2013-11-10 771 views
我好鈡意食越南嘢,search open rice,看見阿肥美食,好多人讚,便專程去試下,叫左越式粉包$27(4件),好味!熱熱的蒸粉皮包着肉碎和冬菇粒,加上葱及炸蒜片在面上,很香。又叫左香茅豬扒凍檬$23,檬粉爽彈,自製的酸甜汁(任斟),可口,但豬扒就嚡及太硬!見人吃串燒,所以叫左沙爹什肉串燒試下。$27(3串)什肉有豬、牛及雞;最好食既係雞,因為比較嫰,但你豬和牛肉同豬扒一样又嚡又硬呢,沙爹汁較辣,較少椰汁,我鐘意多啲椰汁嘅沙爹,所以呢個唔啱自己食。庶蝦,迷你版,味道一般,沒有蝦味,啱嘅,咁嘅價錢,蝦一定唔多。總括,咁嘅價錢,都算ok la!

2013-11-10
  • 越式粉包
2013-04-26 668 views
午餐食沙嗲牛肉金邊粉,好好味,大大碗又多牛肉,牛肉仲有牛肉的鮮味同質感,沙嗲的味又好香,最鍾意係陣香矛味.唔好以為D阿姐成日黑面好惡, 其實佢地都有親切的一面ga!上次我去的時候, 落梯級佢竟然扶我,仲提醒我要小心D行,so warm!不過阿肥唔係日日開, 大家要小心!
午餐食沙嗲牛肉金邊粉,
好好味,
大大碗又多牛肉,
牛肉仲有牛肉的鮮味同質感,
沙嗲的味又好香,
最鍾意係陣香矛味.

唔好以為D阿姐成日黑面好惡,
其實佢地都有親切的一面ga!
上次我去的時候, 落梯級佢竟然扶我,
仲提醒我要小心D行,
so warm!

