞雞春卷」之前,食客不需要使用剪刀,為春卷進行任何切割工程,每件炸「雞雞春卷」直接放入口,咬開春卷後慢慢咀嚼春卷就可以了。

而且「雞雞春卷」裡面的餡料塞得十分飽滿,每咬一啖「雞雞春卷」,都能夠食到飽滿的免治雞肉。可惜我今次在「飲茶」裡面,沒有再選擇享用「雞雞春卷」了。

至於今次我選擇代替「雞雞春卷」的點心「一籠八戒」,純粹因為「一籠八戒」的豬鼻外表造型,勾起了我對享用試食「一籠八戒」叉燒包的好奇心。

選擇了點心之後,最後我在「飲茶」要選擇的東西,就是平日飲中茶的時候,也需要慎重選擇的茶葉,我現在一到晚上,就不會選擇飲紅茶或者「麥茶」。

不過,「飲茶」作為一間非尋常的中菜餐廳,原來不是什麼茶葉都可以選擇,例如我跟「飲茶」侍應說今次想飲「壽眉」,「飲茶」侍應就立刻跟我說沒有「壽眉」茶可以飲。

結果我只能選擇,飲跟「壽眉」一樣是「綠茶」的茶葉,「玄米綠茶」。我個人不是很喜歡「茉莉花茶」裡面的強烈花香味,花香味太濃厚的綠茶,每次都讓我感到不太自在。

經過我今次在「飲茶」裡面,選擇了「玄米綠茶」作為中茶茶葉之後,已經幾乎可以確定,味道清淡之餘又沒有強烈香味的「玄米綠茶」,將會是繼「壽眉」茶之後,我的綠茶「第二最愛」。
睇住流奶

至於「飲茶」裡面設計賣相非常精美的點心,最能夠在我心裡面留下深刻印象的點心,就是「奶黃包」點心食品「睇住流奶」。「睇住流奶」之所以印象深刻,皆因「睇住流奶」可以變成著名網絡討論區表情圖。

那張著名網絡討論區表情圖,是一隻澳洲樹熊爬在樹上忽然發呆,目瞪口呆凝視,口裡面的口水倒灌流出來的圖片,討論區裡面的網民稱呼該圖叫做「唔X係啩」。

我第一次光顧「飲茶」,就曾經成功利用「睇住流奶」奶皇包,營造到一張目瞪口呆流口水的發呆照片。可是我今次在「飲茶」,就始終都造不回樹熊目瞪口呆神態照片了。

雖然我不是每次都能製造出,「睇住流奶」奶黃包裡面倒灌嘔出流心奶黃的照片,但是「睇住流奶」包裡面的流心奶黃味道,卻是非常的甜美,甜味感覺是甜而不漏,甜味之中略帶鹹蛋黃的鹹香味。

而且「睇住流奶」包本身麵包的質感,也都能造到非常軟綿綿,麵包入口的口感也都造到非常軟腍腍,難怪「睇住流奶」成為「飲茶」裡面的招牌點心食品。

至於「飲茶」裡面,象徵港式茶樓代表點心食品「叉燒包」的「一籠八戒」,「一籠八戒」造型貫徹了「叉燒包」餡料本身,以豬肉掛帥的食材,由外到內都是豬肉,形象鮮明的亮麗造型。

「一籠八戒」作為一個「叉燒包」,「叉燒包」裡面的豬肉餡料是否飽滿,豬肉餡料刴得碎不碎,豬肉餡料的味道醃得甜不甜,都是非常重要的因素,一個好食的「叉燒包」,豬肉叉燒餡料味道一定要夠甜。
一籠八戒

至於「飲茶」裡面版本的「叉燒包」,「一籠八戒」裡面的叉燒餡料味道就造得很甜,而且每粒叉燒餡料,都被「飲茶」廚房裡面的點心師傅刴到非常之碎,所以「一籠八戒」裡面的叉燒餡軟得非常容易咀嚼。

「飲茶」的「叉燒包」「一籠八戒」,成為我食過的「叉燒包」裡面,賣相最漂亮,味道最甜,叉燒口感最腍,最易咀嚼的「叉燒包」點心食品。

至於「飲茶」裡面的煎炸類點心食品「鴿吞鳳梨」,「鴿吞鳳梨」其實即是在台灣風味的鳳梨酥食品的基礎上,另外加入香港食店設計食品風格,合體而成的港式點心。

「飲茶」安排了以一個金屬迷你鳥籠,去盛載裝起三隻擁有完整鳥類造型,獨立形成的麵粉烘焙點心食品「台灣鳳梨酥」。
鴿吞鳳梨

台灣「鳳梨酥」裡面的免治甜味菠蘿果肉,被「飲茶」廚房裡面的點心師傅,徹底釀進入點心「鴿吞鳳梨」的麵粉餅皮裡面。所以「鴿吞鳳梨」食到的第一口味道,就是甜味的鳳梨果肉。