不過阿肥唔係日日開, 大家要小心!
$30 (Lunch)
其實不能說好好食,不過這樣的價錢,仲想掂,但一定唔係難食,過得去。一定推介係卷物,不是間間越南餐廳都有得食,花時間,價錢平,好味,一定要點多魚露。炸春卷一般,不過不失。牛油雞翼勁香牛油味,但好油。生牛肉湯河同馬拉盞什菜都好淡。串燒問心差啲。
炸春卷一般,不過不失。
牛油雞翼勁香牛油味,但好油。
生牛肉湯河同馬拉盞什菜都好淡。串燒問心差啲。
2013-04-12
  • 卷物
2013-02-18 556 views
"喂 今日Lunch去邊度食呀?""好耐無食豬扒飯啦,就食阿肥啦…"阿肥伴著我7年的中學生活,還記得以前它不定期休息,令我們經常撲空。中學畢業後就很少來了,3年後的今晚,就像回來探老朋友一樣。今晚和梁師奶和她的老公來,不用等位,還有一張新臉孔的店員招呼我們。3個人點了不少菜,先上是久違的香茅豬扒飯。$31便有這麼大碟,在百物騰貴下感覺更抵食。雖然便宜,但質素並不差,肥的部份很甘香,好吃得讓減肥大計拋諸腦後。不知為何在其他鋪總是吃不出這裡的味道,每塊厚薄剛好的豬扒都充滿肉香。更不要錯過那撮蔥蒜,它可是整碟豬扒飯的靈魂,中學時的我就是為了它一來再來!跟著上的是越式粉包,拍照後即時放了一件入口,竟熱得燙口!只是簡單的炸蔥蒜、木耳絲和少許肉碎,就已經令人十分回味。但當過左10分鐘左右,就已經不太熱了,所以這道菜不宜放太久,需要快速消滅。咖喱牛腩煲,另加$17要蒜蓉包。咖喱不太辣,味道很香濃,也不會水汪汪的。煲內有大量牛筋牛腩和薯仔,老豆說很久沒吃過有牛味的牛腩了,我淺嚐後也覺得味道不錯。起碼瘦得來不會乾乾的,十分軟腍。至於蒜蓉包,雖然$17只有3塊,但卻是咖喱的好拍檔,即叫即烘的十分脆。蒜蓉味
"喂 今日Lunch去邊度食呀?"
"好耐無食豬扒飯啦,就食阿肥啦…"
中學畢業後就很少來了,3年後的今晚,就像回來探老朋友一樣。
跟著上的是越式粉包,拍照後即時放了一件入口,竟熱得燙口!
只是簡單的炸蔥蒜、木耳絲和少許肉碎,就已經令人十分回味。
起碼瘦得來不會乾乾的,十分軟腍。
蒜蓉味也很濃郁,有點不夠喉想Encore,奈何很怕吃不完浪費食物,所以留待下次吧。
至於串燒沙嗲則有點失色,豬肉比較嚡,雞肉就好一點,也有點點肉味。
幸好醬汁做得不錯,帶有很香的沙嗲味,也附有很多我最愛的花生碎。
最後上的馬拉盞炒芥蘭,$35一碟,外面很難找到吧。
炒過後的芥蘭鹹鹹香香很惹味,為整餐豐富的肉食作平衡。
到最後才發現沒有點招牌的牛油雞翼!不過這樣也好,好讓自己多一個理由再訪。
雖然沒有富麗堂皇的裝潢,但這裡有得是高質素越南菜,和濃濃的人情味。
希望這類小店能經得起考驗,繼續屹立不倒!
2013-02-17
  • 越式粉包
2013-01-21 411 views
在慈雲山的最底層, 有肥哥茶檔, 他的蒸魚一流!來到慈雲山中部, 就有阿肥的越南菜 有幾次午飯時間經過都太多人, 今次有幸拜訪, 讓我寫個正評.由鳳德公園沿著蒲崗村道直上, 會看到日間中心紫雲間, 可在旁邊的梯級再上, 就是毓華里.毓華里最有名是所有街坊都認識的巴士總站, 以及慈雲山小食店. 而且整條食街有茶餐廳, 泰食, 甜品, 小食應有盡有.約下午1時仍然很多人, 與一對情侶搭枱, 看他們都吃得津津有味, 莫非傳說中的阿肥真係咁好味? 魚餅湯檬如果是夏天我會試凍檬.先喝了一口清湯, 沒有太味精. 最後吃完都沒有口喝.魚餅兩片切了六小件. 每件入面有青豆(有可能是臭豆), 跟外面吃開無異.還有芽菜偏生, 有蔥花伴面. 我加了幾湯匙酸汁, 但其實個粉冇味. 三寶飯燒味店有三寶, 越南菜都有三寶, 就是香茅雞翼x 1, 扎肉x 2, 香茅豬扒一大塊.我同老公是第一次食, 當問何謂三寶時, 疑似老闆娘的短髮姐姐有點不奈煩解答, 其實我都嚇了一跳.飯上淋了特色醬油, 也有惹味的炸蒜粒同蔥花. 雞翼中size, 所以唔夠入味. 如果是小size有兩隻, 入味點又多一隻食我會更喜歡.香茅豬扒很大
在慈雲山的最底層, 有肥哥茶檔, 他的蒸魚一流!
來到慈雲山中部, 就有阿肥的越南菜

魚餅湯檬
如果是夏天我會試凍檬.
先喝了一口清湯, 沒有太味精. 最後吃完都沒有口喝.
三寶飯
飯上淋了特色醬油, 也有惹味的炸蒜粒同蔥花.
香茅豬扒很大片, 但不像外面吃到有炸蒜起面頭和乾身. 但也不錯.
扎肉沒有味道, 不過在這碟較濃味的飯上添加沒什麼味的食物可中和一下~

凍檸茶 ($13)
現在一杯凍飲真係好貴~ 但看在連水也沒有供應下, 叫了一杯兩份.
茶味淡而沒茶香, 檸檬叫做合格.

起初對阿肥期望很高, 因為慈雲山沒有人不認識她. 但其實也不外如是. 加上看到幾位員工做到冇笑容, 下次我可以試其他菜咯.
2013-01-06
$35 (Lunch)
2012-06-12 272 views
自從把wish list記錄在手機上之後,就比較少看openrice裡面的心水餐廳,是晚想找用餐的地方,忽然又想起可以在以前記下的心水餐廳裡面找找看,在那裡看到有一家放著超過兩年的越南美食,和鬆弛說起,發現他也留意這家店好久好久,但就是一直沒去過。我從來都沒有去過慈雲山,也不太清楚她的位置,只知道是小時候聽過雲慈山十三太保這個名號,而就在找有什麼方法可以到達的時候發現我常常在港島東區坐回家的那架巴士的總站就是慈雲山!!!大概是我只記著巴士號碼卻沒有留意目的地。進入慈雲山毓華里,沒想到是如此熱鬧,街上幾乎都泊滿了車,短短的一條街,兩旁加上大概有十多間食肆,有好幾家食肆更把桌椅擺放在街上,有點像回到從前屋邨的熱鬧景象。這裡的舖面很小,有蓋的部份只能放下三張檯,其他的都是坐在街上,在炎熱的天氣之下,其實有點熱。我們到達的時候大概是九點,河粉、檬粉和咖喱都已經沽清,只剩下金邊粉和粉絲,飯類和小吃類仍然有供應。看著別人在喝,我們也點了一個椰青($19)降溫,上檯時店員說這個是最後一個而且是非常大,而確實是比其他客人喝的要大10%左右。椰青很新鮮,外層白雪雪的,裡面的椰水很清甜,椰肉又好吃。天氣很

天氣很熱而且又坐在室內,其實沒理由點個生牛河湯河($22),不過我就是想試試看。生牛肉湯河賣相不錯,生牛肉上面加了少許黑胡椒,半生熟的牛肉質素不俗,金邊粉也算滑溜,只是湯底比較普通,絕對不是特別為牛河而設的濃郁湯底,而是「大眾湯底」,即是你點香茅豬扒、扎肉等其他配料也是用這種,當然在這種小店也不能要求太多。
牛油雞翼(半客四隻$25)。好久沒有吃牛油雞翼了,上檯時已經很香,外層炸得酥脆,充滿牛油香,但又不會覺得太油膩,而且非常熱,吃的時候要小心,因為裡面雞翼的肉汁會流出來。
越式蒸粉包($25)。上檯時店員提醒我們碟子很熱,因為粉包是連碟拿進蒸爐蒸的,所以熱得有點辣手。粉包上面灑了大量炸蒜片和蔥花,裡面包的是木耳絲和肉碎,材料簡單卻很好吃,始終溫度夠的食物好味度會大大增加。吃的時候真的要小心,因為把粉包咬開一半時,裡面的餡料會掉出來,但又很熱,所以有點狼狽。
我本身對生菜包類的東西特別喜歡,看著其他食客吃著春卷包生菜,我又忍不住想吃,所以點了個春卷、豬扒小雙併($24)。春卷看起來有點油,面層閃令令的,包著新鮮爽脆的生菜,同樣是熱辣到不行,差點連用手隔著生菜拿著也有困難,配搭的越式酸甜汁跟平常吃到的有點不同,有蝦米香之餘又沒那麼甜,我和鬆弛都很喜歡。香茅豬扒相對地我就覺得沒什麼特別,香茅味不夠濃,豬扒有點薄,所以吃起來有點乾,如果用厚身又帶肥的應該會更好吃。
第二天我們因為在附近等位吃日本菜,所以來這裡試一試昨天沒吃的咖喱牛腩($24)。咖喱汁椰汁味濃,不辣,裡面牛筋牛腩各半,炆得夠入味,味道還不錯。另外還加配一客蒜蓉包($21),蒜蓉包的顏色比平常深,上面加了洋蔥碎,很脆口,不過蒜蓉味有點太搶,少一點蒜蓉可以減低油膩感。