不過,由於「鴿吞鳳梨」裡面的「鳳梨酥」菠蘿餡料,被「飲茶」廚房安排以鳥類的造型,塑造變成一隻迷你版本雀鳥面世,所以鳳梨餡料無可避免地,被安排在「鴿吞鳳梨」鳳梨酥的下方。

所以「鴿吞鳳梨」點心在實際上,其實屬於賣相比味道更有吸收力的點心食品,「鴿吞鳳梨」以鴿鳥造型面世固然是很可愛,然後鳳梨酥入口後的乾燥口感,成了「鴿吞鳳梨」的缺點所在。

所以「鴿吞鳳梨」賣相雖然非常漂亮,可惜「鴿吞鳳梨」點心外表漂亮,裡面的味道卻只是一般台灣鳳梨酥,食一兩件已經食膩了,再食第三件已經變得很困難。

我暫時發現「飲茶」裡面的叉燒包「一籠八戒」,以及炸春卷小食「雞雞春卷」,才是我最欣賞的點心食品。「飲茶」的點心試食一次還可以接受,卻沒有再食多一次的衝動。
2019-08-28
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$176 (Tea)
鴿吞鳳梨
2019-09-18 429 views
今次十分不好。先是前枱二人掛住談天注意不到有客人到。坐下後,男店員就幾好服務。那些女店員,十叫八不應,應你那兩一個。一個說轉頭來,一個就聽不到你說話似的。我們說加多個蝦腸,她問了甚麼是叉腸,九不搭八。上菜服務更奇異,她為左放點心,她問我們餐牌還要不要,我們已經答了要。她最後還收走。甚麼事?我們還未看完呀!尖沙咀和旺角都食過幾次,食物是不錯是有三、四個星星。但今次服務態度嚇人了。腸粉普通。今次瑪利怕怕包還是好流心富有抹茶味道。睇住流奶包流沙是每次都吃。

2019-09-15 364 views
呢間野叫「飲茶」,好似好多女仔都係度打個卡咁,就即管試吓嗰啲點心,個樣係幾有趣同埋佢願意花心機去整個佈置,個雀籠及成個設計係的而且確幾令人賞心悅目,不過價錢絕對唔係平,如果你趕時間就唔好選擇呢啲餐廳因為慢慢坐慢慢食先好,有啲食物我已經唔記得叫咩名啊,不過都係主打,所有食物質素都唔錯,不過兩個人速食,食咗三百幾蚊,可以試下,下次如果有機會再去,就要慢慢食,欣賞下佢嘅設計,啲點心好多唔同顏色,不妨試吓佢d包點及小菜。
2019-03-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
  • 流口水雞
2019-09-07 399 views
賣相不錯的一間食肆黃色包嘅餡係流心奶黃粉紅包內心係紅豆配搭煙韌嘅麻薯兩款都好好味,新鮮出爐仲叫左雞絲粉皮...麻辣皮蛋....沙薑蔥雞皮蛋一啲都唔辣適合想食辣又食唔到辣嘅人好好味 正
賣相不錯的一間食肆

黃色包嘅餡係流心奶黃
粉紅包內心係紅豆配搭煙韌嘅麻薯
兩款都好好味,新鮮出爐

仲叫左雞絲粉皮...麻辣皮蛋....沙薑蔥雞
皮蛋一啲都唔辣適合想食辣又食唔到辣嘅人
好好味 正
  • 沙薑蔥雞
  • 雞絲拉皮
2019-08-31 445 views
飲茶好耐之前已經看過新聞開左呢間新派點心專門店,好多特登去人打卡嘆下茶,由於對花巧的點心冇乜好感,所以一直冇打算去,那天约了朋友交易但他遲太到,要揾地方消磨時間就抱著比人劏一次去試了這間飲茶看了餐牌收費中上,點了四碟點心瑪莉伯伯(抹茶餡料包) 有色蝦餃,腐乳馬拉糕, 西瓜凍涷,胎菊王茶有色蝦餃賣相好,夠雪白,食落皮厚汁水唔夠多,味道下夠鮮,好吃度👍🤝不建議叫瑪莉伯伯賣相好,樣子可愛,蒸得好夠熱冇倒汗水,皮夠軟熟一咬開超流心,抹茶味濃,味道像甜包 抹荼控必吃 意料之外好吃好吃度👍👍🤝腐乳馬拉糕賣相比較一般,未食前覺得馬拉糕腐乳應該唔夾,食後覺得超正😍好似食緊砂糖腐乳蛋糕咁, 腐乳味同馬拉糕味好夾 唔會互相蓋過又互相輝映,味道好有層次 用玻璃樽蒸熱保溫好放耐了温度都可以keep住唔會咁易凍熱食鬆軟 腐乳味濃 有發酵過的酒香一口大少方便食, 愈食愈上癮好吃度👍👍👍西瓜凍涷賣相好,整得超似西瓜 仲有核👍又有扮鹽的梅子粉,味道不錯有西瓜果汁味 加上梅子粉是一道不錯的飯後甜品,用來作结尾好ok好吃度👍👍後記吃了四碟點心加茶芥埋單214, 以環境和食物質素來說唔算貴,想同朋友和屋企人試下D特別點心我
飲茶