最喜歡這裡的食物有大小可以選,小食又可以雙併,如果自己一個來的話也不用擔心,愛吃小食但又貪心的可以點個小雙併,價錢經濟實惠,難怪在大熱天下客人仍然絡繹不絕。
2012-03-16 170 views
本想用隱世香矛飯, 贊同近來隱世一詞實在有點濫用但如此破落舊區街角的誠意小店, 用隱世其實亦無不可這晚難得來到慈雲山, 想一想闊別差不多有十年了, 由蒲崗村道沿路而上, 地方依舊人面全非, 眼看新建的學校住宅, 環境是大大的改善了, 但卻冷冰冰的, 欠缺人情味, 直至走到毓華里一帶, 舊式小店林立, 小市民坐在路旁用餐, 邊抽煙暢飲, 才感受到點點溫暖對慈雲山的路並不熟悉, 整整圍著毓華里繞了一圈, 花了十五分鐘才找到此店位於後巷樓梯頂的一角, 燈火通明, 食客比附近的都要多, 全晚也見到有人不斷的等位, 幸好我孤單一個, 一到來便可室宿一角, 點了食物便靜靜等待店小廚房細, 客人也多, 簡單點一個香矛雞翼豬扒飯也需時十五分鐘有備而來, 註明要多蔥多色賣相端好, 雞翼豬扒整齊有序地扇型排開, 上面先鋪滿香蔥油, 再灑上炸香蒜, 一層一層, 街頭小店來說算是很有心機飯底加上自家制的醬油, 帶點甜味, 多色之下也不覺太咸, 混上香蔥炸蒜味道剛好, 惹味之餘亦不乾不濃出名的豬扒有點失望, 炸得太乾至肉質偏鞋反觀雞翼很脆, 帶豐富的香矛味, 下次有機會定要試一下招牌的牛油雞翼這杯機製可樂沒有汽
本想用隱世香矛飯, 贊同近來隱世一詞實在有點濫用
但如此破落舊區街角的誠意小店, 用隱世其實亦無不可

有備而來, 註明要多蔥多色
出名的豬扒有點失望, 炸得太乾至肉質偏鞋
這杯機製可樂沒有汽的, 差不多是糖水一杯, 後悔沒有加錢要樽裝
食物尚算滿意, 但更愛店旁懷舊的長樓梯, 回望一下, 腦內回到幾十年前, 一大班屋村小朋友就在這裡猜樓梯, 兩旁石椅有公公婆婆在乘涼, 熱鬧而充滿人情味
回到現實, 眼前的又是一條冷清清的街
2012-03-15
  • 香矛雞翼
2011-07-05 101 views
這炎夏的天氣胃口大減 只想吃凍檬衝衝食欲專程行去阿肥 幸好不用等位 便立即點了雞翼凍檬 @20 又加價了雞翼只得2隻…而且size很小 不過味道還不錯的喔超開胃的~~另外還點了牛油雞翼 很香很香~但真的一隻起兩隻止服務不用說了~那個女的真的不太禮貌友善~多點笑容就好了!街坊生意嘛
這炎夏的天氣胃口大減 只想吃凍檬衝衝食欲

雞翼只得2隻…而且size很小
不過味道還不錯的喔
超開胃的~~

另外還點了牛油雞翼 很香很香~但真的一隻起兩隻止

2011-07-01
2011-07-05 96 views
好食的東西通常都是不健康的...逢星期一二休息, 幸好週末都可以食個LUNCH或EARLY DINNER.假日晚上是超級多人(因為地方不大, 只是露天摺檯膠椅), 人手不多, 廚房2個, 落單收碗3個, 所以遲來的不要期望有什麼五星服務!小店的沒落, 失去的除了美食外, 還有大集團吃不到的人情味.昨晚7點未夠就坐低(因為個LUNCH太"LIGHT"!),哥仔仲有心情同你吹吹水, 街坊生意正正是這些小節令我假日都留守這區~沒漏單, 快上, 特別要求也做到了~ 才百二蚊埋單, 仲想點?凍檸樂- 大支玻璃樽可樂+一杯檸檬+冰<==因為冇冷氣的夏天, 必叫!庶蝦半份(4粒)- 配甜酸醬, 細細粒, 正常庶蝦味~豬扒飯多汁多蔥X2- 個人喜好鞋瘦肉, 一碟飯有2大塊, 入味, 配新鮮蔥及乾蔥撈熟油, 啖啖肉, 很肥, 但大滿足!馬拉盞炒通菜- 好大粒蝦乾, 唔會太咸, 唔辣, 都幾大碟~
好食的東西通常都是不健康的...