看了餐牌收費中上,點了四碟點心
瑪莉伯伯(抹茶餡料包) 有色蝦餃,
腐乳馬拉糕, 西瓜凍涷,胎菊王茶

有色蝦餃
賣相好,夠雪白,食落皮厚汁水唔夠多,味道下夠鮮,好吃度👍🤝
不建議叫

瑪莉伯伯
好吃度👍👍🤝

腐乳馬拉糕
熱食鬆軟 腐乳味濃 有發酵過的酒香
一口大少方便食, 愈食愈上癮
好吃度👍👍👍

西瓜凍涷
賣相好,整得超似西瓜 仲有核👍
又有扮鹽的梅子粉,味道不錯
好吃度👍👍

後記
吃了四碟點心加茶芥埋單214, 以環境和食物質素來說唔算貴,想同朋友和屋企人試下D特別點心我是推薦呢間飲茶,晚市比較多人 建議下午茶時間去 點心會比較多 也不用排隊
2019-08-27 395 views
以新潮為店舖風格嘅飲茶!將港式點心加入可愛嘅設計(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)係呃like點心嘅始祖👍🏿✨賣相嘅話其實真係好可愛!kawaii呢~不過流心奶黃包做唔到流心呢一點就有點兒失敗😤向右滑▶️可以睇證據片段:竟然要本小編用筷子迫佢「流奶」!!!要知道善良嘅小編係從來!唔!會!強迫人做任何野㗎QAQ(off topic)至於味道方面,個包體積適中易入口,包有饅頭嘅香味🍼,而內餡就偏淡一啲,蛋黃味唔夠濃🐣,希望下次再食會係色香味俱全啦!
以新潮為店舖風格嘅飲茶!
將港式點心加入可愛嘅設計(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
係呃like點心嘅始祖👍🏿✨
賣相嘅話其實真係好可愛!kawaii呢~
不過流心奶黃包做唔到流心呢一點就有點兒失敗😤
向右滑▶️可以睇證據片段:
竟然要本小編用筷子迫佢「流奶」!!!
至於味道方面,
個包體積適中易入口,
包有饅頭嘅香味🍼,
而內餡就偏淡一啲,
蛋黃味唔夠濃🐣,
希望下次再食會係色香味俱全啦!
睇住流奶
第一次食呢間叫了3樣食物已經2百20蚊。偏貴。(唔怪得午餐時間周圍都排隊得佢咁多位)用黎呃like用。精緻細件。蝦球伊麵個麵無味蝦還好有小小鮮味。其中叫左蝦餃佢仲要係酸味的。問侍應個蝦餃係咪本身酸 佢淨係攞走左。過一輪走過黎叫我轉野食,冇任何解說了。。再問佢蝦餃本身係咪酸。因為又紅又綠以為fusion菜,所以問清楚d.點知個侍應只係話個蝦餃無問題。。。很無奈。咁係咪我有問題呢?這次經驗之後唔會有下次寧願排隔離d鋪好過。
2019-08-15 483 views
好想飲下茶,所以就去左旺角呢度的飲茶嚟過吓茶癮佢嘅送啲名全部都好得意,好有意思你鍾意佢呢一個嘅心思。例如呢個流沙奶皇包,就叫做睇住流奶好搞笑,我哋真係睇住佢流奶!如果夠熱係真係好好食而且佢都真係好夠熱!haha呢個面都幾好食普普通通冇乜好特別。呢個飯,叫近墨者黑,係墨汁飯,本身諗住驚食到啲牙好黑所以冇嗌,但朋友話想食就同佢一齊試吓啦。食落去又唔多覺好大墨魚味,即係覺得有好大陣鹹魚嘅香味,我哋都好鍾意!而且環境都幾舒服所以都會再去
好想飲下茶,所以就去左旺角呢度的飲茶嚟過吓茶癮

佢嘅送啲名全部都好得意,好有意思
你鍾意佢呢一個嘅心思。

例如呢個流沙奶皇包,就叫做睇住流奶
好搞笑,我哋真係睇住佢流奶!

如果夠熱係真係好好食而且佢都真係好夠熱!haha

呢個面都幾好食普普通通冇乜好特別。

呢個飯,叫近墨者黑

而且環境都幾舒服所以都會再去
2019-07-05
$100 (Lunch)