假日晚上是超級多人(因為地方不大, 只是露天摺檯膠椅),

昨晚7點未夠就坐低(因為個LUNCH太"LIGHT"!),

庶蝦半份(4粒)- 配甜酸醬, 細細粒, 正常庶蝦味~
香茅豬扒飯多蔥多汁~至愛!
庶蝦半份, 檸樂, 爽呀!
2011-07-03
香茅豬扒飯多蔥多汁~至愛!
庶蝦半份, 檸樂, 爽呀!
2011-05-16 77 views
我食左佢地個牛油雞翼,生牛河,豬扒金邊粉,牛肉春卷,,,都系100蚊有找 食到飽飽^__^最記得系個chicken wings一送泥,,一陣好香ge牛油香味,,咬落口,,又另一陣牛油味同garlic味,,外皮炸得穌脆 正!不過要即刻食 如果吾系會lum 同埋食得多會好溜,,一兩隻已經0k,,除非你吾怕肥膩啦^^
2011-05-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 豬肉蝦片
  • 蔗蝦
  • 牛油雞翼
2011-04-02 74 views
同老公,阿仔一行三人諗住滿有期望到慈雲山阿肥食晚飯這間小店真的很小,等了十分鐘便有位我們要坐在店外的地方,坐得十分不舒服總之環境方面真的令人不舒服食物方面. 我們叫了以下種類﹕–香茅豬扒雞翼飯 - 肉質粗糙!春卷和粉包 - 味道不錯四宝金邊粉 - 味道很淡.啲金邊粉一啲唔滑,完全刺激唔到我既胃口咖哩牛腩半份 –味道真的不錯,濃郁既咖哩味 (值得一讚,人少可以叫半份)蒜容包 - 味道一般飲品方面:龍眼冰 (簡直不知所謂,超甜、勁似藥水味、史上最難飲!仲收$18.- (應該學下九龍城永珍那杯超好飲嘅龍眼冰)可樂紅豆冰最後埋單我們共吃了180元,這個價錢不算十分抵食,因始終是坐街邊,每人要成60元!
同老公,阿仔一行三人諗住滿有期望到慈雲山阿肥食晚飯
這間小店真的很小,等了十分鐘便有位
我們要坐在店外的地方,坐得十分不舒服

總之環境方面真的令人不舒服

食物方面. 我們叫了以下種類﹕–

香茅豬扒雞翼飯 - 肉質粗糙!
春卷和粉包 - 味道不錯

蒜容包 - 味道一般
飲品方面:
龍眼冰 (簡直不知所謂,超甜、勁似藥水味、史上最難飲!
仲收$18.- (應該學下九龍城永珍那杯超好飲嘅龍眼冰)
可樂
紅豆冰

2011-04-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2011-02-28 66 views
今日落左樓下食阿肥,,,呢間野其實都去過幾次,,都算ok!!但係下午5點左右,,有時就好似落場時間咁!!間野要準備夜晚,,所以唔做生意住...所以如果要食,,建議真係12點-3點幾4點啦!!今次走左去食香茅豬扒撈檬 $19香茅豬扒撈檬.豬扒都幾香,,香茅味都好濃!!最正係炸蒜片...好香!!而檬粉都ok!再加埋個醬,,真係無得抵,,一路食,,一路添醬.....不過份量就幾少下,,,所以如果當lunch就叫香茅豬扒飯啦(好似$27)下次都會再去,,但如果食撈檬,,都係當tea算!!
豬扒撈濛$19
今日落左樓下食阿肥,,,
呢間野其實都去過幾次,,都算ok!!
但係下午5點左右,,有時就好似落場時間咁!!
間野要準備夜晚,,所以唔做生意住...
所以如果要食,,建議真係12點-3點幾4點啦!!

今次走左去食香茅豬扒撈檬 $19
香茅豬扒撈檬.
豬扒都幾香,,香茅味都好濃!!
最正係炸蒜片...好香!!
而檬粉都ok!
再加埋個醬,,真係無得抵,,
一路食,,一路添醬.....
不過份量就幾少下,,,
所以如果當lunch就叫香茅豬扒飯啦(好似$27)

下次都會再去,,但如果食撈檬,,都係當tea算!!
豬扒撈濛$19
2010-11-08 38 views
上鑽石山拜完祖先,直頭剷上去見到呢間阿肥街邊檔,但傳來一陣香味,被吸引坐下對住馬路食唔係真係咁過癮,但係好在佢碗野都唔錯2碗加埋50蚊有找,絕對係平民小食生牛肉湯河啲湯好香,不過如果啲湯再熱啲就仲好啲牛唔算太肥,所以好易入口,而因為熱水唔夠熱,反而做得到「生牛肉」的味道 good!!!!!香茅湯河最好味既其實係啲甜酸汁!我加左半支 ~~ 而且香茅味十足!!!!!
上鑽石山拜完祖先,直頭剷上去見到呢間阿肥

街邊檔,但傳來一陣香味,被吸引坐下

對住馬路食唔係真係咁過癮,但係好在佢碗野都唔錯

2碗加埋50蚊有找,絕對係平民小食

生牛肉湯河啲湯好香,不過如果啲湯再熱啲就仲好

香茅湯河最好味既其實係啲甜酸汁!我加左半支 ~~
而且香茅味十足!!!!!

2010-08-05 56 views
今日上左慈雲山同朋友飯聚朋友話想食「阿肥」響慈雲山讀書年代食過一次之後都已經好耐冇食過 今日試左個三寶飯(豬扒雞翼扎肉)因為唔想食豉油撈飯 所以跟咖哩汁好快就黎左 咖哩汁冇乜味 d飯微暖d飯仲已經索晒d汁= = 反而果三寶就幾好食朋友果個香茅豬扒飯仲有2塊豬扒@@跟餐有杯凍飲 都系$30左右總括黎講不過不失啦 冇想像中咁好食^^環境比較細 同埋冇冷氣..不過見有好多人買外賣..有機會會再試^^
今日上左慈雲山同朋友飯聚
朋友話想食「阿肥」
響慈雲山讀書年代食過一次之後
都已經好耐冇食過
今日試左個三寶飯(豬扒雞翼扎肉)
因為唔想食豉油撈飯 所以跟咖哩汁
好快就黎左 咖哩汁冇乜味 d飯微暖
d飯仲已經索晒d汁= = 反而果三寶就幾好食
朋友果個香茅豬扒飯仲有2塊豬扒@@
跟餐有杯凍飲 都系$30左右
總括黎講不過不失啦 冇想像中咁好食^^
環境比較細 同埋冇冷氣..
不過見有好多人買外賣..有機會會再試^^
2010-08-05
2010-06-15 48 views
香茅豬扒撈檬 ($20)次次都係食呢樣, 不過今次d豬扒少左(如果叫豬扒飯就多d豬扒, $27), 但依然好香香茅味,夠香口 醃得好入味, d豬扒唔會好un好乾,唔多骨又多肉佢d蔥同炸蒜好惹味, 叫佢比多d都肯~檬粉份量多, 佢仲有dd紅蘿白, 椰菜絲, 記住叫佢比多包撈汁, 一包係唔夠ga~佢唔送外賣, 要打電話然後自己拎….
香茅豬扒撈檬 ($20)

佢d蔥同炸蒜好惹味, 叫佢比多d都肯~

佢唔送外賣, 要打電話然後自己拎….
$20 (Lunch)
  • 香茅豬扒撈檬